Venlafaxin-Zentiva 75 mg retard tabletta TT (30x)

Příloha č

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Venlafaxin-Zentiva 75 mg retard tabletta

Venlafaxin-Zentiva 150 mg retard tabletta

venlafaxin

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer aVenlafaxin-Zentiva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Venlafaxin-Zentiva szedéseelőtt

3.       Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Zentiva-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Venlafaxin-Zentiva-t tárolni?

6.       További információk

 

 

1.      MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Venlafaxin-Zentiva ÉS MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

AVenlafaxin-Zentiva egy antidepresszáns, amelyaz úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusúgyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket adepresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésérealkalmazzák. Úgy gondolják, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokbanszenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nemteljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepelehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalinszintjét.

 

A Venlafaxin-Zentiva felnőtt depressziós betegekkezelésére szolgál. Az Venlafaxin-Zentiva szintén javallott felnőttekalábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar,szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezekkerülése), és pánikzavar (pánikrohamok).

Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásoszavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nemrészesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhat el, hanem esetleg mégsúlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A Venlafaxin-Zentiva SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Venlafaxin-Zentiva-t:

-         ha allergiás (túlérzékeny) avenlafaxinra vagy a Venlafaxin-Zentiva egyéb összetevőjére;

-         haegyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilismonoamino-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett azelmúlt 14 napban bármikor. Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedésemás gyógyszerekkel, beleértve a Venlafaxin-Zentiva-t is, súlyos vagy akáréletveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kellvárnia a Venlafaxin-Zentiva szedésének befejezésétkövetően, mielőtt bármilyen irreverzibilis MAO-gátlót kezdene szedni (lásd méga “Szerotonin szindróma” és “A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek”pontokat).

 

AVenlafaxin-Zentiva fokozottelővigyázatossággal alkalmazható:

- Ha Ön más gyógyszereket is szed a Venlafaxin-Zentiva-val egyidejűleg, megnőhet a szerotonin szindrómakialakulásának kockázata (lásd „A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek” pontot)

- Ha szembetegségben szenved, mint amilyenek azöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).

- Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.

- Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek.

- Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.

- Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint(hiponatrémia) szerepel.

- Ha hajlamos véraláfutásokra vagy könnyen vérzik(vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereketszed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát.

- Ha megemelkedik a koleszterinszintje.

- Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagybipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.

-         Hakórtörténetében agresszív magatartás szerepel.

 

A Venlafaxin-Zentiva nyugtalanság-érzést, illetveegyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat. Ha ez előfordulÖnnél, szóljon orvosának.

 

Ha a felsorolt állapotok bármelyike érvényes Önre,kérjük, beszéljen orvosával, mielőtt a Venlafaxin-Zentiva-t szedni kezdené.

 

Öngyilkossági gondolatok ésdepressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járóbetegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezekgyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mertezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általábankét hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

-         Hakorábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

-         Ha Önegy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint azantidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatalfelnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartáskialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolataitámadnak, azonnalkeresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagyközeli barátjának beszámoldepressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezta betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogydepressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásábanbekövetkező változások aggasztóak.

 

Szájszárazság

A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánálszájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodáskockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiénére.

 

Alkalmazás gyermekeknél és 18 év alattiserdülőknél

A Venlafaxin-Zentivaáltalában nemalkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontostudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éveskor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkosságigondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás,ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt isfelírhatja a Venlafaxin-Zentiva-t, amennyiben úgy látja,hogy a beteg érdekében szükség van rá.

Amennyiben a kezelőorvos Venlafaxin-Zentiva-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, ésezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost.Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulásátvagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Venlafaxin-Zentiva készítményt szedi. Emellett a Venlafaxin-Zentiva hosszú távú alkalmazásának biztonságossága anövekedés, serdülés illetve a kognitiv funkciók és viselkedés fejlődéseszempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Orvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtta Venlafaxin-Zentiva-t más gyógyszerekkel.

 

Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyjaabba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, atermészetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélneorvosával vagy gyógyszerészével.

