Gerolamic 5 mg rágótabletta/diszpergálódó tabl. (30x (Aclar/PVC/Al))

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Gerolamic 5 mgrágótabletta/diszpergálódó tabletta

Gerolamic 25 mgrágótabletta/diszpergálódó tabletta

Gerolamic 50 mgrágótabletta/diszpergálódó tabletta

Gerolamic 100 mgrágótabletta/diszpergálódó tabletta

Gerolamic 200 mgrágótabletta/diszpergálódó tabletta

lamotrigin

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert azorvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmaslehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.     Milyen típusú gyógyszer a Gerolamic és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.     Tudnivalók a Gerolamic szedése előtt

3.   Hogyan kell szedni a Gerolamic-ot?

4.   Lehetséges mellékhatások

5.   Hogyan kell a Gerolamic-ot tárolni?

6.   További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A GEROLAMIC ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Gerolamicrágótablettát/diszpergálódó tablettát kétféle betegségben rendelheti az orvos:epilepsziában és bipoláris kedélybetegségben (mániás depresszió).

 

Az epilepszia különféletípusaiban kezelésre és megelőzésre szolgál felnőtteknek és gyermekeknek.

 

Bipoláriskedélybetegségben (más néven mániás depresszióban) megelőzésre adják felnőttbetegeknek a szélsőséges kedélyváltozások – depresszió (lehangoltság,kétségbeesés) vagy mánia (izgatottság, eufória) – miatt. Különösen alkalmas adepressziós kedélyállapot, ill. depressziós epizód megelőzésére.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA GEROLAMIC SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Gerolamic-ot

-         ha allergiás (túlérzékeny) a lamotrigin hatóanyagra vagy aGerolamic rágótabletták/diszpergálódó tabletták egyéb összetevőjére.

-         Epilepsziában két éves kor alatti gyermekeknek adása nemajánlott. Újonnan diagnosztizált gyermekbetegeknek első kezelésként önmagábanadva (egyéb epilepszia elleni gyógyszer nélkül) nem ajánlott.

-         Bipoláris kedélybetegségben szenvedő gyermek- és serdülőkorúbetegeknek (18 éves kor alatt) nem adható.

-         Terhesség, szoptatás ideje alatt kizárólag az orvos utasítására,fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

 

A Gerolamicfokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

Antiepileptikumokkal, mint pl.lamotriginnel kezelt betegeknél ritkán előfordult, hogy önmaguk ellen irányulóill. öngyilkos gondolatok jelentek meg. Ha Önnél bármikor előfordultak ilyengondolatok, azonnal forduljon orvosához.

 

-         ha vesebetegségben szenved;

-         ha májműködési zavarokban szenved;

-         ha Parkinson-betegsége van,

-         ha más gyógyszereket (pl. fogamzásgátlók, más epilepszia ellenesgyógyszerek) alkalmaz egyidejűleg.

 

Amennyiben a felsoroltak bármelyike érinti Önt és nem kérteki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét, tegye azt meg minél előbb, még agyógyszer bevétele előtt.

 

Bipoláris kedélybetegségben szenvedő betegek:

Az öngyilkossági gondolatok részét képezik a bipoláriskedélybetegség tünetegyüttesének, ezért azokat a betegeket, akiknél ismertenmagasabb az öngyilkosság kockázata, a kezelés alatt gondos megfigyelés alattkell tartani.

 

A kezelés idejealatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Más gyógyszerekkel együtt szedni csak a kezelőorvosengedélyével szabad. Egyes gyógyszerek  – főleg más epilepszia-elleneskészítmények, továbbá fogamzásgátlók – egyidejű alkalmazása a hatástbefolyásolhatja.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Az antiepileptikumokal kapcsolatos kockázat általában

Ha Ön gyermeket kíván vállalni, az antiepileptikus kezelésszükségességét orvosa újra kell értékelje. Az antiepileptikus kezelés hirtelenelhagyását el kell kerülni, mert ez görcsök jelentkezéséhez vezethet, és súlyoskövetkezményekkel járhat.

 

A veleszületett fejlődési rendellenességek kockázata azantiepileptikumokkal kezelt anya utódaiban

jelentősen magasabb, mint az általános népességben.

 

Kombinált kezelés esetén a veleszületett fejlődésirendellenességek kockázata magasabb, mint egyetlen gyógyszer alkalmazása esetén,ezért amikor csak lehetséges, egyetlen gyógyszert kell alkalmazni.

 

A lamotriginhezkapcsolódó kockázat

A lamotriginalkalmazása terhesség alatt nem kellően dokumentált. Terhesség alatt nem szabadalkalmazni, kivéve ha az orvos mérlegelése alapján a kezelés lehetséges anyaihaszna nagyobb, mint a fejlődési rendellenesség kockázata.

 

Ha terhesség alatt szükséges a lamotrigin kezelés, a lehetőlegalacsonyabb terápiás dózis ajánlott.

 

 

Szoptatás

A lamotrigin szoptatás alattialkalmazása nem kellően dokumentált. A lamotrigin átjut az anyatejbe.

A szoptatás hasznátkezelőorvosának össze kell vetni a csecsemőt veszélyeztető kockázatokkal. Haszoptatás alatt lamotrigint szed, a csecsemőt gondosan meg kell figyelni.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

E gyógyszer alkalmazásának első szakaszában – egyénenkéntmeghatározandó ideig – járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkátvégezni tilos. A továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg a tilalommértékét.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A GEROLAMIC-OT?

