Venomenhal darázs fenntartó inj. (6 poramp.+6x1,2ml oldósz.)

7

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

VENOMENHAL Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz

Liofilizált Darázsméreg

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

Kérjük, hogy agyógyszerkészítményt adja át kezelőorvosának.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mertszámukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhezhasonlóak.

-        Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a VenomenhalDarázs por és oldószer oldatos injekcióhoz (továbbiakban Venomenhal Darázsinjekció) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Venomenhal Darázsinjekció alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni VenomenhalDarázs injekciót

4.       Lehetséges mellékhatások

5        A készítmény tárolása

6.       További információk

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VENOMENHAL DARÁZSINJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

AVenomenhal Darázs injekció diagnosztikuscélra (ún. prick teszteléshez és intrakután bőrpróbához) valamint olyan Ig-Emediált rovarméreg allergiás betegek oki terápiájára használható, akiknél darázscsípésután szisztémás allergiás reakció lép fel.

Adiagnózis felállításához pontos esetfelvétel és allergiapróba szükséges.

 

2.       TUDNIVALÓK A VENOMENHAL DARÁZS INJEKCIÓALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Azimmunterápia megkezdése előtt a beteg következőkre legyen figyelemmel:

 

Azinjekció beadása előtt az alábbi óvintézkedések betartása javasolt:

 • A kezelőorvos kikérdezésének megfelelően a beteg számoljon be a legutóbbi injekció beadásakor, vagy a beadást követően fellépett esetleges tünetekről és panaszokról; és bármilyen heveny (akut) betegségéről
 • A kezelőorvos kikérdezésének megfelelően a beteg számoljon be az esetlegesen szedett egyéb gyógyszereiről, illetve a gyógyszerelésében történt változásokról.

 

Akezelőorvos a következőkre legyen figyelemmel:

 • az immunterápiás oldat aktuálisan beadandó mennyiségét ellenőrizni, illetve szükség esetén a dózist módosítani kell,
 • félős vagy instabil vegetatív idegrendszerű betegeket célszerű lefektetni az injekció beadásához.
 • az érbe történő beadást feltétlenül ki kell zárni visszaszívás próba elvégzésével.

 

Azinjekció beadása után a következőkre legyen figyelemmel:

 • Az esetlegesen később fellépő mellékhatások esetén a beteg azonnal lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával vagy az orvosi ügyelettel.
 • Az injekció beadását követően legalább 30 (harminc) percig orvosi felügyelet alatt kell maradnia!

 

Mikornem kaphat a beteg Venomenhal Darázs injekciót?

 

A diagnosztikus alkalmazás ellenjavallatai

 

Nemalkalmazható a Venomenhal Darázs injekció bőrpróba céljára:

 • Másodlagos bőrfertőzések (bakteriális fertőzések)
 • A készítmény segédanyagaival szembeni túlérzékenység

 

A Venomenhal Darázs injekció fokozottelővigyázatossággal alkalmazható (relatívan ellenjavallt) az alábbiakfennállása esetén:

 • Akut súlyos allergiás reakció
 • Ún. β-blokkolóval folytatott kezelés
 • Terhesség

·        Szív-és érrendszeri betegségek, melyekben az adrenalin alkalmazása ellenjavallt

 

A terápiás alkalmazás ellenjavallatai

 

Nem alkalmazható a Venomenhal Darázs injekció:

 

§        Azallergiás megbetegedés célszervének gyulladásos-fertőző megbetegedése

§        Azallergiás megbetegedés célszervének másodlagos megbetegedése (pl. kóroslevegőgyülem {emphysema}, hörgőtágulat {bronchiektasia})

§        Autoimmunbetegségek (pl.: a vese, a pajzsmirigy, a központi idegrendszer autoimmunmegbetegedései, reumatikus megbetegedések.)

§        AktívTBC

§        Immunhiányosállapotok (beleértve az immunszupresszív kezelést is)

§        Súlyos,nehezen kezelhető tüdőasztma {asthma bronchiale}, különösen tartósan fennálló70% alatti FEV1 érték vagy tartós asztmás roham {status asthmaticus} esetén

§        Adrenalinalkalmazását kizáró szív- és érrendszeri betegségek

 • β-blokkoló gyógyszerrel vagy ACE-gátló gyógyszerrel folytatott kezelés

§        Rosszindulatúdaganatos megbetegedések meglévő tünetekkel.

§        Agyógyszer egyes összetevőivel szembeni túlérzékenység

 • 5 év alatti életkor
 • Súlyosabb pszichés zavarok, melyek a beteg együttműködési készségét kétségessé teszik

 

Különlegesfigyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

 

Arovarméreg-immunterápia - amennyiben lehetséges - nem végezhető azoknál abetegeknél, akik a fent említett betegségek valamelyikében szenvednek. A kezelőorvosnakegyedi kockázat-haszon elemzést kell végezni. Ismételten előforduló rovarcsípésáltal kiváltott életet veszélyeztető reakció indokolhatja az immunterápiamegkezdését, függetlenül a meglévő társbetegségektől, vagy a társbetegségek továbbfejlődésénekkockázata mellett is.

