GILEMAL 5MG TABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Gilemal 5 mg tabletta

glibenklamid

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert azorvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmaslehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Gilemal 5 mg tabletta és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Gilemal 5 mg tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Gilemal 5 mg tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Gilemal 5 mg tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A GILEMAL 5 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Gilemal hatóanyaga a glibenklamid, mely egy szájon átalkalmazandó vércukorszint-csökkentő hatású gyógyszer. A Gilemal a felnőttkori(nem inzulinfüggő) cukorbetegség kezelésére szolgál, ha a vércukorszint csakdiétával nem tartható egyensúlyban.

Bizonyosesetekben inzulinnal és egyes szájon át alkalmazható vércukorszint-csökkentővelis kombinálható.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA GILEMAL 5 MG TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Gilemal 5 mg tablettát:

-         ha allergiás (túlérzékeny) glibenklamidra, más szulfonamid típusúgyógyszerre vagy a Gilemal 5 mg tabletta egyéb összetevőjére.

-         ha inzulinfüggő cukorbetegsége van

-         ha súlyosan felborult az anyagcseréje (diabéteszes kóma közeliállapotban)

-         ha súlyos máj-, vese-, pajzsmirigy vagy mellékvese működésizavarban szenved

-         ha fokozott stressz állapot, mint például sebészi műtét (amikordiéta és inzulinkezelés szükséges) előtt áll

-         terhesség és szoptatás idején (terhesség, illetve a szoptatásbefejezése után a Gilemal kezelés elkezdhető, vagy ismét visszaállítható)

-         ha bozentán kezelés alatt áll

 

 

A Gilemal 5mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

-         Amennyiben kihagy egy étkezést, vagy az előírt adagot nem tartjabe, akkor a vércukorszint nagymértékű csökkenése következhet be, ennek tünetei:verejtékezés, heves szívdobogás, idegesség, remegés. Ezen tünetek jelentkezéseesetén cukor tartalmú ital vagy étel fogyasztása ajánlott a vércukorszinthelyreállítás céljából. Súlyos vércukorszint-csökkenés esetén azonnal lépjenkapcsolatba kezelőorvosával.

-         A vércukorszint esésére figyelmeztető tüneteket az együttesenalkalmazott ún. béta-adrenerg-blokkoló szerek (klonidin vagy guanetidin tartalmúgyógyszer) elfedhetik, illetve a fokozatosan kialakuló alacsony vércukorszintesetén a figyelmeztető tünetek enyhébbek lehetnek vagy hiányozhatnak.

-         Az alábbi tényezők elősegíthetik az alacsony vércukorszintkialakulását:

  • nem megfelelő együttműködés (gyakrabban idősebb betegeknél)
  • alultápláltság, rendszertelen étkezés, vagy kihagyott étkezések
  • nincs egyensúlyban a fizikai terhelés és a szénhidrát bevitel
  • diéta változása
  • károsodott veseműködés
  • súlyos májműködési rendellenesség
  • a Gilemal tabletta túladagolása
  • a pajzsmirigy bizonyos működészavara esetén és az elülső agyalapi mirigy vagy mellékvesekéreg működésének elégtelensége esetén.
  • egyéb gyógyszerekkel történő együttes alkalmazás.

 

Bizonyosenzimrendellenességben (glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiányban) szenvedőbetegek szulfanilurea típusú vércukorcsökkentő gyógyszerrel történő kezelése vérszegénységhezvezethet. Mivel a Gilemal 5 mg tabletta is ebbe a csoportba tartozik, különösóvatossággal kell alkalmazni ezen betegek kezelésére, illetve mérlegelni kell mástípusú szer alkalmazását.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Bozentánhatóanyagú gyógyszerrel (magasvérnyomás kezelésére használt szer) együtt nemalkalmazható.

Aszájon át alkalmazandó vércukorszint-csökkentők, így a Gilemalvércukorcsökkentő hatását is fokozhatják egyes gyógyszerek, mások pediggyengíthetik, ezért bármilyen más gyógyszer csak a kezelőorvos tudtávalszedhető.

 

A Gilemalegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Akutvagy krónikus alkoholfogyasztás előre nem megjósolható módon fokozhatja, vagycsökkentheti a glibeklamid vércukorcsökkentő hatását, ezért alkalmazása idejénnem lehet szeszesitalt fogyasztani.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhességés szoptatás során alkalmazása tilos, ilyen esetekben inzulin-kezelésrekell átállni. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben terhességet tervez, mertszükség lehet az inzulin-kezelésre történő átállítására.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Amíga megfelelő anyagcsere-kontroll nem alakul ki, vagy amikor egyik cukorbetegségelleni szerről a másikra térnek át, illetve rendszertelen gyógyszerszedésesetén, az éberség és a reakciósebesség csökkenhet, ezért ilyenkor agépjárművezetés és a balesetveszélyes munkahelyen történő munkavégzés nemajánlott.

 

Fontosinformációk a Gilemal egyes összetevőiről

A Gilemal 114mg tejcukrot (laktózt) tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosakorábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (laktózra) érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A GILEMAL 5 MG TABLETTÁT?

 

A Gilemal-tmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztosaz adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Alkalmazásakizárólag az orvos utasítása szerint, rendszeres orvosi ellenőrzés melletttörténhet.

