Nantarid 25 mg filmtabletta (90x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

 

Nantarid25 mg filmtabletta

Nantarid100 mg filmtabletta

Nantarid150 mg filmtabletta

Nantarid200 mg filmtabletta

Nantarid300 mg filmtabletta

ésNantarid Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta

 

kvetiapin

 

 

Mielőtt elkezdenészedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, melyaz Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon orvosához, gyógyszerészéhez vagyápolójához.

-                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen bármely mellékhatás jelentkezik, tájékoztassaerről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy ápolóját. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Nantarid filmtabletta és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Nantarid filmtabletta szedése előtt

3.            Hogy kell szedni a Nantarid filmtablettát?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogy kell a Nantarid filmtablettát tárolni?

6.            A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer az Nantarid filmtabletta ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Nantarid filmtabletta az antipszichotikumoknak nevezettgyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek javítják bizonyos típusú agyi(mentális) betegségek tüneteit.

 

A Nantarid filmtablettát a skizofrénia kezelésérehasználják. A skizofrénia tünetei közé tartoznak többek között a hallucinációk(például megmagyarázhatatlan hangok jelentkezése), furcsa és ijesztőgondolatok, viselkedés megváltozása, magányérzés és zavartság.

 

A Nantarid filmtablettát a mánia kezelésére is alkalmazzák, amelynektünetei többek között a feldobottságérzés vagy szokatlanul túlzottenergiaérzet. Ilyen esetekben ezek a betegek a szokásosnál kevesebbet alszanak,gyorsabban beszélnek és állandóan új ötleteik, gondolataik vannak. Ezen felül abetegek szokatlanul ingerlékenyek is lehetnek.

 

A Nantarid filmtablettát az ún. bipoláris depressziókezelésére is használják, amelyre az állandó szomorúságérzés jellemző, vagy az,hogy levertnek érzi magát, bűntudatot érez, kevés az energiája, étvágytalanvagy nem tud aludni.

 

ANantarid filmtablettát a depressziós, a mániás vagy az ezek keverékéből állóidőszakok visszatérésének megelőzésére is alkalmazzák olyan betegeknél, akiknélmár bevált a kvetiapin hatóanyagú gyógyszerrel történő kezelés.

 

 

2.            Tudnivalók az Nantarid filmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Nantarid filmtablettát

-                ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.

-                ha az alábbi gyógyszerekbármelyikét szedi:

-        HIV kezelésére szolgáló gyógyszerek

-        azol tartalmú gyógyszerekt (gombás fertőzésekellen)

-        eritromicin vagy klaritromicin(antibiotikumok)

-        nefazodon (antidepresszáns)

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Nantaridfilmtabletta szedése előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével vagy ápolójával.

 

A Nantarid filmtablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-                ha szívkoszorúér, illetve agyi keringési zavarban szenved, vagy ha másegyéb, alacsony vérnyomásra hajlamosító betegsége van. A Nantarid filmtabletta vérnyomáseséstidézhet elő, ha feláll vagy áll, különösen a kezelés elején, amikor az adagotemelik (lásd 4. pont).

-                ha bármikor agyér katasztrófán (sztrók) esett át, különösen, ha Ön azidősebb korcsoporthoz tartozik (ez különösen a kezelés elején fontos).

-                ha alacsony a fehérvérsejtszáma

-                ha valaha is epilepsziában szenvedett. Kérjük, ezt közölje orvosával,mielőtt a Nantarid filmtablettát szedni kezdené.

-                ha akaratától független mozgásokat észlel, vagy ha bizonyos idejűkezelés után ilyen mozgászavarokat észlel, pl. ha szokatlan mozgásokjelentkeznek és azok folyamatosan visszatérnek. Ebben az esetben tájékoztassaorvosát.

-                ha láz, szapora légzés, nagyobb mértékű izzadás, tudatzavar vagyizommerevség lép fel. Ilyen esetekben ne szedje tovább a Nantarid filmtablettát,hanem azonnal közölje orvosával. Ezek a „malignus neuroleptikus szindróma”néven ismert súlyos betegség jelei lehetnek.

