NITRODERM 15MG/24Ó TTS TAPASZ 30X

Nitroderm TTS 5 tapasz

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Nitroderm TTS 5 mg/24 óra transzdermális tapasz

Nitroderm TTS 10 mg/24 óra transzdermális tapasz

Nitroderm TTS 15 mg/24 óra transzdermális tapasz

glicerin-tritintrát (nitroglicerin)

 

 

Mielőtt elkezdené alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                   Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                   További kérdéseivel forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

-                   Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-                   Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.                 Milyen típusú gyógyszer aNitroderm TTS transzdermális tapasz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.                 Tudnivalók az Nitroderm TTStranszdermális tapasz alkalmazása előtt

3.                 Hogyan kell alkalmazni a Nitroderm TTStranszdermális tapaszt?

4.                 Lehetséges mellékhatások

5.        Hogyan kell a Nitroderm TTS transzdermális tapaszt tárolni?

6.         Továbbiinformációk

 

 

1.         MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A NITRODERM TTS TRANSZDERMÁLIS TAPASZ ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMANAZHATÓ?

 

A Nitroderm TTStranszdermális tapasz nitroglicerin hatóanyagát bőrön át juttatja a véráramba.

A Nitroderm TTStranszdermális tapasz értágító hatással rendelkező nitrátok gyógyszercsoportjábatartozik.

 

A Nitroderm TTStranszdermális tapasz angina pektorisz (szívtáji szorító fájdalommal járószívkoszorúér-betegség) roham megelőzésére, gyakoriságának ritkítására éspangásos szívelégtelenség kiegészítő kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. ANitroderm TTS transzdermális tapasz tágítja az ereket, ezzel megkönnyíti a szívmunkáját.

 

Nem alkalmas heveny angina pektoriszrohamok kezelésére, ilyen esetekben az orvos által előírt gyors hatásúkészítmények (nyelvalatti tabletta vagy spray) használata szükséges!

 

 

2.         TUDNIVALÓKA NITRODERM TTS TRANSZDERMÁLIS TAPASZ ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza a Nitroderm TTStranszdermális tapaszt

·        Ha allergiás (túlérzékeny) a nitroglicerinre,vagy egyéb szerves nitrátvegyületekre, vagy a Nitroderm TTS transzdermálistapasz bármely egyéb összetevőjére (pl. bőrkiütés),

·        Ha Önnek alacsony vérnyomássaltársuló heveny keringési elégtelensége van (sokk, ájulásos állapotok),

·        Ha Ön koponyaűrinyomásfokozódással járó állapotban szenved,

·        Ha Önnek szívbillentyű betegség, vagyegyéb szívrendellenesség miatt súlyos szívizom működési elégtelensége van.

 

Nitroderm TTS transzdermálistapasz alkalmazása és szildenafil (Viagra®) gyógyszer egyidejűszedése ellenjavallt, mert a szildenafil fokozhatja a Nitroderm TTStranszdermális tapasz értágító hatását, ami súlyos vérnyomáseséshez vezethet.

 

A Nitroderm TTStranszdermális tapasz nem alkalmas heveny angina pektorisz rohamok kezelésére!

 

A Nitroderm TTStranszdermális tapasz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·        súlyos vérszegénységben,

·        szívbillentyű szűkület esetén,

·        a közelmúltban elszenvedettszívinfarktus esetén,

·        agyvérzés vagy fejsérülés esetén,

·        egyéb szív-, ill. érbetegségekben,

·        tüdőbetegségben.

 

A nitroglicerin tapasszalszemben folyamatos alkalmazás esetén tolerancia fejlődhet ki. Ezzel párhuzamosan valamelyest csökkenhet a nyelv alatti (szublingvális) nitroglicerin tablettaterhelési kapacitásra gyakorolt hatása is.

 

Műtét, kórházi kezelés,sűrgősségi ellátás vagy tervezett beavatkozást megelőzően tájékoztassa azorvost és a nővért arról, hogy Nitroderm TTS transzdermális tapasztalkalmaz, amely alumínium réteget tartalmaz.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is

 

Ez különösen az alábbigyógyszerek Nitrodem TTS transzdermális tapasz kezelés melletti szedésérevonatkozik:

·        vérnyomáscsökkentők,

·        értágító gyógyszerek, mint pl.egyéb nitrátok vagy hidralazin származékok,

·        depresszió elleni ill. hangulatjavító gyógyszerek,

·        nyugtatók (pszichés állapotokkezelésére),

·        a migrén kezelésére használtgyógyszerek (dihidroergotamin) egyidejűleg csak a kezelőorvos tudtávalszedhetők.,

·        potenciál növelő gyógyszerek (azún. 5-ös típusú foszfodieszteráz enzimgátlók),

·        egyes fájdalomcsillapítók(nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID-ok),

·        amifosztin (egyes daganatellenesszerek mellékhatásainak csökkentésére szolgál).

