PANTOPRAZOL 1APHARMA 20MG GY-ELL TBL 28X

ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS,

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

 

Pantoprazol1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

 

pantoprazol

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Pantoprazol 1A Pharma 20 mggyomornedv-ellenálló tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedéseelőtt

3.       Hogyan kell szedni a Pantoprazol 1A Pharma 20 mggyomornedv-ellenálló tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenállótablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A PANTOPRAZOL 1APHARMA 20 mggyomornedv-ellenálló tablettaÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Pantoprazol 1APharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát felnőtt betegeknek az alábbiakesetén rendelik:

·      A gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyása (refluxbetegség)okozta gyomorégés, savvisszafolyás és nyelési fájdalom okozta panaszokra.

·      A gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyása (refluxbetegség)okozta nyelőcsőgyulladásra, ha ez a gyulladás hosszantartó kezelést igényel,valamint a gyulladás kiújulásának megelőzésére.

·      Bizonyos fájdalomcsillapítókkal (az ún. nemszteroidgyulladáscsökkentőkkel – NSAID-okkal) végzett hosszantartó kezelés alatt agyomor és a vékonybél felső szakaszán fokozott a fekélyek kialakulásánakveszélye (gyomor- és nyombélfekély), és ezen fekélyek kialakulásánakmegakadályozására.

 

A Pantoprazol 1APharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta a gyomorsav okozta betegségekkezelésére szolgál. A gyomorsav rendszeres visszafolyása a nyelőcsőbe (reflux)károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez olyan tüneteket okozhat, mintpéldául a sav visszafolyása, a nyelési fájdalom és néha a nyelőcső gyulladása.A Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta gátolja a gyomorsavtermelődését. Ennek eredményeként a tünetek megszűnnek.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA PANTOPRAZOL 1A Pharma 20 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTA SZEDÉSEELŐTT

 

Ne szedje a Pantoprazol 1APharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát

-         ha allergiás (túlérzékeny) a pantoprazolra vagy a Pantoprazol 1APharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta egyéb összetevőjére.

-         atazanavírrel együtt.

 

A Pantoprazol1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható

Legyen óvatos,ha májbetegségben szenved. Súlyos májbetegség esetén kezelőorvosának ellenőrizniekell az Ön májműködését, amíg Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenállótablettát szed.

Ha a Pantoprazol1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát bizonyos fájdalomcsillapítókkal(az ún. nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel – NSAID-okkal) végzett hosszantartókezelés alatt a gyomor és a vékonybél felső szakaszán kialakuló fekélyek(gyomor- és nyombélfekély) megakadályozására szedi, kezelőorvosának fel kellmérnie, hogy veszélyezteti-e Önt ezeknek a szövődményeknek a kialakulása.

 

Ezért mondjael kezelőorvosának, ha acetilszalicilsavat vagy kortikoszteroidokat szed vagy korábbanfekélye vagy gyomorvérzése volt.

 

Ha a Pantoprazol1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát  több hónapig vagy évig adják(hosszantartó alkalmazás), akkor a szervezet B12-vitamin-felvételecsökkenhet. Ez a hatás minden olyan gyógyszer esetén kialakul, amelyik gátoljaa gyomorsav képződését. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja ezt, ha szükséges.

 

Mielőttelkezdi szedni a Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát,kezelőorvosának meg kell állapítania, hogy nem szenved-e rosszindulatú gyomor-vagy nyelőcsőbetegségben, mivel a Pantoprazol 1A Pharma 20 mggyomornedv-ellenálló tabletta elfedheti az ezek által a rosszindulatúbetegségek által okozott tüneteket, ami esetleg azok túl késői felfedezésétokozhatja. Ezért mondja el kezelőorvosának, ha akaratlanul fogyott, ha nehezebbnyelnie vagy első alkalommal van gyomorégése.

 

Ha a Pantoprazol1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát a gyomorsav nyelőcsőbe történővisszafolyása (refluxbetegség) okozta gyomorégés, savvisszafolyás és nyelésifájdalom okozta panaszok kezelésére szedi, jelezze újból kezelőorvosának, ha atünetei 4 hét után is fennállnak.

