HUMALOG 100NE/ML OLD INJ-HOZ 5X 3ML ÜPAT

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Humalog ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Humalog-ot cukorbetegség kezelésére használják. A Humalog hatása gyorsabbankialakul, mint a normál emberi inzuliné, mert az inzulin molekulát kissémódosították.
Ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint a vércukorszint szabályozására,cukorbetegség alakul ki. A Humalog a saját inzulin pótlására szolgál és hosszútávon szabályozza a vércukorszintet. Hatása nagyon gyorsan kialakul és rövidebbideig tart, mint az oldható inzuliné (2 - 5 óra). A Humalog készítménytáltalában az étkezés előtt 15 percen belül kell beadni.
Kezelőorvosa előírhatja, hogy a Humalog mellett hosszabb hatástartamú inzulintis használjon. Mindegyik fajta inzulinnak más betegtájékoztatója van. Orvosautasítása nélkül ne váltson inzulint. Inzulinkezelés módosításakor legyennagyon óvatos.
A Humalog alkalmas felnőttek és gyermekek kezelésére. A Humalog gyermekkoriadása akkor javasolt, ha alkalmazása az oldható inzulinhoz képest várhatólag előnnyeljár, pl. az étkezésekhez adott injekció időzítése tekintetében.
2. Tudnivalók a Humalog alkalmazása előtt
NE alkalmazza a Humalog-ot:
- ha úgy érzi, hogy hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kezdkialakulni. A betegtájékoztató a későbbiekben leírja, mi a teendő enyhehipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén (lásd 3. pontban Ha az előírtnáltöbb Humalog-ot alkalmazott bekezdést).
- ha allergiás (túlérzékeny) a lispro inzulinra, vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha vércukorszintjét a jelenlegi inzulinkezelés megfelelően szabályozza,lehetséges, hogy nem észleli az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit,melyeket a betegtájékoztató később felsorol. Figyelnie kell az étkezések idejére,a testedzések gyakoriságára és mennyiségére.
Szorosan ellenőriznie kell vércukorszintjét is gyakori vércukorszintvizsgálatokkal.
- Állati eredetű inzulinról emberi inzulinra átállított betegek közöttelőfordulhat, hogy a hipoglikémia korai figyelmeztető jelei kevésbényilvánvalóak, illetve eltérnek attól, amit az előzetesen használt inzulinfajtaesetén észleltek. Ha gyakran alacsony a vércukorszintje vagy nehézséget okoz ahipoglikémia felismerése, beszélje meg kezelőorvosával.
- Ha a következő kérdések valamelyikére IGEN a válasz, közölje kezelőorvosával,gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval.
- Volt mostanában beteg?
- Van vese- vagy májbetegsége?
- Több testgyakorlást végez, mint korábban?
- Alkohol fogyasztása is módosíthatja az inzulinszükségletet.
- Közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval,ha külföldi utazást tervez. Egyes országok közötti időzóna eltérések miattváltozhat az injekciók beadásának és az étkezéseknek az időpontja.
- Néhány olyan betegnél, akiknek régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegsége ésszívbetegsége, vagy korábbi szélütése volt, pioglitazon- és inzulin-kezelésalkalmazásakor szívelégtelenség kialakulását észlelték. Mielőbb értesítseorvosát, ha a szívelégtelenség tüneteit észleli, mint pl. a szokatlannehézlégzés vagy gyors súlygyarapodás vagy helyi vizenyő (ödéma).
- Amennyiben 40 Egység/ml injekciós üveg használatát írták elő, ne szívjon kiinzulint a 100 Egység/ml patronból a 40 Egység/ml beosztású fecskendővel.
Egyéb gyógyszerek és a Humalog
Az inzulinszükséglet változhat, ha:
- fogamzásgátló tablettát,
- szteroidot,
- pajzsmirigy hormonpótló készítményt,
- szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszert,
- acetilszalicilsavat,
- szulfonamid antibiotikumot,
- oktreotidot,
- béta2 serkentő szert (pl. ritodrint, szalbutamolt vagy terbutalint),
- béta-receptor gátlót, vagy
- néhány antidepresszánst (monoamin oxidáz gátlót vagy szelektív szerotoninvisszavétel gátlókat),
- danazolt,
- bizonyos angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlókat (pl. kaptoprilt,enalaprilt) és
- angiotenzin II receptor-blokkolókat szed.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is (lásd"Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot).
