MONTELUKAST TEVA 10MG FILMTABLETTA 28X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

MontelukastTeva 10 mg filmtabletta

 

montelukaszt

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Montelukast Teva 10 mg filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Montelukast Teva 10 mg filmtablettáttárolni?

6.       További információk

 

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A MONTELUKAST TEVA 10 MG FILMTABLETTA MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az orvos a Montelukast Teva 10 mg filmtablettát azasztma kezelésére rendelte. A Montelukast Teva 10 mg filmtabletta azoknaka betegeknek a kezelésére alkalmazható, akik nem kezelhetők megfelelően azasztma ellenes gyógyszereikkel, és kiegészítő kezelésre van szükségük. Asztmábanés szénanáthában szenvedő betegeknél a Montelukast Teva 10 mg filmtablettaa szénanátha tüneteit is enyhíti.

 

A Montelukast Teva 10 mg filmtabletta segít megelőzni afizikai terhelés által kiváltott asztma tüneteit.

 

A Montelukast Teva 10 mg filmtabletta aleukotrién-receptor antagonisták csoportjába tartozik. Gátolja a tüdőbentermészetesen előforduló vegyületeket, a leukotriéneket, amelyek légútiszűkületet és a tüdők gyulladását okozzák, ami asztmás tünetek jelentkezéséhezvezet. A leukotriének is felelősek az allergia tüneteiért. A leukotriénekgátlása csökkenti a szénanátha (szezonális allergiás rinitisz) tüneteit.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA MONTELUKAST TEVA 10 MG FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a MontelukastTeva 10 mg filmtablettát

-         ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Montelukast Teva 10 mgfilmtabletta egyéb összetevőjére.

 

 

 

A MontelukastTeva 10 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

§  Fontos, hogy a Montelukast Teva 10 mg filmtablettát az orvosutasításának megfelelően, este vegye be akkor is, ha nincsenek tünetei, vagyasztmás rohama.

§  A szájon át szedendő Montelukast Teva 10 mg filmtabletta NEMalkalmas a hirtelen jelentkező légszomj kezelésére. Nem segít ebben ahelyzetben, és nem használható ilyen célra. Roham jelentkezése esetén az orvosutasításait pontosan kell követni. Nagyon fontos, hogy az ilyen rohamokkezeléséhez szükséges gyógyszert mindig könnyen elérhető helyen tartsa.

§  Ha a szokásosnál gyakrabban kell használnia a β-agonistainhalert, minél hamarabb forduljon orvoshoz.

§  Fontos, hogy az orvos által rendelt asztma ellenes gyógyszereketaz utasítás szerint használja. A Montelukast Teva 10 mg filmtabletta nemhelyettesíti az Ön által már szedett (belélegzett vagy szájon át szedett) szteroidgyógyszereket.

§  Az aszpirin-érzékeny asztmában szenvedő betegeknek a MontelukastTeva 10 mg filmtabletta szedése alatt is kerülniük kell az aszpirin vagyegyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő szedését.

§  Egy ritka betegséget észleltek asztma ellenes gyógyszert, köztükmontelukasztot szedő néhány betegnél, bár a Montelukast Teva 10 mg filmtablettaesetén nem észlelték a jelentkezését. Ha a következő tünetek kombinációjátészleli, különösen, ha tartósan fennállnak, vagy rosszabbodnak, azonnalforduljon orvoshoz: influenza-szerű tünetek, fokozódó légszomj, a végtagokzsibbadása vagy érzéketlensége, és/vagy bőrkiütés.

§  A Montelukast Teva 10 mg filmtabletta nem javasolt gyermekekés 15 év alatti serdülők számára.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

AMontelukast Teva 10 mg filmtabletta együtt szedhető más asztma kezeléséreszolgáló gyógyszerrel. Azonban bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják aMontelukast Teva 10 mg filmtabletta hatását, vagy a Montelukast Teva 10 mgfilmtabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez különösena következő gyógyszerek esetében fontos:

  • fenobarbitál (az epilepszia kezelésére használják)
  • fenitoin (az epilepszia kezelésére használják)
  • rifampicin (a tuberkulózis és néhány más fertőzés kezelésére használják).

