Imigran 100 mg tabletta (2x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Imigran 50 mg tabletta

Imigran 100 mg tabletta

szumatriptán

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer az Imigran és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók az Imigran szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni az Imigran‑t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell az Imigran‑t tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ IMIGRAN ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A migrénes roham okoztafejfájás és kísérő tünetek kezelésére szolgáló gyógyszer.

Csak a rohamok kezelésérealkalmazható, azok megelőzésére, illetve folyamatosan nem szedhető.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AZ IMIGRAN SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedjet az Imigran‑t:

·               ha allergiás (túlérzékeny) aszumatriptánra vagy az Imigran bármely egyéb összetevőjére;

·               ha jelenleg fennáll vagy korábbanbármikor volt szívbetegsége, beleértve a szívrohamot, anginát (munka vagyerőkifejtés következtében kialakuló mellkasi fájdalom), Prinzmetal anginát(nyugalomban jelentkező mellkasi fájdalom) vagy egyéb szívvel kapcsolatostünetet, mint a légszomjat vagy mellkasi nyomó érzést;

·               ha karjaiban vagy lábaibanvérkeringési zavar (perifériás érbetegség) alakult ki;

·               ha korábban sztrók / agyiinfarktus, vagy agyvérzés érte, amelyeket gyakran „szélütésnek” vagy „agyikatasztrófának” hívnak;

·               ha korábban olyan átmeneti agyivérellátási zavar (tranziens iszkémiás roham, TIA) alakult ki, amely vagykevésbé súlyos tünetekkel vagy tünetek nélkül gyógyult;

·               ha súlyos májműködési zavarbanszenved;

·               ha magas a vérnyomása;

·               ha ergotamint vagy ergotamin-származékokat(olyan migrénellenes gyógyszereket, mint pl. a metilszergid) tartalmazógyógyszereket szed, tilos az Imigran egyidejű szedése (lásd „Egyéb gyógyszerekegyidejű szedése”);

·               ha jelenleg MAO gátlókat (pl. moklobemiddepresszió ellen, vagy szelegilin Parkinson-kór ellen) szed; egyéb olyangyógyszert szed, amely az "Egyéb gyógyszerek egyidejű szedése"pontban van feltüntetve.

 

Ha bizonytalan, beszélje mega kérdést kezelőorvosával.

 

Gyermekeknek, valamint 65éves kor felett alkalmazása nem javallt.

 

Az Imigran tablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Az Imigran tablettaszedése előtt mindenképpen közölje orvosával ha:

·               máj- vagy veseproblémái vannak,

·               szívbetegségre utaló tüneteivannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy a toroktájékba sugárzó mellkasiszorító érzés

·               szívbetegség kockázatának vankitéve (pl. cukorbeteg, túlsúlyos, erős dohányos vagy nikotin-helyettesítőkezelés alatt áll) és különösen, ha Ön változó korban lévő nő, vagy 40 évfeletti férfi a fenti rizikófaktorokkal. Ilyen esetekben a kezelőorvosnakellenőriznie kell a szívműködést, mielőtt felírja az Imigran tablettát. Nagyonritkán súlyos szívbetegség alakult ki a szumatriptán alkalmazását követően,annak ellenére, hogy előzőleg nem találtak elváltozást. Ha bármilyen aggályavan, beszélje meg orvosával.

·               epilepsziában szenved, voltak márgörcsrohamai vagy bármilyen betegsége, ami hajlamosabbá teheti agörcsrohamokra.

·               magasvérnyomás betegség esetén az Imigranalkalmazásakor átmeneti vérnyomás emelkedés előfordulhat.

 

A szumatriptán túlzott mértékűhasználata (ismételt használat több, egymást követő napon keresztül) agyógyszer nem megfelelő alkalmazásának minősül, és megnövelheti a mellékhatásokszámát, továbbá olyan krónikus fejfájáshoz vezethet, ami a gyógyszer időszakosleállítását teszi szükségessé. Tájékoztassaorvosát, ha fejfájásai túl gyakoriak vagy naponta jelentkeznek, mert ez agyógyszer túladagolásának tünete lehet.

