Melyd 4 mg tabletta (30x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ
BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK AFELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Melyd 1 mg tabletta

Melyd 2 mg tabletta

Melyd 3 mg tabletta

Melyd 4 mg tabletta

Melyd 6 mg tabletta

 

Hatóanyag: glimepirid

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

 

-              Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekbenis szüksége lehet.

-              Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-              Ezt agyógyszert az orvos Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad,mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhezhasonlóak.

-              Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyentípusú gyógyszer a Melyd tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók aMelyd tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kellszedni a Melyd tablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások.

5.       Hogyan kell a Melyd tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer a Melyd tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Melyd tabletta szájon át szedhető, vércukorszintcsökkentő gyógyszer. Ez a gyógyszer a vércukoszint csökkentő hatássalrendelkező ún. szulfonilureák csoportjába tartozik.A Melyd tabletta azáltalfejti ki hatását, hogy fokozza a hasnyálmirigy inzulin kibocsátását. Eztkövetően az inzulin csökkenti az Ön vércukorszintjét.

 

Mire alkalmazzák aMelyd tablettát:

-              AMelyd tabletta bizonyos típusú cukorbetegség (2-es típusú diabétesz mellitusz) kezelésérealkalmazható, amikor önmagában diétával, testmozgással, és a testtömegcsökkentésével nem lehet megfelelően egyensúlyban tartani avércukorszintet.

 

 

2.       Tudnivalóka Melyd tabletta szedése előtt

 

NE szedje a Melydtablettát, és szóljon orvosának ha:

 

-                allergiás(túlérzékeny) a glimepiridre, vagy egyéb. szulfonilureákra(vércukorszint-csökkentő gyógyszerek, pl. glibenklamid), vagy szulfonamidokra(bakteriális fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szulfametoxazol)vagy a Melyd tabletta egyéb összetevőjére (lásd 6. pont „Mit tartalmaz aMelyd tabletta”);

-                inzulinfüggőcukorbetegségben (1-es típusú diabétesz mellitusz) szenved;

-                Önnéla ún. diabéteszes ketoacidózis jelentkezik. Ez a cukorbetegség egyikszövődménye, amikor szervezetében a savszint megemelkedik és akövetkező tünetekkel járhat: fáradtság, rossz közérzet (hányinger),gyakori vizelés és izommerevség.

-                Öndiabéteszes kóma állapotában van;

-                súlyosvesebetegsége van;

-                súlyosmájbetegsége van.

 

Ne szedje ezt a gyógyszert, amennyiben a fentiek bármelyikevonatkozik Önre. Amennyiben nem biztos benne, a Melyd tabletta alkalmazásaelőtt beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Csak a Melyd 2 mg tablettáravonatkozóan:

Ne szedje a Melyd 2 mg tablettát ha allergiás (túlérzékeny) atartrazinra vagy a sunset yellow-ra (színezékek, lásd 2. pont „Fontosinformációk a Melyd tabletta egyes összetevőiről”).

 

A Melyd tablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen orvosával vagygyógyszerészével ha:

-              sérüléstkövetően, műtét után, lázas fertőzésből, vagy astresszhelyzet egyéb formájából a felépülés szakaszában van, értesítse orvosát,mert szükség lehet a kezelés időszakos megváltoztatására.

-              hasúlyos vese- vagy májműködési zavarban szenved

Amennyiben nem biztos benne, hogy a fentiek vonatkoznak Önre, a Melydkezelés előtt értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenvedőbetegeknél a hemoglobin szint csökkenése és a vörösvérsejtek szétesése (hemolítikusanémia) fordulhat elő.

 

18 év alatti betegek esetében korlátozott számú adat állrendelkezésre a Melyd tabletta használatával kapcsolatban. Ezért a gyógyszerszedése ennek a korosztálynak nem ajánlott.

 

Fontos információk a hipoglikémiáról(alacsony vércukorszint)

 

A Melyd tabletta alkalmazása közben alacsony vércukorszint (hipoglikémia)léphet fel Önnel. Kérjük, tekintse át az alábbi információkat ahipoglikémiával, annak tüneteivel és kezelésével kapcsolatban.