 

Nitroderm TTStranszdermális tapasz egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Óvatosságszükséges a kezelés ideje alatt az alkohol vagy alkohol tartalmú italfogyasztásakor, mely erőteljesebb hatást fejthet ki, mint egyébként.

 

Terhesség és szoptatás

 

Terhesség

A Nitroderm TTS transzdermálistapasz terhesség időszaka alatti alkalmazhatóságát illetően kevés tapasztalatáll rendelkezésre. Tájékoztassa orvosát, ha terhes, vagy terhességet tervez.Kezelőorvosa megbeszéli Önnel a Nitroderm TTS transzdermális tapaszterhesség ideje alatti alkalmazásának esetleges kockázatát.

 

Szoptatás

Nem ismert, hogy a hatóanyagkiválasztódik-e az anyatejbe, és az anyatejjeltáplált csecsemőre nézve a kockázatot nem lehet kizárni. Tájékoztassa orvosát, amennyiben szoptat.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességre

A Nitroderm TTS transzdermálistapasz szédülést okozhat, főként a kezelés elején, illetve az adagmódosításakor. Ezért legyen óvatos, illetve, ha a fenti a hatásokat észlelné,tartózkodjon a járművek vezetésekor, gépek kezelésekor, illetve figyelmetigénylő munkavégzés esetén,

 

 

3.   HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NITRODERM TTS TRANSZDERMÁLISTAPASZT?

 

A Nitroderm TTStranszdermális tapasz kizárólag orvosi utasításra, az orvos által rendeltadagban és ideig alkalmazható. Az adagolási utasítást pontosan be kell tartani.

 

Orvosa az Ön szükségleteiszerint dönt a kezelés kezdetén alkalmazandó tapaszok hatáserősségét (Nitroderm TTS5 mg/24 óra transzdermális vagy 10 mg/24 óra transzdermálisvagy 15 mg/24 óra transzdermális tapasz) és számát illetően. Azt ismegmondja, milyen sűrűn kell a tapaszt cserélnie. Kövesse orvosa utasításait.

 

Szokásos adagolás

A kezelést általában alegkisebb hatáserősségű  tapasszal (Nitroderm TTS 5 mg/24 óratranszdermális tapasz) kell kezdeni, és az adagot fokozatosan kell emelni. Alegtöbb ember számára egy Nitroderm TTS 10 mg/24 óratranszdermális tapasz elegendő.

 

Ne használjon egyidőben kétNitroderm TTS 10 mg/24 óra transzdermális tapasznál vagyegy Nitroderm TTS 15 mg/24 óra transzdermális tapasz + egyNitroderm TTS 5 mg/24 óra transzdermális tapasznál több tapaszt.

 

Általában naponta egyszer,reggel kell az új tapasz(oka)t a bőrre felhelyezni. Orvosa megmondja, mikortávolítsa el a tapasz(oka)t bőréről, mivel naponta 8-12 órás (általábanéjszakára) tapaszmentes periódusok beiktatása ajánlott.

 

Ha úgy érzi a gyógyszer nemsegít Önnek, forduljon kezelőorvosához. A kezelést csak az orvos utasításaszerint lehet abbahagyni. A kezelés hirtelen megszakítása anginás rohamokatválthat ki.

Attól függően, hogy mennyibenreagál szervezete a kezelésre dönt kezelőorvosa a magasabb vagy alacsonyabbadagok alkalmazásáról.

 

Alkalmazás idős korban

Idős korban (65 év, ill.efelett) a nitrátok hatásaira érzékenyebbek lehetnek. Orvosa felvilágosítást aderről.

 

Alkalmazása gyermekeknél

A Nitroderm TTStranszdermális tapasz gyermekkorban való biztonságos alkalmazására vonatkozóannem áll rendelkezésre elegendő információ, ezért gyermekkorban történőalkalmazása nem javasolt.

 

Hová kell felhelyezni atapaszt?

A törzs vagy felkar bőrénekbármely területét választhatja. A bőr nem lehet sérült, irritált vagy gyulladt.A tapasz megtapadását elősegítendő a bőr tiszta, száraz és szőrtelen, krémtől, testápolótól,olajtól vagy hintőportól mentes legyen.

