Perdox 3 mg szájban diszpergálódó tabletta TT (60x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Perdox 2 mg szájbandiszpergálódó tabletta

Perdox 3 mg szájbandiszpergálódó tabletta

Perdox 4 mg szájbandiszpergálódó tabletta

riszperidon

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben isszüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

 

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.                 Milyen típusú gyógyszer a Perdox és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.                 Tudnivalók a Perdox szedése előtt

3.         Hogyankell szedni a Perdox-ot?

4.         Lehetségesmellékhatások

5.         Hogyankell a Perdox-ot tárolni?

6.         Továbbiinformációk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A PERDOX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Perdox az úgynevezettpszichózisok kezelésére ajánlott gyógyszer. Ezek olyan agyi működési zavarok,melyek zavartságot, az érzékelészavart (pl. hallani valakinek a hangját, akivalójában nincs is ott), kóros gyanakvást, környezettől való elfordulást és afokozódó befelé fordulást, így károsodott elmeállapotot, szorongást ésfeszültséget eredményeznek.

A Perdox mind hirtelenlefolyású, mind pedig hosszú ideig tartó megbetegedésekben alkalmazható.

Ezen kívül a tünetekenyhülését követően a Perdox a betegség kontrollálására, azaz a kiújulás megelőzésérehasználható.

A Perdox egyéb állapotokban is alkalmazható, különösképpenviselkedészavarok esetén (szavakban vagy tettekben megnyilvánuló agresszió,kóros gyanakvás, izgatottság és elkóborlás) olyan betegeknél, akiknek szellemiteljesítménye lecsökkent.

A Perdox olyan viselkedési zavarok kezelésére ishasználható, mint a csökkent értelmi fejlettséggel rendelkező gyermekek ésfelnőttek gyakori agresszív megnyilvánulása, fokozott indulatossága, ösztönösés önmagára veszélyes magatartása.

A mánia az a másik állapot, amimiatt Ön a Perdox-ot kaphatja. Ennek tünetei: emelkedett hangulat – amiváltozhat a gondtalan vidámságtól az erőszakos vagy kontrollálhatatlanizgatottságig - túlzott önértékelés, csökkent alvásigény, beszédkényszer,gondolattolongás, zavarodottság vagy rossz ítélőképesség, beleértve a bomlasztóvagy agresszív viselkedést. Ebben az esetben a Perdox-ot önmagában vagy máshangulatstabilizáló szerrel együtt lehet szedni.

 

2.       TUDNIVALÓKA A PERDOX  SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Perdox-ot

- ha allergiás (túlérzékeny) a riszperidonra vagy a Perdoxegyéb összetevőjére.

A következő tünetekből ismerhetifel, ha allergiás: bőrkiütés, viszketés, szapora légzés és/vagy az arcfeldagadása. Ha Önnél bármelyik tünet ezek közül megjelenik, hagyja abba aPerdox szedését és forduljon orvoshoz. Minden esetben kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét, ha nem biztos a fentiekkel kapcsolatban.

 

 

A Perdox fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

-         ha szellemi leépülésben szenved és a következő betegségei voltak:agyvérzés (sztrók/CVA) vagy az agy vérellátását befolyásoló betegség (TIA),rendellenes vérnyomás vagy cukorbetegség. Ezekben az esetekben a riszperidonszedése nem ajánlott. Önnek vagy gondviselőjének/ családjának azonnalértesítenie kell orvosát, ha a riszperidon kezelés alatt a következő tüneteklépnek fel: az arc petyhüdtté válása vagy zsibbadása, gyengeség érzet akarokban vagy lábakban, beszéd vagy látási nehézségek. Ilyen esetekben megfontolandóa riszperidon kezelés abbahagyása és azonnal orvoshoz kell fordulni,

-         ha Lewy-test kór következtében szenved szellemi leépülésben(bizonyos betegség, mely az agyi idegeket károsítja),

-         ha Parkinson-kórban szenved, mivel a Parkinson-kór tüneteisúlyosbodhatnak,

-         ha szív-érrendszeri betegsége van (pl. szíve nem képes megfelelőenpumpálni a vért, szívroham, szívritmus zavarok, testszöveteiben kevés afolyadék (dehidrált állapot), kicsi a keringő vér térfogata (hipovolémia) vagyolyan betegsége van, ami az agyi ereket befolyásolja). A riszperidont óvatosankell alkalmazni, mivel – különösen a kezelés kezdetekor – hirtelenvérnyomásesést idézhet elő, ami szédüléssel jár együtt (pl. ülő vagy fekvőhelyzetből történő felálláskor). Óvatosság szükséges, amikor a kezdő adagotemelik.

