Amagen 3 mg tabletta (30x)

Amagen 3 mg tabletta (30x) betegtájékoztatója

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Amagen 1 mg tabletta

Amagen 2 mg tabletta

Amagen 3 mg tabletta

Amagen 4 mg tabletta

glimepiride

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-          Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-          További kérdéseivel forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

-          Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-          Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer az Amagen tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók az Amagen tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni az Amagen tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell tárolni az Amagen tablettát?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AMAGEN TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Amagen hatóanyaga, a glimepirid a szulfonilureák csoportjába tartozó, szájon át szedendő vércukorcsökkentő gyógyszer.
Hatását hatását elsősorban azáltal fejti ki, hogy a hasnyálmirigyben az inzulintermelő sejtek inzulinelválasztását fokozza azáltal, hogy emeli az inzulintermelő sejtek vércukor-szint emelkedés iránti érzékenységét. A gyógyszer emellett egyéb kedvező hatásokkal is rendelkezik: fokozza a szöveteken az inzulin hatását, fokozza a sejtek cukorfelvételét és gátolja a májban az egyéb vegyületekből történő cukor-előállítást (glükoneogenezist)

 

Javallat:

A 2. típusú diabétesz mellitus kezelésére, amikor a vércukorszint megfelelő mértékű csökkentéséhez a diéta, a testmozgás és a testtömeg-csökkentés önmagában nem elegendő.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AZ AMAGEN TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje az Amagen tablettát, amennyiben:

-          túlérzékeny (allergiás) az Amagen tabletta hatóanyagára, glimepiridre, más szulfonilureákra vagy szulfonamidokra vagy a készítmény bármely segédanyagára.

-          inzulin dependens (I-es típusú) cukorbetegség (diabétesz mellitusban), diabéteszes kómában, diabéteszes anyagcserezavarban ( ketoacidosisban) szenved

-          súlyos vese- vagy májelégtelenségben szenved.

 

Az Amagen tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

-          idősebb betegek, illetve olyan betegek esetében, akik nem hajlandók együttműködni az orvossal

-          alkoholfogyasztás, rendszertelen étkezés, koplalás esetén

-          diéta- és életmódváltoztatás esetén

-          bizonyos endokrin betegségben szenvedők

-          stresszhelyzetek, műtét, baleset esetén

-          vese- és májbetegségben szenvedők

-          a hemoglobinszint csökkenése és a vörösvértestek szétesése (hemolitikus anémia) következhet be olyan betegeknél, akik glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenvednek.

 

Az orvost tájékoztatni kell ilyen tényezők fennállásáról, valamint arról, ha a betegnél gyakoriak az alacsony vércukorszinttel járó (hipoglikémiás) epizódok, ugyanis ekkor rendkívül gondos orvosi felügyelet szükséges. Az orvos dönt arról is, szükséges-e ilyen esetekben az Amagen tabletta helyett egyéb kezelésre, például inzulin adására áttérni.

 

Általában a napi adagot egyszerre kell bevenni, röviddel reggeli előtt, vagy reggeli közben. Amennyiben a beteg nem reggelizik, az első főétkezés előtt vagy alatt kell bevennie a tablettát.

Az alkoholfogyasztás előre ki nem számítható módon fokozhatja vagy gátolhatja a készítmény vércukorcsökkentő hatását. Ezért a kezelés alatt tilos alkoholt fogyasztani.
 

Terhesség és szoptatás

Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

A tervezett terhességről a betegnek tájékoztatni kell kezelőorvosát.

Terhesség és szoptatás idején az Amagen tabletta alkalmazása ellenjavallt: ekkor inzulinra kell áttérni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

A vércukor nagymértékű eltérései alacsony-, vagy magas vércukorszint (hipo- vagy hiperglikémia) esetén, vagy az ezek következtében kialakuló látászavar miatt csökkenhet a koncentráló- és a reakcióképesség. Ez veszélyt jelenthet azokban az esetekben, amikor ezek a képességek különösen fontosak (pl. gépjármű-vezetés vagy gépek kezelése esetén).

A betegek tegyenek meg mindent a hipoglikémia megelőzésére akkor, amikor autót vezetnek. Azoknál a betegeknél, akiknél gyakran fordul elő hipoglikémia, vagy akik kevésbé észlelik annak figyelmeztető jeleit, gondosan kell mérlegelni, hogy tanácsos-e a gépjárművezetés vagy a gépkezelés.

 

Fontos információk az Amagen tabletta egyes összetevőiről:

A készítmény tejcukrot (laktózt) tartalmaz. A ritkán előforduló, öröklött galaktóz-intoleranciában, Lapp-laktáz hiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban szenvedő betegek nem szedhetik ezt a készítményt.

