Fluoxetin-Zentiva 20 mg kapszula (r.név: Fluwinox) (30x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

 

Fluoxetin-Zentiva 20 mg kapszula

fluoxetin

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Fluoxetin-Zentiva és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.             Tudnivalók a Fluoxetin-Zentiva szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Fluoxetin-Zentiva -t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Fluoxetin-Zentiva 20 mg kapszulát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A Fluoxetin-Zentiva ÉS MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Fluoxetin-Zentivaa szerotonin nevű központi idegrendszeri ingerületátvivő anyag idegsejtekbetörténő visszavételének szelektív gátlója (ún. SSRI), amely hangulatzavarraljáró betegségek (depresszió), kényszerbetegség, valamint kényszerestáplálkozási zavarok kezelésére szolgál.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA Fluoxetin-Zentiva SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Fluoxetin-Zentiva 20mg kapszulát

-         ha túlérzékeny (allergiás) a Fluoxetin-Zentiva hatóanyagáravagy bármely segédanyagára, így pl. más okkal nem magyarázható bőrkiütésekesetén.

-         ha más, ún. nem szelektív monoamin-oxidáz gátló hatóanyagúgyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 2 hétben (főleg a depresszió kezeléséreszolgáló gyógyszerek egy része).

-         gyermekkorban.

-         szoptatás alatt.

 

A Fluoxetin-Zentivafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-         ha korábbi betegségei között előfordult vagy aktuálisan fennállepilepszia, mánia, májbetegség, szívbetegség, cukorbetegség, öngyilkosságravaló hajlam, véralvadás zavara vagy más véralvadást befolyásoló szerek szedése,elektrokonvulzív terápia, lyukaslevelű orbáncfüvet tartalmazó növényi eredetűkészítmény, vagy más, a szerotonin anyagcserére hatást gyakorló gyógyszerekszedése.

 

Alkalmazás gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél

A Fluoxetin-Zentiva általában nemalkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontostudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves koralatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkosságigondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás,ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt isfelírhatja a Fluoxetin-Zentiva 20 mg kapszulát, amennyiben úgy látja, hogy abeteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Fluoxetin-Zentiva 20mg kapszulát írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdésemerül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost,amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleliolyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Fluoxetin-Zentiva készítményt szedi.Emellett a Fluoxetin-Zentiva készítmény hosszú távú alkalmazásánakbiztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív (gondolkodási) funkciókés viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nembizonyított.

 

Öngyilkossági gondolatok és önkárosítás

Az öngyilkossággal és az önkárosítással kapcsolatosgondolatok összefügghetnek a betegségével, és elképzelhető, hogy ezekfennmaradnak vagy erősödnek a kezelés első néhány hetében. Ennek avalószínűsége még nagyobb, ha Ön fiatal, illetve ha korábban már voltak hasonlógondolatai.

 

Ha bármikor ilyen gondolatai támadnak, azonnal vegye fel akapcsolatot kezelőorvosával, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösenvonatkozik ez egyes depresszió-ellenes illetve más hangulati zavarok kezeléséreszolgáló, véralvadást befolyásoló, szerotonin anyagcserére hatást kifejtő, lyukaslevelűorbáncfüvet tartalmazó, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerekre.

 

A Fluoxetin-Zentivaegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Fluoxetin-Zentiva-kezeléssorán alkohol fogyasztása nem ajánlott.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Fluoxetin-Zentiva-kezelésaz anyánál a terhesség késői szakaszában alkalmazva az újszülötteken megvonási tünetekkialakulásához vezethet (pl. fokozott érzékenység, remegés, vérnyomás probléma,tartós sírás, szopási és alvási nehézségek), ezért kellő óvatosságra vanszükség.

Amennyiben a terhessége idején, különösen az utolsó 3 hónapbanfluoxetin kezelésben részesült, erről tájékoztassa kezelőorvosát vagyvédőnőjét, mivel gyermeke a világrajövetelt követően bizonyos tüneteketmutathat. Ezek a tünetek, melyek a megszületését követő 24 órán belül jelentkezhetnek,okozhatják, hogy a magzat aluszékony vagy nem képes egyáltalán aludni,megfelelően táplálkozni, légzési nehézségei lehetnek, a bőre kékeselszíneződésű, vagy túl hideg vagy meleg lehet, hányhat, sokat sírhat, ijedtvagy ingerlékeny, merevek vagy görcsösek lehetnek az izmai, vérnyomása alacsonyvagy éppen magas, letargiás lehet vagy fokozottan érzékeny, remeghet,didereghet, görcsrohamot kaphat. Amennyiben gyermeke a születést követően afenti tünetek bármelyikét mutatja, keresse fel kezelőorvosát vagy védőnőjét.

 

Szoptatás

Mivel a Fluoxetin-Zentiva kiválasztódikaz anyatejbe, a kezelés során a szoptatás felfüggesztése javasolt.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükségesképességekre

A kezeléskezdeti fázisában gépjárművet vezetni, veszélyes gépekkel munkát végezni nemjavasolt, az orvos egyénileg állapítja meg a tilalom mértékét.

 

 

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI AFluoxetin-Zentiva 20 mg KAPSZULÁT?

 

A Fluoxetin-Zentiva20 mg kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja felnőttek és idősek esetén: 20-60 mg/nap.Az ajánlott kezdeti adag 20 mg/nap.

 

Gyermekek és 18 év alattiserdülőkorúak:

A fluoxetin nem ajánlottgyermekek vagy 18 évesnél fiatalabb betegek esetén.

 

Ha azelőírtnál több Fluoxetin-Zentiva 20 mg kapszulát vett be

Túladagolásesetén azt azonnal jelezze kezelőorvosának, mivel minden túladagolási esetbenazonnali beavatkozásra lehet szükség.

