Fentanyl-ratiopharm 25 mikrog/h transzderm.tapasz (5x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Fentanyl-ratiopharm 25 mikrogramm/h transzdermális tapasz

Fentanyl-ratiopharm 50 mikrogramm/h transzdermálistapasz

Fentanyl-ratiopharm 75 mikrogramm/h transzdermálistapasz

Fentanyl-ratiopharm 100 mikrogramm/h transzdermálistapasz

 

fentanil

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Fentanyl-ratiopharmés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Fentanyl-ratiopharmalkalmazása előtt

3.       Hogyan kellalkalmazni a Fentanyl-ratiopharm-ot?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyan kell a Fentanyl-ratiopharmot tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FENTANYL-RATIOPHARMÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A fentanil az opioidokcsoportjába tartozó erős fájdalomcsillapítók egyike.

A fájdalomcsillapító fentanila tapaszból lassan szívódik fel a bőrön keresztül a szervezetbe.

 

A Fentanyl-ratiopharm az olyanerős és hosszan tartó fájdalmak csillapítására használatos, melyeket csak erősfájdalomcsillapítókkal lehet kezelni.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A FENTANYL-RATIOPHARM ALKALMAZÁSAELŐTT

 

Ne alkalmazza a Fentanyl-ratiopharm-ot:

-         ha allergiás (túlérzékeny) afentanilra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére.

-         ha csupán rövid ideig tartófájdalomban szenved, pl. sebészeti beavatkozás után. 

-         ha súlyos központi idegrendszerikárosodása van, például agyi sérülés következtében.

 

A Fentanyl-ratiopharmfokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

FIGYELMEZTETÉS:

A Fentanyl-ratiopharm olyan gyógyszer, mely életveszélyes lehet gyermekek számára.

Ez a használt transzdermális tapaszokra is vonatkozik.

Sose felejtse el, hogy a készítmény külleme vonzó lehet gyermekek számára.

A Fentanyl-ratiopharm életveszélyes mellékhatásokkal járhat olyan személyeknél, akik nem használnak rendszeresen orvos által rendelt opioid gyógyszereket.

 

Mielőtt a Fentanyl-ratiopharm-otalkalmazni kezdené, tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak közül valamelyikbetegségben szenved, mert ilyen esetekben nagyobb a mellékhatások kockázataés/vagy orvosának alacsonyabb fentanil adagot kell felírnia:

-         asztma, légzési elégtelenség vagybármilyen tüdőbetegség,

-         alacsony vérnyomás,

-         károsodott májműködés,

-         károsodott veseműködés,

-         ha fejsérülése, agytumora,koponyaűri nyomásfokozódásra utaló tünete (pl. fejfájás, látászavarok),tudatzavara, eszméletvesztése vagy kómája volt,

-         lassú, rendszertelen szívverésesetén,

-         fáradtságot és izomgyengeségetokozó betegségben (miaszténia grávisz).

 

Tájékoztassa orvosát, ha a kezelés ideje alatt lázajelentkezik, mivel a testhőmérséklet emelkedése miatt túl sok gyógyszerszívódhat fel a bőrén keresztül. Ugyanilyen ok miatt kerülje, hogy a bőrrefelragasztott tapaszt közvetlen hőhatás érje, például elektromos takaró,melegvizes palack, szauna, szolárium vagy meleg fürdő használata során.Tartózkodhat a napon, de a tapaszt fedje ruházattal meleg nyári napokon.

 

Tolerancia, fizikai éspszichés függőség alakulhat ki, ha a Fentanyl-ratiopharm-othosszú ideig használja. Azonban ez csak ritkán figyelhető meg daganat okoztafájdalom kezelésekor.

 

Ha Ön az idős betegekkorosztályába tartozik vagy leromlott a fizikai állapota (rosszul táplált)orvosa szorosabb megfigyelés alatt fogja tartani, mert előfordulhat, hogyalacsonyabb gyógyszeradagot kell felírni Önnek.

 

A tapaszt nem szabad kisebbdarabokra vágni, mert az így feldarabolt tapaszok minőségét, hatásosságát ésbiztonságosságát nem igazolták.

 

A készítmény alkalmazásagyermekeknél és serdülőknél

A Fentanyl-ratiopharm kizárólag olyan 2 éves vagy ennél idősebb gyermekeknél, illetveserdülőknél  alkalmazható, akik előzőleg már részesültek más opioid (pl.morfin) kezelésben. A Fentanyl-ratiopharm nem alkalmazható csecsemőknél vagy 2 éves kor alattikisgyermekeknél. 