Terhesség és szoptatás
Terhes, vagy terhességre készül, vagy szoptat? Az inzulinszükséglet általábancsökken a terhesség első három hónapja alatt, és nő a hátralevő hat hónapalatt. A szoptatás ideje alatt szükségessé válhat az inzulinadagolás vagy adiéta módosítása. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén csökkenhetkoncentráló képessége és reakcióideje. Kérjük, tartsa ezt szem előtt mindenolyan helyzetben, amikor önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl.gépkocsivezetés és gépkezelés). Beszélje meg kezelőorvosával, hogy tanácsos-egépkocsit vezetnie, ha
- gyakran alacsony a vércukorszintje
- kevésbé vagy egyáltalán nem észleli a hipoglikémia figyelmeztető jeleit
3. Hogyan kell alkalmazni a Humalog-ot?
A 3 ml patron kizárólag 3 ml injekciós tollal adagolható. Nem lehet 1,5 mlinjekciós tollal beadni.
Mindig ellenőrizze a csomagoláson és a patron címkéjén az inzulin nevét éstípusát, amikor átveszi a gyógyszertárban. Győződjön meg arról, hogy azt aHumalog-ot kapta, amit orvosa felírt Önnek.
A Humalog-ot mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Adagolás
- A Humalog-ot általában az étkezés előtt 15 percen belül kell beadni. Szükségesetén rövid idővel az étkezést követően is adható. Kezelőorvosa pontosanelmondja, mennyit használjon, mikor és milyen gyakran adja be az injekciót.Ezek az utasítások kizárólag Önre vonatkoznak.
Kövesse őket pontosan és jelenjen meg rendszeresen a diabétesz gondozóban.
- Ha változtatja az alkalmazott inzulin fajtáját (pl. emberi vagy állatieredetű inzulinról Humalog készítményre vált), több vagy kevesebb inzulinralehet szüksége, mint azelőtt. Ez előfordulhat csak az első injekció idején,illetve fokozatosan változhat néhány hét vagy hónap alatt.
- A Humalog-ot a bőr alá kell beadni. Csak akkor szabad izomba beadni, ha azorvosa így rendelkezik.
A Humalog előkészítése
- A Humalog már vízben oldott állapotban van, tehát már nem kell keverni. De csakakkor szabad felhasználni, ha úgy néz ki, mint a víz. Átlátszónak,színtelennek és szilárd részecskéktől mentesnek kell lennie. Ellenőrizze mindenalkalommal, mikor beadja.
Az injekciós toll előkészítése
- Először mosson kezet. Fertőtlenítse a patron gumimembránját.
- A Humalog patron kizárólag megfelelő, CE jelzésű injekciós tollalhasználható. Kérjük, bizonyosodjon meg róla, hogy az injekciós toll használatiútmutatójában szerepel a Humalog vagy a Lilly patronok. A 3 ml patron kizárólag3 ml injekciós tollal adagolható.
- A mellékelt útmutatót követve helyezze be a patront az injekciós tollba.
- Állítsa az adagot 1 vagy 2 egységre. Ezután tartsa az injekciós tollat atűvel felfelé és ütögesse meg az oldalát, hogy a légbuborékok a felszínrekerüljenek. Tartsa az injekciós tollat ebben a helyzetben és nyomja meg adugattyút. Szükség esetén ismételje meg az eljárást, amíg a Humalog egy cseppjemegjelenik a tű végén. Kisebb légbuborékok maradhatnak még az injekcióstollban, melyek ártalmatlanok, de ha túl nagyok, az adagolás kevésbé pontoslehet.
A Humalog beadása
- Az injekció beadása előtt tisztítsa meg bőrét, majd adja be az injekciót a bőralá kezelőorvosa utasítása szerint. Ne adja az injekciót vénába. Az injekcióután hagyja a tűt a bőrben öt másodpercig, hogy biztosan beadja az egészadagot. Ne dörzsölje az injekció helyét. Az utolsó injekció helyétől legalább 1centiméterre adja be a következőt, és váltogassa a beadás helyét az orvosielőírás szerint. Nem számít, melyik területet használja az injekció beadására,akár a felkart, combot, tomport vagy hasfalat, a Humalog injekció gyorsabbanhat, mint az oldható emberi inzulin.
- Ne adja a Humalog-ot vénába. Adja be a Humalog-ot kezelőorvosa vagy a nővérutasítása szerint. Csak a kezelőorvos adhatja a Humalog-ot vénába bizonyoskörülmények között, pl. műtét, betegség vagy túl magas vércukorszint esetén.
Az injekció beadása után
- Az injekció beadását követően vegye le a tűt az injekciós tollról a külsőtűvédő kupak segítségével. Igy steril marad a Humalog, nem szivárog, nem kerüllevegő az injekciós tollba és nem dugul el a tű. Ne használja mással közösena tűit. Ne használja mással közösen az injekciós tollat.Tegye vissza a kupakot az injekciós tollra. Hagyja a patront az injekcióstollban.
