Rigevidon 150mikrog/30mikrog bevont tabletta (21x)

Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Rigevidon 150 mikrogramm / 30 mikrogramm bevont tabletta

levonorgesztrel/ etinilösztradiol

 

 

Mielőtt elkezdené alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·      Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·      Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

·      Ezta gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·      Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.  Milyen típusú gyógyszer a Rigevidon 150 mikrogramm/ 30 mikrogramm bevont tabletta (a továbbiakban: Rigevidon bevonttabletta) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.  Tudnivalók a Rigevidon bevont tabletta szedéseelőtt

3.  Hogyan kell szedni a Rigevidon bevont tablettát?

4.  Lehetséges mellékhatások

5.  Hogyan kell a Rigevidonbevont tablettát tárolni?

6.  További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RIGEVIDON BEVONTTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

ARigevidon bevont tabletta a kombinált, szájon át szedhető (orális),fogamzásgátló készítmények csoportjába tartozik. Rendszeres szedésével a nem kívántterhesség megelőzhető. A Rigevidon bevont tabletta kétféle női nemi hormont:ösztrogént (etinilösztradiol) és progesztogént (levonorgesztrel) tartalmaz kismennyiségben. Ezek megakadályozzák a teherbe esést éppen úgy, ahogyan aszervezetben termelődő természetes hormonok teszik azt.

Akombinált fogamzásgátló tabletta háromféle módon akadályozza meg a nem kívántterhességet:

1.      Meggátolja apetefészekben a petesejt havi érését.

2.      Hatására sűrűbbéválik a méhnyakat borító nyákréteg, amely megnehezíti a hímivarsejtek számára apetesejt elérését.

3.      Megváltoztatja améhnyálkahártya tulajdonságait, aminek következtében csökken amegtermékenyített petesejt beágyazódásának valószínűsége.

 

Általánostudnivalók

Azelőírások szerint szedett fogamzásgátló tabletta csaknem teljes védelmet nyújta nem kívánt terhességgel szemben. Bizonyos körülmények között azonbancsökkenhet a fogamzásgátló tabletta hatékonysága vagy a szedését fel kellfüggeszteni (részletesebben lásd később). Ezekben az esetekben tartózkodni kella nemi élettől, vagy más, kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszertkell alkalmazni (pl. óvszer, pesszárium) a biztonságos fogamzásgátlásfenntartása érdekében.

 

Atöbbi fogamzásgátló tablettához hasonlóan a Rigevidon bevont tabletta sem nyújtvédelmet a

HIV-fertőzéssel(AIDS) és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben. Ezekben az esetekbenaz Ön számára csak az óvszer nyújt védelmet, biztonságot.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A RIGEVIDON BEVONT TABLETTA SZEDÉSEELŐTT

 

Ne szedje a Rigevidonbevont tablettát

Ne alkalmazza a Rigevidonbevont tablettát, ha az alább felsorolt bármelyik betegség/állapot fennáll azÖn esetében. Ezek ismeretében orvosa úgy dönthet, hogy a kombináltfogamzásgátló tabletta - mint pl. a Rigevidon - nem a legmegfelelőbb az Önszámára, és más típusú fogamzásgátló eljárást fog javasolni.

·   Ha Ön vagy bármelyik közeli családtagja keringési betegségekbenszenved, vagy erre hajlamosító rizikófaktoraivannak, vagy korábban voltak ilyen betegségeik, elsősorban vérrögképződés azerekben (trombózis). Ennek lényege, hogy a vér fokozott alvadékonysága miattvérrögök keletkezhetnek az alsó végtagok ereiben (mélyvénás trombózis), melyek elszabadulva megakadhatnak a tüdő ereiben(tüdőembólia); de vérrögök keletkezhetnek a koszorúerekben (szívroham), az agyierekben (szélütés), vagy más szervek ereiben is (részletesen lásd a 2. pontban: „A fogamzásgátló tabletta és a trombózis”). 

