Losec 20 mg kemény kapszula (7x)

Betegtájékoztató új forma

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Losec 20 mg kemény kapszula

omeprazol

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

 

-        Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benneszereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-        További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-        Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Neadja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetbenis, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-        Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagyha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Losec 20 mgkemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Losec20 mg kemény kapszula alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell szedni aLosec 20 mg kemény kapszulát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyan kell a Losec20 mg kemény kapszulát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LOSEC 20 MGKEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A kemény kapszula a gyomorbantermelődő gyomorsósav mennyiséget csökkenti.

 

Kizárólag orvosi rendeletre azalábbi betegségek kezelésére alkalmazható:

·               Gyomorfekély

·               Nyombélfekély

·               Egyes ízületi fájdalmak kezelésérealkalmazott gyógyszerek, az ún. nemszteroid gyulladáscsökkentő szerek általokozott gyomor- és nyombélfekélyek kezelésére és megelőzésére

·               Helicobacter pylori baktérium fertőzéssel társult fekélybetegség

·               A gyomortartalom visszafolyásakövetkeztében kialakult nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz)

·               A gyomortartalomnak a nyelőcsőbetörténő visszafolyása következtében kialakult tünetekkel járóelváltozás/gyulladás

·               Savtúltermeléssel járó gyomortájifájdalom vagy diszkomfort érzés

·               Hormontermelő hasnyálmirigydaganat okozta gyomorsav túltengés (Zollinger-Ellison szindróma)

·               Általános érzéstelenítés során agyomortartalom légutakba való bejutásának veszélye esetén

 

 

2.       TUDNIVALÓK A LOSEC20 MG KEMÉNY KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Losec 20 mgkemény kapszulát

 

-        ha allergiás (túlérzékeny) az omeprazolravagy a Losec 20 mg kemény kapszula egyéb összetevőjére. Ezért jelezzeorvosának, ha más gyógyszer szedésekor allergiás, ill. szokatlan tünetetészlelt már magán.

-        A Losec 20 mg kemény kapszulát orvosa azÖn jelenlegi állapotának/betegségének kezelésére írta fel. Ne használja egyébpanaszokra anélkül, hogy orvosával megbeszélné.

 

A Losec 20 mg keménykapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

-        Csak biztosan megállapítottorvosi diagnózis esetén alkalmazható. Enyhe gyomor-bélpanaszok, gyomorégés,enyhe emésztési panasz, krónikus atrófiás gyomorhurut, savcsökkenéssel járómegbetegedés esetén, valamint megelőzési célból való alkalmazása nem javallt.

-        Bármilyen súlyos tünetfelléptekor (jelentős nem szándékos fogyás, visszatérő hányás, nyelésinehézség, vérhányás, vér a székletben) és gyomorfekély gyanúja esetén vagyannak jelenlétekor a fekélyes terület esetleges rosszindulatú elváltozásátelőzetesen ki kell zárni, mivel az omeprazol kezelés elfedheti és késleltethetia rosszindulatú elváltozásra utaló tüneteket.

-        A Losec 20 mg kemény kapszulát csaksúlyos gyomorsósav visszafolyás okozta nyelőcsőgyulladásban (refluxözofagitiszben) szenvedő, 3 évesnél idősebb gyermekek kaphatják.

-        Időskorban nemszükséges az adagot módosítani.

-        Általában nem szükséges a Losec 20 mgkemény kapszula adagjának módosítása veseelégtelenségben.

-        Súlyosmájelégtelenségben a napi adag általában ne haladja meg a 10‑20 mg‑ot.

 

A kezelés ideje alatt szedettegyéb gyógyszerek

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Más gyógyszerek hatásátbefolyásolhatja, ha a Losec 20 mg kemény kapszulát azzal egyidőben szedibe pl. gombásodás kezelésére szolgáló gyógyszerekkel (itrakonazol, ketokonazol,vorikonazol), nyugtatóval (diazepam), véralvadásgátlóval (warfarin vagy egyébún. K-vitamin antagonista szer) és epilepszia ellenes gyógyszerrel (fenitoin),bizonyos antibiotikummal (klaritromicin),HIV fertőzés kezelésére szolgálógyógyszerrel (atazanavir) vagy transzplantáció esetén alkalmazott gyógyszerrel(takrolimusz) együtt. Ilyen esetben lehet, hogy az orvosnak módosítania kell agyógyszer adagját.

 

Savmegkötő gyógyszereket lehetbevenni a Losec 20 mg kemény kapszula alkalmazásakor. A kemény kapszulahatását az étkezés és a savlekötő gyógyszerek nem befolyásolják.

 

Terhesség és szoptatás

 

Terhesség és szoptatás idejealatt csak az orvos által feltétlenül szükségesnek ítélt esetekben, szigorúegyedi elbírálás után szedhető.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A Losec 20 mg keménykapszula valószínűleg nem gyakorol hatást a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre.

