SILDENAFIL TEVA 100MG RÁGÓTABLETTA 8X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

SildenafilTeva 25 mg rágótabletta

SildenafilTeva 50 mg rágótabletta

SildenafilTeva 100 mg rágótabletta

 

szildenafil

 

Mielőttelkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-                Továbbikérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt agyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak,mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei azÖnéhez hasonlóak.

-                Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusúgyógyszer a Sildenafil Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a SildenafilTeva szedése előtt

3.            Hogyan kellszedni a Sildenafil Teva-t?

4.            Lehetségesmellékhatások

5.            Hogyan kell aSildenafil Teva-t tárolni?

6.            A csomagolástartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer a Sildenafil Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A szildenafil azúgynevezett 5. típusú foszfodieszteráz (PDE5) -gátlók gyógyszercsaládjánaktagja. Hatását a hímvesszőben lévő erek ellazításának elősegítésével fejti ki,lehetővé téve, hogy a vér nemi izgalom esetén beáramoljon a hímvesszőbe. Aszildenafil csak akkor segít a merevedés elérésében, ha Önt szexuálisaningerlik.

 

A Sildenafil Tevaaz – olykor impotenciaként említett – erektilis diszfunkcióban (merevedésizavarban) szenvedő felnőtt férfiaknak szánt gyógyszer. Az ebben az állapotbanszenvedők képtelenek a nemi élethez megfelelő mértékű hímvessző-merevedéstelérni, illetve fenntartani.

Ha nem érzi jobbanmagát, vagy állapota rosszabbodik, beszéljen kezelőorvosával.

 

 

2.       Tudnivalóka Sildenafil Teva szedése előtt

 

Neszedje a Sildenafil Teva-t:

·          ha allergiása szildenafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.

·          ha Ön úgynevezettnitrátkészítményeket szed, mivel egyidejű alkalmazásuk veszélyes vérnyomáseséstokozhat. Mondja el orvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeketgyakran alkalmaznak az angina pektorisz (mellkasi fájdalom) enyhítésére. Ha nembiztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

·          ha Önbármilyen nitrogén-monoxid-donor gyógyszert, például amil-nitritet (poppereket)szed, mivel kombinációjuk esetlegesen veszélyes vérnyomásesést okozhat.

·          ha Önriociguátot szed. Ezt a gyógyszert pulmonális artériás hipertónia (a tüdőereiben kialakuló magas vérnyomás) és krónikus tromboembóliás pulmonálishipertónia (a tüdő ereiben vérrögök következtében kialakuló magas vérnyomás)kezelésére alkalmazzák. A PDE5-gátlók, mint a szildenafil, fokozzák ennek agyógyszernek a vérnyomáscsökkentő hatását. Amennyiben riociguátot szed vagybizonytalan ezzel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.

·          ha Önneksúlyos szív- vagy májbetegsége van.

·          ha Önneknemrégiben volt szélütése (sztrókja), szívrohama, vagy, ha alacsony avérnyomása.

·          ha Önnekbizonyos ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (pl. retinitiszpigmentóza).

·          ha valahaelőfordult Önnél nem arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia (NAION)miatt fellépő látásvesztés.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

ASildenafil Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

·          ha Önsarlósejtes vérszegénységben (vörösvértest-rendellenesség), leukémiában (a fehérvérsejtekrákos betegsége), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved,

·          ha hímvesszőjerendellenes alakú, vagy ha Peyronie-betegségben szenved,

·          ha Önnek szívpanaszaivannak. Orvosának alaposan meg kellvizsgálnia, hogy szíve alkalmas‑e a szexuális tevékenységgel járótöbbletterhelés elviselésére.

·          ha Önnekaktív gyomorfekélye van vagy vérzészavarban (pl. vérzékenységben (hemofíliában))szenved.

·          ha látásahirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Sildenafil Tevaszedését, és azonnal forduljon orvosához.

 

A Sildenafil Teva-tnem szabad együtt szednie semmilyen más, merevedési zavarok kezeléséreszolgáló, szájon át vagy helyileg alkalmazandó szerrel.

