TIMONIL 300 RETARD TABLETTA 50X

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Timonil 300 mgretard tabletta

karbamazepin

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához,gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólagÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozásátvégző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Timonilretard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Timonil retardtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Timonil retardtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Timonil retard tablettáttárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Timonil retard tablettaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Timonil hatóanyaga, akarbamazepin kémiailag az ún. triciklusos antidepresszánsok rokona. A karbamazepinepilepsziás görcsrohamot gátló hatása mellett az alábbi terápiás hatásokatfejti ki: hangulatstabilizáló hatás (mánia és depresszió ellen), a neuralgiásfájdalmak (neuralgia: egy adott ideg ellátási területén hirtelen kialakulóerős, néhány másodpercig tartó, általában valamivel provokálható fájdalom), az agresszivitásés a szorongás csökkentése.

 

A Timonil retard tablettát azalábbi betegségek kezelésére adják:

-                epilepszia kezelésére,

-                neuralgiának nevezett speciálisfájdalomtípusok kezelésére, mint heves idegfájdalom az arcban: „arcidegzsába”,az ötödik agyideg fájdalma (trigeminusz neuralgia); a hátsó garatfalban, a mandulákban,a nyelvgyökön és a középfülben ismételten jelentkező idegfájdalom: a kilencedikagyideg fájdalma (glosszofaringeusz neuralgia),

-                fájdalmas diabéteszes neuropátia(cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegbántalom) esetén,

-                szklerózis multiplex (azidegrendszer legkülönbözőbb helyein körülírt gócokban jelentkező, a velőshüvelyelvesztésével járó kórfolyamat) okozta neuralgia esetén,

-                heveny mániás időszakok kezeléséreés bipoláris affektív zavarok fenntartó kezelésére (a mániás-depressziósepizódok megelőzésére és a visszaesések számának csökkentésére),

-                alkoholelvonásos állapotokban a görcsrohamokmegelőzésére,

-                nagy mennyiségű vizelettel ésolthatatlan szomjúsággal járó anyagcserezavarok esetén pl. vízkór (diabéteszinszipidusz, neurohormonális eredetű poliúria, polidipszia).

 

 

2.       Tudnivalók a Timonil retardtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Timonil retardtablettát

              ha allergiás a karbamazepinre, ill.az ahhoz szerkezetileg hasonló gyógyszerekre, pl. triciklusos antidepresszánsok(pl. amitriptilin, dezipramin, nortriptilin), vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére,

              ha az ún. monoamino-oxidáz-gátlók(MAO-gátlók, a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelésére használt) csoportjábatartozó gyógyszert szed vagy szedett az utóbbi két hétben,

              ha korábban a csontvelőműködésével problémák voltak, vagy ha jelenleg vannak,

              ha pitvar-kamrai ingerületvezetésizavarral járó szívritmuszavara van,

              ha korábban volt vagy jelenleg porfirin-anyagcserezavaravan(a porfirin egy pigment, ami fontos a májműködésben és a vérképzésben),

              ha Ön vorikonazolt – egy gombásfertőzések kezelésére szolgáló gyógyszert – szed, mivel a terápia ilyen esetbensikertelen lehet.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

ATimonil retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával

              ha vérképzőszervi betegségbenszenved vagy szenvedett (beleértve azokat, amelyeket más gyógyszerek okoztak),mert a karbamazepin kezelés csökkentheti a fehérvérsejtek, a vörösvértestek ésa vérlemezkék számát is a vérben.

              ha korábban bármikor bármilyentípusú szokatlan túlérzékenységi reakciót (kiütést vagy más allergiás tünetet)észlelt az oxkarbazepin, a fenitoin, a fenobarbitál vagy a lamotrigin (azepilepszia kezelésére használt gyógyszerek) iránt, mivel ebben az esetbennagyobb a kockázata annak, hogy szokatlan érzékenység lépjen fel Önnél akarbamazepin iránt is. Fontos, hogy ha Ön allergiás a karbamazepinre, egy aháromhoz/egy a négyhez (25–30%) az esélye annak, hogy az oxkarbazepinnelszemben is allergiás reakció alakulhat ki Önnél.

              ha  szív-, máj- vagy vesebetegségbenszenved vagy korábban szenvedett.

              ha a nátrium-anyagcsere zavarábanszenved, mert a karbamazepin-kezelés alacsony nátrium-szintet okozhat.

              ha a szemben a nyomás fokozott,vagyis ha Ön zöldhályogban (glaukómában) szenved, illetve ha nem tudja teljesenkiüríteni a hólyagját (vizeletretenció). Ezekben az esetekben kezelőorvosának alaposanfigyelnie kell az Ön állapotát.

              ha pajzsmirigyhormon-pótlókezelésen vesz részt. Ebben az esetben orvosának ellenőriznie kell az Önpajzsmirigyhormon-szintjét, mivel előfordulhat, hogy az adagon módosítani kell.

              ha az orvosa azt mondta, hogy ún.pszichózisnak (mentális betegség) nevezett pszichiátriai betegsége van, amelyzavartsággal és izgatottsággal járhat.

              ha a gyógyszert 6 évesnélfiatalabb gyermekeknek adják.

              ha Ön degeneratív izombetegségben(miotóniás disztrófiában) szenved, mivel az ilyen betegekben gyakranelőfordulnak a szív ingerületvezetési zavarai.

              ha korábban le kellett állítani Önnéla karbamazepin (a Timonil retard tabletta hatóanyaga) kezelést.

              ha Ön nő, és hormonálisfogamzásgátló tablettát (antikoncipienst) szed. A Timonil hatástalanná tehetiezt a fogamzásgátlót. Ezért, ha Timonil retard tablettát szed, más típusú vagykiegészítő nem hormonális fogamzásgátlási módszert kell alkalmaznia. Ezsegíthet a nemkívánatos terhesség megelőzésében.