 

Gyermekek

Ezidáig nincstapasztalat a gyermekek kezelésével.

 

Amennyiben afelsorolt figyelmeztetések közül egy is érinti vagy valaha érintette Önt,tájékoztassa kezelőorvosát.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Kezelőorvosa időnkéntmódosíthatja más, egyidejűleg szedett gyógyszerek adagolását, ilyenek például:

  • ketokonazol, ami gombafertőzések ellen szedett gyógyszer,
  • fenprokumon és a warfarin, két véralvadásgátló gyógyszer,
  • atazanavír.

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Terhességés szoptatás

Terhes nők esetén a tapasztalatkorlátozott. Nincs arra vonatkozó információ, hogy a Pantoprazol 1A Pharma 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta hatóanyaga kiválasztódik-e az emberianyatejbe.

Ha Ön terhes vagy szoptat, csakakkor alkalmazhatja a Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenállótablettát, ha kezelőorvosa nagyobbnak tartja a kezeléssel járó előnyöket, minta meg nem született gyermekét/csecsemőjét fenyegető lehetséges kockázatokat.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta nembefolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

Fontosinformációk a Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta egyesösszetevőiről

A Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta színezőanyagkéntPonceau 4R alumínium lakkot tartalmaz, ami allergiás reakciókat okozhat.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A PANTOPRAZOL 1A PHARMA 20mg gyomornedv-ellenálló tablettát?

 

A Pantoprazol 1APharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát  mindig az orvos általelmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Pantoprazol 1APharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta speciális bevonata megóvja atablettát a gyomorsavtól. A tablettát ezért nem szabad szétrágni vagyösszetörni. A tablettákat egészben, egy pohár vízzel, étkezés előtt kelllenyelni.

 

Kezelőorvosaelrendelte, mennyi Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettátkell szednie. A szokásos adag rendszerint:

 

A gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyása(refluxbetegség) okozta gyomorégés, savvisszafolyás és nyelési fájdalom okoztapanaszokra:

Napi 1 Pantoprazol 1A Pharma 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta, 4 hétig. Kérjük, forduljon kezelőorvosához,ha 4 hét után nincs eredmény.

A betegek egy részénél a kezeléstovábbi 4 héttel történő meghosszabbítására lehet szükség.

 

Ezt követően kezelőorvosa aztjavasolhatja, hogy a tünetek kiújulásának megakadályozására szedjen napi 1 Pantoprazol1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát. Ha a tünetek visszatérnek,vegyen be 1 Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát, ha aztszükségesnek tartja.

 

A nyelőcső enyhe gyulladásaáltal okoztott tünetek hosszantartó kezelésére, valamint a tünetek kiújulásánakmegelőzésére:

Napi 1 Pantoprazol 1A Pharma 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta.

Ha a tünetek visszatérnek ésgyulladást okoznak, keresse fel kezelőorvosát. Szükség esetén felemelhetigyógyszere adagját.

Ha a gyulladás megszűnt, ismételkezdhet 1 Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát szedni.

 

Bizonyosfájdalomcsillapítókkal (az ún. nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel –NSAID-okkal) végzett hosszantartó kezelés alatt a gyomor és a vékonybél felsőszakaszán kialakuló fekélyek (gyomor- és nyombélfekély) megakadályozására:

Napi 1 Pantoprazol1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta.

 

Csökkentveseműködés

Idős vagyvesebetegségben szenvedő betegeknél nem szükséges az adagolás módosítása.

 

Csökkentmájműködés

Ha Önmájbetegségben szenved, nem szabad napi 1 Pantoprazol 1A Pharma 20 mggyomornedv-ellenálló tablettánál többet szednie. Ebben az esetben amájműködését rendszeresen ellenőrizni kell.

 

Ha a Pantoprazol1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta hatását túl erősnek vagy túlgyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

A kezelésidőtartama

Kezelőorvosamegmondja Önnek, mennyi ideig kell szednie a Pantoprazol 1A Pharma 20 mggyomornedv-ellenálló tablettát.

