Intelence 100 mg tabletta (120x)

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az INTELENCEés milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az INTELENCE etravirin elnevezésű hatóanyagot tartalmaz. Az INTELENCE aHIV-ellenes gyógyszerek egyik csoportjához tartozik, amit nem-nukleozid reverztranszkriptázgátlóknak (angol rövidítése NNRTI) hívnak.
Az INTELENCE az emberi immunhiányt előidéző vírus (HIV) által okozott fertőzéskezelésére szolgáló gyógyszer. Az INTELENCE az Ön szervezetében lévő HIVmennyiségének csökkentésével hat. Ez javítja immunrendszerét(védekezőrendszerét) és csökkenti a HIV-fertőzéshez társuló betegségekkialakulásának kockázatát.
Az INTELENCE-et más HIV-ellenes gyógyszerekkel együtt alkalmazzák olyanfelnőttek, valamint 6 éves és idősebb gyermekek kezelésére, akik HIV-vel fertőzöttekés korábban már kaptak más HIV-ellenes gyógyszereket.
Kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy melyik gyógyszerkombináció alegalkalmasabb az Ön számára.
2. Tudnivalók az INTELENCE szedése előtt
Ne szedje az INTELENCE-et
- ha allergiás az etravirinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az INTELENCE szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az INTELENCE nem gyógyítja meg a HIV-fertőzést. Egy olyan kezelés részétképezi, amely csökkenti a vírus mennyiségét a vérben. E gyógyszer szedéseellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásosretrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje megkezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésénekelkerülése érdekében.
Az INTELENCE-et szedő betegeknél továbbra is kialakulhatnak fertőzések vagy aHIV-fertőzéssel összefüggő más betegségek. Ezért rendszeres kapcsolatban kellmaradnia kezelőorvosával.
Idős betegek
Az INTELENCE-et csak csekély számú 65 éves vagy ennél idősebb betegnélalkalmazták. Ha Ön ebbe a korcsoportba tartozik, beszélje meg kezelőorvosával,hogy szedheti-e az INTELENCE-et.
Csontrendszeri problémák
Kombinált antiretrovirális terápiában részesülő betegeknél egy csontrendszeribetegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontokvérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számosrizikótényezői közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelésidőtartama, a kortikoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, a súlyosimmunszuppresszió és a magas testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei:ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a vállkörnyékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjükjelezze orvosának.
Tájékoztassa kezelőorvosát a következő problémáiról
Ellenőrizze a következő pontokat, és tájékoztassa kezelőorvosát, ha közülükbármelyik vonatkozik Önre.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha kiütése jelentkezik. Ha kiütéselőfordul, az általában nem sokkal az etravirinnel történő HIV-ellenes kezelésmegkezdése után jelentkezik és gyakran 1-2 héten belül elmúlik, még a gyógyszerszedésének folytatása mellett is. Esetenként az INTELENCE-kezelés alatt túlérzékenységireakciót (allergiás reakciót, beleértve a kiütést és lázat, de akár az arc, anyelv vagy a torok feldagadását, légzési vagy nyelési nehézséget is)tapasztalhat, mely esetleg életveszélyes lehet. Haladéktalanul forduljonkezelőorvosához, ha túlérzékenységi reakciót észlel. Kezelőorvosa tájékoztatnifogja arról, hogyan kezelje tüneteit, és hogy abba kell-e hagynia az INTELENCEszedését. Ha túlérzékenységi reakció miatt abbahagyta a kezelést, akkor azINTELENCE-terápiát nem szabad újrakezdenie.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban volt vagy jelenleg is van májbetegsége,beleértve a hepatitisz-B-t és/vagy -C-t. Előfordulhat, hogy kezelőorvosamegvizsgálja, mennyire súlyos az Ön májbetegsége, mielőtt eldöntené, hogyszedheti-e az INTELENCE-et.
