Hunperdal-Richter 1 mg filmtabletta (60x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Hunperdal-Richter 0,5 mg filmtabletta

Hunperdal-Richter 1 mg filmtabletta

Hunperdal-Richter 2 mg filmtabletta

Hunperdal-Richter 3 mg filmtabletta

Hunperdal-Richter 4 mg filmtabletta

 

riszperidon

 

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-      Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-      További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-      Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-      Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.  Milyentípusú gyógyszer a Hunperdal-Richter filmtabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.  Tudnivalók a Hunperdal-Richter filmtabletta szedése előtt

3.  Hogyan kell alkalmazni a Hunperdal-Richter filmtablettát?

4.  Lehetséges mellékhatások

5.  Hogyan kell a Hunperdal-Richter filmtablettát tárolni?

6.  További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A Hunperdal-RichterFILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Hunperdal-Richter filmtabletta az ún. antipszichotikumoknevű gyógyszercsoportba tartozik. Ezek a gyógyszerek a gondolkodást, érzéseketés/vagy a cselekvést befolyásoló állapotok kezelésére használatosak. Ezek azállapotok a következőket idézhetik elő:

•    zavarodottság;

•    hallucinációk(jelen nem lévő dolgok hallása, látás, vagy érzékelése);

•    téveszmék;

•    kóros gyanakvás(paranoia);

•    érzelmi ésszociális visszavonultság;

•    hirtelen fellépő(akut) és hosszan tartó (krónikus) betegség egyaránt kialakulhat.

Az ezekben az állapotokban szenvedő betegekmindezeken kívül nyomottnak érezhetik a kedélyállapotukat, bűntudat, szorongás,szellemi-érzelmi feszültség gyötörheti őket.

 

Atünetek enyhülése után a Hunperdal-Richterfilmtablettaa tünetek kontrollálására és kiújulásuk megelőzésére használható.

 

Demenciábanfellépő magatartászavarok

A Hunperdal-Richterfilmtabletta demenciában kialakuló viselkedési zavarok kezelésére ishasználatos olyan esetekben, amelyekben az agresszivitás (testi, ill. szóbelierőszak), az aktivitás zavarai (izgatottság, bolyongás) vagy a pszichotikustünetek (pl. gyanakvás) szokványosak. Csökkent értelmi képességű betegeknek isadják.

 

Rendbontómagatartási zavarok

A Hunperdal-Richterfilmtabletta rendbontó magatartási zavarok kezelésére adható mar­ginális intellektuálisműködésű gyermekeknek, serdülőknek és felnőtteknek, ha a rendbontó viselkedés(erőszakosság, spontán és önveszélyes viselkedés) szokványos.

 

Bipoláris elmezavar mániás epizódjai

Mindezekenkívül, a Hunperdal-Richter filmtabletta bipoláris kedélybetegségben szenvedőkmániás tüneteinek kezelésére is használható. Ezekre az epizódokra a következőtünetek jellemzőek: emelkedett, társaságkedvelő vagy ingerlékeny hangulat,túlzott önbecsülés, csökkent alvásigény, beszédkényszer, gondolattolongás,zavarodottság vagy gyenge ítélőképesség beleértve a rendbontó vagy erőszakosviselkedést is. A bipoláris betegség mániás epizódjainak kezelése csakfelnőttek esetében jóváhagyott terápiás javallat. Tizennyolc évesnélfiatalabbak (gyermekek és serdülőkorúak) mániás epizódjainak kezeléséről nincstapasztalat.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA Hunperdal-Richter FILMTABLETTASZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedjea Hunperdal-Richter filmtablettát

-         Haallergiás (túlérzékeny) – vagy bármikor az volt – a riszperidonra vagy a Hunperdal-Richter filmtabletta egyébösszetevőjére. (Az allergiás reakció arról ismerhető fel, hogy bőrkiütés, viszketés,arc- vagy ajakduzzanat, esetleg légszomj jelentkezik. Ilyen tünetek eseténazonnal forduljon orvosához!)

 

A Hunperdal-Richter filmtablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kérjentanácsot orvosától:

-         haÖn terhes, netán ezt tervezi, vagy csecsemőt szoptat (orvosa eldönti, hogy Ön szedheti-ea Hunperdal-Richterfilmtablettát);

-         haÖn szív-érrendszeri betegségben szenved, korábban agyvérzése vagy átmeneti agyivérkeringési zavara (TIA) volt;

-         haÖn máj- vagy vesebetegségben szenved;

-         haÖn Parkinson-kór kezelésére használatos gyógyszereket szed;

-         haÖn epilepsziában szenved;

-         haÖnnek emlékezetzavara van (demencia);

-         gyermekekés serdülők (15 évesnél fiatalabbak) kezelése nem kellőképpen megalapozott.