 • Ha volt már korábban szívrohama vagy heves mellkasi fájdalma (angina pectoris), illetve szélütése (stroke, ejtsd: sztrók), valamint hirtelen kialakuló féloldali izomgyengeséggel, zsibbadással járó agyi keringészavara.
 • Ha szívbetegsége, szívbillentyű elégtelensége vagy szívritmuszavara van.
 • Ha migrénes fejfájása van, vagy korábban volt ilyen panasza.
 • Ha súlyos magas vérnyomása van (hipertónia).
 • Ha súlyos cukorbetegségben szenved, amely érrendszeri szövődményeket okoz.
 • Ha ér eredetű szembetegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége (pl. retinopathia).
 • Ha májdaganata van, vagy súlyos májbetegségben szenved, illetve korábban voltak ilyen betegségei.
 • Ha az emlő vagy a női nemi szervek (pl. petefészek, méh, méhnyak) rákos folyamata miatt kezelik, vagy kezelték.
 • Ha tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzést észlel.
 • Ha Ön terhes, vagy ennek gyanúja áll fenn.
 • Ha allergiás (túlérzékeny) a Rigevidon bevont tabletta bármely összetevőjére.

 

A Rigevidon bevonttabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Mielőtt elkezdené szedni aRigevidon bevont tablettát, orvosa néhány kérdést tesz majd fel az Ön, ésközeli hozzátartozóinak egészségi állapotáról. A gyógyszerszedést megelőzőenorvosa megméri majd vérnyomását, és egészségi állapotától függően egyébvizsgálatokat is végezhet.

A következőkben felsoroltbetegségekben/állapotokban csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazhatóa Rigevidon bevont tabletta. Ez azért fontos, mert ezek súlyosbodhatnak a bevonttabletta szedésének ideje alatt.

Mielőtt elkezdenészedni a Rigevidont, tájékoztassa orvosát:

 • ha dohányzik.
 • ha túlsúlyos.
 • Ha Önnek (vagy valamelyik közeli hozzátartozójának) magas a vérzsír szintje (koleszterin vagy triglicerid).
 • ha magas a vérnyomása.
 • ha visszeres.
 • ha vénagyulladása van (tromboflebitisz).
 • ha rohamokban jelentkező féloldali fejfájása van.
 • ha cukorbetegsége van.
 • ha idült gyulladásos bélbetegsége, vagy vastagbélgyulladása van (Crohn-betegség, kólitisz ulceróza).
 • ha örökletes halláscsökkenésben szenved (otoszklerózis).
 • ha nyomott a kedélyállapota (depresszió).
 • ha görcsrohamokkal, tudatzavarral járó betegsége van (epilepszia).
 • ha Sydenham-féle mozgászavarban szenved, amelynek tünetei a végtagokon jelentkező gyors csapkodó mozgások.
 • ha máj és/vagy epehólyag betegségben szenved (pl. sárgaság, epekő).
 • ha porfíria betegsége van (a vérfesték vagy hemoglobin anyagcseréjének veleszületett zavara).
 • ha sarlósejtes vérszegénysége van.
 • ha a véralvadás veseelégtelenséghez vezető rendellenességét állapították meg korábban Önnél (hemolitikus urémiás szindróma – HUS).
 • ha testszerte jelentkező, autoimmun bőrbetegségben szenved (systemás lupus erythematosus

–SLE).

 • ha egész testre kiterjedő, az epe anyagcserezavarával összefüggő viszketése van.
 • ha a terhességben vagy a gyermekágyban kialakuló herpesz vírus által okozott bőrelváltozása van.
 • ha májfoltjai vannak (sárgásbarnás elszíneződés különösen az arc bőrén vagy testszerte).

Ezek az állapotoksúlyosbodhatnak a fogamzásgátló tabletta hatására, ezért a tabletta szedésealatt rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség!

 

A fogamzásgátlótabletta és a trombózis veszélye

A trombózis a vér rögösödése.A keletkező vérrögök eltömíthetik az ereket, ez olykor kialakulhat az alsóvégtagok visszereiben mélyvénás trombózist okozva. A vénákban fokozatosannövekvő vérrögök elszabadulhatnak és elzárhatják pl. a tüdő ereit, tüdőembóliátidézve elő. Ritkán a szív koszorúereiben keletkező vérrögök szívizomelhaláshoz(szívinfarktus), míg az agyi erekben keletkezők szélütéshez (stroke, ejtsd: sztrók) vezethetnek. A máj, a tápcsatorna,a vese, a szem ereinek rögösödése rendkívül ritkán fordul elő. A trombózisszórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat.

