RAMIPRIL HCT ZENT 2,5/12,5MG(RAMIWIN)28X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

 

Mielőtt elkezdenégyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Tartsameg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Egyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadninem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei azÖnéhez hasonlóak.

 

 

A betegtájékoztatótartalma:

 

1.             Milyen betegségek esetén alkalmazhatóés hogyan fejti ki hatását a Ramipril HCT-Zentiva 2,5mg/12,5 mg tabletta?

2.             Tudnivalók a készítményalkalmazása előtt

3.             Hogyan kell alkalmazni atablettát?

4.             Lehetséges mellékhatások

5.             Tárolás

 

 

RamiprilHCT-Zentiva 2,5 mg/12,5 mgtabletta

 

 

Hatóanyag: 2,50 mg ramipril és 12,5 mghidroklorotiazid tablettánként.

Segédanyagok: hipromellóz,hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, nátrium-sztearil-fumarát.

Leírás: Fehér vagy csaknemfehér, ovális, lapos felületű, enyhén metszett élű tabletták, mindkét oldalukonfelező vonallal, valamint mélynyomású „HNV” jelöléssel és Hoechst logo-val.

Csomagolás: 28 tablettapalackzöld, átlátszó PVC//Al bliszterben, faltkartonban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

ZENTIVA HU Kft.

1138 Budapest, Népfürdő u.22.

 

 

Gyártó:

Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Németország

 

Sanofi-Aventis S.p.a. Scoppito, Olaszország

 

 

1.       MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ ÉSHOGYAN FEJTI KI HATÁSÁT RAMIPRILHCT-ZENTIVA 2,5 mg/12,5 mg TABLETTA?

 

A készítmény ún. ACE-gátlót(ramipril) és vizelethajtót (hidroklorotiazid) tartalmaz. A hatóanyagokvérnyomáscsökkentő hatásai egymást kiegészítik.

Nem szervi eredetű magasvérnyomás (esszenciális hypertonia) kezelésére alkalmazható. A készítményazoknak a betegeknek javallt, akiknek kombinációs kezelésre van szükségük.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AKÉSZÍTMÉNY ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza a készítményt:

-       ramiprillel, tiazidokkal, valamintszulfonamidokkal (figyelembe kell venni az esetleges keresztreakciókat) vagy azegyéb összetevők bármelyikével szembeni túlérzékenység esetén,

-       szöveti duzzanatra való hajlam(pl. ACE-gátlókkal végzett korábbi kezelés következtében) esetén,

-       súlyos veseműködési zavarokban,

-       művese kezelés esetén,

-       kétoldali, egy vese eseténegyoldali veseartéria-szűkület esetén,

-       kezeletlen szívelégtelenségben,aminek tünete lehet pl. vizenyők kialakulása a szövetekben és/vagytestüregekben,

-       vese átültetést követő állapotban,

-       keringési szempontból jelentősaorta- vagy a szív ún. mitralis billentyűjének szűkülete ill. a bal szívkamrátérintő egyéb véráramlási akadályok esetén,

-       elsődleges, emelkedettaldoszteron-koncentráció a vérben,

-       súlyos májfunkciózavarok (májkóma)vagy elsődleges májbetegség,

-       klinikailag jelentőselektrolitzavarok (kalcium-, nátrium-, kálium emelkedés),

-       terhesség (terhesség előzeteskizárása, valamint a kezelés során fogamzásgátlás szükséges!),

-       szoptatás (a kezelés idejére abbakell hagyni!) esetén.

 

Mivel elegendő terápiástapasztalat nem áll rendelkezésre, a tablettát gyermekeknek nem szabad adni.