További injekciók
- Minden injekció előtt állítsa az injekciós tollat 1 vagy 2 egységre, és azinjekciós tollat a tűvel felfelé tartva nyomja meg a dugattyút, amíg egy cseppHumalog meg nem jelenik a tű hegyén. A patron oldalán található skálánláthatja, hogy mennyi Humalog maradt a patronban. Az egyes osztások közöttitávolság kb. 20 egységnek felel meg. Ha a patron nem tartalmaz elegendőinzulint a következő adaghoz, tegyen be újat.
Ne keverjen más inzulint a Humalog patronba. Ha a patron kiürült, nehasználja újra. A Humalog használata inzulin pumpával
- A lispro inzulint csak bizonyos CE jelzésű inzulin infúziós pumpáival lehetadagolni. A lispro inzulin infúziója előtt tanulmányozza a gyártó útmutatását akonkrét pumpa alkalmasságát illetően. Olvassa el és kövesse az infúziós pumpahasználati útmutatójának utasításait.
- Alkalmazzon megfelelő tartályt és katétert a pumpához.
- Az infúziós szereléket (a csövet és a tűt) az infúziós szerelékhez mellékelthasználati utasítás szerint kell cserélni.
- Hipoglikémia jelentkezésekor az infúziót le kell állítani, amíg avércukorszint nem rendeződik.
Ismétlődő vagy súlyosan alacsony vércukorszintek esetében értesítsekezelőorvosát vagy a diabétesz gondozót, ilyenkor megfontolandó az inzulinadagcsökkentése vagy az infúzió leállítása.
- Ha a pumpa hibásan működik vagy az infúziós szerelék eltömődik, avércukorszint gyorsan megemelkedhet. Amennyiben az inzulin áramlásának zavarátgyanítja, kövesse a pumpa használati útmutatóját és szükség esetén értesítsekezelőorvosát vagy a diabétesz gondozót.
- Az inzulin infúziós pumpában a Humalog-ot nem szabad másfajta inzulinnalkeverni.
Ha az előírtnál több Humalog-ot alkalmazott
Ha az előírtnál több Humalog-ot alkalmazott, előfordulhat alacsonyvércukorszint. Ellenőrizze vércukorszintjét.
Ha alacsony a vércukorszintje (enyhe hipoglikémiája van), egyenszőlőcukor tablettát, cukrot vagy igyon cukrozott folyadékot. Ezután fogyasszongyümölcsöt, kekszet vagy egy szendvicset orvosa tanácsa szerint, és pihenjenle. Ez gyakran megszünteti az enyhe hipoglikémia (alacsony vércukorszint) vagymérsékelt inzulin túladagolás tüneteit. Ha állapota rosszabbodik és légzésefelületessé válik, bőre sápadt, forduljon azonnal orvoshoz. A súlyoshipoglikémia glukagon injekcióval kezelhető. Egyen szőlőcukrot vagy cukrot aglukagon injekció után. Ha állapota nem rendeződik a glukagon injekciótkövetően, kórházi kezelés szükséges. Kérjen információt kezelőorvosától aglukagonról.
Ha elfelejtette alkalmazni a Humalog-ot
Ha kevesebb Humalog-ot alkalmaz, mint amennyire szüksége van, előfordulhatmagas vércukorszint.
Ellenőrizze vércukorszintjét.
Ha az alacsony vagy magas vércukorszintet nem kezelik, nagyon súlyos állapotalakulhat ki, mely okozhat fejfájást, hányingert, hányást, kiszáradást,tudatvesztést, kómát és akár halálhoz is vezethet (lásd A és B a 4. Lehetségesmellékhatások pontnál).
Három egyszerű lépés, mellyel elkerülheti a hipoglikémia vagy hiperglikémiakialakulását:
- Mindig legyen Önnél tartalék fecskendő és tartalék Humalog injekciós üvegvagy tartalék injekciós toll és patronok arra az esetre, ha az injekciós tollvagy patron elveszne illetve sérülne.
- Mindig legyen Önnél a cukorbetegségét igazoló irat.
- Mindig legyen Önnél cukor.
Ha idő előtt abbahagyja a Humalog alkalmazását
Ha kevesebb Humalog-ot alkalmaz, mint amennyire szüksége van, előfordulhatmagas vércukorszint.
Ne változtassa meg az inzulin adagját, hacsak orvosa nem javasolja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelő orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Humalog is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelenkeznek.
Lokális allergia előfordulása gyakori (>1/100, <1/10). Bőrpír, duzzanatés viszketés léphet fel az inzulin beadásának helyén. Ez rendszerint néhánynapon, illetve héten belül megszűnik. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyentüneteket észlel.
Az általános allergiás reakció ritka (>1/10 000, <1/1000). Tünetei akövetkezők:
- testszerte bőrpír
- vérnyomásesés
- légszomj
- szapora szívverés
- nehézlégzés
- verejtékezés
Ha úgy gondolja, hogy ilyen fajta inzulinérzékenysége van a Humalog-galkapcsolatban, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Lipodisztrófia (a bőr megvastagodása vagy besüppedése) előfordulása nem gyakori(>1/1000, <1/100).
