Ovitrelle 250 mcg por és oldószer old.injekcióhoz (1x+ 1 oldószer üveg)

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ OVITRELLEÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Milyen típusú gyógyszer az Ovitrelle?
Az Ovitrelle "alfa-koriogonadotropint" tartalmaz, amelyetlaboratóriumi körülmények között, speciális rekombináns DNS technikávalállítanak elő. Az alfa-koriogonadotropin az emberi szervezetben természetesenis megtalálható "koriogonadotropinnak" nevezett hormonhoz hasonlít,amely a szaporodásban és termékenységben játszik szerepet.
Milyen betegségek esetén alkalmazható az Ovitrelle?
Az Ovitrelle-t más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák:
- Az asszisztált reprodukciós eljárásban (eljárás, amely elősegítheti, hogyteherbe essen), például in vitro megtermékenyítésben részt vevő nőkesetében több tüsző fejlődését és érését elősegítendő. Először másgyógyszerekkel több tüsző növekedését serkentik.
- Elősegítendő a petesejtek kiszabadulását a petefészekből (ovuláció indukció)olyan nőknél is, akiknél nem termelődik petesejt (ezt az állapotot hívjákanovulációnak), vagy akiknél túlságosan kevés petesejt képződik(oligo-ovuláció). Először más gyógyszereket adnak a tüszők kifejlődése és éréseérdekében.
2. TUDNIVALÓK AZ OVITRELLE ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Ovitrelle-t,
- ha allergiás (túlérzékeny) az alfa-koriogonadotropinra vagy az Ovitrelle 6.pontban felsorolt bármelyik egyéb összetevőjére.
- ha Önnek daganata van az agyának "hipotalamusz" vagy "agyalapimirigy" nevű részében
- ha Önnek petefészek megnagyobbodása van, illetve folyadékot tartalmazó,ismeretlen eredetű tasakok (petefészek ciszták) vannak a petefészkében
- ha Önnek megmagyarázatlan hüvelyi vérzése van
- ha Önnél petefészek-, méh- vagy emlőrákot mutattak ki
- ha Önnek méhen kívüli (extrauterin) terhessége volt az elmúlt három hónapban
- ha Önnek súlyosan gyulladtak a vénái vagy véralvadék van a vénáiban (aktívthromboembóliás megbetegedés)
- ha Önnél fennáll bármilyen olyan állapot, ami a normális terhességetáltalában lehetetlenné teszi, mint pl. menopauza vagy korai menopauza(petefészek elégtelenség) vagy a nemi szervek torzulása
Ne használja az Ovitrelle-t ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Ha nembiztos ebben, a gyógyszer használata előtt kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.
Az Ovitrelle fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A kezelés kezdete előtt az Ön és partnere termékenységét meg kell vizsgálniaegy fertilitási problémák kezelésében járatos orvosnak.
Petefészek túlműködés szindróma (OHSS)
A gyógyszer fokozhatja az OHSS kialakulásának kockázatát. Ebben az esetben atüszők túlfejlődnek és nagy cisztákká alakulnak.
Ha alhasi fájdalma van, gyorsan gyarapodik a súlya, hányingere van vagy hány,illetve nehezen lélegzik, ne adja be az Ovitrelle injekciót, és mielőbbbeszéljen kezelőorvosával (lásd 4. pont). Ha OHSS alakul ki Önnél,utasíthatják, hogy legalább négy napig nem közösülhet, vagy pedig mechanikusfogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.
Az OHSS kockázata azzal csökkenthető, hogy az Ovitrelle-t a szokásos dózisbanalkalmazzák, és a teljes kezelési ciklus ideje alatt Önt gondosan ellenőrzik(pl. az ösztradiolszint ellenőrzése vérvizsgálattal, illetve ultrahangosvizsgálat).
