Lamisil DermGel 1% gél (15g)

Lamisil DermGel 1% gél

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK AFELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Lamisil DermGel 1% gél

terbinafin

 

Olvassael figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkattartalmaz.

Ez agyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatásérdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

-                Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-        Továbbiinformációkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-                Sürgősen forduljonorvosához, ha tünetei 14 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

-                Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyentípusú gyógyszer a Lamisil DermGel és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalóka Lamisil DermGel alkalmazása előtt

3.       Hogyankell alkalmazni a Lamisil DermGel-t?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyankell a Lamisil DermGel-t tárolni?

6.       Továbbiinformációk

 

 

1. MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A LAMISIL DERMGEL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Lamisil DermGel gombaellenes készítmény külsőlegeshasználatra. Hatására elpusztulnak a bőrbetegséget okozó gombák.

 

A Lamisil DermGel az alábbi gombás bőrfertőzések(tinea) kezelésére és gyógyítására alkalmas:

·               a lábat (lábujjakközti területet) érintő fertőzések – atlétaláb, más néven tinea pédisz

·               a testhajlatokat,főként a lágyékot érintő fertőzések – tinea krúrisz

·               a test (arc,nyak, a végtagok vagy a törzs) bőrének felületes, gyűrű alakú foltokmegjelenésével járó fertőzése – tinea korporisz

·               a törzs bőrénekfelületes, úgynevezett színváltó gomba-fertőzése – pitiriázis verzikolor.

 

Hogyanismerheti fel azt, hogy az előbbi betegségek valamelyike okozza az Önpanaszait?

 

A lábgombás fertőzése (atlétaláb) egyik vagy mindkét lábfejet érintő, általában a lábujjakközti területen jelentkező elváltozás. Ráterjedhet a talpra vagy a lábfejoldalsó széleire vagy a lábfej egyéb részeire is. Az atlétaláb leggyakoribbmegjelenési formája viszketéssel és égő érzéssel, bőrvörösséggel, a bőrberepedezésével és pikkelyes hámlásával jár, de tapasztalhatja enyhe duzzanat,hólyagképződés vagy nedvedző fekélyek kialakulását is. A Lamisil DermGel a lábgombás fertőzései közül a lábujjak közötti terület fertőzéseinek kezelésérejavasolt.

 

Feltétlenülforduljon kezelőorvosához, ha gombás körömfertőzésben szenved (amikor agombák a köröm anyagában és alatta lévő területen szaporodnak), mely a köröm elszíneződésével,megvastagodásával és szerkezetének megváltozásával jár. Az ilyen típusúfertőzések kezelésére a LamisilDermGel nem alkalmas. Aköröm gombás fertőzéseinek kezelésére orvosi előírásra Lamisil tablettaszedhető.

 

Atesthajlatokat, főként a lágyékot érintő gombás fertőzés leginkább összefekvő, nedvesbőrfelszíneken, bőrredőkben alakulnak ki. Ez legtöbbször az ágyék és a belsőcomb területét jelenti, a folyamat általában mindkét oldalon fellép, de azegyik oldal gyakran erősebben érintett, mint a másik. A fertőzés továbbterjedhet a farpofák felé, illetve a has irányába is. Megjelenhet a mellekalatt, a hónaljban és másutt is, ahol bőrredők alakulnak ki. A bőrgyulladáséles szegéllyel rendelkezik, felhólyagosodhat és viszket.

 

A test bőrénekfelületes, gyűrű alakú vörös foltokkal járó gombás fertőzése a testen bárhol kialakulhat, deleggyakrabban a fej, a nyak, az arc vagy a karok érintettek. A fertőzéshámlással kísért foltok formájában is jelentkezhet és viszketéssel jár.

 

A színváltógomba-fertőzés (pitiriázis verzikolor) pikkelyes hámlás képében jelentkezik a bőrön, majd a bőrpigmentjeinek elvesztése következtében fehér foltok alakulnak ki. A foltoknyáron válnak igazán szembetűnővé, amikor az egészséges bőr lebarnul. Általábana törzsön, a nyakon, a karokon jelentkezik, és hónapokon belül kiújulhat,különösen meleg időben és izzadás hatására.

