NeoRecormon inj. 6000 NE előretöltött fecskendő. (1x)

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEORECORMONÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A NeoRecormon tiszta, színtelen oldatos injekció, melyet a bőr alá (szubkután)vagy vénába (intravénásan) adnak be. Az injekció egy béta-epoetin nevűhormont tartalmaz, mely serkenti a vörösvérsejtek termelődését. A béta-epoetintspeciális géntechnológiával állítják elő, és pontosan ugyanúgy hat, mint atermészetes hormon, az eritropoetin.
A NeoRecormon-t a következő esetekben alkalmazzák:
- Krónikus vesebetegséghez társuló tünetekkel együttjáró vérszegénység (renálisanémia) kezelése dializált, vagy még nem dializált betegek esetében.
- Vérszegénység megelőzése koraszülöttekben (750 - 1500 g születésisúlyú és a terhesség 34. hete előtt született csecsemők).
- Tünetekkel együttjáró vérszegénység kezelése kemoterápiában részesülő,daganatos betegségben szenvedő felnőtt betegekben.
- Műtétet megelőzően saját részre vért adó betegek kezelése. Abéta-epoetin injekció növeli az
Öntől műtét előtt levehető vérmennyiséget, melyet aztán a műtét alatt, vagyutána visszajuttatnak az Ön szervezetébe (ezt nevezik autológvértranszfúziónak).
2. TUDNIVALÓK A NEORECORMON ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a NeoRecormon-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) a béta-epoetinre, vagy a NeoRecormonbármely összetevőjére.
- ha vérnyomása nehezen szabályozható.
- ha saját részre ad vért műtét előtt és:
- szívrohama vagy szélütése volt a kezelés megkezdése előtt egyhónapon belül.
- instabil angina pectorisa van - újonnan jelentkező vagy fokozódómellkasi fájdalom.
- ha vérrög keletkezésének veszélye áll fenn Önnél a visszerekben (mélyvénástrombózis)
- pl. akkor, ha előzőleg volt már trombózisa.
Ha ezek közül bármelyik vonatkozik vagy esetleg vonatkozhat Önre, azonnalközölje orvosával.
A NeoRecormon fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- ha vérszegénysége nem javul az epoetin kezelésre.
- ha bizonyos B-vitaminokból kevesebb van a szervezetében (folsavvagy B12-vitamin).
- ha nagyon magas az alumíniumszint a vérében.
- ha vérlemezkeszáma magas.
- ha krónikus májbetegsége van.
- ha epilepsziás.
- ha eritropoetin elleni antitestek keletkeztek a vérében és tisztavörösvérsejt aplasiája fejlődött ki (csökkent, vagy megszűnt a vörösvérsejttermelődése) bármely, előzőleg alkalmazott eritropoetikus készítmény hatására.Ebben az esetben nem szabad átállnia NeoRecormon terápiára.
Ha ezek közül bármelyik vonatkozik Önre, közölje orvosával.
Egyéb gyógyszerek, amelyek serkentik a vörösvértestek termelődését, fokozottelővigyázatossággal alkalmazhatók:
A NeoRecormon a gyógyszerek egy olyan csoportjába tartozik, amelyek úgyserkentik a vörösvértestek termelődését, mint az emberi eritropoetin nevűfehérje. Az Önnel foglalkozó egészségügyi szakember mindig fel fogja jegyezni,hogy pontosan milyen gyógyszert használ.
Különleges figyelmeztetés
A NeoRecormon-kezelés alatt
Amennyiben Ön krónikus vesebetegségben szenved, orvosa ellenőrzi hogy ahemoglobinszintje nem lép-e túl egy bizonyos értéket, amelyen felül növekedheta szív-, és érrendszeri betegségek és ezáltal a szívinfarktus, agyvérzés éshalálos kimenetelű esetek kialakulásának kockázata.
