Grimodin 300 mg kemény kapszula (60x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Grimodin 100 mg kemény kapszula

Grimodin 300 mg kemény kapszula

Grimodin 400 mg kemény kapszula

 

gabapentin

 

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

- Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

- További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

- Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet,még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

- Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer aGrimodin kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Grimodinkapszula szedése előtt

3. Hogyan kell szedni aGrimodin kapszulát?

4. Lehetséges mellékhatások

5. Hogyan kell a Grimodinkapszulát tárolni?

6. További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GRIMODIN KAPSZULAÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Grimodin az epilepszia ésperifériás idegbántalom okozta fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszerekcsoportjába tartozik.

 

Epilepszia: A Grimodint az epilepszia különféle típusainakkezelésére alkalmazzák (a rohamok kezdetben az agy bizonyos területeirekorlátozódnak, majd a roham más agyterületekre való átterjedésével vagy anélkülzajlanak). Orvosa Grimodint ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére, haa jelenlegi kezelése nem rendezi teljes mértékben állapotát. A Grimodintjelenlegi kezelése mellett kell szednie, kivéve, ha orvosa másképp rendelte. AGrimodin önmagában is alkalmazható felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekekkezelésére.

 

Perifériás neuropátiásfájdalom: A Grimodint az idegekkárosodása következtében kialakult hosszan fennálló fájdalom kezelésérealkalmazzák. Számos betegség okozhat perifériás (elsősorban a lábakban és/vagykarokban előforduló) idegbántalom okozta fájdalmat, például a cukorbetegségvagy az övsömör. A fájdalom jellege lehet forró, égő, lüktető, nyilalló, szúró,éles, görcsös, sajgó, bizsergő, zsibbadó és szurkáló stb.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AGRIMODIN KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

 

Neszedje a Grimodin kapszulát

- ha allergiás (túlérzékeny)a gabapentinre vagy a Grimodin egyéb összetevőjére.

 

AGrimodin kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-  haveseproblémái vannak;

-    ha tartós gyomorfájdalom,hányinger vagy hányás jelentkezne, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

-         Néhány személynél, akiketgabapentinnel vagy hasonló epilepszia elleni gyógyszerrel kezeltek önkárosítóvagy öngyilkos gondolatok jelentek meg. Ha bármikor ilyen gondolatokatészlelne, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

 

Akezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Mondja el orvosának vagygyógyszerészének, ha morfin tartalmú gyógyszereket szed, mert a morfinfokozhatja a Grimodin hatását.

 

Nem várható, hogy a Grimodinkölcsönhatásba lépne más epilepszia elleni, vagy szájon át szedhetőfogamzásgátló gyógyszerekkel.

 

Vizeletvizsgálat eseténmondja el orvosának vagy a kórházban, hogy Grimodint szed, mert a Grimodinbefolyásolhatja egyes laborvizsgálatok eredményét.

 

Ha alumínium és magnéziumtartalmú gyomorsavkötő gyógyszereket a Grimodinnal együtt vesz be, akkorcsökkenhet a Grimodin felszívódása a gyomorból. Ezért javasolt, hogy agyomorsavkötő gyógyszerek alkalmazását követően legalább két óra elteltévelvegye be a Grimodint.

 

AGrimodin kapszula egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Grimodint beveheti étkezésközben, de étkezéstől függetlenül is.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A Grimodint nem szabadterhesség alatt szedni, kivéve, ha orvosa másképpen rendeli.

Fogamzóképes nőknek hatékonyfogamzásgátlást kell alkalmazniuk.

 

Nincsenek olyan vizsgálatok,amelyekben kifejezetten terhes nőknél tanulmányozták volna a gabapentinalkalmazását, de egyéb, az epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazottgyógyszerekkel kapcsolatban a magzat károsodásának fokozott kockázatárólszámoltak be, különösen akkor, ha egyszerre több ilyen gyógyszert isalkalmaztak. Ezért, amikor csak lehetséges, és kizárólag az orvos beleegyezésével,csak egyféle gyógyszert szedjen a rohamok kezelésére terhessége alatt.