 

Tájékoztassaorvosát, ha Ön az érbetegség további kockázati tényezővel (pl. magas vérnyomás,cukorbetegség, dohányzás, pitvarfibrilláció nevű szívbetegség) is terhelt.

HaÖnnek cukorbetegsége van, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásánakkockázata, akkor a Hunperdal-Richterfilmtablettaszedésének ideje alatt orvosa ellenőrizheti az Ön vércukorszintjét.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazottegyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

Orvosa tájékoztatja Önt arról, hogy melygyógyszerek szedhetők a Hunperdal-Richterfilmtablettávalegyütt.

Ha Ön a következők közül bármelyiket szedi ésegyidejűleg Hunperdal-Richterfilmtablettátis bevesz, akkor álmosabbnak érezheti magát:

•    szorongásoldó, azalvást elősegítő gyógyszerek (trankvillánsok);

•    bizonyosfájdalomcsillapítók;

•    egyes antihisztaminok– allergia és túlérzékenységi reakciók kezelésére használatos gyógyszerek (pl.klórfeniramin);

•    bizonyosantidepresszánsok.

Ezekből a gyógyszerekből csak akkor vegyen be a Hunperdal-Richter filmtabletta szedésénekideje alatt, ha orvosa azt mondta Önnek, hogy ezt megteheti.

Egyes, a Parkinson-kór kezelésére használatosgyógyszerek közömbösíthetik a Hunperdal-Richter filmtabletta hatását.

Mindenekelőtt a karbamazepin – epilepszia ésarcidegzsába (az arcon rohamokban jelentkező heves fájdalom) kezelésére gyakranalkalmazott gyógyszer – módosíthatja a Hunperdal-Richter filmtabletta hatását. Ennélfogva,tájékoztatnia kell orvosát, ha elkezdi vagy abbahagyja ennek a gyógyszernek aszedését, mert előfordulhat, hogy módosítani kell a Hunperdal-Richter filmtabletta adagját.

 

Közölje orvosával, ha Ön furoszemidet szed. Afuroszemid olykor magas vérnyomás kezelésére, vagy testrészek túlzott mértékűfolyadék-felhalmozódás okozta duzzanatának megszüntetésére használatos. Az idősbetegeken elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a riszperidon és furoszemidkombinációja ártalmas lehet.

 

A Hunperdal-Richter filmtablettaegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ügyelnie kell arra, hogy milyen mennyiségbenfogyaszt alkoholt. A Hunperdal-Richterfilmtablettaés az alkohol együttes hatására álmosnak érezheti magát.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

A Hunperdal-Richter filmtabletta biztonságossága terhességbennem bizonyított. Mielőtt bevenné a gyógyszerét, tájékoztassa orvosát, ha Önterhes, terhességet tervez, vagy csecsemőt szoptat. Orvosa eldönti, hogyszedheti-e a Hunperdal-Richter filmtablettát.

Nem szabad szoptatnia, ha Ön Hunperdal-Richterfilmtablettát szed. Ebben az esetben forduljon orvosához.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

AHunperdal-Richterfilmtablettabefolyásolhatja az Ön éberségét, ezért ne vezessen és gépeket se kezeljen, amígorvosa meg nem bizonyosodik arról, hogy a tabletta miként hat Önre.

 

Alkalmazása gyermekeknél

Nincs elegendő tapasztalat a Hunperdal-Richterfilmtabletta gyermekeken történő alkalmazásával kapcsolatban.

 

Fontos információk a Hunperdal-Richterfilmtabletta egyes összetevőiről

A Hunperdal-Richterfilmtabletta 0,5 mg-os hatáserőssége 97,2 mg,az 1 mg-os 96,7 mg, a 2 mg-os 95,7 mg, a 3 mg-os 94,7 mg és a 4 mg-os93,7 mg tejcukrot is tartalmaz filmtablettánként, ezért tejcukortúlérzékenységben nem szedhető.

Ha Ön ritka, örökletes galaktóz-intoleranciában,Lapp laktáz hiányban vagy glükóz-galaktóz felszívódási zavarban szenved, akkornem szabad Hunperdal-Richterfilmtablettátszednie.

 

 

3.       HOGYANKELL ALKALMAZNI A Hunperdal-RichterFILMTABLETTÁT?

 

A Hunperdal-Richterfilmtabletta étellel vagy anélkül is bevehető. A megfelelő számú tablettát egykevés folyadékkal nyelje le.

 

Orvosaelőírja Önnek, hogy mennyi Hunperdal-Richter filmtablettát kell bevennie, ill.milyen hosszú időn keresztül kell szednie a gyógyszert. Ez egyénenként eltérő;orvosa az Ön szükségleteinek megfelelően határozza meg a tabletták számát éshatáserősségét.