A kezelést akúra teljes ideje alatt folytatni kell, még akkor is, ha a fájdalmas tünetekmár megszűntek.

 

Bizonyosesetekben (lásd a „Milyen típusú gyógyszer a Pantoprazol 1A Pharma 20 mggyomornedv-ellenálló tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?”részt) a Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta hosszantartókezelésre is alkalmazható. A kezelést egy év után újra át kell gondolni.

 

Ha azelőírtnál több Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettát vettbe

Túladagolásgyanúja esetén (akár véletlen, akár nem) a kezelőorvos felkeresése javasolt.

 

Haelfelejtette bevenni a Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenállótablettát

Ne vegyenbe dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha a napfolyamán eszébe jut, hogy elfelejtette bevenni a tablettát, akkor azt később isbeveheti.

 

Ha másnap juteszébe, akkor nem kell bevennie az elfelejtett tablettát, de a szokott időbenvegye be a következőt.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Pantoprazol 1A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta isokozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Amellékhatás lehet:

  • nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik),
  • gyakori (100 beteg közül több mint 1-nél, de 10 beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik),
  • nem gyakori (1000 beteg közül több mint 1-nél, de 100 beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik),
  • ritka (10 000 beteg közül több mint 1-nél, de 1000 beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik),
  • nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik, beleértve az egyedülálló eseteket is).

 

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek éstünetek

nagyon ritka:

·        afehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számának csökkenése a vérben.

 

Immunrendszeribetegségek és tünetek

nagyon ritka:

·        súlyosallergiás reakciók, jellegzetes tünetekkel, mint amilyen a szédülés, viszketés,csalánkiütés, a vérnyomás hirtelen esése, a torok feldagadása, nehézlégzés,sípoló légzés, szokatlan (magas) légzési hang, ájulás, szapora szívverés ésverítékezés (anafilaxiás sokk). 

 

Emésztőrendszeribetegségek és tünetek

gyakori:

·        felhasifájdalom,

·        hasmenés,

·        székrekedés,

·        fokozottbélgázosság.

 

nemgyakori:

·        hányinger,hányás,

 

ritka:

·        szájszárazság.

 

Máj-és epebetegségek illetve tünetek

nagyonritka:

·        májelégtelenséggeljáró vagy anélkül jelentkező, sárgaságot okozó májkárosodás.

 

Általánostünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

nagyonritka:

·        folyadékfelhalmozódása a bokáknál, lábakban és lábszárakban.

 

Pszichiátriaikórképek

nagyonritka:

·        depresszió.

 

Idegrendszeribetegségek és tünetek

gyakori:

·        fejfájás.

 

nemgyakori:

·        szédülés,

·        homályoslátás.

 

Acsont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei

ritka:

·        ízületifájdalom.

 

nagyon ritka:

·        izomfájdalom.

 

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

nagyon ritka:

·        a vesék gyulladása, ami véres vizelettel, lázzalés deréktáji fájdalommal jár (a vese kötőszöveteit érintő gyulladás).

 

A bőr és a bőralatti szövet betegségei éstünetei

nem gyakori:

·        allergiásreakciók, mint például viszketés vagy bőrkiütés.

 

nagyon ritka:

·        erősviszketéssel és kis dudorok kialakulásával járó bőrkiütés (csalánkiütés),

·        hirtelenkialakuló folyadékfelhalmozódás a bőrben és a nyálkahártyában (pl. a garatbanvagy a nyelvben), légzési zavarok és/vagy viszketés és bőrkiütés, gyakranallergiás reakció jelenségeként (angioneurotikus ödéma),

·        túlérzékenységa fénnyel vagy a napfénnyel szemben (fotoszenzitivitás),

·        bőrkiütésvörös (nedves), szabálytalan bőrjelenségekkel (eritéma multiforme),

·        nagyonsúlyos bőrreakciók, beleértve a (magas) lázzal, terjedő kiütésekkel, a bőr és aszájüreg, orr, szemek, hüvely, húgycső, az alsó légutak és a tápcsatornanyálkahártyáját is érintő, ezek felhólyagosodásával járó, súlyostúlérzékenységi reakciókat (Stevens–Johnson-szindróma),

·        abőr lázzal és hólyagos kiütéseivel, illetve lehámlásával járó súlyos, heveny(túlérzékenységi) reakció (Lyell-szindróma).