 

 

A MontelukastTeva 10 mg filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagyitalokkal

Montelukast Teva 10 mg filmtabletta esténként étkezésközben vagy attól függetlenül kell bevenni.

 

Terhességés szoptatás

Terhesség: Terhes vagy terhességet tervező nők, vagyakik úgy vélik, hogy terhesek lehetnek, beszéljenek kezelőorvosukkal, mielőttelkezdik szedni a Montelukast Teva 10 mg filmtablettát.

 

Szoptatás: Nem ismert, hogy a Montelukast Teva 10 mgfilmtabletta bejut-e az emberi anyatejbe. A betegnek feltétlenül beszélni kella kezelőorvossal a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta szedése előtt, haszoptat vagy azt tervezi.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Montelukast Teva 10 mg filmtabletta várhatóan nembefolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Agyógyszerre adott egyéni válasz azonban változhat. Nagyon ritkán észleltek aMontelukast Teva 10 mg filmtabletta szedése során olyan mellékhatásokat,amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességeket.

 

 

 

Fontosinformációk a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta egyes összetevőiről

A Montelukast Teva 10 mg filmtabletta tejcukrot (laktóz-monohidrátot)tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztetteÖnt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert.

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A MONTELUKAST TEVA 10 MGFILMTABLETTÁT?

 

A MontelukastTeva 10 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelőenszedje még akkor is, ha nincsenek tünetei vagy asztmás rohama. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény szokásos adagja felnőtteknek és 15 évfeletti serdülőknek esténként, napi egy 10 mg-os filmtabletta.

 

A Montelukast Teva 10 mg filmtabletta nem szedhetőegyütt olyan gyógyszerekkel, amelyek ugyenezt a hatóanyagot (montelukaszt)tartalmazzák.

 

Ha azelőírtnál több Montelukast Teva 10 mg filmtablettát vett be

 

Nagyon fontos, hogy ne vegyen be a szükségesnél többtablettát. Ha túl sok tablettát vett be, vagy úgy véli, hogy gyermeke vett betöbb tablettát, azonnal keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályátvagy kezelőorvosát. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: hasi fájdalom,álmosság, szomjúság, fejfájás, hányás, és akarattól független mozgások.

Vigye magával ezt a tájékoztatót és a megmaradt tablettákat,hogy megmutassa az orvosnak.

 

Haelfelejtette bevenni a Montelukast Teva 10 mg filmtablettát

Ha elfelejtettbevenni egy tablettát, a következő adaggal folytassa a szokásos időpontban. Nevegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta szedését

Nagyon fontos, hogy addig folytassa a Montelukast Teva 10 mgfilmtabletta szedését, ameddig a kezelőorvosa rendelte, akkor is, ha nincsenektünetei, hogy asztmája egyensúlyban maradjon.. A Montelukast Teva 10 mg filmtablettacsak folyamatos használat esetén hatásos az asztma ellen.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Allergiás reakciókat is jelentettek, pl. az arc, az ajkak, anyelv és/vagy a torok duzzadását, ami nehezítheti a légzést vagy a nyelést,valamint viszketést, bőrkiütést vagy csalánkiütést. Azonnal hagyja abba a MontelukastTeva 10 mg filmtabletta szedését, és forduljon orvoshoz, ha allergiásreakció jelentkezik Önnél.

 

A következő mellékhatásokat észlelték a jelzett körülbelüligyakoriságokkal:

 

Gyakori mellékhatások, 10emberből kevesebb mint 1-nél, de 100-ból több mint 1-nél észlelték:

Hasi fájdalom és fejfájás.