- Forduljon kezelőorvosához, ha testalkat-változást vagy zsírpárnaátrendeződést észlel. A test zsírrétegeinek felhalmozódása, csökkenése vagyátrendeződése előfordulhat olyan betegeknél, akiket HIV-ellenes gyógyszerekkombinációjával kezelnek.
- Amennyiben bármilyen fertőzésre utaló tünetet észlel, azonnalértesítse kezelőorvosát. Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben szenvedőbetegeknél, akiknek kórtörténetében opportunista fertőzés szerepel, röviddel aHIV-ellenes kezelés megkezdése után a korábbi fertőzésre jellemző gyulladásosjelek és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetően azért alakulnak ki,mert az immunrendszer válaszkészsége javul, és így képes felvenni a harcot aszervezetben esetleg tünetmentesen lappangó fertőzésekkel szemben.
- Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok,amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szinténelőfordulhatnak a HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésénekelkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdésétkövetően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyébtünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzsfelé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitástészlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezeléstelkezdhesse.
Gyermekek és serdülők
Nem szabad adni a gyógyszert 6 évesnél fiatalabb vagy 16 kg-nál kisebbtestsúlyú gyermekeknek, mert a lehetséges előnyöket és kockázatokat még nemigazolták.
Egyéb gyógyszerek és az INTELENCE
Az INTELENCE kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel. Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az INTELENCE a HIV-ellenes gyógyszerek más osztályába tartozó gyógyszerekkellegtöbbször kombinálható.
Néhány kombináció azonban nem javasolt. Más esetekben fokozott ellenőrzésés/vagy a gyógyszer adagjának módosítása szükséges lehet. Emiatt mindig mondjael kezelőorvosának, hogy milyen más HIV-ellenes gyógyszereket szed. Továbbáfontos, hogy körültekintően olvassa el az ezen gyógyszerekhez adottbetegtájékoztatókat. Kövesse kezelőorvosa utasításait, hogy milyen gyógyszerekkombinálhatók.
Az INTELENCE kombinációja az alábbi gyógyszerek egyikével sem ajánlott:
- tipranavir/ritonavir (HIV-ellenes gyógyszerek),
- karbamazepin, fenobarbitál, fenitoin (görcsrohamokat megelőző gyógyszerek),
- rifampicin, mivel ez hatásfokozott proteázgátlókkal együtt ellenjavallt, és rifapentin(bizonyos fertőzések pl. gümőkór (TBC) kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó termékek (agyógynövénykészítményt depresszió kezelésére alkalmazzák).
Ha ezek közül bármelyiket szedi, kérje kezelőorvosa tanácsát.
Az INTELENCE vagy más gyógyszerek hatása módosulhat, ha Ön INTELENCE-etszed a következő gyógyszerek egyikével együtt. Tájékoztassa kezelőorvosát, haÖn szed:
- amiodaront, bepridilt, digoxint, dizopiramidot, flekainidet, lidokaint,mexiletint, propafenont vagy kinidint (egyes szívbetegségek, pl.szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- warfarint (véralvadást gátló gyógyszer). Kezelőorvosa ellenőrizni fogja avérképét.
- flukonazolt, itrakonazolt, ketokonazolt, pozakonazolt vagy vorikonazolt(gombafertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- klaritromicint vagy rifabutint (antibiotikumok),
- artemeter/lumefantrin (gyógyszer a malária kezelésére),
- diazepámot (alvászavar és/vagy szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- dexametazont (egy kortikoszteroid, amelyet sokféle betegség, pl. gyulladás ésallergiás reakciók kezelésére alkalmaznak),
- boceprevir (hepatitisz C fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer),
- atorvasztatint, fluvasztatint, lovasztatint, rozuvasztatint vagyszimvasztatint (koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek),
- ciklosporint, szirolimuszt vagy takrolimuszt (immunválaszt elnyomógyógyszerek),
- szildenafilt, vardenafilt vagy tadalafilt (merevedési zavar és/vagy a tüdőkérrendszerében kialakuló magasvérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- klopidogrélt (a vérrögképződést gátló gyógyszer).
