MELIANE 0,02/0,075MG BEVONT TABL 1X21

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASíZNÁLÓ SZÁMÁRA

Meliane drazsé

etinilösztradiol/gesztodén

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

·       Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·       Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

·          Ezta gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhezhasonlóak.

·          Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünete észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.      Milyen típusú gyógyszer a Melianedrazsé és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.      Tudnivalók a Meliane drazsészedése előtt

3.      Hogyan kell szedni a Melianedrazsét?

4.      Lehetséges mellékhatások

5.      Hogyan kell a Meliane drazséttárolni?

6.      További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Melianedrazsé ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Melianekombinált orális fogamzásgátló („kombinált készítmény”). Minden drazsé kétfélenői nemi hormont gesztodént (progesztint) és etinlösztradiolt (ösztrogént)tartalmaz kis mennyiségben.

Hatóanyagainakcsekély mennyisége miatt a Meliane-t alacsony dózisú orális fogamzásgátlónak tekintik.Tekintve, hogy a csomagban található drazsék hatóanyagai, sőt azok adagja isazonos, a Meliane monofázisos kombinált orális fogamzásgátló.

Nem kívánt terhességmegelőzésére alkalmazható.

 

 

2.        TUDNIVALÓK A Meliane drazsé SZEDÉSE ELŐTT

 

Neszedje a Meliane drazsét

Ha a következőkben felsoroltbetegségek valamelyikében szenved, ne szedjen kombinált fogamzásgátlót. Kérjeorvosa tanácsát, mielőtt elkezdené szedni a Meliane drazsét. Elképzelhetőugyanis, hogy más típusú készítményt rendel, vagy egészen más jellegű(nem-hormonális) fogamzásgátló eljárástjavasol Önnek. A következő esetekben szükséges az előbbi figyelmeztetéstmegfogadnia:

  • Ha keringési betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége, elsősorban trombózisa. Trombózisban a vér kórosan fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek a végtagok ereiben (mélyvénás trombózis), a tüdő érrendszerében (tüdőembólia), a koszorúerekben (szívroham), vagy más szervek érrendszerében (lásd még „A Meliane és a trombózis veszélye" című szakaszban).

·        Ha agyi történése (sztrók-ja) vanvagy volt (vérrögképződés vagy agyi ér elpattanása okozhatja)

·        Ha fenyegető szívroham közeledtétjelző panaszokat észlel (pl. nyakba sugárzó, szorító jellegű mellkasifájdalmat), vagy korábban kezelték ilyen jellegű panaszok miatt; netán szélütésgyanújával (pl. múló jellegű agyi vérkeringési zavar (ún. TIA) miatt).

  • Ha volt olyan migrénje, amelyet látászavarok, beszédképtelenség, gyengeség vagy a test bármely részén észlelt zsibbadás kísért.
  • Ha érrendszeri szövődményeket okozó cukorbetegségben szenved.
  • Ha olyan pancreatitise (hasnyálmirigy-gyulladása) van (volt), amelynél a vérben túl magas bizonyos zsírok szintje

·        Ha sárgaságban (a bőr sárgáselszíneződése) vagy súlyos májbetegségben szenved.

·        Ha olyan daganata van (volt), aminemi hormonok hatására nő (például emlőrák, vagy a nemi szervek daganatai).

·        Hajó- vagy rosszindulatúmájdaganata van vagy volt.

·        Ha tisztázatlan okú hüvelyvérzéstészlel.

·        Ha Ön terhes, vagy ezt gyanítja.

  • Ha Ön allergiás (túlérzékeny az etinilösztradiolra vagy a gesztodénra, vagy a Meliane drazsé bármely összetevőjére.

Abbanaz esetben, ha fogamzásgátló készítmény alkalmazásának ideje alatt betegszikmeg a felsorolt kórképekben, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, ésforduljon orvosához. Ezzel egyidőben térjen át más, nem-hormonálisfogamzásgátló módszerek alkalmazására (lásd még „Általánosmegjegyzések" címmel.