 

Ismeretlen gyakoriság

Gyengeség és fáradtság, nyugtalanság, izgatottság (beleértveaz agresszív viselkedést), ingerlékenység, remegés és depresszió, ízületifájdalom, öngyilkossági gondolatok és tettek (nagyon ritka esetekben), szédülés,szájszárazság, emésztési zavar, álmosság, hallucinációk, alvászavarok(beleértve a rémálmokat), álmatlanság, általános rossz közérzet, bizsergés/érzéketlenség,görcs, izomfájdalom, izomgörcsök, hasmenés, hányinger és hányás, májgyulladás (tüneteiközé tartozik a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése), emelkedettmájenzim szintek (szérum transzamináz), szívdobogásérzés, fokozott vérzéshajlam,bőr alatti vörös göbök többnyire a lábszáron (eritéma nodozum), véraláfutás ésfolyadék visszatartás miatti duzzanat (ödéma).

 

Nagyon ritka mellékhatások, amelyeket 10 000-ből kevesebbmint 1 embernél észlelték:

Egy ritka betegséget, Churg-Strauss szindrómát észleltekasztmás betegek montelukaszt kezelése alatt. Ha a következő tünetekkombinációját észleli, ha tartósan fennállnak, vagy rosszabbodnak, azonnalforduljon orvoshoz: influenza-szerű tünetek, fokozódó légszomj, a végtagokzsibbadása vagy érzéketlensége, és/vagy bőrkiütés.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A MONTELUKAST TEVA 10 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

A buborékfóliát a külső dobozban,fénytől védve kell tartani.

 

Akartondobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne szedje a MontelukastTeva 10 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta

-           A készítmény hatóanyaga a montelukaszt nátrium,ami 10 mg montelukasztnak felel meg

-           Egyéb összetevők:

Tablettamag: nátrium-laurilszulfát, laktóz-monohidrát,hidroxi-propil-cellulóz, hidegen duzzadó keményítő, ’A-típusú’ karboximetil-keményítő-nátrium,magnézium-sztearát.

Tablettabevonat: Opadry 20A23676 sárga, ami tartalmaz(hidroxi-propil-cellulózt  , hipromellózt, titán-dioxidot (E171), sárga vasoxidot(E172), vörös vasoxidot (E172).

 

Milyen a Montelukast Teva 10 mgfilmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Bézs színű, kerek filmtabletta,az egyik oldalán "93", a másikon "7426" mélynyomásos jelzéssel.

 

Filmtabletták  alumínium – alumínium buborékfóliában ésdobozban.

 

MontelukastTeva 10 mg filmtabletta a következő kiszerelésekben kerül forgalomba: 14 db,

28 db, 56 dbtabletta.

 

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

 

TEVA Magyarország Zrt

1074. Budapest

Rákóczi út 70-72.

 

Gyártó:

 

Teva Gyógyszergyár Zrt.

Debrecen

Pallagi út 13.

Magyarország

 

Teva Gyógyszergyár Zrt.

Gödöllő

Táncsics Mihály út 13.

Magyarország

 

Teva UK Limited

Brampton Road, Hampden Park

Eastbourne, East-Sussex BN 22 9AG

Nagybritannia

 

Pharmachemie B. V.

Swensweg 5

2300 RN Haarlem

Hollandia

 

Teva Santé SA

Rue Bellocier

89107 Sens

Franciaország

 

Teva Kutno SA

Ul Sienkeiwicza 25

99-300 Kutno

Lengyelország

 

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Ausztria: Montelukast Teva 10 mg Film-coated Tabletta

Cseh Köztársaság: Montelukast Teva 10 mg, potahovanétablettay

Dánia: Montelukast Teva 10 mg, filmovertruknetablettater

Észtország: Montelukast Teva

Görögország: Montelukast Teva 10 mg Film-coatedTabletta

Spanyolország: Montelukast Teva 10 mg recubiertos conpelícula EFG

Finnország:Montelukast Teva 10 mg kalvopäällysteiset tablettait

Írország: Montelukast Teva 10 mg Film-Coated Tabletta

Litvánia:           MontelukastTeva 10 mg plėvele dengtos tablettaės

Lettország: Montelukast Teva

Norvégia: Montelukast Teva 10 mg, filmdrasjertetablettater

Lengyelország: Drimon 10 mg  

Portugália: MontelucasteTeva

Szlovénia:Montelukast Teva 10 mg filmsko obložene tablettae. 

Szlovákia: Montelukast Teva 10 mg

 

OGYI-T-

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!