-         ha vérnyomása alacsony (hipotónia). Adagját esetleg csökkentenikell.

-         ha máj- vagy veseműködése csökkent. Ajánlatos a kezdő adagot ésaz adagemeléseket felére csökkenteni. Ez az adagolás ajánlott idősek esetén is.

-         ha agyi működésében eltérés van (szervi agyi betegség). Fokozotta mellékhatások megjelenésének veszélye.

-         ha epilepsziás. A riszperidon óvatosan alkalmazható, mert rohamotokozhat.

-         ha cukorbeteg. A riszperidon kezelés alatt vércukra abnormálisanmegemelkedhet (hiperglikémia) vagy a már fennálló cukorbetegség rosszabbodhat.

-         ha olyan gyógyszert szed, mely a QT távolságot megnyújtja (errőlkérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét) vagy ha szívbetegsége, szívritmuszavara van vagy vérében magas a káliumszint. A riszperidont óvatosan kell alkalmazni.

-         ha daganata van. A Perdox különös óvatossággal adható, haúgynevezett „prolaktin-függő”daganata van (pl. néhány emlőrák).

 

 

Idős betegek

Kevés a tapasztalat a riszperidonidős betegek kezelésével. A Perdox tablettát szedő idős betegeknél szédülés,alacsony vérnyomás és lassú szívverés jelentkezhet. Ennek következtébenfokozódik az elesésből származó sérülések veszélye.

 

Gyermekek és serdülők

Mivel 15 év alatti gyermekekennincsenek tapasztalatok a riszperidonnal kapcsolatban, a riszperidon kezelésnem ajánlott.

Gyermekek és 18 év alattiserdülők a mániás epizódok kezelésére vonatkozóan nincs tapasztalat.

 

Szellemi leépülés (demencia)

A (mini) sztrók (szívroham,hirtelen gyengeség vagy az arc, karok, lábak különösen egyoldali paralízisevagy beszéd nehézség) veszélye nagyobb lehet azokban a demens betegekben, akikriszperidont szednek. Közölje orvosával, ha Önnél szellemi leépülés áll fenn ésvalaha is előfordult (mini) sztók, magasvérnyomás vagy cukorbetegség.

Az idős, demens betegekkelvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az riszperidonhoz hasonló antipszichotikumokkal(úgynevezett atípusos antipszichotikumok) végzett kezelés veszélyeztetheti ezenbetegek egészségét. Kérjük, forduljon orvosához, ha szeretné ezt megbeszélni.

A riszperidon különösen veszélyeslehet az idős, demens betegekre nézve, ha egyidejűleg furoszemid tartalmúgyógyszereket szednek. A furoszemid olyan gyógyszer, melyet a magasvérnyomás ésa testben történő folyadék felhalmozódás következtében fellépő duzzanatok(ödémák) kezelésére alkalmaznak. Közölnie kell orvosával, ha furoszemid tartalmúgyógyszert szed.

 

Kérjük, közölje orvosával, ha afent említett körülmények bármelyike is fennáll vagy fennállt Önnél.

 

 

A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek

Megjegyzés: a következőtájékoztató azokra a gyógyszerekre is vonatkozhat, melyeket a közelmúltban vagynemrégiben szedett.

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

-        olyan gyógyszerek, melyek befolyásolják a központi idegrendszert, mintaz alkohol, ópiátok (erős fájdalomcsillapítók) antihisztaminok (az allergiásreakciók kezelésére szolgáló gyógyszerek) és benzodiazepinek (nyugtató,csillapító és izomlazító hatású gyógyszerek). Az ilyen gyógyszerek hatásafokozódhat.

-        más antipszichotikus gyógyszerek, lítium (a mániás depresszió kezeléséreszolgáló gyógyszer), a súlyos depresszió kezelésére adott gyógyszerek(antidepresszánsok) és Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerek. Megnő amellékhatások veszélye, mint amilyen a mozgási zavarok.