A kezelés alatt nagyáteresztőképességű poli(akrilonitril, nátrium-2-metilallil-szulfonát)-membránokkal(pl. AN 69) nem szabad vérmosást végezni, mivel művese kezelés vagyhemofiltráció során akár életveszélyes sokk kialakulásával is fenyegetőanafilaxiás (súlyos allergiás reakció) reakciók veszélye áll fenn. Ezértfeltétlenül elvégzendő művese kezelés vagy hemofiltráció esetén a betegetelőször egy másik magas vérnyomás elleni szerre kell átállítani – de nemACE-gátlóra – vagy a művese kezeléshez másik membránt kell használni.

Beszélje meg orvosaival, ha Ramipril HCT-Zentiva2,5 mg/12,5 mg tablettát szed ill. művese kezelésben részesül, hogyezt a kezelés során figyelembe vehessék.

 

Rovarmérgek (pl. méh- vagydarázsméreg) elleni allergiás reakciókészség-csökkentés vagy annakmegakadályozása (deszenzibilizáló terápia) során és ún. ACE-gátló egyidejűalkalmazásakor részben életveszélyes túlérzékenységi reakciók (pl.vérnyomásesés, légszomj, hányás, allergiás bőrreakciók) jelentkezhetnek.Túlérzékenységi reakciók rovarcsípések (pl. méh- vagy darázscsípés) után iselőfordulhatnak.

Amennyiben LDL-apheresist ill.rovarmérgek elleni deszenzibilizáló terápiát kell végezni, akkor az ACE-gátlótátmenetileg egyéb vérnyomáscsökkentő szerrel kell helyettesíteni.

 

Egyedi orvosi elbírálásalapján adható:

A készítményt csak azelőny-kockázat nagyon szigorú mérlegelését követően, bizonyos klinikai adatokés laboratóriumi értékek rendszeres ellenőrzése mellett szabad alkalmazni akövetkező esetekben:

-       fokozott (1 g/nap-nál nagyobb)fehérje-kiválasztás a vizeletbe,

-       csökkent immunreakció vagykollagénbetegség (pl. lupus erythematosus, scleroderma),

-       a védekező reakciókat elnyomógyógyszerekkel (pl. kortikoidok, citosztatikumok, antimetabolitok),allopurinollal, prokainamiddal vagy lítiummal végzett egyidejű kezelés,

-       köszvény,

-       csökkent vérmennyiség,

-       a szív koszorúsereinek szűkülete,

-       agyi erek szűkülete,

-       beszűkült májfunkció,

-       ismert vagy nem felismertcukorbetegség esetén.

 

A tabletta alkalmazása előttellenőrizni kell a vesefunkciót.

A terápia kezdete előtt asó-/folyadék hiányt (amelyet pl. sószegény diéta, hányás, hasmenés vagy vizelethajtószerekkel végzett előzetes kezelés okozott) meg kell szüntetni.

A készítményt különösen aterápia kezdetekor csak a vérnyomás és/vagy bizonyos laboratóriumi értékekállandó ellenőrzése mellett szabad alkalmazni

-       beszűkült vesefunkció esetén,

-       kifejezetten magas vérnyomásesetén,

-       65 év feletti életkorban,

-       egyidejű szívelégtelenség esetén.

 

Aszérumelektrolit- és szérum kreatinin-értékeket, a vércukrot ill. a vérképetkülönösen a kezelés elején és veszélyeztetett betegeknél (veseműködési zavarok,cukorbetegség, előrehaladott életkor, kollagénbetegség, a védekező reakciókatelnyomó szerekkel, allopurinol-, prokainamid hatóanyagú gyógyszerekkel, ún.szív-glikozidokkal, glükokortikoidokkal, hashajtókkal való kezelés) kell rövididőközönként ellenőrizni.

Ha akezelés során láz, nyirokcsomó-duzzanat és/vagy torokgyulladás ill. fokozottvérzéshajlam (pl. nehezen csillapítható fogínyvérzés) jelentkezne, akkorazonnal ellenőrizni kell a vérképet.

Avizeletürítés nehezítettsége (pl. prosztata-megnagyobbodás) esetén a hirtelenmegnövekedett vizeletmennyiség a hólyag akut túltágulásával járó vizelésiképtelenséget okozhat.