 

Ne hagyja abba hirtelen aGrimodin szedését, mivel az a rohamok visszatéréséhez vezethet, és súlyoskövetkezményekkel járhat Önre és gyermekére nézve.

 

Ha a Grimodin szedése közbenteherbe esik, illetve gyanítja, hogy terhes, vagy terhességet tervez, akkorazonnal forduljon orvosához.

 

A Grimodin hatóanyaga, agabapentin kiválasztódik az emberi anyatejbe. A Grimodin szedése alatt nemajánlott a szoptatás, mivel a csecsemőre gyakorolt hatása nem ismert.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Grimodin szédülést,álmosságot és fáradtságot okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket,illetve ne végezzen más potenciálisan veszélyes tevékenységet addig, amíg nemtudja, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükségesképességeit.

 

Fontosinformációk a Grimodin egyes összetevőiről

A kapszulák laktózttartalmaznak. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogybizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

 

 

 

 

3.       HOGYAN KELLALKALMAZNI A GRIMODIN KAPSZULÁT?

 

A Grimodint mindig az orvosáltal elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Kezelőorvosa határozza meg azÖn számára megfelelő adagot.

 

Ha a Grimodin alkalmazásasorán annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Amennyiben Ön időskorú (65éves kor fölött), a szokásos módon szedheti a Grimodint, kivéve, haveseproblémái vannak.

 

Az orvosa eltérő adagolásisémát és/vagy adagokat írhat fel, amennyiben Önnek veseproblémái vannak.

 

A kapszulát mindig egészben,sok vízzel nyelje le.

 

A Grimodint folyamatosan kellszednie, amíg orvosa nem mondja, hogy hagyja abba.

 

Perifériás neuropátiásfájdalom:

Annyi kapszulát vagyfilmtablettát vegyen be, amennyit orvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosanállítja be az Ön adagját. A kezdő adag általában napi 300‑900 mgközött van.

 

Ezt követően az adaglépésekben emelhető a napi maximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyetorvosa utasítása szerint 3 részre osztva, azaz reggel egy adagban, délbenegy adagban és este egy adagban kell bevennie.

 

Epilepszia:

 

Felnőttek és serdülőkorúak:

Annyi kapszulát vagyfilmtablettát vegyen be, amennyit orvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosanállítja be az Ön adagját. A kezdő adag általában napi 300‑900 mgközött van. Ezt követően az adag lépésekben emelhető a napi maximális 3600 mg-osdózis eléréséig, amelyet orvosa utasítása szerint 3 részre osztva, azazreggel egy adagban, délben egy adagban és este egy adagban kell bevennie.

 

6 éves vagy annálidősebb gyermekek:

A gyermeke számáraalkalmazandó adagot az orvosa határozza meg a gyermek testsúlya alapján. Akezelés alacsony kezdőadaggal indul, amit fokozatosan emelnek föl, körülbelül 3 napalatt. A szokásos adag az epilepszia kezelésére 25‑35 mg/ttkg/nap. Anapi adagot rendszerint 3 részre osztva adagolják, vagyis a kapszulát(kapszulákat) vagy filmtablettát (filmtablettákat) minden nap reggel egyadagban, délben egy adagban és este egy adagban kell bevenni.

 

A Grimodin 6 évesnélfiatalabb gyermekek kezelésére nem ajánlott.

 

Haaz előírtnál több Grimodin kapszulát vett be

Azonnal hívja orvosát vagymenjen a legközelebbi kórház ambulanciájára. Vigye magával a megmaradtkapszulákat vagy filmtablettákat, valamint a gyógyszer csomagolását, hogy akórházban azonnal láthassák, hogy milyen gyógyszert vett be.

