Tavanic 250 mg filmtabletta (5x)

QRD PI template v. 6

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A Felhasználó számára

 

Tavanic 250 mg filmtabletta

Tavanic 500 mgfilmtabletta

levofloxacin

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Tavanic filmtabletta és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Tavanic szedése előtt

3.            Hogyan kell szedni a Tavanic filmtablettát?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell a Tavanic filmtablettát tárolni?

6.            További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TAVANIC FILMTABLETTAÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

ATavanic filmtabletta hatóanyaga a levofloxacin, mely az antibiotikumokgyógyszercsoportjába tartozik. A levofloxacin egy fluorokinolon típusúantibiotikum, melyet levofloxacinra érzékeny baktériumok által okozottfertőzések kezelésére alkalmaznak.

 

ATavanic filmtablettát alkalmazzák pl. melléküreg gyulladás, mellkasi fertőzésekkezelésére olyan betegek esetében, akiknek már hosszú ideje fennálló légzésipanaszaik vannak, tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, a vese és vesemedencegyulladását is beleértve, dülmirigy (prosztata) gyulladás, bőr- és lágyrészfertőzések esetén.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A TAVANIC SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Tavanic-ot:

·        ha allergiás (túlérzékeny) a levofloxacinra, valamely más ún. kinolon típusú antibiotikumra vagy aTavanic egyéb összetevőjére.

·        ha epilepsziában szenved, mertmegnő annak a kockázata, hogy görcsrohama alakulhat ki;

·        ha bármikor is ínbántalma(például íngyulladása) volt a fluorokinolonok osztályába tartozóantibiotikummal történt kezelés kapcsán, mert fennáll annak a veszélye, hogy aTavanic alkalmazása során is kialakulhatnak hasonló elváltozások, tünetek, azínszakadást is beleértve;

·        ha terhes vagy szoptat, mert aTavanic árthat a gyermekének.

·        A Tavanic csak felnőttekkezelésére szolgál, és nem szabad gyermekeknek vagy növésben lévőfiataloknak (18 év alatt) adni, mivelkárosíthatja a növekedő csontok porcos állományát.

 

A Tavanicfokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

·      Tájékoztassa kezelőorvosát korábbi betegségeiről, hogymegfelelő tanácsot tudjon adni Önnek. Ha pl. korábban agyi károsodást (példáulszélütést vagy súlyos agysérülést) szenvedett, fokozódhat a görcsrohamokelőfordulása. (Ha epilepsziás, akkor nem kaphat Tavanic filmtablettát).

·      Ne tartózkodjék a szükségesnél hosszabb ideig kint az erősnapsütésben, és ne kvarcoljon, illetve ne menjen szoláriumba, amíg Tavanickezelést kap, mert egyes betegek érzékenyebbé válnak a napfény hatása iránt,amíg Tavanic kezelésben részesülnek (napozás utáni leégésre emlékeztetőreakciók).

·     Vesekárosodásról vagy görcsrohamra való hajlamról az orvosttájékoztatni kell a kezelés megkezdése előtt.

·      Ritkán a Tavanic ínfájdalmat és íngyulladást okoz, különösenaz idős, illetve a kortikoszteroidokat (kortizont és hasonló gyógyszereket)szedő betegeknél. Leggyakrabban az Achilles-inat érinti, ésínszakadáshoz vezethet. Ez a nemkívánatos hatás a kezelés megkezdését követő 48órán belül jelentkezhet, akár mindkét oldalon. Habármilyen ín-panasza van a Tavanic szedése közben vagy röviddel az után,haladéktalanul forduljon orvoshoz, és pihentesse az érintett végtagot, hogyelkerülje az ín károsodását. Szükség lehet a kezelés abbahagyására (lásd még:Ne szedje a Tavanic‑ot).

·      Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha súlyos, tartós és/vagyvéres hasmenése van a Tavanic kezelés alatt vagy után. Ez súlyos bélgyulladást(álhártyás vastagbélgyulladást – ún. pszeudomembranozus kolitiszt) jelezhet,ami antibiotikumokkal végzett kezelés után fordulhat elő, és a Tavanicelhagyását, valamint célzott kezelés megkezdését teheti szükségessé.