 

Azonnal tájékoztassa orvosát,ha rendszertelen hüvelyi vérzést vagy pecsételő vérzést észlel. Ha ezzelkapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérdezze meg orvosát vagy a nővért.

 

Kérjük, forduljonkezelőorvosához, ha korábban bármikor a fent említett állapotok valamelyikébenszenvedett.

 

A Timonil retard tabletta csakfokozott elővigyázatossággal alkalmazható kevert típusú epilepsziás görcsrohamokesetén (többek között absence-t /ejtsd: ábszansz/ is magában foglalógörcsrohamok esetén: rövid ideig tartó öntudathiány). Minden ilyen esetben aTimonil retard tabletta súlyosbíthatja a görcsrohamokat. A görcsrohamoksúlyosbodása esetén forduljon kezelőorvosához, mert lehet, hogy a kezelésabbahagyására van szükség.

Amennyiben láz, torokfájás,allergiás bőrreakciók, mint nyirokcsomó‑megnagyobbodással járóbőrkiütések és/vagy influenzaszerű tünetek, fekélyek a szájban, kisbevérzések abőrben, könnyen kialakuló zúzódások vagy májgyulladás tünetei, mint pl.fáradtság, étvágytalanság, hányinger, a bőr sárgás elszíneződése vagy a májmegnagyobbodása jelentkezik a karbamazepinnel végzett kezelés alatt, azonnalforduljon kezelőorvosához. Súlyos túlérzékenységi reakciók esetén akarbamazepin szedését azonnal fel kell függeszteni.

 

A karbamazepin használatával összefüggésbensúlyos bőrkiütések (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis)előfordulásáról számoltak be. A bőrkiütés gyakran magába foglalja a száj,torok, orr, nemi szervek fekélyesedését, valamint kötőhártya-gyulladást idézhetelő, melynek tünetei a vörös és bedagadt szemek. Ezeket a súlyos bőrkiütéseketgyakran influenza-szerű tünetek, úgymint láz, fejfájás és testszerte jelentkezőfájdalom előzi meg. A kiütések súlyosbodása kiterjedt hólyagosodást ésbőrhámlást is előidézhet. A súlyos bőrreakciók előfordulásának kockázata akezelés első hónapjaiban a legnagyobb.

 

A súlyos bőrreakciók gyakrabban fordulhatnak előnéhány ázsiai országból származó embernél. Ezeknek a reakcióknak a kockázatahan kínai és thai származású egyéneknél vérvizsgálat segítségével felmérhető.Orvosa tájékoztatni fogja, amennyiben vérvételre van szükség a karbamazepinkezelés megkezdése előtt.

 

Amennyiben Önnél kiütés vagy a fentibőrtünetek alakulnak ki, hagyja abba a karbamazepin szedését és forduljonazonnal kezelőorvosához.

 

Ha Önnél a Timonil használata soránStevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, a Timonilttilos Önnél újra alkalmazni.

 

Akarbamazepinhez hasonlóantiepileptikumokkal kezelt betegek csekély hányadánál önbántalmazási vagyöngyilkossági gondolatok fordultak elő. Ha bármikor hasonló gondolataitámadnak, azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

Nagyon fontos, hogykezelőorvosa minden tervezett kontrollvizsgálat során ellenőrizze az Önállapotát. A kezelés során, és különösen a kezelés kezdetén laboratóriumiellenőrző vizsgálatokat kell végezni. Ezek rutin vizsgálatok, és Önnek nem kellaggódnia azok miatt.

 

Minden műtéti beavatkozáselőtt – a szájsebészeti és a sürgősségi beavatkozásokat is beleértve –tájékoztassa a beavatkozást végző orvost a Timonil retard tablettával végzettkezelésről.

 

Védje magát az erős napfénnyelszemben, mivel a Timonil retard tablettával végzett kezelés során Önfogékonyabb a napsütés okozta bőrkárosodásra.

 

Egyébgyógyszerek és a Timonil retard tabletta

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez a Timonil retard tabletta esetébenkülönösen fontos, mivel sok más gyógyszerrel kölcsönhatásba lép.

Szükségeslehet az adagolás módosítása vagy egyes esetekben ezen gyógyszerek egyikének a megvonása.

 

Akarbamazepin monoamino-oxidáz-gátlókkal (MAO-gátlókkal) kombinációban nemszabad alkalmazni; a karbamazepin alkalmazása előtt a MAO-gátlók szedésétminimum két héttel vagy még előbb abba kell hagyni, ha a beteg állapota eztmegengedi (lásd fentebb „Ne szedje a Timonil retard tablettát” fejezet).

 

A karbamazepin hatása azegyidejűleg adott egyéb gyógyszerekre:

A karbamazepin növelhetibizonyos májenzimek aktivitását, és ezáltal csökkentheti más gyógyszerekvérplazmaszintjét. Emiatt csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti néhányolyan, a karbamazepinnel együtt adott gyógyszer hatását, amely akarbamazepinnel azonos módon bomlik le. Ezért fontos, hogy tájékoztassakezelőorvosát, milyen gyógyszereket szed.

     Fájdalomcsillapítók,gyulladáscsökkentő gyógyszerek: buprenorfin,metadon, paracetamol, fenazon (antipirin), fentanil, tramadol.

     Antibiotikumok: doxiciklin, rifabutin.

     Véralvadásgátlók: szájon át szedhető véralvadásgátlók (pl. warfarin,fenprokumon, dikumarol és acenokumarol).

     Depresszió elleni gyógyszerek: bupropion, citaloprám, mianszerin, mirtazapin, nefazodon,szertralin, trazodon, triciklusos antidepresszánsok (pl. imipramin,amitriptilin, nortriptilin, klomipramin).

