Trandolapril-ratiopharm 2 mg kemény kapszula TT (28x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Trandolapril-ratiopharm2 mg kemény kapszula

Trandolapril-ratiopharm4 mg kemény kapszula

trandolapril

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Trandolapril-ratiopharmkemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszula szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Trandolapril-ratiopharm kapszulát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Trandolapril-ratiopharm kapszulát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A TRANDOLAPRIL-RATIOPHARM KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Atrandolapril, a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszula hatóanyaga azangiotenzin-konvertáló enzim gátlók (ACE inhibítorok) csoportjába tartozik. AzACE inhibítorok hatásukat az erek tágításával fejtik ki, ami könnyebbé teszi aszív számára a vér keringetését a szervezetben. Ez segít csökkenteni avérnyomást.

 

ATrandolapril-ratiopharm kemény kapszula magas vérnyomás betegség, valamintszívinfarktus következtében kialakult gyengült szívműködés kezelésérealkalmazható. Hosszan tartó alkalmazása csökkenti a szív- és érrendszeribetegségek által okozott elhalálozás, valamint a hirtelen szívhalál kockázatátés a súlyos szívelégtelenség előfordulását. A készítmény alkalmazása során csökkena vérerek ellenállása, a szív utóterhelése, valamint a vérnyomás.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA TRANDOLAPRIL-RATIOPHARM KEMÉNY KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Trandolapril-ratiopharmkemény kapszulát

·               ha allergiás (túlérzékeny) a trandolaprilra vagy a Trandolapril-ratiopharmkemény kapszula egyéb összetevőjére,

·               bizonyos vérnyomáscsökkentő készítmények (ACE-inhibítorok) általkiváltott, vagy öröklött hajlam esetén fellépő, vagy ismeretlen eredetű okmiatt fellépő arc-, nyak-, gégevizenyő, fulladásérzés esetén,

·               ha Ön terhes, tervezi a terhességet vagy szoptat,

·               gyermekkorban,

·               ha Ön szívbillentyű szűkületben, vagy a főverőér (aorta) szűkületébenszenved,

·               ha Önnél a mellékvesekéreg működésének zavara (primerhiperaldoszteronizmus) áll fenn,

·               bizonyos szívizom betegségek esetében.

 

 

Az Trandolapril-ratiopharm keménykapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·               ha Ön májbetegségben szenved. Mivel a trandolaprilt a májalakítja át aktív hatóanyaggá, csökkent májműködés esetében csak egyedi orvosielbírálást követően kezdhető el a trandolapril-kezelés.

·               ha Ön nem-komplikált magas vérnyomásban szenved, ebben az esetbena trandolapril-kezelés kezdetekor, valamint az adag emelésekor ritkánvérnyomásesésről számoltak be.

·               ha hosszú ideje vízhajtó tablettát szed vagy alacsony só tartalmúdiétán van, művese kezelésben részesült, illetve, ha Önnél hányás vagy hasmenésjelentkezett. Ilyenkor a vérnyomásesés gyakrabban fordul elő az elsőtrandolapril adag bevételét követően, illetve dózisemeléskor. Ezekben azesetekben trandolapril-kezelés megkezdése előtt meg kell szüntetni a vízhajtókezelést, és rendezni kell a folyadék- és sóhiányt.

·               ha Ön sebészeti beavatkozás, altatás előtt áll, nagyon fontos,hogy tájékoztassa a sebészt, az altatóorvost vagy fogorvost, hogy ÖnTrandolapril-ratiopharm kemény kapszulát szed. Ez ugyanis befolyásolhatja azérzéstelenítő vagy más alkalmazott gyógyszer hatását.

·               ha Ön a vérnyomáscsökkentő kezeléssel (mint a trandolapril)egyidejűleg központi idegrendszerre ható szereket (pl. neuroleptikumokat vagydepresszió elleni szereket) is szed. Ilyenkor nő az álló helyzetben kiváltódóvérnyomásesés kialakulásának kockázata.