 

Együttes alkalmazásaétellel/itallal

-       Konyhasó: gyengíti a Ramipril HCT-Zentiva2,5 mg/12,5 mg tabletta vérnyomáscsökkentő hatását.

-       Alkohol: a vérnyomáscsökkentőhatás és az alkohol hatása erősödik.

-       Édesgyökér nagyobb mennyiségei:fokozódik a káliumvesztés.

 

Terhesség, szoptatás

A tabletta terhesség idejealatt nem adható. A kezelés megkezdése előtt a terhességet ki kell zárni, akezelés során a terhesség kialakulását meg kell akadályozni.

Mivel a tabletta bejut azanyatejbe, és a vizelethajtó szerek akadályozzák a tejképződést, szoptató anyákezekkel a szerekkel nem kezelhetők vagy a szoptatást abba kell hagyni.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A magas vérnyomás egyógyszerrel való kezelése rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Azegyénenként eltérően jelentkező reakciók befolyásolhatják azokat aképességeket, amelyek az utcai közlekedésben való aktív részvételhez, a gépekkezeléséhez vagy a veszélyes körülmények között végzett munkához szükségesek.Ez különösen a kezelés elején, dózisemeléskor és készítményváltás esetén,valamint alkohollal összefüggésben érvényes.

 

A kezelés ideje alatt szedettegyéb gyógyszerek:

Ha egyidejűleg egyébgyógyszereket is szed, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy azalábbiakban említett szerek egyikéről van-e szó. Akkor is így járjon el, haolyan gyógyszerekről van szó, amelyeket nem a kezelőorvosa írt fel.

 

A következő szerek és a Ramipril HCT-Zentiva2,5 mg/12,5 mg tabletta vagy egyéb ún. ACE-gátlók vagyhidroklorotiazid között a következő kölcsönhatásokat írták le:

       Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek(pl. egyéb vizelethajtók, béta-receptorblokkolók), ún. nitrátok, értágító anyagok,barbiturát-, fenotiazin hatóanyagú gyógyszerek, egyes depresszió elleni szerek:a Ramipril HCT-Zentiva 2,5 mg/12,5 mgtabletta vérnyomáscsökkentő hatása erősödik.

       Fájdalomcsillapítók ésgyulladáscsökkentők (pl. acetilszalicilsav-, indometacin hatóanyagúak): a Ramipril HCT-Zentiva2,5 mg/12,5 mg tabletta vérnyomáscsökkentő hatása esetleg gyengülhet.Különösen csökkent vérmennyiség esetén akut veseelégtelenség alakulhat ki.

       Nagy adagban adott szaliciláttartalmú gyógyszer: a hidroklorotiazid fokozza a szalicilátok központiidegrendszer-károsító hatását.

       Kálium, kálium-megtakarító vizelethajtók (pl. spironolakton, amilorid, triamteren hatóanyagú készítmények),valamint egyéb gyógyszerek, amelyek kifejezetten emelhetik a szérumkálium-koncentrációt (pl. heparin): a szérumkálium-koncentráció fokozottemelkedése (gyakori ellenőrzés javasolt).

       Lítium tartalmú gyógyszer: aszérumlítium-koncentráció emelkedése (rendszeres ellenőrzés!), s emiatt alítium szív- és idegkárosító hatásának fokozódása.

       Altatók, érzéstelenítők: fokozottvérnyomásesés (a Ramipril HCT-Zentiva 2,5mg/12,5 mg tablettával végzett terápiáról tájékoztatni kell az altatóorvost!).

       Allopurinol-, prokainamidhatóanyagú készítmények, a védekező reakciókat elnyomó gyógyszerek(citosztatikumok, immunszuppresszív szerek, szisztémás kortikoidok), valamintegyéb gyógyszerek, amelyek megváltoztathatják a vérképet: vérképváltozások -pl. a fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopenia) - nagyobb valószínűsége.