 

A kombinált fogamzásgátlótablettát szedőket valamivel nagyobb mértékben fenyegeti a keringésirendellenességek kockázata, mint azokat, akik nem alkalmazzák azt. A trombózisbekövetkezésének esélye a kombinált hormonális fogamzásgátló tablettaszedésének első évében a legnagyobb. Vérrögképződés a terhesség ideje alatt isbekövetkezhet.

 

A dohányzás fokozza akombinált fogamzásgátló tabletták súlyos, szív- és érrendszeri mellékhatásainakkockázatát. A kockázat kifejezetten nagyobb a 35. életévüket túllépő dohányzónők körében. A kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nők számára a dohányzásnem tanácsos, 35 éves kor felett pedig tilos!

 

A mélyvénás trombóziskockázata műtét után, vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagokgipszrögzítése, vagy sínezése) esetén átmenetileg fokozódik. A hormonálisfogamzásgátló tabletta szedése tovább növelheti ezt a kockázatot. Ha Ön kórházikezelés, vagy műtét előtt áll, akkor feltétlenül közölje orvosával, hogyhormonális fogamzásgátló tablettát szed. Lehetséges, hogy orvosa azttanácsolja, hogy néhány héttel a műtét előtt, vagy a tartós ágyhoz kötöttséggeljáró kezelés előtt hagyja abba a fogamzásgátló tabletta szedését. Amennyibentúlságosan rövid a műtétig hátralévő idő, akkor orvosa a trombóziskialakulásának veszélyét csökkentő gyógyszert rendelhet Önnek. Gyógyulása után,ha már nem korlátozott a fizikai aktivitása, orvosa dönti el, hogy mikorkezdheti el ismét a tablettaszedést.

 

A fogamzásgátlótabletta és a rákbetegség kockázata

Az emlőrák veszélye mindennőt fenyeget, a hormonális fogamzásgátló tabletta szedésétől függetlenül.Azonban a fogamzásgátló tablettát szedőkön valamivel gyakrabban észleltekemlőrákot, mint a fogamzásgátló tablettát nem szedő társaikon. Megállapítástnyert, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után 10 év alattmegszűnik ez a csekély különbség. Mivel a hormonális fogamzásgátlót szedőkegészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik (pl. nőgyógyászati kontroll, emlőönvizsgálata stb.), így a kóros elváltozásokat korábbi stádiumban ismerik fel.

A fogamzásgátló tablettátszedőkön nagyon ritkán jó, és még ritkábban rosszindulatú májdaganatkialakulását írták le. Ezek a daganatféleségek életveszélyes hasüregi vérzésforrásává válhatnak. Abban az esetben, ha erős hasi fájdalmat érez, és az nemszűnik meg rövid időn belül, feltétlenül keresse fel orvosát.

Azoknál a nőknél, akik hosszúidőn át szedték a fogamzásgátló tablettát, gyakrabban alakult ki méhnyakrák. Ezazonban egyáltalán nem biztos, hogy a tabletta szedésével magyarázható. Abetegség kialakulása számos tényezőtől függ, többek között a szexuálismagatartástól (pl. gyakori partnercsere okozta vírusfertőzés).

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát, fogorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

A Rigevidon bevonttablettával egyidejűleg szedettgyógyszerek csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát, vagy fordítva azokváltoztathatják meg más gyógyszerekét. Ezek közé tartoznak például:

 • pszichiátriai és epilepszia kezelésére használatos szerek (barbiturátok, fenitoin, primidon, topiramát, modafinil, lamotrigin, karbamazepin, oxkarbazepin)
 • orbáncfű (Hypericum perforatum)
 • fertőzésellenes gyógyszerek (rifampicin, ritonavir, ampicillin, tetraciklin, és egyéb penicillinek)
 • gombás fertőzések elleni gyógyszerek (grizeofulvin)
 • szervátültetéshez használatos gyógyszerek (ciklosporin).