 

Egyéb gyógyszerek alkalmazása:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményekről is.

Számos gyógyszer befolyásolhatja az AMAGEN tabletta hatékonyságát.

A vércukorcsökkentő hatást fokozhatja, emiatt a vércukorszint csökkenhet (hipoglikémia kockázata nő):

-          fenilbutazon, azapropazon és oxifenilbutazon; inzulin és orális antidiabetikus készítmények; szulfinpirazon; egyes szulfonamidok; metformin; tetraciklinek; szalicilátok és p-amino szalicilsav; MAO-gátlók; anabolikus szteroidok és férfi nemi hormonok; kinolon antibiotikumok; kloramfenikol; probenecid; kumarin típusú véralvadásgátlók; mikonazol; fenfluramin; nagy dózisban, infúzióban adott pentoxifillin; fibrátok; tritoqualin; ACE-gátlók; fluoxetin; allopurinol; szimpatolitikumok; ciklo-, tro- és ifoszfamidok; CYP2C9 gátló szerek (fluconazol)

 

A vércukorcsökkentő hatást gátolhatja, emiatt a vércukorszint nőhet:

-          ösztrogének és gesztagének; szaluretikumok, tiazid típusú diureticumok; pajzsmirigy-hormonok, glükokortikoidok; fenotiazin származékok, klorpromazin; adrenalin és szimpatomimetikumok; nagy adagban nikotinsav és nikotinsav származékok; hashajtók (hosszú ideig tartó használat esetén); fenitoin, diazoxid; glukagon, barbiturátok és rifampicin; acetozolamid.

 

A H2 antagonisták előre nem megjósolható módon fokozhatják vagy gátolhatják a vércukorcsökkentő hatást. A β-blokkolók, a klonidin és a reszerpin amellett, hogy befolyásolják az AMAGEN tabletta hatékonyságát, megakadályozzák, hogy az esetleges hipoglikémiára figyelmeztető tünetek kialakuljanak, illetve, hogy a szervezet a hipoglikémiával szemben védekezzen.

 

Az Amagen egyaránt erősítheti vagy gyengítheti a véralvadásgátló kumarin-származékok hatását.

 

Amennyiben nem tudja, hogy az Ön által szedett gyógyszer a fentiek közé tartozik-e, kérjen tanácsot orvosától, gyógyszerészétől.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI AZ AMAGEN TABLETTÁT?

 

A 2-es típusú diabétesz sikeres kezelésének alapja a megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás, és, ha szükséges, a testtömeg csökkentése, valamint a vér- és vizeletcukor értékek rendszeres ellenőrzése. Az orális antidiabetikumok (így az Amagen), valamint az inzulin nem tudják ellensúlyozni annak a káros hatásait, ha a beteg nem tartja be az előírt étrendet, életmódja nem megfelelő. A nem kielégítően csökkentett vércukorszint (hiperglikémia) klinikai tünetei lehetnek például a gyakori vizelés, kínzó szomjúság, szájszárazság és száraz bőr, de az is gyakori, hogy nem okoz panaszokat.
 

A tablettákat egészben, elegendő mennyiségű vízzel kell bevenni és egyben, elrágás nélkül kell lenyelni.

 

Az Amagen tabletta adagolása a vér- és vizeletcukor meghatározások eredményén alapul.

Általában napi egyszeri adag bevétele elegendő. A kezdő adag napi 1 mg glimepirid. Amennyiben ezzel az adaggal kielégítő eredményt érnek el, ez az adag fenntartó terápia is lehet.
Ha 1 mg/nap dózissal nem lehet megfelelő anyagcsere-egyensúlyt elérni, az adagot a vércukorszintnek megfelelően fokozatosan, 1-2 hetes időközönként lehet emelni napi 2, 3, illetve 4 mg-ra.  Napi 4 mg glimepiridnél nagyobb adag csak kivételes esetben ad jobb eredményt. A javasolt maximális napi adag 6 mg glimepirid.  A készítmény hatékonyságának fokozása érdekében szükség esetén egyéb vércukorcsökkentő készítmények adására (pl. metformin, inzulin) is sor kerülhet.

A beteg életvitele, gyógyszerek szedése, ill. egyéb megbetegedés miatt szükség lehet a vér- és vizeletcukor meghatározás alapján a beállított adag későbbi módosítására. A terápia során a készítmény hatékonysága javulhat, azaz lehet, hogy idővel kisebb adagokra van szükség.

 

A kezelés időtartama: az Amagennel történő kezelés általában hosszú ideig tart.
 

