Arkolamyl 5 mg szájban diszpergálódó tabletta (28x)

Arkolamyl 5 mg szájban diszpergálódó tabletta (28x) betegtájékoztatója

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Arkolamyl 5 mg szájban diszpergálódó tabletta

Arkolamyl 10 mg szájban diszpergálódó tabletta

olanzapin

 

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-       Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-       További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-       Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-       Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.    Milyen típusú gyógyszer az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.    Tudnivalók az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása előtt

3.  Hogyan kell alkalmazni az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát?

4.  Lehetséges mellékhatások

5.  Hogyan kell az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát tárolni?

6.  További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta az úgynevezett antipszichotikumok csoportjához tartozik.

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta olyan betegség kezelésére használatos, amelynek jellemző tünetei az ott nem lévő dolgok hallása, látása vagy érzékelése, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottá válás. Az ilyen betegségben szenvedő emberek nyomott hangulatúak, szorongóak vagy feszültek is lehetnek.

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta olyan állapot kezelésére is alkalmazható, amelynek tünete a „feldobottság”-érzés, túláradó energiaszint, a szokásosnál sokkal kisebb alvásigény, felgyorsult beszéd gondolatszárnyalással és néha kifejezett ingerlékenység. A készítmény hangulatstabilizáló szer is, ami megelőzi az ezzel az állapottal járó kórosan felfokozott, illetve lehangolt (depressziós) hangulati szélsőségek további előfordulását.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AZ Arkolamyl SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) az olanzapinra vagy az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta egyéb összetevőjére. Az allergiás reakciót bőrkiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzanat és légszomj alapján lehet felismerni. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyen jelentkezik Önnél!
 • ha korábban szembetegséget, például bizonyos típusú zöldhályogot (glaukómát, emelkedett szemnyomással járó betegség) diagnosztizáltak Önnél

 

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 • Az ebbe a gyógyszercsoportba tartozó készítmények elsősorban az arc vagy a nyelv izmainak szokatlan mozgásait okozhatják. Ha az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedését követően ilyet észlel, értesítse kezelőorvosát!
 • Az ilyen típusú gyógyszerek nagyon ritkán az alábbi tünetek kombinációját okozhatják: láz, szaporább légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság. Ha ezt tapasztalja, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával!
 • Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása szellemi leépülésben (demenciában) szenvedő idős betegek esetében nem ajánlott, mivel súlyos mellékhatások jelentkezhetnek.

 

Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, minél előbb értesítse kezelőorvosát:

 

 • Cukorbetegség
 • Szívbetegség
 • Máj- vagy vesebetegség
 • Parkinson-kór
 • Epilepszia
 • Prosztata-panaszok
 • A bélmozgások leállása (paralitikus ileusz)
 • Vérkép-rendellenességek
 • Szélütés vagy átmeneti tüneteket okozó agyi keringési zavar (sztrók vagy mini-sztrók)

 

Amennyiben a beteg szellemi leépülésben (demenciában) szenved, gondozójának/hozzátartozójának kell tájékoztatni a kezelőorvost arról, hogy a betegnek volt-e már szélütése vagy agyi keringési zavara.

 

Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa rutinszerű elővigyázatosságból figyelemmel kísérheti vérnyomását.

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta adása nem javallott 18 éves kor alatti betegek számára.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedése során csak akkor szedjen egyéb gyógyszereket, ha kezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti azokat. Álmosságot tapasztalhat, ha az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát olyan gyógyszerekkel szedi együtt, amelyeket depresszió ellen vagy szorongás ellen vagy az alvás elősegítésére (trankvillánsok) adnak.

 

Szólnia kell kezelőorvosának, amennyiben fluvoxamint (mely egy depresszió elleni szer), vagy ciprofloxacint (mely egy antibiotikum) szed, mivel ez szükségessé teheti az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta adagjának megváltoztatását.

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,

beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

Különösen fontos, hogy szóljon orvosának, amennyiben Parkinson-kór miatt szed gyógyszereket.

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedésének ideje alatt ne fogyasszon alkoholt, mert az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta és az alkohol együttesen álmosságot okozhat.

 

Terhesség és szoptatás

Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy az lehet! Terhesség alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, hacsak ezt kezelőorvosával nem beszélte meg.

Szoptatás alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta kis mennyiségben átkerülhet az anyatejbe.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedése során fennáll annak a veszélye, hogy álmosság lép fel. Ha ezt észleli, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket. Tájékoztassa erről kezelőorvosát!