Ezért ha a Rigevidon bevonttabletta szedésének ideje alatt más gyógyszert is be kell vennie, kérje ezzelkapcsolatban orvosa, fogorvosa, vagy gyógyszerésze tanácsát.

 

Előfordulhat, hogy az iméntfelsorolt gyógyszerek egyidejű szedésének ideje alatt – sőt azt követőentovábbi 7 napon keresztül, vagy esetleg ennél hosszabb ideig is – kiegészítőfogamzásgátló eljárást (pl. óvszer, pesszárium) javasol Önnek orvosa.

 

A Rigevidon bevonttabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A készítményt egészben,szükség esetén kevés vízzel kell bevennie.

 

Terhesség és szoptatás

A terhesség ideje alatt,illetve annak gyanúja esetén a Rigevidon bevont tabletta nem szedhető.

 

Szoptatás

A szoptatás ideje alatt nemjavasolt a Rigevidon bevont tabletta alkalmazása. Amennyiben mégis szükségesnektartja fogamzásgátló tabletta szedését, feltétlenül keresse fel orvosát.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Rigevidon bevont tablettaszedése kapcsán nem észlelték, hogy az károsítaná a gépjárművezetéshez és gépeküzemeltetéséhez szükséges képességeket.

 

Fontos információk aRigevidon bevont tabletta egyes összetevőiről

Laktóz intoleranciában(tejcukor érzékenységben) figyelembe kell venni, hogy a készítmény 33 mglaktózt (tejcukrot) tartalmaz bevont tablettánként. Fruktóz intoleranciában(gyümölcscukor érzékenységben) figyelembe kell venni, hogy a készítmény 22,459 mgszacharózt tartalmaz bevont tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

Mikor forduljon orvosához?

Rendszeres ellenőrzés:

A fogamzásgátló szedésénekideje alatt orvosa ellenőrzi az Ön egészségi állapotát, panasz eseténbármikor, panaszmentesség esetén évente legalább egy alkalommal. 

 

Azonnal hagyja abba akészítmény szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a következő,trombózis kialakulására utaló tüneteket észleli:

·    szokatlan, heves, és hosszantartó fejfájás, vagy migrénes roham;

·    hirtelen fellépő látászavar (látásromlás, homályos látás,kettőslátás);

·    nehezített beszéd, vagy beszédképtelenség;

·    szédülés, ájulás;

·    hirtelen jelentkező légszomj, nehézlégzés, látszólag ok nélküliköhögés, vérköpés;

·    hirtelen jelentkező, éles mellkasi fájdalom, mely a bal karbasugározhat;

·    szokatlan alsó végtagi fájdalom vagy duzzanat;

·    hirtelen kialakuló és csupán az egyik testfélen jelentkezőizomgyengeség vagy

zsibbadás;

·    mozgászavarok;

·    erős hasi fájdalom.

 

 

Mielőbb forduljon orvoshoz:

·        ha változást észlel egészségiállapotában.

·        ha csomót tapint az emlőjében.

·        ha egyéb gyógyszerek alkalmazásaválik szükségessé.

·        ha műtét, vagy tartós ágyhoz kötöttséggeljáró kezelés előtt áll (legalább 4 héttel korábban kérje orvosa tanácsát).

·        ha a készítmény alkalmazása soránkét alkalommal elmarad a megvonásos vérzése.

·        ha felmerül a terhesség gyanúja(kizárólag orvos javaslatára kezdheti szedni a következő buborékcsomagolás Rigevidonbevont tablettát).

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A RIGEVIDON BEVONTTABLETTÁT?

 

Mikor és hogyan kellbevenni a Rigevidon bevont tablettát?

A Rigevidon bevont tablettadobozában 1x21 vagy 3x21 bevont tablettát talál. A készítmény csomagolását úgytervezték, hogy emlékeztetőül szolgáljon a bevont tabletták szedése során.

A buborékcsomagoláson minden bevonttablettánál feltüntették bevételének napját. A buborékcsomagolásra nyomtatottnyíl irányát követve, naponta egy bevont tablettát kell bevennie, míg kiürül a buborékcsomagolás.