Amennyiben Ön rosszindulatú daganatos betegségben szenved, tudnia kell,hogy a NeoRecormon olyan hatású lehet, mint egy vérsejt növekedési faktor ésbizonyos körülmények között negatív hatással lehet a daganatos betegségére. AzÖn egyéni helyzetétől függően esetleg egy vérátömlesztést ajánlott előnybenrészesíteni. Beszélje ezt meg orvosával.
Ha Ön vesezsugorodásban (nefroszklerózis) szenved és nem részesüldialízis kezelésben, orvosa egyedileg dönti el, hogy a kezelés megfelelő-eÖnnek. Ennek oka, hogy teljes biztonsággal nem zárható ki, hogy a szer esetlegsietteti a veseelégtelenség előrehaladását.
Orvosa rendszeres vérvizsgálatokat végeztethet, melynek soránellenőrzik:
- a káliumszintet. Ha magas, vagy emelkedő a káliumszintje, az orvosmegfontolja az Ön további kezelését.
- a vérlemezkeszámot. A vérlemezkeszám enyhén, vagy mérsékeltenemelkedhet az epoetin kezelés alatt és ez változásokat okozhat a véralvadásifolyamatban.
Ha Ön hemodializált vesebeteg, az orvos megváltoztathatja a heparinadagolását. Ezzel el lehet kerülni a dializáló rendszer elzáródását.
Ha Ön hemodializált vesebeteg és fennáll a sönt-trombózis veszélye, vérrögök(trombusok) alakulhatnak ki a söntben (abban az érben, melykapcsolatban áll a dializáló rendszerrel). Az orvos acetilszalicilsavat ír fel,vagy változtat a söntön.
Ha Ön saját részre ad vért műtét előtt, az orvos:
- ellenőrzi, hogy tud-e vért adni, különösen, ha az Ön testsúlya 50 kg alattvan.
- ellenőrzi, hogy elegendő mennyiségű vörösvérsejt van-e a vérében (ahemoglobin értéke legalább 11 g/dl).
- biztosítja, hogy egy alkalommal vérének csak 12%-át veszik le.
Ne alkalmazza helytelenül a NeoRecormon-t
Tévedésből egészséges egyének által történő alkalmazása a vérsejtek számánakjelentős növekedéséhez, ennek következtében fokozott vérsűrűséghez, ígyéletveszélyes szív-, és érrendszeri szövődményekhez vezethet.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is.
Terhesség és szoptatás
A NeoRecormon terhesség vagy szoptatás ideje alatt történő alkalmazásávalkapcsolatban nincs sok tapasztalat. Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előttforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükségesképességekre A NeoRecormon nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépeküzemeltetéséhez szükséges képességeket.
Fontos információk a NeoRecormon egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer fenilalanint tartalmaz, ezért ártalmas lehet a fenilketonúriábanszenvedő betegek számára.
Amennyiben Ön fenilketonúriában szenved, beszélje meg orvosával aNeoRecormon kezelést. A NeoRecormon csaknem nátrium mentes.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NEORECORMON-T?
A NeoRecormon kezelést olyan orvos kezdi el, aki szakértője az Önbetegségének. Az első adagot rendszerint orvosi felügyelet mellett adják be,mert allergiás reakció léphet fel.
A NeoRecormon injekciót ezután beadhatja egy képzett ápolónő, orvos vagy másegészségügyi szakember is. Ha megtanították rá, önmagának is beadhatja azinjekciót.
Az előretöltött fecskendőbe töltött NeoRecormon rögtön beadható. Egy fecskendőcsak egy injekció beadására szolgál. A NeoRecormon injekció más injekcióval,vagy infúziós oldattal nem keverhető.
Alkalmazási eljárás
Először mosson kezet!
1 Vegyen ki egy fecskendőt a csomagolásból.
Ellenőrizze a fecskendőben lévő oldatot:
- tiszta?
- színtelen?
- látható részecskéktől mentes?
Ha bármelyik kérdésre a válasz NEM, ne adja be az injekciót.
Semmisítse meg és vegyen elő egy új fecskendőt.