 

A tapasz felragasztásáraminden nap más-más bőrterületet kell választania. Ugyanazt a területet csaktöbb nap elteltével javasolt ismét használni.

 

A tasak kinyitása

Az egyes tapaszok külön zárttasakban vannak elhelyezve. A tapaszt tartalmazó tasakot a jelzésnél kellfelnyitni. Vegye ki a tapaszt a tasakból, fordítsa a fehér műanyagvédőborítást Ön felé.

 

 

A fehér műanyagvédőborítás eltávolítása

Hüvelykujjával hajlítsa előrea fülecskét. A tapaszról a fülecske felől kezdve kell letépni a fehér védőborítást,ügyelve arra, hogy a tapasz tapadórétegét ne érintse.

A tapasz felhelyezése

Helyezze atapasz ragadós oldalát a (pl. a törzsén vagy felkarján) kiválasztottbőrterületre, majd tenyerével erőteljesen, 10-20 másodpercig szorítsa bőréhez.Győződjön meg arról, hogy a tapasz megtapadt, főleg a széleken; azonbansemmiképpen se próbálja leválasztani a tapaszt a tapadás ellenőrzése érdekében.

 

 

Mikor és hogyan kelleltávolítani a Nitroderm TTS transzdermális tapaszt?

Általában naponta egyszer,reggel kell az új tapasz(oka)t a bőrre felhelyezni. A tapaszt az orvos általelőírt időpontban kell felhelyezni és eltávolítani.

 

A tapaszt levétele után aragasztós oldalával egymásfelé hajtsa félbe. Ne vágja vagy szakítsa ketté. Úgydobja el a használt tapaszt, hogy gyermekek kezébe ne kerülhessen. Aragasztóanyag maradványainak bőrről való eltávolítására oldószer (pl. alkohol,sebészeti alkohol, sebbenzin, stb.) alkalmazható.

Az új tapaszt egy másikhelyre ragassza.

 

Módosítja a kezeléshatékonyságát, ha a tapasz átnedvesedik?

Nem. A tapasz jól tapad abőrhöz és hatását a fürdés, zuhanyozás vagy fizikai aktivitás nem befolyásolja.

 

Mi a teendő, ha a tapaszleválik a bőrről?

Nem valószínű, de ha a tapaszmégis leválna, azt el kell dobni és újat kell felhelyezni egy másikbőrfelületre.

A következő tapaszt már aszokásos időben alkalmazza.

 

Ha az előírtnál többNitroderm TTS transzdermális tapaszt alkalmazott

Ha az orvosa által előírtnálvéletlenül több tapaszt tett fel, azonnal forduljon kezelőorvosához, mivellehet, hogy orvosi megfigyelésre van szüksége. A túladagolás hatása sokszoregyszerűen a tapasz eltávolításával megszüntethető. Szédülés esetén az alsóvégtag felemelése, illetve befáslizása segít.

 

Ha elmulasztotta atapaszcserét

Amennyiben Ön a tapasz cseréjét (folyamatos kezelésesetén) ill. eltávolítását (időszakos kezelés esetén) az orvos által előírtidőpontban elfelejtette akkor sem kell aggódnia.

 

Amint eszébe jut a mulasztás cserélje le, ill.távolítsa el a meglévőt és a következő, orvos által előírt időpontban mindentaz előírtak szerint kell folytatnia.

 

Ha idő előtt abbahagyja aNitroderm TTS transzdermális tapasz alkalmazását

Amennyiben a Nitroderm TTStranszdermális tapasszal történő kezelése már hetek óta vagy annál hosszabbideje tart nem hagyható azonnal el a készítmény használata, mert azanginás rohamok megjelenését válthatja ki. Kezelőorvosa tájékoztatja a kezeléselhagyásának leghelyesebb üteméről.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, aNitroderm TTS transzdermális tapasz is okozhat mellékhatásokat, melyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A következő mellékhatások akezelés során jelentkezhetnek és maguktól elmúlhatnak. Általában nem igényelnekorvosi beavatkozást, de ha néhány napnál tovább tartanak, vagy súlyosak,forduljon kezelőorvosához.

 

A leggyakoribb mellékhatás(100 emberből 10-nél vagy többnél fordul elő):

·        hányinger,

·        hányás.

 

Gyakori mellékhatások(100-ból 1-10 emberen fordul elő):

·        fejfájás, amire szükség eseténenyhe fájdalomcsillapítót lehet alkalmazni.