Ezután 7 napon át ne szedje akészítményt. A gyógyszerszünet 2. vagy 3. napján rendszerint menstruációs (megvonásos)vérzés jelentkezik.

Az utoljára bevett bevonttablettától számított 8. napon kezdje el ismét szedni a Rigevidon bevonttablettát, függetlenül attól, hogy a vérzése ekkor még nem szűnt meg! Így ahétnek mindig ugyanazon a napján kezdheti meg az újabb buborékcsomagolást, és ahavi vérzése is a hónapnak mindig ugyanazon a napján jelentkezik.

 

Igyekezzék minden naphozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a bevont tablettát.

Megkönnyítheti a dolgát, ha anapi teendők sorában az első napi teendőként (reggel), vagy utolsóként (este)veszi be a bevont tablettát.

A készítményt egészben, szükségesetén kevés vízzel kell bevennie.

 

Az első csomag Rigevidonbevont tabletta szedése

Ha a megelőző hónapban nemszedett hormonális fogamzásgátlót

Az első Rigevidon bevonttablettát a havi vérzés első napján kell bevennie (ez a nap az, amelyen amenstruációs vérzés kezdődik). A Rigevidon bevont tabletta szedését acsomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt bevont tablettávalkezdje (pl. ha kedden jelentkezett a havi vérzése, akkor a kedd feliratú bevonttablettát válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje aRigevidon bevont tablettát, amíg a buborékcsomagolás kiürül. Abban az esetben,ha csak a menstruáció 2-5. napján kezdi el a Rigevidon bevont tablettaszedését, akkor az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló eljárást (pl.óvszer, pesszárium) is alkalmaznia kell – azonban ez csak az első csomagszedésének ideje alatt szükséges.

Amennyiben az utasítástgondosan betartotta, - mind a 21 bevont tablettát beszedte és a következő buborékcsomagolástis időben kezdi el - akkor a 7 napos gyógyszerszünet ideje alatt nem kellkiegészítő fogamzásgátló eljárást alkalmaznia.

 

Ha más, kombinálthormonális fogamzásgátló tablettáról tér át a Rigevidon bevont tabletta szedésére

Az előzőleg szedettkészítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Rigevidonbevont tabletta szedését (ne tartson gyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítményhormonmentes (placebo) tablettákat is tartalmazott, az utolsó hormonttartalmazó tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni a Rigevidon bevonttablettát. Későbbre is halaszthatja a Rigevidon bevont tablettára valóáttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírtgyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó placebo tabletta bevételétkövető) napon kezdheti el a készítmény alkalmazását. Amennyiben nem biztos azidőpontban, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

 

Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazó készítményt(mini-tabletta, injekció, implantátum, méhen belüli eszköz) alkalmaztak Önnél

Amini-tabletta szedését bármikor abbahagyhatja és a következő napon (amegszokott időben) elkezdheti a Rigevidon bevont tabletta szedését. Tudnia kellazonban, hogy az elkövetkező 7 napon kiegészítő fogamzásgátló eljárást (pl.óvszer, pesszárium) is alkalmaznia kell, ha nemi együttlétre kerül sor.

A következő injekcióesedékessé válásának, illetve az implantátum (bőr alá beültetett fogamzásgátló)vagy méhen belüli eszköz eltávolításának napján kezdheti el a Rigevidon bevonttabletta szedését. Azonban az elkövetkező 7 napon kiegészítő fogamzásgátlóeljárást (pl. óvszer, pesszárium) is alkalmazzon, ha nemi együttlétre kerülsor.

 

A Rigevidon bevonttabletta szedése szülés, vetélés vagy abortusz után

Szülés, vetélés vagy abortuszután orvosa tanácsa alapján kezdheti el szedni a Rigevidon bevont tablettát.

Ha terhessége első háromhónapjában (első trimeszter) következett be a vetélés vagy az abortusz, akkorazonnal elkezdheti szedni a Rigevidon bevont tablettát. Ebben az esetben nincsszükség kiegészítő fogamzásgátló eljárás alkalmazására.