-         Monoamino-oxidáz(MAO)-gátlók (lásd a „Tudnivalók a Venlafaxin-Zentiva szedése előtt” pontot)

-         Szerotoninszindróma: a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttesszedéskor, szerotonin szindróma léphet fel, ami akár életveszélyes állapot islehet (lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot). Példák ilyen gyógyszerekre:
- triptánok (migrénkezelésére)
- depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k,triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumottartalmaznak
- linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)
- moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depressziókezelésére)
- szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)
- tramadolt tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapító)
- lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazótermékek (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényigyógyszerek)
- triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint azalvászavarok vagy a depresszió)

 

A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiakkombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációszavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai,felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás. Ha úgy gondolja, hogya szerotonin szindróma jeleit észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.

 

Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásbaléphetnek a Venlafaxin-Zentiva-val, ezért fokozott elővigyázatossággalalkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítse orvosának, ha olyan gyógyszertszed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

-         ketokonazol(gombaellenes gyógyszer)

-         haloperidolvagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére)

-         metoprolol(egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)

 

A Venlafaxin-Zentiva egyidejűbevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Venlafaxin-Zentiva-t étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont,„Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Zentiva-t?”)

Kerülje az alkoholfogyasztást, ameddig Venlafaxin-Zentiva-t szed.

 

Terhességés szoptatás

Beszéljen orvosával, ha teherbe esett vagy teherbekíván esni. Csak akkor szedheti a Venlafaxin-Zentiva-t, ha a lehetségeselőnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélteorvosával.

 

Ha Venlafaxin-Zentiva-t szed a terhesség alatt,ezt tudassa orvosával vagy a szülésznővel, mert csecsemőjének bizonyos tüneteilehetnek a születés után. Ezek a tünetek általában szülést követő első 24 óránbelül jelentkeznek és a következők lehetnek: nem megfelelő táplálkozás éslégzési nehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Önaggódik ezek miatt, beszéljen orvosával vagy a szülésznővel, akik tanáccsallátják el Önt.

 

A Venlafaxin-Zentiva kiválasztódik az anyatejbe. A csecsemőnél fennállaz a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. Ezért beszéljen errőlorvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a Venlafaxin-Zentiva-val való kezelést.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ne vezessen vagy ne kezeljen semmilyen eszközt vagygépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre

a Venlafaxin-Zentiva.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A Venlafaxin-Zentiva-T?

 

A Venlafaxin-Zentiva-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

A szokásos javasolt kezdőadag depresszió,generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi75 mg. Orvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszióesetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg‑ig is. A pánikzavarkezelésben, orvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majdfokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásoszavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.

 

A Venlafaxin-Zentiva-t minden nap körülbelül ugyanabban az időben,reggel és este vegye be. A retard tablettákat egészben kell lenyelni,folyadékkal és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.

 

A Venlafaxin-Zentiva-t étkezés közben kell bevenni.

 

Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljenorvosával, mert ez esetben a Venlafaxin-Zentiva adagolása változhat.

 

Ne hagyja abba a Venlafaxin-Zentiva szedését anélkül, hogyorvosával ezt megbeszélné (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Zentiva szedését” pontot).

 

Haaz előírtnál több Venlafaxin-Zentiva-tvett be

Azonnal értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, ha azorvosa által előírtnál több Venlafaxin-Zentiva-t vett be. A lehetségestúladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintekváltozásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamokés hányás.

 

Haelfelejtette bevenni a Venlafaxin-Zentiva-t

Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal,amint eszébe jut. Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki azelfelejtett adagot és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon. Ne vegyenbe ugyanazon a napon több Venlafaxin-Zentiva-t, mint az előírt napimennyiség.

 

Haidő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Zentivaszedését

Ne hagyja abba a kezelést és ne csökkentse az adagotaz orvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha az orvos úgygondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Venlafaxin-Zentiva-ra, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná akezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatásokjelentkezhetnek a Venlafaxin-Zentiva szedésének abbahagyásakor,különösen, ha a Venlafaxin-Zentiva szedésének abbahagyásahirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik.

Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint afáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság,étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés,bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsökvagy influenzaszerű tünetek.

