DALIA 75MCG/20MCG BEVONT TABLETTA 3X21

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Dalia 75 mikrogramm/20 mikrogramm bevont tabletta

 

gesztodén/etinilösztradiol

 

Fontos tudnivalók akombinált hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatban:

 • Helyes alkalmazás esetén ezek a legmegbízhatóbb, visszafordítható fogamzásgátló módszerek.
 • Kis mértékben fokozzák a vérrögök kialakulásának kockázatát a vénákban és az artériákban, különösen az alkalmazás első évében, illetve az újrakezdést követően, amikor a kombinált hormonális fogamzásgátló alkalmazását 4 hétig vagy hosszabb ideig szüneteltették.
 • Kérjük, legyen óvatos és keresse fel kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy vérrögképződésre utaló tünete van (lásd 2. pont, „Vérrögök”)

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,mert az Ön számára fontosinformációkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvoskizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számáraártalmas lehet még abban az esetben is, ha betegsége tünetei az Önéihezhasonlóak.

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

-                 

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Dalia bevonttabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Dalia bevont tablettaszedése előtt

3.            Hogyan kell szedni a Dalia bevonttablettát?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell a Dalia bevonttablettát tárolni?

6.            A csomagolás tartalmaés egyéb információk

 

 

1.      Milyen típusú gyógyszer a Dalia bevont tabletta és milyen betegségekesetén alkalmazható?

 

ADalia bevont tabletta egy kombinált orális (szájon át alkalmazandó) fogamzásgátló. Minden bevont tabletta kétféle nőinemi hormont, gesztodént (progesztagént) és etinilösztradiolt, tartalmaz kismennyiségben.

Mivel a dobozban található tabletták hatóanyaga ésazok mennyisége azonos, a Dalia bevont tablettát úgynevezett monofázisos orálisfogamzásgátló készítménynek nevezik. Hatóanyagainak csekély mennyisége miatt a Daliabevont tabletta alacsony dózisú orális fogamzásgátlónak tekinthető.

 

A Dalia bevont tabletta a nemkívántterhesség megelőzésére alkalmazható. Az előírásoknak megfelelően szedettgyógyszer csaknem teljes védelmet nyújt a nemkívánt terhességgel szemben.

 

 

2.       Tudnivalók a Dalia bevont tablettaszedése előtt

 

 

 

 

 

 

 

Általános információk

Daliaalkalmazásának megkezdése előtt olvassa el a 2. pontban található,vérrögökkel kapcsolatos információt. Különösen fontos elolvasnia a vérrögökképződésre utaló tüneteket – lásd 2. pont, „Vérrögök”).

 

Abetegtájékoztatóban több olyan esetet megemlítünk, amikor a készítmény szedésétazonnal abba kell hagyni, ill. csökkenhet a fogamzásgátlás hatékonysága.Ezekben az esetekben tartózkodnia kell a nemi együttléttől, vagy más,nem-hormonális eljárásokhoz - pl. óvszer vagy egyéb barrier elvű fogamzásgátlómódszer - kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon a naptár-módszerre, és az ébredésitesthőmérséklet alapján se próbálja megállapítani az ovuláció időpontját. Ezeka módszerek megbízhatatlanok lehetnek, ugyanis a fogamzásgátló módosítja atesthőmérséklet, ill. a menstruációs ciklus során bekövetkező méhnyak-nyákösszetételének változásait.

A többi fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Dalia bevonttabletta sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS betegséggel) és a többi,nemi úton terjedő betegséggel szemben

 

Ne szedje a Dalia bevont tablettát

 

Nem szabad szednie a Daliat, haaz alább felsorolt állapotok valamelyike fennáll Önnél. Tájékoztassa akezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll Önnél. Kezelőorvosamegbeszéli Önnel, hogy melyik születésszabályozó módszer lenne megfelelőbb azÖn számára.

 

·               Ha Ön allergiás az etinilösztradiolravagy a gesztodénre, vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

·               haÖnnek vérrög van (vagy valaha volt) a lábszárának (mélyvénás trombózis, MVT),tüdejének (tüdőembólia, TE) vagy más szervének vérerében;

·               hatudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved – például protein C‑hiány,protein S‑hiány, antithrombin III‑hiány, Faktor VLeiden mutáció vagy antifoszfolipid antitestek;

·               haÖnnél műtéti beavatkozást szükséges végezni vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásda „Vérrögök” pontot)

·               havalaha volt szívrohama vagy szélütése (sztrók);

·               haÖnnek angina pektórisza (ez egy olyan állapot, ami súlyos mellkasi fájdalommaljár, és a szívroham első jele lehet) vagy azagyi véráramlás átmeneti zavara (TIA – tranziens iszkémiás attak) áll fenn, vagyállt fenn valaha Önnél;

·        haaz alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják az artériásvérrögök kialakulásának kockázatát:

-       súlyoscukorbetegség, amely érkárosodással  jár

-       nagyonmagas vérnyomás

-       nagyonmagas vérzsírszint (koleszterin vagy triglicerid)

-       hiperhomociszteinémianéven ismert állapot

·               ha Önnek „aurával járó migrén” típusú migrénje van (vagyvalaha volt);

·               Ha olyan hasnyálmirigy-gyulladásavan vagy volt, ami esetén a vérben túl magas bizonyos zsírok szintje.