·               ha súlyos vesebetegségben szenved. Ilyenkor orvosa csökkenti atrandolapril adagot és rendszeresen ellenőrzi az Ön veseműködését.

·               amennyiben az ACE-gátlók (mint a trandolapril) allergiásreakciókat – beleértve az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatát –váltanak/váltottak ki Önnél. Ilyenkor a trandolapril-kezelést azonnal abba kellhagyni, és a beteget a vizenyő megszűnéséig orvosi ellenőrzés alatt kelltartani. A felsorolt tünetek gyakrabban lépnek fel színes bőrűeknél, mint nemszínes bőrűeknél.

 

Az arc duzzanata általábanspontán megszűnik. Amennyiben a vizenyő nemcsak az arcon, hanem a nyelven és agaraton is jelentkezik, ez a légutak beszűkülésével járhat, amely életetveszélyeztető állapotot eredményez. Ilyenkor az orvost azonnal értesíteni kell.

 

További fontos információk akezelés kezdete előtt:

·               A kezelés ideje alatt rendszeres orvosi ellenőrzésre, ésidőszakos laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

·               Tartózkodjon a hirtelen nagy megerőltetéstől és a fokozottizzadástól. Nagy melegben, fokozott izzadás vagy hasmenés esetén gondoskodnikell a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről.

 

Kérjük, tájékoztassakezelőorvosát, amennyiben az itt felsorolt esetek bármelyike érinti Önt!

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Más egyidejűleg alkalmazottgyógyszer befolyásolhatja ennek a gyógyszernek a hatékonyságát ésbiztonságosságát. Másrészről a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszula ishathat más gyógyszerek hatékonyságára és biztonságosságára.

 

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Ne felejtse eltájékoztassa kezelőorvosát a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszulaszedéséről, ha a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszula-kezelés alatt vagy akezelés leállítását követően rövid időn belül másik gyógyszert kap. Különösenfontos, hogy tájékoztassa az orvost a következők szedéséről:

·               nem szteroid gyulladásgátló készítmények (ún. NSAID-ok – pl.ibuprofén, diklofenák, indometacin),

·               a magas vérnyomás kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek,

·               vízhajtó készítmények (pl. spironolakton, amilorid, triamteren)és káliumpótlók,

·               cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (mint az inzulin,glibenklamid vagy gliklazid),

·               lítium.

 

AzTrandolapril-ratiopharm kemény kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkelvagy italokkal

ATrandolapril-ratiopharm kemény kapszulát bevehető étkezés közben vagy attólfüggetlenül is.

 

Terhességés szoptatás

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

A Trandolapril-ratiopharm keménykapszula alkalmazása terhesség vagy szoptatás alatt ellenjavallt.

A terhesség lehetőségét ki kellzárni a trandolapril-kezelés előtt és alatt.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

ATrandolapril-ratiopharm kemény kapszula egyes embereknél szédülést vagy ájulástokozhat, különösen a kezelés kezdetekor, más terápiáról való átálláskor vagyalkohol egyidejű fogyasztásakor. Orvosa egyedileg határozza meg a közlekedésbenvaló részvételre vagy baleseti veszéllyel járó munka végzésére vonatkozókorlátozást vagy tilalmat.

 

Fontosinformációk a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszula egyes összetevőiről

Ez agyógyszerkészítmény laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A gyógyszersunset yellow-t (E110) tartalmaz. Ez allergiás reakciókat okozhat.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A TRANDOLAPRIL-RATIOPHARM KEMÉNY KAPSZULÁT?

 

ATrandolapril-ratiopharm kemény kapszulát mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

A kapszulákategészben, szétrágás nélkül nyelje le, amennyiben szükséges, egy pohár vízzel.

