VIMPAT 200MG FILMTABLETTA 56X

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a Vimpat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A lakozamid (Vimpat) az epilepszia egy bizonyos formájának kezelésére szolgál(lásd lejjebb), 16 éves vagy annál idősebb betegek esetében.
A Vimpat más epilepszia elleni gyógyszerekkel együtt alkalmazandó.
Az epilepszia olyan állapot, amelyben a betegeknek ismétlődő rohamaik(görcsrohamaik) vannak. A Vimpat az epilepszia azon formájának kezeléséreszolgál, amelyben a rohamok kezdetben az agynak csak az egyik oldalát érintik,később azonban nagyobb területekre terjedhetnek ki az agy mindkét oldalán(parciális görcsrohamok másodlagos generalizációval vagy anélkül).
A Vimpat-ot kezelőorvosa azért rendelte Önnek, hogy csökkenjen rohamainakszáma.
2. Tudnivalók a Vimpat szedése előtt
Ne szedje a Vimpat-ot
- ha allergiás a lakozamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére. Ha nem biztos benne, hogy allergiás-e, kérjük, beszélje megkezelőorvosával.
- ha egy bizonyos típusú szívritmuszavarban szenved (másod- vagy harmadfokúAV-blokk).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az epilepszia ellenes gyógyszerekkel,, például lakozamiddal kezelt egyéneknélkis számban önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok fordultak elő. Ha Önnekbármikor ilyen gondolatai jelentkeznének, azonnal forduljon kezelőorvosához.
A Vimpat szedése előtt beszéljen kezelőorvosával
ha Ön a szív csökkent elektromos vezetőképességével kapcsolatosrendellenességben (AV-blokk, pitvarremegés és pitvarlebegés) vagy súlyosszívbetegségben, például szívelégtelenségben vagy szívrohamban szenved.Az AV-blokk tünetei a lassú vagy szabálytalan pulzus, szédülés érzése ésájulás. Pitvarremegés és pitvarlebegés esetén szívdobogás érzése, szapora vagyszabálytalan pulzus és légszomj tapasztalható.
A Vimpat szédülést okozhat, ami fokozhatja a baleseti sérülés, illetve azelesés kockázatát. Emiatt elővigyázatosnak kell lennie mindaddig, amíghozzászokik a gyógyszer esetleges hatásaihoz.
Gyermekek és serdülők
A Vimpat nem javasolt gyermekeknek és 16 éves kor alatti serdülőknek. Ebben akorcsoportban a biztonságosság és a hatásossság még nem ismert.
Egyéb gyógyszerek és a Vimpat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ezkülönösen fontos abban az esetben, ha Ön:
- szívproblémák kezelésére szolgáló gyógyszereket vagy bármilyen olyangyógyszert szed, amely az EKG (elektrokardiogram) megnyúltPR-távolságnak nevezett kóros eltérését okozhatja, beleértve a karbamazepint,lamotrigint, pregabalint (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszereket) ésolyan gyógyszereket, amelyek a szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség bizonyostípusainak kezelésére szolgálnak. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedettgyógyszereknek lehet-e ilyen hatásuk, kérjük, beszélje ezt meg kezelőorvosával.
- olyan gyógyszerek, mint a flukonazol, itrakonazol, ketokonazol (gombásfertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek), ritonavir (HIV-fertőzéskezelésére alkalmazott gyógyszer), klaritromicin, rifampicin (bakteriálisfertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) vagy az orbáncfű (mérsékeltszorongás kezelésére alkalmazott gyógyszer) befolyásolhatják, hogyan bontja lea máj a lakozamidot.
A Vimpat egyidejű alkalmazása alkohollal
Elővigyázatosságból ne alkalmazza a Vimpat-ot alkohollal egyidejűleg.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.
A Vimpat alkalmazása terhesség ideje alatt nem ajánlott, mivel a Vimpatterhességre és a meg nem született magzatra gyakorolt hatásai nem ismertek.Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha terhes vagy tervezi a terhességet; ő fogdönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
Vimpat kezelés alatt nem javasolt a szoptatás, mivel nem ismert, hogy a Vimpatbejut-e az anyatejbe. Ha ön szoptat, kérjük, azonnal tájékoztassakezelőorvosát; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Vimpat-ot.