       Csökkenhet a katekolaminok (pl.epinefrin hatóanyagú készítmény) hatása.

       Kurare-típusú izomlazítókészítmények egyidejű alkalmazásakor a hatás fokozódik, és ideje megnyúlik (a Ramipril HCT-Zentiva2,5 mg/12,5 mg készítménnyel végzett terápiáról tájékoztatni kell azaltatóorvost!).

       Szükséges lehet bizonyosvércukorcsökkentők (szájon át szedett vércukorszint csökkentők) vagy az inzulindózisának módosítása.

       Csökkenhet a húgysavcsökkentőgyógyszerek hatása.

       Fennálló kálium- és/vagymagnéziumhiány esetén erősödhetnek a szívizmot erősítő gyógyszerek (ún. szív-glikozidok)hatásai és mellékhatásai.

       Bizonyos mellékvesekéreg-hormonok(glükokortikoidok), vizelethajtók (pl. furoszemid), ACTH, karbenoxolon,valamint egyéb, fokozott káliumürítő hatású hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek(pl. amfotericin B, penicillin G) alkalmazása, vagy hashajtók túladagolásaesetén fokozott kálium- és/vagy magnéziumvesztés alakulhat ki.

       Egyes esetekben metildopa egyidejűszedésekor a hidroklorotiaziddal szemben képződő antitestek által okozottvörösvérsejt-szétesést (hemolízist) írtak le.

       kolesztiramin vagy kolesztipolhatóanyagok csökkenthetik a hidroklorotiazid felszívódását.

       Sejtosztódást gátló szerek(citosztatikumok, pl. ciklofoszfamid, fluorouracil, metotrexát): erősödik ahidroklorotiazid csontvelő-károsító hatása (főként fehérvérsejtszám csökkenésjelentkezik).

 

 

3.       HOGYAN KELLALKALMAZNI A TABLETTÁT?

 

 

Gyógyszerét kizárólag az orvosáltal előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A következő adagolás akkorérvényes, ha az orvos a Ramipril HCT-Zentiva 2,5mg/12,5 mg tablettát másképpen nemrendelte. Tartsa be az alkalmazásra vonatkozó előírásokat, mivel egyébként akészítmény nem tudja megfelelően kifejteni a hatását.

 

Mire kell figyelni a kezelés elején?

 

Mivela ramipril monoterápiáról a Ramipril HCT-Zentiva 2,5mg/12,5 mg tablettára való átálláskor –különösen só- és/vagy folyadékhiány (pl. hányás / hasmenés, vizelethajtókelőzetes alkalmazása) ill. nagyon magas vérnyomás esetén – a vérnyomás jelentősencsökkenhet, ezeket a betegeket szoros orvosi megfigyelés alatt kell tartani,amíg további jelentős vérnyomáscsökkenés már nem várható.

 

Milyen adagban és milyen gyakranvegye be a Ramipril HCT-Zentiva 2,5 mg/12,5 mgtablettát?

 

Ha a beteg számára a kombinációs kezelés megfelelő, aszokásos kezdő adag naponta 1 tabletta RamiprilHCT-Zentiva 2,5 mg/12,5 mg (amely 2,5 mg ramiprilnak és 12,5 mghidroklorotiazidnak felel meg).

 

A maximális adag naponta 2 tabletta Ramipril HCT-Zentiva 2,5 mg/12,5 mg (5 mg ramipril és 25 mghidroklorotiazid).

 

Mit kell beszűkült vesefunkció és idősebb betegekesetében figyelembe venni?

 

Adagolásaközepesen beszűkült vesefunkció és idősebb betegek (65 év feletti életkor)esetén:

A dózis beállítását nagy gondossággal (az egyesösszetevők titrálásával) kell végezni.

 

Hogyan és mikor kell a Ramipril HCT-Zentiva 2,5 mg/12,5 mg tablettát bevenni?