Szülést vagy a terhességmásodik harmadában (második trimeszter) bekövetkezett vetélést követően,amennyiben nem szoptat, a 21-28. napon kezdheti el a Rigevidon bevont tablettaszedését, és emellett a tablettaszedés első 7 napján kiegészítő fogamzásgátlást(pl. óvszer, pesszárium) is alkalmaznia kell.

 

Ha az előírtnál többRigevidon bevont tablettát vett be

A Rigevidon bevont tablettatúladagolása esetén nem tapasztaltak súlyos egészségkárosodást. Ennek ellenére,ha túlságosan sok bevont tablettát vett be, felléphet hányinger, hányás, vagycsekély hüvelyi vérzés. Ha ezek bármelyikét észleli, forduljon orvosához, akitájékoztatja a szükséges teendőkről.

 

Ha elfelejtette bevenni a Rigevidon bevont tablettát

Ha legfeljebb 12 órátkésett a bevont tabletta bevételével

Nem csökken a fogamzásgátláshatékonysága abban az esetben, ha azonnal beveszi a bevont tablettát, aminteszébe jut és ezt követően az előírt időpontokban, folyamatosan tovább szedi.

Az is előfordulhat, hogyennek érdekében egy napon két bevont tablettát kell bevennie.

 

Ha több mint 12 órátkésett a bevont tabletta bevételével

Ebben az esetben csökkenhet afogamzásgátlás hatékonysága, ezért kiegészítő eljárást kell alkalmaznia. Minéltöbb bevont tabletta bevételét mulasztotta el, annál nagyobb az esélye, hogycsökkent a fogamzásgátlás hatékonysága.

Amennyiben több bevonttablettát felejtett el bevenni, kérje orvosa tanácsát.

 

Ha az első héten maradt kiegy bevont tabletta

Amint eszébe jut, be kellvennie a kimaradt bevont tablettát – még abban az esetben is, ha a késedelemhosszúsága miatt 2 bevont tabletta egyidejű bevétele szükséges. Ezt követőenfolyamatosan, szokásos időben szedje a Rigevidon bevont tablettát. Azelkövetkező 7 napos időszakban más fogamzásgátló eljárást (pl. óvszer) isalkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napban sor került nemi együttlétre, akkor nemzárható ki a fogamzás lehetősége. Ateherbe esés kockázata a kimaradt bevont tabletták számával arányosan nő,illetve annál nagyobb, minél közelebb esik a mulasztott időszak az előírtgyógyszerszünet kezdetéhez.

 

Ha a második héten maradtki egy bevont tabletta

Amint eszébe jut, be kellvennie azt, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt 2 bevonttabletta egyidejű bevétele szükséges. Ezután minden nap a szokásos időbenszedje a bevont tablettát. Ha a kihagyott bevont tabletta bevételének napjátmegelőző 7 napban pontosan szedte a Rigevidon bevont tablettát, akkor nemszükséges kiegészítő fogamzásgátló eljárást alkalmazni. Abban az esetben, hanem, illetve több bevont tabletta bevételét is elmulasztotta, akkor 7 naponkeresztül kiegészítő fogamzásgátló eljárást is alkalmaznia kell.

 

Ha a harmadik héten maradtki egy bevont tabletta

Ebben az időszakbannagymértékben csökken a fogamzásgátláshatékonysága, amely azonban a bevont tablettaszedés módosításávalellensúlyozható. Amennyiben a megelőző 7 napos időszakban pontosan szedte aRigevidon bevont tablettát, nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszertalkalmaznia és az alábbi 2 lehetőség közül választhat. Amennyibena megelőző 7 napos időszakban nem szedte pontosan a Rigevidon bevont tablettátt,az első lehetőséget kell választania és az elkövetkező 7 naposidőszakban kiegészítő fogamzásgátló eljárást is alkalmaznia kell.

