LOCOID 1 MG/G KRÉM 1x15G

Locoid 0,1% krém

Locoid 0,1% krém

 

Mielőtt elkezdenégyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-       Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-       További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-       E gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mertszámukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhezhasonlóak.

 

Milyen összetevőket tartalmaz a Locoid 0,1% krém és hogyanhat?

 

Összetétel

Hatóanyag: 1,00mghidrokortizon-butirát 1g krémben.

Segédanyagok:butil-parahidroxi-benzoát, propil-parahidroxibenzoát, vízmentestrinátrium-citrát, vízmentes citromsav,makrogol 25-cetil-sztearil-éter, híganfolyó paraffin, cetil-sztearil-alkohol, fehér vazelin, tisztított víz.

 

Hogyan néz ki a Locoid0,1% krém és milyen a csomagolása?

A gyógyszerfehér színű, 15g vagy 30g krémet tartalmaz tubusonként. A tubus doboza fehér/narancssárga/szürkeszínű, Locoid 0,1% krém felirattal.

 

Hogyanhat a készítmény?

ALocoid 0,1% krém kortikoszteroid hormon tartalmú. Gyorsan csökkenti aviszketés, bőrvörösség és hámlás tüneteit, melyek bizonyos bőrbetegségekbenelőfordulnak.

A kortikoszteroidok általábannem gyógyítják meg a fennálló alapbetegséget. A krém főként azt biztosítja,hogy a bőrbetegség kevésbé legyen nedvedző.

 

Mirehasználható a készítmény?

A Locoid 0,1% krém abőrfelszín gyakran előforduló betegségeinek kezelésére szolgál, melyek tüneteiviszketés, bőrvörösség és hámlás. Mivel a krém kevés olajos vivőanyagottartalmaz, alkalmas vörös és nedvedző bőrbetegségek kezelésére.

 

Mit kell tudnia a gyógyszer használata előtt?

Mikorne alkalmazza a Locoid krémet?

Nem szabad használni:

Ha a bőrbetegség baktérium, vírus, gomba vagy élősködőáltal okozott fertőzés. Ezek a betegségek súlyosbodhatnak vagy a krémalkalmazása a tüneteket elfedheti;

Bőrvörösséggel is járó akne kezelésére;

Sebek, pikkelyes bőr (ichthyosis) esetén;

Korábbi, kortikoszteroid kezelés révén kialakultbőrelváltozásoknál: száj körüli bőrgyulladás, elvékonyodott bőr, esetlegcsíkokkal, hajszálér-bevérzések;

Gyerekek talpán, lábfején lévő bőrgyulladásra;

Pelenka-kiütések esetén;

Végbélnyílás körüli és nemi szervek bőrfelületénekviszketésére.

Ha Önnek ismerttúlérzékenysége van a hidrokortizonra vagy a Locoid krém bármely összetevőjére(ez néha előfordul), nem szabad a készítményt használnia.

 

A Locoid krém néhány összetevője (cetil-sztaril-alkohol,propil-parahidroxibenzoát) ritkán a bőr túlérzékenységi reakcióját okozhatja(viszketés, piros kiütések).

 

Elővigyázatossága Locoid 0,1% krém használata során

Szemben és a szemhéjakon nemszabad alkalmazni a Locoid krémet.

Az arc, a külső nemi szervekés a hajlatok bőre különösen érzékeny a kortikoszteroidokra, ezért ha ezenterületek kezelése szükséges, fokozott óvatosság ajánlott.

Hosszan tartó Locoidkrém-kezelés után, ha a bőrelváltozás gyorsan kiújul, orvoshoz kell fordulni.

Ugyancsak orvosi ellenőrzésrevan szükség, ha a krémmel gyermeket kezelünk vagy nagy bőrfelületenalkalmazzuk. Nagy felületeken és különösen (műanyag) záró kötés alatt, valaminta testhajlatokban alkalmazva jelentősen megnövekedhet a felszívódás, amely nemkívánatos hatásokat okozhat. Gyermekeknél nagy bőrfelület hosszan tartókezelését el kell kerülni.