 

A Ramipril HCT-Zentiva2,5 mg/12,5 mg tablettát összerágás nélkül és elegendő folyadékkal(pl. egy pohár vízzel), étkezés előtt, alatt vagy után kell bevenni. A megadottnapi mennyiséget reggel, egyszerre kell bevenni.

 

Mennyi ideig kell a Ramipril HCT-Zentiva 2,5 mg/12,5 mg tablettát szedni?

 

A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg.

 

Ha az alkalmazás során a hatásttúlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál többtablettát vett be:

A túladagolás mértékétőlfüggően a következő tünetek lehetségesek: tartósan nagy mértékűvizelet-kiválasztás, elektrolitzavarok, erős vérnyomásesés, tudatzavar (akárkóma is), görcs, bénulás, szívritmuszavarok, lelassult szívverés, keringésisokk, veseelégtelenség, bélelzáródás.

Túladagolás alapos gyanújaesetén azonnal forduljon orvoshoz!

 

Ha adagját elfelejtette bevenni:

Következő alkalommal ne vegyenbe dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont atúladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtadagolással.

 

 

4.            LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, a Ramipril HCT-Zentiva2,5 mg/12,5 mg tablettának is lehetnek mellékhatásai.

Ezek azonban nem mindenbetegnél jelentkeznek. A következőkben olvashatja, melyek azok a nemkívánatoshatások, amelyek a Ramipril HCT-Zentiva 2,5mg/12,5 mg tablettával, egyéb ún. ACE-gátlókkalvagy hidroklorotiaziddal kapcsolatban ismertté váltak és ezért előfordulhatnak.

 

Szív, keringés

Esetenként, különösen a kezeléskezdetekor, valamint só- és/vagy folyadékhiány (amelyet pl. hányás / hasmenés,vizelethajtókkal végzett előzetes kezelés okozott), szívelégtelenség, nagyonmagas vérnyomás esetén, vagy akár a dózis emelésekor is fokozottvérnyomáscsökkenés, esetleg sokk léphet fel. A túlzott vérnyomáscsökkenéstünetei lehetnek a szédülés, ürességérzet a fejben – esetleg koncentrációs zavarokkal–, valamint izzadás, gyengeségérzet és látászavarok, ritkán eszméletvesztés is.

ACE-gátlókkal végzett kombináltkezelés során fokozott vérnyomáseséssel összefüggésben a következőmellékhatások fordultak elő egyes esetekben: gyors szívverés, szívdobogás,mellkasi fájdalom, szívizominfarktus, az agy rövid ideig tartó, tünetekkel járókeringési elégtelensége, agyvérzés. Szívritmuszavarok jelentkezhetnek vagy afennálló zavarok erősödhetnek; az érszűkület következtében kialakult keringésizavarok Ramipril HCT-Zentiva 2,5mg/12,5 mg tablettával végzett kezelésmellett rosszabbodhatnak.

 

Vesék

Esetenként veseműködési zavarokjelentkezhetnek, vagy a meglévők erősödhetnek, ritkán heveny veseelégtelenségalakulhat ki. Ritkán, részben a vesefunkció egyidejű romlásával együtt avizeletbe történő fokozott fehérjeürítést figyeltek meg.

Hidroklorotiazid szedésekorelszórtan vesegyulladás jelentkezett, azt követő heveny veseelégtelenséggel.

 

Légutak

Alkalmanként száraz köhögés éshörghurut, ritkán légszomj, orrmelléküreg-gyulladás, nátha, elszórtanlégszomjjal járó kóros hörgő szűkület, a nyelv nyálkahártyájának gyulladásoselváltozása, szájszárazság és szomjúság alakult ki.

Egyes esetekben a tüdőbenhirtelen kialakuló, sokktünetekkel járó folyadék gyülemet (tüdővizenyő) írtakle, amelyet feltételezhetően hidroklorotiaziddal szembeni allergiás reakcióokozott.