 

Általános megjegyzés

Tájékoztatónkban több olyan szituációt is vázolunk,amelyekben abba kell hagynia a készítmény szedését, ill. csökkenhet afogamzásgátlás hatékonysága. Ezekben az esetekben tartózkodnia kell a nemiélettől, vagy pedig más, nem-hormonális eljárásokhoz (pl. óvszer, diafragma,vagy pesszárium alkalmazásához) kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon azonban anaptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet alapján se próbáljamegállapítani az ovuláció időpontját. Ezek a módszerek megbízhatatlanok,ugyanis a fogamzásgátló készítmények módosítják a test­hő­mérséklet, ill. acervixnyák összetételének ciklusos változásait.

 

Atöbbi fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Meliane sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel(AIDS-betegséggel), és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben. A Meliane drazsét kizárólag az Ön számára rendelte azorvos, ne adjon belőle másoknak.

Mielőttelkezdené szedni a Meliane drazsét...

Akövetkezőkben felsorolt betegségekben/állapotokban csak szigorú orvosifelügyelettel szedhetők kombinált orálisfogamzásgátlók. Ennek az óvintézkedésnek az indokait orvosától tudhatja meg.Épp ezért, mindenképpen tájékoztassa orvosát, ha a következők közülbármelyik vonatkozik Önre:

·        dohányzik;

·        cukorbetegségben szenved;

·        testsúlyfelesleggel küszködik;

·        magas a vérnyomása;

·        szívbillentyű-betegségben, vagyszívritmus-zavarban szenved;

·        vénagyulladása (felületesflebitisze) van;

·        visszerességben szenved;

  • legközelebbi rokonai közül bárki vérrögösödésben (trombózisban) betegedett meg, netán szívrohamot, vagy szélütést szenvedett;

·        migrénes fejfájások gyötrik;

·        egyoldalú, rohamokban jelentkezőrángógörcsben (epilepsziában) szenved;

·        magas vérének (vagy legközelebbirokonai közül bárkinek) zsiradék (koleszterin, vagy triglierid) szintje;

·        Legközelebbi rokonai közülvalakinek már volt mellrákja

·        máj- vagy epebetegségben szenved;

·        gyulladásos bélbetegségben(Crohn-betegségben, colitis ulcerosában)szenved;

·        SLE - testszerte megnyilvánulóautoimmun bőrbetegség (szisztémás lupus erythematosusbanszenved);

·        HUS - a véralvadásveseelégtelenséghez társuló zavara (hemolitikus urémiás szindrómában szenved);

·        sarlósejtes vérszegénységbenszenved;

·        ha olyan betegsége van, ami akorábbi terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett (példáulhallásvesztés, porfíria (a vörös pigment termelés zavara a vérben, amikor,többek között, a bőr érzékeny lehet fényre), terhességi herpes (bőrkiütés hólyagocskákkal a terhesség alatt),Sydenham-féle chorea (az idegek olyanbetegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár)

·        a bőr, különösen az arcbőrsárgásbarna, foltos elszíneződése (chloasmája) van, vagy erre hajlamos; ebbenaz esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást(szolárium, kvarcolás, stb.).

·        Ha örökletes angioödémábanszenved, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják vagy súlyosbíthatják azangioödéma tüneteit. Feltétlenül keresse fel orvosát, amennyiben az angioödématüneteit tapasztalja, úgymint duzzadt arc, nyelv és/vagy garat és/vagy nyelésinehézségek ill. csalánkiütéshez társuló légzési nehézségek

Abbanaz esetben, ha a gyógyszer szedésének ideje alatt fordulnak elő / alakulnak kia felsorolt körülmények/állapotok, forduljon orvosához.

 

A Meliane és a trombózisveszélye

A trombózis a vér rögösödése, akeletkező vérrögök eltömeszelhetik az ereket.

Többekközött az alsó végtagok visszereiben alakul ki (mélyvénás) trombózis. Avénákban fokozatosan növekedő vérrög elszabadulhat, tovasodródhat, éselzárhatja a tüdő verőereit, tüdőembó­liát okozhat. A mélyvénás vérrögösödés(trombózis) ritka betegség, fogamzásgátlót szedőkön, ill. nem szedőkön egyarántelőfordulhat. Olykor a terhesség ideje alatt alakul ki trombózis. A hormonálisfogamzásgátlókat szedő nőkön valamivel nagyobb a trombózis kockázata agyógyszert nem szedőkénél, azonban kisebb a terhesség ideje alatt fenyegetőkockázatnál.