Ha úgy észleli, hogy bőre megvastagodott vagy besüppedt az injekció helyén,forduljon orvosához.
Vizenyőről (pl. a karok, bokák feldagadása; folyadékvisszatartás) számoltak be,különösen az inzulinkezelés elején vagy a vércukorszint-szabályozás javításaérdekében történő kezelés módosítása alatt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
A cukorbetegséggel leggyakrabban együtt járó problémák
A. Hipoglikémia
A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) azt jelenti, hogy nincs elég cukor avérben. Okozhatja:
- Humalog vagy egyéb inzulin túladagolása;
- étkezés kihagyása illetve késleltetése, vagy a diéta változtatása;
- szokásosnál erősebb testmozgás, illetve munka étkezés előtt vagy után;
- fertőzés vagy betegség (különösen ha hányással vagy hasmenéssel jár);
- a szervezet inzulinszükségletének változása; vagy
- vese- vagy májbetegség rosszabbodása.
Alkoholtartalmú italok fogyasztása és néhány gyógyszer is befolyásolhatja avércukorszintet. A hipoglikémia tünetei hirtelen lépnek fel és az alábbiaklehetnek:
- fáradtság
- szapora szívverés
- idegesség vagy remegés
- rosszullét
- fejfájás
- hideg verejtékezés
Amíg nem biztos abban, hogy a hipoglikémia figyelmeztető jeleit egyértelműenfelismeri, addig kerülje el azokat a helyzeteket, pl. a járművezetést,amelyekben a hipoglikémia Önt vagy másokat veszélyeztethet.
B. Hiperglikémia és a diabeteszes ketoacidózis
Hiperglikémia (túl sok cukor a vérben) akkor alakul ki, ha a szervezetben nincselég inzulin.
Hiperglikémiát okozhatnak az alábbiak:
- a Humalog vagy egyéb inzulin beadásának elmulasztása;
- a kezelőorvos által előírtnál kevesebb inzulin beadása;
- a diétában meghatározottnál jelentősen több táplálék fogyasztása; vagy
- láz, fertőzés vagy érzelmi stressz.
A hiperglikémia diabeteszes ketoacidózishoz vezethet. Ennek első tüneteirendszerint fokozatosan alakulnak ki, több óra vagy nap alatt. A tünetek közétartozhat:
- álmosság
- étvágytalanság
- kipirult arc
- édeskés lehelet
- szomjúság
- rossz közérzet
A nehézlélegzés és a szapora szívverés súlyos tünetek. Azonnali orvosibeavatkozás szükséges.
C. Betegség

Betegség esetén, különösen, ha émelyeg vagy hány, változhat az inzulinszükséglete. Inzulinra akkor is szüksége van, ha kevesebbet eszik. Ellenőrizzevizeletét vagy vérét, kövesse a betegségre vonatkozó szabályokat és értesítsekezelőorvosát.
5. Hogyan kell a Humalog-ot tárolni?
A használatba vételt megelőzően tartsa a Humalog-ot hűtőszekrényben (2 °C-8°C). Ne fagyassza le.
A használatban lévő patront szobahőmérsékleten (15 °C - 30 °C) tárolja és 28nap után dobja ki. Hőhatástól, napsugárzástól tartsa távol. Ne tartsa ahasználatban lévő injekciós tollat vagy patronokat hűtőszekrényben. A patronbehelyezése után az injekciós tollat nem szabad felhelyezett tűvel együtttárolni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza aHumalog-ot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a Humalog-ot, ha elszíneződött vagy szilárd részecskék láthatóakbenne. Csak akkor alkalmazza, ha víztiszta. Ezt minden injekció beadásaelőtt ellenőrizze.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Humalog 100 Egység/ml, oldatos injekció patronban
- A készítmény hatóanyaga a lispro inzulin. A lispro inzulint a laboratóriumban"rekombináns DNS technológiával" állítják elő. Az emberi inzulinmódosított formája, így különbözik egyéb emberi és állati inzulinoktól. Alispro inzulin nagyon hasonló az emberi inzulinhoz, mely a hasnyálmirigy általtermelt hormon.
- Egyéb összetevők: m-krezol, glicerin, dinátrium-hidrogén-foszfát 7H2O,cink-oxid és injekcióhoz való víz. Nátrium-hidroxidot vagy sósavathasználhatnak a savasság beállításához.
Milyen a Humalog külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Humalog 100 Egység/ml, oldatos injekció steril, tiszta, színtelen, vizesoldat, 100 egységet tartalmaz milliliterenként (100 Egység/ml), és mindegyikpatron 300 egységet tartalmaz (3 ml). A csomagolás 5 vagy 2 x 5 patronttartalmaz. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kezelőorvosa előírhatja, hogy a Humalog mellett hosszabb hatástartamú inzulintis használjon. Mindegyik fajta inzulinnak más betegtájékoztatója van. Orvosautasítása nélkül ne váltson inzulint. Inzulinkezelés módosításakor legyennagyon óvatos.