·      Azokban a betegekben, akik bizonyosglukóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6-PD) enzim-rendellenességben szenvednek (amelyegy ritka, örökletes megbetegedés), nagyobb valószínűséggel alakulhat ki avörösvértestek pusztulása (hemolízis), amikor kinolon típusú baktériumellenesgyógyszerekkel kezelik őket, ezért az ilyen betegek esetében fokozottabbellenőrzés mellett alkalmazzák a levofloxacint.

·     Fokozott óvatossággal alkalmazhatók a fluorokinolonok, így alevofloxacin is, azoknál a veszélyeztetett betegeknél, akikre jellemzők a szív ingerületvezetésizavarait elősegítő kockázati tényezők, mint:

§ időskor

§ elektrolit zavar (pl. alacsony kálium és magnézium szint)

§ veleszületett ingerületvezetési zavar (ún. meghosszabbodottQT-intervallum tünetcsoport)

§ szívbetegségek (pl. szívelégtelenség, szívizom infarktus, lassúszívverés)

§ egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek, bizonyos szívritmuszavarszabályozására szolgáló gyógyszerek, egyes idegrendszerre ható szerek, mint pl.az ún. triciklikus antidepresszánsok, és bizonyos antibiotikumok (makrolidok).

·     Cukorbetegségben szenvedő betegek esetén, mivel különösen együttalkalmazva más szájon át szedett vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel vagyinzulinnal, alacsony vércukorszint (hipoglikémia) alakulhat ki. Amennyiben Öncukorbeteg, kérjük, gyakrabban ellenőrizze vércukorszintjét a Tavanic kezelésideje alatt.

·     Fluorokinolon típusú antibiotikumokat (pl. levofloxacint) szedőbetegeknél ún. perifériás idegbántalomról is beszámoltak, amelynek amegjelenése gyors lehet. A perifériás idegbántalomaz agyon és a gerincvelőn kívüli érző vagy mozgató idegek betegségét jelenti,legfőbb tünetei a rendszerint kezeken vagy a lábakon jelentkezőérzéketlenség, érzészavar, bizsergés, égő érzés, és/vagy gyengeség.
Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, a levofloxacin szedését azonnal abbakell hagyni.

·     Levofloxacin kezelés esetén a májszövet elhalása (nekrózis),illetve életet veszélyeztető májelégtelenség jelentkezhet. Meg kell szakítani akezelést és fel kell keresni a kezelőorvost, ha májrendellenességre utaló jelekvagy tünetek jelentkeznek, mint pl. fáradtság, sárgaság, sötét vizelet,bőrviszketés, feszes has.

 

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

  • A Tavanic és vaskészítmények, magnézium- és alumínium-tartalmú savlekötő szerek, valamint szukralfát egyidejű alkalmazása esetén a Tavanic hatásossága csökkenhet (lásd még 3. Hogyan kell szedni a Tavanic filmtablettát).
  • A Tavanic alkalmazása a K-vitamin antagonistákat (alvadásgátlókat), pl. warfarint szedő betegekben a vérzések növekedését okozza.
  • Nagyobb a görcsroham kialakulásának a kockázata fenbufén vagy más reumás fájdalom és gyulladás elleni gyógyszerek, vagy teofillin (asztma elleni szer) és Tavanic együttes szedése esetén.
  • A probenecid (köszvény elleni gyógyszer) és a cimetidin (savcsökkentő szer) csökkentik a gyógyszer szervezetből történő kiürülését végzi, bár ennek klinikai jelentősége elhanyagolható.
  • A Tavanic meghosszabbíthatja, ill. fokozhatja a ciklosporin (szervtranszplantációban alkalmazott szer) hatását.
  • Bizonyos szívgyógyszerek, egyes idegrendszerre ható szerek és bizonyos antibiotikum típusok egyidejű alkalmazása esetén fokozott óvatosság szükséges. (lásd a 2. pont alatt „A Tavanic fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” részt.)

 

A Tavanic egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Tavanic filmtabletta azétkezésektől függetlenül bevehető.