 

Fontos információk a Losec20 mg kemény kapszula egyes összetevőiről

 

A Losec 20 mg keménykapszula 8 mg laktózt tartalmaz.

 

 

3.       HOGYAN KELLALKALMAZNI A LOSEC 20 MG KEMÉNY KAPSZULÁT?

 

Kizárólag az orvos utasításaszerint, az előírt adagban és ideig alkalmazható.

A kemény kapszulát általábanreggel kell bevenni. A Losec 20 mg kemény kapszulát étkezéssel egyidejűlegvagy éhgyomorra is be lehet venni. A kemény kapszulát legalább fél pohárvízzel, egészben kell bevenni, nem szabad szétrágni vagy összetörni.

Nyelési nehézségekkel küzdőbetegek a kemény kapszulát szétnyithatják és annak tartalmát közvetlenül félpohár folyadékban vagy enyhén savas folyadékban pl. gyümölcslében, aludttejbenvagy szénsavmentes ásványvízben elkeverve vehetik be. Az így elkészítettgyógyszeres elegyet azonnal vagy legkésőbb 30 percen belül meg kell inniés a bevétel előtt mindig fel kell keverni. Más módon: a kemény kapszulát 1‑2 percigszopogatva az kinyílik és a benne levő pelleteket folyadékkal kell lenyelni.

A pelleteket nem szabadszétrágni vagy összetörni.

 

Adagolás

 

Kizárólag az orvos utasításaszerint, az orvos által rendelt adagban és ideig alkalmazható.

Az alacsonyabb adagokbiztosítására a Losec 10 mg kemény kapszula is rendelkezésre áll.

 

Amennyiben az orvos másképp nemrendeli, szokásos adagja:

-        A gyomor- és nyombélfekély vagy avisszafolyásos nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz) súlyosságától függően aszokásos adagja napi egyszer 20‑40 mg Losec kemény kapszula,2‑8 héten át.

 

-        Súlyos visszafolyásos nyelőcsőgyulladásban(súlyos reflux özofagitiszben) szenvedő gyermekeknek 3 éves kortól aszokásos adagja 15‑20 testtömeg kg‑tól napi 10 mg,20 testtömeg kg felett napi 20 mg Losec kemény kapszula.

 

-        Nyombélfekély kiújulásának megelőzésére ésvisszafolyásos nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz) tartós kezelésére aszokásos adag naponta egyszer 10 mg. Gyomorfekély kiújulásánakmegelőzésére, a szokásos adag naponta egyszer 20 mg omeprazol.

 

-        Agyomortartalom visszafolyása következtében kialakult tünetekkel járóelváltozás/gyulladás esetén a szokásosadag naponta egyszer 10‑20 mg Losec kemény kapszula,4 héten át.

 

-        Savtúltermelésseljáró gyomorégéssel vagy anélkül fellépőgyomortáji fájdalom vagy diszkomfort érzés enyhítésére az ajánlott adag napontaegyszer 10‑20 mg Losec kemény kapszula, 4 héten át.

 

-        Egyes ízületi fájdalom kezelésérealkalmazott, ún. nemszteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásához társulófekélyek kezelésére az orvos utasítása szerint - a nemszteroid gyulladáscsökkentőgyógyszerrel való kezelést folytatva vagy azt befejezve - az ajánlott adag, napontaegyszer 20 mg Losec kemény kapszula, 4‑8 héten át.

 

-        A nemszteroid gyulladáscsökkentő szerekalkalmazásához társuló fekélyek megelőzésére korábbi fekély előzmény esetén, aszokásos adag naponta egyszer 20 mg omeprazol.

 

-        Helicobacter pylori baktérium fertőzéssel társult fekélybetegségkezelésére a szokásos adag napontaegyszer 40 mg vagy naponta kétszer 20 mg Losec kemény kapszula,előírt adagú két antibiotikummal együtt adva: az orvos utasítása szerint 1 vagy2 hétig alkalmazva.

 

-        Hormontermelő hasnyálmirigy tumor okoztagyomorsav túltengés (Zollinger-Ellison betegség) esetén a kezdeti adag naponta 60 mg Losec keménykapszula. Orvosa az adagot és a kezelés időtartamát egyénre szabottan állapítjameg. Napi 80 mg feletti adag alkalmazásakor a napi adagot két részreelosztva kell bevenni.

 

-        Általános érzéstelenítés során agyomortartalom légutakba jutásának veszélye esetén az ajánlott adag 40 mg Losec kemény kapszula aműtétet megelőző este, majd újabb 40 mg a műtét reggelén.