A kutatások a fejlődési rendellenességek fokozott kockázatát mutattákepilepszia elleni gyógyszereket szedő nők gyermekei esetében. Másrészt azonbana hatásos epilepszia elleni kezelést nem szabad megszakítani, mivel a betegségrosszabbodása ártalmas az anyára és a meg nem született gyermekre egyaránt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Vimpat szédülést és hományos látást okozhat. Ez befolyásolhatja az Öngépjárművezetéshez, illetve bármely eszköz vagy a gépek kezeléséhez szükségesképességeit. Önnek mindaddig nem szabad gépjárművet vezetnie, illetve gépeketkezelnie, amíg ki nem derül, vajon ez a gyógyszer befolyásolja-e az ilyentevékenységek végzéséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a Vimpat-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A telítő adag alkalmazását státusz epileptikuszban szenvedő betegeknél nemvizsgálták.
Adagolás
A Vimpat-ot naponta kétszer kell bevenni, egyszer reggel és egyszer este,mindennap körülbelül ugyanabban az időben. A Vimpat alkalmazása hosszútávú kezelést jelent.
A Vimpat szokásos kezdő dózisa naponta 100 mg - naponta kétszer alkalmazva -,50 mg-ot reggel és 50 mg-ot este. Kezelőorvosa megemelheti az Ön napi adagjáthetente 100 mg-mal, amíg Ön el nem éri a napi 200 mg és 400 mg közötti,úgynevezett fenntartó dózist, napi két részletben alkalmazva. Ön ezt afenntartó adagot fogja alkalmazni a hosszú távú kezelés során.
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a Vimpat-kezelést egyetlen telítő adaggal kezdi,amelyet körülbelül 12 órával később fenntartó adagolás elindítása követ. Atelítő dózis alkalmazását orvosi felügyelet mellett kell végezni.
Kezelőorvosa ettől eltérő dózist is felírhat Önnek, amennyiben veseproblémáivannak.
Hogyan kell a Vimpat tablettákat szedni
A Vimpat tablettát egy pohár vízzel nyelje le. A Vimpat-ot beveheti étkezésközben vagy attól függetlenül.
A kezelés időtartama
A Vimpat alkalmazása hosszú távú kezelést jelent. Önnek mindaddig folytatniakell a Vimpat szedését, amíg orvosa le nem állítja a kezelést.
Ha az előírtnál több Vimpat-ot vett be
Keresse fel kezelőorvosát, ha az előírtnál több Vimpat-ot vett be.
Klinikai vizsgálatokban 1200 mg-os napi dózist (a javasolt napi adagháromszorosát) alkalmazva szédülést és hányingert figyeltek meg, amelyek adózis csökkentésével elmúltak.
Ha elfelejtette bevenni a Vimpat-ot
Ha néhány órával mulasztja el egy adag alkalmazását, vegye be, amint eszébejut. Ha közel (6 óránál rövidebb időre) van a következő dózishoz, már ne vegyebe a kihagyott tablettát. A következő olyan időpontban vegye be a Vimpat-ot,amikor egyébként is tenné. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott dózispótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Vimpat szedését
Ne hagyja abba a Vimpat szedését anélkül, hogy azt kezelőorvosával megbeszélné,mivel tünetei ismét visszatérhetnek vagy súlyosbodhatnak.
Ha orvosa úgy dönt, hogy leállítja az Ön Vimpat kezelését, tájékoztatni fogjaÖnt arról, hogyan csökkentheti a dózist lépésről lépésre.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az idegrendszeri mellékhatások, például a szédülés a telítő dózis alkalmazásaután gyakrabban fordulhatnak elő.