-                ha bizonyos gyógyszereket szed, melyek felgyorsítják vagy gátolják a Nantaridfilmtabletta lebomlását a májban, pl. az epilepszia kezelésére alkalmazottgyógyszerek, melyek hatóanyaga a karbamazepin vagy fenitoin (lásd még 2. pont).Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha a Nantarid filmtablettával egyidejűleg ilyentípusú gyógyszereket szed. Orvosa vagy más gyógyszert ír fel Önnek, amely nemgátolja vagy gyorsítja a Nantarid filmtabletta lebomlását, vagy esetlegmegváltoztatja az egyidejűleg szedett gyógyszer adagját. Kérjük, azt is előreközölje orvosával, ha ezeknek a gyógyszereknek a szedését be akarja fejezni.

-                ha cukorbetegségben (diabétesz) szenved. Nagyon ritkán a vércukorszintemelkedését észlelték a Nantarid filmtablettával történő kezelés során. Hacukorbeteg vagy vércukorszintje emelkedett, a Nantarid kezelés alatt ajánlottvércukorszintjének rendszeres mérése (lásd 4. pont).

-                ha szív-érrendszeri betegségben szenved (pl. szívelégtelenség, vagy hajlamosarra, hogy szíve szabálytalan ritmusban verjen), különösen, ha Ön idősebb,mivel ritkán az ingerületvezetés a szívizomban megváltozhat (az EKG-n a QT-szakaszmegnyúlik). Ezért fokozott elővigyázatosság szükséges és nem szabad másneuroleptikumokat szednie, mivel azok erősíthetik ezt a hatást.

-                ha Önnél vagy családtagjainál vérrögképződés már előfordult, mivelezeket a gyógyszereket kapcsolatba hozták vérrögképződéssel.

-                ha májműködési zavarban szenved. Ebben az esetben óvatosan kell a Nantaridfilmtablettát szedni, különösen a kezelés kezdetén (lásd 3. pont).

-                ha abba akarja hagyni a Nantarid filmtabletta szedését. Orvosarendszerint azt tanácsolja, hogy fokozatosan, több héten keresztül csökkentseaz adagot. Ha abbahagyja a Nantarid filmtabletta szedését, főleg, ha hirtelenteszi, fennáll a megvonási tünetek veszélye. Az akut megvonási tünetek ahányinger, hányás és álmatlanság.

-                ha hasnyálmirigy betegségben szenved (pl. hasnyálmirigy gyulladásban)

-                ha Ön időskorú. Demenciában szenvedő (szellemileg leépült) beteg neszedje a Nantaridot. Erre a tiltásra azért van szükség, mert a Nantarid olyangyógyszercsoportba tartozik, amely növelheti a sztrók kialakulásának, vagybizonyos esetben az elhalálozás kockázatát időskorú, szellemileg leépültbetegekben.

 

Öngyilkosságigondolatok és a depresszió súlyosbodása

Amikorhangulata depressziós, támadhatnak olyan gondolatai, hogy árt önmagának vagyöngyilkos lesz. Az ilyen gondolatok a kezelés elején intenzívebbenjelentkezhetnek, mivel a gyógyszereknek mindig idő kell ahhoz, hogykifejthessék hatásukat – rendszerint körülbelül két hét, de néha még ennél is több.Nagyobb a valószínűsége az ilyen gondolatok jelentkezésének, ha már korábban isfelmerült önben, hogy árt önmagának vagy öngyilkos lesz.

 

Ha bármikorolyan gondolata támad, hogy árt önmagának vagy öngyilkos lesz, beszéljenorvosával vagy azonnal kérjen kórházi segítséget. Az is segíthet, ha egyrokonának vagy közeli barátjának elmondja, hogy depressziós, és megkéri, hogyolvassa el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy szóljanak önnek, haúgy látják, hogy depressziója romlik, vagy aggodalmat kelt bennükviselkedésének megváltozása.