Az egyéb vércukorcsökkentő szerekről Amagen tablettára való áttérés csak orvosi felügyelet mellett történhet!

 

Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét

 

Ha az Amagen tabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Amagen tablettát vett be:

Nagyon fontos az orvos által előírt adagolás betartása. Ha Ön véletlenül több tablettát vett be, haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi a teendő, vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.
A túladagolás jellegzetes tünete az alacsony vércukorszint (hipoglikémia). Ennek tüneteit lsd. a mellékhatásoknál. A tünetek általában eltűnnek azonnali szénhidrátbevitel (cukorfogyasztás) után, azonban a beteg ebben az esetben is forduljon orvoshoz, mert gyakran a tünetmentesség csak átmeneti! A mesterséges édesítőszerek nincsenek hatással a hipoglikémia tüneteire.

 

Ha elfelejtette bevenni az Amagen tablettát:

Amennyiben elfelejtette bevenni a gyógyszert az előírt időpontban, még aznap - amint eszébe jut - pótolni kell az adagot. Ha egy nap nem vette be a gyógyszert, a következő napon a szokásos adagot kell bevenni. Ne vegyen be több tablettát az elfelejtett adag pótlására!

A gyógyszerszedés során előforduló esetleges hibákat és az ilyen esetekben szükséges teendőket előre meg kell beszélnie kezelőorvosával.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, az Amagen tablettának is lehetnek mellékhatásai, melyek azonban nem jelentkeznek mindenkinél.

 

Ne riadjon meg az alábbi felsorolástól – nagy a valószínűsége, hogy egyik mellékhatás sem fog Önnél kialakulni.

 

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek: Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kiváltotta tünetek. Ide tartoznak: fejfájás, farkasétvágy, émelygés, hányás, kimerültség, aluszékonyság, alvászavar, nyugtalanság, agresszivitás, csökkent koncentrálóképesség, csökkent éberség és reakciókészség, depresszió, zavartság, beszédzavarok, látászavarok, remegés, izomerő-csökkenés, érzékzavarok, szédülés, tehetetlenség, az önkontroll elvesztése, delírium, görcsök, aluszékonyság, eszméletvesztés (amely akár kómához is vezethet), felületes légzés és lassú szívverés.

A szervezet hipoglikémiára adott válasza következtében izzadás, sápadtság, nyirkos tapintatú bőr, nyugtalanság, gyors szívverés, vérnyomásemelkedés, szívdobogásérzés, szívtáji szorító fájdalom és szívritmuszavarok is felléphetnek. A súlyos hipoglikémia klinikai tünetei a stroke tüneteire is hasonlíthatnak.

A hipoglikémia tünetei többnyire hirtelen alakulnak ki, súlyos fokúak lehetnek.

A hipoglikémia majdnem mindig azonnal helyreállítható szénhidrátbevitellel (például kockacukor, cukorral ízesített gyümölcslé vagy cukros tea). Ezért a betegeknek mindig maguknál kell tartani cukrot (szőlőcukrot). A mesterséges édesítőszerek hatástalanok hipoglikémiás anyagcserezavar kezelésében.  A beteget orvoshoz kell vinni, még akkor is, ha a tünetek megszűnnek, mivel lehet, hogy a tünetek csak átmenetileg szűntek meg!

A többi antidiabetikus gyógyszerhez hasonlóan a hipoglikémiás reakciók előfordulása egyéni tényezőktől, például étkezési szokásoktól és az adagolástól, valamint az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerektől is függ.

 

Egyéb mellékhatások:

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek: Vérkép-eltérések; közepes vagy súlyos mértékű vérlemezkeszám-csökkenés, fehérvérsejtszám-csökkenés vagy hiány (granulocitopénia, agranulocitózis), hemolitikus anémia.  Ezek az elváltozások a kezelés abbahagyása után általában megszűnnek.

Immunrendszeri betegségek: Sulphonylureakkal, sulphonamidokkal, vagy ezek származékaival szembeni kereszt-érzékenység. Az enyhe fokú túlérzékenységi reakciókból súlyos fokú reakció alakulhat ki, melyhez légszomj, alacsony vérnyomás, esetenként sokk társul. Allergiás érgyulladás (vaszkulitisz).

Érzékszervi panaszok: Átmeneti látászavarok, különösen a kezelés elején a vércukorszint-változások következtében.

Emésztőrendszeri betegségek: Émelygés. Hányás, hasmenés, a gyomorban teltségérzet, hasi fájdalom.

Máj-, epebetegségek: Májenzim-értékek emelkedése. Májműködési zavar (pl. epepangás és sárgaság) és májgyulladás kialakulhat, mely májelégtelenségbe torkollhat.

