CONCOR 5MG FILMTABLETTA 3X10

Concor 5 mg filmtabletta Concor 10 mg filmtabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Concor 5 mg filmtabletta

Concor 10 mg filmtabletta

bizoprolol-fumarát

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkattartalmaz.

-              Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-              További kérdéseivel forduljon kezelőorvosáhozvagy gyógyszerészéhez.

-              Ezt a gyógyszert az orvos kizárólagÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-              Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyenlehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.       Milyen típusúgyógyszer a Concor filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Concorfilmtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni aConcor filmtablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyan kell a Concorfilmtablettát tárolni?

6.       A csomagolástartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusúgyógyszer a Concor filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Concor filmtabletta hatóanyagaa bizoprolol. A bizoprolol a béta-blokkolónak nevezett gyógyszerek csoportjábatartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezet bizonyos idegingerületekre adottválaszát befolyásolják, elsősorban a szívben. Emiatt a bizoprolol lassítja aszívverést és így segíti a szívműködés, a pumpafunkció hatékonyságát. Ezzelegyidőben a szívizomzat vér- és oxigénellátás iránti igénye is csökken.

A Concor filmtablettát amagasvérnyomás‑betegség és a szívkoszorúér‑betegség miatt kialakulószívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezelésére adják.

 

 

2.       Tudnivalók a Concor filmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Concorfilmtablettát, ha a következő állapotok/betegségek bármelyike fennáll Önnél:

·               ha allergiás a bizoprololra vagy agyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

·               súlyos asztma;

·               a végtagokban kialakult súlyoskeringési zavar esetén (pl. Raynaud-szindrómában, ami egy olyan betegség, ami ahidegnek kitett kéz- és a lábujjakon zsibbadást, bizsergést, elszíneződést váltki);

·               kezeletlen feokromocitóma esetén,ami a mellékvesevelő egy ritka daganata;

·               olyan anyagcsere állapotokban,melyek esetén a vér a normálisnál savasabb kémhatásúvá válik (metabolikus acidózis).

 

Ne szedje a Concorfilmtablettát, ha a következőszív- és érrendszeri állapotok/betegségek bármelyike fennáll Önnél:

·               heveny szívelégtelenség, melyeddig nem reagált megfelelően a kezelésre;

·               olyan mértékű, súlyosbodószívelégtelenség, ami a szívizomzat összehúzódásának erejét fokozó szerintravénás adását igényli;

·               panaszokat okozó alacsonyvérnyomás;

·               panaszokat okozó lassú szívverés;

·               olyan szívbetegségek, melyeknél aszívritmust szabályozó elektromos ingerképző sejtek nem működnek megfelelően;ennek eredményeként nagyon lassú szívverés vagy rendszertelen szívösszehúzódásjelentkezik (másod- vagy harmadfokú AV-blokk, szinoatriális blokk, szik szinuszszindróma);

·               alacsony vérnyomáshoz és akeringés összeomlásához vezető, a szívrendellenes működéséből eredő heveny, súlyos állapot (kardiogén sokk).

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Jelezze kezelőorvosának,amennyiben az alábbi betegségek vagy állapotok bármelyike fennáll Önnél,mielőtt elkezdi szedni a Concor filmtablettát. Lehet, hogy orvosa külön óvintézkedéseket lát szükségesnek(pl. további kezelést, illetve gyakoribb ellenőrzéseket):

·               cukorbetegség;

·               szigorú koplalás vagy diéta;

·               egyidejűleg folyamatban lévő (pl.a szénanátha megelőzése érdekében végzett), a túlérzékenységi reakciómegszüntetésére irányuló (deszenzibilizáló) kezelés;

·               bizonyosszívbetegségek, pl. szívritmuszavar vagy az érfali izomzat görcse miatt akoszorúerekben jelentkező véráramlásizavar (Prinzmetal‑angina);

·               fennálló vagygyógyult pikkelysömör (pszoriázis);

·               a végtagokban a vérkeringésromlásával járó kevésbé súlyos érbetegség;

·               kevésbé súlyos idült légúti betegségek,pl. asztma, légzési nehézség vagy légúti szűkülettel járó tüdőbetegségek;

·               a mellékvesevelő ritka daganata(feokromocitóma);

·               a pajzsmirigy működési zavara.