 

Haelfelejtette bevenni a Grimodin kapszulát

Ha elfelejtett bevenni egyadagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következőadag ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

Haidő előtt abbahagyja a Grimodin kapszula szedését

A gyógyszer szedését ne hagyjaabba, hacsak az orvosa erre nem utasította. A kezelés felfüggesztésekorfokozatosan, legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert. Hahirtelen, vagy az orvosi utasításnál hamarabb hagyja abba a Grimodin szedését,fokozódik a rohamok előfordulásának kockázata.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aGrimodin is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

A nagyon gyakorimellékhatások, amelyek 10 emberből több mint egynél előfordulhatnak, akövetkezők:

 

• vírusfertőzés;

• álmosság, szédülés, amozgások összehangolásának – (mozgás-koordináció) hiánya;

• fáradtság, láz.

 

A gyakori mellékhatások,amelyek 100 emberből több mint egynél előfordulhatnak, a következők:

 

• tüdőgyulladás, légútifertőzés, húgyúti fertőzés, fertőzés, fülgyulladás;

• alacsony fehérvérsejtszám;

• étvágytalanság,megnövekedett étvágy;

• düh mások irányában, zavartság, hangulatingadozás,depresszió, szorongás, idegesség, gondolkodási nehézség;

• görcsök, rángatózó mozgás, beszédzavar,emlékezetkiesés, remegés, álmatlanság, fejfájás, érzékeny bőr, érzéscsökkenés,mozgások összehangolásának zavara, szokatlan szemmozgás, fokozott, csökkentvagy hiányzó reflexek;

• homályos látás,kettőslátás;

• forgó jellegű szédülés;

• magas vérnyomás, kipirulásvagy értágulat;

• nehézlégzés, hörghurut,torok kaparás, köhögés, orrszárazság;

• hányás, hányinger,fogászati rendellenességek, fogínygyulladás, hasmenés, hasi fájdalom, emésztésizavar, székrekedés, száj- vagy torokszárazság, bélgázosság;

• arcduzzanat, sérülések,kiütés, bőrviszketés, pattanás;

• ízületi fájdalom,izomfájdalom, hátfájdalom, izomrángás;

• vizelettartási nehézség;

• merevedési zavar;

• duzzanat a karokon, lábakon vagy duzzanat, amelykiterjedhet az arcra, törzsre és végtagokra, járási nehézség, gyengeség,fájdalom, rossz közérzet, influenza-szerű tünetek;

• fehérvérsejtszám csökkenés,súlygyarapodás;

• véletlen sérülés,csonttörés, horzsolás.

 

A ritka mellékhatások,amelyek 1000 emberből kevesebb mint egynél fordulhatnak elő, a következők:

 

• a véralvadáshoz szükségessejtek (vérlemezkék) számának csökkenése;

• túlérzékenységi (allergiás)reakció, pl. csalánkiütés;

• hallucinációk;

• problémát jelentő mozgásirendellenességek, pl. vonaglás, rángatózás, merevség;

• fülzúgás;

• szapora szívverés;

• hasnyálmirigy-gyulladás;

• májgyulladás, a bőr és aszemfehérje besárgulása;

• súlyos, azonnali orvosi kezelést igénylőbőrreakciók, az ajak és az arc duzzanata, bőrkiütés és vörösség, hajhullás;

• heveny veseelégtelenség;

• a gabapentin hirtelen elhagyását követőmellékhatások (szorongás, álmatlanság, émelygés, fájdalom, izzadás), mellkasifájdalom;

• cukorbetegeknél a vércukorszint ingadozása,májproblémákra utaló rendellenes vérvizsgálati eredmények.

 

Továbbá, gyermekekkel végzettklinikai vizsgálatok során gyakran számoltak be agresszív magatartásról ésrángatózó mozgásról.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AGRIMODIN KAPSZULÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25ºC-on, azeredeti csomagolásban tárolandó.

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő után ne szedje a Grimodint. A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Grimodin kapszula

A készítmény hatóanyaga agabapentin. Minden kemény kapszula 100 mg, 300 mg vagy 400 mggabapentint tartalmaz.