Rendkívülritkán a szív koszorúereiben, vagy az agyi erekben is képződhetnek vérrögök,ekkor szívroham, ill. „szélütés" következik be. Ritkaságszámba megy a máj,a tápcsatorna, a vese, vagy a szem ereinek rögösödése.

Szórványosesetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat a vérrögképződésaz erekben (trombózis).

Azéletkor előrehaladtával nő a szívroham és a szélütés kockázata. A dohányzás isfokozza ennek veszélyét. Ennek megfelelően, ha a fogamzásgátló használatamellett dönt, abba kell hagynia a dohányzást - különösen fontos ezt megtennie,ha már elmúlt 35 éves.

Haa fogamzásgátló alkalmazásának ideje alatt betegszik meg hipertóniában(magasvérnyomás-betegségben) előfordulhat, hogy abba kell hagynia a készítményszedését.

Műtétután, vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagok gipszrögzítése, vagysínezése) esetén átmenetileg fokozódik a mélyvénás trombózis kockázata. Afogamzásgátlót szedő nőknek még nagyobb veszéllyel kell szembenézniük. Éppezért, ha Ön kórházi kezelés, vagy műtét előtt áll, feltétlenül közöljeorvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Lehetséges, hogy az orvos azt javasolja,néhány héttel a tervezett műtét, vagy a tartós ágyhozkötöttséggel járó kezeléselőtt hagyja abba a tabletta szedését. Gyógyulása után, ha már semmi semkorlátozza fizikai aktivitását, úgyszintén orvosa dönti el, mikor kezdheti újraa fogamzásgátló szedését.

Mindenbizonnyal trombózis kialakulását jelző panaszok és tünetek észlelésekor hagyjaabba a gyógyszer szedését és haladéktalanul kérje orvosa tanácsát (lásd még„Mely esetekben ajánlatos orvoshoz fordulnia?" címmel).

 

AMeliane és a rákbetegség veszélye

Fogamzásgátlótszedő nőkön valamivel gyakrabban kórisméznek emlőrákot, mint tablettát nemszedő kortársaikon. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alattmegszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a gyógyszer okozza-eaz emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. A fogamzásgátlót szedő nőkegészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többekközött az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel.

Fogamzásgátlótszedő nőkön olykor jóindulatú májtumor, sőt egyes esetekben rosszindulatúdaganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzéstokozhatnak. Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel.

A legfontosabb kockázati tényező a méhnyakrákszempontjából a fennálló HPV (humán papillomavi­rus) fertőzés. Egyesepidemiológiai vizsgálatok azt találták, hogy a tartós kombinált fogamzásgátlótablettaszedés tovább ronthatja ezt a fokozott kockázatot, de továbbra isellentmondások vannak arra vonatkozóan, hogy ez az eredmény milyen mértékbentulajdonítható egyéb zavaró hatásoknak, p1. a méhnyakrák szűrésnek vagy a barrier fogamzásgátló módszert alkalmazószexuális magatartásnak.

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Egyes gyógyszerek csökkenthetika fogamzásgátlók hatékonyságát. Ezek közé tartoznak például az epilepsziagyógyszerei (primidon, fenitoin, és a barbiturátok, karbamazepin,oxkarbamazepin, topiramat, felbamat), a tuberkulózis kezelésére használatosszerek (pl. rifampicin, rifabutin); HIV fertőzéselleni szerek (pl.ritonavir, nevirapin), egyéb fertőzéses betegségekrealkalmazott antibiotikumok (pl. penicillinek, tetraciklinek, grizeofulvin),valamint a Közönséges Orbáncfű gyógynövény (amelyet elsősorban depresszióshangulatok kezelésére alkalmaznak).

A Meliane drazsé más gyógyszerekkel is kölcsönhatásbaléphet, pl. a ciklosporint tartalmazó gyógyszerekkel, vagy az epilepsziaellenes lamotrigin-nel.

Feltétlenül tájékoztassa azÖnnek fogamzásgátlót rendelő orvost, hogy milyen más gyógyszereket szed.Hasonlóképpen figyelmeztesse az Önnek betegsége kezelése érdekében gyógyszertrendelő orvost, a fogorvost, sőt a gyógyszerészt is, hogy Ön Meliane-t szed.Ily módon az egészségügyi szakemberek felhívhatják a figyelmét, ha kiegészítőfogamzásgátló módszereket kell alkalmaznia, és azt is megmondhatják, mennyiideig szükséges ezt megtennie.