 

Ezenkívültájékoztassa kezelőorvosát, ha

·               deszenzibilizálókezelésben fog részesülni, mert a Concor filmtabletta miatt valószínűbb, hogyallergiás reakció fog kialakulni Önnél, illetve hogy az allergiás reakciósúlyosabb formában jelentkezik;

·               általánosérzéstelenítésben (anesztézia) fog részesülni (pl. egy műtéti beavatkozássorán), mert a Concor filmtabletta befolyásolhatja szervezete válaszreakciójátebben a helyzetben.

 

Gyermekek és serdülők

A Concor filmtabletta gyermekek és serdülők számáranem javasolt.

 

Egyéb gyógyszerek és a Concor filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyébgyógyszereiről.

 

Az alábbi gyógyszerek egyidejűszedése nem javasolt a Concor filmtablettával, hacsak orvosa eztfeltétlenül szükségesnek nem tartja:

·               Verapamil- és diltiazem-típusúkalciumcsatorna-blokkolók. Ezeket a gyógyszereketa magas vérnyomás és a szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) és arendszertelen szívverés kezelésére adják.

·               Magas vérnyomás kezeléséreszolgáló bizonyos szerek (pl. klonidin,metildopa, moxonodin, rilmenidin): Azonban semmilyen körülmények között neszakítsa meg egyik szer szedését sem anélkül, hogy előzőleg kikérné orvosatanácsát.

 

Az alábbi gyógyszerek Concor filmtablettával való egyidejűszedése esetén előzőleg kérje ki kezelőorvosa véleményét; orvosaszükségesnek tarthatja állapota gyakoribb ellenőrzését:

·               Dihidropiridin-típusú kalciumcsatorna-blokkolók,pl. felodipin, amlodipin: Ezeket a gyógyszereketa magas vérnyomás és a szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezeléséreadják.

·               I. osztályba tartozószívritmus-szabályozó készítmények (pl.kinidin, dizopiramid, lidokain, fenitoin; flekainid, propafenon): Ezeket a gyógyszereketa rendszertelen vagy kóros szívritmus kezelésére adják.

·               III. osztályba tartozószívritmus-szabályozó készítmények (pl.amiodaron): Ezeket a szereket a rendszertelen vagy kóros szívritmuskezelésére adják.

·               Helyileg alkalmazottbéta-blokkoló készítmények (pl. a zöldhályog kezelésére adott szemcseppek).

·               A vegetatívidegrendszer működését befolyásoló gyógyszerek. Ezeket a gyógyszereket a belső szervek simaizomzataműködésének az elősegítésére vagy zöld hályog (glaukóma) esetén adják.

·               Cukorbetegségkezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve az inzulint is.

·               Szívglikozidok (digitálisz): a szívelégtelenség kezelésére adott gyógyszerek.

·               Nem‑szteroid gyulladásgátlókészítmények (NSAID-ok). Ezeket aszereket az ízületi gyulladás, vagy más területeket érintő fájdalom vagy gyulladás kezeléséreadhatják (pl. ibuprofen vagy diklofenák).

·               Béta-szimpatomimetikumok (pl. izoprenalin, dobutamin). Ezeket a szereketsürgősségi körülmények között, súlyos keringési zavarok kezelésére adják.

·               Epinefrin: súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakciók ésszívmegállás kezelésére alkalmazott gyógyszer.

·               Bármely olyan gyógyszer, ami ‑hatása vagy mellékhatása révén ‑ csökkentheti a vérnyomást (pl. vérnyomáscsökkentő szerek, triciklusos antidepresszánsok,barbiturátok, fenotiazinok).

 

A Concor együttesalkalmazása megfontolandó a következő készítményekkel:

·               Meflokin: a malária megelőzésére vagy kezelésére adottgyógyszer.