·               Ha sárgaságban (a bőr sárgáselszíneződése) vagy súlyos májbetegségben szenved.

·               Ha olyan daganata van vagy volt,amely növekedését befolyásolják a nemi hormonok (például emlőrák, vagy a nemiszervek daganatai).

·               Ha jó- vagy rosszindulatúmájdaganata van vagy volt.

·               Ha tisztázatlan okú hüvelyvérzéstészlel.

·               Ha Ön terhes vagy ezt gyanítja.

 

Abbanaz esetben, ha fogamzásgátló készítmény alkalmazásának ideje alatt fordul előÖnnél bármelyik, a felsoroltak közt lévő kórkép, azonnal hagyja abba agyógyszer szedését, és forduljon orvosához. Ezzel egy időben térjen át más,nem-hormonális fogamzásgátló módszer alkalmazására.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

                                                        

Mikor forduljon a kezelőorvosához

Sürgősen forduljon orvoshoz

-      ha vérrögre utaló tünetet észlel, ami azt jelentheti, hogy vérrög képződött a lábszárában (azaz mélyvénás trombózis), a tüdejében (azaz tüdőembólia), szívrohama vagy szélütése van (lásd a „Vérrögök (trombózis)” című pontot).

E súlyos mellékhatások tüneteinek leírásáért kérjük, olvassa el a „Hogyan ismerhető fel a vérrög” című részt.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát, haaz alábbi állapotok bármelyike érvényes Önre.

Ha ez az állapot a Dalia alkalmazása soránkialakul, vagy súlyosbodik, akkor erről tájékoztatnia kell a kezelőorvosát.

 

·        haÖn Crohn‑betegségben vagy idült gyulladásos bélbetegségben (kólitiszulcerózában) szenved;

·        haÖn szisztémás lupusz eritematózuszban szenved (SLE - egy olyan betegség, ami atermészetes védekezőképességét befolyásolja);

·        haÖn hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS – egy olyan véralvadási zavar,ami veseelégtelenséget okoz);

·        haÖn sarlósejtes vérszegénységben szenved (a vörösvérsejtek örökletes betegsége);

·        haemelkedett az Ön vérzsírszintje (hipertrigliceridémia), vagy a családikórtörténetében szerepel ilyen állapot. A hipertrigliceridémiát összefüggésbehozták a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) kialakulásának emelkedettkockázatával;

·        haÖnnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásda „Vérrögök ” pontot);

·        haÖn nemrégiben szült, akkor Önnél fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata.Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a szülés után mennyi idő elteltével kezdhetimeg a Dalia szedését;

·        haÖnnél a bőr alatt lévő vénák gyulladása áll fent (felszínes tromboflebitisz);

·        haÖnnek visszértágulatai vannak.

·          ha Ön epilepsziában („rángógörcs”)szenved;

·          ha az Ön legközelebbi rokonaiközül valakinek már volt mellrákja;

·          ha Ön máj- vagy epebetegségbenszenved;

·          ha Önnek olyan betegsége van vagyvolt, mely terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett, vagyrosszabbodott, mint pl. halláskárosodás, profíria (a vörös pigmentmetabolizációjának zavara), terhességi herpesz (bőrkiütés hólyagocskákkal aterhesség alatt), idegrendszeri rendellenességek (Sydenham chorea - olyanbetegség, mely a test hirtelen mozgásaival jár);

·          ha Önnek kloazmája van, vagy errehajlamos (a bőr, különösen az arcbőr sárgásbarna, foltos elszíneződése); ebbenaz esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást;

·          ha Ön örökletes angioödémábanszenved, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják, vagy súlyosbíthatjákaz angioödéma tüneteit. Feltétlenül keresse fel orvosát, amennyiben azangioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint duzzadt arc, nyelv és/vagy garatés/vagy nyelési nehézségek, ill. csalánkiütéshez társuló légzési nehézségek.  

 

VÉRRÖGÖK

A kombinált hormonálisfogamzásgátlók, mint például a Dalia alkalmazása növeli a vérrögökkialakulásának kockázatát ahhoz képest, mintha nem használna ilyen készítményt.Ritka esetben egy vérrög elzárhat egyes vérereket, és ez súlyos problémákhozvezethet.

A vérrögök az alábbi helyekenalakulhatnak ki:

§  vénákban (erre „vénástrombózisként”, „vénás tromboembóliaként” vagy VTE-ként hivatkoznak)

§  artériákban (erre „artériástrombózisként”, „artériás tromboembóliaként” vagy ATE-ként hivatkoznak).

A vérrögök által okozottproblémákból történő felépülés nem mindig teljes. Ritkán súlyos, tartós hatásokmaradhatnak vissza, illetve nagyon ritkán ezek halálos kimenetelűek islehetnek.

Nem szabad elfelejteni,hogy Dalia alkalmazása következtében kialakuló, ártalmas vérrögökelőfordulásának összesített kockázata alacsony.

 

HOGYAN ISMERHETŐ FEL AVÉRRÖG

Sürgősen forduljonorvoshoz,ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli.