 

A következő tényezők növelhetik Önnél a hipoglikémiakialakulásának kockázatát:

-              Alultápláltság,rendszertelen étkezés, étkezések késése vagy az étkezések kihagyása, vagy koplalás,

-              Diétamódosítás,

-              AMelyd tabletta szükségesnél nagyobb adagban történő alkalmazása,

-              Csökkentveseműködés,

-              Súlyosmájbetegség,

-              HaÖn bizonyos, hormontermelési zavarban szenved (a pajzsmirigy, az agyalapimirigy vagy a mellékvesekéreg működési zavara következtében).

-              Alkoholfogyasztás(különösen, ha étkezés kihagyásával társul),

-              Bizonyosmás gyógyszerek egyidejű alkalmazása (lásd „A kezelés ideje alatt szedettegyéb gyógyszerek” részt).

-              Hanöveli a fizikai aktivitását, és nem eszik eleget, vagy a szokásosnál kevesebbszénhidrátot tartalmazó ételt eszik.

 

A hipoglikémia tünetei a következők:

 

-              Fokozottéhségérzet, fejfájás,émelygés, hányás, kimerültség, aluszékonyság, alvászavar, nyugtalanság,agresszivitás, csökkent koncentrálóképesség, csökkent éberség és a reakcióidő megnyúlása,levertség, zavartság, beszédzavar vagy látási zavarok, hadaró beszéd, remegés, részlegesbénulás, érzékelési zavarok, szédülés, tehetetlenség.

-              Akövetkező tünetek is felléphetnek:izzadás, nyirkos tapintású bőr, szorongás, gyors szívverés, magasvérnyomás, erős szívdobogásérzés, hirtelen fellépő, a környezőterületekre is kisugárzó, erős, mellkasi fájdalom (angina pektorisz ésszívritmuszavarok).

 

Ha avércukorszint tovább csökken, akkor nagyfokú zavartság (delírium) jelentkezhet,görcsök lépnek fel, az önkontroll elvesztése, felületes légzés és lelassultszívverés alakulhatnak ki, elvesztheti az eszméletét. A súlyosan alacsonyvércukorszint klinikai képe a sztrókhoz (szélütés) hasonló.

 

Ahipoglikémia kezelése:

A legtöbb esetben az alacsony vércukor tünetei gyorsan elmúlnak,ha valamilyen formában cukrot juttat a szervezetébe, pl. kockacukrot eszik,édes gyümölcslevet, vagy cukrozott teát iszik. Ezért Önnek mindig tartania kellmagánál valamilyen cukrot (pl. kockacukrot). Fontos tudni, hogy a mesterségesédesítőszerek azonban hatástalanok, nem alkalmasak a hipoglikémiakezelésére. Kérjük, keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen be alegközelebbi kórházba, ha a cukor bevétele nem segít, vagy ha a tünetek újra jelentkeznek.

 

Laboratóriumi vizsgálatok

Avércukorszintjét és a vizelet cukorszintjét rendszeresen ellenőrizniekell.

Kezelőorvosaszintén végeztethet Önnél vérvizsgálatot a májműködésének és avérsejtszámának az ellenőrzése céljából.

 

A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét ajelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vénynélkül kapható készítményeket is.

 

Az orvosamegváltoztathatja a Melyd tabletta adagját, ha Ön egyidejűleg olyangyógyszereket szed, amelyek gyengíthetik, vagy fokozhatják a Melyd tabletta vércukorcsökkentőhatását.

 

Akövetkező gyógyszerek erősíthetik a Melyd tabletta vércukorcsökkentőhatását. Ez fokozza a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kialakulásánakkockázatát:

 

-              Adiabétesz mellitusz kezelésére szolgáló egyéb vércukorcsökkentő gyógyszerek(mint az inzulin vagy a metformin)

-              Fájdalomés gyulladáscsökkentő gyógyszerek (fenilbutazon, azopropazon,oxifenbutazon, acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek)

-              Húgyútifertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint a hosszú hatású szulfonamidok)

-              Bakteriálisés gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (tetraciklinek,kloramfenikol, flukonazol, mikonazol, kinolonok, klaritromicin)

-              Véralvadásgátlógyógyszerek (kumarin-származékok, mint pl. a warfarin)

-              Izomnövelőszerek (anabolikumok)

-              Férfinemi hormonpótlásra használt gyógyszerek

-              Adepresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (fluoxetin, MAO-gátlók)