1.            Amint eszébe jut, be kell vennie akimaradt bevont tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúságamiatt 2 bevont tabletta egyidejű bevétele szükséges. Majd folyamatosan szedje agyógyszert. A buborékcsomagolás kiürülése után haladéktalanul – gyógyszerszünetközbeiktatása nélkül – el kell kezdenie a következő buborékcsomagolás Rigevidonbevont tabletta szedését. Bár megvonásos vérzés ebben az esetben csak a másodikbuborékcsomagolás Rigevidon bevont tabletta szedésének befejezésekor várható,időközben felléphet némi pecsételő vagy áttöréses vérzés.

2.            Megteheti azt is, hogy nemfolytatja tovább a megkezdett buborékcsomagolásban lévő bevont tablettákszedését, hanem (a kimaradt bevont tabletták napjait is beszámítva) legfeljebb7 napos gyógyszerszünetet tart, majd új buborékcsomagolást kezdve folytatja aRigevidon bevont tabletta szedését.

Amennyiben elmulasztotta aRigevidon bevont tabletta bevételét és a soron következő „normális” gyógyszerszünetideje alatt nem következik be megvonásos vérzés (menstruáció), akkor nemzárható ki a terhesség lehetősége.

 

Ha hány vagy hasmenésevan

A készítmény bevétele után2-3 óra múlva jelentkező hányás/hasmenés esetén nem biztosított a bevonttabletta hatóanyagainak teljes felszívódása. Ez a helyzet hasonló ahhoz, minthaelfelejtette volna bevenni a bevont tablettát. Ezért kövesse az erre azesetekre vonatkozó utasításokat. Hányás/hasmenés ideje alatt és az elkövetkező7 napos időszakban nemi együttlét esetén alkalmazzon más fogamzásgátló eljárást(pl. óvszer, pesszárium) is.

 

Ha módosítani akarja ahavi vérzését

Ha késleltetni akarja amenstruációt, vagy meg akarja változtatni annak időpontját, akkor kérje ehhezorvosa tanácsát.

Későbbre tudja halasztani ahavi vérzését, amennyiben a buborékcsomagolásban található valamennyi bevonttabletta bevétele után nem tart szünetet. A következő napon újabb buborékcsomagolásmegkezdésével folytatja a bevont tabletta szedését. Szükség szerint, delegfeljebb a második buborékcsomagolásban lévő valamennyi bevont tablettabeszedéséig késleltetheti a menstruációját. Ez idő alatt áttöréses, vagy pecsételővérzés jelentkezhet. Miután bevette a második buborékcsomagolásból a szükségesszámú bevont tablettát, tartson 7 napos gyógyszerszünetet. Ennek letelte utánfolytathatja a bevont tabletta szedését egy újabb buborékcsomagolásból. 

 

Ha meg akarja változtatnihavi vérzésének kezdő napját

Amennyiben az útmutatóbanleírtak szerint szedte a bevont tablettát, úgy négy hetenként szinte mindenhónapban ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzése. Ha egy másik napraszeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, úgy rövidítse meg (sohasehosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet. Tegyük fel, hogy általábanpénteken kezdődik a havi vérzése, és Ön azt szeretné, ha inkább kedden kezdődne(három nappal korábban). Ennek érdekében kezdje a következő buborékcsomagolás bevonttablettáinak szedését 3 nappal korábban. Tudni kell, hogy ha túlságosan rövid(három nap, vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, annak ideje alatt nem lép felmegvonásos vérzés, ugyanakkor a következő buborékcsomagolás alkalmazásának idejealatt áttöréses, illetve pecsételő vérzés jelentkezhet.

 

Ha váratlan hüvelyivérzése jelentkezik

A kombinált fogamzásgátlókalkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsételő vagy áttöréses)vérzés jelentkezhet a szabályosan ismétlődő megvonásos vérzések közöttiidőszakokban. Ilyen esetben ne hagyja abba, és továbbra is az előírt módonszedje a Rigevidon bevont tablettát. Amint szervezete alkalmazkodott afogamzásgátló tabletta hatásaihoz (rendszerint 3 buborékcsomagolás bevonttablettáinak beszedése után), a rendszertelen vérzés megszűnik. Abban azesetben, ha a vérzés makacsul fennáll, vagy erősödik, feltétlenül keresse felorvosát.