 

Nem alkalmazhatjaegyütt a Sildenafil Teva-t a pulmonális artériás hipertónia (PAH) elleni,szildenafilt tartalmazó gyógyszerekkel vagy bármely más PDE-5-gátlóval.

 

Ne szedjenSildenafil Teva-t, ha Önnek nincs merevedési zavara.

 

Ne szedjenSildenafil Teva-t, ha Ön nő.

 

Vese-vagymájbetegek

Közölje orvosával,ha Ön vese- vagy májbeteg. Előfordulhat, hogy az orvosa alacsonyabb adagotrendel Önnek.

 

Gyermekekés serdülők

A Sildenafil Tevanem adható 18 éves kor alatti személyeknek.

 

Egyébgyógyszerek és a Sildenafil Teva

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Sildenafil Tevarágótabletta módosíthatja egyes gyógyszerek hatásait, főképpen a mellkasifájdalom kezelésére alkalmazott készítményekét. Sürgősségi ellátás esetébenfeltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végzőegészségügyi szakembert, hogy Ön Sildenafil Teva-t vett be, és azt is, hogymikor vette be. Ne szedje a Sildenafil Teva-t más gyógyszerekkel együtt,kivéve, ha ezt kezelőorvosa engedélyezte.

 

Ne vegyen be SildenafilTeva-t, ha ún. nitrátkészítményeket szed, mivel ezen készítmények kombinációja esetlegesenveszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Mindig közölje kezelőorvosával,gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha ezen,angina pektorisz (vagy „mellkasi fájdalom”) kezelésére gyakran alkalmazottgyógyszerek bármelyikét szedi.

 

Ne vegyen beSildenafil Teva-t, ha olyan gyógyszert szed, mint az ún. nitrogén-monoxid-donorok,például az amil-nitrit, mivel kombinációjuk esetlegesen veszélyes vérnyomáseséstokozhat.

 

Mondja elkezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha Ön jelenleg riociguát hatóanyagúgyógyszert szed!

 

Ha Ön pl.HIV-fertőzés kezelésére szolgáló, úgynevezett proteázgátló gyógyszereket szed,előfordulhat, hogy orvosa a Sildenafil Teva legkisebb adagjával (25 mg)kezdi el az Ön kezelését.

 

Néhány, magas vérnyomásvagy prosztata-megnagyobbodás kezelésére alfa-blokkolót szedő betegnél szédülésés ájulásérzés jelentkezhet, amit a gyors felüléskor vagy felálláskorjelentkező alacsony vérnyomás okozhat. Bizonyos betegek a Sildenafil Teva ésalfa-blokkolók egyidejű alkalmazása során észlelték ezeket a tüneteket. Ezeklegnagyobb valószínűséggel a Sildenafil Teva bevételét követő 4 órán belüljelentkeznek. A tünetek jelentkezésének csökkentéséhez változatlan napi adagbankell szednie az alfa-blokkolót, mielőtt elkezdené használni a Sildenafil Teva-t.Előfordulhat, hogy orvosa kezdetben a kisebb (25 mg-os) adaggal kezdi el aSildenafil Teva-kezelést.

 

ASildenafil Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A Sildenafil Tevabevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is. Azonban azt tapasztalhatja,hogy a Sildenafil Teva hatása később jelentkezik, ha bőséges étkezés közbenveszi be.

 

Az egyidejűlegfogyasztott alkohol átmenetileg megakadályozhatja a hímvessző-merevedést. Agyógyszer hatásának maximális kihasználása érdekében lehetőleg ne fogyasszonnagy mennyiségű alkoholt a Sildenafil Teva bevétele előtt.

 

Terhesség,szoptatás és termékenység

A Sildenafil Tevaalkalmazása nőknek nem javallott.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Sildenafil Tevaszédülést okozhat, és befolyásolja a látást. Tisztában kell lennie azzal, hogymilyen hatással van Önre a Sildenafil Teva, mielőtt gépjárművet vezetne vagygépet kezelne.

 

A Sildenafil Tevarágótabletta aszpartámot,fenilalanin-forrást tartalmaz. A készítmény lebomlásakor fenilalaninképződik, ezért alkalmazása fenilketonúriában szenvedő betegek esetébenártalmas lehet.