-        levodopa és más, a dopamin (az agyban lévő egyik vegyület) szintjétnövelő gyógyszerek, mint amiket a Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak. Ariszperidon csökkentheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását.

-        a májműködést fokozó gyógyszerek, mint a karbamazepin (epilepsziaellenes gyógyszer), barbiturátok (az epilepszia és álmatlanság kezelésére),fenitoin (epilepsziában alkalmazott gyógyszer). Ezek a gyógyszerek csökkenik ariszperidon hatását. Ha abbahagyja ezeknek a gyógyszereknek a szedését, ariszperidon adagját esetleg módosítani kell.

-        bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint a fenoxibenzamin,labetolol, metildopa és rezerpin. A riszperidon fokozhatja ezeknek agyógyszereknek a hipotenzív (vérnyomáscsökkentő) hatását.

-        guanetidin (vérnyomáscsökkentő gyógyszer). A riszperidon csökkentheti aguanetidin hipotenzív (vérnyomáscsökkentő) hatását.

-        bizonyos diuretikumok (vizelethajtó tabletták), mint a furoszemid ésklorotiazid. A víz, ásványi sók (mint a nátrium) és néha a klorid ürítésefokozódhat.

-        antacidumok (a gyomorsav semlegesítő gyógyszerek). Az antacidumokcsökkentik az antipszichotikus gyógyszerek, így a riszperidon hatását.

-        a QT-távolságot megnyújtó gyógyszerek, mint az antiarritmiás gyógyszerek(a szívritmust szabályozó gyógyszerek), makrolid antibiotikumok (fertőzésekkezelésére), antidepresszánsok (a súlyos depresszió kezelésére alkalmazottgyógyszerek) és az olyan gyógyszerek, melyek a vér kálium szintjét túl alacsonyszintre csökkentik (pl. bizonyos diuretikumok). A riszperidon egyidejűalkalmazását ezekkel a gyógyszerekkel kerülni kell, mivel hipokalémiát(alacsony vér kálium szint) okozhatnak.

 

Minden esetben közölni kellorvosával vagy gyógyszerészével, ha a Perdox tablettát a fent említettgyógyszerekkel egyidejűleg szedi.

 

A Perdox egyidejű bevételebizonyos ételekkel vagy italokkal

A Perdox fokozhatja azalkohol és a reakciókészséget csökkentő gyógyszerek (nyugtatók, kábítófájdalomcsillapítók, bizonyos antihisztaminok, bizonyos antidepresszánsok)hatását. Ezért ne fogyasszon alkoholt, és csak akkor szedje ezeket a gyógyszereket,ha azokat kezelőorvosa előírta.

Javasolt tartózkodni a túlzottételfogyasztástól az esetleges súlygyarapodás miatt.

 

Terhességés szoptatás

Terhesség

Terhességben nincs elegendő tapasztalata Perdox alkalmazásával kapcsolatban. Az állatkísérletek során a gyógyszer néhányközvetett hatását (bizonyos hormon vérszintjére és a központi idegrendszerre) figyeltékmeg. Magzatkárosító hatást nem tapasztaltak.

Az antipszichotikus gyógyszerekterhesség alatti szedése az újszülöttekben rendellenes mozgásokat (elsősorbanarc és nyelv mozgásait), rángásokat és izommerevséget okozhat.

Amennyiben Ön terhes vagyterhességet tervez, kérjük, beszélje meg orvosával, hogy szedheti-e a Perdoxtablettát.

 

Szoptatás

A Perdox hatóanyaga kismennyiségben átjut az anyatejbe. Jelezze orvosának, ha szoptatni akar.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ne vezessenés ne üzemeltessen gépeket, mert az antipszichotikus gyógyszerek, mint ariszperidon, károsan befolyásolhatják reakciós képességét. Ha mégis akargépkocsit vezetni vagy gépekkel dolgozni, kérjük, keresse fel orvosát, aki megtudja határozni, hogy milyen mértékben érinti Önt ez a mellékhatás. Orvosaeldönti, hogy biztonságos-e, ha vezet vagy gépekkel dolgozik.

 

Fontos információk a Perdoxegyes összetevőiről

A 3 mg-ostabletta tartarazint (E102) tartalmaz, amely allergiás reakciókat okazhat.