A gyógyszeradagot és a diétát az orvos állapítja meg, attóleltérni nem szabad. Kezelőorvosa változtathat a gyógyszer adagján, amennyibenváltozik az Ön súlya vagy életvitele.

Egy étkezés kihagyása, vagy az előírt adag be nem tartása avércukorszint nagymértékű csökkenését idézheti elő, ennek tünetei:verejtékezés, heves szívdobogás, idegesség, remegés.

Agyógyszer teljes napi adagját reggelizéskor (illetve a napi első főétkezéssorán) vagy közvetlenül utána kell bevenni. Amennyiben két tablettánál nagyobba napi adag, akkor ezt két részre elosztva, a főétkezésekhez igazítva kellbevenni. Az adag bevétele után ne hagyja ki az étkezést!

 

Ha azelőírtnál több Gilemal 5 mg tablettát vett be

Túladagolásakorsúlyos vércukorszint csökkenés fordulhat elő. Ilyen esetben ellátás céljábólkeresse fel orvosát vagy egy sürgősségi osztályt.

 

Haelfelejtette bevenni a Gilemal 5 mg tablettát

Ne vegyen be kétszeresadagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Gilemal is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Amellékhatásokat az előfordulásuk becsült gyakoriságával együtt tüntetjük fel.Erre a célra a következő gyakorisági kategóriákat és megnevezéseket használjuk:

 

          nagyon gyakori:                                    akezelt betegek több, mint 10 %-ánál léphet fel

          gyakori:                                                akezelt betegek 1-10 %- ánál léphet fel

          nem gyakori:                                         akezelt betegek 0,1-1 %- ánál léphet fel

          ritka:                                                     akezelt betegek 0,01-0,1 %- ánál léphet fel

          nagyon ritka:                                         akezelt betegek kevesebb 0,01 %- ánál léphet fel

          egyedi esetekben                                             

 

Alacsonyvércukorszint a glibenklamid vércukorszint csökkentő hatásának eredményekéntalakulhat ki, és néha elhúzódó, illetve életveszélyes is lehet. Leggyakoribbtünetei a fejfájás, farkasétvágy, hányinger, hányás, kimerültség, álmosság,alvászavarok, nyugtalanság, agresszivitás, csökkent koncentrálóképesség,izgatottság, depresszió, zavartság, beszéd-rendellenességek, beszédképtelenség,látási zavarok, remegés, érzékzavarok, szédülés, önkontroll elvesztése,delírium, agyi görcsök, álmatlanság, eszméletvesztés, beleértve a kómát,felszínes légzés és lassú szívverés. Ugyanakkor az alacsony vércukorszintkialakulásakor fellépő válaszreakció tünetei is jelentkezhetnek, mint pl.izzadás, száraz bőr, feszültség, szapora szívverés, vérnyomás emelkedés, szívdobogásérzés, szívtáji szorító fájdalom (angina pectoris) és szívritmuszavar.

Ahirtelen kialakuló alacsony vércukorszint klinikai képe hasonlíthat azagyvérzés tüneteihez.

 

Ritkánemésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, gyomorégés, hasmenés, teltségérzés, emésztési rendellenesség jelentkezhet.

Ritkánalacsony vérlemezkeszám jelentkezhet.

 

Egyediesetekben emelkedett májenzim értékek, sárgaság, májgyulladás alakulhat ki,mely a kezelés megszakítását követően megszűnik, azonban életveszélyesmájelégtelenség kialakulásához is vezethet. Esetenként allergiás bőrtünetek,fényérzékenység, a szérum nátrium szint csökkenése, átmeneti látászavarokléphetnek fel. Egyedi esetekben alacsony fehérvérsejt-, vörösvérsejtszám vagyezek együttesen is előfordulhatnak, melyek potenciálisan életveszélyesreakciók, azonban többnyire a kezelés megszakításával visszafordíthatók. Enyhe vízhajtóhatása van. Allergiás reakciók viszketés, vagy kiütések formájábankialakulhatnak. Egyedi esetekben ezek az enyhe reakciók súlyos, életveszélyesfolyamatokká alakulhatnak, melyek légzési elégtelenséggel, vérnyomáseséssel,néha sokkos állapottal járnak.

Egyesesetekben túlérzékenységi reakcióként érgyulladást és bőrreakciót (Stevens-Johnsonszindrómát) is leírtak, mely igen ritkán, de végzetes kimenetelleljelentkezhet.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A GILEMAL 5 MG TABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25 oC-ontárolandó.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne szedje a Gilemal tablettát. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Gilemal 5 mg tabletta

-         A készítmény hatóanyaga 5 mg glibeklamid tablettánként.

-         Egyéb összetevők: talkum, magnézium-sztearát, povidon,kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

Csaknemfehér, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukonfelezővonallal, másik oldalukon mélynyomású „GIL” jelöléssel. Törési felületecsaknem fehér színű.

30 db tabletta PVC/ALbuborékfóliában, dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

PannonPharma Kft.

7720 Pécsvárad

Pannonpharma út 1.

 

Gyártó

ChinoinZrt.,

2112Veresegyház, Lévai u. 5.

OGYI-T-3490/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. április


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!