 

Amennyiben nem biztos benne, hogy milyen folyamat áll abőrgyógyászati probléma hátterében, kérjen tanácsot kezelőorvosától, vagy agyógyszerésztől, mielőtt elkezdené alkalmazni a Lamisil DermGel-t. Megfelelő segítséget fog kapni.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA LAMISIL DERMGEL ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazzaa Lamisil DermGel-t

·                ha allergiás(túlérzékeny) a terbinafinra, vagy a Lamisil DermGel egyéb összetevőjére (azösszetevők listáját a betegtájékoztató végén, a 6. pontban találja).

 

Tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben a fent említett bármely összetevőkorábban allergiás tüneteket okozott Önnek, mert ebben az esetben a LamisilDermGel nem alkalmas az Ön kezelésére.

 

A LamisilDermGel fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·                Ne alkalmazza aLamisil DermGel-t gyermekeknél.

·                Ne alkalmazza a LamisilDermGel-t az arcán és sérült bőrfelületen (határozottan duzzadt sérüléseken),ahol az alkohol izgató (irritáló) hatású lehet.

·                Kizárólagkülsőleges felhasználásra szolgál.

 

A kezelésideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

·                Ne alkalmazzonmás gyógyszert vagy kezelést a kezelt bőrfelületen (beleértve a vény nélkülkapható készítményeket is) a Lamisil DermGel-lel folyatott kezelésselegyidőben.

·                Tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Terhességés szoptatás

·                Tájékoztassakezelőorvosát, ha terhes, vagy úgy véli, hogy terhes lehet. A Lamisil DermGelcsak nagyon indokolt esetben használható terhesség alatt.

·                Ne alkalmazza aLamisil DermGel-t szoptatás alatt. A csecsemő nem érintkezhet a kezeltbőrfelülettel, beleértve az emlőket is.

 

Akészítmény hatásai gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A LamisilDermGel alkalmazása nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességeket.

 

Fontosinformációk a Lamisil DermGel egyes összetevőiről

Butil-hidroxi-toluolt(E321) tartalmaz, ami helyi bőrreakciók (pl. kontakt dermatitisz) kialakulását,és a szem és a nyálkahártya irritációját okozhatják.

 

 


3.       HOGYANKELL ALKALMAZNI A LAMISIL DERMGEL-T?

 

A LamisilDermGel-t a fertőzött területen naponta egyszer egy hétig alkalmazza.

Nagyonfontos, hogy a Lamisil DermGel-t pontosan, az alábbi leírásnak megfelelőenalkalmazza.

 

·               A készítményalkalmazása előtt mossa meg a kezét, valamint mossa le és szárítsa meg akezelendő területet.

·               Csavarja le akupakot; amennyiben először használja a készítményt, a tubus felnyitásáhozhasználja a kupak csúcsában lévő tüskét, majd finoman nyomja meg a tubust.

·               Az érintettbőrfelületre és környékére kenjen vékony rétegben Lamisil DermGel-t.

·               Dörzsölje befinoman.

·               Helyezze vissza akupakot a tubusra.

·               Mosson kezet a készítményhasználata után is, hogy a fertőzött bőrterület érintése után a fertőzés neterjedjen sem testének más területeire, sem valaki másra.

 

Amennyiben atesthajlatokban kialakult fertőzést kezel, a kezelt területet - különösenéjszakára - gézlappal lefedheti. Ilyen esetben mindig tiszta, száraz gézlapothasználjon.

 

A kezelt bőrnéhány napon belül gyógyulásnak indul. Azonban a fertőzés megszüntetése után akárosodott bőrterület teljes gyógyulásához akár négy hét is szükséges lehet.

 

Amennyibena kezelés megkezdését követően 2 héten belül a javulásnak nincs jele, forduljonorvoshoz, vagy kérjen tanácsot a gyógyszerésztől.