-              Amagas koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerek (fibrátok)

-              Vérnyomáscsökkentőgyógyszerek (ACE gátlók)

-              Köszvénykezelésére alkalmazott gyógyszerek (allopurinol, probenecid, szulfinpirazon)

-              Daganat-ellenesgyógyszerek (ciklofoszfamid, ifoszfamid, trofoszfamid)

-              Testsúlycsökkentésrealkalmazott gyógyszerek (fenfluramin)

-              Avérkeringés serkentésére, nagy dózisban, a vénába beadott (intravénás)gyógyszer (pentoxifillin)

-              Allergiák,pl. szénanátha kezelésére szolgáló gyógyszerek (tritokvalin)

-              Magasvérnyomás, szívelégtelenség, vagy prosztata tüneteinek kezelésekor alkalmazottgyógyszerek (ún. szimpatolitikumok)

 

A következő gyógyszerek gyengíthetik a Melyd tabletta vércukorcsökkentőhatását. Ez fokozza a hiperglikémia (magas vércukorszint) kialakulásánakkockázatát:

-              Nőinemi hormonokat tartalmazó gyógyszerek (ösztrogének, progesztogének)

-              Vízhajtók(tiazid diuretikumok)

-              Apajzsmirigy működését serkentő gyógyszerek (mint a levotiroxin)

-              Allergiaés gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (glükokortikoidok)

-              Súlyospszichés zavarok kezelésénél alkalmazott gyógyszerek (klorpromazin vagy egyébfenotiazin származékok)

-              Aszívverés fokozására, az asztma és orrdugulás kezelésére, köhögésre ésmegfázásra, testsúly csökkentésére vagy életveszélyes állapotok kezelésérealkalmazott gyógyszerek (adrenalin és ún. szimpatomimetikumok)

-              Magaskoleszterinszint kezelésére használt gyógyszerek (nikotinsav)

-              Székrekedéskezelésére tartósan alkalmazott gyógyszerek (hashajtók)

-              Görcsrohamokkezelésére használatos gyógyszerek (fenitoin)

-              Idegességés alvászavarok kezelésére használt gyógyszerek (barbiturátok)

-              Szemfokozott belső nyomásának kezelésére használt gyógyszerek (acetazolamid)

-              Magasvérnyomás vagy alacsony vércukorszint kezelésére használt gyógyszerek(diazoxid)

-              Fertőzések,gümőkór (tuberkulózis) kezelésére használt gyógyszerek (rifampicin)

-              Asúlyosan alacsony vércukorszint kezelésére használt gyógyszerek (glükagon)

 

A következőgyógyszerek fokozhatják, vagy csökkenthetik a Melyd tablettavércukorcsökkentő hatását:

-              Gyomorfekélykezelésére alkalmazott szerek (ún. H2 antagonisták)

-              Vérnyomáscsökkentőkvagy a szívelégtelenség kezelésénél alkalmazott szerek, mint a béta-blokkolók,klonidin, guanetidin és rezerpin. Ezek szintén elfedhetik a hipoglikémia tüneteit,ezért ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazása esetén fokozott óvatosságajánlott.

 

A Melyd tablettagyengítheti, vagy fokozhatja a következő gyógyszerek hatását:

-              Véralvadásgátlók(kumarin-származékok, mint pl. a warfarin).

 

A Melyd tablettaegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az alkohol kiszámíthatatlan módon erősítheti vagy gyengíthetia Melyd tabletta vércukorcsökkentő hatását.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség

A Melyd tabletta nem alkalmazható terhesség időszaka alatt.Tájékoztassa orvosát, ha terhes, úgy érzi, hogy terhes vagy terhességet tervez.

 

Szoptatás

A Melyd tabletta átjut azanyatejbe. A Melyd tabletta nem alkalmazható szoptatás időszaka alatt.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásaia gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ha magas vagy alacsony a vércukorszintje, csökkenhetkoncentrálóképessége, lassulhat a reakcióideje, vagy látászavarokjelentkezhetnek Önnél. Tartsa szem előtt, hogy önmagára és másokra isveszélyt jelenthet (pl. ha gépjárművet vezet vagy gépeket kezel). Kérjük,kérdezze meg orvosát, vezethet-e gépjárművet:

-              hagyakran van hipoglikémiája (alacsony vércukorszintje),

-              haÖnnél a hipoglikémia kevesebb figyelmeztető tünettel vagyfigyelmeztető tünet nélkül jelentkezik.