 

Észleli Ön az alábbi tünetek bármelyikét?

Mi az, amitől szenvedhet?

·         az egyik lábszár duzzanata vagy a lábszárban vagy lábon található véna mentén lévő duzzanat, különösen akkor, ha az alábbiak társulnak hozzá:

·        a lábszár fájdalma vagy érzékenysége, ami lehet, hogy csak állás vagy járás közben érezhető

·        az érintett lábszár melegebbé válik

·        a lábszár bőrszínének megváltozása, pl. elhalványul, vörös vagy kék lesz

 

Mélyvénás trombózis

·         hirtelen jelentkező, megmagyarázhatatlan légszomj vagy szapora légzés;

·         hirtelen jelentkező köhögés, amelynek nincs egyértelmű kiváltó oka, és amelynek során vért köhöghet fel;

·         éles mellkasi fájdalom, ami mély belégzésre fokozódik;

·         súlyos szédülékenység vagy szédülés;

·         szapora vagy rendszertelen szívverés

·         súlyos hasfájás;

 

Ha nem biztos a fentieket illetően, akkor beszéljen kezelőorvosával, mivel ezeknek a tüneteknek egy része, mint például a köhögés vagy légszomj, összekeverhető enyhébb kórállapotok tüneteivel is, úgymint a légúti fertőzésével (pl. „közönséges megfázás”).

Tüdőembólia

A tünetek leggyakrabban az egyik szemben jelentkeznek:

·         azonnali látásvesztés vagy

·         fájdalommentesen kialakuló homályos látás, ami látásvesztésig romolhat

 

Retinális véna trombózisa (vérrög a szemben)

·         mellkasi fájdalom, kellemetlenség, nyomás, nehézség

·         a mellkas, a kar vagy a szegycsont alatti terület összenyomásának érzése vagy teltségérzés;

·         teltségérzés, emésztési zavar vagy fulladásérzés;

·         a hátba, alba, torokba, karba vagy hasba sugárzó, a felső testfelet érintő kellemetlenségérzés;

·         verejtékezés, émelygés, hányás vagy szédülés;

·         rendkívüli gyengeség, nyugtalanság vagy légszomj;

·         szapora vagy rendszertelen szívverés

 

Szívroham

·         az arc, kar vagy lábszár, különösen féloldali, a test egyik felén hirtelen kialakuló gyengesége vagy zsibbadása;

·         hirtelen kialakuló zavartság, beszéd- vagy beszédértési zavar;

·         az egyik vagy mindkét szemet érintő hirtelen kialakuló látászavar;

·         hirtelen kialakuló járásprobléma, szédülés, egyensúly- vagy koordinációs zavar;

·         hirtelen kialakuló, súlyos vagy elhúzódó, ismeretlen okból fennálló fejfájás

·         eszméletvesztés vagy ájulás görcsrohammal vagy anélkül.

 

Néha a szélütés tünetei akár rövid ideig is fennállhatnak, amit azonnali és teljes felépülés követ, de ettől függetlenül sürgősen orvoshoz kell fordulnia, mivel fennállhat a kockázata egy újabb szélütés kialakulásának.

Szélütés (sztrók)

·         duzzanat és a végtag enyhén kékes elszíneződése;

·         súlyos hasfájás (akut has);

Más vérereket elzáró vérrögök

 

 

 

VÉNÁSVÉRRÖGÖK

 

Milyen következményekkeljárhat, ha vérrög alakul ki valamelyik vénában?

·        Akombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazását összefüggésbe hozták avénákban kialakuló vérrögök (vénás trombózis) emelkedett kockázatával.Ugyanakkor ezek a mellékhatások ritkák. Leggyakrabban a kombinált hormonálisfogamzásgátló alkalmazásának első évében alakulnak ki.

·        Ha alábszár vagy láb valamely vénájában vérrög alakul ki, akkor az mélyvénástrombózist (MVT) okozhat.

·        Halábszárban kialakult vérrög a tüdőbe sodródik és ott elakad, akkor aztüdőembóliát okozhat.

·        Nagyonritkán vérrögök más szervek vénáiban, mint például a szemben (retinális vénatrombózisa) is kialakulhatnak.

 

Mikor a legnagyobb avérrögök kialakulásának kockázata?

A vénásvérrögök kialakulásának kockázata a kombinált hormonális fogamzásgátló legelsőalkalmazásának első évében a legmagasabb. A kockázat akkor is magasabb lehet,ha egy 4 hetes vagy hosszabb szünet után újrakezdi a kombinált hormonálisfogamzásgátló (akár ugyanazon készítmény, akár másik) alkalmazását.

Az első évetkövetően a kockázat alacsonyabb lesz, de még mindig magasabb marad annál, mintha nem szedne semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót.

Amikorabbahagyja a Dalia szedését, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata néhányhéten belül visszaáll a normális szintre.

 

Mi a kockázata avérrögök kialakulásának?

Ez akockázat az Ön VTE-vel kapcsolatos természetes kockázatától, valamint az Önáltal alkalmazott kombinált hormonális fogamzásgátló típusától függ.

A Daliaalkalmazása mellett a lábszárban vagy tüdőben (MVT vagy TE) kialakuló vérrögökösszesített kockázata alacsony.

