Acepril 2,5 mg tabletta (28x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Acepril 2,5 mg tabletta

Acepril 5 mg tabletta

Acepril 10 mg tabletta

Acepril 20 mg tabletta

enalapril‑maleát

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer az Acepril és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók az Acepril alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni az Acepril-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell az Acepril-t tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ACEPRIL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Aceprilaz angiotenzin‑konvertáló enzimgátló (ACE‑gátló) megnevezésűgyógyszerek csoportjába tartozik. Orvosa a hipertónia (magas vérnyomás) ésszívelégtelenség (a szívműködés gyengülése) kezelésére írta fel Önnek az Acepriltablettát. Az Acepril tablettát a tünetekkel járó szívelégtelenség megelőzéséreis alkalmazzák.

 

Az Acepril sok, tüneteket mutató szívelégtelenségbenszenvedő betegnél lelassítja a szívelégtelenség rosszabbodását, csökkenti aszívelégtelenség miatti kórházi kezelés szükségességét, és néhány betegnekmeghosszabbítja az életét.

 

A szívelégtelenség korai szakaszában lévő számos betegnek atünetek kifejlődését megelőzően az Acepril segít megelőzni a szívműködésgyengülését és lelassítja a tünetek (pl.: légszomj, fáradtság könnyűfizikai igénybevételt, pl.: sétát követő fáradtság, boka‑ éslábduzzanat) kifejlődését. Ezek a betegek kisebb valószínűséggel kerülnekkórházba a szívelégtelenség eredményeképpen.

 

 

2.       TUDNIVALÓKAZ ACEPRIL ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne szedje az Acepril‑t:

·               ha allergiás (túlérzékeny) azenalaprilra, vagy az Acepril bármely egyéb összetevőjére. (Lásd 6. Továbbiinformációk.)

·               ha korábban kezelték már az Acepril-lelazonos csoportba (az ACE-gátlók közé) tartozó gyógyszerrel, és erre allergiásreakciók jelentkeztek (az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanata,nyelési vagy légzési nehézséggel). Akkor sem szedheti az Acepril-t, ha ilyen típusúreakciók ismeretlen okból jelentkeztek Önnél, vagy örökletes vagy ismeretleneredetű nyakra, arcra terjedő hirtelen kialakuló duzzanat esetén.

·               amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség koraiszakaszában sem ajánlott szedni az Acepril-t.)

 

Ha nem biztos abban, hogy szedheti‑e az Acepril‑t,forduljon orvosához.

 

Az Acepril fokozott elővigyázatossággalalkalmazható

·               Közölje orvosával, ha bármilyenegészségügyi problémája van vagy volt, valamint az allergia minden formájáról. Közöljeorvosával, ha szívbetegségben, vérképzési rendellenességben vagy májbetegségbenszenved, dialízis-kezelésben részesül, vagy diuretikumokat (vízhajtó gyógyszereket)szed, illetve ha a közelmúltban súlyos hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél.

 

·               Közölje azt is orvosával, ha sószegénydiétát tart, káliumpótlókat, káliumspóroló készítményeket vagy káliumtartalmúsópótlókat szed, illetve ha Ön elmúlt 70 éves, cukorbetegségben vagybármely vesebetegségben szenved (beleértve a vese‑átültetést is), mivelezek a vér káliumszintjeinek növekedését eredményezhetik, amely súlyos lehet.Ezekben az esetekben orvosának esetleg módosítania kell az Acepril adagját,vagy figyelemmel kell kísérnie a vér káliumszintjét. Ha Ön cukorbeteg és szájonát szedhető, cukorbetegségre használt gyógyszert szed vagy inzulin‑kezelésbenrészesül, vércukorszintjét az Acepril‑lel történő kezelés első hónapjaalatt szigorú megfigyelés alatt kell tartani.

 

·               Közölje orvosával, ha Önnél valahafellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gégeduzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Közölje orvosávalazt is, ha LDL‑aferézis kezelésben fog részesülni, illetve hadeszenzibilizáló kezelést fog kapni, hogy csökkenjenek méh- vagy darázscsípésnyomán kialakuló allergiás tünetei.

 

·               Közölje orvosával, ha vérnyomásaalacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban állótesthelyzetben).

 

Haorvosa azt közölte Önnel, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassaorvosát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt.