 

Fontos információk aMelyd tabletta egyes összetevőiről:

AMelyd tabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

Csak a Melyd 2 mg tablettáravonatkozóan:

A Melyd 2 mg tabletta tartrazint és sunset yellow-t tartalmazszínezékként (lásd 6. pont „További információk) Ezek allergiás reakciókatokozhatnak (lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”).

 

 

3.       Hogyankell szedni a Melyd tablettát?

 

A Melyd tablettát mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Agyógyszer alkalmazása

-              A gyógyszertszájon át kell bevenni, közvetlenül a napi legelső főétkezés(általában reggeli) előtt vagy a legelső főétkezéssel együtt. HaÖn nem reggelizik, a gyógyszert az orvosa által előre megadottidőpontban vegye be. Fontos, hogy a Melyd tablettával folytatott kezeléssorán ne hagyjon ki egyetlen étkezést sem.

-              A tablettákategészben, legalább fél pohár vízzel együtt vegye be. Ne törje vagy rágja összea tablettákat.

 

Mennyitkell bevenni

A Melydtabletta adagját – az Ön szükségletétől, állapotától, illetve az elvégzettvér- és vizeletcukor meghatározások eredményétől függően – az orvoshatározza meg. . Az orvosa által előírtnál ne vegyen be több tablettát.

-              A szokásoskezdő adag naponta egy Melyd 1 mg tabletta.

-              Amennyibenszükséges, kezelőorvosa emelheti az adagot 1-2 hetenként.

-              A maximálisajánlott napi adag 6 mg Melyd tabletta.

-              Kombináltterápiát is kezdhetnek Önnél glimeripirid és inzulin vagy glimepirid ésmetformin együttadásával. Ebben az esetben a kezelőorvosa határozza meg aglimepirid, a metformin, vagy az inzulin Önnek szükséges adagját.

-              Ha változik atestsúlya vagy életvitele, vagy stresszhelyzetben van, értesítse orvosát, mertezekben az esetekben szükségessé válhat a gyógyszer adagjának a módosítása.

-              Ha úgy érzi,hogy a gyógyszer hatása túl gyenge vagy túl erős, ne változtasson azadagon, hanem kérdezze meg orvosát

 

Ha az előírtnáltöbb Melyd tablettát vett be

Ha túl sok Melyd tablettát, illetve a szükségesnél egy adaggaltöbbet vett be, fennáll a hipoglikémia veszélye (a hipoglikémia tüneteit lásd a2. pont alatti „A Melyd tabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható” részben), és ezért Önnek azonnal cukrot kell fogyasztania (pl.kockacukor, édes gyümölcslé, vagy cukrozott tea formájában) és azonnal tájékoztatniakell kezelőorvosát. Ha véletlenül egy gyermek vette be a készítményt, éshipoglikémiás lett, akkor annak kezelésekor gondosan ellenőrizni kell azadott cukormennyiséget, hogy elkerüljék a veszélyes hiperglikémiaelőidézését.

Eszméletlen betegnek tilos ételt vagy italt adni.

 

Mivel a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) állapota eltarthategy bizonyos ideig, nagyon fontos, hogy a beteget mindaddig felügyeljük, amíg aveszélyhelyzet el nem múlik. Óvatosságból akár kórházi felvételre is sorkerülhet. Mutassa meg az orvosnak a gyógyszer csomagolását vagy a megmaradtgyógyszereket, hogy az orvos megtudja, milyen gyógyszer bevételéről vanszó.

 

Azonnali sürgős orvosi segítséget és kórházi felvételtkövetelnek meg azok a súlyos esetek, amikor a hipoglikémia eszméletvesztésseljár, vagy súlyos ideggyógyászati tünetek lépnek fel. Gondoskodni kell arról,hogy mindig legyen a beteg mellett olyan személy, aki vészhelyzet esetén orvosttud hívni.

 

Ha elfelejtette bevennia Melyd tablettát

Ha kihagyott egyadagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Haidő előtt abbahagyja a Melyd tabletta szedését

Hamegszakítja a gyógyszerszedést, vagy teljesen felhagy a kezeléssel, tudniakell, hogy a kívánt vércukorszint csökkentő hatás elmarad, illetve azállapota újra romlani fog. Addig alkalmazza a Melyd tablettát, amíg orvosa elnem rendeli annak abbahagyását.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások.