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Kérjük, tájékoztassa orvosát,ha barbiturátokat (alvászavarok kezelésére szolgáló szerek), buprenorfint,nalbufint vagy pentazocint (egyéb erős fájdalomcsillapítók) szed. Ezeket nemjavasolt a Fentanyl-ratiopharm-mal együtt alkalmazni.

 

Ha egyidejűleg az agyműködést befolyásoló készítményeketszed, nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen mellékhatás, különösenlégzési nehézség jelentkezik. Ez vonatkozik például az alábbi gyógyszerekre:

-       szorongás kezeléséreszolgáló gyógyszerek (trankvillánsok)

-    depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek(antidepresszánsok)

-    pszichológiai betegségek kezeléséreszolgáló gyógyszerek (neuroleptikumok)

-    altatószerek, ha úgy véli, hogy altatószertfognak önnél alkalmazni, tájékoztassa orvosát vagy fogorvosát arról, hogy Fentanyl-ratiopharm-othasznál.

-    alvászavarok kezelésére szolgálógyógyszerek (hipnotikumok, szedatívumok)

-    allergia vagy kinetózis kezelésére szolgálógyógyszerek (antihisztaminok/antiemetikumok)

-    egyéb erős-hatású fájdalomcsillapítók(opioidok)

-    alkohol

 

Az alábbiakban felsoroltgyógyszereket ne szedje a Fentanyl-ratiopharm alkalmazásávalegyidejűleg, csak akkor, ha orvosa szoros felügyelet alatt tartja.

Ezek a gyógyszerekfelerősíthetik a Fentanyl-ratiopharm hatásait és mellékhatásait. Ezvonatkozik pl. az alábbi gyógyszerekre:

-    ritonavir, sakinavir (a szerzettimmunhiányos állapot, vagyis AIDS kezelésére szolgáló szerek)

-    ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol(gombás fertőzések kezelésére szolgáló készítmények)

-    diltiazem (szívgyógyszer)

-    cimetidin (emésztőrendszeri betegségekkezelésére szolgáló készítmény)

-    makrolid antibiotikumok (fertőzésekkezelésére szolgálnak), pl.: klaritromicin, eritromicin, telitromicin

 

Kérjük, tájékoztassa orvosát,ha MAO-gátlókat (pl. depresszió elleni moklobemidet vagy Parkinson-kór ellenható szelegilint) szed vagy szedett az elmúlt 14 napban. Ha ezeket agyógyszereket fentanillal együtt alkalmazza, felerősödhet a toxikus hatásuk.

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Fentanyl-ratiopharm együttesalkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Fentanyl-ratiopharm ésalkohol együttes alkalmazása fokozza a súlyos nemkívánatos hatásokelőfordulásának kockázatát, és légzési nehézséget, vérnyomásesést, mélybódultságot és kómát idézhet elő.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Nem ajánlott a Fentanyl-ratiopharmalkalmazása vajúdáskor és szüléskor (beleértve a császármetszést is), mivela fentanil az újszülöttnél légzési problémákat okozhat. Amennyiben a Fentanyl-ratiopharm–mal való kezelés során teherbe esik, beszéljen orvosával. A Fentanyl-ratiopharmterhesség alatt és szoptatáskor nem alkalmazható, csak akkor, hafeltétlenül szükséges. A fentanil biztonságos használata terhesség alatt nemmegállapított. A fentanil kiválasztódik az anyatejbe, és olyan súlyosmellékhatásokat okozhat a szoptatott csecsemőben, mint a kábultság, ill. alégzési elégtelenség. A kezelés alatt vagy a tapasz eltávolítását követő 72órán belül keletkezett anyatejet meg kell semmisíteni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Fentanyl-ratiopharmjelentősen befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességeket. Ezek kialakulása különösen a kezeléskezdetén vagy az adagok változtatásakor, illetve alkohol vagy szorongás elleniszerek együttes használatakor várható. Ha hosszú ideje ugyanazt a Fentanyl-ratiopharmdózist használja, orvosa dönthet arról, hogy engedélyezi-e a gépjárművezetéstés veszélyes gépek kezelését. Orvosa engedélye nélkül a Fentanyl-ratiopharm kezelésalatt ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen veszélyes gépeket.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FENTANYL-RATIOPHARM-OT?

 

A Fentanyl-ratiopharm-otmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét..

 

Orvosa dönti el, hogy melyikhatáserősségű Fentanyl-ratiopharm a legmegfelelőbb az Ön számára. Azorvos a döntést a fájdalom erőssége, az Ön általános állapota és az Önnek adotteddigi fájdalomcsillapító kezelés alapján hozza meg.