 

Ha kimaradt egy havivérzése

Amennyiben pontosanbetartotta a bevont tabletta szedésére vonatkozó utasításokat, nem hányt, nemvolt hasmenése, és nem szedett más gyógyszereket, ebben az esetben csaknemkizárt a terhesség lehetősége. Szedje tovább a Rigevidon bevont tablettát.

 

 

 

Ha kettő havi vérzésemaradt ki

Ha egymás után két alkalommalis elmarad a havi vérzése, lehetséges, hogy teherbe esett. Ebben az esetbenhaladéktalanul keresse fel orvosát. Kizárólag a terhességi tesztek elvégzéseután, és kizárólag orvosa javaslatára folytathatja a Rigevidon bevont tablettaszedését. 

 

Ha idő előtt abbahagyja aRigevidon bevont tabletta szedését

Bármikor abbahagyhatja aRigevidon bevont tabletta szedését. Ha azért hagyja abba a Rigevidon bevonttabletta szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű azelső természetes havi vérzés utánra halasztani. Így könnyebb a szülés várhatóidőpontjának kiszámítása.

 

 

4.      LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a Rigevidon bevont tabletta is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Jelentősmellékhatások

A kombinált hormonálisfogamzásgátlók jelentős mellékhatásait „A fogamzásgátló tabletta és a trombózisveszélye”, valamint „A fogamzásgátló tabletta és a rákbetegségkockázata” fejezetekben részletesen tárgyaltuk (lásd a 2. pontot). Kérjük Önt,hogy figyelmesen olvassa el ezeket a részeket, és amennyiben szükséges,forduljon orvoshoz.

 

Egyébmellékhatások

 

nagyon gyakori

10 kezelt betegből egynél, vagy több mint egynél fordul elő,

gyakori

10 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő,

nem gyakori

100 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő,

ritka

1000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő,

nagyon ritka

nem ismert

10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő,

a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

 

Gyakori mellékhatások: testsúlynövekedés, ödéma, a nemi érdeklődés (libidó)változása, depresszió, ingerlékenység, fejfájás, izgatottság, a szemirritációja (kontaktlencsét viselőkön), látászavarok, migrén, émelygés,pattanások megjelenése, rendszertelen vérzés, kimaradt vérzés.

 

Nemgyakori és ritka mellékhatások: emlődaganat, májdaganat, méhnyakrák,autoimmun betegség (SLE),vérzsírszintek növekedése,idegrendszeribetegség (chorea),halláscsökkenés(otoszklerózis), magas vérnyomás, vérrögképződés, hányás, epekőképződés,hasnyálmirigy gyulladás, bőrelváltozások, májfoltok megjelenése, változás ahüvelyi váladékképződésben.

 

Laboratóriumi vizsgálatokeredményei

Feltétlenül tájékoztassa avizsgálatot végző orvost, hogy Ön hormonális fogamzásgátló tablettát szed, mertezek a készítmények befolyásolhatják egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.

 

 

5.       HOGYAN KELL ARIGEVIDON BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25 °C-ontárolandó.

 

Adobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Rigevidon bevonttablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Rigevidon bevonttabletta

- Akészítmény hatóanyagai: 150 mikrogrammlevonorgesztrel és 30 mikrogramm etinilösztradiol bevont tablettánként.

- Egyéb összetevők:

Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát,talkum, kukoricakeményítő,

laktóz-monohidrát(33 mg).

Bevonat: karmellóz-nátrium, povidon, makrogol 6000,kopovidon, titán-dioxid (E171),

kalcium-karbonát,szacharóz (22,459 mg), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum.

 

Milyen a Rigevidon bevonttabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Bevont tabletta: kerek,fehér, fényes, domború felületű, cukorbevonattal ellátott tabletta.

 

21 db bevont tablettaPVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban.

1 buborékcsomagolás + 1 tárolótasakdobozban (21 db bevont tabletta).

3 buborékcsomagolás + 1 tárolótasakdobozban (3x 21 db bevont tabletta).

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó

Richter Gedeon Nyrt.

H-1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

Magyarország

 

OGYI-T-4377/01           (21 dbbevont tabletta)

OGYI-T-4377/02           (3x21 db bevont tabletta)

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009.12.07.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!