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A PANTOPRAZOL 1A Pharma20 mg gyomornedv-ellenállótablettát  TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne szedje a Pantoprazol 1A Pharma 20 mggyomornedv-ellenálló tablettát. A csomagoláson a „Felhasználható” felirat utánfeltüntetett lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Az elsőkét szám a hónapot, az utolsó négy szám az évet jelzi.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereitmiként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Pantoprazol 1A Pharma 20 mggyomornedv-ellenálló tabletta

-         A készítmény hatóanyaga: pantoprazol. 20 mg pantoprazolpantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában gyomornedv-ellenálló tablettánként.

-         Egyéb összetevők:

Tablettamag: kalcium-sztearát, mikrokristályos cellulóz,kroszpovidon, hidroxipropil-cellulóz (EXF típus), vízmentes nátrium-karbonát,vízmentes kolloid szilícium-dioxid.

Bevonat: hipromellóz,sárga vas-oxid (E172), makrogol 400, metakrilsav–etil–akrilát–kopolimer (1:1),poliszorbát 80, Ponceau 4R alumínium lakk (E124), kinolinsárgaalumínium lakk (E104), nátrium‑lauril-szulfát, titánium-dioxid(E171), trietil-citrát.

Jelölő festék: makrogol 600, sellak, povidon, feketevas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172)

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

A Pantoprazol 1A Pharma 20mg gyomornedv-ellenálló tabletta sárga, ovális tabletta (speciális bevonattal),fekete “20” felirattal, ami:

7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 56 × 1, 60, 84, 90, 98,100, 100 × 1, 140 darab tablettát tartalmazó buborékfólia csomagolásban és

14, 28, 98, 100, 250, 500 darab tablettát tartalmazótartályban kapható.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

1 A Pharma GmbH

Keltenring 1 + 3,

82041 Oberhaching

Németország

 

Gyártó

SalutasPharma GmbH, Otto-von-Guericke-Allee 1, 39179 Barleben, Németország

Lek Spolka Akcyjna, Ul.Domaniewska 50 c, 02-672 Warszawa, Lengyelország

Lek Pharmaceuticals d.d., Verovskova57, 1000 Ljubljana, Szlovénia

Lek Pharmaceuticals d.d., Trimlini 2 D, 9220 Lendava,Szlovénia

SandozS.R.L.Str. Livezeni nr. 7A, 540472 Targu-Mures,Románia

 

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaibanaz alábbi neveken engedélyezték:

Ausztria                                   Pantoprazol"1A Pharma" 20 mg - magensaftresistente Filmtabletten

                                               Pantoprazol"1A Pharma" 40 mg - magensaftresistente Filmtabletten

Németország                            Pantoprazol -1 APharma 20 mg magensaftresistente Tabletten

                                               Pantoprazol -1A Pharma 40 mg magensaftresistente Tabletten

Spanyolország:                          Pantoprazol Acost 20 mg comprimidos gastroresistentes EFG

Pantoprazol Acost 40 mg comprimidos gastroresistentes EFG

Magyarország:                          Pantoprazol 1A Pharma20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

Pantoprazol 1APharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

Hollandia:                                 PantoprazolSandoz 20, maagsapresistente tabletten 20 mg

PantoprazolSandoz 40, maagsapresistente tabletten 40 mg

Litvánia:                                   Pantoprazol 1 APharma 20 mg zarnas skistosas tabletes

Pantoprazol 1 APharma 40 mg zarnas skistosas tabletes

Portugália:                                Pantoprazol 1Apharma20 mg, Comprimidos gastrorresistentes

Pantoprazol 1Apharma40 mg Comprimidos gastrorresistentes

Szlovákia:                                 Pantoprazol 1 APharma 20 mg, gastrorezistentné tablety

Pantoprazol 1 APharma 40 mg, gastrorezistentné tablety

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. szeptember 24.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!