     Antiemetikumok(hányáscsillapítók): aprepitant,ondanszetron.

     Epilepszia elleni gyógyszerek: klobazám, klonazepám, etoszuximid, felbamát,lamotrigin, oxkarbazepin, primidon, tiagabin, topiramát, valproinsav,zoniszamid. A karbamazepin kezeléssel összefüggésben a plazma fenitoinszintjének emelkedéséről és csökkenéséről egyaránt beszámoltak, ami kivételesesetekben zavart állapot, sőt, akár kóma kialakulásához vezethet. Ritkán aplazma mefenitoin szintjének emelkedését észlelték.

     Gombaellenes szerek: azol típusú gombaellenes szerek (pl. vorikonazol, itrakonazol),kaszpofungin. Ha itrakonazol vagy vorikonazol hatóanyagú gyógyszert kellszednie, orvosának alternatív epilepszia elleni gyógyszert kell javasolnia.

     Féregellenes szerek: prazikvantel, albendazol.

     Daganatellenes szerek: imatinib, ciklofoszfamid, lapatinib, temszirolimusz.

     Pszichiátriai gyógyszerek: klozapin, haloperidol és bromperidol, olanzapin, kvetiapin,riszperidon, zipraszidon, aripiprazol, paliperidon.

     Vírusellenes szerek: HIV kezelésére alkalmazott proteáz-gátlók (pl.indinavir, ritonavir, szakvinavir).

     Nyugtatók: alprazolám, midazolám.

     Hörgőtágítók és asztmaellenesszerek: teofillin.

     Fogamzásgátlók: hormonális fogamzásgátlók (nem gyógyszeresfogamzásgátlás megfontolandó).

     Szív-érrendszeri gyógyszerek: kinidin, digoxin, kalciumcsatorna-blokkolók(dihidropiridin csoport, pl. felodipin, nimodipin), ivabradin.

     Koleszterincsökkentőgyógyszerek:atorvasztatin, cerivasztatin, lovasztatin, szimvasztatin.

     Szteroidok: kortikoszteroidok (pl. prednizolon, dexametazon).

     Erektilis funkciózavar: tadalafil.

     Immunrendszert elnyomógyógyszerek: ciklosporin, everolimusz,takrolimusz, szirolimusz.

     Pajzsmirigyre ható gyógyszerek: levotiroxin.

     Egyéb gyógyszeres interakciók: ösztrogén- és/vagy progeszteron-tartalmú hormonkészítmények,metilfenidát, flunarizin, propranolol, toremifen, gesztrinon.

 

Mivel a karbamazepin afogamzásgátló tablettákban levő hormonok hatását csökkentheti, ezért közti vérzéstvagy pecsételő vérzést tapasztalhatnak az ezt szedő nők. Emellett a Timonilretard tablettával történő kezelés csökkentheti a fogamzásgátló tablettahatását, és így nem kívánt terhesség jöhet létre. Emiatt beszéljen orvosával azalternatív fogamzásgátlásról.

 

Gyógyszerek, amelyek növelhetik a karbamazepin plazmaszintjét:

Akarbamazepin plazmaszintjét is számos gyógyszer emelheti vagy csökkentheti,befolyásolva annak hatását. A karbamazepin plazmaszintjének emelkedésemellékhatásokat (pl. szédülést, álmosságot, mozgáskoordinációs zavart, kettős látást)okozhat, ezért fontos, hogy jelezze orvosának, milyen gyógyszereket szed.

     Fájdalomcsillapítók,gyulladáscsökkentő gyógyszerek:dextropropoxifén, ibuprofén.

     Nemi hormonokra hatógyógyszerek: danazol.

     Antibiotikumok: makrolid antibiotikumok (pl. eritromicin,troleandomicin, jozamicin, klaritromicin), ciprofloxacin.

     Depresszió elleni gyógyszerek: fluoxetin, fluvoxamin, nefazodon, paroxetin,trazodon, viloxazin, esetlegesen a dezipramin.

     Epilepszia elleni gyógyszerek: stiripentol, vigabatrin.

     Gombaellenes szerek: azolok (pl. itrakonazol, ketokonazol, flukonazol,vorikonazol). Ha itrakonazol vagy vorikonazol hatóanyagú gyógyszert kellszednie, orvosának alternatív epilepszia elleni gyógyszert kell javasolnia.

     Allergiaellenes gyógyszerek: loratadin, terfenadin.

     Pszichiátriai gyógyszerek: loxapin, olanzapin.

     Tuberkulózis (tbc) ellenigyógyszerek: izoniazid.

     Vírusellenes szerek: HIV kezelésére szolgáló proteáz-gátlók (pl.ritonavir).

     Szénsav-anhidráz gátlógyógyszerek: acetazolamid.

     Szív-érrendszeri gyógyszerek: diltiazem, verapamil.

     Gyomor-bélrendszerigyógyszerek: esetlegesen a cimetidin,omeprazol.

     Izomlazítók: oxibutinin, dantrolen.

     Vérlemezke-összetapadástgátlók: tiklopidin.

     Egyéb gyógyszerek: nikotinamid (csak magas adagok esetén).

 

Gyógyszerek, melyeknövelhetik a karbamazepin-10,11-epoxid plazmaszintjét:

A májban a karbamazepinbőlkarbamazepin-10,11-epoxid képződik, amely egy hatással bíró anyagcseretermék. Mivela karbamazepin-10,11-epoxid vérplazmaszintjének emelkedése is nemkívánatoshatásokat okozhat (pl. szédülés, álmosság, mozgáskoordinációs zavar, kettőslátás), az alábbi szerek egyidejű alkalmazása esetén a karbamazepin adagolásaszükség szerint módosítandó és/vagy a plazmaszinteket ellenőrizni kell: loxapin,kvetiapin, primidon, progabid, felbamát, valporinsav, valnoktamid és valpromid.