 

 

 

3.       HOGYANKELL SZEDNI A PERDOX-OT?

 

A Perdoxtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyibenvalamiben nem biztos, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A szájban diszpergálódó tabletta szájon át való bevételreszolgál.

A Perdox-ot egyaránt be lehet venni étkezés közben vagy azétkezések között. A szájban diszpergálódó tablettát a nyelvre kell helyezni,ahol másodperceken belül szétesik, és ezután kevés vízzel vagy anélkül kelllenyelni.

Rendkívülfontos, hogy a Perdoxból a helyes mennyiséget vegye be, ami azonban egyénenkéntváltozó. Ezért van az, hogy kezelőorvosa a kellő hatás eléréséig változtatja azadagokat. Ennek tükrében gondosan kövesse kezelőorvosa utasításait, és neváltoztassa meg, vagy ne hagyja abba az előírt adag alkalmazását anélkül, hogyorvosával beszélne.

Felnőtteknél és 15 éven felüli gyermekeknél előfordulópszichózisok kezelése lépcsőzetesen kezdődik. Az első napon 2 mg, amásodik napon 4 mg. Ezután a dózis változatlan maradhat, vagy amennyibenszükséges, tovább módosítható.)

Hosszútávú kezelésre naponta 4-6 mg a szokásos adag, de alacsonyabb dózis iselegendőnek bizonyulhat.

A teljes napi mennyiség egyszerre, vagy két részre osztva(egyik része reggel és a másik része este) vehető be.

Kezelőorvosa fogja megmondani, hogy az Ön esetében mennyitablettára van szükség.

Fontos figyelmeztetés: sohase vegyen be napi 16 mg-nálmagasabb adagot.

Pszichózisok kezelése idős emberek esetében:

Alegmegfelelőbb a szokásos adag felét alkalmazni napi két részletre osztva.Kezelőorvosa fogja megmondani, hogy az Ön esetében mennyi tablettára vanszükség.

Magatartászavarokkezelése: felnőttek és gyermekek magatartászavarainak kezeléséhez szükségesadagokat az orvos egyénileg állapítja meg. 

Pszichésen leépült betegek magatartászavarainak kezelése:A szükséges gyógyszer adagok elérése után az orvos javasolhatja a napi egyszeriadagolást.

Bipoláris betegség mániás fázisa: felnőttek esetén kezdőadagként naponta egyszer 2 mg ajánlott. Ezt az adagot az orvos szükség eseténfokozatosan emelheti. A legtöbb beteg számára általában a napi 1-6 mghatékonynak bizonyult. Gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők kezelésévelkapcsolatban nincs tapasztalat.

Beszűkült vese- vagy májműködésű betegek:kezelőorvosa fogja megmondani, hogy az Ön esetében mennyi tablettára vanszükség.

 

Ha az előírtnál több Perdox-otvett be:

Ha túl sokPerdox tablettát vett be, azonnal keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét. Atúladagolás tünetei: kábultság, álmosság, szapora szívverés, alacsonyvérnyomás, súlyos reszketés, súlyos izommerevség.

 

Ha elfelejtette bevenni a Perdox-ot

A kezdeti kezelési időszakban:

A következő adag helyett vegye be a hiányzó dózist, amilyengyorsan csak lehetséges. A további adagokat az előírásoknak megfelelően kellbevenni.

A kezdeti időszakot követően:

Ne vegye be a hiányzó adagot, hanem szokásos módonfolytassa a kezelést a következő adaggal.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Perdox szedését

A nagy dózisúantipszichotikumokkal, pl. riszperidonnal történő kezelés hirtelenabbahagyásakor a következő (ritka) tüneteket jelentették: hányinger, hányás,izzadás és álmatlanság. A pszichotikus tünetek ismét visszatérhetnek (pl.téveszmék és hallucinációk) és mozgási betegségek (nem kontrollálhatórángatódzó mozgások) előfordulhatnak. Ezért ajánlott a kezelés fokozatosleállítása.

 

Ha bármilyen további kérdése vana készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Perdox tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonbannem mindenkinél jelentkeznek.