 

Nem gyakori mellékhatások(1000-ből kevesebb, mint 10 emberen fordul elő):

·        Bőrirritáció: A tapaszfelragasztása helyén enyhe bőrpír alakulhat ki, mely viszkethet, mely a tapaszlevétele után néhány nap alatt elmúlik.

·        Allergiás reakció a bőrön: Ha abőr igen erősen kivörösödik, megduzzad, hólyagok képződnek rajta, vagytestszerte bőrkiütés jelentkezik, szükséges orvoshoz fordulni.

 

Ritka mellékhatások (10 000-ből1-10 emberen fordul elő):

·        arckipirulás, szédülés,ájulásérzés jelentkezhet, különösen ülő vagy fekvő helyzetből való hirtelenfelálláskor. Ezen a lassú mozdulatok (lassú felállás) segíthetnek. Ha szédül,üljön le vagy feküdjön le.

·        szapora szívverés.

 

Nagyon ritka mellékhatások(10 000-ből kevesebb, mint 10 emberen fordul elő):

·        szédülés.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

 

 

5          HOGYAN KELL ANITRODERM TTS TRANSZDERMÁLIS TAPASZT TÁROLNI?

 

Legfeljebb25°C-on tárolandó.

A gyógyszer (alkalmazásaelőtt és után is!) gyermekektől elzárva tartandó!

Acsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Nitroderm TTStranszdermális tapaszt

 

 

6.         TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Nitroderm TTS transzdermális tapasz

-         A Nitroderm TTStranszdermális tapaszok hatóanyaga:

TTS5 mg/24 óra transzdermális tapasz: 250 mg glicerin-tritintrát 10%-os laktózos porhigítás(megfelel25,0 mg nitroglicerinnek) tapaszonként.

TTS10 mg/24 óra transzdermális tapasz: 500 mg glicerin-tritintrát 10%-os laktózos porhigítás (megfelel50,0 mg nitroglicerinnek)tapaszonként.

TTS15 mg/24 óra transzdermális tapasz: 750 mg glicerin-tritintrát 10%-os laktózos porhigítás(megfelel 75,0 mg nitroglicerinnek)tapaszonként.

 

-         Egyéb összetevők: folyékonyszilikon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, etilén-vinilacetát kopolimer 9%.

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem:

TTS5 mg/24 óra transzdermális tapasz: hosszúkás, lapos, 10 cm2 területű (kb 4,9 cm x3,2 cm), két végén lekerekített transzdermális tapasz. Egyik oldala „CG DOD”jelzéssel ellátott, fehér, pasztaszerű töltetet tartalmazó szürkés-narancssárgafilmréteg, ahol a töltetet egy szabályozó membrán és egy adhezív réteg borítja,másik oldala fehér színű, recés felületű védőréteg. Hosszabbik oldalán avédőréteg eltávolítását segítő fül található.

TTS10 mg/24 óra transzdermális tapasz: hosszúkás, lapos, 20 cm2 területű(kb. 8,8 cm x 3,2 cm), két végén lekerekített transzdermális tapasz.Egyik oldala „CG DPD” jelzéssel ellátott, fehér, pasztaszerű töltetettartalmazó szürkés-narancssárga filmréteg, ahol a töltetet egy szabályozómembrán és egy adhezív réteg borítja, másik oldala fehér színű, recés felületűvédőréteg. Hosszabbik oldalán a védőréteg eltávolítását segítő fül található.

TTS15 mg/24 óra transzdermális tapasz: Egyik végén elnyújtott ovális alakú, lapos, bőrszínű„CG EJE” jelzéssel ellátott transzdermális tapasz. A tapasz belső oldala:kétrekeszes membrános rendszer, amely 1363,7 mg töltettömegű fehér színűpasztaszerű anyagot tartalmaz. A tapaszt fehér színű műanyag védőlap védi.

 

Csomagolás:

30db tapasz egyenként csomagolt laminált papír/PE/Al/Surlyn védőtasakokban ésdobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

NovartisHungária Kft. (Pharma részlege),

1114Budapest, Bartók Béla út 43-47.

 

Gyártó:

NovartisHungária Kft 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

 

 

OGYI-T-1291/01                    TTS5 mg/24 óra transzdermális tapasz

OGYI-T-1291/02                    TTS10 mg/24 óra transzdermális tapasz

OGYI-T-1291/03                    TTS15 mg/24 óra transzdermális tapasz

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011.március 5.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!