 

A testsúly növekedését leírták Nantarid kezelés alatt állóbetegekben. Ellenőrizze rendszeresen testsúlyát orvosával.

 

Akvetiapin-kezelés kezdeti – rendszerint az önnek megfelelő adag megtalálásátszolgáló – időszakában szédülést és aluszékonyságot tapasztalhat. Ez a hatásnövelheti a sérülések (elesés) előfordulását, különösek időseknél.

 

Gyermekek és serdülők

A kvetiapin nem alkalmazható 18év alatti gyermekek és serdülők kezelésére, az alkalmazást e korcsoportnálalátámasztó adatok hiánya miatt.

 

Egyéb gyógyszerek és a Nantaridfilmtabletta

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szednitervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Azt is közölje orvosával, harifampicin nevű gyógyszert (tuberkulózis kezelésére) vagy barbiturátokat(álmatlanság kezelésére) szed.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha olyan gyógyszert (pl. vízhajtót) szed,amely megzavarhatja vérében az elektrolit-egyensúlyt, vagy megváltoztathatja aszív normális ritmusát (ún. QT-meghosszabbodást okozhat).

 

Ha egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, melyek gátolják a kvetiapinlebomlását a májban (lásd alább), a Nantarid filmtabletta hatása felerősödhetés megnőhet a mellékhatások veszélye, így ezeket a gyógyszereket ne szedjeegyidejűleg:

-                az AIDS kezelésére alkalmazott gyógyszerek (HIV-proteáz-gátlók)

-                a gombás fertőzések kezelésére alkalmazott azol-típusú hatóanyagot, pl.ketokonazolt tartalmazó gyógyszerek

-                bizonyos antibiotikumok, melyek makrolid típusú hatóanyagot, pl. eritromicint,klaritromicint tartalmaznak

-                nefazodon tartalmú antidepresszánsok (lásd 2. pont).

 

Ha egyidejűlegolyan gyógyszereket is szed, amelyek a kvetiapin mennyiségét csökkentik avérben, ez gyengítheti a készítmény hatását. Ilyen szerek pl.:

-          a karbamazepin és fenitoin (epilepszia ellenes szerekhatóanyagai),

-          tioridazin (izgatottság és agresszió csillapítására szolgáló hatóanyag).

 

Vizelet tesztek eredményére gyakorolt hatás

Amennyiben Önnél gyógyszerkimutatástvégezek vizeletből, bizonyos vizsgálómódszerek alkalmazása esetén a Nantaridszedése pozitív eredményt adhat metadonra vagy egyes depresszió ellenesszerekre, az úgynevezett triciklusos antidepresszánsokra (TCA), még abban azesetben is, ha Ön nem szed metadont illetve TCA-t.

 

A Nantaridfilmtabletta egyidejű bevétele étellel,itallal és alkohollal

A Nantarid filmtabletta étellel vagy étkezéstől függetlenülis bevehető.

A kezelés ideje alatt kerülje az alkoholfogyasztást, mivel aNantarid filmtabletta alkohollal kombinálva álmosságot okozhat.

A Nantarid filmtablettát nem szabad grépfrútlével bevenni,mert befolyásolhatja a gyógyszer hatását.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhességlehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Jelenleg nem áll rendelkezésre adat a Nantarid filmtablettaalkalmazásáról terhesség alatt. Ezért a Nantarid filmtablettát terhesség alattnem szabad szedni, hacsak orvosa nem úgy ítéli meg, hogy az feltétlenülszükséges.

Az újszülöttnél az alábbi tünetek jelentkezhetnek, ha azanya a terhesség utolsó három hónapjában (az utolsó trimeszterben) Nantaridfilmtablettát szedett: remegés, izommerevség és/vagy -gyengeség, aluszékonyság,nyugtalanság, légzési nehézség, szopási nehézség. Ha gyermekénél e tünetekbármelyikét észleli, beszélje meg kezelőorvosával.