Ha a válasz igen mind a három kérdésre, távolítsa el a védősapkát afecskendőről és folytassa a 2. lépéssel.
2 Vegyen ki egy tűt a csomagolásból, szilárdan helyezze rá a fecskendőreés vegye le a védősapkát a tűről.
3 Távolítsa el a levegőt a fecskendőből és a tűből olymódon, hogy enyhénkocogtassa meg a fecskendő felső részét. Ezáltal az esetleges levegőbuborékok afelszínre emelkednek. Tartsa a fecskendőt függőlegesen, a tűvel felfelé ésenyhén nyomja a dugattyút felfelé. Addig nyomja a dugattyút, amíg eléri azelőírt NeoRecormon adagot.
4 Tisztítsa meg a bőrt az injekció helyén egy alkoholos törlőkendővel.Csípje össze a bőrt a hüvelyk és mutatóujjával.
5 A fecskendőt a tűhöz közel fogja meg, szúrja be a tűt egy gyors, határozottmozdulattal az összecsípett bőrbe. Adja be a NeoRecormon oldatot. Gyorsan húzzaki a tűt, és egy száraz, steril gézpárnával nyomja az injekció helyét.
A NeoRecormon adagolása
A NeoRecormon adagja az Ön betegségének körülményeitől, az injekció beadásánakmódjától (bőr alá vagy vénába történő beadás) és az Ön testsúlyától függ. Az Önszámára megfelelő adagot az orvos számítja ki.
- Krónikus vesebetegség által kiváltott tünetekkel együttjáró vérszegénység
Ön az injekciót vagy bőr alá, vagy vénába kapja. Ha vénába kapja, azinjekciót körülbelül 2 perc alatt kell beadni, pl. hemodializált betegeknek averőeres-vénás fisztulán keresztül a dialízis végén. A hemodialízisben nemrészesülő betegek az injekciót általában a bőr alá kapják.
A NeoRecormon kezelésnek két fázisa van:
a) A vérszegénység korrigálása
A bőr alá adott injekció kezdő adagja 20 NE testtömeg-kilogrammonként,hetente háromszor adva.
4 hét múlva az orvos vérvizsgálatokat fog végezni és ha a hatás nemkielégító, az adagot 40 NE/ttkg- ra emelheti, hetente háromszor adva. Az orvoshavonta tovább emelheti az adagot, ha szükséges. A heti adag napi adagokra iselosztható.
A vénába adott injekció kezdő adagja 40 NE testtömeg-kilogrammonként,hetente háromszor adva.
4 hét múlva az orvos vérvizsgálatokat fog végezni és ha a hatás nemkielégítő, az adagot 80 NE/ttkg- ra emelheti, hetente háromszor adva. Az orvoshavonta tovább emelheti az adagot, ha szükséges.
Az injekció egyik típusánál sem lehet a maximális heti adag nagyobb, mint720 NE testtömeg- kilogrammonként.
b) A megfelelő vörösvérsejt mennyiség fenntartása
Fenntartó adag: Ha a vörösvérsejt mennyisége elérte az elfogadhatószintet, az adag a vérszegénység korrigálása céljából alkalmazott adag felérecsökkenthető. A heti adag adható hetente egyszer vagy heti három vagy hétadagra elosztva. Amennyiben heti egyszeri adagolás mellett az Ön vörösvérsejtmennyisége állandó, az adagolást módosítani lehet kéthetente egyszeri beadásra.Ebben az esetben szükségessé válhat az adag emelése.
Hetente vagy kéthetente az orvos módosíthatja az adagot, hogy megtaláljaaz Ön egyéni fenntartó adagját.
Gyermekek esetében ugyanezeket az útmutatásokat kell követni. Avizsgálatokban gyermekeknek általában nagyobb NeoRecormon adagokat kellett adni(minél fiatalabb a gyermek, annál nagyobb az adag).
A NeoRecormon kezelés általában hosszantartó, de szükség esetén bármikormegszakítható.