Egyes esetekben az ún.ACE-gátló által kiváltott szöveti duzzanat zajlott le, amely érintette a gégét,a garatot és/vagy a nyelvet (lásd alább: Tennivalók mellékhatások esetén).

 

Emésztőtraktus / máj

Esetenként gyomorfájás,émelygés, gyomortáji panaszok (ritkán a hasnyálmirigy-enzimek emelkedésévelegyütt) és emésztési zavarok, ritkán hányás, hasmenés, székrekedés,étvágytalanság és – főleg, ha a betegnek epeköve van –, akutepehólyag-gyulladás jelentkezhet.

Esetenként az ún. ACE-gátlókkalvégzett kezelés mellett epe által okozott sárgasággal kezdődő szindrómátfigyeltek meg, ami (esetenként halálos kimenetellel) a májsejtek elhalásátokozta. Az összefüggés nem tisztázott.

Esetenként ACE-gátlókkalvégzett terápia mellett májfunkció zavarokat, májgyulladást,hasnyálmirigy-gyulladást és bélelzáródást írtak le.

 

Bőr, erek, túlérzékenységi reakciók

Esetenként, pl. allergiásreakció kifejeződéseként, bőr- és nyálkahártya-kiütések, ritkán csalánkiütés,viszketés vagy az ajkakat, az arcot és/vagy a végtagokat érintő szövetiduzzanat alakulhatnak ki, ami a gyógyszerszedés befejezését teszi szükségessé.Jelentkezhetnek, pl. a bokaízület tájékán, enyhébb vizenyők.

Ritkán súlyos bőrreakciókatírtak le, mint amilyen az erythema multiforme, Stevens-Johnson-szindróma és abőrön jelentkező lupus erythematosus (ritkán hidroklorotiazid mellett). Abőrelváltozások együtt járhatnak lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal,ízületi- és érgyulladással és bizonyos laboratóriumi értékek megváltozásával.

Elszórtan allergiás eredetű(anafilaxiás) reakciókat, pikkelyes vagy hólyagos bőrelváltozásokat,fényérzékenységet, arcpírt, izzadást, kötőhártyaizgalmat, hajhullást,körömmeglazulást, érgyulladásokat és Raynaud-szindróma esetén érgörcsökkialakulását vagy azok erősödését figyelték meg.

Az ún. ACE-gátlók hatásakedvezhet anafilaxiás és allergiás reakciók kialakulásának és súlyosbíthatjaazok lefutását. Deszenzibilizáló terápia esetében ezeket a jelenségeketszámításba kell venni (lásd Ellenjavallatok).

Folyadékveszteség következtében– különösen idősebb betegeknél vagy vénás megbetegedések esetében –hidroklorotiazid nagy dózisai ritkán véralvadék-képződést és ezen keresztülérelzáródást okozhatnak. Egyes esetekben hidroklorotiazid csökkentette aképződött könny mennyiségét.

 

Idegrendszer

Esetenként fejfájás, fáradtság,gyengeség, közömbösség, ritkán kábultság és túlzott aluszékonyság, depresszió,alvászavarok, impotencia, libidócsökkenés, bizsergés, érzéketlenség éshidegérzet a végtagokon, egyensúlyzavarok, zavartság, félelemérzet, idegesség,nyugtalanság, remegés, hallászavarok (pl. fülzúgás), homályos látás, valamintíz érzékelési zavarok vagy átmeneti ízvesztés alakulhat ki. Egyes esetekben lázatfigyeltek meg.

 

Mozgásrendszer

Ritkán izomgörcsök,vázizomzat-gyengeség és izomfájdalmak jelentkezhetnek. Egyes esetekben ízületifájdalmak és ízületi gyulladás alakulhat ki. Ezen kívül a hidroklorotiazidhatására káliumhiány következtében bénulási tünetek fordulhatnak elő.

 

Vérképváltozások,laboratóriumi paraméterek

Esetenként a hemoglobin-,hematokrit-, fehérvérsejt- vagy vérlemezke-szám csökkenhet. Bizonyos esetekben ún.hemolítikus anémiát figyeltek meg.

