Metformin Mylan 850 mg filmtabletta (30x)

QRD Template Version 1,12/2005 for MRP/DCP

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

MetforminMylan 500 mg filmtabletta

MetforminMylan 850 mg filmtabletta

MetforminMylan 1000 mg filmtabletta

metformin‑hidroklorid

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkraa későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak,mert számára ártalmas lehet még abban azesetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóbanfelsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosátvagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyentípusú gyógyszer a Metformin Mylan filmtabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.       Tudnivalók a Metformin Mylan filmtablettaalkalmazása előtt

3.       Hogyan kell szedni a Metformin Mylan filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Metformin Mylan filmtablettáttárolni?

6.       További információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Metformin Mylanfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Milyen típusú gyógyszer a Metformin Mylan filmtabletta?

AMetformin Mylan metformint tartalmaz, amely a cukorbetegség kezelésére szolgálógyógyszer. A gyógyszer a biguanidok csoportjába tartozik. 

 

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely aszervezet vérből történő glukóz‑ (cukor‑) felvételétfokozza. A szervezet a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy tárolja.

Ha Ön cukorbetegségben szenved, akkor hasnyálmirigye nemtermel elég inzulint, vagy a szervezete nem képes azt megfelelőenfelhasználni. Emiatt a vérben magas lesz a glükóz szintje. A Metformin Mylansegít, hogy vércukorszintje a lehető leginkább megközelítse a normálértéket.

 

Ha Ön túlsúlyos felnőtt, akkor a Metformin Mylanfilmtabletta hosszú távú szedésével csökkentheti a cukorbetegségszövődményeinek kockázatát is.

 

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Metformin Mylanfilmtabletta?

A Metformin Mylan a 2‑es típusú (neminzulinfüggő) cukorbetegség kezelésére szolgál, amikor a diéta és atestmozgás önmagában már nem elég a vércukorszint megfelelő értékentartásához. Leginkább túlsúlyos betegeknél alkalmazható.

 

Felnőttekszedhetik a Metformin Mylan filmtablettát önmagában vagy egyéb, a cukorbetegségkezelésére szolgáló szerekkel együtt (szájon át szedhető gyógyszerek vagyinzulin).

Tíz évnél idősebb gyermekek és serdülőkorúakszedhetik a Metformin Mylan filmtablettát önmagában vagy inzulinnal kombinálva.

 

 

2.       Tudnivalók a Metformin Mylan filmtablettaalkalmazása előtt

 

Ne szedje a Metformin Mylan filmtablettát,

·               ha allergiás (túlérzékeny) a metforminra vagy a készítmény egyébösszetevőjére (lásd: „Mit tartalmaz a Metformin Mylan filmtabletta”, 6.pont);

·               ha májműködési vagy veseműködési problémái vannak;

·               ha cukorbetegsége rosszul van beállítva, például súlyoshiperglikémia vagy ketoaciózis fordul elő. A ketoacidózis olyan állapot,melynek során úgynevezett „ketontestek” halmozódnak fel a vérben. Tünetei agyomorfájás, gyors és mély légzés, álmosság vagy szokatlan acetonszgú lehellet;

·               ha túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagysúlyos hasmenés vagy többszöri hányás következtében. A dehidrációveseproblémákhoz vezethet, amely fokozhatja a laktát‑acidózis kockázatát(lásd alább „A Metformin Mylan filmtabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható” című pontot);

·               ha súlyos, a tüdőt, a légcsöveket vagy a vesét érintőfertőzésben szenved.  A súlyos fertőzés veseproblémákhoz vezethet,amely fokozhatja a laktát‑acidózis kockázatát (lásd alább „A Metformin Mylanfilmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” című pontot);

·               ha szívelégtelenséggel kezelik, a közelmúltban szívrohama volt,vagy súlyos keringési, illetve légzési problémákkal küzd. Ez a szövetekoxigénhiányához vezethet, amely fokozhatja a laktát‑acidózis kockázatát(lásd alább „A Metformin Mylan filmtabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható” című pontot);

·               ha sok alkoholt fogyaszt;

·               ha szoptat.

Amennyiben a fentiek bármelyike érvényes Önre, akkor agyógyszer szedése előtt forduljon orvosához.