A Humalog alkalmas felnőttek és gyermekek kezelésére. A Humalog gyermekkoriadása akkor javasolt, ha alkalmazása az oldható inzulinhoz képest várhatólagelőnnyel jár, pl. az étkezésekhez adott injekció időzítése tekintetében.
2. Tudnivalók a Humalog alkalmazása előtt
NE alkalmazza a Humalog-ot:
- ha úgy érzi, hogy hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kezdkialakulni. A betegtájékoztató a későbbiekben leírja, mi a teendő enyhehipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén (lásd 3. pontban Ha az előírtnáltöbb Humalog-ot alkalmazott bekezdést).
- ha allergiás (túlérzékeny) a lispro inzulinra, vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha vércukorszintjét a jelenlegi inzulinkezelés megfelelően szabályozza,lehetséges, hogy nem észleli az alacsony vércukorszint figyelmeztető jeleit,melyeket a betegtájékoztató később felsorol. Figyelnie kell az étkezésekidejére, a testedzések gyakoriságára és mennyiségére.
Szorosan ellenőriznie kell vércukorszintjét is gyakori vércukorszintvizsgálatokkal.
- Állati eredetű inzulinról emberi inzulinra átállított betegek közöttelőfordulhat, hogy a hipoglikémia korai figyelmeztető jelei kevésbényilvánvalóak, illetve eltérnek attól, amit az előzetesen használt inzulinfajtaesetén észleltek. Ha gyakran alacsony a vércukorszintje vagy nehézséget okoz ahipoglikémia felismerése, beszélje meg kezelőorvosával.
- Ha a következő kérdések valamelyikére IGEN a válasz, közölje kezelőorvosával,gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval.
- Volt mostanában beteg?
- Van vese- vagy májbetegsége?
- Több testgyakorlást végez, mint korábban?
- Alkohol fogyasztása is módosíthatja az inzulinszükségletet.
- Közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a diabetológiai szakápolóval,ha külföldi utazást tervez. Egyes országok közötti időzóna eltérések miattváltozhat az injekciók beadásának és az étkezéseknek az időpontja.
- Néhány olyan betegnél, akiknek régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegsége ésszívbetegsége, vagy korábbi szélütése volt, pioglitazon- és inzulin-kezelésalkalmazásakor szívelégtelenség kialakulását észlelték. Mielőbb értesítseorvosát, ha a szívelégtelenség tüneteit észleli, mint pl. a szokatlannehézlégzés vagy gyors súlygyarapodás vagy helyi vizenyő (ödéma).
- Amennyiben 40 Egység/ml injekciós üveg használatát írták elő, ne szívjon kiinzulint a 100 Egység/ml patronból a 40 Egység/ml beosztású fecskendővel.
Egyéb gyógyszerek és a Humalog
Az inzulinszükséglet változhat, ha:
- fogamzásgátló tablettát,
- szteroidot,
- pajzsmirigy hormonpótló készítményt,
- szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő gyógyszert,
- acetilszalicilsavat,
- szulfonamid antibiotikumot,
- oktreotidot,
- béta2 serkentő szert (pl. ritodrint, szalbutamolt vagy terbutalint),
- béta-receptor gátlót, vagy
- néhány antidepresszánst (monoamin oxidáz gátlót vagy szelektív szerotoninvisszavétel gátlókat),
- danazolt,
- bizonyos angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlókat (pl. kaptoprilt,enalaprilt) és
- angiotenzin II receptor-blokkolókat szed.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is (lásd"Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot).
Terhesség és szoptatás
Terhes, vagy terhességre készül, vagy szoptat? Az inzulinszükséglet általábancsökken a terhesség első három hónapja alatt, és nő a hátralevő hat hónapalatt. A szoptatás ideje alatt szükségessé válhat az inzulinadagolás vagy adiéta módosítása. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén csökkenhetkoncentráló képessége és reakcióideje. Kérjük, tartsa ezt szem előtt mindenolyan helyzetben, amikor önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl.gépkocsivezetés és gépkezelés). Beszélje meg kezelőorvosával, hogy tanácsos-egépkocsit vezetnie, ha
- gyakran alacsony a vércukorszintje
- kevésbé vagy egyáltalán nem észleli a hipoglikémia figyelmeztető jeleit
3. Hogyan kell alkalmazni a Humalog-ot?
A 3 ml patron kizárólag 3 ml injekciós tollal adagolható. Nem lehet 1,5 mlinjekciós tollal beadni.