 

Gyógyszerek, melyekcsökkenthetik a karbamazepin plazmaszintjét:

A csökkent karbamazepinplazmaszintek a betegség súlyosbodását idézhetik elő, például az epilepsziásgörcsök vagy a szklerózis multiplexszel kapcsolatos görcsök, illetve az arc, aszáj vagy a torok fájdalmasságának kiújulását. Az alább felsorolt szerekesetében szükséges lehet a karbamazepin adagolásának módosítása.

     Epilepszia elleni gyógyszerek: felbamát,metszuximid, oxkarbazepin, fenobarbitál, fenszuximid, fenitoin és foszfenitoin,primidon, progabid és - bár az adatok részben ellentmondóak - lehetséges aklonazepám vagy a valproinsav és a valpromid is.

     Daganatellenes szerek: ciszplatin, doxorubicin.

     Tuberkulózis (tbc) ellenigyógyszerek: rifampicin.

     Hörgőtágítók és asztmaellenesszerek: teofillin, aminofillin.

     Bőrgyógyászati szerek: izotretinoin.

     Egyéb interakciók: Hypericum perforatum (orbáncfű) tartalmúnövényi kivonatok.

 

Megfontolást igénylőgyógyszerkombinációk:

Levetiracetámmal történőegyidejű alkalmazása során a karbamazepin által kiváltott mérgezőképességnövekedését észlelték.

A karbamazepin és azeslikarbazepin-acetát egyidejű alkalmazása fokozhatja az eslikarbazepin-acetáttoxicitását. Az eslikarbazepin-acetát és a karbamazepin egyidejű alkalmazásaesetén gyakrabban jelentkezett kettős látás (diplopia), koordinációs zavar ésszédülés, mint az eslikarbazepin-acetát más görcsellenes szerekkel kombináltalkalmazásakor.

A karbamazepin és azoxkarbazepin egyidejű alkalmazása esetén 0–22%-kal csökkentek a karbamazepinplazmaszintjei, miközben egyidejűleg 30%-kal nőtt a karbamazepin-epoxidplazmaszintje.

A karbamazepin lítiummal,metoklopramiddal vagy neuroleptikumokkal (pl. haloperidol, tioridazin) valóegyidejű alkalmazása elősegítheti a neurológiai mellékhatások előfordulását.

Akarbamazepin csökkentheti az egyidejűleg neuroleptikus kezelésben részesülőbetegeknél a szérumszintet, így csökkentve a kezelés hatásosságát.

A karbamazepin és különösen alítium együttes adása mindkét szer idegrendszeri (neurotoxikus) mellékhatásátfokozhatja. Ezért ezek egyidejű alkalmazásakor a vérszint gondos klinikaimegfigyelése szükséges. A következő neurotoxikus tünetek megjelenésére kellügyelni: zavartság, járásbizonytalanság, mozgáskoordinációs zavar,szemtekerezgés, fokozott reflexek, izomrángás (izom faszcikuláció).

Az irodalmi adatok arrautalnak, hogy a neuroleptikumokat szedő betegekben a karbamazepin kiegészítőalkalmazása növeli a malignus neuroleptikus szindróma vagy a Stevens-Johnsonszindróma kialakulásának kockázatát.

Az izoniazid májkárosítóhatását a karbamazepin felerősítheti.

Karbamazepin és egyesvízhajtók (pl. hidroklorotiazid, furoszemid) együttes adása csökkentheti a vérnátriumszintjét.

Izomlazító szerek (pl.pankuronium) hatását a karbamazepin csökkentheti.

A karbamazepin és azizotretinoin (az akne kezelésére szolgáló hatóanyag) egyidejű alkalmazása soránellenőrizni kell a karbamazepin plazmaszintjeit.

A karbamazepin és aparacetamol egyidejű alkalmazása csökkentheti a paracetamol biológiaihozzáférhetőségét. A karbamazepin és a paracetamol hosszú távú hatásamájkárosodáshoz vezethet.

Úgy tűnik, hogy akarbamazepin fokozza a pajzsmirigyhormonok kiürülését, és csökkentpajzsmirigyműködésben szenvedő betegekben növeli az e hormonok irántiszükségletet. Ezért a pajzsmirigyhormon-pótló terápiában részesülő betegekben akarbamazepin-kezelés kezdetén és végén meg kell mérni a pajzsmirigyműködésparamétereit. A pajzsmirigyhormonok dózisát szükség szerint módosítani kell.Különösen a karbamazepin és más görcsellenes gyógyszerek (például afenobarbitál) egyidejű alkalmazása változtathatja meg a pajzsmirigyműködést.

A szerotonin-újrafelvételtgátló típusú antidepresszánsok (például a fluoxetin) egyidejű alkalmazásatoxikus szerotonin-szindrómához vezethet.

A karbamazepin és aszívritmusszabályozó szerek, a ciklusos antidepresszánsok vagy az eritromicinegyidejű alkalmazása növeli a szívben az ingerületvezetési rendellenességekkockázatát. Ezért az izomlazító szerekkel kezelt betegeket gondosan kellellenőrizni, és szükség esetén ezeknek a szereknek az adagját emelni kell.

 

ATimonil retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A Timonil retard tabletta abetegek alkohol toleranciáját – más pszichoaktív gyógyszerekhez hasonlóan –csökkentheti, ezért a beteg számára tanácsos tartózkodni azalkoholfogyasztástól.

Alkalmazásának,illetve hatásának tartama alatt tilos grapefruitlevet vagy grapefruitotfogyasztani, mert ezek növelhetik a Timonil retard tabletta hatását.

 

Terhesség,szoptatás és termékenység

HaÖn terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

 

ATimonil retard tablettával történő kezelés csökkentheti a fogamzásgátlótabletták hatását, és így nem kívánt terhesség jöhet létre. Emiatt beszéljenorvosával az alternatív fogamzásgátlásról.