 

Mindenképpen kérjen tanácsot orvosától, ha

·               jódtartalmú intravénás kontrasztanyaggal végzett röntgen vagyegyéb képalkotó vizsgálaton kell részt vennie.

·               kiterjedt sebészeti beavatkozást terveznek Önnél.

A vizsgálat vagy a sebészeti beavatkozás előtt és utánbizonyos ideig nem szedheti a Metformin Mylan filmtablettát. Kezelőorvosaeldönti, hogy ebben az időszakban igényel‑e Ön más kezelést. Fontos,hogy pontosan kövesse az orvos utasításait.

 

A Metformin Mylan filmtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

A Metformin Mylan filmtabletta nagyon ritkán súlyosszövődményt – laktát‑acidózist –okozhat, különösen akkor, ha aveséje nem működik megfelelően. A laktát‑acidózis tünetei ahányás, a hasfájás, izomgörcsök, általános rossz közérzet, súlyos fáradtság ésnehézlégzés. Amennyiben ez előfordul Önnél, akkor lehet, hogy azonnalikezelésre van szüksége. Azonnal hagyja abba a Metformin Mylanszedését, és lépjen kapcsolatba orvosával.

 

A Metformin Mylan filmtabletta önmagában nem okozhipoglokémiát (túl alacsony vércukorszintet). Ha azonban a Metformin Mylanfilmtablettát a cukorbetegség kezelésre szolgáló egyéb olyan gyógyszerekkelegyütt szedi, amelyek hipoglikémiát okozhatnak (szulfanilurea, inzulin,glinidek), akkor fennáll a hipoglikémia kockázata.  A hipoglikémia gyengeséggel,szédüléssel, fokozott verejtékezéssel, a szívverés felgyorsulásával, látásizavarokkal vagy koncentrálási nehézségekkel jár. Cukros ételek vagy italokfogyasztása általában mérsékli ezeket a tüneteket.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Amennyiben jódtartalmúintravénás kontrasztanyaggal végzett röntgen vagy egyéb képalkotó vizsgálatonkell részt vennie, akkor a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig nemszedheti a Metformin Mylan filmtablettát (lásd fenn: „Mindenképpenkérjen tanácsot orvosától…”)

 

Közölje orvosával, haa Metformin Mylan filmtablettát és az alábbi gyógyszereket egyidejűlegszedi. Ebben az esetben gyakoribb vércukorszint ellenőrzésre van szükség,vagy orvosa módosíthat a Metformin Mylan filmtabletta adagolásán.

·               Angiotenzin‑konvertáló enzim gátlók (szív‑ ésérrendszeri betegségek, például magas vérnyomás vagy szívelégtelenségkezelésére szolgáló gyógyszerek);

·               Vízhajtók (a szervezetből a víz eltávolítására szolgálnak, avizelet mennyiségének fokozásával)

·               Béta‑2‑agonisták, például szalbutamol vagy terbutalin(az asztma kezelésére szolgáló szerek);

·               Kortikoszteroidok (többféle állapot kezelésére szolgálnak,például a bőr súlyos gyulladása vagy asztma esetén alkalmazzák őket).

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészéta jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vénynélkül kapható készítményeket is.

 

A Metformin Mylan filmtabletta egyidejű bevételebizonyos ételekkel vagy italokkal

A gyógyszer szedése alatt ne fogyasszon alkoholt. Az alkoholfokozza a laktát‑acidózis kockázatát, különösen májproblémák fennállásavagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.

 

Terhesség és szoptatás

A terhesség alattcukorbetegségét inzulinnal kell kezelni. Közölje orvosával, ha terhes, úgygondolja, hogy terhes lehet, vagy terhességet tervez, mert akkor orvosamódosíthat a kezelésén.

Ne szedje ezt agyógyszert, ha szoptat, vagy úgy gondolja, hogy szoptatni fogjacsecsemőjét.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

A Metformin Mylan filmtabletta önmagában nem okozhipoglokémiát (túl alacsony vércukorszintet). Ez azt jelenti, hogy a Metformin Mylanfilmtabletta nem befolyásolja a munkavégzéshez és a gépjárművezetéshezszükséges képességeket. 