Nem ismert, hogy a kvetiapin milyen mértékben megy át azanyatejbe, Ha a kezelés szükséges, a szoptatást abba kell hagynia.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje megkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítményhatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Nantarid filmtabletta még akkor is csökkentheti agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket, ha azelőírásnak megfelelően szedi. Ezért mindaddig ne vezessen gépjárművet és nekezeljen gépeket, amíg nem tisztázódik, hogy hogyan hat Önre a gyógyszer.

 

A Nantarid filmtabletta tejcukrot tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyoscukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.         Hogyan kell szedni a Nantarid filmtablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

A napi adagot két részre kell osztani. Kérjük, a tablettátmegfelelő mennyiségű folyadékkal vegye be (leginkább egy pohár vízzel). Atablettákat étkezés közben vagy étkezések között is beveheti. Lehetőleg mindigazonos időpontba vegye be a tablettákat.

 

Skizofrénia kezelése

A kezelés első négy napján a napi teljes adag: az elsőnapon: 50 mg kvetiapin, a második napon:

100 mg kvetiapin, a harmadik napon: 200 mg kvetiapin, anegyedik napon: 300 mg kvetiapin. 4 nap után az adagot napi 300 mg-rólfokozatosan kell napi 450 mg-ra emelni. Az egyéni választól és tűrőképességtőlfüggően a napi adag 150 és 750 mg között lehet.

 

Mániás epizódok kezelése

A kezelés első négy napján a teljes napi adag: az első napon100 mg, a második napon 200 mg, a harmadik napon 300 mg, a negyedik napon 400mg.

A hatodik naptól kezdve az adagot tovább lehet emelni, legfeljebbnapi 800 mg-ra. Az adag emelése napi 200 mg-nál nem lehet nagyobb.

Az egyéni választól és tűrőképességtől függően a napi adag200 és 800 mg között lehet.

Kezelőorvosa fogja meghatározni, hogy mennyi ideig kellszednie a Nantarid filmtablettát.

 

A bipoláris betegség depressziós epizódjainak kezelése

A Nantarid filmtablettát naponta egyszer, este, lefekvéselőtt kell bevenni. A napi adag az első napon 50 mg, a második napon 100 mg, aharmadik napon 200 mg, a negyedik napon 300 mg. Az ajánlott napi adag eztkövetően 300 mg.

 

A depressziós, a mániás vagy a kevert epizódokvisszatérésének megelőzése

Akinélmár bevált a bipoláris betegség akut kezelésében a kvetiapin hatóanyagúgyógyszer. annál a terápiát a már bevált adaggal kell folytatni. A napi adag 300 és 800 mg közötti lehet. Fontos, hogya fenntartó kezelés a legkisebb hatásos adaggal történjen.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Mivel jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat, ekorcsoportra vonatkozóan nincs általános ajánlás.

 

Idős betegek

Attól függően, hogy a Nantarid filmtabletta milyen hatástgyakorol az ön szervezetére, illetve milyen nemkívánatos hatások jelentkeznekönnél, orvosa a fentiektől eltérő adagot is felírhat. Valószínű, hogy Önnekkisebb adagra van szüksége, mint a fiatalabb betegeknek és adagját lassabbankell emelni.

 

Károsodott májműködés

Attól függően, hogy a Nantarid filmtabletta milyen hatástgyakorol az ön szervezetére, illetve milyen nemkívánatos hatások jelentkeznekönnél, orvosa a fentiektől eltérő adagot is felírhat.

Kérjük, közölje orvosával, ha úgy érzi, hogy a Nantarid filmtablettahatása túl erős vagy túl gyenge.

 

Haaz előírtnál több Nantarid filmtablettát vett be

A túladagolás tünetei általában az adaggal arányosak, és atúladagolás a hatóanyag ismert hatásainak felerősödésével jár, pl. szédüléssel,bágyadtsággal, szapora szívveréssel és alacsony vérnyomással.

Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbikórházhoz, ha az előírtnál több Nantarid filmtablettát vett be.