 

-     Semmilyenkombinált hormonális fogamzásgátló nem alkalmazó, illetve nem terhes10 000 nő közül hozzávetőlegesen 2 nőnél alakul ki vérrög egy évalatt.

-     Levonorgesztreltvagy noretiszteront, illetve norgesztimátot tartalmazó kombinált hormonálisfogamzásgátlót szedő 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 5 - 7 nőnél alakul kivérrög egy év alatt.

-     gesztodénttartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót, úgymint a Daliat alkalmazó10 000 nő közül hozzávetőlegesen 9‑12 nőnél alakul kivérrög egy év alatt.

-     Avérrögök kialakulásának kockázata az Ön személyes kórtörténetének függvényébenváltozhat (lásd alább, „A vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők”pontot)

 

 

Vérrög kialakulásának kockázata egy év alatt

Olyan nők, akik nem alkalmaznak kombinált hormonális tablettát/tapaszt/gyűrűt és nem terhesek

10 000 nőből hozzávetőlegesen 2 nő

Levonorgesztrelt, noretiszteront vagy norgesztimátot tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátló tablettát alkalmazó nők

10 000 nőből hozzávetőlegesen 5‑7 nő

A Daliat alkalmazó nők

10 000 nőből hozzávetőlegesen 9-12 nő

 

A vénás vérrögökkialakulásának kockázatát növelő tényezők

A Dalia alkalmazása mellettkialakuló vérrögök kockázata alacsony, de bizonyos állapotok emelik ezt akockázatot. Az Ön kockázata magasabb:

·        haÖn nagyon túlsúlyos (a testtömegindexe, avagy a BMI-je 30 kg/m2felett van);

·        havalamelyik közvetlen családtagjának fiatal korában (pl. 50 éves életkorelőtt) vérrög alakult ki a lábszárában, tüdejében vagy más szervében. Ebben azesetben Önnek örökletes véralvadási zavara lehet;

·        haÖnnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy valamilyen sérülés vagybetegség miatt hosszabb ideig fekvőbeteg, illetve ha a lábszára gipszkötésbenvan. Lehet, hogy abba kell hagyni a Dalia alkalmazását a műtét előtt néhányhéttel vagy amíg kevésbé mozgékony. Ha abba kell hagynia a Dalia alkalmazását,akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdheti el újra.

·        azéletkor előrehaladtával (különösen 35 éves életkor felett);

·        hanéhány héten belül gyermeket szült

A vérrögök kialakulásánakkockázata annál jobban emelkedik, minél több ilyen állapottal rendelkezik.

A repülőút (>4 órás)átmenetileg fokozhatja a vérrögképződés kockázatát, különösen akkor, ha afelsorolt tényezőkből néhány fennáll Önnél.

Feltétlenül tájékoztassa akezelőorvosát az Önre vonatkozó fenti állapotokról, még akkor is, ha nem biztosbennük. Kezelőorvosa eldöntheti, hogy abba kell-e hagyni a Dalia alkalmazását.

Ha a fenti állapotok bármelyikeváltozik a Dalia alkalmazása során, például egy közeli családtagnál ismeretlenokból trombózis alakul ki, vagy Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.

 

ARTÉRIÁS VÉRRÖGÖK

Milyen következményekkeljárhat, ha vérrög alakul ki valamelyik artériában?

Csakúgy mint a vénás vérrögök,az artériás vérrögök is súlyos problémákat okozhatnak. Például szívrohamhozvagy szélütéshez (sztrók) vezethetnek.

 

Az artériás vérrögökkialakulásának kockázatát növelő tényezők

Fontos megjegyezni, hogy a Daliaalkalmazása mellett kialakuló szívroham vagy szélütés kockázata nagyonalacsony, de emelkedhet:

 • az életkor előrehaladtával (35 éves életkor felett);
 • ha dohányzik. Ha kombinált hormonális fogamzásgátlót alkalmaz, mint például a Dalia, javasolt, hogy szokjon le a dohányzásról. Ha nem tud leszokni a dohányzásról és 35 évesnél idősebb, akkor kezelőorvosa más típusú fogamzásgátló alkalmazását is javasolhatja;
 • ha túlsúlyos;
 • ha magas vérnyomásban szenved;
 • ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal életkorban (körülbelül 50 éves kora előtt) szívrohama vagy szélütése volt. Ebben az esetben Önnél is magasabb lehet a szívroham vagy a szélütés kockázata;
 • ha Önnek, vagy valamelyik közvetlen családtagjának magas a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid);
 • ha migrénes fejfájása szokott lenni, különösen akkor, ha aurával járó migrénről van szó;
 • ha valamilyen szívproblémája van (szívbillentyű-rendellenesség, pitvarremegésnek nevezett ritmuszavar)
 • ha cukorbetegségben szenved.

Ha a fenti állapotok közül Önnélegynél több áll fenn, vagy ha ezek közül valamelyik nagyon súlyos, akkor avérrögök kialakulásának kockázata még magasabb.

Ha a Dalia alkalmazása során afenti állapotok bármelyike változik, például ha dohányozni kezd, vagy egyközeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, illetve Ön sokathízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.