- Koraszülöttek vérszegénysége
Az injekciót bőr alá adják.
A kezdő adag 250 NE testtömeg-kilogrammonként, hetente háromszor adva.
A NeoRecormon kezelést minél korábban el kell kezdeni, lehetőleg a csecsemő 3napos koráig. Azoknál a koraszülötteknél, akik a NeoRecormon injekció előtttranszfúziót kaptak, a NeoRecormon kezelés valószínűleg nem lesz olyanhatékony, mint azoknál, akik nem kaptak transzfúziót.
A kezelésnek hat hétig kell tartania.
- Kemoterápiával kezelt daganatos felnőttek tünetekkel együttjáróvérszegénysége
Az injekciót bőr alá adják.
Az orvos elkezdheti a NeoRecormon kezelést, ha az Ön hemoglobin értéke 10 g/dl,vagy kevesebb. Ezután az orvos úgy fogja Önt kezelni, hogy a hemoglobin értéke10 és 12 g/dl között maradjon.
A kezdő heti adag 30 000 NE. Ez az adag adható hetente egyszeriinjekcióban vagy heti 3 - 7 injekcióra elosztva. Az orvos rendszeresen vérmintákatvesz Öntől. A vizsgálat eredményétől függően az orvos csökkentheti vagynövelheti az adagot vagy megszakíthatja a kezelést. A hemoglobinértékek nemlehetnek magasabbak, mint 12 g/dl.
A kezelést a kemoterápia befejezése után 4 hétig kell folytatni.
A maximális adag nem lehet több, mint 60 000 NE hetente.
- A műtét előtt saját részre vért adó betegek
Az injekciót vénába kb. 2 perc alatt, vagy bőr alá adják.
A NeoRecormon adagja függ az Ön állapotától, a vörösvérsejtszámtól ésattól, hogy mennyi vért fognak levenni a műtét előtt.
Az orvos által meghatározott adagot hetenként kétszer, 4 héten át kell adni.Amikor vért ad, a NeoRecormon-t a véradás végén kapja.
A maximális adag nem lehet nagyobb, mint
- vénába adott injekció esetén hetente 1600 NE testtömeg-kilogrammonként
- bőr alá adott injekció esetén hetente 1200 NE testtömeg-kilogrammonként.
Ha az előírtnál több NeoRecormon-t alkalmazott:
Ne növelje az orvos által megállapított adagot. Ha úgy véli, hogy többNeoRecormon-t adott be mint kellett volna, forduljon orvosához. Nem valószínű,hogy veszélyes helyzet alakul ki. Még nagyon magas vérszint kialakulása eseténsem jelentkeztek mérgezési tünetek.
Ha elfelejtette alkalmazni a NeoRecormon-t:
Ha kihagyott egy injekciót, vagy túl keveset adott be, beszéljen orvosával.
Ne adjon be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a NeoRecormon is okozhat mellékhatásokat, melyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Bármely betegen előforduló mellékhatások
- A legtöbb beteg esetében csökken a vas vérszintje. NeoRecormon terápiaalatt csaknem minden beteget vaspótló szerekkel kell kezelni.
- Ritkán allergiás reakciók vagy bőrreakciók fordultak elő, pl. kiütés,vagy csalánkiütés, viszketés vagy reakció az injekció beadásának helye körül.
- Nagyon ritkán súlyos allergiás reakciók fordultak elő, főlegközvetlenül egy injekció beadása után. Ezt azonnal kezelni kell. Haszokatlan zihálást, vagy légzési nehézséget észlel, megdagad a nyelve, arcavagy torka vagy duzzadás keletkezik az injekció helye körül, ha feledékenynekérzi magát, elgyengül, vagy elájul, azonnal hívjon orvost.
- Nagyon ritkán a betegek influenzaszerű tüneteket tapasztaltak, különösen akezelés megkezdése után közvetlenül. Ezek a következők: láz, hidegrázás,fejfájás, végtagfájdalom, csontfájdalom és/vagy általános rosszullét érzés.Ezek a tünetek enyhék, vagy közepes erősségűek voltak és néhány óra alatt vagypár napon belül megszűntek.