 

Orvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosanhagyja abba a Venlafaxin-Zentiva szedését. Ha ezen tünetekközül bármelyik jelentkezik Önnél vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal,kérjen orvosától továbbitanácsot.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aVenlafaxin-Zentiva is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Allergiás reakciók

Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakciófellép Önnél, ne vegyen be több Venlafaxin-Zentiva-t. Azonnal értesítseorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

-         mellkasiszorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség

-         az arc,a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása

-         idegességvagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagyhőhullám

-         súlyosbőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amelykiemelkedik és gyakran viszket)

 

Súlyos mellékhatások

Ha az alábbi jelek valamelyikét tapasztalja, sürgősorvosi ellátásra lehet szüksége:

-         szívproblémák,mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás

-         szemproblémák,mint pl. homályos látás, kitágult pupillák

-         idegrendszeriproblémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés,mozgászavar, görcsrohamok

-         pszichiátriaiproblémák, mint pl. hiperaktivitás vagy eufóriaérzet

-         megvonásitünetek (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Zentiva szedését” pontot)

 

Mellékhatások teljes felsorolása

 

A mellékhatások gyakorisága (az előfordulásukvalószínűsége) a következők szerint kerül megadásra:

Nagyon gyakori

10 betegből több, mint 1‑nél fordulhat elő

Gyakori

100 betegből több, mint 1‑nél, de 10 betegből kevesebb, mint 1‑nél fordulhat elő

Nem gyakori

1000 betegből több, mint 1‑nél, de 100 betegből kevesebb, mint 1‑nél fordulhat elő

Ritka

10 000 betegből több, mint 1‑nél, de 1000 betegből kevesebb, mint 1‑nél fordulhat elő

Ismeretlen gyakoriság

A gyakoriság nem becsülhető meg az elérhető adatokból

 

Vérképzéssel kapcsolatosrendellenességek

Nem gyakori: véraláfutás kialakulása,fekete, szurokszerű széklet vagy véres széklet, amely belső vérzés jele lehet

Ismeretlen gyakoriság: csökkent vérlemezkeszám,amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet,vérképrendellenességek, amelyek fokozott fertőzési kockázathoz vezetnek

 

Anyagcserével és táplálkozássalkapcsolatos rendellenességek

Gyakori: testtömeg-csökkenés, magaskoleszterinszint

Nem gyakori: testtömeg-növekedés

Ismeretlen gyakoriság: a májenzim vérszintekcsekély változásai, csökkent nátrium vérszintek, viszketegség, sárga bőr ésbesárgult szemek, sötét színű vizelet vagy influenzaszerű tünetek, amelyek amájgyulladás (hepatitisz) tünetei, zavarodottság, túlságosan bőségesvízfogyasztás (ezt a kórképet antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódásaszindrómának (SIADH) is nevezik), kóros tejtermelődés.

 

Idegrendszeri rendellenességek

Nagyon gyakori: szájszárazság, fejfájás

Gyakori: kóros álmok, csökkent nemivágy (libidó), szédülés, fokozott izomtónus, álmatlanság, idegesség, bizsergő,tűszúrásszerű érzések, álmosság, remegés, zavarodottság, önmagától és a valóságtólvaló eltávolodás (vagy elszakadás) érzése

Nem gyakori: érzés-, illetveérzelemhiány, hallucinációk, akaratlan izommozgások, izgatottság, károsodottkoordináció és egyensúlyérzet

Ritka: nyugtalanságérzés, illetveegyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség, görcsök vagy görcsrohamok,túlzott izgatottság vagy eufóriaérzet

Ismeretlen gyakoriság: az izommerevséggel társulómagas testhőmérséklet, a zavarodottság vagy az izgatottság és verítékezés, vagyha befolyásolhatatlan izomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignusszindróma nevű súlyos kórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzés, álmosság,tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság,részegségérzet, verítékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonergszindróma jelei, dezorientáltság és zavarodottság, amelyet gyakran hallucinációkísér (delírium); izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások;öngyilkossági és önkárosítással kapcsolatos gondolatok

 

Látás- és hallás-rendellenességek

Gyakori: homályos látás

Nem gyakori: megváltozott ízérzékelés,fülcsengés

Ismeretlen gyakoriság: súlyos fájdalom a szemben éscsökkent vagy homályos látás

 

Szív és keringési rendellenességek

Gyakori: vérnyomás-emelkedés,kipirulás, szívdobogásérzet

Nem gyakori: szédülés (főleg túl hirtelenfelálláskor), ájulás, gyors szívverés

Ismeretlen gyakoriság: a vérnyomás csökkenése;rendellenes, gyors vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet

 

Légzési rendellenességek

Gyakori: ásítozás

Ismeretlen gyakoriság: köhögés, ziháló légzés,légszomj és magas testhőmérséklet, amelyek a fehérvérsejtszám-emelkedésseltársult tüdőgyulladás (pulmonális eozinofília) tünetei