 

A szükséges keménykapszulák száma attól függ, hogy milyen betegség miatt kezelik Önt. Ha Ön márszed vízhajtót, előfordulhat, hogy kezelőorvosa csökkenti a vízhajtó adagjátvagy akár le is állítja a vízhajtó adását, mielőtt szedni kezdené aTrandolapril-ratiopharm kemény kapszulát.

 

ATrandolapril-ratioharm kemény kapszula nem alkalmazható a kezelés kezdeti vagytitrációs fázisában, valamint súlyos vese- vagy májbetegségben szenvedőbetegeknél sem. A Trandolapril-ratiopharm kemény kapszula csak ún. titrációsszakasz után alkalmazható, azoknál a betegeknél, akik 2 mg-os vagy4 mg-os fenntartó trandolapril adaggal jól beállíthatók.

 

Mérjerendszeresen vérnyomását, és vezessen feljegyzést a vérnyomás értékekről. Avérnyomás alakulását beszélje meg kezelőorvosával. Amennyiben a napi adagotmódosítani kell, a vérnyomásértékek alapján orvosa azt megteszi.

 

ATrandolapril-ratiopharm kemény kapszula alkalmazása gyerekeknél ellenjavallt.

 

Ha azelőírtnál több Trandolapril-ratiopharm kemény kapszulát vett be

Ha véletlenülaz előírt adagnál több kemény kapszulát vett be, túlzott vérnyomásesésjelentkezhet.

 

A túladagolástünetei:

Súlyosvérnyomás csökkenés, lassult szívműködés, ájulásérzés és eszméletvesztés.

Azonnalforduljon kezelőorvosához, a kórházhoz vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha elfelejtettebevenni a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszulát

Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszula alkalmazását

Fontos, hogyaddig szedje a gyógyszert, amíg kezelőorvosa nem mondja, hogy abbahagyhatja aszedését. Ne hagyja abba a gyógyszerszedést csak azért, mert jobban érzi magát.Amennyiben abbahagyja a kemény kapszulák szedését, az állapota romolhat.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszula is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek általábanenyhe és átmeneti természetűek.

 

A mellékhatások az alábbi gyakorisági kategóriák alapjánkerültek felsorolásra:

Nagyon gyakori: 10-ből több mint egy személynél fordul elő

Gyakori: 100-ból egynél több, de 10-ből egynél kevesebbszemélynél fordul elő

Nem gyakori: 1000-ből egynél több, de 100-ból egynélkevesebb személynél fordul elő

Ritka: 1000-ből egynél kevesebb személynél fordul elő

Nagyon ritka: 10 000-ből egynél kevesebb személynélfordul elő

 

Gyakori mellékhatások: szédülés, fejfájás, gyengeségés köhögés

 

Nem gyakori mellékhatások: hörghurut, homályos látás,szívritmus zavarok, hányinger és vagy hányás, bőrviszketés, bőrkiütés,általános rossz közérzet, hasi fájdalom, emésztési zavarok, hasmenés,székrekedés, étvágytalanság, szájszárazság és depresszió.

 

Ritka mellékhatások: orrdugulás vagyarcüreggyulladás, légszomj, nyelvgyulladás, máj- vagy hasnyálmirigy gyulladás,a bőr- és/vagy a szemek sárgasága, és a vérkép változásai, amelyek a kezelésabbahagyásakor visszafordíthatóak (orvosa úgy határozhat, hogy bizonyos időközönkéntvérvétellel ellenőrzi ezeket a változásokat), hajhullás, izom- és ízületifájdalom, pikkelysömör, depresszió, alvászavarok, impotencia, érzékzavar, egyensúlyzavarok,zavartság és fülcsengés.

 

Egyébmellékhatások, melyeket az ACE-gátlókkal kapcsolatosan jelentettek aveseproblémák, súlyos vérnyomásesés következtében fellépő ájulás, mellkasifájdalom és szívinfarktus.