A bőr és a bőr alatti szövetek betegségei: Bőr túlérzékenységi reakciói, például viszketés, kiütés és csalánkiütés. Fényérzékenység

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei: Szérum nátriumszint csökkenése.

Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL TÁROLNI AZ AMAGEN TABLETTÁT?

 

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó.

 

Legfeljebb 25°C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszert csak a dobozon feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a készítmény

Hatóanyag:

Amagen 1 mg tabletta

1 mg glimepirid tablettánként.

Amagen 2 mg tabletta

2 mg glimepirid tablettánként.

Amagen 3 mg tabletta

3 mg glimepirid tablettánként.

Amagen 4 mg tabletta

4 mg glimepirid tablettánként.

 

Segédanyagok:

Amagen 1 mg tabletta

Vörös vas-oxid (E172), povidon, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz monohidrát (68,9 mg)

Amagen 2 mg tabletta

Sárga vas-oxid (E172), indigókármin alumínium lakk, povidon, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz monohidrát (137,8 mg)

Amagen 3 mg tabletta

Sárga vas-oxid (E172), povidon, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz monohidrát (206,7 mg)

Amagen 4 mg tabletta

Indigókármin alumínium lakk, povidon, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz monohidrát (275,6 mg)

 

Milyen a készítmény külleme és csomagolása

Leírás: Tabletta.

Amagen 1 mg tabletta

Rózsaszín, kapszula alakú, lapos felületű, mindkét oldalán törővonallal, az egyik oldalán „GM” és „1” jelöléssel, a másik oldalán „G” és „G” jelöléssel ellátott tabletta

Amagen 2 mg tabletta

Zöld, kapszula alakú, lapos felületű, mindkét oldalán törővonallal, az egyik oldalán „GM” és „2” jelöléssel, a másik oldalán „G” és „G” jelöléssel ellátott tabletta

Amagen 3 mg tabletta

Sárga, kapszula alakú, lapos felületű, mindkét oldalán törővonallal, az egyik oldalán „GM” és „3” jelöléssel, a másik oldalán „G” és „G” jelöléssel ellátott tabletta

Amagen 4 mg tabletta

Kék, kapszula alakú, lapos felületű, mindkét oldalán törővonallal, az egyik oldalán „GM” és „4” jelöléssel, a másik oldalán „G” és „G” jelöléssel ellátott tabletta

 

Csomagolás: 30 db/60 db/120 db tabletta átlátszó PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban.

*Dobozok tartalma: 30, 50, 60, 90, 100, 120 vagy 250 tabletta

* Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Generics(UK) Ltd, Station Close, Potters bar, Hertfordshire,EN6 1TL 
Egyesült Királyság

 

Gyártó:

Merck Farma y Quimica
Poligono MERCK, E-08100 Mollet Del Valles, Barcelona

Generics (UK) Ltd
Station Close, Potters bar, Hertfordshire, EN6 1TL Egyesült Királyság

Mc Dermott Laboratoires t/a Gerard Laboratoires
35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13 Írország

 

OGYI-T-20 252/01            (Amagen 1 mg tabletta) 30 db

OGYI-T-20 252/02            (Amagen 1 mg tabletta) 60 db

OGYI-T-20 252/03            (Amagen 1 mg tabletta) 120 db

 

OGYI-T-20 252/04            (Amagen 2 mg tabletta) 30 db

OGYI-T-20 252/05            (Amagen 2 mg tabletta) 60 db

OGYI-T-20 252/06            (Amagen 2 mg tabletta) 120 db

 

OGYI-T-20 252/07            (Amagen 3 mg tabletta) 30 db

OGYI-T-20 252/08            (Amagen 3 mg tabletta) 60 db

OGYI-T-20 252/09            (Amagen 3 mg tabletta) 120 db

 

OGYI-T-20 252/10            (Amagen 4 mg tabletta) 30 db

OGYI-T-20 252/11            (Amagen 4 mg tabletta) 60 db

OGYI-T-20 252/12            (Amagen 4 mg tabletta) 120 db

 

Belgium:               Glimepiride Mylan

Cseh köztársaság: Glimepirid Mylan

Németország:       Glimepiride Mylan

Finnország:           Glimepiride Mylan Tabletti

Olaszország                   Glimepiride Mylan Generics

Luxemburg:                    Glimepiride Mylan

Hollandia    :         Glimepiride Mylan Tabletten

Norvégia:             Glimepirid Mylan

Svédország:                   Glimepiride Mylan

Szlovákia:            Glimepirid Mylan

Szlovénia:            Glimepirid Mylan

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. december 30.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!