 

Szoptatás

Akombinált szájon át szedhető fogamzásgátlók csökkenthetik az anyatejelválasztását és megváltoztathatják az összetételt.

Aszoptatás időszakában általában nem javallt a Meliane alkalmazása.Mindazonáltal, ha ezt szükségesnek tartja, kérje orvosa tanácsát.

Terhesség

Terhességideje alatt, sőt a terhesség gyanúja esetén sem szedhető Meliane drazsé. Ha aza gyanúja, hogy mialatt már a Meliane drazsét szedi, terhes lett, mihamarabbforduljon kezelőorvosához.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre

Nem észlelték, hogy a fogamzásgátlók károsítanák agépjárművezetéshez szükséges képességeket.

 

Fontosinformációk a Meliane drazsé egyesösszetevőiről

A Meliane drazsé laktózt(tejcukor) és szacharózt (nádcukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztetteÖnt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert.

 

MELYESETEKBEN AJÁNLATOS ORVOSHOZ FORDULNIA?

Rendszeres orvosi ellenőrzés

·       A fogamzásgátló szedésének ideje alatt orvosarendszeres időközönként ellenőrzi az Ön egészségi állapotát. Általában éventeszükséges ezt megtenni.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha

·       változást észlel egészségi állapotában (különöstekintettel a tájékoztató „Nem alkalmazható a készítmény",ill. „Mielőtt elkezdené szedni a Melianedrazsét... " című szakaszaiban foglaltakra); vagylegközelebbi hozzátartozóin alakulnak ki az említett betegségek;

·       csomót tapint az emlőjében;

·       egyéb gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé (lásd még„A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek” pontot);

·       műtét, vagy tartós ágyhozkötöttséggel járó kezeléselőtt áll (legalább 4 héttel korábban kérje orvosa tanácsát);

·       szokatlanul erős hüvelyvérzés jelentkezik;

·     a készítmény alkalmazásának első hetében elfelejt bevenni egyvagy több drazsét, ill. a megelőző 7 napos időszakban nemi együttléte volt;

·       a készítmény alkalmazása soránkét alkalommal elmarad a megvonásos vérzés, vagy gyanítja, hogy terhes (kizárólag orvosa javaslatára kezdje el akövetkező csomag Meliane szedését).

 

Hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanulforduljon orvoshoz, ha a következő, trombózis gyanúját felvető panaszokat éstüneteket észleli:

·        makacs köhögés gyötri;

·        heves, esetleg bal karjába sugárzómellkasi fájdalmat érez;

·        légszomj gyötri;

·        szokatlan, heves, és hosszan tartófejfájás, vagy féloldali rohamokban jelentkező fejfájás (migrénes roham)jelentkezik;

·        részben, vagy teljesen elveszítettea látását, vagy kettőslátás alakult ki;

·        beszéde elkentté, ill. nehezítettévált;

·        hirtelen megváltozik, tompul ahallása, szaglása, vagy ízérzékelése;

·        szédülés, vagy ájulás fordult elő;

·        bármely testtáján izomgyengeség,vagy zsibbadás jelentkezik;

·        erős hasi fájdalmat érez;

·        erős alsó végtagi fájdalomjelentkezik, vagy jelentős duzzanat alakul ki.

Azimént felsorolt panaszok és tünetek bővebb magyarázatát a tájékoztató másszakaszaiban találja meg.

 

 

3.         HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Meliane drazséT?

A kombinált orálisfogamzásgátló gyógyszerek helyes szedése mellett kb. évi 1 %-os a hibaarány. Ahibaarány magasabb lehet, ha kimarad egy tabletta, vagy ha nem megfelelőképpenszedik a gyógyszert.

AMeliane csomag 21 drazsét tartalmaz. A csomagoláson minden drazsé mellettfeltüntettük bevételének esedékes napját. Igyekezzék nap mint nap hozzávetőlegugyanabban az időpontban bevenni a Meliane-t; szükség esetén egy kevés vízzelmegkönnyítheti a drazsé lenyelését. A csomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve,naponta egy drazsét kell bevennie, amíg kiürül a csomag. Ezt követően 7 naponkeresztül ne szedjen Meliane-t. A gyógyszerszünet rendszerint 2. vagy 3. napjánmenstruációs (megvonásos) vérzés jelentkezik. A legutóbbi drazsé bevétele utáni8. napon kezdje újra a Meliane szedését, ne törődjön vele, ha vérzése ekkoramég nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napon kezdheti meg azújabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjainjelentkezik.