 

Haelfelejtette bevenni a Nantarid filmtablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adag Nantarid filmtablettát, nevegye be az elfelejtett adagot. Ehelyett a következő adagot a szokott időbenvegye be. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Nantarid filmtablettaszedését

Neszakítsa meg vagy hagyja abba a kezelést, mielőtt orvosával megbeszélné. Ellenkezőesetben veszélyezteti a kezelés hatékonyságát. Az akut megvonási tünetkéntfelléphet hányinger, hányás és álmatlanság, fejfájás,hasmenés, szédülés és ingerlékenység.Fontos, hogy az adagot fokozatosan csökkentse, hogy elkerülje a megvonásitüneteket. Orvosa meg fogja mondani, hogyan csökkentse az adagot, hogy amegvonási tüneteket elkerülje.

Habármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, a Nantarid filmtabletta is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A vénákban –főleg a láb vénáiban – keletkező vérrögök (tünetek: dagadt, fájdalmas, piros azegyik láb) az ereken át eljuthatnak a tüdőig, ami mellkasi fájdalmat és légzésinehézséget okozhat. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal kérjenorvosi segítséget.

 

A mellékhatások felsorolásánál a következő gyakoriságikategóriákat alkalmazzuk:

 

Nagyon gyakori:                     10 kezelt betegből többmint 1-et érint

Gyakori:                                              10kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érint

Nem gyakori:                          100kezelt betegből legfeljebb 1-et érint

Ritka:                                                  1000kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érint

Nagyonritka:                          10000 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érint

Nem ismert mellékhatások:     a rendelkezésre álló adatokbólnem megbecsülhető

 

A Nantarid filmtabletta leggyakoribb jelentett mellékhatásaiaz álmosság, szédülés, szájszárazság, enyhe gyengeség, székrekedés, apulzusszám emelkedése, vérnyomásesés, főleg felálláskor vagy állásnál, továbbáemésztési zavar.

 

Nagyon gyakori mellékhatások

Álmosság és szédülés (ezek a tünetek a tabletták továbbiszedése folyamán általában megszűnnek), fejfájás. Szájszárazság,testsúlygyarapodás, a vérzsírok (ún. trigliceridek) koncentrációjánakmegnövekedése a vérben, megnövekedett koleszterinszint, csökkentHDL-koleszterin- és hemoglobinszint. A kezelés felfüggesztése esetén megvonásitünetek – hányinger, hányás, álmatlanság, szédülés, hasmenés, fejfájás,ingerlékenység – jelentkezhetnek.

 

Gyakori mellékhatások

Légzési nehézség, orrdugulás, emésztési zavarok, székrekedés,hányás, étvágyfokozódás, emelkedett vércukorszint, folyadék-felhalmozódás a kézés a láb ujjaiban, gyengeségérzés, a fehérvérsejtek bizonyos típusainakátmeneti csökkenése (ún. leukopénia), az ún. eozinofil fehérvérsejtek számánaknövekedése, a pajzsmirigyhormonok szintjének változása, a prolaktin nevű hormonszintjének változása a vérben, a májműködés átmeneti változása (a májenzimek, GOT,GPT, gamma-GT emelkedése).

Vérnyomása leeshet, főként a kezelés elején, különösenakkor, ha áll vagy feláll (ún. ortosztatikus hipotenzió), amiszívdobogásérzéssel és szédüléssel járhat. Akár el is ájulhat ilyenkor. Ha úgyérzi, mindjárt elájul, azonnal feküdjön le és maradjon fekve, amíg jobban nemérzi magát. Ezek a tünetek általában a gyógyszer rövid idejű szedése utánmegszűnnek. Ha mégsem tapasztal javulást, beszélje meg kezelőorvosával.

Abnormális álmok és rémálmok.

Öngyilkossági gondolatok és öngyilkossági szándékra utalómagatartás.

Ún. extrapiramidális tünetek, ide tartozik az erős nyugtalanság,akaratlan mozgások, nem kontrollált beszéd.