 

Terhesség, szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdeneszedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Tavanic terhesség esetén nemalkalmazható. Fennálló vagy tervezett terhességéről a kezelőorvost tájékoztatnikell! Ne kezdjen szedni semmilyen új gyógyszert, amíg meg nem beszéltekezelőorvosával.

A Tavanic a szoptatás ideje alattnem alkalmazható!

Kérdéseivel bármely gyógyszerszedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre

Egyesmellékhatások, mint a szédülés, álmosság, látászavarok (lásd a 4. pontot)hátrányosan befolyásolhatják a koncentráló és reagáló képességét. Ne vezessengépjárművet, ne kezeljen veszélyes gépeket, illetve ne végezzen más hasonlótevékenységet, ha úgy érzi, hogy romlik a koncentráló és reagáló képessége.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A TAVANICFILMTABLETTÁT?

 

Gyógyszerét kizárólag az orvosáltal előírt adagban és ideig alkalmazza.

Általában a Tavanicfilmtablettával történő kezelést a láztalanná válást követően még minimálisan48‑72 órán át folytatni kell.

Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Amennyiben a kezelőorvosmásképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Naponta egyszer 1 vagy kétszer 1filmtabletta.

A tablettát szétrágás nélkül, egypohár vízzel kell bevenni, a bevétel történhet étkezés közben vagy bármikor azétkezések között.

 

Csökkent veseműködés eseténkisebb adagra lehet szükség, mint a normális veseműködésű betegeknek.

Ha vaskészítményeket(vérszegénység kezelésére), magnézium- és alumínium-tartalmú savlekötő szereket(gyomorégés, gyomorfájás kezelésére) vagy szukralfátot (a gyomor falát védőkészítményt) szed, ezeket a szereket ne vegye be a Tavanic-kal egyidőben, hanema Tavanic bevétele előtt vagy az után 2 órával, ellenkező esetben ezek a szerekcsökkenthetik a Tavanic felszívódását és hatásosságát.

 

A kezelés időtartama a fertőzésfajtájától és súlyosságától függ. Fontos, hogy a kezelőorvos által előírt ideigfolytassa a kezelést. Ne hagyja abba a kezelést idő előtt akkor sem, ha márjobban érzi magát, ellenkező esetben állapota ismét rosszabbra fordulhat. Haúgy érzi, hogy valamilyen mellékhatás miatt kell abbahagynia a kezelést,haladéktalanul forduljon orvoshoz a következő adag bevétele előtt.

 

Ha az előírtnál többTavanic-ot vett be

Ha az előírtnál egy tablettával többet vett be, valószínűlegsemmilyen káros hatás nem alakul ki. Ha több tablettát vett be, sürgősenkeresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat. Vigye magával agyógyszer dobozát, hogy megmutathassa az orvosnak. A túladagolás központiidegrendszeri tüneteket (zavartság, szédülés, tudatzavar és görcsrohamok),szív- és érrendszeri tüneteket (pl. EKG eltérést, ún. QT időtartammeghosszabbodást), valamint gyomor- bélrendszeri tüneteket (hányinger,nyálkahártya lemaródása) okozhat. Túladagolás esetén a kezelés a tünetekszerint történik.

 

Ha elfelejtette bevenni a Tavanic-ot

Ha elfelejtett bevenni egy adagota Tavanic-ból, vegye be minél hamarabb, kivéve, ha már túl közel van akövetkező adag bevételének időpontja. A soron következő előírt adagolásiidőpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja aTavanic szedését

Ne hagyja abba a Tavanic szedésétcsak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy az orvosa által előírt ideigszedje a gyógyszert. Ha idő előtt abbahagyja a tabletták szedését, a fertőzéskiújulhat, az állapota rosszabbá válhat vagy a fertőzést okozó baktériumokellenállóvá válhatnak a gyógyszerre.

 

Ha bármilyen további kérdése vana készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

A diagnosztikai és laboreredményekre gyakorolt hatás

Az opiát kimutatása levofloxacinnal kezelt betegvizeletéből, tévesen pozitív eredményt mutathat. Specifikusabb módszerekrelehet szükség a pozitív opiát eredmény megerősítésére.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, a Tavanicis okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ajelen szakaszban a mellékhatásokat az előfordulásuk becsült gyakoriságávalegyütt adjuk meg.