 

Az alkalmazott adag önrekifejtett hatása szerint a tapasz nagysága vagy száma változtatható. A hatás azelső tapasz felhelyezését követően 24 óra múlva alakul ki és fokozatosancsökken a tapasz eltávolítását követően. Ne hagyja abba a kezelést az orvosamegkérdezése nélkül.

 

Az első felhelyezett tapaszlassan fejti ki a hatását, ami akár egy napot is igénybe vehet, ezért orvosakiegészítő fájdalomcsillapítókat adhat Önnek addig, amíg a Fentanyl-ratiopharmtapasz teljesen ki nem fejti hatását. Ezt követően a Fentanyl-ratiopharmfolyamatos fájdalomcsillapítást kell, hogy biztosítson, lehetővé téve ezzela kiegészítő fájdalomcsillapítók elhagyását. Ennek ellenére előfordulhat, hogytovábbra is szükség van a kiegészítő fájdalomcsillapításra.

 

Hogyan alkalmazza a Fentanyl-ratiopharm-ot?

 

-         Keressen egy lapos, ép, szőrmentesterületet a törzs felső részén vagy a felkar bőrén, melyen nem található seb,pattanás vagy egyéb sérülés. Ez nem lehet olyan terület, amelyetsugárterápiával kezeltek.

-         Amennyiben szőrös a bőrfelület, aszőrt ollóval vágja le. Ne borotválja, mivel az irritálja a bőrt. Ha szükségesmegmosni, vízzel mossa le a bőrt. Ne használjon szappant, olajat, krémeket,alkoholt vagy egyéb tisztító anyagokat, amik irritálhatnák a bőrt. A bőr legyenteljesen száraz a tapaszt felhelyezése előtt.

-         A tapaszt a csomagolás felnyitásátkövetően azonnal fel kell ragasztani. A védőfilm eltávolítását követően atapaszt határozottan nyomja rá tenyérrel a bőrre, mintegy 30 másodpercig, hogya tapasz jól odatapadjon a bőrhöz. Különösen ügyeljen arra, hogy a tapaszszélei is megfelelően tapadjanak.

-         A fentanil transzdermális tapaszáltalában72 órán át (3 napig) használandó. A csomagolás külsejérefeljegyezheti a tapasz felhelyezésének idejét. Ez segíthet emlékezni arra, hogymikor kell a tapaszt cserélni.

-         A tapasz felhelyezésének helyét neérje külső hőhatás (lásd “A Fentanyl-ratiopharm fokozottelővigyázatossággal alkalmazandó”).

-         Mivel a transzdermális tapaszt egyvízhatlan külső hátlap védi, ezért a tapasz zuhanyozás közben is viselhető.

-         Gyermekeknél a tapaszt a hát felsőrészére kell felhelyezni, ezzel minimálisra csökkenthető annak a lehetősége,hogy a gyermek eltávolítja a tapaszt.

 

Hogyan cserélje a transzdermális tapaszt?

-         A tapaszt az orvosa általmeghatározott időtartam letelte után távolítsa el. Legtöbb esetben ez72 óra (3 nap), de néhány betegnél 48 óra (2 nap) is lehet. Rendszerint atapasz nem jön le magától. Amennyiben a transzdermális tapasz eltávolításátkövetően annak darabjai a bőrön maradnak, azokat bőséges szappanos vízzel lelehet mosni.

-         Hajtsa ketté a tapaszt úgy, hogy aragadós élek egymáshoz tapadjanak. Tegye vissza a használt tapaszt a külsőcsomagolásba és dobja ki, vagy amennyiben lehetséges, jutassa azt vissza agyógyszertárba.

-         Helyezzen fel egy új tapaszt afentiek szerint a bőrének egy másik területére. Legalább 7 napnak kelleltelnie, hogy ugyanazt a bőrterületet használhassa.

 

A készítmény alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Fentanyl-ratiopharm kizárólag olyan, 2 éves vagy ennél idősebb gyermekeknél és serdülőknélalkalmazható, akik előzőleg már részesültek más opioid (pl. morfin) kezelésben.A Fentanyl-ratiopharm nem alkalmazható 2 évesnél fiatalabb csecsemőknélvagy gyermekeknél. 

 

Ha az előírtnál több Fentanyl-ratiopharm-otalkalmazott

Amennyiben az előírtnál többtapaszt alkalmazott, távolítsa el a tapaszokat és a kockázat megítélése miattsürgősen keresse fel orvosát vagy a kórházat.

