Nicorette Freshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi (30x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Nicorette Freshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi

Nicorette Freshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi

nikotin

 

Olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

 

Ez a gyógyszer orvosirendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlene gyógyszer körültekintő alkalmazása.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

-         További információkért vagy tanácsértforduljon gyógyszerészéhez!

-         Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.      Milyen típusú gyógyszer a Nicorette és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.      Tudnivalók a Nicorette alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni aNicorette-t

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Nicorette-ttárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NICORETTE ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Dohányzásról való leszokástelősegítő készítmény.

Csökkenti a dohányzásról azonnal leszokni kívánók elvonási tüneteit. ANicorette rágógumi segítségével megakadályozható, de legalább mérsékelhető azelvonási tünet úgy, hogy átmeneti ideig a nikotint kis mennyiségben pótolja.Rágás közben a nikotin lassan felszabadul a rágógumiból és a szájnyálkahártyánkeresztül felszívódik a vérbe. A cigarettával szemben a Nicorette rágógumi nemtartalmaz mérgező kátrányt vagy szénmonoxidot.

 

A Nicorette nem kizárólag adohányzás azonnali abbahagyására javasolt,azaz nem csupán a dohányzás teljes elhagyása lehet a cél, hanem a dohányzásátmeneti felfüggesztésének vagy a dohányzás csökkentésének elősegítése is,azokban a dohányosokban, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni. Egyébmódszerek egyidejű alkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását, de aleszokás sikeréhez elsősorban az Ön akaratereje szükséges.

 

A betegtájékoztató tartalmacsak a Nicorette fresh mint gum 2 mg és 4 mg gyógyszeres rágógumikravonatkozik. Ha Nicorette classic gum 2 mg és mint gum 2 mg gyógyszeres rágógumikészítményekről vagy a Nicorette patch 5 mg/16 óra, 10 mg/16 óra, 15 mg/16 óratranszdermális tapaszokról szeretne többet megtudni, akkor azon készítményekbetegtájékoztatóit olvassa el.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A NICORETTE ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Nealkalmazza a Nicorette-t:

-         ha túlérzékeny a nikotinra vagy akészítmény bármely segédanyagára,

-         ha 3 hónapon belül szívinfarktusavagy agyi érbetegsége, stroke-ja volt,

-         szívritmuszavar, ill. koszorúérbetegség okozta mellkasi fájdalom esetén,

-         ha Ön 14 éven aluli.

-         Nem-dohányzók a rágógumit nemrághatják.

ANicorette  fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kérjeki orvosa véleményét:

-         súlyos máj, vese, szív- ésérrendszeri betegség, kezeletlen magasvérnyomás, pajzsmirigy vagy mellékvesevelő-túltengés,cukorbetegség, fekélybetegség esetén. Figyelembe kell venni, hogy a Nicoretterágógumi alkalmazása kevésbé káros, mint a dohányzás folytatása.

-         Ha Ön 14-18 év közötti serdülő ésszeretné alkalmazni a készítményt.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Nicorette  egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkelvagy italokkal

Ne egyen vagy igyon, ha a rágógumi a szájában van.Üdítő pl. koffein, dzsúsz, ásványvíz csökkenthetik a nikotin felszívódását aszájüregből, ezért a rágógumi alkalmazása előtti 15 percben fogyasztásukkerülendő.

 

Terhesség és szoptatás

A dohányzás magzatkárosító hatású, ezért ha Ön terhes,a dohányzás elhagyása nikotin -pótló kezelés nélkül javasolt. Ha nem tudleszokni, a dohányzás folytatása azonban nagyobb kockázatot jelent a magzatra,mint ha a nikotin készítmények egyikét alkalmazná a dohányzásról való leszokásiprogram keretében. Forduljon tanácsért orvosához a Nicorette rágógumialkalmazásával kapcsolatban!

 

A nikotinátjut az anyatejbe, ezért szoptatás közben a Nicorette alkalmazása nemjavasolt.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépeküzemeltetéséhez szükséges képességekre

Gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükségesképességekre gyakorolt hatást nem figyeltek meg.