 

Fokozottan figyeljen oda azonban, ha a Metformin Mylanfilmtablettát a cukorbetegség kezelésre szolgáló egyéb olyan gyógyszerekkelegyütt szedi, amelyek hipoglikémiát okozhatnak (szulfanilurea, inzulin,glinidek), mert ebben az esetben fennáll a hipoglikémia kockázata.  Ahipoglikémia gyengeséggel, szédüléssel, fokozott verejtékezéssel, a szívverésfelgyorsulásával, látási zavarokkal vagy koncentrálási nehézségekkel jár. Haezeket a tüneteket tapasztalja, akkor ne vezessen, illetve tartózkodjon gépekkezelésétől.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Metformin Mylanfilmtablettát?

 

A Metformin Mylan filmtablettát mindig az orvos általelmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Metformin Mylan filmtabletta nem pótolhatja az egészségeséletmód előnyeit. Továbbra is kövesse orvosa diétára vonatkozó tanácsait,és rendszeresen végezzen testmozgást.

 

Szokásos adag

Tíz évnélidősebb gyermekek és serdülőkorúak esetében a Metformin Mylanfilmtabletta kezdő adagja általában 500 vagy 850 mg naponta egyszer. Amaximális adag naponta 2000 mg metformin‑hidroklorid, 2–3 részreelosztva. 10‑12 év közötti gyermekeknek csak az orvos kifejezett utasításáraadható, mivel ebben a korcsoportban korlátozottak a tapasztalatok.

 

Felnőttekesetében a Metformin Mylan filmtabletta kezdő adagja általában napikétszer–háromszor 500 vagy 850 mg. A maximális adag naponta 3 000 mgmetformin‑hidroklorid, 2–3 részre elosztva.

 

Ha inzulinnal is kezelik, akkor orvosa meg fogja mondaniÖnnek, hogy hogyan kezdje el alkalmazni a Metformin Mylan filmtablettát.

 

Rendszeres ellenőrzés

·               Orvosa a vércukorszintje alapján fogja beállítani Önnek aMetformin Mylan filmtabletta adagját. Feltétlenül rendszeresen beszéljenkezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülőkorúak ésidős betegek esetében.

·               Orvosa legalább évente ellenőrizni fogja veseműködését.Gyakoribb ellenőrzésre lehet szüksége, ha Ön idős, vagy veséje nem működikmegfelelően.

 

Hogyan kell szedni a Metformin Mylan filmtablettát?

A tablettát étkezésközben vagy étkezés után vegye be. Ezzel elkerülheti az emésztéssel kapcsolatosmellékhatások kialakulását.

Ne zúzza össze, és nerágja szét a tablettákat. A tablettát egy pohár vízzel kell lenyelni.

·               Ha naponta egyszer szedi a tablettát, akkor reggel vegye be(reggeli közben).

·               Ha naponta kétszer szedi a tablettát, akkor reggel (reggeliközben) és este (vacsora közben) vegye be.

·               Ha naponta háromszor szedi a tablettát, akkor reggel (reggeliközben), délben (ebéd közben) és este (vacsora közben) vegye be.

 

Amennyiben kis idő elteltével túl erősnek vagy túlgyengének érzi a Metformin Mylan filmtabletta hatását, kérjük, értesítsekezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Ha az előírtnál több Metformin Mylan filmtablettátvett be

Ha az előírtnál több Metformin Mylan filmtablettát vettbe, akkor laktát‑acidózis alakulhat ki. A laktát‑acidózis tünetei ahányás, a hasfájás, izomgörcsök, általános rossz közérzet, súlyos fáradtság ésnehézlégzés. Haladéktalanul értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Ha elfelejtette bevenni a Metformin Mylan filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Akövetkező adagot a szokásos időben vegye be.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így a Metformin Mylan filmtabletta isokozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Azalábbi mellékhatások léphetnek fel:

 

Nagyon gyakori mellékhatások(10 betegből több mint 1 esetben):

·               emésztőrendszeri problémák, például hányinger (émelygés),hányás, hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság. Ezek a mellékhatásokleggyakrabban a Metformin Mylan kezelés kezdetén jelentkeznek. Segít, ha adózisokat a nap folyamán elosztva, étkezés közben vagy közvetlenül étkezés utánveszi be. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, akkor hagyja abba a MetforminMylan filmtabletta szedését, és konzultáljon orvosával.