·               Monoaminooxidáz‑gátlók (kivéve a MAO‑B‑gátlók), melyeket adepresszió kezelésére alkalmaznak.

 

Terhesség és szoptatás

 

HaÖn terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Orvosamérlegelni fogja, hogy Ön szedheti-e a Concor filmtablettát a terhesség alatt.

Nem ismert, hogy a bizoprololátjut-e az anyatejbe. Ennélfogva a Concor filmtablettával végzett kezelés alattnem javasolt a szoptatás.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszerhatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire attólfügg, hogy Ön hogyan tolerálja a gyógyszert. Legyen azonban különösenkörültekintő a kezelés kezdeti időszakában, az adag növelésekor, továbbágyógyszerváltás esetén, illetve ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt.

 

 

3.       Hogyan kellszedni a Concor filmtablettát?

 

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

A kezelést fokozatosan,alacsony adagokkal kell kezdeni, melyeket aztán lassan kell emelni. Mindenesetben az adagot egyedileg, elsősorban a pulzusszám és a terápiás hatásalapján kell beállítani.

 

Adagolás

Mindkétjavallat esetén a szokásos adag naponta egyszer 1 db 5 mg-os vagy egyszer 1/2 db10 mg-os Concor filmtabletta (megfelel 5 mg bizoprololnak).

Amennyibenszükséges, az adagot naponta egyszer 1 db 10 mg-os, vagy 2 db 5 mg-osConcor filmtablettára lehet emelni (megfelel 10 mg bizoprololnak).

Az ajánlott maximális adagnaponta egyszer 20 mg.

 

A kezelés időtartama

A Concor filmtablettávalvégzett kezelés általában hosszú ideig tartó terápiát jelent.

 

Adagolás károsodott máj-és/vagy veseműködés esetén:

Azon betegek esetében,akiknek a máj- vagy veseműködése enyhe vagy közepes mértékben károsodott,általában nem szükséges adagmódosítás. Súlyos veseműködési zavarban (kreatinin‑klírenszértéke < 20 ml/perc) vagy súlyos májkárosodásban szenvedőbetegeknek nem szabad naponta 10 mg bizoprololnál többet szedni.

 

Adagolás időskorban

Idős betegeknél nincs szükségadagmódosításra.

 

Az adagolás módja

A tablettát kevés vízzelvegye be reggeli előtt, alatt vagy után. A tablettát ne törje össze és ne rágjael.

 

Ha az előírtnál több Concorfilmtablettát vett be

Amennyiben felmerül a Concorfilmtablettával kapcsolatban a túladagolás gyanúja, azonnal kérjen orvosi segítséget. Kezelőorvosa fogjaeldönteni, milyen intézkedések szükségesek.

A Concor filmtabletta túladagolásával járó leggyakoribb tünetekközé tartozik a szívritmus lassulása (bradikardia), a légutak heveny szűkülete, ami légzési nehézséghezvezet (hörgőgörcs),a vérnyomás kifejezett csökkenése, a heveny szívelégtelenség és a vércukorszintcsökkenése.

 

Ha elfelejtette bevenni a Concor filmtablettát

Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, hanem az előírt módon folytassaa gyógyszer szedését a következő reggel.

 

Ha idő előtt abbahagyjaa Concor filmtabletta szedését

A Concorfilmtabletta szedésekor ne változtasson az adagoláson, illetve ne hagyja abba aszer szedését anélkül, hogy orvosa véleményét kikérné. Különösen szívkoszorúér-betegségben szenvedőbetegeknél a kezelést tilos hirtelen abbahagyni. Amennyiben a kezelésabbahagyása szükséges, az adagot fokozatosan kell csökkenteni az orvosautasítása szerint.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások azalábbiakban előfordulási gyakoriságuk szerint vannak felsorolva.

 

Gyakori(10kezelt betegből legfeljebb 1-nél jelentkezik)

·               fáradtság,szédülés, fejfájás: Ezek a mellékhatásokkülönösen a terápia kezdetekor fordulnak elő. Többnyire enyhék és általában 1‑2 hétenbelül megszűnnek.