Többes terhesség és/vagy születési rendellenességek
Az Ovitrelle használatakor nagyobb a kockázata az ugyanazon időben egynél többgyermekkel való terhességnek ("többes terhesség", általában ikrek),mint természetes úton való megtermékenyítéskor. A többes terhesség orvosiszövődményekhez vezethet az Ön és magzatai esetében. Az asszisztált fogamzásitechnikák alkalmazása esetén a többes terhesség kockázata a visszaültetett megtermékenyítettpetesejtek vagy embriók számával függ össze. A többes terhesség és atermékenységi problémákkal küzdő párok sajátos jellemzői (pl. életkor)ugyancsak összefüggést mutathatnak a születési rendellenességek megnövekedettlehetőségével.
A többes terhesség kockázata azzal csökkenthető, hogy az Ovitrelle-t a szokásosdózisban alkalmazzák, és a teljes kezelési ciklus ideje alatt Önt gondosanellenőrzik (pl. az ösztradiolszint ellenőrzése vérvizsgálattal, illetveultrahangos vizsgálat).
Méhen kívüli terhesség
A méhen kívüli terhesség (ektópiás terhesség) fordulhat elő a méhkürt (ezszállítja a petesejtet a petefészektől a méhbe) károsodása esetén. Ezértorvosának korai ultrahangos vizsgálatot kell végeznie a méhen kívüli terhességlehetőségének kizárása érdekében.
Vetélés
Az asszisztált fogamzási technikák alkalmazása vagy a petefészkeinekpetesejt-termelésre való serkentése esetén nagyobb a vetélés esélye, mint azátlagos nők esetében.
Véralvadási problémák (thromboembóliás események)
Ha régebben vagy újabban vérrögök voltak a lábában vagy tüdejében, illetveszívinfarktusa vagy agyvérzése volt, vagy ha ezek előfordultak a családjában,akkor az Ovitrelle kezelés mellett nagyobb ezen problémák megjelenésének vagysúlyosbodásának kockázata.
Terhességi tesztek
Ha az Ovitrelle használatát követően, és tíz nappal azután terhességi tesztetvégez szérumból vagy vizeletből, előfordulhat, hogy hamisan pozitív eredménytkap. Ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával.
Gyerekek és serdülők
Az Ovitrelle nem gyerekekben és serdülőkben való alkalmazásra való.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, ne alkalmazzon Ovitrelle-t.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekreAz Ovitrelle valószínűleg nem fogja befolyásolni a gépjárművezetéshez ésgépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Fontos információk az Ovitrelle egyes összetevőiről
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilagnátriummentes.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ OVITRELLE-T?
Az Ovitrelle-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.
Mennyit kell alkalmazni?
- Az Ovitrelle szokásos adagja 1 injekciós üveg (250 mikrogramm), egyszeriinjekcióban adva.
- Kezelőorvosa el fogja Önnek pontosan magyarázni, mikor kell beadni azinjekciót.
A gyógyszer használata
- Az Ovitrelle injekció szubkután alkalmazásra való, vagyis a bőr alá kellbeadni.
- Mindegyik injekciós üveg kizárólag egyszeri használatra való.
- A betegek részére rendelkezésre áll az otthoni alkalmazást jobban elősegítő,felhasználóbarát kiszerelés. Beszélje meg orvosával, milyen más, megfelelőbbmódszer érhető el az Ön számára.
- Az Ovitrelle befecskendezését az orvos vagy nővér útmutatásai szerintvégezze.
- Az injekció beadása után a használt tűt biztonságosan dobja el.
Néha az injekciót az orvos vagy a nővér adja be, illetve Ön vagy partnereútmutatást kaphatnak az otthoni beadáshoz.
Ha önmagának adja az Ovitrelle injekciót, kérjük, figyelmesen olvassa el akövetkező utasításokat:
1. Mossa meg a kezét. Fontos, hogy a keze és az eszközök, amelyeket használ,olyan tiszták legyenek, amennyire csak lehet.