 

Kölcsönhatásmás gyógyszerekkel

A különböző gyógyszerekegyidejű alkalmazása nem várt hatással járhat. Ezért szükséges, hogy mindenorvos által rendelt, ill. vény nélkül is beszerezhető gyógyszeréről, - amit aközelmúltban szedett, ill. jelenleg szed - tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Alkalmazható-ea gyógyszer terhesség és szoptatás ideje alatt?

Ha Ön terhes vagy szoptat ésezen idő alatt is használni szeretné a Locoid krémet, először kérdezze megkezelőorvosát.

 

Hatásaa gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességekre

Nincs adat arról, hogy aLocoid 0,1% krém hatással lenne a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükségesképességekre, de ilyen hatás nem is várható.

 

Útmutató a Locoid 0,1% krém használatához

 

Hogyankell a krémet alkalmazni?

A Locoid krémet vékonyrétegben kell a problémás bőrfelületre felkenni. Ezt követően óvatosan be lehetmasszírozni a bőrbe. Az orvos külön utasítása nélkül napi 1-3-nál többalkalommal ne használja a kezelt bőrfelületen!

Ha a panaszai csökkennek,kezelőorvosa javasolhatja a Locoid krém kevésbé gyakori alkalmazását.

Általában heti 1-2 tubus30g-os Locoid krémnél nem szabad többet alkalmazni. Előfordulhat, hogy az orvosutasítására a Locoid krémet felváltva kell használnia Locoid kenőccsel vagyLocoid lipokrémmel.

Elfelejtette időben alkalmazni akrémet?

Ha a szokásos időben elfelejti felkenni a Locoid krémet, csakfolytassa a krém használatát az előírás szerint. Nem szükséges azon felülikrémmennyiséget alkalmazni, ne használjon dupla adagot a kimaradt kezeléspótlására.

 

Mellékhatások

A Locoid krémmel kezelt bőrfelületen előfordulhat égő érzésill. bőrirritáció. Ez legtöbbször nem súlyos és magától elmúlik.

A helyi mellékhatások gyakorisága a Locoid készítményekalkalmazása esetén viszonylag alacsony, de a záró kötés alatt, ill. nagyfelületen, hosszú ideig történő alkalmazás fokozza a mellékhatásokkialakulásának kockázatát.

Leggyakrabban a bőr elvékonyodása, száj körüli bőrgyulladás, csíkok(ún. striák) kialakulása, hajszálértágulat, mely a bőrön sötétvörös foltot okozés vérzési hajlam fordul elő.

Ritkábban depigmentáció, ún. psoriasis pustulosa alakulhat kipszoriázisban szenvedő betegeken.

Ritkán előfordulhat fokozott szőrösödés, ún.colloid miliumok(kicsi bőrbe ágyazott csomók),szürkehályog, ún. erythrosis, kontaktbőrgyulladás és ún. granuloma gluteale.

Hosszú időn át tartókortikoszteroid-kezelés vagy műanyag (okklúziós)-kötésben való alkalmazáshatására kiütések, pattanások vagy gennyes pattanások zavarhatják Önt. A bőrelszürkülhet vagy elvékonyodhat és a bőrön csíkok jelenhetnek meg. Ezekről,valamint egyéb szokatlan tünet  jelentkezéséről a kezelőorvost azonnaltájékoztatni kell.

 

Hogyan tároljuk a Locoid 0,1% krémet?

A gyógyszert a csomagolásonfeltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

Legfeljebb 25˚C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

Gyártó:

 Temmler Italia S.r.I.,

Carugate,

Via delle Industrie 2.

I- 20061 Milánó

Olaszország

 

Forgalombahozataliengedély jogosultja:

Astellas Pharma Europe B.V.,Leiderdorp, Hollandia

 

OGYI-T-947/01          (Locoid 0,1% krém 15g)

OGYI-T-947/02          (Locoid 0,1% krém 30g)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009.május 12.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!