 

Mint minden gyógyszer,így a Melyd tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal értesítsekezelőorvosát, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket is tapasztalja:

-              Allergiásreakciók (beleértve a gyakran bőrkiütéssel járó érgyulladást), amelyeksúlyos, légzési nehézséggel, vérnyomáseséssel és néha sokk kialakulásávalegyütt járó állapotig romolhatnak.

-              Májproblémák,beleértve a bőr és a szem sárgás elszíneződését (sárgaság),epeáramlás zavara (epepangás), májgyulladás (hepatitisz) vagy májelégtelenség.

-              Abőr allergiás megbetegedése (túlérzékenység), mely viszketés, kiütés ésfokozott fényérzékenység formájában jelentkezhet. Egyes enyhe allergiásreakciók súlyos reakciókká fejlődhetnek.

-              Eszméletvesztésselvagy kómás állapottal együtt járó súlyos hipoglikémia.

 

Egyesbetegek a következő mellékhatásokat tapasztalták a Melyd tablettaalkalmazása során:

 

Ritkamellékhatások (10000 betegből több mint 1, de 1000 betegből kevesebb, mint egy betegnéllépnek fel)

·              A normálisnálalacsonyabb vércukorszint (hipoglikémia) (Lásd 2.pont – A Melyd tabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható)

·              A vérsejtekszámának csökkenése:

-              Vérlemezkék(fokozza a vérzésveszélyt és a sérülések kialakulásának kockázatát)

-              Fehérvérsejtek(növeli a fertőzés veszélyét)

-              Vörösvérsejtek(sápadtságot, gyengeséget vagy kifulladást okozhat)

Ezeka problémák általában javulnak a Melyd tabletta elhagyását követően.

 

Nagyon ritka mellékhatás (10 000 betegből kevesebb,mint egynél fellép)

  • Allergiás reakciók (beleértve a gyakran bőrkiütéssel járó érgyulladást), melyek súlyos légzési nehézséggel, vérnyomáseséssel és néha sokk kialakulásával együtt járó állapotig romolhatnak. Amennyiben, ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát.
  • Májproblémák, beleértve a bőr és a szem sárgás elszíneződését (sárgaság), epeáramlás zavara (epepangás), májgyulladás (hepatitisz) vagy májelégtelenség. Amennyiben, ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát.
  • Émelygés vagy hányás, hasmenés, teltségérzet vagy felpuffadás érzése, hasi fájdalom.
  • A vér nátriumszintjének csökkenése (vérvizsgálat alapján).

Egyébmellékhatások a következők:

  • A bőr allergiás megbetegedése (túlérzékenység), mely viszketés, kiütés és fokozott fényérzékenység formájában jelentkezhet. Egyes enyhe allergiás reakció, súlyos, nyelési és légzési nehézséggel, ajak-, torok- vagy nyelv feldagadásával együtt járó reakciókká fejlődhetnek. Ezért ezeknek a tüneteknek az előfordulása esetén, azonnal értesítse kezelőorvosát.
  • Szulfonilureák, szulfonamidok vagy más hasonló gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban jelentkező allergiás reakciók.
  • A Melyd kezelés megkezdésekor látászavarok jelentkezhetnek. Ez a vércukorszint változásának következménye, és állapota hamar javulni fog.
  • Májenzimek emelkedése.

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.         Hogyankell a Melyd tablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb30°C-on tárolandó.

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati időután ne szedjea Melyd tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartásihulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Melyd tabletta

A készítmény hatóanyaga a glimepirid.

 

Egy 1 mg-os Melyd tabletta 1 mg glimepiridet tartalmaz.

Egy 2 mg-os Melyd tabletta 2 mg glimepiridet tartalmaz.

Egy 3 mg-os Melyd tabletta 3 mg glimepiridet tartalmaz.

Egy 4 mg-os Melyd tabletta 4 mg glimepiridet tartalmaz.

Egy 6 mg-os Melyd tabletta 6 mg glimepiridet tartalmaz.

 

Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát,A típusúkarboximetilkeményítő-nátrium, magnézium-sztearát,mikrokristályos cellulóz, povidon K 29-32.