 

A Grimodin kapszulák egyébösszetevői:

Kapszula tartalom:

Laktóz-monohidrát, Kukoricakeményítő,Talkum

 

Kapszula héj:

A100 mg-os kapszula héja (no 3 világoszöld éselefántcsontszínű):

Sapka:

Indigókármin(E132), Kinolin sárga (E104), Titán-dioxid (E171), Zselatin

Test:

Sárgavas-oxid (E172),Titán-dioxid (E171), Zselatin

 

A300 mg kapszula héja (no 0, sötétzöld és fehér):

Sapka:

Indigókármin(E132), Titán-dioxid (E171), Sárga vas-oxid (E172), Zselatin

Test:

Titán-dioxid(E171), Zselatin

 

A400 mg kapszula héja (no 0, zöld és fehér):

Sapka:

Indigókármin(E132), Titán-dioxid (E171), Sárga vas-oxid (E172), Zselatin

Test:

Titán-dioxid(E171), Zselatin

 

Milyena Grimodin kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kemény kapszula.

 

Grimodin100 mg kemény kapszula:

20db, 50 db 60 db, 100 db vagy 120 db kemény kapszula PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban.

 

Grimodin300 mg és 400 mg kemény kapszula:

50db, 60 db, 100 db vagy 120 db kemény kapszula PVC+PVdC//Albuborékfóliában és dobozban.

 

Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

 

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

 

A gyártó:

 

West Pharma-Producoes deEspecialidades Farmaceuticas S.A.

Rua Joao de Deus No.11

Venda Nova,

2700-486 Amadora

Portugália

 

Ezt a gyógyszert azEurópai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Bulgária                Гримодин 100 mg капсули,твърди

                             Гримодин 300 mg капсули,твърди

                             Гримодин 400 mg капсули,твърди

 

Csehország Grimodin 100mg tvrdé tobolky

                             Grimodin300 mg tvrdé tobolky

                             Grimodin400 mg tvrdé tobolky

 

Magyarország       Grimodin100 mg kemény kapszula

                             Grimodin300 mg kemény kapszula

                             Grimodin400 mg kemény kapszula

 

Lettország            Grimodin 100 mg cietās kapsulas

                             Grimodin300 mg cietās kapsulas

                             Grimodin400 mg cietās kapsulas

 

Litvánia                 Grimodin 100 mg kietos kapsulės

                             Grimodin 300 mgkietos kapsulės

                             Grimodin 400 mgkietos kapsulės

 

Lengyelország       Grimodin100 mg kapsułki twarde

                             Grimodin300 mg kapsułki twarde

                             Grimodin400 mg kapsułki twarde

 

Románia               grimodin 100 mg capsule

                             grimodin 300 mg capsule

                             grimodin 400 mg capsule

 

Szlovákia              Grimodin 100 mg tvrdé kapsuly

                             Grimodin 300 mg tvrdékapsuly

                             Grimodin 400 mg tvrdékapsuly

 

 

Grimodin 100 mg kemény kapszula
OGYI-T-20874/01                  20x    PVC+PVdC//Albuborékfóliában és dobozban             

OGYI-T-20874/02                  60x    PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-20874/09                  50x    PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban          

OGYI-T-20874/10                  100x  PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban          

OGYI-T-20874/11                  120x  PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban          

          
Grimodin 300 mg kemény kapszula
OGYI-T-20874/03                  60x    PVC+PVdC//Albuborékfóliában és dobozban

OGYI-T-20874/12                  50x    PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban          

OGYI-T-20874/13                  100x  PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban          

OGYI-T-20874/14                  120x  PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban          


Grimodin 400 mg kemény kapszula
OGYI-T-20874/04                  60x    PVC+PVdC//Albuborékfóliában és dobozban

OGYI-T-20874/15                  50x    PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban          

OGYI-T-20874/16                  100x  PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban          

OGYI-T-20874/17                  120x  PVC+PVdC//Al buborékfóliában és dobozban           

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009.június4.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!