 

Ha az előírtnál több Losec20 mg kemény kapszulát vett be

 

Bár nagyobb adagok bevételeesetén nem tapasztaltak túladagolási tüneteket, túladagolás esetén azonnalértesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 

 

Ha elfelejtette bevenni aLosec 20 mg kemény kapszulát

 

Ha elfelejti a napi Losec20 mg kemény kapszula adagját reggel bevenni, délig pótolhatja. Egyébkéntcsak az előírt, soron következő napi adagot szedje be.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aLosec 20 mg kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek nemmindenkinél jelentkeznek.

 

A Losec 20 mg keménykapszula általában jól tolerálható, a jelentkező mellékhatások enyhék és agyógyszer szedésének abbahagyásakor általában elmúlnak.

 

A következő mellékhatásokatírták le, bár sok esetben nem ismert, hogy ezeket valóban a készítményokozta-e:

 

Gyakori (100 beteg közül 1‑10‑néljelentkezik):

fejfájás, hasmenés, székrekedés,gyomorfájdalom, hányinger/hányás, fokozott bélgázképződés.

 

Nem gyakori (1000 beteg közül 1‑10‑néljelentkezik):

bőrkiütés, bőrgyulladás,bőrviszketés, (pl. viszketegség, csalánkiütés), égő érzés / szúró érzések, /zsibbadás, kábaság, alvászavarok, álmosság, rossz közérzet, vizenyő képződés.

 

Ritka (10 000 beteg közül 1‑10‑néljelentkezik):

a napfénnyel szembeni fokozottérzékenység, súlyos bőrreakciók, hajhullás, izom‑ és ízületi fájdalmak,izomgyengeség, szájszárazság, szájüregi gyulladás, a gyomor‑béltraktusgombás fertőzése, dezorientáció, zavartság, az éberség csökkenése (különösenegyidejű májbetegség esetén), vese és májproblémák, (pl.: vesegyulladás,májgyulladás sárgasággal vagy anélkül, károsodott májfunkció), vérképzőszervizavarok (csökkent sejtszám, pl.: csökkent fehérvérsejtszám, csökkentvérlemezkeszám), láz, mellkasi diszkomfortérzés/mellkasi szorító érzés, az arc,torok, nyelv duzzanatával járó allergiás reakció, súlyos allergiás reakció(anafilaxiás sokk), fokozott izzadás, látászavarok, az íz érzékelés zavarai ésalacsony vér‑nátriumszint, emlő-megnagyobbodás férfiakban. Súlyosesetekben a beteg zavartnak, izgatottnak, levertnek, ingerültnek érezhetimagát; esetleg hallucinálhat, mely elsősorban súlyos betegeknél jelentkezhet.

 

 

Ha ezen tünetek közül bármelyikjelentkezését és fennállását észleli, értesítse orvosát. Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL TÁROLNIA LOSEC 20 MG KEMÉNY KAPSZULÁT?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárvatartandó.

A dobozon feltüntetett lejáratiidő után ne alkalmazza a Losec 20 mg kemény kapszulát.

Legfeljebb 30 ºC-ontárolandó.

A tartályt tartsa jól lezárva.

Az eredeti csomagolásbantárolandó.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Losec20 mg kemény kapszula

 

-        A készítményhatóanyaga: 20 mg omeprazol keménykapszulánként

 

 

-        Egyéb összetevők: nátrium-lauril-szulfát,dinátrium-hidrogén-foszfát, mikrokristályos cellulóz, hidroxi-propil-cellulóz,vízmentes laktóz (8 mg), mannit, hipromellóz, metakrilsav kopolimer,makrogol, magnézium-sztearát, vörös vas-oxid, titán-dioxid, zselatin, kolloidszilícium-dioxid, folyékony paraffin.

 

Milyen a Losec 20 mgkemény kapszula készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Leírás: fehér ill. halvány krémszínű (bézs), bélben oldódógranulátumok (pelletek), alsó részén rózsaszín, felső részén barnás-rózsaszínátlátszatlan kemény zselatin kapszulába töltve. A kemény kapszula alsó része„20”, felső része „A/OM” fekete jelzéssel van ellátva.

Csomagolás: fehér, nem átlátszó műanyag (HDPE) tartályban, amelygaranciazáras nedvességmegkötő kapszulát tartalmazó műanyag (PP) kupakkal vanellátva.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

 

AstraZeneca Kft.

2045 Törökbálint, Park u. 3.

 

A gyártó:

 

AstraZeneca AB Tablet Production

Gartunavagen 20,

S-151 85 Södertalje

Svédország

 

OGYI-T-5114/04             Losec20 mg kemény kapszula 7x

OGYI-T-5114/05             Losec20 mg kemény kapszula 14x

OGYI-T-5114/06             Losec20 mg kemény kapszula 28x

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2009. 03. 25.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!