 

Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb, mint 1esetben)

·               Megváltozott ízérzés.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegbőlkevesebb, mint 1 esetben)

·               Laktát‑acidózis. Ez egy nagyon ritka, de súlyosszövődmény, amely különösen akkor fordulhat elő, ha a veséje nemműködik megfelelően. Amennyiben ez előfordul Önnél, akkorazonnali kezelésre van szüksége.
A laktát‑acidózis tünetei a hányás, a hasfájás, izomgörcsök,általános rossz közérzet, súlyos fáradtság és nehézlégzés. Ha ez amellékhatás jelentkezik Önnél, akkor azonnal hagyja abba a Metformin Mylanszedését, és lépjen kapcsolatba orvosával.

·               Bőrreakciók, például bőrpír (eritéma), viszketés vagyviszkető kiütések (csalánkiütés).

·               Alacsony B12 szint a vérben.

 

Az alábbi mellékhatások gyakorisága nem ismert:

·               A máj működését mutató laboratóriumi vizsgálatokeredményeinek eltérései vagy hepatitisz (májgyulladás, amely fáradékonysággal,étvágytalansággal, fogyással, illetve a bőr vagy a szemfehérje sárgáselszíneződésével járhat). Amennyiben ez előfordul Önnél, akkor azonnalhagyja abba a gyógyszer szedését.

 

Gyermekek és serdülőkorúak

A gyermekekre és a serdülőkorúakra vonatkozókorlátozott mennyiségű adat alapján a mellékhatások típusa és súlyossága afelnőttekben észleltekéhez hasonló.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       hogyan kell a Metformin Mylanfilmtablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Amennyibengyermeket kezelnek a Metformin Mylan filmtablettával, akkor javasolt, hogy aszülők és a gondozók felügyeljék a gyógyszer szedését.

 

Ez a gyógyszernem igényel különleges tárolást.

 

A buborékcsomagoláson, a dobozon vagy az üvegen feltüntetettlejárati idő („Felh.”) után ne szedje a Metformin Mylan tablettát. Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartásihulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       További információk

 

Mittartalmaz a Metformin Mylan 500 mg / 850 mg/ 1000 mg filmtabletta?

 

­      A készítmény hatóanyaga a metformin, amelyet a tabletta metformin‑hidrokloridformában tartalmaz.

 

Metformin Mylan 500 mgfilmtabletta:

500 mg metformin‑hidroklorid(megfelel 390 mg metforminnak) filmtablettánként.

 

Metformin Mylan 850 mgfilmtabletta:

850 mg metformin‑hidroklorid(megfelel 663 mg metforminnak) filmtablettánként.

 

Metformin Mylan 1 000mg filmtabletta:

1000 mg metformin‑hidroklorid(megfelel 780 mg metforminnak) filmtablettánként.

 

­      Egyéb összetevők:

Tablettamag: Povidon, magnézium‑sztearát.

Filmbevonat: Hipromellóz, makrogol.

 

 

 

Milyen a Metformin Mylan 500mg/ 850 mg/ 1000 mg készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Filmtabletta.

Metformin Mylan 500 mgfilmtabletta:

Fehér, kerek, mindkét oldalándomború, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású „A”, másik oldalán„60” felirattal.

 

Metformin Mylan 850 mgfilmtabletta:

Fehér, kerek, mindkét oldalándomború, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású „A”, másik oldalán„61” felirattal.

 

Metformin Mylan 1 000mg filmtabletta:

Fehér,ovális, mindkét oldalán domború, filmbevonatú tabletta, egyik oldalánmélynyomású „A”, másik oldalán „62” felirattal. A tabletta felületén találhatóbemetszés nem a tabletta eltörésére szolgál.

 

A Metformin Mylan 500 mg/850 mg/1000 mgfilmtabletta buborékcsomagolásban kerül forgalomba.

 

Metformin Mylan 500 mg/ 850 mg filmtabletta:

A doboz20/28/30/40/42/50/56/60/70/80/84/90/98/100/120/200/300/400 filmtablettáttartalmaz 10 vagy 14 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban.