Terhesség és szoptatás
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes. Terhes anyáknak nem szabadINTELENCE-et szedniük, kivéve, ha az orvos kifejezetten javasolja.
HIV-fertőzött anyáknak tilos szoptatniuk, mert fennáll a lehetősége, hogy aHIV-vírussal megfertőzik a csecsemőt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket, ha álmosnak érzi magát vagyszédül a gyógyszer
bevételét követően.
3. Hogyan kell szedni az INTELENCE-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Alkalmazása felnőtteknél
Az INTELENCE ajánlott adagja naponta kétszer egy tabletta.
Vegyen be reggel egy darab 200 mg-os INTELENCE tablettát étkezés után. Vegyenbe este egy darab 200 mg-os INTELENCE tablettát étkezés után.
Alkalmazása 6 éves és idősebb, valamint legalább 16 kg testsúlyúgyermekeknél és serdülőknél
Az orvos a megfelelő adagot a gyermek testsúlya alapján fogja meghatározni.
Az orvos pontosan tájékoztatni fogja Önt arról, hogy a gyermeknek hányINTELENCE tablettát kell bevennie.
Ne hagyja abba az INTELENCE adását anélkül, hogy azt gyermekénekkezelőorvosával megbeszélné. A gyermekorvos ajánlása alapján az INTELENCE-szelegyütt más HIV-ellenes gyógyszereket is kell szednie a gyermeknek.
Útmutatások az INTELENCE szedésével kapcsolatban minden beteg részére
Fontos, hogy az INTELENCE-et mindig étkezés után vegye be. Ha éhgyomorra veszibe az INTELENCE-et, csak az INTELENCE fele szívódik fel. Kövesse kezelőorvosatanácsát az étel típusára vonatkozóan INTELENCE szedésekor.
Az INTELENCE tablettá(ka)t egészben nyelje le egy pohár vízzel. Ne rágja összea tablettá(ka)t.
- Ha egészben nem képes lenyelni az INTELENCE tablettá(ka)t, a következőketteheti:
- helyezze a tablettá(ka)t 5 ml (1 teáskanál) vízbe vagy legalább annyifolyadékba, ami elfedi a gyógyszert,
- jól keverje el a vízben addig, amíg tejszerű nem lesz,
- ha úgy kívánja, adjon hozzá több vizet vagy narancslevet vagy tejet (ne tegyea tablettákat narancslébe vagy tejbe anélkül, hogy először vizet tett volnahozzá),
- azonnal igya meg,
- öblítse át a poharat néhányszor vízzel, narancslével vagy tejjel és azöblítéshez használt folyadékot is mind igya meg, hogy biztosan bevegye a teljesadagot.
- Ne használjon meleg (> 40 °C) vagy szénsavas italokat az INTELENCEtabletta(ák) bevételekor.

A műanyag tartály gyermekbiztonsági zárókupakkal van ellátva, és a következőkszerint kell kinyitni:
- Nyomja le a csavarmenetes kupakot, és közben csavarja az óra járásával
ellenkező irányba.
- Vegye le a lecsavart kupakot.
Ha az előírtnál több INTELENCE-et vett be
Forduljon azonnal kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Az INTELENCE leggyakoribbmellékhatásai a következők: bőrkiütés, hasmenés, hányinger és fejfájás (lásd 4.pont "Lehetséges mellékhatások").
Ha elfelejtette bevenni az INTELENCE-et
Ha az INTELENCE szokásos bevételi időpontja után 6 órán belül eszébejut, amint lehet, vegye be a tablettát. A tablettát mindig étkezés után vegyebe. Ezután a szokásos időpontban vegye be a következő adagot. Ha több mint 6óra után veszi észre, hagyja ki a tabletták bevételét, és vegye be akövetkező adagot a szokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot akihagyott adag pótlására.