Az első csomag Meliane

·        Ha a megelőző hónapban nemszedett hormonális fogamzásgátlót:

Amenstruációs ciklus (vagyis a havi vérzés) első napján kezdje el a Melianeszedését; a csomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt drazsétvegye be (ha például pénteken jelentkezett a havi vérzés, a „Péntek"feliratú drazsét válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladvaszedje a Meliane-t. A ciklus 2.-5. napján is elkezdheti a gyógyszer szedését,ebben az esetben azonban (az első csomag esetében) 7 napon keresztül kiegészítő(barrier-elvű) fogamzásgátló módszereket is alkalmaznia kell.

·     Ha más, kombinált fogamzásgátlóról, hüvelygyűrűrőlvagy (fogamzásgátló) tapaszról tér át Meliane alkalmazására:

Azelőzőleg használt készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdhetia Meliane szedését (ne tartsongyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítmény inaktív tablettákat istartalmazott, az utolsó aktív (hormonttartalmazó) tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni a Meliane-t (hanem biztos benne, hogy melyik az aktív, ill. az inaktív tabletta, kérje orvosavagy gyógyszerésze tanácsát). Későbbre is halaszthatja a Meliane-ra valóáttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírtgyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó inaktív tabletta bevételétkövető) napon kezdheti el alkalmazását. Hüvelyi gyűrűről vagy transzdermálistapaszról való áttérés esetében a Meliane szedését lehetőleg az eltávolításnapján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő felhelyezésesedékes lenne.

·     Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazókészítményt (minitablettát) használt: Bármikor abbahagyhatja a minitabletta szedését, és akövetkező napon (a megszokott időpontban)már Meliane-t vehet be. Mindazonáltal, ha a Meliane szedésének első 7 napján nemiegyüttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert isalkalmaznia kell.

·     Ha korábban injekciós készítményt kapott, vagy hormontartalmú készítményt (implantátumot) ültettek be:

Akövetkező esedékes injekció beadásának időpontjában, vagy a hormon tartalmúkészítmény (implantátum) eltávolításánaknapján kezdje el a Meliane szedését. Mindazonáltal, ha a gyógyszer szedésénekelső 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű)fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

·     Szülés után:

Ha Önröviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első,normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a gyógyszer szedését.Olykor azonban korábban is elkezdhető a hormonális fogamzásgátlás; errőlorvosának kell döntenie. Ha Ön szoptatja csecsemőjét, kizárólag orvosajavaslatára szedjen Meliane drazsét.

·     Vetélés, vagy terhesség-megszakítás után:

Kövessepontosan orvosa utasításait.

 

Ha az előírtnál több Melianedrazsét vett be

A Meliane túladagolás után nem észleltek súlyosegészségkárosodást. Ha túlságosan sok gyógyszert vett be, émelygés, hányás, éshüvelyvérzés jelentkezhet. Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha gyermek vette bea készítményt.

 

Ha abba akarja hagyni aMeliane szedését

Bármikorabbahagyhatja a Meliane szedését. Ha továbbra is el akarja kerülni aterhességet, kérje orvosa tanácsát a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbbmódjával kapcsolatban.

Ha azért hagyja abba a gyógyszer szedését, mertgyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havivérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülésvárható időpontját.

 

MI A TEENDŐ, HA...

..elfelejtette bevenni a Melianedrazsét

·        ha 12 óránál rövidebb idő teltel a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, vegye bea kimaradt drazsét, majd a megszokott módon folytassa a Meliane szedését. Ebbenaz esetben nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága.

·        ha 12 óránál hosszabb idő teltel a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, csökkena fogamzásgátlás hatékonysága. Minél több adag bevételét mulasztotta el, annálnagyobb a terhesség kialakulásának veszélye. Ennek kockázata különösen akkorjelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakbanfelejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben a következő útmutatásokszerint kell eljárnia (lásd az ábrát).

Több gyógyszert elfelejtettbevenni

Kérje orvosa tanácsát.