 

Műtétekés érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is) tájékoztassa az orvostvagy a fogorvost arról, hogy Acepril-t szed, mivel ennek hatására azérzéstelenítés során hirtelen vérnyomásesés következhet be.

 

Feltétlenülközölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az Aceprilszedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott, és súlyos károkat okozhat amagzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza (lásd Terhesség és Szoptatás).

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

AzAcepril‑t általában más gyógyszerekkel együtt is lehet szedni. Fontosazonban, hogy tájékoztassa orvosát az Ön által szedett gyógyszerekről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel bizonyos gyógyszerekbefolyásolhatják egymás hatását. Az Acepril megfelelő adagjának felírásáhozorvosának különösen fontos tudnia, hogy Ön használ-e más vérnyomáscsökkentőgyógyszereket, diuretikumokat (vízhajtó gyógyszereket), káliumtartalmúgyógyszereket (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is), cukorbetegségkezelésére használt gyógyszereket (beleértve a szájon át szedhetőantidiabetikumokat és az inzulint), lítiumot (egyes depressziófajták kezelésérehasznált gyógyszer), triciklikus antidepresszánsokat, antipszichotikumokat,szimpatomimetikumokat, bizonyos fájdalomcsillapítókat vagy artritisz kezelésérehasznált gyógyszert, beleértve az aranyterápiát, illetve fogyaszt-e alkoholt.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Az Acepril‑tvizsgálták gyermekekben. További információiért forduljon orvosához.

 

Terhesség

Feltétlenülközölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Általábanaz orvos aztfogja tanácsolni Önnek, hogy az Acepril helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni, mivel az Acepril‑tnem ajánlott a korai terhesség időszakában alkalmazni, és mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha aterhesség 3. hónapjától alkalmazza.

 

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretnékezdeni a szoptatást. Az Acepril szedése alatt újszülöttek - különösen koraszülöttek- szoptatása (a születést követő első hetekben) nem javasolt. Idősebb csecsemőesetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja a készítmény szoptatás alattialkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshezés gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Agyógyszerre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. Az Acepril bizonyosjelentett mellékhatásai befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez ésgépek kezeléséhez szükséges képességeit. (Lásd Lehetséges mellékhatások).

 

Fontos információk akészítmény egyes összetevőiről

Tejcukor érzékenységbenfigyelembe kell venni, hogy a 2,5 mg-os készítmény 98,15 mg, az 5 mg-os 196,3mg, a 10 mg-os161,3 mg a 20 mg-os 145,42 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként.

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ACEPRIL-T?

 

A tabletták bevehetők étellel együtt, illetve azétkezésektől függetlenül is. Az Acepril‑t a legtöbben egy pohár vízzelveszik be.

 

Amegfelelő adagolást orvosa fogja meghatározni, az ön állapotának és annakfüggvényében, hogy Ön szed‑e más gyógyszereket is.

 

Az Acepril‑tminden nap, pontosan az orvosa előírásai szerint szedje. Nagyon fontos, hogyegészen addig folytassa az Acepril szedését, ameddig azt az orvos rendelte. Nevegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.

 

Magas vérnyomás

A kezdő adag a legtöbb betegnél napi 5‑20 mg.Néhány betegnek alacsonyabb kezdő adagra van szüksége.

Ahosszú távon általában használt adag naponta 20 mg.

 

Szívelégtelenség

A kezdőadag általában naponta egyszer 2,5 mg. Orvosa ezt a mennyiségetfokozatosan fogja emelni, amíg el nem éri az Ön számára megfelelő adagot. Ahosszú távon általában használt adag naponta 20 mg, egyszerre vagy kétrészletben szedve.

 

Az elsőadag bevételekor, illetve dózismódosítást követően különös óvatossággal járjonel. Azonnal értesítse orvosát, amennyiben szédelgést vagy szédülést tapasztal.

 

Ha az előírtnál több Acepril-t vett be:

Túladagolás esetén forduljon azonnal orvosához, hogy gyorsorvosi ellátásban részesülhessen. A legvalószínűbben jelentkező tünet ahirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatti szédülés vagy szédelgés lehet.