 

Metformin Mylan 1 000mg filmtabletta:

A doboz 20/30/40/50/60/70/80/90/100/120/180filmtablettát tartalmaz 10 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban. 

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Generics {UK}Limited

Station Close,Potters Bar

Herts EN6 1TL

EgyesültKirályság

 

Gyártó:

Milpharm Limited

Ares, OdysseyBusiness Park

West End Road

South Ruislip HA46QD

Nagy-Britannia

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdaság Térség tagállamaibanaz alábbi neveken engedélyezték:

AT       Arcaphage 500 mg/ 850 mg/ 1000 mgFilmtabletten

BE       Metformylan 500 mg/ 850 mg/ 1000mg filmomhulde tabletten

CZ       Metfogen  500 mg/ 850 mg/ 1000 mg

DE       Metformin Md 500 mg/ 850 mg/ 1000mg Filmtabletten

DK      Metformin “Pharmacin”

EL       Metformin/Generics 500 mg/ 850 mg/1000 mg film coated tablets

ES        Metformina Mylan Pharmaceuticals500 mg/ 850 mg/ 1000 mg comprimidosrecubiertos con película

FI         Metformin Pharmacin 500 mg/ 850mg/ 1000 mg tabletti, kalvopäällysteinen

FR       METFORMINE Qualihealth 500 mg/ 850mg/ 1000 mg film coated tablets

HU      Metformin Mylan 500 mg/ 850 mg/1000 mg filmtabletta

IT        Metformina mylan Italia 500 mg/850 mg/ 1000 mg

NL       Metformine HCl Pharmacin 500 mg/850 mg/ 1000 mg, filmomhuldetabletten

NO      Metformin Pharmacin 500 mg/ 850 mg/1000 mg filmdrasjertetabletter

PL       Myfor 500 mg/850 mg/1000 mg

PT       Metformina Pharmacin

SE        Metformin Pharmacin 500 mg/ 850mg/ 1000 mg filmdrageradetabletter

SI         Metformin Pharmacin 500 mg/ 850mg/ 1000 mg filmsko obložene tablete

SK       Metformín Pharmacin 500 mg/ 850 mg/ 1000 mgfilmom obalené tablety

 

MetforminMylan 500 mg filmtabletta

OGYI-T-20916/01  -  20x

OGYI-T-20916/02  -  28x

OGYI-T-20916/03  -  30x

OGYI-T-20916/04  -  40x

OGYI-T-20916/05  -  42x

OGYI-T-20916/06  -  50x

OGYI-T-20916/07  -  56x

OGYI-T-20916/08  -  60x

OGYI-T-20916/09  -  70x

OGYI-T-20916/10  -  80x

OGYI-T-20916/11  -  84x

OGYI-T-20916/12  -  90x

OGYI-T-20916/13  -  98x

OGYI-T-20916/14  -  100x

OGYI-T-20916/15  -  120x

OGYI-T-20916/16  -  200x

OGYI-T-20916/17  -  300x

OGYI-T-20916/18  -  400x

 

MetforminMylan 850 mg filmtabletta

OGYI-T-20916/19  -  20x
OGYI-T-20916/20  - 28x
OGYI-T-20916/21  - 30x
OGYI-T-20916/22  - 40x
OGYI-T-20916/23  - 42x
OGYI-T-20916/24  - 50x
OGYI-T-20916/25  - 56x
OGYI-T-20916/26  - 60x
OGYI-T-20916/27  - 70x
OGYI-T-20916/28  - 80x
OGYI-T-20916/29  - 84x
OGYI-T-20916/30  - 90x
OGYI-T-20916/31  - 98x
OGYI-T-20916/32  - 100x
OGYI-T-20916/33  - 120x
OGYI-T-20916/34  - 200x
OGYI-T-20916/35  - 300x
OGYI-T-20916/36  - 400x

 

MetforminMylan 1000 mg filmtabletta

OGYI-T-20916/37  -  20x
OGYI-T-20916/38  - 30x
OGYI-T-20916/39  - 40x
OGYI-T-20916/40  - 50x
OGYI-T-20916/41  - 60x

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009.12.07.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!