 

A DALIA BEVONT TABLETTA ÉSA RÁKBETEGSÉG VESZÉLYE

 

Fogamzásgátlót szedő nőknélvalamivel gyakrabban észlelnek emlőrákot, mint tablettát nem szedőkortársaiknál. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alattmegszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a készítményokozza-e az emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. Az eredményeketbefolyásolhatja, hogy a fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabbanellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbistádiumban ismerik fel. 

 

Fogamzásgátlót szedő nőknélolykor jóindulatú májtumor, sőt még ritkábban rosszindulatú daganatkialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzéstokozhatnak. Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel!

 

A legfontosabb kockázatitényező a méhnyakrák szempontjából a fennálló HPV (humán papilloma vírus)fertőzés. Egyes epidemiológiai vizsgálatok azt találták, hogy a tartóskombinált fogamzásgátló tablettaszedés tovább ronthatja ezt a fokozottkockázatot. Ellentmondások vannak arra vonatkozóan, hogy ezt a megnövekedettkockázatot valóban a tabletta okozza-e, mivel az eredményt egyéb zavaró hatásokis befolyásolhatják (pl. a méhnyakrák rendszeres szűrése vagy a barrierfogamzásgátló módszert alkalmazó szexuális magatartás).

 

Egyéb gyógyszerek és aDalia bevont tabletta

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagyszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Egyes gyógyszerekcsökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát.

Ezek közé tartoznak példáulaz epilepszia gyógyszerei (pl. primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin,oxkarbamazepin, topiramát, felbamát), a tuberkulózis kezelésére használatosszerek (pl. rifampicin, rifabutin), a HIV fertőzés elleni szerek (pl.ritonavir, nevirapin), egyéb fertőzéses betegségekre alkalmazott antibiotikumok(pl. penicillinek, tetraciklinek, grizeofulvin), valamint a közönséges orbáncfűnevű gyógynövény (amelyet elsősorban depressziós hangulatok kezelésérealkalmaznak).

A Dalia bevont tabletta másgyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, pl. a ciklosporint tartalmazógyógyszerekkel, vagy az epilepszia ellenes lamotriginnel.

 

A Dalia bevont tabletta egyidejűalkalmazása étellel itallal és alkohollal

A tablettát egészben kellbevenni, szükség szerint kevés folyadékkal.

 

Terhesség,és szoptatás

Mielőtt bármilyengyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

Terhesség ideje alatt, sőt aterhesség gyanúja esetén sem szedhető a Dalia bevont tabletta. Ha az a gyanúja,hogy terhes lett a Dalia bevont tabletta használata alatt, mihamarabb forduljonkezelőorvosához.

A szoptatás időszakábanáltalában nem javasolt a Dalia bevont tabletta alkalmazása. Mindazonáltal, haezt szükségesnek tartja, kérje orvosa tanácsát.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem észlelték, hogy akészítmény befolyásolná a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.

 

A Dalia bevont tablettalaktóz-monohidrátot (tejcukor) és szacharózt (nádcukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztetteÖnt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.      Hogyan kell szedni a Dalia bevont tablettát?

 

A gyógyszert mindig akezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

Mikor és hogyan kell bevenni a gyógyszert?

Akombinált orális fogamzásgátló gyógyszerek helyes szedése mellett kb. évi 1%-osa teherbeesési arány. A teherbeesés aránya magasabb lehet, ha kimarad egytabletta, vagy ha nem megfelelőképpen szedik a gyógyszert.

 

Egy csomag Dalia készítmény 21 db bevont tablettáttartalmaz. A csomagoláson minden bevont tabletta mellett feltüntettükbevételének esedékes napját. Igyekezzék minden nap hozzávetőleg ugyanabban azidőpontban bevenni a gyógyszert, például reggeli után. 21 tablettát kell 21 napalatt bevennie (egy bevont tablettát naponta) és az ezt követő 7 nap során nevegyen be tablettát. A 7 napos gyógyszerszünet során rendszerint menstruációsvérzés jelentkezik (megvonásos vérzés). Ez rendszerint az utolsó tablettabevételét követő 2-3. napon következik be. A legutóbbi tabletta bevétele utáni8. napon kezdje újra a Dalia bevont tabletta szedését, ne törődjön vele, havérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napjánkezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazonnapjain jelentkezik.

 

Az első csomag Daliabevont tabletta szedése:

 

Ha a megelőző hónapbannem szedett hormonális fogamzásgátlót:

A menstruációs ciklus, vagyisa havi vérzés első napján kezdje el a Dalia bevont tabletta szedését. Acsomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt bevont tablettát vegyebe. Ha például szerdán jelentkezett a havi vérzés, a "Szerda"feliratú tablettát válassza. Ezt követően a nyilakkal megjelölt iránynakmegfelelően szedje a tablettát naponta egyesével, amíg mind a 21 tablettát benem vette. Ebben az esetben a Dalia bevont tabletta hatása azonnal jelentkezikés nincs szükség további kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.

A ciklus 2-5. napján iselkezdheti a gyógyszer szedését, ebben az esetben azonban az első csomagesetében a ciklus első 7 napján keresztül kiegészítő (barrier-elvű)fogamzásgátló módszereket is alkalmaznia kell.