Az első héten 1 drazsételfelejtett bevenni

Mielőbbvegye be a kimaradt drazsét, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúságamiatt valójában 2 drazsé bevétele szükséges. Ezt követően az előírtidőpontokban kell szednie a gyógyszert,azonban 7 napon keresztül barrier-elvű fogamzásgátló eszközt (p1. óvszert) isalkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétrekerült sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanulforduljon orvosához.

A második héten 1 drazsételfelejtett bevenni

Mielőbbvegye be a kimaradt drazsét, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúságamiatt valójában 2 drazsé bevétele szükséges. Ezt követően az előírtidőpontokban kell szednie a készítményt. Ebben az esetben nem csökken afogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereketalkalmaznia.

A harmadik héten 1 drazsételfelejtett bevenni

Akövetkező 2 lehetőség közül választhat; nem szükséges kiegészítő fogamzásgátlómódszereket alkalmaznia.

1.   Mielőbb vegye be a kimaradtdrazsét, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2drazsé bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie agyógyszert. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünetközbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag Meliane szedését. Bárebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezikmegvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.

-vagy -

2.   Ne fejezze be a már megkezdettcsomagot, hanem tartson (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva) legfeljebb7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a


készítményszedését.

•Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhánydrazsé, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nemzárható ki a terhesség lehetősége.

...emésztőrendszerirendellenesség jelentkezik (pl. hányás, súlyos hasmenés)

A Melianedrazsé bevétele után 3-4 óra múlva jelentkező hányás vagy súlyos hasmenésesetén nem biztosított a készítmény hatóanyagainak teljes felszívódása. Amennyibena tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, ez olyan, mintha elfelejtett volnabevenni egy tablettát. Így ebben az esetben kövese az elfelejtett tablettabevételre vonatkozó útmutatást. Ha súlyos hasmenése van, keresse fel orvosát..

 

...késleltetniakarja a havi vérzést

Későbbrehalaszthatja az esedékes havi vérzést, ha a Meliane csomag kiürülése után nemtart szünetet, hanem a következő nap újabb csomag megkezdésével folytatja agyógyszer szedését. A második csomagban lévő gyógyszereket felhasználva acsomag kiürüléséhez szükséges ideig késleltetheti a menstruációt. Ez idő alattáttöréses, vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. A második csomag kiürülése utántartson 7 napos gyógyszerszünetet, ennek letelte után folytathatja a készítményszedését.

 

...megakarja változtatni a havi vérzés kezdetének napját

Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte akészítményt, négyhetenként, minden hónapban nagyjából ugyanazon a naponjelentkezik a havi vérzés. Ha más napra szeretné áthelyezni a menstruációkezdetének napját, kurtítsa meg (sohase hosszabbítsa) a következőgyógyszerszünetet.

Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havivérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábbanjelentkezne). Ennek érdekében kezdje 3 nappal korábban a következő csomaggyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (3 nap, vagy rövidebb) agyógyszerszünet, annak ideje alatt nem lép fel megvonásos vérzés, ugyanakkor akövetkező csomag alkalmazásának ideje alatt áttöréses, ill. pecsételő vérzésjelentkezhet.

...váratlanul hüvelyvérzéslépett fel

A kombinált fogamzásgátlókalkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsételő, vagy áttöréses)vérzés jelentkezhet a szabályosan ismétlődő megvonásos vérzések közöttiidőszakokban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonbanfolytassa továbbra is az előírt módon a tabletták szedését. Amint szervezetealkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik(rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha makacsul fennáll, erősödik, vagyújból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

 

...elmaradt egy havivérzés

Ha pontosan az útmutatásoknak megfelelően szedte akészítményt, nem hányt, és nem szedett más gyógyszereket, szinte kizárt aterhesség lehetősége. Szedje tovább a Meliane-t a megszokott módon.

 

Ha egymás után kétszer is kimaradt a havi vérzés,Lehetséges, hogy teherbe esett. Haladéktalanul forduljon orvoshoz. Kizárólag a terhességi próbák elvégzése után,orvosa javaslatára folytassa a Meliane szedését.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Melianedrazsé is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Forduljon orvosához, ha nemkívánt hatás jelentkezik, ill. változást észlel egészségi állapotában –különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a készítményszedésével állnak összefüggésben.