 

Terhesség

Terhességreutaló jelek esetén forduljon kezelőorvosához. A Timonil retard tablettánakkáros hatása lehet a magzatra. Karbamazepin-kezeléshez kapcsolódóan fejlődésirendellenességeket írtak le, beleértve a gerinchasadékot (szpína bifida): melya gerinccsigolyaívek záródási hiánya, illetve egyéb veleszületett eltéréseketpl. koponya- és arcfejlődési rendellenességeket, szív-érrendszeri fejlődésirendellenességeket, a körmök hiányos fejlődését és a különböző szervekrendellenességeit (melyeket fötális antikonvulzív szindrómaként [epilepsziaellenigyógyszerek okozta magzati tünetegyüttesként] is ismernek). Ezek kimutatásaérdekében fontos, hogy terhességi szűrővizsgálatokra járjon.

Aterhesség alatt ezért csak akkor szedjen Timonilt, ha a kezelőorvosa ezt mondta.Epilepsziában szenvedő terhes nőket csak különös gondossággal szabad karbamazepinnelkezelni. Terhesség alatt nem javasolt a hatékony epilepszia elleni kezeléstabbahagyni, mivel a betegség rosszabbodása káros lehet mind az anya, mind amagzat számára. A karbamazepint lehetőleg egyedüli terápiaként kell alkalmaznia legkisebb hatékony adagban és javasolt ellenőrizni a vérszintjét.

Aterhesség előtt és alatt javasolt a terhes nőnek folsavat szedni. A terhességutolsó heteiben az anyának, majd az újszülöttnek - a vérzési rendellenességekmegelőzése céljából - célszerű K1- vitamint kapnia.

 

Szoptatás

ATimonil retard tabletta bejut az anyatejbe. Mindenképpen beszélje megkezelőorvosával, hogy a Timonil retard tabletta szedése alatt szoptathat‑e.

A Timonil retard tablettátszedő anyák akkor szoptathatják gyermekeiket, ha az orvos ebbe beleegyezik, és habiztosított a gyermek folyamatos orvosi ellenőrzése a lehetséges mellékhatásokmiatt (pl. csökkent súlygyarapodás, túlzott aluszékonyság, túlérzékenységi bőrreakciók,májkárosodás jelei). Ha a fenti jelek bármelyikét észleli, hagyja abba aszoptatást, és beszéljen orvosával.

 

Termékenység

Nagyonritkán beszámoltak a férfi nemzőképesség zavaráról, ill. kórosspermaképződésről, valamint szexuális funkciózavarról, pl. erektilis funkciózavarrólvagy csökkent libidóról.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

Különösen a kezelés kezdetén,illetve az adag módosításakor a Timonil retard tablettákkal való kezelés csökkenthetia reagálási képességet a mellékhatásként jelentkező szédülés, álmosság,fáradtság, csökkent mozgáskoordináció és látászavarok (pl. kettőslátás vagy homályoslátás) miatt. Ezt figyelembe kell venni, ha éberségre van szükség, pl.gépjárművezetéskor, gépek kezelésekor vagy baleseti veszéllyel járó munkavégzésekor.

Kezelőorvosadönt arról, hogy Ön a Timonil kezelés alatt vezethet-e gépjárművet vagy kezelhet-egépeket, figyelembe véve az Ön egyéni reakciókészségét és az adagolást.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Timonil retardtablettát?

 

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyibena számított dózis nem adagolható, más karbamazepin tartalmú készítményalkalmazása szükséges.

Az adagváltozik az életkorral és a testsúllyal, és mindig egyénileg kell beállítani.

 

Epilepsziakezelésére

Felnőttek számára a készítmény ajánlott kezdő adagja napi egyszer vagy kétszer100-200 mg. A kezelésfolyamán az adagot lassan kell emelni, általában napi 800-1200 mg-ig(egyes betegek esetében 1600 mg, vagy akár 2000 mg napi adag isszükséges lehet), két vagy három részre elosztva.

 

Alkalmazása gyermekeknél(és serdülőknél):

6évesnél fiatalabb gyermekek számára akezdő és a fenntartó dózisokhoz  a gyors hatóanyag-felszabadulástbiztosító gyógyszerformák ajánlottak.

Gyermekekszokásos kezdő adagja 4 éves illetve fiatalabb gyermekeknél 20-60 mg/nap,amit később 20‑60 mg-mal ajánlatos emelni minden második nap.

A 4évnél idősebb gyermekek esetén a kezdő adag 100 mg/nap, később hetenként 100 mg-malemelve. Gyermekek szokásos fenntartó adagja 24 óránként 10-20 mg/testtömegkilogramm, két adagra elosztva.

6évesnél fiatalabb gyermekek esetében a kezdő és a fenntartó dózisokhoz gyorshatóanyag-felszabadulású gyógyszerformák alkalmazása ajánlott.

 

Arcidegzsábakezelése

Aszokásos kezdő adag 150-300 mg naponta. Ezt lassan kell emelni a fájdalommegszűnéséig (általában napi 600-800 mg-ig). Idősebb betegeknek kisebbkezdő adag, napi egyszer (reggel vagy este) 150 mg ajánlott.

 

Hevenymánia és bipoláris affektív betegségek fenntartó kezelése

Dózistartomány:kb. 400–1600 mg naponta. A szokásos kezdő napi adag 400-600 mg két vagyhárom részre elosztva, ami emelhető a napi fenntartó adagig.

 

Alkoholmegvonásiszindróma kezelése

Aszokásos napi adag 600-1200 mg, két adagra elosztva.

 

Vízkór(diabétesz inszipidusz) esetén

Felnőttekszokásos adagja napi 600 mg 2-3 részre elosztva.