 

Szulfonamidokra túlérzékenybetegekben az Imigran is túlérzékenységi reakciókat okozhat. Ezek súlyossága abőrreakcióktól az anafilaxiáig változhat.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is. Egyes gyógyszerek ugyanis nem szedhetők Imigran‑nalegyidejűleg.

 

Kérjük tájékoztassaorvosát, ha:

·               ergotamin-, vagy metilszergid–tartalmú(migrén kezelésére szolgáló készítmény) gyógyszereket szed,

·               MAO-gátlókat szed (pl. depresszióelleni moklobemidet vagy a Parkinson kór kezelésére szolgáló szelegilint) vagyaz elmúlt két hétben hagyta abba a MAO-gátló kezelést,

·               lítiumot szed (mániás/depresszív(bipoláris) betegség gyógyszere),

·               szelektív szerotonin újrafelvételtgátlókat (SSRI-k a depresszió és egyéb mentális megbetegedések gyógyszere),szerotonin noradrenalin újrafelvételt gátlókat (SNRI-k) vagy lyukaslevelű orbáncfüvet(Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény készítményeket szed,

·               szulfonamidokat szed.

 

Terhesség és szoptatás

Közölni kell az orvossal aterhességet, a terhesség gyanúját vagy a szoptatás tényét is. Ugyanis terhes­ségalatt csak akkor rendelheti az orvos, ha az anya számára a kezelés várhatóelőnye meghaladja a magzati kockázatot.

 

Az Imigran bevétele után 12 óráraa szoptatást fel kell függeszteni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

Alkalmazásakor álmosság,fáradtságérzés léphet fel, ami hátrányosan befolyásolhatja a koncentrálóké­pességet,a reflexidőt, ezért ilyen hatásának időtartama alatt járművet vezetni vagybaleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos.

 

 

Fontosinformációk az Imigran egyes összetevőiről

Az Imigran tabletta tejcukrot(laktóz) tartalmaz. Ha Ön érzékeny a laktózra vagy bármely más cukorra, mondjael orvosának és ne szedje az Imigran‑t.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI AZ IMIGRAN‑T?

 

Az Imigran‑t mindig azorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Amennyiben az orvos másképpnem rendeli, felnőttek szokásos adagja a migrénes fejfájás megjelené­sekorlehetőleg mielőbb egy tabletta, az orvos által rendelt erősségű készítményből.

 

A tablettákat egészben, kevésvízzel kell bevenni.

 

Ha a tünetek nemcsillapodnak, ugyanarra a rohamra újabb adagot nem szabad bevenni. Ha az elsőadag hatásos volt, de a tünetek később visszatérnek, bevehet még egy tablettát.

 

24 órán belüllegfeljebb 300 mg szedhető (3 db 100 mg-os tabletta vagy 6 db 50 mg-os tabletta),ennél többet nem szabad bevenni.

 

Májműködés zavarbanszenvedő betegeknek alacsonyabb adag ajánlott.

 

Gyermekek és serdülőkorúak (18 évalatt)

Az Imigran nem javasolt 18 évalatti gyermekek és serdülőkorúak számára a biztonságosságra és a hatásosságravonatkozó adatok hiánya miatt.

 

Időskor (65év felett)

Aszumatriptán alkalmazásával kapcsolatban 65 év feletti életkorban kevés atapasztalat; amíg további klinikai tapasztalatok nincsenek, adása ebben akorcsoportban nem ajánlott.

 

Ha az előírtnál több Imigrantablettát vett be, azonnal szóljonorvosának vagy gyógyszerészének, vagy telefonáljon a legközelebbi kórház sürgősségiosztályára. Ne felejtse el magával vinnia gyógyszer dobozát és az esetlegesen megmaradt tablettákat.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, ígyaz Imigran is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Előrordul, hogyvalaki túlérzékeny a gyógyszerekre. Ha az Imigran alkalmazását követőenhirtelen fellépő nehézlégzés, mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, a szemhéj,az arc, az ajkak, a száj vagy a torok duzzanata, bőrkiütés, bőrduzzanat vagycsalánkiütés jelentkezik, többet a gyógyszert ne alkalmazza, hanem azonnalforduljon orvoshoz.