Mindig ellenőrizze a csomagoláson és a patron címkéjén az inzulin nevét éstípusát, amikor átveszi a gyógyszertárban. Győződjön meg arról, hogy azt aHumalog-ot kapta, amit orvosa felírt Önnek.
A Humalog-ot mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Adagolás
- A Humalog-ot általában az étkezés előtt 15 percen belül kell beadni. Szükségesetén rövid idővel az étkezést követően is adható. Kezelőorvosa pontosanelmondja, mennyit használjon, mikor és milyen gyakran adja be az injekciót.Ezek az utasítások kizárólag Önre vonatkoznak.
Kövesse őket pontosan és jelenjen meg rendszeresen a diabétesz gondozóban.
- Ha változtatja az alkalmazott inzulin fajtáját (pl. emberi vagy állatieredetű inzulinról Humalog készítményre vált), több vagy kevesebb inzulinralehet szüksége, mint azelőtt. Ez előfordulhat csak az első injekció idején,illetve fokozatosan változhat néhány hét vagy hónap alatt.
- A Humalog-ot a bőr alá kell beadni. Csak akkor szabad izomba beadni, ha azorvosa így rendelkezik.
A Humalog előkészítése
- A Humalog már vízben oldott állapotban van, tehát már nem kell keverni. De csakakkor szabad felhasználni, ha úgy néz ki, mint a víz. Átlátszónak,színtelennek és szilárd részecskéktől mentesnek kell lennie. Ellenőrizze mindenalkalommal, mikor beadja.
Az injekciós toll előkészítése
- Először mosson kezet. Fertőtlenítse a patron gumimembránját.
- A Humalog patron kizárólag megfelelő, CE jelzésű injekciós tollalhasználható. Kérjük, bizonyosodjon meg róla, hogy az injekciós toll használatiútmutatójában szerepel a Humalog vagy a Lilly patronok. A 3 ml patron kizárólag3 ml injekciós tollal adagolható.
- A mellékelt útmutatót követve helyezze be a patront az injekciós tollba.
- Állítsa az adagot 1 vagy 2 egységre. Ezután tartsa az injekciós tollat atűvel felfelé és ütögesse meg az oldalát, hogy a légbuborékok a felszínrekerüljenek. Tartsa az injekciós tollat ebben a helyzetben és nyomja meg adugattyút. Szükség esetén ismételje meg az eljárást, amíg a Humalog egy cseppjemegjelenik a tű végén. Kisebb légbuborékok maradhatnak még az injekciós tollban,melyek ártalmatlanok, de ha túl nagyok, az adagolás kevésbé pontos lehet.
A Humalog beadása
- Az injekció beadása előtt tisztítsa meg bőrét, majd adja be az injekciót abőr alá kezelőorvosa utasítása szerint. Ne adja az injekciót vénába. Azinjekció után hagyja a tűt a bőrben öt másodpercig, hogy biztosan beadja azegész adagot. Ne dörzsölje az injekció helyét. Az utolsó injekció helyétőllegalább 1 centiméterre adja be a következőt, és váltogassa a beadás helyét azorvosi előírás szerint. Nem számít, melyik területet használja az injekcióbeadására, akár a felkart, combot, tomport vagy hasfalat, a Humalog injekciógyorsabban hat, mint az oldható emberi inzulin.
- Ne adja a Humalog-ot vénába. Adja be a Humalog-ot kezelőorvosa vagy a nővérutasítása szerint. Csak a kezelőorvos adhatja a Humalog-ot vénába bizonyoskörülmények között, pl. műtét, betegség vagy túl magas vércukorszint esetén.
Az injekció beadása után
- Az injekció beadását követően vegye le a tűt az injekciós tollról a külsőtűvédő kupak segítségével. Igy steril marad a Humalog, nem szivárog, nem kerüllevegő az injekciós tollba és nem dugul el a tű. Ne használja mással közösena tűit. Ne használja mással közösen az injekciós tollat.Tegye vissza a kupakot az injekciós tollra. Hagyja a patront az injekcióstollban.
További injekciók
- Minden injekció előtt állítsa az injekciós tollat 1 vagy 2 egységre, és azinjekciós tollat a tűvel felfelé tartva nyomja meg a dugattyút, amíg egy cseppHumalog meg nem jelenik a tű hegyén. A patron oldalán található skálánláthatja, hogy mennyi Humalog maradt a patronban. Az egyes osztások közöttitávolság kb. 20 egységnek felel meg. Ha a patron nem tartalmaz elegendőinzulint a következő adaghoz, tegyen be újat.
Ne keverjen más inzulint a Humalog patronba. Ha a patron kiürült, nehasználja újra. A Humalog használata inzulin pumpával
- A lispro inzulint csak bizonyos CE jelzésű inzulin infúziós pumpáival lehetadagolni. A lispro inzulin infúziója előtt tanulmányozza a gyártó útmutatását akonkrét pumpa alkalmasságát illetően. Olvassa el és kövesse az infúziós pumpahasználati útmutatójának utasításait.