2. Gyűjtsön össze mindent, amire szüksége van. Kérjük, ne felejtse el, hogyalkoholos törlők, fecskendők és tűk nincsenek a csomagban. Keressen egy tisztaterületet, és rakjon ki mindent:
- két alkoholos törlőt,
- egy oldószert tartalmazó injekciós üveget,
- egy gyógyszert tartalmazó injekciós üveget,
- egy fecskendőt,
- egy nagy tűt a feloldáshoz,
- egy vékony tűt a szubkután (bőr alá adott) injekcióhoz.
3. Az oldószer felszívása:
Távolítsa el a védőkupakot az oldószert tartalmazó injekciós üvegről.Csatlakoztassa a feloldáshoz használatos tűt (a vastagabbat) afecskendőhöz. Szívjon levegőt a fecskendőbe a dugattyú húzásával kb. az 1 ml-esjelig. Azután a gumidugó átszúrásával helyezze a tűt az üvegbe, nyomja meg adugattyút és préselje a levegőt az üvegbe. Fordítsa az injekciós üveget fejjellefelé és óvatosan szívja fel az összes oldatot. Helyezze a fecskendőt amunkafelületre, ügyelve arra, hogy a tű ne érjen semmihez.
http://www.pharmindex.hu/btab/Ovitrelle250-pooi1.gif
4. Az injekciós oldat elkészítése:
Vegye le a védőkupakot az Ovitrelle port tartalmazó injekciós üvegről,vegye fel a fecskendőt és az oldószert óvatosan fecskendezze az Ovitrelleinjekciós üvegébe. Óvatosan keverje össze. Ne rázza. A por azonnaloldódik és tiszta oldattá válik.
http://www.pharmindex.hu/btab/Ovitrelle250-pooi2.gif
Fordítsa fejre az injekciós üveget és óvatosan szívja vissza az oldatot afecskendőbe.
http://www.pharmindex.hu/btab/Ovitrelle250-pooi3.gif
5. Injekció:
Cserélje ki a tűt a vékony tűre és távolítsa el a levegőbuborékokat: Habuborék van a fecskendőben, tartsa a fecskendőt a tűvel felfelé és óvatosanaddig pöckölje a fecskendőt, amíg a levegő felül összegyűlik. Óvatosan addignyomja a dugattyút, amíg a levegő távozik.
http://www.pharmindex.hu/btab/Ovitrelle250-pooi4.gif
Azonnal adja be az injekciós oldatot: Kezelőorvosa vagy a nővér megmutattaÖnnek, hogy hová adja az injekciót (pl. a has, ill. a comb elülső része).Tisztítsa meg a kiválasztott területet az alkoholos törlővel. Csípje össze abőrt és a tűt 45°-90° fokos szögben szúrja be határozott mozdulattal. Adja beaz oldatot a bőr alá, úgy, ahogyan tanították. Ne adja közvetlenül vénába. Azoldatot a dugattyú gyengéd nyomásával adja be. A teljes oldatmennyiséget adjabe. Azonnal húzza ki a tűt és tisztítsa meg a bőrt az alkoholos törlővel,körkörös mozdulatokkal.
http://www.pharmindex.hu/btab/Ovitrelle250-pooi5.gif
6. Minden felhasznált eszközt dobjon el:
Ha beadta az injekciót, azonnal dobja ki az összes tűt, fecskendőt, injekciós üvegeketegy erre való tartályba. A fel nem használt oldatot is ki kell önteni.
Ha az előírtnál több Ovitrelle-t alkalmazott
Ha túl sok Ovitrelle-t adott be, fennáll a petefészek-túlműködés lehetősége.Konzultáljon orvosával, ha alhasi fájdalma van, gyorsan gyarapodik a súlya,hányingere van vagy hány, illetve nehezen lélegzik.