·               hideg-vagy zsibbadásérzés a kezekben vagy a lábakban

·               alacsonyvérnyomás

·               gyomor-vagy bélbántalmak, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés

 

Nem gyakori (100 kezelt betegből legfeljebb1-nél jelentkezik)

·               apulzusszám csökkenése (bradikardia)

·               aszívelégtelenség rosszabbodása

·               gyengeségérzés

·               alvászavarok

·               depresszió

·               aszívritmus zavara

·               légzésizavarok (hörgőgörcs) asztmában vagy idült légúti betegségben szenvedő betegekesetén

·               izomgyengeségés izomgörcsök

 

Ritka(1000kezelt betegből legfeljebb 1-nél jelentkezik)

·               bizonyosvérzsírok szintjének emelkedése

·               csökkentkönnyelválasztás

·               hallászavar

·               allergiásorrfolyás

·               bizonyosmájenzim-értékek (ALAT, ASAT) emelkedése, májgyulladás (hepatitisz)

·               allergiaszerűreakciók, mint pl. viszketés, kipirulás, kiütés

·               merevedésizavar

·               rémálmok,hallucinációk

·               ájulás

 

Nagyonritka (10 000kezelt betegből legfeljebb 1-nél jelentkezik)

·               a szemirritációja és vörössége, kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz)

·               pikkelysömör(pszoriázis) megjelenése vagy súlyosbodása, pikkelysömörszerű kiütés

·               hajhullás.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül ahatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségekenkeresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz,hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságosalkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Concor filmtablettát tárolni?

 

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A buborékcsomagoláson és adobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, EXP) után neszedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Concorfilmtabletta?

-              A készítmény hatóanyaga: bizoprolol-fumarát.

Concor5 mg filmtabletta: Egy filmtabletta5,00 mg bizoprolol-fumarátottartalmaz.

Concor10 mg filmtabletta: Egy filmtabletta10,0 mg bizoprolol-fumarátottartalmaz.

-              Egyéb összetevők:

Concor5 mg filmtabletta:

tablettamag:vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon,mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, vízmenteskalcium-hidrogén-foszfát.

filmbevonat:sárga vas-oxid (E 172), dimetikon 100, makrogol 400, titán-dioxid (E 171),hipromellóz (2910/15).

Concor10 mg filmtabletta:

tablettamag:vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon,mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, vízmenteskalcium-hidrogén-foszfát.

filmbevonat:sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), dimetikon 100, makrogol 400,titán‑dioxid (E 171), hipromellóz (2910/15).

 

Milyen a Concorfilmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Concor 5 mg filmtabletta: sárgásfehér színű, szív alakú, mindkét oldalán domborúfelületű és bemetszéssel ellátott filmtabletta. Törési felülete csaknem fehér. Atabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Concor 10 mg filmtabletta: halvány-világos narancssárga, szív alakú, mindkétoldalán domború felületű és bemetszéssel ellátott filmtabletta. Törési felületecsaknem fehér. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

30 db vagy 60 db vagy 100 dbfilmtabletta átlátszó, színtelen buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

Merck Kft.

1117 Budapest

Október huszonharmadika utca6-10.

Magyarország

 

Gyártó:

Merck KGaA,

64293 Frankfurter str. 250Darmstadt,

Németország

 

vagy

 

Merck KGaA & Co.

Werk Spittal

Hösslgasse 20

9800 Spittal/Drau

Ausztria

 

OGYI-T-4015/01         (5 mg,3×10)

OGYI-T-4015/02         (5 mg,6×10)

OGYI-T-4015/03         (5 mg,100×)

OGYI-T-4015/07         (5 mg,1×30)

OGYI-T-4015/08         (5 mg,2×30)

               

OGYI-T-4015/04         (10 mg,3×10)

OGYI-T-4015/05         (10mg, 60×)

OGYI-T-4015/06         (10mg, 100×)

OGYI-T-4015/09         (10mg, 1×30)

OGYI-T-4015/10         (10mg, 2×30)

 

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. február


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!