 

Fontos információk az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta egyes összetevőiről

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI AZ Arkolamyl SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTÁT?

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

 

Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát kell bevennie, és mennyi ideig kell folytatnia szedésüket. Az olanzapin napi adagja 5 – 20 mg között mozog. Beszéljen orvosával, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba az olanzapin szedését, hacsak ezt orvosa nem javasolja.

 

Naponta egyszer, kezelőorvosa útmutatása szerint vegye be az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát! Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a szájban diszpergálódó tablettákat! Nem számít, hogy étkezések alatt, vagy azoktól függetlenül szedi azokat. Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát szájon át kell alkalmazni.

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta könnyen törik, így óvatosan kell bánnia a tablettákkal. Ne fogja meg a tablettát vizes kézzel, mivel a tabletta eltörhet.

 

1.    Fogja meg a buborékcsomagolást a szélén és egy egységet válasszon el a buborékcsomagolás többi részéről úgy, hogy óvatosan elszakítja a körülötte lévő perforációt.

2.    Óvatosan húzza le a hátáról a fóliát.

3.    Óvatosan nyomja ki a tablettát.

4.    Helyezze a tablettát a szájába. Gyorsan feloldódik a szájában, így könnyen le lehet nyelni.

 

A tablettát egy teli pohár vagy csésze vízbe, narancslébe, almalébe, tejbe vagy kávéba is teheti és keverje el. Néhány folyadék esetén a keverék színe megváltozhat és akár zavarossá is válhat. Azonnal igya meg!

 

 

 

Ha az előírtnál több Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát vett be

Azok a betegek, akik az előírtnál több Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavarok, szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelven) és tudatzavar. Egyéb tünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, a légzés lassulása, félrenyelés, magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok. Ilyen esetben azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a kórházzal. Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát.

 

 

 

Ha elfelejtette bevenni az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát

Vegye be a következő tablettát, amint eszébe jut! Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására!

 

Ha idő előtt abbahagyja az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érzi magát! Fontos, hogy mindaddig folytassa az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedését, amíg azt orvosa javasolja.

 

Ha hirtelen hagyja abba az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta szedését, olyan tünetek fordulhatnak elő, mint például verejtékezés, alvásképtelenség, izomremegés, szorongás vagy émelygés és hányás. A kezelés abbahagyása előtt orvosa az adagok fokozatos csökkentését javasolhatja.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nagyon gyakori mellékhatások: 10 felhasználóból egyet érintenek

 • Súlygyarapodás
 • Aluszékonyság
 • A prolaktinszintek emelkedése a vérben

 

Gyakori mellékhatások: 100 felhasználóból 1 – 10-et érintenek

 • Bizonyos vérsejtek számában és a keringő zsírok szintjében bekövetkező változások
 • A cukorszint emelkedése a vérben és a vizeletben
 • Fokozott éhségérzet
 • Szédülés
 • Nyugtalanság
 • Izomremegés
 • Izommerevség vagy –görcs (beleértve a szemmozgásokat)
 • Beszédzavarok
 • Szokatlan mozgások (különösen az arcot vagy a nyelvet érintik)
 • Székrekedés
 • Szájszárazság
 • Bőrkiütés
 • Erőtlenség
 • Nagyfokú fáradtság
 • Vízvisszatartás, amely a kéz, boka vagy láb bedagadásához vezet
 • A kezelés korai szakaszában néhány beteg szédülhet vagy elájulhat (lassú szívveréssel), különösen akkor, ha fekvő vagy ülő testhelyzetből áll fel. Ez általában magától elmúlik, ha azonban nem, szóljon kezelőorvosának.

 

Nem gyakori mellékhatások: 1 000 felhasználóból 1 – 10-et érintenek

 • Lassú szívverés
 • Napfény iránti fokozott érzékenység
 • Hajhullás

 

Ritka mellékhatások: 10 000 felhasználóból 1 – 10-et érintenek

 • Az emlő megnagyobbodása férfiaknál vagy nőknél

 

Egyéb lehetséges mellékhatások: a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem állapítató meg.