Nagyon gyakori: 10 közül több, mint 1 beteget érinthet
- Szédülés, fejfájás
- Émelygés (rosszullét)
- Kettőslátás (diplopia)
Gyakori: 100 közül 1-10 beteget érinthet
- Egyensúly megtartásával kapcsolatos problémák, a mozgások összehangolásánakzavara, memóriazavar, aluszékonyság, remegés (tremor), a gondolkodás vagyszótalálás zavara, gyors és nem kontrollálható szemmozgások (nisztagmus),bizsergés (paresztézia)
- Homályos látás
- "Forgás" érzése (vertigo)
- Hányás, székrekedés, túlzott gázképződés a gyomorban vagy a bélben, hasmenés
- Viszketés
- Elesés, horzsolás
- Fáradtság, járási nehézség, szokatlan fáradtság és gyengeség (aszténia),részegség érzése
- Depresszió
- Zavartság
- Csökkent tapintásérzés, illetve érzékenység, a szavak érthető kiejtésénekzavara, figyelemzavar
- Zaj észlelése a fülben, pl. zúgás, csengés vagy sípolás
- Emésztési zavar, szájszárazság
- Ingerlékenység
- Izomgörcsök
- Bőrkiütés
- Alvászavar
Nem gyakori: 1000 közül 1-10 beteget érinthet
- Lassú szívverés
- A szív ingervezetési zavara
- Túlzottan jó közérzet
- A gyógyszer szedésére kialakuló allergiás reakció
- Kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
- Öngyilkossági kísérlet
- Öngyilkossági vagy önsértéssel kapcsolatos gondolatok
- Szívdobogásérzés és/vagy gyors vagy szabálytalan pulzus
- Agresszivitás
- Izgatottság
- Kóros gondolkodás és/vagy a valósággal való kapcsolat elvesztése
- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a torok, a kéz, a lábfej, a bokákvagy a lábszárak duzzanatát okozza
- Csalánkiütés
- Hallucinációk (nem létező dolgok látása és/vagy hallása)
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság
- Bizonyos típusú fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése (agranulocitózis)
- Súlyos bőrreakció, mely influenza-szerű tünetekkel, az arcon jelentkezőbőrkiütéssel, lázas, kiterjedt bőrkiütéssel, a májenzimek szintjének avérvizsgálatok szerinti emelkedésével és bizonyos típusú fehérvérsejtekszámának növekedésével (eozinofília), valamint nyirokcsomó megnagyobbodássaljárhat.
- Kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, főként a száj, az orr, aszemek és a nemi szervek körül (Stevens-Johnson szindróma) és egy súlyosabbforma, mely a testfelület több mint 30%-án okoz bőrhámlást (toxikus epidermálisnekrolízis).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vimpat-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza agyógyszert. A lejárati idő azadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert nem dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vimpat?
A készítmény hatóanyaga a lakozamid.
Egy Vimpat 50 mg tabletta 50 mg lakozamidot tartalmaz. Egy Vimpat 100mgtabletta 100 mg lakozamidot tartalmaz.
Egy Vimpat 150 mg tabletta 150 mg lakozamidot tartalmaz.
Egy Vimpat 200 mg tabletta 200 mg lakozamidot tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, hidroxi-propil-cellulóz,hidroxi-propil-cellulóz (kismértékben szubsztituált), vízmentes kolloidszilícium-dioxid, kroszpovidon (gyógyszerkönyvi minőségű poliplazdon XL-10),magnézium-sztearát.
Filmbevonat: polivinil-alkohol, polietilén-glikol, talkum, titán-dioxid(E171), színezőanyagok*.
*Színezőanyagok:
50 mg tabletta: vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), indigókárminalumínium lakk (E132)
100 mg tabletta: sárga vas-oxid (E172)
150 mg tabletta: sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid(E172)
200 mg tabletta: indigókármin alumínium lakk (E132)
Milyen a Vimpat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Vimpat 50 mg rózsaszínű, ovális filmtabletta, egyik oldalán "SP",másik oldalán "50" jelöléssel.
A Vimpat 100 mg sötétsárga, ovális filmtabletta, egyik oldalán "SP",másik oldalán "100" jelöléssel. A Vimpat 150 mg lazacszínű, oválisfilmtabletta, egyik oldalán "SP", másik oldalán "150"jelöléssel. A Vimpat 200 mg kék, ovális filmtabletta, egyik oldalán"SP", másik oldalán "200" jelöléssel.
A Vimpat 14, 56 és 56 x 1 filmtablettát tartalmazó és gyűjtőcsomagolásban állrendelkezésre, utóbbinál 3 doboz mindegyikében 56 tablettával.. Az 56 x 1tablettát tatalmazó csomag adagonként perforált, alumínium fóliával lezártPVC/PVDC buborékcsomagolásban, az összes többi csomag standard, alumíniumfóliával lezárt PVC/PVDC buborékcsomagolásban áll rendelkezésre. Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!