 

 

3.                        HOGYAN KELL ALKALMAZNI ANICORETTE-T

 

Nagyfokú nikotin függőség esetén, haa szükséges cigaretta mennyiség több mint 20 szál vagy a 2 mg-os erősséggeltörtént sikertelen leszokási kísérlet után a kezelést a 4 mg-os erősséggel,kisfokú nikotin függőség esetén (napi cigaretta szükséglet kevesebb, mint 20szál) a 2 mg-os erősséggel kell kezdeni.

 

Fontos a helyesrágástechnika.

A szájba vett Nicoretterágógumit lassan kezdjük el rágni! Kezdetben 1−1 rágás között tartsunknéhány másodperc szünetet. 8-10 rágás után 1−2 percre a rágógumit anyelv alatt, vagy máshol a szájüregben kell tartani. 8-10 ismételt rágásután újabb 1−2 perc szünetet kell tartani. A rágást ilyen módon, 30percig kell folytatni. A túl gyors rágás ingerelheti a torkot, gyomorégést,csuklást okozhat. Amennyiben gyomortáji fájdalom jelentkezik, ez gyomorsav megkötőgyógyszer egyidejű alkalmazásával kivédhető.

 

A nikotin hatása csak párperc elteltével kezdődik. Nem várható olyan gyors csillapodása a nikotinéhségének,mint azt a dohányzásnál megszokta.

 

Válasszon ki egyelőreláthatóan nyugodtabb napot, amikor a dohányzásról való leszokásrafelkészült. Előző este még annyit dohányozhat, amennyit általában szokott.Másnap, a rágyújtás helyett kezdjen el rágni egy rágógumit!

 

Akkor kezdjen el rágni egy újabb rágógumit, amikor úgyérzi, hogy most már rá szeretne gyújtani! A napi rágógumi-igény általában 8-10darab. A napi maximális adag 24 darab.


 

A dohányzásabbahagyása

A kezelés időtartamaegyénenként változó. Átlagos esetben a leszokási idő 3 hónap. Ezután a nikotinadagját fokozatosan csökkenteni kell. A kezelést akkor kell megszakítani,amikor az adag eléri a napi 1-2 darab rágógumit. 1 évnél hosszabb kezelésnem javasolt. Bizonyos esetekben ennél hosszabb kezelésre lehet szükség avisszaesés elkerülésének érdekében.

 

A Nicorette rágógumi ízétkezdetben szokatlannak érezheti, de a tapasztalat szerint ezt az ízt néhánynapon belül megszokják, meg is szeretik. Ha már teljesen leszokott acigarettáról, akkor is tartson magánál Nicorette rágógumit. Ha erősenmegkívánná a cigarettát, legyen kéznél a segítség − használja a Nicoretterágógumit!

 

A napi cigaretta mennyiség csökkentése

Használjaa rágógumit, amikor kényszert érez két dohányzás között, hogy rágyújtson,azért, hogy a dohányzásmentes időszakokat elnyújtsa, és a naponta elszívottcigaretta mennyiséget csökkentse, amennyire csak lehet. Amennyiben 6 hét után anapi cigaretta mennyiség nem csökken, kérjen szaktanácsot.

 

Amintúgy érzi, tegyen leszokási kísérletet a lehető leghamarabb, de legkésőbb akezelés kezdetétől számított 6 hónapon belül. Amennyiben a megfontoltabbahagyási kísérlet lehetetlen a kezelés kezdetétől számított kilenc hónaponbelül, kérjen szaktanácsot.

 

Adohányzás átmeneti felfüggesztése

Használja arágógumit a dohányzásmentes időközökben, például olyan helyeken, ahol tilos adohányzás vagy más helyzetekben, amikor a dohányzást kívánja elkerülni, éskésztetést érez, hogy rágyújtson.

 

A Nicorette rágógumi a javasolt adagolás szerint alkalmazva aleszokás során segít a súlygyarapodás megfékezésében.