- Alkalmazzon megfelelő tartályt és katétert a pumpához.
- Az infúziós szereléket (a csövet és a tűt) az infúziós szerelékhez mellékelthasználati utasítás szerint kell cserélni.
- Hipoglikémia jelentkezésekor az infúziót le kell állítani, amíg avércukorszint nem rendeződik.
Ismétlődő vagy súlyosan alacsony vércukorszintek esetében értesítsekezelőorvosát vagy a diabétesz gondozót, ilyenkor megfontolandó az inzulinadagcsökkentése vagy az infúzió leállítása.
- Ha a pumpa hibásan működik vagy az infúziós szerelék eltömődik, avércukorszint gyorsan megemelkedhet. Amennyiben az inzulin áramlásának zavarátgyanítja, kövesse a pumpa használati útmutatóját és szükség esetén értesítsekezelőorvosát vagy a diabétesz gondozót.
- Az inzulin infúziós pumpában a Humalog-ot nem szabad másfajta inzulinnalkeverni.
Ha az előírtnál több Humalog-ot alkalmazott
Ha az előírtnál több Humalog-ot alkalmazott, előfordulhat alacsony vércukorszint.Ellenőrizze vércukorszintjét.
Ha alacsony a vércukorszintje (enyhe hipoglikémiája van), egyenszőlőcukor tablettát, cukrot vagy igyon cukrozott folyadékot. Ezután fogyasszongyümölcsöt, kekszet vagy egy szendvicset orvosa tanácsa szerint, és pihenjenle. Ez gyakran megszünteti az enyhe hipoglikémia (alacsony vércukorszint) vagymérsékelt inzulin túladagolás tüneteit. Ha állapota rosszabbodik és légzésefelületessé válik, bőre sápadt, forduljon azonnal orvoshoz. A súlyoshipoglikémia glukagon injekcióval kezelhető. Egyen szőlőcukrot vagy cukrot aglukagon injekció után. Ha állapota nem rendeződik a glukagon injekciótkövetően, kórházi kezelés szükséges. Kérjen információt kezelőorvosától aglukagonról.
Ha elfelejtette alkalmazni a Humalog-ot
Ha kevesebb Humalog-ot alkalmaz, mint amennyire szüksége van, előfordulhatmagas vércukorszint.
Ellenőrizze vércukorszintjét.
Ha az alacsony vagy magas vércukorszintet nem kezelik, nagyon súlyos állapotalakulhat ki, mely okozhat fejfájást, hányingert, hányást, kiszáradást,tudatvesztést, kómát és akár halálhoz is vezethet (lásd A és B a 4. Lehetségesmellékhatások pontnál).
Három egyszerű lépés, mellyel elkerülheti a hipoglikémia vagyhiperglikémia kialakulását:
- Mindig legyen Önnél tartalék fecskendő és tartalék Humalog injekciós üvegvagy tartalék injekciós toll és patronok arra az esetre, ha az injekciós tollvagy patron elveszne illetve sérülne.
- Mindig legyen Önnél a cukorbetegségét igazoló irat.
- Mindig legyen Önnél cukor.
Ha idő előtt abbahagyja a Humalog alkalmazását
Ha kevesebb Humalog-ot alkalmaz, mint amennyire szüksége van, előfordulhatmagas vércukorszint.
Ne változtassa meg az inzulin adagját, hacsak orvosa nem javasolja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelő orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Humalog is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelenkeznek.
Lokális allergia előfordulása gyakori (>1/100, <1/10). Bőrpír, duzzanatés viszketés léphet fel az inzulin beadásának helyén. Ez rendszerint néhánynapon, illetve héten belül megszűnik. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyentüneteket észlel.
Az általános allergiás reakció ritka (>1/10 000, <1/1000). Tünetei akövetkezők:
- testszerte bőrpír
- vérnyomásesés
- légszomj
- szapora szívverés
- nehézlégzés
- verejtékezés
Ha úgy gondolja, hogy ilyen fajta inzulinérzékenysége van a Humalog-galkapcsolatban, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Lipodisztrófia (a bőr megvastagodása vagy besüppedése) előfordulása nem gyakori(>1/1000, <1/100).
Ha úgy észleli, hogy bőre megvastagodott vagy besüppedt az injekció helyén,forduljon orvosához.