 

A következőmellékhatások fordulhatnak elő:

Nagyon gyakori                (10 betegből több, mint 1 betegben)

Gyakori                            (100 betegből több, mint 1 betegben,de kevesebb, mint 10 betegből 1 betegben)

Nem gyakori                    (1000 betegből több, mint 1 betegben, dekevesebb, mint 100 betegből 1 betegben)

Ritka                               (10 000 betegből több, mint 1betegben, de kevesebb, mint 1000 betegből 1 betegben)

Nagyon ritka                    (kevesebb, mint 10 000 betegből 1betegben)

 

Légző rendszer

Nemgyakori:

azorrnyálkahártya gyulladása, amire az orrdugulás, tüsszögés és orrfolyás(rinitisz) jellemző.

 

Vér

Nagyonritka:

rendellenesvérkép (fehérvérsejtek számának csökkenése), ami a fertőzések iránti fokozottérzékenységgel jár (neutropénia), rendellenes vérkép (vérlemezkék számánakcsökkenés), aminek a következménye a sérülések fokozott megjelenése és avérzési hajlam fokozódása (trompocitopénia).

 

Hormonrendszer

Nemgyakori:

a prolaktinhormon szintjének emelkedése a vérben.

 

Anyagcsere

Nagyonritka:

Avércukorszint emelkedése (hiperglikémia), a már fennálló cukorbetegségsúlyosbodása.

 

Mentáliszavarok

Gyakori:

álmatlanság,nyugtalanság, szorongás.

Nemgyakori:

csökkentkoncentrációs képesség.

 

Idegrendszer

Gyakori:

fejfájás, álmatlanság,aluszékonyság (szedáltság).

Nemgyakori:

remegés, agondolkodás és fizikai mozgás lelassulása, mozgási rendellenességek, melyekakarattól független mozgásokat eredményeznek, nyugtalanság (pl. képtelen azegyhelyben ülésre), szédülés..

 

Szem

Nemgyakori:

homályoslátás.

 

Azegyensúly szerve és a fül

Nemgyakori:

szédülés.

 

Szív

Nemgyakori:

felgyorsultszívverés. Ez a mellékhatás elsősorban magasabb kezdőadagok esetén jelentkezik.

Nagyonritka:

magasvérnyomás,a QT távolság megnyúlása, ami súlyos szívzavarokhoz vezethet (torsade depointes).

 

Erek

Nemgyakori:

vérnyomásesés,pl. ülő vagy fekvő helyzetből történő gyors felállás esetén, néha szédüléssel(ortosztatikus hipotónia).

Ritka:

az agyierekre gyakorolt káros hatás, beleértve a sztrókot/agyi infarktust, ami agyivérkeringési történés (celebrovaszkuláris történés, CVA) néven ismert, az agyivérellátás átmeneti zavara, ami nem vagy csak kevés következménnyel jár (TIA).

 

Gyomor ésbélrendszer:

Nemgyakori:

székrekedés,emésztési zavarok (diszpepszia), ami a has felső részében telítettség érzésseljár, gyomorfájás, hányinger, hányás, hasi fájdalom.

Nagyonritka:

hányás.

 

A bőr ésbőralatti szövetek

Nemgyakori:

bőrkiütés ésegyéb túlérzékenységi reakciók.

Nagyonritka:

a folyadékfelgyülemlése, mely viszket és ismétlődően átmenetileg jelenik meg a bőrben(ödéma), és/vagy a nyálkahártyákon (angio-ödéma).

 

Izmok

Nemgyakori:

izommerevség.

 

Vese éshúgyutak

Nagyonritka:

akarattólfüggetlen vizeletürítés (enurézis).

 

Ivarszervekés emlő

Nemgyakori:

merevedésizavarok, magömléssel vagy orgazmussal kapcsolatos nehézségek, impotencia (aszexuális vágyak hiánya) férfiakban, akiknél előzőleg nem álltak fenn szexuálisproblémák.

Ritka:

tejelválasztás,férfiakban az emlők megnövekedése, a menstruációs ciklus zavarai és amenstruáció megszűnése.

Nagyonritka:

a hímvesszőtartós, gyakran fájdalmas merevedése (priapizmus).

 

Általános

Nemgyakori:

álmosság,fáradtság.

Ritka:

testsúlynövekedés.

Nagyonritka:

folyadékfelhalmozódás (ödéma).

 

Vizsgálatok

Ritka:

testsúlygyarapodás.

Nagyonritka:

májenzim szinteknövekedése.