 

Adiagnosztikus és immunterápiás tevékenységét az orvos a saját maga általfeloldott Venomenhal Darázs injekció hígításaival végzi. Ezért a kezelőorvosszámára elengedhetetlen a hígítás fokának gondos és részletes írásbeli dokumentálásaés megjelölése az üvegcsén. Minden egyes beadás előtt ismételten ellenőriznikell, hogy a megfelelő koncentrációt fogják-e alkalmazni, hogy a hígításnakmegfelelő eltarthatósági időn belül van-e a készítmény, és hogy mekkoratérfogatot (dózist) kell beadni.

 

Az injekció beadását megelőzően és a beadástkövetően a beteg tartózkodjon az erős fizikai megterheléssel járótevékenységektől (sport, nehéz fizikai munka).

 

Atesztelésre használt bőrfelületen bizonyos bőrelváltozások (gyulladás, kiütés)megváltoztathatják a bőr reakciókészségét vagy súlyosan eltorzíthatják abőrteszt eredményét.

 

Terhesség és szoptatás

 

Terhességvagy szoptatás alatt a Venomenhal Darázs injekcióval végzendő immunterápiamegkezdésétől el kell tekinteni. A már megkezdett és jól tolerált immunterápiaa kezelőorvossal való konzultációt követően a terhesség ideje alattfolytatható.

Azanya rovarcsípés által kiváltott súlyos, egész szervezetet érintő reakciójaterhesség alatt súlyos kockázatot jelent a magzat számára is. Ezért a fogamzóképeskorú nőbetegeknek javasolt az immunterápia elvégzése még teherbeesés előtt.

Szoptatás:Szoptatás alatt lehet terápiát folytatni Venomenhal Darázs injekcióval.Előzetesen a kezelőorvosnak kockázat-haszon elemzést kell végezni mindenesetben!

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre

 

Az injekció beadását követően néhafáradtságérzet léphet fel. Ezt különösen gépjárművezetők, munkakörük szerintgépeket kezelők vegyék figyelembe.

A VenomenhalDarázs injekció kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja agépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.

 

Egyéb gyógyszerek alkalmazása:

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Immunterápiafolytatása nem javallt párhuzamosan folytatott immunszupresszív kezelés,β-blokkoló gyógyszerrel vagy ACE-gátló gyógyszerrel folytatott kezelésesetén. Szisztémás allergiás reakció esetén a beteg β-blokkológyógyszerrel vagy ACE-gátló gyógyszerrel folytatott kezelése az esetektöbbségében nem javallt. Amennyiben a kezelőorvos megállapítja, hogy a magasvérnyomás kezelése nem függeszthető fel hosszabb időre, az immunterápia kezdőperiódusa alatt át kell térni más magas vérnyomás kezelésére alkalmasgyógyszerekre. A jól tolerált fenntartó adag elérésekor újrakezdhető aβ-blokkoló gyógyszerrel vagy ACE-gátló gyógyszerrel végzett kezelés.

 

Párhuzamosan végzett immunterápia módosíthatja atoleranciaküszöböt.

 

Az immunterápia alatt szedett tüneti allergiaellenes szerek (pl.: antihisztaminok, hízósejt- degranuláció gátlók, vagykortikoszteroidok) befolyásolhatják a betegek toleranciáját a korábban jóltolerált dózisokkal szemben, ezen kívül csökkenthetik a bőr reakciókészségét,ami hamis bőrteszt eredményhez vezethet.

 

A megelőző célú immunizálást (védőoltás) a beteglegkorábban az utolsó Venomenhal Darázs injekció beadását követő 7. napelteltével kaphatja meg (kivéve az életmentő beavatkozást). A következőinjekció beadásával várni kell az immunizációra adott reakciók teljeslecsengéséig és a beadás időpontja általában nem lehet korábban, mint a védőoltástólszámított 7 nap.

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VENOMENHAL DARÁZSINJEKCIÓT

 

A gyógyszer kizárólag az orvos által előírt adagban ésideig alkalmazható.

Azallergén immunterápiát csak allergológus vagy allergológiában jártasszakorvosok rendelhetik és végezhetik.

 

Ha azelőírtnál több Venomenhal Darázs injekciót alkalmaztak Önnél

Az előírtnál többVenomenhal Méh injekció vagy Venomenhal Darázs injekció alkalmazása eseténmellékhatások fordulhatnak elő (a lehetséges mellékhatások a 4. pontbantalálhatók).

 

 

Haelfelejtette alkalmazni Venomenhal Darázs injekciót

A VenomenhalMéh injekcióval vagy Venomenhal Darázs injekcióval végzett immunterápia előírtkezelési sémáját követni kell. Tájékoztassa orvosát, amennyiben ez valamilyenok miatt nem lehetséges.