 

Melyd1 mg tabletta további összetevője:

·              vörösvas-oxid (E172)

 

Melyd2 mg tabletta további összetevői:

·              sárgavas-oxid (E172)

·              sunset yellowFCF alumínium lakk (E110)

·              tartrazin alumíniumlakk (E102)

·              briliánskék FCFalumínium lakk (E133)

 

Melyd3 mg tabletta további összetevője:

·              sárgavas-oxid (E172)

 

Melyd4 mg tabletta további összetevője:

·              indigókármin alumíniumlakk (E132)

 

Melyd6 mg tabletta további összetevője:

·              PB-2310pigmentkeverék:

-              laktóz-monohidrát

-              vörösvas-oxid (E172)

-              sárgavas-oxid (E172)

 

Milyen a Melyd tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Melyd 1 mg tabletta rózsaszín, lapos felületű, hosszúkás és8 x 4 mm méretű.

A Melyd 2 mg tabletta zöld, lapos felületű, hosszúkás és 10 x5 mm méretű.

A Melyd 3 mg tabletta sárga, lapos felületű, hosszúkás és 10x 5 mm méretű.

A Melyd 4 mg tabletta kék, lapos felületű, hosszúkás és 10 x5 mm méretű.

A Melyd 6 mg tabletta narancsszínű, lapos felületű,hosszúkás és 10 x 5 mm méretű.

 

A Melyd tabletták metszett élűek, egyik oldalukon törővonallal,a másik oldalukon „G” jelöléssel.

 

Amennyiben fél tablettára van szükség a tabletták a törővonallalfelfelé egy kemény felületre helyezve kettétörhetők.

Hüvelykujjával nyomja meg a tablettát, és az két egyenlőfélre törik.

 

A Melyd tabletták PVC/alumínium buborékcsomagolásba vannak csomagolva.

Melyd 1 mg, 2 mg, 3 mg és 4 mg tabletta: 10, 15, 20, 30, 50, 60,90, 120 és 180 db tablettát tartalmazó csomagolások.

Melyd 6 mg tabletta: 10, 20, 30, 50, 60, 90, 120 és 180 dbtablettát tartalmazó csomagolások.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

Stada Arzneimittel AG, Stadastrasse 2–18, D-61118 Bad Vilbel, Németország

 

Gyártók:

Actavis hf., Reykjavikurvegur 78, P.O. Box 420, IS-220Hafnarfjördur, Izland

Actavis Ltd., B16 Bulebel Industrial Estate, Zejtun ZTN 08, Málta

Stada Arzneimittel AG, Stadastrasse 2–18, D-61118 Bad Vilbel,Németország

STADA Arzneimittel GesmbH, Muthgasse 36/2, 1190 Bécs, Ausztria

Balkanpharma – Dupnitsa AD, 3 Samokovsko Shosse Str., Dupnitsa2600, Bulgária

 

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Dánia                   Glivasol 1mg/2mg/3mg/4mg/6mg tablets

Németország        Glimepirid AL 1mg/2mg/3mg/4mg/6mg Tabletten

Csehország          Melyd 1mg/2mg/3mg/4mg tablets

Portugália             Glimepirida Ciclum 1 mg/2mg/3mg/4mgcomprimidos

Hollandia             Glimepiride CF 1mg/2mg/3mg/4mg/6 mg tablets

Magyarország      Melyd 1 mg/2 mg/3 mg/4 mg tabletta

Szlovákia             Melyd 2mg/3mg/4mg tablets

Olaszország         Glimepiride EG 2mg tablets

Finnország           Glimepirid Stada 1mg/2mg/3mg/4mg tablets

Ausztria               Glimepirid Stada 1mg/2mg/3mg/4mg/6mgTabletten

Belgium               Glimepiride EG 1mg/2mg/3mg/4mg/6mg tablets

Lengyelország      Melyd 1mg/2mg/3mg/4mg/6mg tabletki

 

OGYI-T-20116/01      Melyd1 mg tabletta, 30x

OGYI-T-20116/02      Melyd2 mg tabletta, 30x

OGYI-T-20116/03      Melyd3 mg tabletta, 30x

OGYI-T-20116/04      Melyd4 mg tabletta, 30x

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. 08. 11.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!