 

Gyakori(100beteg közül 1-10 beteget érint):

Hányinger, hányás, hasmenés,a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben, fejfájás, szédülés,alvászavarok.

 

Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érint):

Emésztőrendszeritünetek, mint étvágytalanság, a gyomorműködés zavara, hasi fájdalom, puffadás,székrekedés. Viszketés és bőrkiütés, csalánkiütés, izzadás, forgó jellegű szédülés,álmosság, idegesség, feszültség, zavartság, remegés, íz érzésmegváltozása jelentkezhet. Légzési nehézség, izom ésízületi fájdalom, illetve fájdalom a mellkasban, háton vagy a végtagokban.Általános gyengeség. Vérvizsgálati eredmények eltérése, mint a fehérvérsejtekszámának emelkedése vagy csökkenése és a máj- vagy vesebántalmaknaktulajdonítható kóros vérvizsgálati eredmények.

Bármelybaktériumellenes kezelés, amely elpusztít bizonyos kórokozókat, az emberekbennormálisan is megtalálható mikroorganizmusok (baktériumok, illetve gombák)között is zavart okozhat. Emiatt az egyéb baktériumok, illetve gombákelszaporodhatnak, ami ritka esetekben kezelést tesz szükségessé.

 

Ritka(10 000 beteg közül 1-10 beteget érint):

Hagyjaabba a Tavanic szedését és sürgősen keresse fel kezelőorvosát vagy alegközelebbi kórházat, ha az alábbiak valamelyikét észleli:

 

    Általános allergiás reakciók (néha már az első adag bevételeután jelentkeznek, és gyorsan, perceken, illetve órákon belül kialakulhatnak)olyan tünetekkel, mint a csalánkiütés (urtikária), a hörgők görcse és esetlegsúlyosan nehezített légzés.

    Íngyulladás és -fájdalom (tendinitisz), ízületi, illetveizomfájdalom.

    Görcsroham.

    Étvágytalanság és a bőr illetve szem sárgás elszíneződése,sötét vizelet, viszketés, has feszesség, ezek a májkárosodás tünetei lehetnek.

    Véres hasmenés jelentkezhet,amely nagyon ritka esetekben bélgyulladást (enterokolitiszt) – beleértve azálhártyás vastagbélgyulladást is – jelezhet.


Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikétészleli:

 

Ritkán bizsergő érzés,például a kezekben (paresztézia). Látászavarok, nyugtalanság (izgatottság),szorongás, depresszió, pszichiátriai problémák, így hallucinációk, (rángásos)görcsroham és zavarodottság fordulhat elő.

Szív- és érrendszeri panaszok, szapora szívverés, alacsony vérnyomás.

Ritkán avérlemezkék számának csökkenése, ami a véraláfutások és a vérzésekkialakulására való hajlammal jár. Alacsony fehérvérsejtszám (ún. neutropénia)

Túlságosanlecsökkenő vércukorszint (hipoglikémia), aminek a cukorbetegséggel kezeltbetegeknél lehet különös jelentősége.

Izomgyengeség,aminek a miaszténia gráviszban (az idegrendszer ritka betegsége) szenvedőbetegeknél lehet különös jelentősége.

Láz.

Azáltalános allergiás reakció fokozódása, a bőr és a nyálkahártyák duzzanata (pl.az arcon és a torokban), hirtelen vérnyomásesés, illetve ájulás (sokk). Azilyen általános reakciókat néha megelőzhetik pl. enyhe bőrreakciók.

 

Egyébmellékhatások (ezeknek a pontos gyakorisága nem ismert):

Előfordulhata bőr fokozott érzékenysége napfény és ultraibolya sugárzásra.

 

Atapintóérzés zavara, a szagok érzésének a zavarai. A keringés összeomlása (súlyos túlérzékenységi reakcióhoz –anafilaxiás sokk - hasonló tünetekkel).

Ínszakadás(például az Achilles-íné). Ez a mellékhatás – akárcsak a többi fluorokinoloncsoportba tartozó antibiotikum esetében – a kezelés megkezdése utáni 48 óránbelül fordulhat elő, és kétoldali lehet.