 

AHunperdal-Richter filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Felnőttekés 15 év feletti gyermekek gondolkodást, érzelmeket és cselekvést befolyásolóállapotainak kezelése

Akezelést az adag az első néhány nap során történő lépcsőzetes növelésévelkezdik el, a következőképpen:

1.napi adag: 2 mg

2.napi adag: 4 mg

Ezegyszerre bevehető, vagy pedig az adag fele reggel, másik fele este vehető be. Mindazonáltal, orvosaa gyógyszeradag fokozatosabb növelését ajánlhatja.

Ezután az adagolást az Ön szükségleteihez igazítják; mindenesetre, az adagáltalában 4-6 mg között van naponta. Egyes betegek számára 4 mg-nál kevesebb iselegendő a megfelelő hatás eléréséhez.

Orvosaelőírja Önnek, hogy mennyi Hunperdal-Richter filmtablettát kell bevennie.

 

Idősvagy károsodott máj- vagy veseműködésű betegek gondolkodást, érzelmeket éscselekvést befolyásoló állapotainak kezelése

Ezekbenaz esetekben a szokásos napi adag felét kell bevenni két részre elosztva (azadag felét reggel, a másik felét este).

Hosszútávú kezelés során a napi adag egyszerre bevehető.

Orvosaelőírja Önnek, hogy mennyi Hunperdal-Richter filmtablettát kell bevennie.

 

Bipoláriskedélybetegségben szenvedő felnőttek és 15 év feletti serdülők

HaÖnnek mániás tünetek uralása érdekében szükséges Hunperdal-Richterfilmtablettát szednie, akkor az ajánlott kezdő adag 2 mg naponta egyszer – szükségesetén orvosa ezt módosítja. A betegek nagy része napi 1-6 mg hatására jobbanérzi magát. Orvosa előírja az Ön számára az adott helyzetben megfelelő adagot.Az Ön kezelését rendszeresen felül kell vizsgálni és módosítani kell, ha szükséges.

 

Marginálisintellektuális működésű gyermekek, serdülők és felnőttek rendbontó magatartásizavarainak kezelése

Ezekbenaz esetekben a szükséges adagokat az orvos egyénileg állapítja meg.

 

Ha azelőírtnál több Hunperdal-Richter filmtablettát vett be

Haaz előírtnál több Hunperdal-Richter filmtablettát vett be, vagy más vett beakármennyit a készítményből, azonnal forduljon orvoshoz vagy menjen kórházba!Ebben az esetben beszűkült tudatállapotot, álmosságot, remegést, izommerevségettapasztalhat.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Hunperdal-Richterfilmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel márnem pótolhatja a kimaradt adagot, viszont a túladagolás veszélyének teheti kimagát. Teljesen hagyja figyelmen kívül a kihagyott adagot és egyszerűen vegyebe a következőt az előírás szerint.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Hunperdal-Richter filmtabletta szedését

A kezeléshirtelen abbahagyása – különösen, ha nagy adagban szedte a Hunperdal-Richterfilmtablettát – nagyon ritkán hányingert, hányást, verejtékezést,álmatlanságot/nyugtalanságot, a pszichotikus tünetek kiújulását, rángómozgásokat idézhet elő. Ennélfogva, a Hunperdal-Richter filmtabletta szedésétfokozatosan kell abbahagynia.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Hunperdal-Richterfilmtabletta is okozhat mellékhatá­so­kat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

Általában kevés a mellékhatás, ha a Hunperdal-Richterfilmtablettát az orvos, nővér, vagy gyógyszerész által előírt módon szedik. Neriassza meg a lehetséges mellékhatások felsorolása – lehetséges, hogy egyik semjelentkezik közülük Önön.

 

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint egybetegnél jelentkező) mellékhatások

Álmatlanság, szorongás vagyizgatottság, fejfájás, mozgászavarok (kifejezett izommerevség vagy ‑görcs, a mozgás lassúsága,remegés), orrfolyás (nátha).

 

Gyakori (100 beteg közül 1 – 10 betegnéljelentkező) mellékhatások

Álmosság, szédülés, homályos látás, szaporaszívverés, hányás, hányinger, gyomorfájdalom vagy emésztési panaszok,székrekedés, bőrkiütés, fáradtság, túlzott szomjúság és vizeletürítés, állandóhímvessző-merevedés, túlzott nyálelválasztás, testhőmérséklet jelentősváltozása.

Álmosságról gyakrabban számoltak be gyermekeknélés serdülőknél, mint felnőtteknél. Az álmosság általában enyhe és múló jellegű.