 

Emésztési rendellenességek

Nagyon gyakori: hányinger

Gyakori: étvágycsökkenés,székrekedés, hányás

Nem gyakori: fogcsikorgatás, hasmenés

Ismeretlen gyakoriság: súlyos hasi vagyhátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj- vagy hasnyálmirigy-problémátjelezhetnek)

 

Bőrrendellenességek

Nagyon gyakori: verítékezés (beleértve azéjszakai verítékezést)

Nem gyakori: bőrkiütések, kóros hajhullás

Ismeretlen gyakoriság:olyan bőrkiütések, amelyek abőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezetnek; viszketés, enyhe bőrkiütés

 

Izomrendszeri rendellenességek

Ismeretlen gyakoriság: ismeretlen hátterűizomfájdalom, nyomásérzékenység, illetve gyengeség (rabdomiolízis)

 

Húgyúti rendellenességek

Gyakori: vizeletürítési nehézség,fokozott vizeletürítési gyakoriság

Nem gyakori: vizeletürítésre valóképtelenség

 

A nemi szervekkel kapcsolatos ésszexuális rendellenességek

Gyakori: rendellenesmagömlés/orgazmus (férfiak), orgazmushiány, merevedési zavar (impotencia);menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a fokozottabb,rendszertelen vérzés

Nem gyakori: rendellenes orgazmus (nők)

 

Általános rendellenességek

Gyakori: gyengeség (aszténia),hidegrázás

Nem gyakori: napfénnyel szembeniérzékenység

Ismeretlen gyakoriság: az arc vagy a nyelvduzzanata, légszomj vagy légzési nehézség, gyakran bőrkiütésekkel (ez súlyosallergiás reakció lehet)

 

A Venlafaxin-Zentiva néha olyan nemkívánatoshatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen amagas vérnyomás vagy rendellenes szívverés, a májenzimszintek, a nátrium,illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai. Ritkábban a Venlafaxin-Zentiva csökkentheti az Ön vérében a vérlemezkeszámot, amimegnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát. Ezért orvosaesetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Venlafaxin-Zentiva-t.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A Venlafaxin-Zentiva-T TÁROLNI?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A csomagoláson feltüntetettlejárati idő után ne szedje a Venlafaxin-Zentiva-t.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A nedvességtől való védelemérdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Venlafaxin-Zentiva

A készítményhatóanyaga 75 mg vagy 150 mg venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában) retardtablettánként.

Egyéb összetevők: hipromellóz, magnézium-sztearát, vízmenteskolloid-szilícium-dioxid, metakrilsav-etilakrilát-kopolimer(1:1), acetil-trietil-citrát, talkum.

 

Milyen a Venlafaxin-Zentiva külleme és mit tartalmaz acsomagolás

Fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalándomború felületű, 10 mm (75 mg-os hatáserősség) vagy 11 mm(150 mg-os hatáserősség) átmérőjű retard tabletták.

30 db (3x10) vagy 60 db (6x10)vagy 100 db (10x10) retard tabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásbanés dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó

Zentiva, a.s.,

Nitranska 100,

920 27 Hlohovec,

Szlovák Köztársaság

 

 

Ezta gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Lengyelország

ARGOFAN SR retard tabletta

Szlovákia

ARGOFAN 75 SR retard tabletta

ARGOFAN 150 SR retard tabletta

Lettország

ARGOFAN 75 SR retard tabletta

ARGOFAN 150 SR retard tabletta

Litvánia

ARGOFAN 75 SR retard tabletta

ARGOFAN 150 SR retard tabletta

Észtország

ARGOFAN 75 SR 75 mg retard tabletta

ARGOFAN 150 SR 150 mg retard tabletta

Cseh Köztársaság:

 

ARGOFAN 75 SR

ARGOFAN 150 SR

Tablety s prodlouženým uvolňováním

Románia:

 

ARGOFAN 75 SR retard tabletta

ARGOFAN 150 SR retard tabletta

Magyarország

Venlafaxin-Zentiva 75 mg retard tabletta

Venlafaxin-Zentiva 150 mg retard tabletta

 

OGYI-T-20556/01-03             Venlafaxin-Zentiva75 mg retard tabletta

OGYI-T-20556/04-06             Venlafaxin-Zentiva150 mg retard tabletta

 

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma

 

2010.május 26.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!