 

További lehetségesmellékhatások:

 

Gyakori (100 betegbőltöbb mint 1, de kevesebb mint 10 esetében jelentkezhet):

·               Fájdalom, bizsergés, forróság- vagyhideg, nyomás- vagy szorításérzés a test bármely pontján, így a mellkasban és atorokban is. Ezek a panaszok általában hamar elmúlnak, de ha tartósan fennállnakvagy súlyosbodnak, akkor orvoshoz kell fordulni. Ne vegyen be több gyógy­szert,amíg nem beszélt kezelőorvosával.

·               Kipirulás, szédülés,gyengeségérzés, fáradtság, álmosság, hányinger, hányás, átmenetivérnyomásemelkedés, légszomj. Ezekről is ajánlott az orvost tájékoztatni, de agyógyszer alkalmazását nem kell abbahagyni.

 

Nagyon ritka (10000betegből kevesebb mint 1 esetében jelentkezhet)

·               Túlérzékenységi (allergiás)reakció: lásd a fejezet elején.

·               Mellkasi fájdalom vagy szorítóérzés (angina), szokatlanul lassú vagy gyors szívverés, szívdobogásérzés. Ilyenesetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

·               Ugyancsak azonnal közölni kell az orvossal,ha görcsroham alakul ki.

·               Látászavarok, mint hunyorgás,kettőslátás, többnyire átmeneti látásvesztés (ezek azonban a migrén tünetei islehetnek).

·               Ájulásérzés, vérnyomásesés.

·               Hasi fájdalom, véres széklettel(isémiás kolitisz).

·               Halvány, kékes bőr és/vagyfájdalom az ujjakban, a talpon, az orrban vagy a füleken (Raynaud szindróma).

·               A májfunkciós értékekmegváltozása. Ha Önnél májfunkciós vizsgálatot végeznek, tájékoztassa az orvostvagy a nővért, hogy Imigran‑t szed.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL AZ IMIGRAN‑T TÁROLNI?

 

Legfeljebb 30ºC-ontárolandó.

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő ne alkalmazza az Imigran‑t. A lejárati idő a megadott hónaputolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Imigran

Hatóanyag:

Imigran 50 mg tabletta

50 mgszumatriptán (70 mg szumatriptán-szukcinát formájában) tablettánként.

 

Imigran 100 mg tabletta

100 mgszumatriptán (140 mg szumatriptán-szukcinát formájában) tablettánként.

 

Egyéb összetevők:

50 mg-ostabletta: magnézium-sztearát,kroszkarmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz monohidrát ésvízmentes laktóz.

Bevonat:Opadry YS-1-1441-G (hipromellóz, titán-dioxid, triacetin, vörös vas-oxid).

 

100 mg-ostabletta: magnézium-sztearát,kroszkarmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz. Bevonat: „Opaspraywhite M-1.170”, hipromellóz.

 

Milyen az Imigran küllemeés mit tartalmaz a csomagolás

Tabletta.

Imigran50 mg tabletta: rózsaszín, kapszulaalakú, mindkét oldalán domború, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán„GX ES3” felirattal ellátva, a másik oldala jelöletlen.

 

Imigran100 mg tabletta:fehér, vagy csaknem fehér színű, íztelen, kapszula alakú, mérsékelten domborúfelületű, egyik oldalán „GX ET2” felirattal ellátva, másik oldala jelöletlen.

 

6 db 50mg-os tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

2 db vagy 6db 100 mg-os tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

GlaxoSmithKline Kft.,

1124, Budapes, Csörsz u. 43.t

 

Gyártó:

GlaxoSmithKlinePharmaceuticals S.A.

Poznan, Lengyelország

 

 

OGYI-T-5410/01.                     (50 mg 6x)

OGYI-T-5410/02.                     (100 mg 2x)

OGYI-T-5410/03.                     (100 mg 6x)

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. november 2.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!