 

Haelfelejtette bevenni a Fluoxetin-Zentiva 20 mg kapszulát

Ne vegyen bedupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Fluoxetin-Zentiva szedését

Átmenetiszédülés, zsibbadások, fejfájás, hányinger, szorongás léphet fel.

 

A kezelés megszakítása:

Ne hagyja abba a Fluoxetin-Zentiva szedését,amíg kezelőorvosa ezt nem javasolja Önnek.

Amikor a Fluoxetin-Zentiva-kezelést abbahagyja, kezelőorvosameg fogja határozni, hogy milyen módon csökkentse az adagot az elkövetkezőhetekben, hónapokban. Az eddigi tapasztalatok alapján a megvonási tünetekenyhék és általában 2 héten belül maguktól megszűnnek, de egyes esetekbensúlyosak lehetnek és hosszabb ideig fennállhatnak.

Amennyiben Önnél megvonási tünetek jelentkeznek az adagcsökkentése során, előfordulhat, hogy kezelőorvosa egy lassabb adagcsökkentéstjavasol. Ha súlyos megvonási tünetek jelentkeznek Önnél, keresse felkezelőorvosát. Elképzelhető, hogy azt fogja javasolni, kezdje el újra akészítmény szedését, és még lassabban csökkentse az adagot.

 

A kezelés megszakításakor fellépő lehetséges megvonásitünetek:

Szédülés, olyan érzés, mintha szurkálnák, égető vagy elektromosáramütéshez hasonló érzés a fejet is beleértve, alvási nehézség, izgatottság,fejfájás, hányinger, hányás, izzadás, szorongás, remegés (reszketés),zavartság, hasmenés, érzékenység, ingerlékenység, látászavarok, szívdobogásérzés (remegő vagy dobogó érzés).

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Fluoxetin-Zentiva is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Általános tünetek: túlérzékenység(pl. viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, életműködéseket veszélyeztetőreakciók, érgyulladás, szérumbetegséghez hasonló reakció, vizenyő, hidegrázás, ún.szerotonin szindróma, fényérzékenység, és igen ritkán toxikus bőrelhalássaljáró reakció (Lyell szindróma).

 

Emésztőrendszer: hasmenés,hányinger, hányás, emésztési zavar, nyelészavar, ízérzés zavara, szájszárazság,májfunkciós eltérések. Igen ritkán májgyulladás.

 

Idegrendszer:Fejfájás, alvászavar (abnormális álmok, álmatlanság), szédülés, testsúlycsökkenés,fáradtság (pl. álmosság, kábultság), eufória, átmeneti mozgási zavarok (pl.,rángás, mozgás összerendezettségének zavara, remegés, izomrángások,görcsrohamok). Hallucináció, mániás reakció, zavartság, nyugtalanság, szorongásás azzal kapcsolatos tünetek (pl. idegesség), károsodott koncentráció ésgondolkozás, pánikrohamok (e tünetek az alapbetegséggel is összefügghetnek), ésigen ritkán szerotonin szindróma.

 

Hanyugtalannak érzi magát, vagy nem tud nyugodtan állni vagy ülni, akkorelképzelhető, hogy egy akatízia nevű betegségben szenved. Az adag növelésévelez az állapot rosszabbodhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, keresse felkezelőorvosát.

 

Vese- és húgyutak: Vizeletürítés zavara, gyakori vizelés.

 

Nemi működés: Szexuális problémák(késleltetett vagy hiányzó ejakuláció, orgazmus hiány), tartós fájdalmasmerevedés, tejcsorgás.

 

Egyéb: Kopaszodás, ásítás,látászavar (pl. homályos látás, pupillatágulat), izzadás, értágulat, ízületi-és izomfájdalom, vérnyomásesés, pontszerű vérzések. Igen ritkán egyébvérzésekről (pl. nőgyógyászati vérzésekről, gyomor-béltraktus vérzéseiről,egyéb bőr- és nyálkahártyavérzésekről) számoltak be.

 

Nátriumszint csökkenése:főleg idős, vízhajtót is szedő betegeknél.

 

Légzőrendszer: torokgyulladás,légzési és tüdővel kapcsolatos zavarok (beleértve a gyulladásos folyamatokat).

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A Fluoxetin-Zentiva 20 mg KAPSZULÁt TÁROLNI?

 

Legfeljebb 30°C-on, eredeticsomagolásban tartandó.

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne szedje a Fluoxetin-Zentiva 20 mg kapszulát.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereketnem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit mikéntsemmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Fluoxetin-Zentiva

-         A készítmény hatóanyaga a fluoxetin, egy kapszula 20 mgfluoxetint tartalmaz (22,36 mg fluoxetin-hidroklorid formájában).

Egyéb összetevők:

Kapszula tartalma: dimetikon,hidegen duzzadó keményítő.

Kapszula: titán-dioxid (E 171),zselatin, Eritrozin (E 127), Patent blue V (E131).

Felirat: Opacode S-1-27794 Blackvagy TEK print SW-90008 Black ink

(mindkét festék fekete vas-oxidot(E 172) tartalmaz).

 

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

 

Kék-fehér kemény zselatinkapszulába töltött fehér por.

14 db, 28 db, 30 db kapszulaszíntelen, átlátszó PVC//Al buborékfóliában, dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

 

ZENTIVA HU Kft.

1138 Budapest, Népfürdő utca 22.

 

Gyártó:

 

CHINOIN Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt.
2112 Veresegyház Lévai utca 5.
 
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez: 1138 Budapest, Népfürdő utca 22.

 

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma:  

 

2008. március 5.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!