 

Nem gyakori (1000 beteg közül 1 – 10 betegnéljelentkező) mellékhatások

A szellemi összpontosítás nehezítettsége, avérnyomás a kezelés korai szakaszában kismértékben csök­kenhet, későbbemelkedhet; vizeletcsorgás; nemi potenciazavar; hosszú ideje kezelt nőknél tejcsorgásjelentkezhet, kimaradhat a havi vérzés vagy megváltozhat a havi vérzésekrendszeressége; férfiakon emlőduzzanat jelentkezhet; bokaduzzanat, testtömeg-növekedés,májműködési zavarok.

 

Ritka (10 000 beteg közül 1 – 10 betegnéljelentkező) mellékhatások

Allergiás reakciók. Azonnal hagyja abba a Hunperdal-Richter filmtabletta szedését éshaladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a következők bármelyike előfordul:

–   nehézlégzés lép felaz arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a garat duzzanatával vagy anélkül;

 arc-,ajak-, nyelv- és/vagy garatduzzanat alakul ki, ami nyelési nehézséget okozhat;

–   heves bőrviszketésjelentkezik (a bőrből kiemelkedő csomókkal).

Egyéb ritka mellékhatások: rendszertelenszívverés; férfiaknál emlőduzzanat.

 

Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb mintegy betegnél jelentkező) mellékhatások

Nagyon ritka esetekben magas vércukorszintrőlszámoltak be. Forduljon orvosához, ha pl. túlzott mértékű szomjúságot vagyvizeletürítést észlel.

Esetenként agyvérzés vagy az agyoxigénellátásának rohamokban fellépő, átmeneti zavara (TIA) fordulhat elő Hunperdal-Richter filmtablettát szedőbetegeknél. Ha arcának, karjainak vagy alsó végtagjainak hirtelen kialakulógyengeségét vagy zsibbadását észleli – különösen ha csupán az egyik oldalon – esetlegelkentté válik a beszéde, akkor azonnal forduljon orvoshoz!

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát.

 

 

5.       HOGYANKELL A Hunperdal-RichterFILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-ontárolandó.

A fénytőlvaló védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. 

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő(Felh.:) után ne szedje a Hunperdal-Richter filmtablettát. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Hunperdal-Richter filmtabletta

-         A készítmény hatóanyaga: 0,5 mg, 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mgriszperidon filmtablettánként.

-         Egyéb összetevők:

Tablettamag: hidegen duzzadókeményítő 0355 (burgonyakeményítő); laktóz-monohidrát; mikrokristályoscellulóz, nátrium-lauril-szulfát, magnézium-sztearát, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, hipromellóz 2910

Bevonat: vörös vas-oxid(E172), sárga vas-oxid (E172), talkum, makrogol 3350, titán-dioxid (E171),polivinil-alkohol.

 

 

Milyen akészítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

0,5 mg: halványsárga,kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán N03 jelzéssel ellátott filmbevonatútabletta.

1 mg:    sárga,kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán N04 jelzéssel ellátottfilmbevonatú tabletta.

2 mg:    okkersárga,kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán N05 jelzéssel ellátott filmbevonatútabletta.

3 mg:    sárgabarackszínű, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán N06 jelzéssel ellátott filmbevonatútabletta.

4 mg:    halványbarna,kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán N07 jelzéssel ellátott filmbevonatútabletta.

 

Csomagolás:20 db / 60 db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékfóliában, dobozban.

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

RichterGedeon Nyrt.

H-1103Budapest

Gyömrői út19-21.

Magyarország

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbineveken engedélyezték:

 

Magyarország

Hunperdal-Richter 0,5, 1, 2, 3, 4 mg filmtabletta

Bulgária

РИДОНЕКС 0,5; 1; 2; 3; 4 mg филмирани таблетки

Észtország

Rixon

Lettország

Rixon 0,5, 1, 2, 3, 4 mg apvalkotās tabletes

Litvánia

Rixon 0,5, 1, 2, 3, 4 mg plėvele dengtos tabletės

Románia

Ridonex 0,5, 1, 2, 3, 4 mg comprimat filmat

Lengyelország

Ridonex 0,5, 1, 2, 3, 4 mg

 

 

OGYI-T-20308/01-02    (0,5 mg filmtabletta, 20x, 60x)

OGYI-T-20308/03-04    (1 mg filmtabletta, 20x, 60x)

OGYI-T-20308/05-06      (2 mg filmtabletta, 20x, 60x)

OGYI-T-20308/07-08    (3 mg filmtabletta, 20x, 60x)

OGYI-T-20308/09-10    (4 mg filmtabletta, 20x, 60x)

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2009. április 7.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!