Vizenyőről (pl. a karok, bokák feldagadása; folyadékvisszatartás) számoltak be,különösen az inzulinkezelés elején vagy a vércukorszint-szabályozás javításaérdekében történő kezelés módosítása alatt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
A cukorbetegséggel leggyakrabban együtt járó problémák
A. Hipoglikémia
A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) azt jelenti, hogy nincs elég cukor avérben. Okozhatja:
- Humalog vagy egyéb inzulin túladagolása;
- étkezés kihagyása illetve késleltetése, vagy a diéta változtatása;
- szokásosnál erősebb testmozgás, illetve munka étkezés előtt vagy után;
- fertőzés vagy betegség (különösen ha hányással vagy hasmenéssel jár);
- a szervezet inzulinszükségletének változása; vagy
- vese- vagy májbetegség rosszabbodása.
Alkoholtartalmú italok fogyasztása és néhány gyógyszer is befolyásolhatja avércukorszintet. A hipoglikémia tünetei hirtelen lépnek fel és az alábbiaklehetnek:
- fáradtság
- szapora szívverés
- idegesség vagy remegés
- rosszullét
- fejfájás
- hideg verejtékezés
Amíg nem biztos abban, hogy a hipoglikémia figyelmeztető jeleit egyértelműenfelismeri, addig kerülje el azokat a helyzeteket, pl. a járművezetést,amelyekben a hipoglikémia Önt vagy másokat veszélyeztethet.
B. Hiperglikémia és a diabeteszes ketoacidózis
Hiperglikémia (túl sok cukor a vérben) akkor alakul ki, ha a szervezetben nincselég inzulin.
Hiperglikémiát okozhatnak az alábbiak:
- a Humalog vagy egyéb inzulin beadásának elmulasztása;
- a kezelőorvos által előírtnál kevesebb inzulin beadása;
- a diétában meghatározottnál jelentősen több táplálék fogyasztása; vagy
- láz, fertőzés vagy érzelmi stressz.
A hiperglikémia diabeteszes ketoacidózishoz vezethet. Ennek első tünetei rendszerintfokozatosan alakulnak ki, több óra vagy nap alatt. A tünetek közé tartozhat:
- álmosság
- étvágytalanság
- kipirult arc
- édeskés lehelet
- szomjúság
- rossz közérzet
A nehézlélegzés és a szapora szívverés súlyos tünetek. Azonnali orvosibeavatkozás szükséges.
C. Betegség

Betegség esetén, különösen, ha émelyeg vagy hány, változhat az inzulinszükséglete. Inzulinra akkor is szüksége van, ha kevesebbet eszik. Ellenőrizzevizeletét vagy vérét, kövesse a betegségre vonatkozó szabályokat és értesítsekezelőorvosát.
5. Hogyan kell a Humalog-ot tárolni?
A használatba vételt megelőzően tartsa a Humalog-ot hűtőszekrényben (2 °C-8°C). Ne fagyassza le.
A használatban lévő patront szobahőmérsékleten (15 °C - 30 °C) tárolja és 28nap után dobja ki. Hőhatástól, napsugárzástól tartsa távol. Ne tartsa ahasználatban lévő injekciós tollat vagy patronokat hűtőszekrényben. A patronbehelyezése után az injekciós tollat nem szabad felhelyezett tűvel együtttárolni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza aHumalog-ot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a Humalog-ot, ha elszíneződött vagy szilárd részecskék láthatóakbenne. Csak akkor alkalmazza, ha víztiszta. Ezt minden injekció beadásaelőtt ellenőrizze.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Humalog 100 Egység/ml, oldatos injekció patronban
- A készítmény hatóanyaga a lispro inzulin. A lispro inzulint a laboratóriumban"rekombináns DNS technológiával" állítják elő. Az emberi inzulinmódosított formája, így különbözik egyéb emberi és állati inzulinoktól. Alispro inzulin nagyon hasonló az emberi inzulinhoz, mely a hasnyálmirigy általtermelt hormon.
- Egyéb összetevők: m-krezol, glicerin, dinátrium-hidrogén-foszfát 7H2O,cink-oxid és injekcióhoz való víz. Nátrium-hidroxidot vagy sósavathasználhatnak a savasság beállításához.
Milyen a Humalog külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Humalog 100 Egység/ml, oldatos injekció steril, tiszta, színtelen, vizesoldat, 100 egységet tartalmaz milliliterenként (100 Egység/ml), és mindegyikpatron 300 egységet tartalmaz (3 ml). A csomagolás 5 vagy 2 x 5 patronttartalmaz. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
A Humalog 100 Egység/ml, oldatos injekció patronban gyártója:
- Lilly France S.A.S., Rue du Colonel Lilly, 67640 Fegersheim, Franciaország,
- Eli Lilly Italia S.p.A., Via A. Gramsci 731-733, 50019 Sesto Fiorentino,Firenze, Olaszország.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Eli Lilly Nederland B.V., Grootslag1-5, 3991 RA Houten, Hollandia.
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Magyarország
Lilly Hungária Kft.
Tel: + 36 1 328 5100
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma
A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség interneteshonlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.
Published date: 2014.10.28

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!