Afehérvérsejtek számának súlyos megfogyatkozása, melynek tünetei: a visszatérővagy tartós láz, torokfájás és az újra fokozódó betegségérzet.

Nagyonritkán májgyulladás, a veseműködés zavara,alkalmanként pedig veseelégtelenség, amelyet a vese allergiás reakciója(intersticiális nefritisz) okozhat. Láz, a kis vérerek allergiás gyulladása,vagy a tüdőt érintő allergiás reakciók.

Nagyon ritkán jelentkezik a főlegkezeken vagy lábakon tapasztalható érzéketlenség, érzészavar, bizsergés, égőérzés, és/vagy gyengeség (perifériás idegbántalom). Lásd a 2. pont alatt „ATavanic fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” részt.

A bőr ésa nyálkahártyák súlyos, allergiás, hólyagos reakciói (ún. eritéma multiforme,vagy ennek súlyosabb formája, a Stevens-Johnson-tünetegyüttes), illetve a bőrhólyagosodásával és hámlásával járó ún.Lyell-szindróma, ilyenkor a beteg bőre olyan, mintha megégett volna.

Önveszélyesviselkedéssel járó pszichotikus reakciók, beleértve az öngyilkossági késztetéstvagy cselekedeteket.

Egyediesetekben EKG eltérések (az ún. QT időtartammeghosszabbodása).

Azizomzatot érintő reakciók az izomsejtek károsodásával (rabdomiolízis)

Avörösvértestszám csökkenése (vérszegénység) a vörösvértestek károsodása miatt;valamennyi fajta vérsejt számának a csökkenése.

Levofloxacinnal kezelt, elsősorban súlyos alapbetegségben(pl. vérmérgezésben) szenvedő betegek esetén súlyos májkárosodásról isbeszámoltak, beleértve az akut májelégtelenséget is.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetetészlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A TAVANICFILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárvatartandó!

 

Ez a gyógyszer nem igényel különlegestárolást.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Tavanic filmtablettát. Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereitmiként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Tavanicfilmtabletta

-         A készítmény hatóanyaga:

Tavanic 250 mgfilmtabletta: 250 mg levofloxacin (256,23 mglevofloxacin-hemihidrát formájában).

Tavanic 500 mgfilmtabletta: 500 mg levofloxacin (512,46 mg levofloxacin-hemihidrátformájában).

-         Egyéb összetevők:

Tablettamag:

Nátrium-sztearil-fumarát,hipromellóz, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz.

 

Filmbevonat:

Sárga vas-oxid (E 172), vörösvas-oxid (E 172), makrogol 8000, titán‑dioxid (E171), talkum,hipromellóz.

 

Milyen a készítmény külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

 

Filmtabletta.

Halvány sárgás-fehér vagy rózsaszínes fehér, hosszúkás,mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, mindkét oldalán törővonallal. A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.Törésifelülete sárga színű.

Tavanic 250 mg filmtabletta:

3db, ill. 5 db, ill. 7 db filmtabletta átlátszó, színtelen PVC/Albuborékcsomagolásban és dobozban.

Tavanic 500 mg filmtabletta:

5db, ill. 7 db filmtabletta átlátszó, színtelen PVC/Al buborékcsomagolásban ésdobozban.

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

sanofi-aventis Zrt.

1045 Budapest, Tó u. 1-5.

Tel. 36-1-505-0050

 

 

Gyártó

sanofi-aventis Deutschland GmbH

Brüningstrasse 50

D-65926 Frankfurt am Main

Németország

 

SANOFIWINTHROP INDUSTRIE

56, route de Choisy au Bac, 60205Compiegne, Franciaország

 

OGYI-T–6837/03 (Tavanic 250 mg filmtabletta 3 db)

OGYI-T–6837/04 (Tavanic 250 mg filmtabletta 5 db)

OGYI-T–6837/05 (Tavanic 250 mg filmtabletta 7 db)

OGYI-T–6837/06 (Tavanic 500 mg filmtabletta 5 db)

OGYI-T–6837/07 (Tavanic 500 mg filmtabletta 7 db)

 

Akészítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjához.

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2010. június 08.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!