 

A Gerolamic-otmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztosaz adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A rágótablettákat/diszpergálódó tablettákat el lehet rágnivagy be lehet venni kevés vízben eloszlatva (legalább annyi kell, amennyiteljesen ellepi a tablettát), de le lehet nyelni egészben is, kevés vízzel.

 

A gyógyszer alkalmazásának befejezése az orvos általmegállapított, lépcsőzetesen csökkenő adagolással történjék, mivel a hirtelengyógyszerelhagyás epilepsziás rohamokat válthat ki.

 

A gyógyszer bevétele előtttájékoztassa kezelőorvosát, ha máj- vagy vesebetegségben szenved, ugyanis ekkorcsak fokozott orvosi ellenőrzés mellett szedhető.

 

Ha azelőírtnál több Gerolamic-ot vett be

Ha Ön vagyvalaki más a szükségesnél véletlenül vagy szándékosan több Gerolamic-ot vettbe, fel kell keresni kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségiosztályát.

 

Haelfelejtette bevenni a Gerolamic-ot

Ha elfelejtettbevenni egy adagot, vegye be, amilyen hamar eszébe jut, hacsak nincs nagyonközel a következő adag bevételének időpontja. Ne vegyen be kétszeres adagot akihagyott tabletta pótlására.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Gerolamic szedését

A gyógyszerszedést megszakítani csak az orvos erre vonatkozóutasítására szabad.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Gerolamic is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

A gyógyszer szedése során, elsősorban az első 8 héten belül,előfordulhatnak bőrkiütések, melyek ritkán súlyos, életveszélyeskövetkezménnyel járhatnak.

Gyermekkorban viszonylag gyakoribb a bőrkiütés, amiesetenként lázzal és túlérzékenységre utaló más tünetekkel együtt jelentkezik.

Bőrkiütés vagy az említett túlérzékenységi tünetekfellépésekor fel kell függeszteni a gyógyszer szedését és azonnal akezelőorvoshoz kell fordulni, aki a beteg állapotát gondosan mérlegelve dönt atovábbi teendőkről. A bőrkiütés kockázatát növeli az előírtnál nagyobb kezdőadagok bevétele, ill. az adagok gyorsabb emelése, ezért rendkívül fontos azorvosi utasítás betartása, különösen gyermekek esetében.

A kezelés alattelőfordulhat kettős-látás, homályos látás, szédülés, álmosság, ill.álmatlanság, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, zavartság, gyomor-bélpanaszok(így hányás, hasmenés is), ingerlékenység, ill. agresszivitás, izgatottság, zavartság,hallucináció, valamint mozgászavarok (pl. arcrángás, bizonytalanságérzés,koordinációs zavar, szemtekerezgés, remegés), májműködési zavarok, ízületi-,hátfájdalom.

Laboratóriumi eltérések: vérkép és a májenzimekkórossá válása.

Ezen vagy bármilyen egyéb mellékhatás, szokatlan tünetészleléséről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A GEROLAMIC-OT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 30ºC-on, fénytől védett, száraz helyen tárolandó.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Gerolamic-ot. Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Gerolamic

-         A készítmény hatóanyaga a lamotrigin; 5 mg, 25mg,50 mg, 100 mg,ill. 200 mg  lamotrigin rágótablettánként/diszpergálódó tablettánként.

-         Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, feketeribizli aroma502.009/AP 0551, szacharin-nátrium, A-típusú karboximetil-keményítő nátrium,magnézium-aluminium-szilikát, hidroxipropilcellulóz, kalcium-karbonát, povidonK30.

 

Milyen a Gerolamic készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

5 mg rágótabletta/diszpergálódó tabletta: fehér,kerek, mindkét oldalán domború rágótabletta/diszpergálódó tabletta, az egyikoldalon felezővonallal.

 

25 mg, 50 mg, 100 mg és 200 mg rágótabletta/diszpergálódótabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború rágótabletta/diszpergálódótabletta, az egyik oldalon „25”, „50”, „100” vagy „200” felirattal.

 

A csomagolás tartalma:

PVC/alumínium buborékcsomagolásban (vagy alumíniumcsomagokban):

10 vagy 30 tabletta (Gerolamic 5 mg, 25 mg és 50 mg-os rágótabletta/diszpergálódótabletta)

10 vagy 50 tabletta (Gerolamic 100 mg és 200 mg-os rágótabletta/diszpergálódótabletta).

 

A forgalomha hozatali engedély jogosultja és a gyártó

G.L. Pharma GmbH, 8502Lannach, Schlossplatz 1.

Ausztria

 

OGYI-T-20566/01-06             Gerolamic 5 mg rágótabletta/diszpergálódótabletta

OGYI-T-20566/07-12             Gerolamic 25 mgrágótabletta/diszpergálódó tabletta

OGYI-T-20566/13-18             Gerolamic 50 mgrágótabletta/diszpergálódó tabletta

OGYI-T-20566/19-24                                                                 Gerolamic100 mg rágótabletta/diszpergálódó tabletta 

OGYI-T-20566/25-30                                                                 Gerolamic200 mg rágótabletta/diszpergálódó tabletta

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010.05.19.vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!