 

Nagyonritkán allergiás reakciókról számoltak be. Ha hirtelen ziháló légzés,mellkasi szorítás, nyelési nehézség, szemhéj, arc vagy ajak duzzanat, pirospöttyökből vagy csalánkiütésből álló bőrkiütés vagy viszketés jelentkezik, azonnalforduljon kezelőorvosához.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük,értesítse orvosát.

 

 

5.       HOGYANKELL A TRANDOLAPRIL-RATIOPHARM KEMÉNY KAPSZULÁT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

A dobozonfeltüntetett lejárati idő után ne szedje a Trandolapril-ratiopharm kemény kapszulát.

A lejárati időa megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

 

 

 

 

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Trandolapril-ratiopharmkemény kapszula

 

Hatóanyag.
Trandolapril-ratiopharm2 mg kemény kapszula

2 mg trandolapril kemény kapszulánként.

 

Trandolapril-ratioharm4 mg kemény kapszula

4 mg trandolapril kemény kapszulánként.

 

Egyéb összetevők:

Laktóz monohidrát

Hidegen duzzadó keményítő

Mikrokristályos cellulóz

Dimetikon

Magnézium-sztearát

Vízmentes kolloid szilícium-dioxid

Zselatin

Titán-dioxid (E 171)

Eritrozin (E 127)

 

A gyógyszerkészítmény egyes hatáserősségei tartalmazzák méga következőket:

2 mg:    kinolon-sárga (E 110), „sunset yellow”

4 mg:    vörös vas-oxid (E 172) és sárga vas-oxid (E172)

 

Milyen a Trandolapril-ratiopharmkemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Trandolapril-ratiopharm2 mg kemény kapszula

Fehér vagy csaknem fehér színű port tartalmazó hosszúkásalakú, halvány skarlátvörös színű, 2-es méretű kemény kapszula.

 

Trandolapril-ratiopharm4 mg kemény kapszula

Fehér vagy csaknem fehér színű port tartalmazó hosszúkásalakú, narancssárga színű, 2-es méretű kemény kapszula.

 

Trandolapril-ratiopharm 2 mg kemény kapszula: 28db vagy 30 db vagy 40 db vagy 60 db vagy 98 db vagy 100 db kemény kapszulabuborékfóliában és dobozban.

 

Trandolapril-ratiopharm 4 mg kemény kapszula: 28db vagy 30 db vagy 40 db vagy 60 db vagy 98 db vagy 100 db kemény kapszulabuborékfóliában és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

ratiopharm International GmbH

89079 Ulm, Graf-Arco-Str. 3.

Németország

 

Gyártó:

Pharmathen SA

Dervenakion 6, Pallini 15351

Attikis,

Görögország

 

 

OGYI-T-20639/01.       Trandolapril-ratiopharm 2 mg keménykapszula 28x

OGYI-T-20639/02.       Trandolapril-ratiopharm 2 mg keménykapszula 30x

OGYI-T-20639/03.       Trandolapril-ratiopharm 2 mg keménykapszula 40x

OGYI-T-20639/04.       Trandolapril-ratiopharm 2 mg keménykapszula 60x

OGYI-T-20639/05.       Trandolapril-ratiopharm 2 mg keménykapszula 98x

OGYI-T-20639/06.       Trandolapril-ratiopharm 2 mg keménykapszula 100x

 

OGYI-T-20639/07.       Trandolapril-ratiopharm 4 mg keménykapszula 28x

OGYI-T-20639/08.       Trandolapril-ratiopharm 4 mg keménykapszula 30x

OGYI-T-20639/09.       Trandolapril-ratiopharm 4 mg keménykapszula 40x

OGYI-T-20639/10.       Trandolapril-ratiopharm 4 mg keménykapszula 60x

OGYI-T-20639/11.       Trandolapril-ratiopharm 4 mg keménykapszula 98x

OGYI-T-20639/12.       Trandolapril-ratiopharm 4 mg keménykapszula 100x

 

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. december 3.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!