A SildenafilTeva rágótablettalaktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztetteÖnt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       Hogyankell szedni a Sildenafil Teva-t?

 

A gyógyszert mindiga kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

Az ajánlott kezdőadag 50 mg.

 

Ne vegyen be SildenafilTeva-t naponta egynél több alkalommal.

 

A Sildenafil Tevarágótablettát kb. 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be. Atablettát egészben kell szétrágni.

 

Ha a Sildenafil Tevaalkalmazása során annak hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon kezelőorvosáhozvagy gyógyszerészéhez.

 

A Sildenafil Tevakizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvessző merevedését. A SildenafilTeva hatásának kialakulásához szükséges idő egyénenként változó, de általábanfél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett SildenafilTeva hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.

 

Abban az esetben,ha a Sildenafil Teva szedése ellenére sem sikerül megfelelő merevedést elérnie,vagy annak időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, forduljonkezelőorvosához.

 

Haaz előírtnál több Sildenafil Teva-t vett be

A mellékhatások számánaknövekedését és súlyosbodását tapasztalhatja. A 100 mg-nál nagyobb adagokbevétele nem fokozza a gyógyszer hatását.

 

Ne vegyen betöbb tablettát annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek!

 

Amennyiben az előírtnáltöbbet vett be, forduljon orvosához.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint mindengyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek. A Sildenafil Teva alkalmazásával kapcsolatbanjelentett mellékhatások általában enyhe- vagy közepes súlyosságúak, és rövidideig tartanak.

 

Ha a következősúlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja, hagyja abba a Sildenafil Tevaszedését, és azonnal forduljon orvoshoz:

 

·       Allergiásreakció - ez nem gyakran fordul elő (100-ból legfeljebb 1 betegetérinthet). Ennek tünetei közé tartozik a hirtelen kialakuló sípoló légzés,nehézlégzés vagy szédülés, és a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torokfeldagadása.

 

·       Mellkasifájdalmak – ez nem gyakran fordul elő

Haez a szexuális együttlét közben vagy azután lép fel

-        Helyezkedjenel félig ülő helyzetbe, és próbáljon meg lazítani

-        Nealkalmazzon nitrát készítményeketa mellkasi fájdalom enyhítésére.

 

·       A SildenafilTeva bevételét követően beszámoltak tartós, néha fájdalmas merevedésről - ez ritkánfordul elő (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).

Hamerevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressen fel egy orvost.

 

·       Hirtelenlátáscsökkenés vagy látásvesztés – ez ritkán fordul elő.

 

·       Súlyosbőrreakciók - ez ritkán fordul elő.

Ennektünetei közé tartozhat a bőr súlyos hámlása és megduzzadása, a száj, a nemiszervek és a szemek környékének felhólyagosodása, láz.

 

·       Görcsök vagygörcsroham - ez ritkán fordul elő.

 

Egyébmellékhatások

 

Nagyongyakori mellékhatás(10-ből több mint 1 beteget érinthet):

Fejfájás.

 

Gyakorimellékhatások(10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

Hányinger,arckipirulás, hőhullámok(a tünetek közé tartozik a hirtelen kialakuló forróság érzése a felsőtestében), emésztési zavar, a színlátás zavara, homályoslátás, látászavar, orrdugulásés szédülés.

 

Nemgyakori mellékhatások(100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

Hányás,bőrkiütés, a szem irritációja, kötőhártya bevérzés/piros szem, szemfájdalom, fényvillanások látása,szemkáprázás, fényérzékenység, könnyezés,szívdobogás érzés vagy gyors szívverés, magasvérnyomás, alacsony vérnyomás,izomfájdalom, álmosság, a tapintási érzékelés csökkenése, forgó jellegűszédülés, fülcsengés, szájszárazság, elzáródottvagy eldugult melléküregek, az orrnyálkahártya gyulladása (a tünetek közétartozik az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás), felhasi fájdalom, nyelőcsőreflux betegség (tünet: gyomorégés),vér a vizeletben, fájdaloma karokban vagy a lábakban, orrvérzés, forróságérzet és fáradtság.