 

Ha más, kombináltfogamzásgátló tablettáról, vagy (fogamzásgátló) tapaszról tér át a Dalia bevonttabletta alkalmazására:

Az előzőleg használtkészítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Daliabevont tabletta szedését (ez azt jelenti, hogy ne tartson gyógyszerszünetet).Ha a korábbi készítmény inaktív tablettákat is tartalmazott, az utolsó aktív(hormont tartalmazó) tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni akészítményt, (ha nem biztos benne, hogy melyik az aktív, ill. az inaktív bevonttabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát). Későbbre is halaszthatja aDaliára való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása soránelőírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó inaktív tablettabevételét követő) napon kezdheti el alkalmazását.

Transzdermális fogamzásgátlótapaszról való áttérés esetében a Dalia bevont tabletta szedését lehetőleg atapasz eltávolításának napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor akövetkező tapasz felhelyezése esedékes lenne.

Ha betartja ezeket azelőírásokat, nem szükséges további kiegészítő fogamzásgátlási módszerekhezfolyamodnia.

 

Ha korábban kizárólagprogesztogént tartalmazó készítményt (minitablettát) használt:

Bármikor abbahagyhatja aminitabletta szedését, és a következő napon, a megszokott időpontban már Daliabevont tablettát vehet be. Mindazonáltal, ha a Dalia bevont tabletta szedésénekelső 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű)fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

 

Ha injekcióskészítmény, implantátum, vagy méhen belüli progeszteron tartalmú fogamzásgátlóeszköz (IUD) használatáról tér át Dalia bevont tabletta szedésére:

A következő esedékes injekcióbeadásának időpontjában, illetve az implantátum vagy az IUD eltávolításánaknapján kezdje el a Dalia bevont tabletta szedését. Mindazonáltal, ha a Daliabevont tabletta szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő(barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

 

Szülés után:

HaÖn röviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első,normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a gyógyszer szedését.Olykor azonban korábban is elkezdhető a hormonális fogamzásgátlás. Errőlkérdezze meg orvosát. Ha Ön szoptatja csecsemőjét, és szükségesnek tartja Daliabevont tabletta szedését, szintén kérdezze meg orvosát!

 

Vetélés vagyterhesség-megszakítás után:

Kérdezze meg orvosát.

 

Ha az előírtnál több Daliabevont tablettát vett be

Nem számoltak be súlyosegészségkárosodásról több mint egy Dalia bevont tabletta bevételét követően. Hatúlságosan sok gyógyszert vett be, émelygés, hányás, és hüvelyvérzésjelentkezhet. Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha gyermek vette be akészítményt!

 

Ha elfelejtette bevennia gyógyszert

Ha 12 óránál rövidebb időtelt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, nemcsökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Amint észleli, vegye be a kimaradttablettát, majd a megszokott módon folytassa a Dalia bevont tabletta szedését.

 

Ha 12 óránál hosszabb időtelt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta,csökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Minél több adag bevételét mulasztottael, annál nagyobb a terhesség kialakulásának esélye. Ennek lehetősége különösenakkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőzőidőszakban felejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben a következőútmutatások szerint kell eljárnia.

 

Több tablettátfelejtett el bevenni

Kérje orvosa tanácsát.

     

Az első héten 1 tablettátfelejtett el bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradttablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírtidőpontokban. A következő 7 napon további kiegészítő fogamzásgátló eszközt (pl.barrier elvű fogamzásgátló eszközt) is alkalmaznia kell.

 

Ha a megelőző 7 naposidőszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége,ezért haladéktalanul forduljon orvosához. Azonnal orvoshoz kell fordulnia.

 

A második héten 1tablettát felejtett el bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradttablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírtidőpontokban. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nemszükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

 

A harmadik héten 1tablettát felejtett el bevenni

A következő lehetőségek közülválaszthat anélkül, hogy kiegészítő fogamzásgátló módszereket kellenealkalmaznia.

 

Mielőbb vegye be a kimaradttablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírtidőpontokban. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünetközbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag Dalia bevont tabletta szedését.Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezikmegvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel

 

vagy

 

hagyja abba a tablettákszedését a már megkezdett csomagból és tartson 7 napos gyógyszerszünetet (akimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva). Ezt követően új csomagotmegkezdve folytassa a készítmény szedését. Amennyiben ezt a lehetőségetválasztja, a megszokott napon kezdheti el az új csomagot.

Abban az esetben, ha az aktuáliscsomag felhasználása során kimaradt néhány tabletta, és a gyógyszerszünet idejealatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége.Ebben az esetben a következő csomag megkezdése előtt forduljon orvosához.