Krónikus vesebetegek esetében (renális anémia) előforduló továbbimellékhatások
- A vérnyomás emelkedése, a meglévő magas vérnyomás további emelkedése ésfejfájás a leggyakoribb mellékhatások. Az orvos rendszeresen ellenőrzi avérnyomását különösen a kezelés kezdetén és vagy gyógyszerrel kezeli a magasvérnyomást, vagy időlegesen felfüggeszti a NeoRecormon kezelést.
- Azonnal hívja orvosát, ha fejfájás, különösen, ha hirtelen,nyilalló, migrénszerű fejfájás lép fel, zavartság, beszédzavar, bizonytalanjárás, izomgörcsök vagy görcsös rohamok alakulnak ki. Ezek a tünetek nagyonmagas vérnyomás (hipertóniás krízis) jelei lehetnek, még akkor is, havérnyomása egyébként normális, vagy alacsony. Ilyenkor azonnali kezelésre vanszüksége.
- Ha alacsony a vérnyomása, vagy sönt komplikációi vannak, fennáll a sönt-trombózisveszélye (vérrög alakul ki abban az érben amely a dializáló rendszerrel vanösszeköttetésben).
- Nagyon ritkán emelkedik a vérben a kálium- és foszfátszint. Eztaz orvos kezelni tudja.
- Eritropoetin kezelés alatt, így egyedi esetekben NeoRecormon kezeléssorán is a semlegesítő antitestek által kiváltott tiszta vörösvérsejtaplasiát (PRCA) figyeltek meg.A PRCA azt jelenti, hogy a szervezetben leálltvagy csökkent a vörösvérsejtek termelése. Ez súlyos vérszegénységet okoz,melynek szokatlan fáradtság és gyengeségérzés lehetnek a tünetei.
Amennyiben az Ön szervezete semlegesítő antitesteket termel, az orvos le fogjaállítani a NeoRecormon kezelést, és meg fogja határozni a legmegfelelőbbterápiát vérszegénysége kezelésére.
Daganatos betegség miatt kemoterápiában részesülő felnőttekben fellépőtovábbi mellékhatások
- A vérnyomás emelkedése és fejfájás esetenként előfordulhat. Az orvosesetleg gyógyszerrel fogja kezelni a magas vérnyomást.
- A vérrögök előfordulásának emelkedését is megfigyelték.
A saját részre vért adó személyek esetében észlelt további mellékhatások
- A vérrögök előfordulásának enyhe emelkedését is megfigyelték.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A NEORECORMON-T TÁROLNI?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Neorecormont-t.
- Az előretöltött fecskendő az eredeti csomagolásban, fénytől védvetárolandó.
- Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C).
- A fecskendő a hűtőszekrényből kivéve egyszeri alkalommal, szobahőmérsékleten(legfeljebb 25 °C-on) tartható maximum 3 napig.
- A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkalegyütt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a NeoRecormon

- A készítmény hatóanyaga a béta-epoetin. Egy előretöltött fecskendő 500, vagy2 000, vagy 3 000, vagy 4 000, vagy 5 000, vagy 6 000, vagy 10 000, vagy 20000, vagy 30 000 NE (nemzetközi egység) béta-epoetint tartalmaz 0,3 ml, vagy0,6 ml injekcióhoz való vízben.
- Egyéb összetevők: karbamid, nátrium-klorid, poliszorbát 20,nátrium-dihidrogén-foszfát- dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát,kalcium-klorid-dihidrát, glicin, L-leucin, L- izoleucin, L-treonin,L-glutaminsav és L-fenilalanin.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Színtelen, tiszta vagy enyhén opálos oldat.
A NeoRecormon egy oldatos injekció 1, 4 vagy 6 előretöltött fecskendőben 1 db,4 db vagy 6 db tűvel. Kiszerelési egységek: 1 db, 4 db vagy 6 db.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!