 

Akezelés hatékonyságának elősegítése

A fertőzöttterületet tisztán kell tartani, rendszeresen meg kell mosni. Dörzsölés nélkül,finoman legyezgetve, óvatosan szárítsa az érintett területet. A fertőzöttterületet - annak ellenére, hogy viszket - lehetőleg ne dörzsölje, mert a bőrsérülhet, és ez késlelteti a gyógyulást.

 

Mivel azilyen típusú fertőzések másokra is átterjedhetnek, figyelmet kell fordítaniarra, hogy csak saját törölközőjét használja, és kizárólag saját ruháitviselje. Ne használjon közös törölközőt, és ne hordjon közösen használtruhákat. Az újrafertőzés elleni védekezés érdekében a ruháit és törölközőit gyakranmossa.

 

Haelfelejtette alkalmazni a Lamisil DermGel-t

Alkalmazzonegy adagot mielőbb a kihagyott gyógyszerből, majd használja újból rendszeresidőközökben. Amennyiben egy kezelés kimaradt, és ez csak a soron következőkezelés alkalmával jut eszébe, végezze el a kezelést, ne alkalmazzon kétszeres adagota kimaradt adag pótlására, és alkalmazza a gyógyszert tovább a megszokott időközönként.

 

Igyekezzen agélt mindig a helyes időpontban alkalmazni, mivel a kezelés elmaradásaelősegíti a fertőzés kiújulását.

 

Hogyankell eljárni a LamisilDermGel véletlen lenyeléseesetén

Azonnaltájékoztassa kezelőorvosát, a kezelőorvosa megadja a szükséges segítséget.

 

Hogyankell eljárni a Lasmisil DermGel véletlen szembe kerülése esetén

Mossa ki aszemét alaposan csapvízzel. Amennyiben bármilyen kellemetlenséget érez, keressefel kezelőorvosát.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Lamisil DermGel is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonbannem mindenkinél jelentkeznek.

 

Néhányembernél előfordulhat bőrpír, tűszúrásszerű érzések, illetve viszketés. Ezekártalmatlan, enyhe mellékhatások, ilyen panaszok jelentkezése esetén a kezeléstáltalában nem kell megszakítani.

 

Nagyonritkán allergia jelentkezhet a Lamisil DermGel alkalmazása során, melyvizenyőt, fájdalmat és vörhenyes bőrkiütéseket okozhat. Amennyiben ilyen tünetekettapasztal, hagyja abba a gél alkalmazását, és azonnal értesítse kezelőorvosátvagy a gyógyszerészt.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A LAMISIL DERMGEL-T TÁROLNI?

 

A gyógyszert gyermekektől elzárvatartandó!

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Lamisil DermGel-t. A lejárati időa megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 30°C-ontárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható!

 

Használatután mindig csavarja vissza a kupakot a tubusra. Felbontás után 16 héttelsemmisítse meg a megmaradt gélt.

 

Agyógyszereket nem szabad szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Lamisil DermGel

·                A készítményhatóanyaga terbinafin. 1 g Lamisil DermGel 10 mg terbinafint tartalmaz.

·                Egyéb összetevők:butil-hidroxi-toluol, nátium-hidroxid, benzil-alkohol, karbomer 974P,szorbitán-laurát, poliszorbát 20, izopropil-mirisztát, 96%-os alkohol, tisztítottvíz.

 

Milyen aLamisil DermGel készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A LamisilDermGel fehér vagy csaknem fehér színű, fényes emulziós gél.

A LamisilDermGel 5 g, 15 g vagy 30 g töltőtömegű alumínium kupakkal lezárt tubusban,dobozban.

Nem mindenkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

NovartisHungária Kft. (Consumer Health részlege)

1114Budapest, Bartók Béla út 43-47.

 

Gyártó:

NovartisHungária Kft.

1114Budapest, Bartók Béla út 43-47.

 

 

OGYI-T-1867/03-04

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. május 4.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!