Ha elfelejtette alkalmazni az Ovitrelle-t
Ha elfelejtette alkalmazni az Ovitrelle-t, azonnal keresse fel kezelőorvosátamint ezt észleli.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Ovitrelle is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba azOvitrelle alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz - sürgős orvosi kezelésrelehet szüksége:
- Allergiás reakciók, mint gyors vagy egyenetlen pulzus, a nyelv és a torokduzzanata, tüsszentés, sípoló légzés, vagy súlyos légzési nehézségek nagyonritkák (10 000-ből kevesebb mint 1 beteget érint).
- Alhasi fájdalom és hányinger vagy hányás a petefészek túlműködési szindróma(OHSS) tünetei lehetnek. Ez azt jelezheti, hogy a petefészkek túlzottanreagáltak a kezelésre és nagy petefészekciszták alakultak ki (lásd ugyancsak a2. pontban, "Az Ovitrelle fokozott elővigyázatossággalalkalmazható"). Ez az esemény gyakori (100-ból 1-10 beteget érint).
- Az OHSS súlyossá válhat nagymértékben megnagyobbodott petefészkekkel,csökkent vizelettermeléssel, súlyemelkedéssel, nehézlégzéssel és lehetségesfolyadék felhalmozódással a hasüregben vagy mellkasban, Ez az esemény nemgyakori (1000-ből 1-10 beteget érint).
- Nagyon ritkán előfordulnak az OHSS-sel össze nem függő súlyos véralvadásiszövődmények (thromboembóliás események). Ez mellkasi fájdalmat, nehézlégzést,agyvérzést vagy szívinfarktust okozhat (lásd ugyancsak a 2. pontban, "AzOvitrelle fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").
Egyéb mellékhatások
Gyakori
- Fejfájás, fáradékonyság.
- Az injekció helyén előforduló helyi reakciók, mint fájdalom, kivörösödés vagyduzzanat.
Nem gyakori
- Hasmenés.
- Depresszió, ingerlékenység, nyugtalanság.
- Emlőfájdalom.
Nagyon ritka
- Enyhe allergiás reakció a bőr szintjén (kiütés).
Méhen kívüli terhesség, petefészek-csavarodás (ez egy, a petefészkeket érintőállapot), és egyéb szövődmények is létrejöhetnek a kezelőorvosa általalkalmazott asszisztált fogamzási módszerek következtében.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ OVITRELLE-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A címkén és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után nealkalmazza az Ovitrelle-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A z eredeti csomagolásban tárolandó. Azelkészített oldatot haladéktalanul be kell adni.
Ne alkalmazza az Ovitrelle oldatot, ha a bomlás szemmel látható jelét észlelirajta.
Az elkészített oldat nem adható be, ha részecskéket tartalmaz vagy nem tiszta.
Az Ovitrelle kizárólag egyszeri alkalmazásra való. Bármely fel nem használtoldatot meg kell semmisíteni.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Ovitrelle
- A készítmény hatóanyaga alfa-koriogonadotropin, rekombináns DNStechnológiával előállítva.
- Mindegyik injekciós üveg 285 mikrogrammot tartalmaz.
- Elkészítés után 250 mikrogrammos adagot kapunk, mely 6500 NE-gel egyenértékű,mert valamennyi alfa-koriogonadotropin marad az üvegben, a fecskendőben és atűben.
- Egyéb összetevők szacharóz, foszforsav, nátrium-hidroxid.
- Oldószer: injekcióhoz való víz.
Milyen az OVITRELLE külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- Az Ovitrelle oldatos injekció készítéséhez való por és oldószer formájábankerül forgalomba.
Egy csomagban 1, 2 vagy 10 db, hatóanyagot tartalmazó injekciós üveg, ésmegfelelő számú oldószert tartalmazó injekciós üveg található. Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
- Minden port tartalmazó üvegben 285 mikrogramm alfa-koriogonadotropin van, ésminden oldószert tartalmazó injekciós üveg 1 ml injekcióhoz való vizettartalmaz. Az injekciós üveg tartalmát 1 ml oldószerrel feloldva 250mikrogrammos adagot kapunk

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!