 • Allergiás reakció (pl. az ajak és a torok bedagadása, viszketés, bőrkiütés).
 • Cukorbetegség vagy a cukorbetegség súlyosbodása, ami esetenként ketoacidózissal (a vérben és a vizeletben ketontestek jelennek meg), vagy kómával jár.
 • A normál testhőmérséklet csökkenése.
 • Görcsrohamok, ezek mellett általában szerepelnek görcsrohamok (epilepszia) a kórtörténetben
 • Láz, gyorsabb légzés, verejtékezés, izommerevség és álmosság vagy aluszékonyság együttes jelentkezése.
 • A szemizom görcse, ami a szem forgó mozgását okozza.
 • Kóros szívritmus.
 • Tisztázatlan eredetű, hirtelen halál.
 • Vérrögök, így a lábszár mélyvénás trombózisa vagy a tüdőben vérrög képződése.
 • Hasnyálmirigy-gyulladás, ami súlyos gyomorfájdalmat, lázat és rossz közérzetet okoz.
 • Májbetegség a bőr és a szemfehérje besárgulásának formájában.
 • Megmagyarázhatatlan hasogatás és fájdalom formájában jelentkező izombetegség.
 • Vizeletürítési nehézség.
 • Elhúzódó és/vagy fájdalmas erekció.

 

Az olanzapin szedése során az elbutulásban (demenciában) szenvedő idős betegeknél szélütés (sztrók), tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet emelkedés, a bőr kipirulása és járászavar léphet fel. Néhány halálos kimenetelű esetről is beszámoltak ebben a speciális betegcsoportban.

 

Az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél ronthatja a tüneteket.

 

Az ilyen típusú gyógyszereket hosszú időn keresztül szedő nőknél ritkán megindult a tejelválasztás, menstruációk kimaradtak, vagy rendszertelen vérzések léptek fel. Ha ez tartósan fennáll, értesítse kezelőorvosát. Nagyon ritkán izomremegés, aluszékonyság vagy álmosság jelentkezett azoknál a csecsemőknél, akiknek az édesanyja Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát szedett a terhesség utolsó szakaszában (harmadik harmadban).

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AZ Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (’Felhasználható:’ illetve ’Felh.:’ feliratok) után ne szedje az Arkolamyl szájban diszpergálódó tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta

-          A készítmény hatóanyaga az olanzapin.

Szájban diszpergálódó tablettánként 5 mg, ill. 10 mg olanzapint tartalmaz.

-          Egyéb összetevők: kroszpovidon (A típusú), laktóz-monohidrát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidroxipropil-cellulóz, menta aroma (összetétele: mentaolaj, terpénmentes mentaolaj, eukaliptol, menton, izomenton, metilén-acetát, mentol), talkum, magnézium-sztearát.

 

Milyen az Arkolamyl szájban diszpergálódó tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Arkolamyl 5 mg, ill. 10 mg szájban diszpergálódó tabletták sárga színű, kerek tabletták.

A szájban diszpergálódó tabletta egy technikai elnevezése azoknak a tablettának, amelyek közvetlenül a szájban oldódnak, és ezáltal könnyen lenyelhetők.

 

Csomagolás:

Szájban diszpergálódó tabletták PA/Al/PVC – Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

 

10 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 70 db, 84 db, 90 db, 98 db, 100 db, ill. 112 db szájban diszpergálódó tabletta dobozonként.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Generics [UK] Limited

Station Close, Potters Bar,

Herts EN6 1TL

Egyesült Királyság

 

Gyártók:

Pharmathen S.A.

Dervenakion 6

15351 Pallini, Attiki

Görögország

 

McDermott Laboratories

t/a Gerard Laboratories

35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13

Írország

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Dánia                                      Arkolamyl

Ausztria                                  Arkolamyl 5 mg, 10 mg, 15 mg Schmelztabletten

Bulgária                                  Arkolamyl

Cseh Köztársaság                    Arkolamyl 5 mg, 10 mg

Észtország                               Arkolamyl

Magyarország                         Arkolamyl

Lettország                               Arkolamyl

Litvánia                                  Arkolamyl 5 mg, 10 mg and 15 mg burnoje disperguojamosios tabletės

Románia                                 Arkolamyl 5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg comprimate orodispersabile

Szlovákia                                Arkolamyl

Németország                           Arkolamyl

 

 

 

Arkolamyl 5 mg szájban diszpergálódó tabletta

OGYI-T-21318/01-11            

 

Arkolamyl 10 mg szájban diszpergálódó tabletta

OGYI-T-21318/12-22            

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:

 

2010. 06. 09.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!