Ritkán – főleg beszűkültvesefunkció, kollagénbetegség vagy allopurinollal, prokainamiddal, a védekezőreakciókat elnyomó bizonyos gyógyszerekkel, vagy a vérképet esetlegesenbefolyásoló egyéb szerekkel végzett kezelés esetén – a vérsejtszám kóroscsökkenése vagy egyéb elváltozása (anémia, beleértve az ún. aplastikus anémiátis, bizonyos esetekben a hemolítikus anémiát is, amiglükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányával is összefüggésben lehet), thrombopenia,leukopenia, neutropenia, eosinophilia, egyes esetekben az összes vagy bizonyosvérsejtek eltűnése alakulhat ki, pl. csontvelő-károsodás következtében.

A hidroklorotiazid esetenként avérben kálium-, klorid- és magnéziumhiányt, emelkedett kalciumszintet, valamintanyagcserefüggő alkalózist idézhet elő. Megfigyelték a koleszterin,trigliceridek és amiláz szérumszintjének emelkedését.

Arra hajlamos betegeknélemelkedhet a húgysavérték ill. köszvényes roham jelentkezhet. Avércukoregyensúly megváltozhat (glükóztolerancia romlása). Korai stádiumbanlévő cukorbetegség  manifesztálódhat; a fennálló cukorbetegség rosszabbodhat.Ez azt jelenti, hogy a vércukorértékek emelkedhetnek.

Ritkán, különösen veseműködésizavarok esetén, a karbamid, a kreatinin és a kálium szérumszintje emelkedhet, anátrium szérum-koncentrációja pedig csökkenhet. Fokozódhat a vizeletbe történőfehérje-kiválasztás.

Egyes esetekbenmegemelkedhetnek a májenzim- és bilirubin-koncentrációk. Elszórtanleukocytosist, emelkedett antinukleáris antitest-titert ésvérsüllyedés-sebességeket figyeltek meg.

 

Megjegyzés

A fenti laboratóriumi paramétereketa Ramipril HCT-Zentiva 2,5 mg/12,5 mgtablettával való kezelés előtt és alatt isrendszeresen ellenőrizni kell.

 

Mi a teendő mellékhatásokjelentkezésekor?

 

Közölje orvosával vagygyógyszerészével, ha a készítménnyel végzett kezelés során a felsorolt mellékhatásokatvagy egyéb nemkívánatos hatásokat észlelt. Egyes gyógyszer-mellékhatások (pl.túlzott vérnyomásesés, szöveti duzzanat) adott esetben életveszélyesek islehetnek. Ezért haladéktalanul orvosi segítségre van szüksége, ha hirtelenvalamilyen mellékhatás jelentkezik, vagy állapota váratlan mértékbenrosszabbodik. Orvosi utasítás nélkül semmi esetre se szedje a gyógyszerttovább.

-       A gégét, a garatot és/vagy anyelvet érintő, ACE-gátlók által kiváltott szöveti duzzanatok esetén a kezeléstazonnal abba kell hagyni. Ilyen esetben egyéb ACE-gátlók vagy ACE-gátlóttartalmazó kombinációs készítmények nem alkalmazhatók. A betegnek azonnaliorvosi segítségre van szüksége!

-       Sárgaság esetén vagy a májenzimekjelentős emelkedésekor a készítménnyel végzett terápiát abba kell hagyni és abeteget orvosi ellenőrzés alá kell vonni.

-       Súlyos bőrreakciók gyanúja eseténazonnal fel kell keresni a kezelőorvost és adott esetben a Ramipril HCT-Zentiva2,5 mg/12,5 mg tabletta szedését abbakell hagyni.

 

Ha az itt felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.            TÁROLÁS

 

Fénytől védve tárolandó.

A készítmény csak acsomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó.

 

 

OGYI-T-10 606/02

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2009. december 3.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!