 

Ritkamellékhatások(1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

Ájulás,szélütés (sztrók), szívroham, szabálytalan szívverés, az agyi vérellátás részleges,átmeneti csökkenése, torokszorító érzés, szájzsibbadás, szemfenéki vérzés,kettőslátás, csökkent látásélesség, szokatlan érzés a szemben, a szem vagy aszemhéj duzzanata, apró részecskék vagy pontok megjelenése a látótérben, fényesvagy színes körök látása a fényforrások körül, tágult pupilla, a szem fehérrészének elszíneződése, hímvesszővérzés, vér az ondóban, orrszárazság, az orrbelsejének duzzanata, ingerlékenység ésa hallás hirtelen romlása vagy elvesztése.

 

Aforgalomba hozatalt követő tapasztalatok során ritkán beszámoltak instabil angina (egyszívbetegség) éshirtelen halál eseteiről. Fontos,hogy az ilyen mellékhatásokat tapasztalt férfiaknak többnyire, de nem mindegyikesetben, szívproblémái voltak a gyógyszer szedését megelőzően. Nem lehetmegállapítani, hogy ezek az esetek közvetlenül a Sildenafil Teva hatásának tulajdoníthatók-e.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassakezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogyminél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságosalkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyankell a Sildenafil Teva-t tárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és abuborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.

A fénytől valóvédelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mittartalmaz a Sildenafil Teva?

 

-           A készítményhatóanyaga a szildenafil. Egy rágótabletta 25 mg, 50 mg, illetve 100 mgszildenafilt tartalmaz.

-           Egyébösszetevők: polakrilin-kálium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát,povidon K-30, aszpartám (E951), kroszkarmellóz-nátrium, borsmenta aroma, magnézium-sztearát,kálum-hidroxid (a pH beállítására) vagy sósav (a pH beállítására).

 

Milyena Sildenafil Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

25 mg: Fehér,háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű rágótabletta, egyik oldalánmélynyomású „25”jelzéssel.

50 mg: Fehér,háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű rágótabletta, egyik oldalánmélynyomású „50”jelzéssel.

100 mg: Fehér,háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű rágótabletta, egyik oldalánmélynyomású „100”jelzéssel.

 

Abuborékcsomagolás csomagolási egységei:

 

25 mg: 2,4, 8, 12 db rágótabletta

50 mg: 2,4, 8, 12, 24, 32, 36, 48 db rágótabletta

100 mg: 2,4, 8, 12, 24, 28 db rágótabletta

 

Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

TevaGyógyszergyár Zrt.

4042Debrecen

Pallagi út 13.

 

Gyártó:

Genepharm S.A., 18thkm Marathon Avenue, 15351 Pallini Attikis, Görögország

MerckleGmbH, Ludwig-Merckle-Straβe 3, 89143 Blaubeuren, Németország

TevaPharma B.V., Swensweg 5, 2031 GA Haarlem, Hollandia

 

 

Ezta gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

Tagállam                       Akészítmény neve

Ausztria                         Sildenafilratiopharm 50 mg, 100 mg Kautabletten

Belgium                         SildenafilTeva 25 mg, 50 mg, 100 mg Kauwtabletten

Egyesült Királyság         SildenafilGenepharm 25 mg, 50 mg, 100 mg Chewable Tablets

Észtország                     Avixar

Hollandia                       Sildenafil25 mg, 50 mg, 100 mg Teva kauwtabletten

Lettország                      Avixar50 mg, 100 mg košļājamās tabletes

Litvánia                         Avixar50 mg, 100 mg kramtomosios tabletės

Magyarország                SildenafilTeva 25 mg, 50 mg, 100 mg rágótabletta

Portugália                      SildenafilTeva

 

 

SildenafilTeva 25 mg rágótabletta

 

OGYI-T-22276/01         2x

OGYI-T-22276/02         4x

 

 

SildenafilTeva 50 mg rágótabletta

 

OGYI-T-22276/03         2x

OGYI-T-22276/04         4x

OGYI-T-22276/05         8x

OGYI-T-22276/10         24x

 

 

SildenafilTeva 100 mg rágótabletta

 

OGYI-T-22276/06         2x

OGYI-T-22276/07         4x

OGYI-T-22276/08         8x

OGYI-T-22276/09      12x

OGYI-T-22276/11      24x

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. július


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!