A gyermekekadagját az életkornak és a testtömegnek megfelelően kell csökkenteni.

 

Cukorbetegségmiatti idegbántalom esetén

Az ajánlott napi adag 400-800 mg, több részletben.

 

Akezelőorvos a fentiektől eltérő adagolást is előírhat. Ebben az esetben azorvos utasításait kell követni.

A retard tabletta törhető, ésétkezés alatt vagy után szétrágás nélkül, kevés folyadékkal kell bevenni, vagyvízzel egyenletesen eloszlatva megiható. A retard (elnyújtott) hatás az utóbbiesetben is megmarad. A vízzel való eloszlatást (szuszpendálást) közvetlenül agyógyszer bevétele előtt kell elvégezni.

 

Ha az előírtnál többTimonil retard tablettát vett be

Amennyibentöbb gyógyszert vett be, forduljon kezelőorvosához!

 

Atúladagolás jelei, tünetei a következők lehetnek: a központi idegrendszerműködésének elnyomása, mélyülő tudatzavar, tájékozódási zavar, zavartság,szédülés, aluszékonyság, izgatottság, nyugtalanság, hallucináció, kóma,homályos látás, szemtekerezgés, beszéd- és mozgászavarok, kezdetben túlzott,majd csökkent reflexkészség, görcsrohamok, pupillatágulat, remegés, alacsonyabbtesthőmérséklet; a légzés gyengülése, légzésleállás, tüdővizenyő (tüdőödéma);szapora szívverés, alacsony vagy időnként magas vérnyomás, elpirulás, aszívműködés zavarai: szívritmuszavar, időleges eszméletvesztés a szívmegbetegedése miatt kialakuló agyi vérellátási zavar következtében,szívmegállás; hányinger, hányás, késleltetett gyomorürülés, csökkent bélmozgás;a vizeletkiválasztás (veseműködés) zavarai: vizeletvisszatartás, a vizeletmennyiségének csökkenése vagy teljes megszűnése, folyadékvisszatartás,vízmérgezés tünetei, súlyos izomdestrukció izomfájdalommal, érzékenységgel vagygyengeséggel.

Atúladagolásnak nincs specifikus ellenszere, az állapot kórházi kezeléstigényel.

 

Ha elfelejtette bevenni aTimonil retard tablettát

A következő adagot a javasoltadagolási rendnek megfelelően vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot akihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja aTimonil retard tabletta szedését

Kezelőorvosa tanácsánakkikérése nélkül ne hagyja abba a Timonil retard tabletta szedését. Ha atabletta szedését abbahagyja, görcsrohamai kiújulhatnak. A Timonil retardtabletta szedését egészen addig kell folytatnia, ameddig azt kezelőorvosa mondja.

 

Habármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek. Ezek leggyakrabban a kezelés kezdetén észlelhetők, és általábannéhány nap alatt megszűnnek.

 

Tüneteirőltájékoztassa kezelőorvosát!

 

Különösen a Timonil retardtablettával végzett kezelés kezdetén, vagy ha túl magas a kezdő adag, vagy haidőseket kezelnek, egyes mellékhatások nagyon gyakran, vagy gyakranfordulhatnak elő. Ilyenek például a központi idegrendszert érintő mellékhatások(szédülés, fejfájás, mozgáskoordinációs zavar, álmosság, fáradtság, kettőslátás);az emésztőrendszeri panaszok (hányinger, hányás); és a túlérzékenységibőrreakciók.

A dózisfüggő mellékhatásokáltalában néhány napon belül vagy maguktól, vagy az adagok átmeneticsökkentésével rendeződnek. A központi idegrendszeri mellékhatások megjelenése viszonylagostúladagolás, vagy jelentős vérszint-ingadozás jele lehet.

 

Néhány mellékhatás súlyoslehet:

 

Azonnal forduljonkezelőorvosához, ha az alábbi mellékhatások valamelyikét észleli. Ezek avérképzőszerv, máj, vese vagy más szervek súlyos károsodásának korai jeleilehetnek és azonnali orvosi ellátást igényelhetnek.

 

-                Ha lázat, torokfájást, kiütésttapasztal, fekélyek vannak a szájában, nyirokcsomó-duzzanata van, vagykönnyebben kap fertőző betegséget (a csökkent fehérvérsejtszám jele).

-                Ha fáradt, fáj a feje, légszomjavan mozgás közben, szédül, sápadt; ha gyakori fertőzései vannak, melyek lázat,hidegrázást, torokfájást, vagy szájfekélyt okoznak; ha könnyebben vérzik,illetve könnyebben alakul ki véraláfutás, vérzik az orra (bizonyos típusú vagyaz összes típusú vérsejt -fehérvérsejtek ill. vörösvértestek - hiánya,beleértve a vérlemezkéket, valamint az éretlen vörösvérsejtek számánaknövekedését, a csontvelő károsodást).

-                Ha pirosas elszíneződésű foltokjelennek meg többnyire az arcon, amit kimerültség, láz, és fájdalmas vagyduzzadt ízületek megjelenése kísér (bőrfarkasra - szisztémás lupuszeritematózuszra (SLE)- utaló jelek).

-                Ha olyan tüneteket észlel, mint afáradtság, étvágytalanság, hányinger vagy a bőr vagy szemfehérje sárgasága (ezekakár életveszélyes májgyulladás, sőt, akár májelégtelenség tünetei lehetnek,illetve egy úgynevezett „pusztuló epeút szindrómára” utalhatnak). Vérvételieredményeiben a májfunkciók megemelkedhetnek.

-                Ha sötét színű a vizelete (a porfirin-anyagcserezavarára vagy májgyulladásra utaló tünet).