Szapora szívverés, szívdobogásérzés, homályos látás,ingerlékenység, láz.

 

Nem gyakori mellékhatások

Avérlemezkeszám csökkenése, vérszegénység, túlérzékenység (allergia), a pajzsmirigyműködésromlása, a vér nátriumkoncentrációjának csökkenése, cukorbetegség, epilepsziásrohamok, akarattól független mozgások, melyek folyamatosan visszatérnek tartóskezelés esetén, ellenállhatatlan késztetés az egyik kar vagy láb mozgatására,nyelési nehézség. Eltérések az EKG-n (ún QT-meghosszabbodás), lassú szívverés, szexuáliszavar.

 

Ritka mellékhatások

Avérsejtek számának csökkenése (ún. agranulocitózis), vénás trombózis ésembólia. Sárgaság, a máj vagy a hasnyálmirigy gyulladása, tartós és fájdalmaserekció (priapismus), az emlő duzzadása, tejszerű csorgás az emlőkből,menstruációs zavar. Alvajárás és ehhezkapcsolódó zavarok, úgy mint alva beszélés vagy alvásfüggő evészavar, alacsonytesthőmérséklet. A kreatin-foszfokináz nevű enzim fokozott koncentrációja avérben. Metabolikus szindróma, egy olyanélettani állapot, mely megnöveli a szívbetegségek és cukorbetegségkialakulásának veszélyét. Ritkán akövetkező mellékhatások is előfordulhatnak egyidejűleg: láz, szapora légzés,verejtékezés, tudatzavar és izommerevség. Ha ezek a tünetek együttesenjelentkeznek, lehet, hogy egy nagyon súlyos betegség, (neuroleptikus malignusszindróma) alakult ki. Ebben az esetben ne szedje tovább a Nantarid filmtablettát,hanem azonnal forduljon orvoshoz.

 

Nagyonritka mellékhatások

Túlérzékenységireakciók, mint a bőr és a nyálkahártya fájdalmas duzzanata (angineurotikusödéma). Súlyos allergiás reakció (anaphylaxia) amely légzési nehézséghez vagysokkhoz vezethet.  Lázzal és a nyálkahártya membrán hólyagosodásával járósúlyos bőrtünetek (Stephens–Johnson-szindróma). Kóros izomleépülés, amelyveseproblémákhoz vezethet. Az antidiuretikus hormon nem megfelelő elválasztása.

 

Nemismert gyakoriság

Bizonyos vérsejtek számánakcsökkenése (ún. neutropénia). A bőr hólyagosodásával járó súlyos betegség.

A gyógyszerhatás elmaradásánaktünetei újszülötteknél: remegés, izommerevség és/vagy -gyengeség,aluszékonyság, nyugtalanság, légzési nehézség, szopási nehézség.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét vagy ápolóját.

 

 

5.         Hogyan kell aNantarid filmtablettát tárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Eza gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

A dobozon ésa buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Nantarid filmtablettát.A lejárati idő az adott  hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.  Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.  Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Nantarid filmtabletta

 

Nantarid 25 mg filmtabletta:

A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarátformájában).

A filmtabletta 25 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot).

Egyéb összetevők:

Tablettamag:

kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályoscellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32, magnézium-sztearát,

Filmbevonat:

hipromellóz 6 cP, titán-dioxid(E171), Makrogol 400, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172).

 

Nantarid 100 mg filmtabletta:

A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarátformájában).

A filmtabletta 100 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot) tartalmaz.

Egyéb összetevők:

Tablettamag:

kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályoscellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32,magnézium-sztearát,

Filmbevonat:

hipromellóz 6 cP, titán-dioxid(E171), Makrogol 400, sárga vas-oxid (E172).

 

Nantarid 150 mg filmtabletta:

A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarátformájában).

A filmtabletta 150 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot) tartalmaz.

Egyéb összetevők:

Tablettamag:

kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályoscellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32,magnézium-sztearát ,

Filmbevonat:

hipromellóz 6 cP, titán-dioxid(E171), Makrogol 400, sárga vas-oxid (E172).