 

A túladagolás legáltalánosabbtünete a légzés képességének csökkenése. Tünet, ha a beteg rendellenesen ritkánvagy gyengén lélegzik. Ennek előfordulásakor távolítsa el a tapaszt, és azonnalhívjon orvost. Az orvos megérkezéséig a beteget ébren kell tartani beszéddelvagy időnkénti felrázással.

A túladagolás egyéb jele éstünete lehet az aluszékonyság, az alacsony testhőmérséklet, a lassú szívverés,a csökkent izomtónus, mély szedáltság, az izomműködés összerendezetlensége, apupillák beszűkülése és görcsök.

 

Ha elfelejtette alkalmaznia Fentanyl-ratiopharm-ot

Semmilyen körülmények közöttne alkalmazzon kétszeres adagot.

A tapaszt háromnaponta (72óránként) ugyanabban az időben kell cserélnie, ha az orvosa másképp nemrendeli. Ha elfelejtette a tapasz cseréjét, amint eszébe jut, cserélje azt. Hahosszabb idő eltelte után cseréli a tapaszt, erről tájékoztassa orvosát, mertszüksége lehet egyéb fájdalomcsillapítóra is.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Fentanyl-ratiopharmalkalmazását

Amennyiben meg akarjaszakítani, vagy abba akarja hagyni a kezelést, mindig beszéljen orvosával abefejezés okáról és a további kezelésről.

A hosszú ideig tartó Fentanyl-ratiopharmhasználat fizikai és pszichés függőséget is okozhat. Ha abbahagyja atapasz alkalmazását, rosszul érezheti magát.

Mivel a megvonási tünetekkockázata nagyobb a kezelés hirtelen abbahagyása esetén, soha ne hagyja abbamagától a Fentanyl-ratiopharm alkalmazását, hanem először mindigbeszéljen orvosával.

 

Ha bármilyen továbbikérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Fentanyl-ratiopharmis okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Az alábbi gyakorisági adatokszolgálnak a mellékhatások leírásának alapjául:

 

Nagyon gyakori

10 betegből több, mint 1-nél

Gyakori

10 betegből kevesebb, mint 1-nél, de 100 -ból több, mint 1-nél

Nem gyakori

100 betegből kevesebb, mint 1-nél, de 1000 -ből több, mint 1-nél

Ritka

1000 betegből kevesebb, mint 1-nél, de 10000 -ből több, mint 1-nél 

Nagyon ritka

10000 betegből kevesebb, mint egynél, ide értve az egyedi eseteket is

 

Amennyiben a következősúlyos, nagyon ritka mellékhatások jelentkeznének, hagyja abba a kezelést, ésazonnal hívja ki orvosát vagy keresse fel a kórházat: súlyos légzésielégtelenség (súlyos légszomj, hörgő légzés) vagy az emésztőrendszer teljesleállása (görcsös fájdalom, hányás, szélgörcs).

 

Egyéb mellékhatások

Nagyon gyakori:Álmosság, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, székrekedés, verejtékezés,láz, viszketés.

A viszketés rendszerinta tapasz eltávolítása után egy napon belül elmúlik.

 

Gyakori:            Szokatlanálmosság vagy fáradtság (az agyműködést elnyomó hatás következménye),idegesség, étvágytalanság, szájszárazság, gyomorfájás, bőrreakciók afelhelyezés helyén.

 

Nem gyakori:    Szokatlanfelszabadultság érzet, memóriavesztés, alvászavarok, képzelgések, izgatottság,remegés, érzékelési zavarok, beszédzavar, a vérnyomás és szívritmus emelkedésevagy csökkenése, légzési nehézség, hasmenés, vizelési nehézség, bőrkiütés,bőrpír (eritéma).

                        Abőrkiütés és a bőrpír rendszerint a tapasz eltávolítása után egy nappal elmúlik

 

Ritka:               Rendszertelenszívverés, értágulat, csuklás, folyadék felhalmozódása a szövetekben,hidegérzet.

 

Nagyon ritka:    Általános, akut túlérzékenységireakciók, amelyek vérnyomáseséssel és/vagy légzési nehézséggel jelentkeznek(anafilaxiás reakciók), téveszmék, az izgatottság állapotai, fizikai erőelvesztése, depresszió, szorongás, zavartság, szexuális működészavar, megvonásitünetek, koordinációs zavarok, görcsrohamok (ideértve a klónusos és az ún.grand mal rohamot is), látásélesség romlás, csökkent légzésfumkció,légzésleállás (apnoe), fájdalmas puffadás, bélelzáródás, húgyhólyagfájdalom, a normálisnál kevesebb vizeletürítés (csökkent vizeletkiválasztás).