 

Ha elfelejtette bevenni az Acepril-t

Az Acepril-t az előírtak szerint szedje. Ha kihagyott egyadagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csakfolytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Minden gyógyszernek lehetnek nemkívánatos hatásai,úgynevezett mellékhatásai. Az Acepril általában jól tolerálható. A nagyongyakori mellékhatások a szédülés, homályos látás, köhögés, hányinger ésgyengeség. A gyakori mellékhatások a fejfájás, depresszió, a vérnyomásesés(beleértve a hirtelen felállást követő vérnyomásesést) miatti szédelgés,ájulás, mellkasi fájdalom, angina, megváltozott szívritmus, szapora szívverés,légszomj, hasmenés, hasi fájdalom, megváltozott ízérzékelés, kiütés, az arc, azajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggeljáró allergiás reakciók, fáradtság, magas káliumszint a vérben és megnövekedettkreatininszint a vérben.

 

Nem gyakran vagy ritkán egyéb mellékhatások isjelentkezhetnek, és közülük néhány súlyos is lehet, mint pl.: a szívrohamvagy a sztrók, mely magas kockázatú (a szív és/vagy az agy véráramlásizavaraiban szenvedő) betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomásmiatt lép fel. A mellékhatásokkal kapcsolatos további információkról kérdezzemeg orvosát vagy gyógyszerészét. Mindketten a mellékhatások részletesebblistájával rendelkeznek.

 

Amennyiben a fenti tünetek bármelyike, vagy bármely egyébszokatlan tünet jelentkezik, közölje orvosával vagy gyógyszerészével.

 

A következő esetek bármelyikénekjelentkezésekor hagyja abba az Acepril szedését, és haladéktalanul forduljonorvosához:

·               arca, ajka, nyelve és/vagy gégéjemegduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat

·               keze, lábfeje vagy bokája megduzzad

·               csalánkiütés jelentkezik.

 

Tudniakell, hogy a fekete bőrű betegek esetében az ACE‑gátlók szedésekornagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának.

 

A kezdőadag nagyobb mértékű vérnyomásesést okozhat, mint amilyen a folyamatos kezeléssorán bekövetkezik. Ez gyengeség vagy szédülés formájában nyilvánulhat meg,ilyenkor segíthet, ha lefekszik. Ha aggódik emiatt, forduljon orvosához.

 

 

5.       HOGYANKELL AZ ACEPRIL-T TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25ºC‑on tárolandó.

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Acepril-t. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Acepril tabletta

-         A készítmény hatóanyaga 2,5 mg,5 mg, 10 mg vagy 20 mg enalapril‑maleát tablettánként.

-         Egyéb összetevők:

·        2,5 mg, 5 mg: magnézium-sztearát, hidegen duzzadókukoricakeményítő, nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő,laktóz-monohidrát

·        10 mg: vörös vas-oxid (E172), magnézium-sztearát, hidegen duzzadókukoricakeményítő, nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő,laktóz-monohidrát

·        20 mg: vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172),magnézium-sztearát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő,nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát

 

Milyen az Acepril külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tabletta.

Acepril 2,5 mg tabletta: fehér,ovális, metszett élű, lapos, jellemző illatú tabletta, egyik oldalánmélynyomású felezővonallal, másik oldalán felező bemetszéssel ellátva. Törésifelülete fehér.

Acepril 5 mg tabletta: fehér, ovális,mindkét oldalán domború, jellemző illatú tabletta, egyik oldalán mélynyomásúfelezővonallal, másik oldalán felező bemetszéssel ellátva.

Acepril 10 mg tabletta: lazac színű,ovális, mindkét oldalán domború, jellemző illatú tabletta, egyik oldalánmélynyomású felezővonallal, másik oldalán felező bemetszéssel ellátva.

Acepril 20 mg tabletta: barack színű,ovális, metszett élű, lapos, jellemző illatú tabletta, egyik oldalánmélynyomású felezővonallal, másik oldalán felező bemetszéssel ellátva.

 

28 db, ill. 100 db tablettaPA/PVCAl//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

TEVA Magyarország Zrt.

2100 Gödöllő, Repülőtéri út 5.

 

Gyártó:

RoemmersS.A.I.C.F.

Hipolito 460,1st floor

1086 BuenosAires

Argentína

 

OGYI-T‑7386/01-02   (Acepril2,5 mg tabletta)

OGYI‑T‑7386/03-04   (Acepril5 mg tabletta)

OGYI-T‑7386/05-06   (Acepril10 mg tabletta)

OGYI‑T‑7386/07-08   (Acepril20 mg tabletta)

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. április 20.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!