 

Nantarid 200 mg filmtabletta:

A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarátformájában).

A filmtabletta 200 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot) tartalmaz.

Egyéb összetevők:

Tablettamag:

kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályoscellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32,magnézium-sztearát ,

Filmbevonat:

hipromellóz 5 cP, titán-dioxid(E171), Makrogol 400.

 

Nantarid 300 mg filmtabletta:

A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarátformájában).

A filmtabletta 300 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot) tartalmaz.

Egyéb összetevők:

Tablettamag:

kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályoscellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32,magnézium-sztearát ,

Filmbevonat:

hipromellóz 5 cP, titán-dioxid(E171), Makrogol 400.

 

Nantarid Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta: Acsomag 11 filmbevonatú tablettát tartalmaz (6 db Nantarid 25 mg-os tabletta és5 db Nantarid 100 mg-os tabletta).

 

Milyen a Nantarid filmtabletta külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

 

Nantarid 25 mg filmtabletta:barack színű, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta.

Nantarid 100 mg filmtabletta:sárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalántörővonallal*.

Nantarid 150 mg filmtabletta:világossárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta

Nantarid 200 mg filmtabletta:fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta.

Nantarid 300 mg filmtabletta:fehér vagy csaknem fehér, kapszula alakú filmtabletta, egyik oldalántörővonallal*.

 

* A tabletta egyenlő adagokraosztható.

 

A Nantaridfilmtabletták buborékcsomagolásban  kerülnek forgalomba.

 

Csomagolás:

Nantarid 25 mg filmtabletta

30, 60, 90 filmtabletta(buborékcsomagolásban)

 

Nantarid 100 mg filmtabletta

30, 60, 90 filmtabletta(buborékcsomagolásban)

 

Nantarid 150 mg filmtabletta

30, 60, 90 filmtabletta(buborékcsomagolásban)

 

Nantarid 200 mg filmtabletta

30,  60, 90 filmtabletta(buborékcsomagolásban)

 

Nantarid 300 mg filmtabletta

30, 60, 90 filmtabletta(buborékcsomagolásban)

 

Nantarid Starter 25 mg és 100mg filmtabletta

Egy 6 db Nantarid 25 mgfilmtablettát tartalmazó buborékcsomagolás

Egy 5 db Nantarid 100 mgfilmtablettát tartalmazó buborékcsomagolás

 

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Richter Gedeon Nyrt.

Gyömrői út 19-21

H-1103 Budapest

Magyarország

 

Gyártók:

Richter Gedeon Nyrt.

Gyömrői út 19-21

H-1103 Budapest

Magyarország

 

Gedeon Richter Polska Sp. zo.o.

05-825 Grodzisk Mazowiecki ul. Ks. J. Poniatowskiego 5

Lengyelország

 

Nantarid 25 mg filmtabletta:               OGYI-T-20545/01-03

 

Nantarid 100 mg filmtabletta:             OGYI-T-20545/04-06

 

Nantarid 150 mg filmtabletta:             OGYI-T-20545/07-09

 

Nantarid 200 mg filmtabletta:             OGYI-T-20545/10-12

 

Nantarid 300 mg filmtabletta:             OGYI-T-20545/13-15

 

Nantarid Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta:                      OGYI-T-20545/16      6x+ 5x

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térségtagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Dánia:             NANTARID

Csehország:     NANTARID100, 200, 300 mg potahované tablety

Magyarország:             NANTARID 25, 100, 150, 200, 300 mgfilmtabletta

Lettország:       NANTARID 100, 200, 300 mgapvalkotās tabletes

Lengyelország:            NANTARID

Litvánia:          NANTARID 100, 200, 300 mg plėveledengtos tabletės

Szlovákia:       NANTARID 100, 200, 300 mg filmom obalenétablety

Dánia:              NANTARIDStart-pakke

Magyarország: NANTARID Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:  2013.február

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!