 

Mozgásrendszerimegbetegedések olyan tünetekkel, mint a nyelv, arc, száj, állkapocs vagy karok éslábak abnormális izommozgásai, melyek időnként rángásokkal járnak (tardivdiszkinézia) előfordulhatnak, ha hosszú ideig szedi az antipszichotikusgyógyszereket (különösen nagy adagokban). Ezek a tünetek átmenetilegrosszabbodhatnak vagy akár a kezelés abbahagyásához is jelentkezhetnek.. Orvosaa kezelés megkezdése után hat hónapig rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy nemjelennek-e meg ezek a tünetek. Ha az előzőekhez hasonló tüneteket észlel ariszperidon kezelés során, orvosa meg fogja fontolni, hogy abbahagyja akezelést.

Időseknél ésagyi sérülteknél nagyobb ezen tünetek megjelenésének veszélye és állandóváválhatnak.

 

Olyantünetek, mint a fejfájás, hányinger, zavartság, izomgörcsök,görcsrohamok/epilepsziás görcsök jelenhetnek meg, ritkán súlyosabb esetben kómais kialakulhat. Ezek a fokozott szomjúság érzés vagy egy bizonyos hormon kóroselválasztása következtében (SIADH) a túlzott víz (vagy más folyadék)fogyasztása miatt alakulhatnak ki.

 

Ha olyantüneteket észlel, mint magas láz, erős verejtékezés, súlyos izommerevség,erőteljes nyálfolyás, szapora légzés, öntudatváltozás vagy sápadtság,izomgörcsök és a vizelet barnás-vörös elszíneződése, (a neuroleptikus malignusszindróma tünetei), azonnal forduljon orvoshoz.

 

Azantipszichotikus gyógyszerek időnként súlyosbíthatják az olyan tüneteket, mintaz izgatottság, nyugtalanság és agresszivitás. Ha ezt észleli, forduljonorvosához, mert lehet, hogy adagját csökkenteni kell, vagy a kezelést meg kellszüntetni.

 

Előfordulhatnakgörcsrohamok/epilepsziás rohamok, a depresszió súlyosbodása (súlyos levertség),lehangoltság, a testhőmérséklet szabályozásának megszűnése.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 

5.       HOGYANKELL A PERDOX-OT TÁROLNI?

 

A gyógyszerkészítménykülönleges tárolást nem igényel.

A gyógyszer gyermekektől elzárvatartandó!

A dobozon feltüntetett lejáratiidő után ne szedje a Perdox-ot.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Perdox

- A készítményhatóanyaga: 2,0 mg, ill. 3,0 mg, ill. 4,0 mg riszperidon szájbandiszpergálódó tablettánként.

 

- Egyéb összetevők: mannit, borsmentaolaj, A típusúkarboximetil-keményítő nátrium

Ezenkívül  3mg-os tabletta tartrazint (E102) és a 4 mg-os tabletta Eritrozint is (E127) istartalmaz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Küllem:

2 mg: fehérszínű, kerek, lapos, mindkét oldalán jelzés nélküli, egyenetlen, érdes pereműés felületű, szájban diszpergálódó tabletta.

3 mg: halványsárga, kerek, lapos, mindkét oldalán jelzés nélküli, egyenetlen, érdes pereműés felületű, szájban diszpergálódó tabletta.

4 mg: márványozott,halvány rózsaszín, kerek, lapos, mindkét oldalán jelzés nélküli, egyenetlen,érdes peremű és felületű, szájban diszpergálódó tabletta..

 

Csomagolás:

28, 30, 56 ill.60 db tabletta OPA/AL/PVC buborékfóliában és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Vera Pharma Kft

1028. Budapest, Rákos köz 22.

 

Gyártó:

Teva Gyógyszergyár Zrt

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

 

TEVA Kutno S.A.

25 Sienkilewicza Str.

99-300 Kutno

Lengyelország

 

Perdox 2 mg szájban diszpergálódótabletta:         OGYI-T-10212/07-10
kiszerelések:
/07   28x
/08   30x
/09   56x
/10   60x

Perdox 3 mg szájban diszpergálódó tabletta:        OGYI-T-10212/11-14
kiszerelések:
/11   28x
/12   30x
/13   56x
/14   60x

Perdox 4 mg szájban diszpergálódótabletta:         OGYI-T-10212/15-18
kiszerelések:
/15   28x
/16   30x
/17   56x
/18   60x

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma 2009. december 9.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!