-                Ha nagyon jelentős mértékbencsökkent a vizelet mennyisége, vér vagy fehérje jelenik meg a vizeletben, lázlép fel, a folyadékvisszatartás miatt a test bármely területén duzzanat jelenikmeg (veseproblémák, vesegyulladás, akár veseelégtelenség jelei). Vérvételieredményeiben a vesefunkciók megemelkedhetnek.

-                Ha súlyos hasi fájdalma van, hány,elvesztette az étvágyát (hasnyálmirigy-gyulladásra utaló tünetek).

-                Ha bőrkiütést, bőrpírt tapasztal,hólyagok vannak az ajkain, szemén vagy a száján, hámlik a bőre, amelyet láz,hidegrázás, fejfájás, köhögés, fájdalmak kísérnek (súlyos bőrreakcióra utalótünetek pl. exfoliatív dermatitisz, eritroderma, eritéma multiforme és nodózum,akut generalizált exantémás pusztulózis [AGEP]).

-                Ha olyan tüneteket észlel, mint aláz, bőrkiütés, ízületi fájdalom és duzzadt nyirokcsomók (a késleltetetttúlérzékenységi reakciók tünetei, más epilepsziaellenes gyógyszerekkel szembeniallergiás keresztreakciók vagy a DRESS szindróma jelei lehetnek, amelyekbármely kombinációban előfordulhatnak és más szerveket is érinthetnek, úgyminta tüdőt, vesét, hasnyálmirigyet és a szívet). A tüdő túlérzékenységét láz,nehézlégzés és tüdőgyulladás jellemzi.

-                Ha arc-, szem- vagynyelvduzzanatot, nyelési nehézséget tapasztal, sípoló légzés lép fel,csalánkiütést és egész testre kiterjedő viszketést, bőrkiütést, lázat, hasigörcsöket tapasztal, mellkasi kellemetlenség-érzete van vagy nyomásérzésttapasztal, nehézlégzése van, eszméletét veszti (angioödémára és súlyos túlérzékenységireakciókra utaló tünetek).

-                Ha levertséget, hányást,fejfájást, zavartságot, izomrángást, vagy a görcsrohamok rosszabbodásáttapasztalja (alacsony nátrium vérszinthez köthető tünetek).

-                Ha lázat, hányingert, hányást,fejfájást, nyakmerevséget és az éles fény iránti rendkívüli érzékenységettapasztal, amelyet izomrángás kísérhet (agyhártyagyulladásra - meningitiszre -utaló tünetek).

-                Ha izommerevség, magas láz,megváltozott tudatállapot, magas vérnyomás, fokozott nyálfolyás lép fel (neuroleptikusmalignus szindrómára utaló tünetek).

-                Ha fájdalom, duzzanat lép felvégtagjában, az egyik lábszára vagy karja melegebb, vagy az egyik testfelébenhirtelen bénulást vagy zsibbadtságot tapasztal, vagy ha hirtelen gondjaiadódnak a járással, a beszéddel vagy a látással (ezek vérrögökre utaló tünetek,amelyek különböző helyeken lehetnek, mivel ezek majdnem bármely testrészbevándorolhatnak).

-                Ha már fennálló szívbetegsége vanés tünetei rosszabbodnak (pangásos szívelégtelenség, a szívkoszorúér-betegségsúlyosbodása), illetve szív-, vagy tüdőbetegség első tüneteit észleli; ilyen agyors vagy rendszertelen szívverés, a légszomj, a fizikai terhelhetőségcsökkenése, a mellkasi fájdalom.

-                Ha elveszti az eszméletét, haelájul.

 

Ha a fentiekben felsoroltmellékhatás bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát.

 

Egyéb mellékhatások:

 

Mielőbb forduljonkezelőorvosához, amennyiben az alábbi mellékhatások valamelyikét észleli, mivelezek orvosi ellátást igényelhetnek:

Nagyon gyakori mellékhatások(10-ből több mint 1 kezelt betegnél fordulnak elő):

·               az összehangolt izomműködés(izom-koordináció) képességének elvesztése,

·               csalánkiütés, vagy más túlérzékenységibőrreakciók.

 

Gyakori mellékhatások (100-ból 1 - 10 kezelt betegnélfordulnak elő):

·               a boka, a láb vagy a lábszár alsórészének vizenyője (ödémája),

·               homályos látás, kettős látás.

 

Nem gyakori mellékhatások (1 000-ből1 - 10 kezelt betegnél fordulnak elő):

·               akaratlan testmozgások pl. remegés,tic, akaratlan szemmozgások (nystagmus).

 

Ritka mellékhatások (10  000-ből 1 - 10 kezelt betegnél fordulnakelő):

·               pszichiátriai tünetek, példáuldepresszió, depressziós vagy mániás hangulatok, izgatottság, nyugtalanság,zavartság, hallucinációk, agresszív viselkedés,

·               viszketés, duzzadt mirigyek,

·               beszédzavarok, pl. elkent beszéd,zavart szemmozgások, a száj és az arc izmainak mozgászavara, a végtagok gyorscsapkodó mozgása kényszerű facsaró jellegű mozgással felváltva (koreoatetózis),

·               zsibbadás, a kezek és a lábakbizsergése, izomgyengeség, (paresztézia tünetei, bénulás, perifériásideggyulladás, polineuropátia vagy perifériás neuropátia tünetei),

·               a vérnyomás ingadozásának jelei pl.fejfájás, feledékenység, szédülés, homályos látás és hányinger.