Ne hagyja abba az INTELENCE szedését anélkül, hogy először orvosávalmegbeszélné
A HIV-terápia javíthatja közérzetét. Akkor se hagyja abba az INTELENCE vagy másHIV-ellenes gyógyszereinek szedését, ha jobban érzi magát. Ha abbahagyja,fokozza annak kockázatát, hogy a vírus ellenállóvá válik. Beszéljen előbborvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az INTELENCE szedésével kapcsolatban jelentkező mellékhatások gyakoriságiaránya az alábbi. Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-etérinthet)
- Bőrkiütés. A kiütés általában enyhe vagy közepes fokú. Ritka esetekben nagyonsúlyos bőrkiütésről számoltak be, mely esetleg életveszélyes is lehet. Emiattfontos, hogy haladéktalanul lépjen kapcsolatba orvosával, ha bőrkiütésejelentkezik. Orvosa tájékoztatni fogja, hogyan kezelje tüneteit és arról, hogyabba kell-e hagynia az INTELENCE szedését.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legalább 1-et érinthet)
- Egyes vérsejt- vagy egyes laboratóriumi értékek megváltozása. Ezek kiderülneka vérvizsgálat eredményeiből. Orvosa ezeket meg fogja magyarázni Önnek.Például: alacsony vörösvértestszám, alacsony vérlemezkeszám, magas vagy kórosvérzsírszintek, magas koleszterinszint, magas vércukorszint.
- fejfájás, bizsergő érzés vagy fájdalom a kézen vagy a lábon, zsibbadás,fáradtság, álmatlanság, szorongás;
- hasmenés, hányinger, hányás, gyomorégés, hasi fájdalom, a gyomor gyulladása,bélgázosság;
- veseelégtelenség, magasvérnyomás, szívroham, cukorbetegség;
- zsírlerakódás, éjszakai izzadás.
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legalább 1-et érinthet)
- szorító szívtájéki fájdalom (angina), szívritmuszavar;
- a bőrérzékelés elvesztése, álmosság, remegés, ájulás, aluszékonyság,memóriazavar, görcsrohamok, szélütés (sztrók), figyelemzavar;
- homályos látás, szédülés, lassú felfogás;
- légzési nehézség;
- szájszárazság, szájgyulladás, öklendezés, székrekedés, haspuffadás,hasnyálmirigy-gyulladás, vérhányás, étvágycsökkenés;
- fokozott verejtékezés, viszketés, száraz bőr, az arc és/vagy a torok duzzanata;
- allergiás reakciók (túlérzékenység), fertőzéses tünetek (pl. a nyirokcsomókduzzanata és láz);
- májbetegségek pl. májgyulladás;
- emlőduzzanat férfiaknál;
- alvászavarok, szokatlan álmok, zavartság, tájékozódási zavar, idegesség;
- testalkat átalakulása a zsíreloszlás megváltozása következtében.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- súlyos túlérzékenységi reakciók, melyeket lázzal vagy szervi gyulladással,pl. májgyulladással (hepatitisz) kísért bőrkiütés jellemez.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az INTELENCE-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.) utánne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Az INTELENCE tabletta az eredeti tartályban tárolandó. A nedvességtől valóvédelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva! A tartály 3 kicsi (nedvszívó)tasakot tartalmaz a tabletták szárazon tartására. Ezeknek a tasakoknak mindig atartályban kell maradniuk és nem szabad azokat megenni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az INTELENCE
- A készítmény hatóanyaga etravirin. Minden INTELENCE tabletta 200 mgetravirint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: hipromellóz, szilikátos mikrokristályos cellulóz,mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid,kroszkarmellóz-nátrium és magnézium-sztearát.
Milyen az INTELENCE készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A gyógyszer fehér vagy törtfehér, domború, hosszúkás tabletta egyik oldalán"T200" jelzéssel.
Egy műanyag tartály 60 db tablettát tartalmaz és 3 tasakot a tabletták szárazontartására

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!