Jelentős mellékhatások        

A hormonális fogamzásgátlókjelentős mellékhatásait, és azok tüneteit lásd „A Meliane és atrombózis veszélye”, valamint „A Meliane és a rákbetegség veszélye”című szakaszokban. Olvassa végig figyelmesen ezeket a szakaszokat, és haszükséges, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Egyéb lehetségesmellékhatások

Bár a következőkben felsoroltmellékhatásokat fogamzásgátlókat szedő nőkön észlelték, azok jelentkezése nemfeltétlenül áll összefüggésben a készítmény alkalmazásával. Elsősorban agyógyszer szedésének első hónapjaiban jelentkezhetnek, ezt követően rendszerintritkulnak a mellékhatások.

Szervrendszer

Gyakori

(≥ 1/100 - <1/10 )

Nem gyakori

(≥1/1000 - <1/100)

Ritka

(≥1/10 000 - <1/1000)

Szembetegségek és szemészeti tünetek

 

 

kontaktlencse intolerancia

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

hányinger, hasi fájdalom

 

hányás, hasmenés

 

 

Immunrendszeri betegségek és tünetek

 

 

túlérzékenység

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei

testsúlygyarapodás

 

testsúlycsökkenés

Anyagcsere-és táplálkozási betegségek és tünetek

 

folyadékretenció

 

Idegrendszeri betegségek és tünetek

fejfájás

migrén

 

Pszichiátriai kórképek

depressziós hangulat, hangulati változások

csökkent libidó (szexuális érdeklődés)

emelkedett libidó (szexuális érdeklődés)

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek

emlőfájdalom, emlő érzékenység

 

emlő megnagyobbodás

hüvelyi folyás, emlőváladékozás

A bőr és bőralatti szövet betegségei és tünetei

 

bőrkiütés, csalánkiütés

göbszerű beszűrődés (erythema nodusum), (erythema nodusum), többalakú göbszerű beszűrődés (erythema multiforme)

Örökletes angioödémában szenvedő nőknél az ösztrogéntartalmú gyógyszerek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit(ld. még a 3. „Tudnivalók a Meliane drazsé szedése előtt” fejezetet).

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.         Hogyankell a Meliane drazsét tárolni?

 

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Adobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a Meliane drazsét.

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

 

6.         TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Akombinált készítmények nem csak fogamzásgátló hatást fejtenek ki, hanem másmódon is kedvezően hatnak az egészségi állapotra.

·                  Rövidebb ideig tart, ill. kisebbvérveszteséggel jár a menstruáció, ezért csökken a vérszegénység kialakulásánakveszélye. Lehetséges, hogy enyhülnek, sőt teljesen megszűnnek a menstruációsgörcsök.

·                  Ezen kívül, 50 mikrogrammetinilösztradiol tartalmazó (nagy hormontartalmú) készítményeket szedőkönritkábban fordulnak elő a következő betegségek: jóindulatú emlőbetegség,petefészek-ciszta, kismedencei fertőzések (kismedencei gyulladás - PID), méhenkívüli terhesség (melynek bekövetkezésekor nem a méh, hanem a méhkürtnyálkahártyájába ágyazódik be a megtermékenyített pete), endometrium rák (améhnyálkahártya rosszindulatú daganata). Lehetséges, hogy az alacsonyabbhormontartalmú tabletták is biztosítják ezeket az előnyöket, ezt azonban mégnem bizonyították.

 

Mit tartalmaz a Melianedrazsé

-         A készítmény hatóanyagai:0,02 mg etinilösztradiol, 0,075 mggesztodén drazsénként.

-         Egyéb összetevők:magnézium-sztearát (E470b), povidon 25000, kukoricakeményítő,laktóz-monohidrát,

            bevonat: montanglikol viasz, povidon 700000, makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát,szacharóz

 

Milyen a Meliane drazsékülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Leírás: Drazsé: fehér, kerek, mindkét oldalán domború drazsé.

Csomagolás: 21 db vagy 3 x 21 db drazséátlátszó, színtelen PVC//Al buborékfóliában, dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

Bayer Schering Pharma AG, 13342 Berlin, Müllerstr.170-178., Németország

 

Gyártó:

Delpharm Lille SAS,. Rue deTouffiers, Z.I de Roubaix-Est, 59390 Lys Lez Lannoy, Franciaország

 

OGYI-T-6814/01-02

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma 2008.június 4.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!