 

 

Az adott ciklusban egynél több gyógyszert felejtett el bevenni

 

 

 

 

 

Forduljon orvosához.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

­                                          

 

 

 

 

 

 

 

Igen

 

 

 

 

 

 

                                          

 

 

 

 

1. hét

 

 

Nemi életet élt a gyógyszer kihagyását megelőző héten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          

 

 

 

 

 

 

 

 Nem

 

 

 

 

 

 

                                           

 

 

 

 

 

 

 

Vegye be a kimaradt gyógyszert

7 napon keresztül alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszereket

Rendben szedje be a csomag tartalmát

 

 

 

 

 

 

 

 

Csupán 1 tablettát felejtett el bevenni

 

 

2. hét

 

 

Vegye be a kimaradt gyógyszert

(12 óránál hosszabb ideje)

 

 

 

 

 

Rendben szedje be a csomag tartalmát

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vegye be a kimaradt gyógyszert

Rendben szedje be a csomag tartalmát

 

 

 

 

 

 

Ne tartson gyógyszerszünetet

Folytassa a következő csomaggal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. hét

 

 

Vagy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hagyja abba a megkezdett csomag szedését

Tartson (a késedelmet is beleszámítva) legfeljebb 7 nap gyógyszerszünetet

 

 

 

 

 

 

Folytassa a következő csomaggal

 

 

Ha abba akarja hagyni a Daliabevont tabletta szedését

Bármikor abbahagyhatja a Daliabevont tabletta szedését. Ha azért hagyja abba a gyógyszer szedését, mertgyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havivérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülésvárható időpontját.

 

Ha továbbra is el akarjakerülni a terhességet, kérje orvosa tanácsát egyéb fogamzásgátló módszerekkelkapcsolatban.

 

 

 

 

Mi a teendő, ha

-        emésztőrendszerirendellenesség jelentkezik (pl. hányás, súlyos hasmenés)

Hányásvagy súlyos hasmenés esetén nem biztosított a készítmény hatóanyagainak teljesfelszívódása. Amennyiben a tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, azeredmény olyan, mintha elfelejtett volna bevenni egy tablettát. Ebben azesetben kövesse az elfelejtett tabletta bevételre vonatkozó útmutatást. Hasúlyos hasmenése van, keresse fel orvosát.

 

-        késleltetni szeretné a havi vérzést

Hakésleltetni szeretné a havi vérzést, kezdje el a következő csomag DALIAszedését az előző csomag kiürülése utáni nap, gyógyszerszünet nélkül. A másodikcsomag kiürüléséhez szükséges ideig folytathatja a tabletták szedését. Haszeretné, hogy megvonásos vérzése jelentkezzen, egyszerűen hagyja abba atabletták szedését. A második csomag szedése alatt áttöréses, vagy pecsételővérzés jelentkezhet. Tartson 7 napos gyógyszerszünetet, majd kezdje meg akövetkező csomag szedését.

 

-     meg szeretné változtatni a havi vérzés kezdeténeknapját

Haaz útmutatásokat pontosan betartva szedte a készítményt, négyhetenként, mindenhónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha más napraszeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, rövidítse meg (sohasehosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet. Tegyük fel, hogy általábanpénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden(vagyis 3 nappal korábban jelentkezne). Ennek érdekében kezdje 3 nappalkorábban a következő csomag gyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (pl. 3nap vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, előfordulhat, hogy annak ideje alatt nemlép fel megvonásos vérzés. Ugyanakkor a következő csomag alkalmazásának idejealatt áttöréses, ill. pecsételő vérzés jelentkezhet.

 

-     váratlanul hüvelyvérzés jelentkezett

Bármelykombinált fogamzásgátló használata alatt jelentkezhet rendszertelen (pecsételő,vagy áttöréses) vérzés a szabályosan ismétlődő menstruációs vérzések közöttiidőszakban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonbanfolytassa továbbra is az előírt módon a gyógyszer szedését. Amint szervezetealkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik(rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha a probléma makacsul fennáll,erősödik, vagy egy szabályos ciklust követően újból jelentkezik a vérzés,forduljon orvoshoz.

 

-        elmaradt egy havi vérzés

Hapontosan az útmutatásoknak megfelelően szedte a készítményt, nem hányt, és nemszedett más gyógyszereket, szinte kizárt a terhesség lehetősége. Szedje tovább aDaliát a megszokott módon.

Haegymás után kétszer is elmarad a havi vérzés, lehetséges, hogy teherbe esett.Haladéktalanul forduljon orvoshoz! Ne kezdje el a következő csomag szedését,amíg orvosa nem zárta ki a terhesség lehetőségét!

 

Rendszeres orvosiellenőrzés

Afogamzásgátló szedésének ideje alatt orvosa rendszeres időközönként ellenőrziaz Ön egészségi állapotát.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha:

-     bármilyen változást észlel egészségi állapotában,különösképpen az ebben a tájékoztatóban említettek esetében. Ne feledkezzék megarról se, ha legközelebbi hozzátartozóin alakulnak ki az említett betegségek

-     csomót tapint az emlőjében

-     egyéb gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé (lásdmég az „Egyéb gyógyszerek és a Dalia bevont tabletta“ című részt")

-     műtét, vagy tartós mozgáskorlátozottsággal járókezelés előtt áll (legalább 4 héttel korábban kérje orvosa tanácsát)

-     szokatlanul erős hüvelyvérzés jelentkezik

-     a készítmény alkalmazásának első hetében elfelejtbevenni egy vagy több tablettát, ill. a megelőző 7 napos időszakban nemiegyüttléte volt

-     súlyos hasmenése van

-     a készítmény alkalmazása során két alkalommal elmarada megvonásos vérzés, vagy gyanítja, hogy terhes (kizárólag orvosa javaslatárakezdje el a következő csomag Dalia szedését).