 

A Fentanyl-ratiopharmhosszantartó használata során előfordulhat, hogy a Fentanyl-ratiopharmhatékonysága csökken, és az adag változtatása válik szükségessé (toleranciaalakul ki).

Fizikai és pszichés függőségis kialakulhat, és megvonási tüneteket is észlelhet a tapasz alkalmazásánakhirtelen abbahagyásakor. Megvonási tünetek közé tartozhat a hányinger, ahányás, a hasmenés, a szorongás és a reszketés.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AFENTANYL-RATIOPHARM –OT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó még használat után is. Nagy mennyiségű hatóanyag marad atapaszban a használat után is.

 

A csomagoláson feltüntetettlejárati idő után ne alkalmazza a Fentanyl-ratiopharm-ot. A lejárati időa megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszer nem igényelkülönleges tárolást.

 

Környezetvédelmi ésbiztonsági okokból a használt vagy a nem használt transzdermális tapaszokat,valamint a lejárt transzdermális tapaszokat is meg kell semmisíteni, vagyvissza kell juttatni a gyógyszertárba. A használt transzdermális tapaszokat úgykell félbe hajtani, hogy a tapadó felszínek összetapadjanak. Helyezze vissza ahasznált tapaszt a külső csomagolásba és dobja ki vagy amennyiben lehetségesjuttassa vissza a gyógyszertárba.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Fentanyl-ratiopharm?

 

- A készítmény hatóanyaga afentanil.

 

Minden egyes tapaszból25 mikrogramm fentanil szabadul fel óránként. Egy 7,5 cm2felületű tapasz 4,125 mg fentanilt tartalmaz.

Minden egyes tapaszból50 mikrogramm fentanil szabadul fel óránként. Egy 15 cm2felületű tapasz 8,25 mg fentanilt tartalmaz.

Minden egyes tapaszból75 mikrogramm fentanil szabadul fel óránként. Egy 22,5 cm2felületű tapasz 12,375 mg fentanilt tartalmaz.

Minden egyes tapaszból100 mikrogramm fentanil szabadul fel óránként. Egy 30 cm2felületű tapasz 16,5 mg fentanilt tartalmaz.

 

- Egyéb összetevők :

Tapadó réteg: Poliakriláttapadó réteg

Hátlap: Polipropilén fólia,kék jelölőfesték

Hatóanyag leadó réteg:Polietilén-tereftalát fólia (szilikonizált)

 

Milyen a Fentanyl-ratiopharm készítmény külleme és mit tartalmaz acsomagolás?

 

A Fentanyl-ratiopharm áttetsző,ragadós hátsó felszínű transzdermális tapasz, mellyel a bőrhöz tud tapadni. A transzdermális tapaszon kék színnel fel vantüntetve a hatáserősség.

 

Fentanyl-ratiopharm 25 mikrogramm/h transzdermális tapasz

Fentanyl-ratiopharm 50 mikrogramm/h transzdermális tapasz

Fentanyl-ratiopharm 75 mikrogramm/h transzdermális tapasz

Fentanyl-ratiopharm 100 mikrogramm/h transzdermális tapasz

A Fentanyl-ratiopharm  3, 4, 5, 10 16 és 20 db transzdermális tapaszttartalmazó kiszerelésben kapható.

 

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

ratiopharm Hungária Kft.

1145. Budapest, Uzsoki utca36/a.

 

Gyártó:

Merckle GmbH

Ludwig-Merckle Strasse 3.

89143. Blaubeuren

Németország

 

 

OGYI-T-20282/01-04.

 

 

Ezta gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Németország                Fentanyl-ratiopharm12/25/50/75/100 Mikrogramm/h Matrixpflaster

Ausztria                       Fentoron12 μg/h – transdermales Matrixpflaster

Cseh Köztársaság         Fentanyl-ratiopharm12/25/50/75/100 μg

Dánia                           Fentanylratiopharm

Finnország                    Fentanylratiopharm 12/25/50/75/100 mikrog/tunti depotlaastari

Olaszország                  Fentanilratiopharm 12/25/50/75/100 microgrammi/h cerotto transdermico

Norvégia                      Fentanylratiopharm 12 mikrogram/time depotplaster

                                   Fentanylratiopharm depotplaster 25/50/75/100 mikrog/time

Lengyelország              Fentanyl-ratiopharm12,5/25/50/75/100 μg/h

Szlovákia                      Fentanyl-ratiopharm12/25/50/75/100 μg/h

Svédország                   Fentanylratiopharm 12 mikrogram/timme depotplåster

                                   Fentanylratiopharm 25/50/75/100 mikrog/timme depotplåster

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. április 24.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!