 

Nagyon ritka mellékhatások (kevesebb, mint 10 000-ből1 kezelt betegnél fordul elő):

·               korábban fennálló pszichózisaktiválódása, hangulatváltozások, például fóbiás rendellenességek, gátoltgondolkodási folyamatok, a motiváció hiánya, ízérzési zavarok, izomgörcsök,

·               hallászavarok, pl. fülcsengés,halláscsökkenés, hangokra való túlérzékenység vagy a hangmagasság-érzékenységmegváltozása,

·               gyors vagy szokatlanul lassúszívverés, szívritmuszavar, mely időleges eszméletvesztéssel járhat; duzzanatés pirosság egy visszér mentén, amely érintésre különösen érzékeny és fájdalmas(visszérgyulladás vagy tromboflebitisz),

·               szokatlan tejcsorgás, az emlőmegnagyobbodása férfiakban, mely a vér prolaktin szintjének emelkedéséveljárhat,

·               veseproblémák jelei, például gyakori,csökkent vagy fájdalmas vizeletürítés,

·               a szem viszketése vörösséggel ésduzzanattal (kötőhártya-gyulladás), csökkent látás (lencsehomály miatt),nyomás-/fájdalomérzet a szemben (a szem nyomás növekedésére utaló tünetek),

·               apró bőrvérzések, a bőr fokozottnapérzékenysége,

·               gyulladás a szájban vagy atorokban, piros és fájdalmas nyelv, ínygyulladás,

·               a csontanyagcsere zavarai (D­vitaminhiány, alacsony kalcium-szint),

·               rendellenes pajzsmirigy-funkcióstesztek (csökkent pajzsmirigyhormon-szintek, emelkedhet a pajzsmirigyetstimuláló agyalapi mirigy hormonjának a szintje),

·               a vérvételi eredményekben akoleszterin-szint emelkedése, beleértve a HDL-koleszterin és a trigliceridszintjének emelkedését is, illetve egy fehérje, az ún. gammaglobulin szintjénekcsökkenése és megemelkedett kortizol szintek,

·               lép megnagyobbodása,

·               ATimonil retard tabletta használatávalkapcsolatban potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket (Stevens-Johnsonszindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek (lásd 2. pont).

·               a vérerek gyulladása.

 

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nemállapítható meg)

·               a szklerózis multiplex tüneteineksúlyosbodása,

·               rohamok fokozott gyakorisága,különösen az absence rohamok súlyosbodása, illetve az absence rohamok elsőelőfordulása,

·               aszeptikus (nem fertőzés okozta) agyhártyagyulladás,

·               a vérvizsgálati eredményekben:csökkent B12-vitamin szintek, megemelkedett homocisztein szintek,

·               szemkárosodás (ideghártya-toxicitás),

·               a bőr elszíntelenedése foltokban(a bőr foltos depigmentációja),

·               tüdőfibrózis,

·               ismételt megfertőződés bizonyosvírusok által (humán herpeszvírus 6),

·               vastagbélgyulladás,

·               csonttörés.

 

A használat során beszámoltakcsontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), acsontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis) és a csonttöréseket.Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszú távúantiepileptikus kezelést kap, kórtörténetében csontritkulás szerepel, vagyszteroidokat szed.

 

A következő mellékhatásokáltalában nem igényelnek orvosi beavatkozást. Mindazonáltal, ha néhány napelteltével nem szűnnek meg, vagy aggasztják Önt, forduljon kezelőorvosához.

 

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1kezelt betegnél fordulnak elő):

·               hányás, hányinger, szédülés, kimerültség,álmosság, aluszékonyság, szedáció

·               számos vérérték változhat anélkül,hogy bármilyen tünetet okozna pl. nagyon gyakori a fehérvérsejtek számának csökkenésea vérben.

 

Gyakori mellékhatások (100-ból 1 - 10 kezelt betegnélfordulnak elő):

·               fejfájás, szájszárazság,testtömeg-gyarapodás,

·               az eozinofil fehérvérsejtekszámának megszaporodása a vérben.

 

Nem gyakori mellékhatások (1 000-ből 1 - 10kezelt betegnél fordulnak elő):

·               székrekedés, hasmenés.

 

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1 - 10 kezeltbetegnél fordulnak elő):

·               hasi fájdalom, étvágytalanság,

·               a fehérvérsejtek számánakmegszaporodása a vérben, folsavhiány.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb,mint 1 kezelt betegnél fordul elő):

·               ízületi- vagy izomfájdalom,

·               fokozott izzadás, hajhullás, atest- és az arcszőrzet fokozott növekedése, a bőrpigmentáció eltérései, akne,

·               a nemi működés zavarai pl.szexuálisfunkciózavar, erektilis funciózavar, csökkent libidó, férfi terméketlenség, aspermiumok számának és/vagy mozgékonyságának csökkenése.

 

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nemállapítható meg)

·               memóriazavar,

·               lila színű, viszkető,lapos tetejű, csipkés fehér vonalakkal tarkított papulákkal (kiütésekkel) járóbőrreakció (lichenoid keratózis),

·               a körmök teljes leválása(onikomadézis).

 

Mellékhatások bejelentése

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

Amellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

 

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

5.       Hogyan kell a Timonil retard tablettát tárolni?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Eza gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

Adobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert.A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon aszennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mittegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik akörnyezet védelmét.

 

 

6.            A csomagolás tartalma ésegyéb információk

 

Mit tartalmaz a Timonil retard tabletta?

-          A készítmény hatóanyaga: 300 mgkarbamazepin retard tablettánként (ami megfelel a névben megadott mennyiségneka gyógyszer csomagolásán).

-          Egyéb összetevők: magnézium-sztearát,vízmentes kolloid szilícium-dioxid, tisztított víz, talkum, „A” típusúkarboximetilkeményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, „B” típusúammónia-metakrilát kopolimer, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1).

 

Milyen a Timonil külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér,kerek, lapos felületű retard tabletta, egyik oldalán negyedelő bemetszéssel,másik oldalán „T” kódjelzéssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

50 db retard tablettabuborékcsomagolásban és dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Desitin Arzneimittel GmbH

Weg beim Jäger 214

22335 Hamburg

Németország

 

OGYI-T-4117/02           50 x   Timonil 300 mgretard tabletta

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2015.október


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!