 

Ha az előírtnál több Nicorette-t alkalmazott:

Atúladagolás tünetei megegyeznek a heveny nikotin mérgezés tüneteivel, pl.hányinger, fokozott nyálképződés, hasi fájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás,hallászavar, fokozott gyengeségérzés. Nagy adagoknál a tünetek alacsonyvérnyomással, gyenge szabálytalan pulzussal, légzési nehézségekkel,kimerültséggel, a keringés összeomlásával és általános görcsökkel társulhatnak.Ha túl sok nikotint rágott ki, vagy gyermek vette be a rágógumit, forduljonazonnal orvoshoz!

A rágógumit lenyelni tilos!

 

Afelnőtt dohányosok által tolerált nikotin adagok fiatal gyermekek kezelésekorsúlyos tüneteket okozhatnak, melyek végzetesek is lehetnek.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, a Nicorette-nek is lehetnekmellékhatásai.

Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyébszokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 

A Nicorette rágógumi az egyéb módon alkalmazott és aszervezetbe vitt nikotin esetén jelentkező mellékhatásokhoz hasonló panaszokatokozhat. A betegek által jelentett mellékhatások általában a terápia kezdeteután 3-4 héttel jelentkeznek és főként a rossz rágási technika eredményekéntlépnek fel.

 

Arágógumi a fogpótláshoz, hídhoz hozzáragadhat és azt károsíthatja.

 

Nagyongyakori mellékhatások (ami 10 emberközül legalább 1-nél jelentkezik): fejfájás, fájdalom a szájban, torokban,rágóizom fájdalom, diszkomfort, csuklás, hányinger.

 

Gyakori nemkívánatos hatás (ami100 emberből legalább 1-nél jelentkezik) a szédülés, hányás.

 

Kevésbé gyakori a szívdobogásérzés,bőrvörösségvagy a csalánkiütés.

 

Nagyon ritkán (legfeljebb 1000betegből 1-nél) előfordulhat pitvarfibrilláció (igen gyors szívműködés) ésallergiás reakció.

 

 

5.       A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA

 

Legfeljebb25°C-on tárolandó.

Az eredeti csomagolásban tartandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetettlejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Nicorette-t. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Nicorette

 

A készítmény hatóanyaga:

 

NicoretteFreshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: 10.0 mg nikotin-rezinát (megfelel 2,0 mg nikotinnak)rágóguminként.

NicoretteFreshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: 20.0 mg nikotin-rezinát (megfelel 4,0 mg nikotinnak)rágóguminként.

 

Egyéb összetevők:

 

Nicorette Freshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: könnyű magnézium-oxid, levomentol,aceszulfám-kálium, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes nátrium-karbonát,borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alap, talkum.

Bevonat: titán-dioxid (E 171), porlasztva szárított akáciamézga,borsosmentaolaj, xilit, karnaubaviasz.

Nicorette Freshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: kinolin sárga Al lakk (E 104),könnyű magnézium-oxid, levomentol, aceszulfám-kálium, vízmentesnátrium-karbonát, borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alap, talkum.

Bevonat: titán-dioxid (E171), porlasztva szárított akáciamézga, borsosmentaolaj,xilit, kinolin sárga Al lakk (E 104), karnaubaviasz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Nicorette Freshmint gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: Négyzet alakú, fehér színű,jellegzetes mentol illatú bevonatos rágógumi.

Nicorette Freshmint gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: Négyzet alakú, krém színű,jellegzetes mentol illatú bevonatos rágógumi.

 

Csomagolás: 15db, 30 db, 45 db ill. 105 db gyógyszeres rágógumiPVC/PVDC//Al buborékfóliában és dobozban.

 

 

 

 

 

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

 

McNeil AB,

Norrbroplatsen 2,Bunkagardsgatan 19,

251 09 Helsingborg,Svédország

 

 

OGYI-T-10 240/01-04  (NicoretteFreshmint gum 2 mg rágógumi)

OGYI-T-10 241/01-04  (NicoretteFreshmint gum 4 mg rágógumi)

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. április 21.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!