 

Ha bármilyen továbbikérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez agyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek. Ha Ön bármilyen mellékhatást tapasztal, különösen ha az súlyosvagy tartós, illetve bármilyen változást észlel az egészségi állapotában,amiről úgy véli, hogy az a Dalia bevonttablettakövetkezménye, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.

Kombinált hormonálisfogamzásgátlót szedő minden nőnél emelkedett a kockázata a vénákban (vénástromboembólia (VTE)) és az artériákban (arteriás tromboembólia (ATE))előforduló vérrögök kialakulásának. A kombinált hormonális fogamzásgátlókalkalmazásával járó különböző kockázatokkal kapcsolatos, részletesebbinformációért kérjük, olvassa el a „Tudnivalók a Dalia bevont tabletta alkalmazása előtt” című 2. pontot.

 

Egyéb lehetségesmellékhatások

Az etinilösztradiol ésgesztodén kombinációs fogamzásgátlót szedő nőknél megfigyelt mellékhatások,melyeknél az ok-okozati viszony nem bizonyított, de nem is kizárt, akövetkezőek: Ezek a mellékhatások főleg az első néhány hónap alattjelentkezhetnek és enyhülnek a tartós használat során.

Ezen mellékhatásokatgyakoriságok szerint csoportosították:

 

nagyon gyakori:  10 betegből több mint 1 beteget érinthet

gyakori:               10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet

nem gyakori:       100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet

ritka:                   1 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet

nagyon ritka:      10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet

nem ismert:          a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatok alapján.

 

Gyakori: testtömeg-növekedés, fejfájás, hányinger, hasifájdalom, mellfeszülés, mellfájdalom, depressziós hangulat, hangulatváltozás.

 

Nem gyakori: Migrén, hányás, hasmenés, bőrkiütés, csalánkiütés,folyadékvisszatartás a szervezetben, emlő megnagyobbodás, csökkent libido,lipid szintek emelkedése a vérben.

 

Ritka: a vénákban vagy artériákban kialakuló ártalmasvérrögök, mint például: alábszárban vagy a lábban (azaz MVT- mélyvénás trombózis), a tüdőben (azaz TE –tüdő embólia), szívroham, szélütés (sztrók), mini-szélütés vagy átmeneti,szélütésszerű tünetek, amely átmeneti iszkémiás rohamként (TIA - tranziensischaemiás attak) ismert, a májban, hasban/belekben, vesében vagy a szembenkialakuló vérrögök. (Nagyobb lehet a vérrögök kialakulásának valószínűsége, hafennáll bármilyen más állapot, ami növeli ezt a kockázatot (a vérrögökkockázatát növelő állapotokkal valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatosbővebb információért lásd a 2. pontot), testtömeg-csökkenés, göbszerű beszűrődés (erythema nodosum), többalakúgöbszerű beszűrődés (erythema multiforme), kontaktlencse intolerancia,túlérzékenységi reakciók, hüvelyi folyás, emlőváladékozás, fokozott libidó,epekövek képződése az epehólyagban.

 

Nagyon ritka: hasnyálmirigy gyulladás

 

Örökletes angioödémábanszenvedő nőknél az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják vagysúlyosbíthatják az angioödéma tüneteit (lásd a „Tudnivalók a Dalia bevonttabletta szedése előtt” című 2. pontot).

 

Mellékhatásokbejelentése

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa

kezelőorvosátvagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Dalia bevonttablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon és a buborékcsomagolásonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után ne szedje ezt a gyógyszert. Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezzemeg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel . Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

Mit tartalmaz a Dalia bevonttabletta?

-              A készítmény hatóanyagai 0,075 mggesztodén és 0,020 mg etinilösztradiol bevont tablettánként.

-              Egyéb összetevők: kalcium-nátrium-edenát,laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő,

povidon25, magnézium-sztearát, szacharóz, povidon 90F, makrogol 6000,kalcium-karbonát, talkum, montánglikol viasz.

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér, mindkét oldalándomború felületű, kerek, fényes bevont tabletta.

 

21 db vagy 3x21 db bevonttabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül kerülminden kiszerelés forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó

ZENTIVA k.s.

10237 Prague 10

Dolní Mecholupy

U kabelovny 130.

Cseh Köztársaság

 

 

A termék az Európai Közösség Tagállamaiban a következő neveken kerülforgalomba:

 

Cseh Köztársaság ,  Szlovákia

ARTIZIA  0,075 mg / 0,020 mg, obalené tablety

Románia

ARTIZIA 0.075 mg / 0.020 mg drajeuri

Lettország

ARTIZIA 75 mikrogramu / 20 mikrogramu apvalkotās tabletes

Litvánia

ARTIZIA 75 mikrogramai / 20 mikrogramų dengtos tabletės

Lengyelország

ARTILLA

Magyarország

DALIA  75 mikrogramm / 20 mikrogramm bevont tabletta

 

 

OGYI-T-21419/01      (1x21db)

OGYI-T-21419/02      (3x21db)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014.április


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!