 

Ha időelőtt abbahagyja aVenomenhal Darázs injekció alkalmazását

A VenomenhalMéh injekcióval vagy Venomenhal Darázs injekcióval végzett immunterápiátegymást követő 3-5 éven keresztül kell folytatni a megfelelő panaszmentesállapot kialakulása érdekében.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Venomenhal Darázs injekcióis okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Agyógyszer megfelelő alkalmazása esetén sem zárható ki teljes mértékben egyesnemkívánatos mellékhatások fellépése. Helyi reakciók mellett akár abőrpróbák végzése során, akár az immunterápia alatt eltérő súlyosságú,szisztémás (az egész szervezetre kiterjedő) reakciók léphetnek fel.

 

Különösen erősen szenzibilizált betegeknél azallergiás reakciók felerősödése fordulhat elő. Ezek általában az injekcióbeadását követő 30 percen belül lépnek fel:

·        Fokozotthelyi reakció a beadás helyén.

·        Abeteg jellemző allergiás tüneteinek együttes visszatérése enyhe szisztémásformában.

(csalánkiütés,viszketés, bőrvörösség, hányinger)

·        Súlyosabbszisztémás reakciók(légzési nehézség, csalánkiütés, arcduzzadás {Quincke-ödéma}, szív- ésérrendszeri zavarok (vérnyomás és pulzusszám-változás)

·        Rendkívülritkán súlyos túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk) is előfordulhat.

A jellegzetesfigyelmezető tünetek a nyelven és a nyelv alatt, a mellkasban, a tenyereken éstalpakon jelentkező égő érzésből, testszerte viszketésből, forróságérzetbőlállnak.

(lásd.:Mellékhatások kezelése)

 

Ritkán jelentkezhetnek az injekció beadása utánnemkívánatos késői (Coombs és Gell szerint III. típusú) mellékhatások. Ezenszérumbetegség jellemző tünetei: láz, fájdalom, idegbántalom (ritkán),betegségérzet, duzzadt izületek, csalánkiütés és más érkárosodásra utaló tünetek.Ezek a tünetek az injekció beadását követően órákkal is felléphetnek. Ebben azesetben az immunterápiát meg kell szakítani. 

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük,értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Dózismódosításfelerősödött reakciók esetén

Atúladagolásnak fokozott reakció lehet a következménye. A Venomenhalkészítmények beadásával összefüggő helyi és/vagy szisztémás reakciókhaladéktalan kezelést igényelnek és ezen felül a további injekciók dózisánakmegfelelő módosítását is.

 

Súlyos , az egész szervezetet érintőtúlérzékenységi reakció esetén az orvosnak felül kell vizsgálni a terápiaindokoltságát.

Súlyos szisztémás reakciót követően biztonságiokokból a terápia folytatása esetén a terápiát előlről kell kezdeni.

5.       HOGYAN KELL A VENOMENHAL DARÁZSINJEKCIÓT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Liofilizált rovarmérgek, feloldott Darázsméregoldatok, oldószerek hűtőszekrényben (2°C – 8°C) tárolandók.

Nemfagyasztható!

Azokaz oldatok, amelyek akár csak egyetlen alkalommal is megfagytak, nemhasználhatók a továbbiakban!

 

Felhasználhatósági időtartam

 

Liofilizáltrovarméreg, bontatlan injekciós üvegben: 3 év

 

Oldószerbontatlan injekciós üvegben: 3 év

 

A feloldott rovarmérgek esetében:

Koncentráció (μg/ml)

Lejárati idő

100 mg/ml

10mg /ml

1mg /ml,

0,1mg /ml

0,1mg /ml alatt

6 hónap

6 hónap

6 hónap

6 hónap

1 nap

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a VenomenhalDarázs injekció?

 

Egycsomagolási egység Venomenhal Darázs injekció 6 db ampullát tartalmazegyenként 120 mg tiszta, liofilizált Darázsméreggel (Vespulagermanica, Vespula vulgaris)

 

Egyéb összetevők:

Por(liofilizátum):

Humánalbumin, mannitol

Oldószer:

Humánalbumin, nátrium-klorid, fenol,injekcióhoz való víz

 

Milyen aVenomenhal Darázs injekció készítmény küllemeés mit tartalmaz a csomagolás

 

6db port tartalmazó injekciós üveg és 6 db oldószert tartalmazó injekciós üvegdobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

HAL Allergy B.V.

J.H. Oortweg 15

2333 CH Leiden

P.O. Box 1204

2302 BE Leiden

Hollandia

 

OGYI-T-8398/01

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 08. 27.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Az alábbi információkkizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak:

 

Tekintve,hogy már kismértékű túladagolás is helyi és/vagy az egész szervezetre kiterjedőreakciókat idézhet elő, feltétlenül és folyamatosan a helyszínen elérhetőnek ésazonnal bevethetőnek kell lennie ezek elhárításához szükséges minden életmentőgyógyszernek és felszerelésnek.

 

VENOMENHAL Méh injekció és a Venomenhal Darázsinjekció összekeverése tilos!

 

Adagolás ésalkalmazás

 

Bőrteszt

 

A bőrpróbát az alkar belsőoldalán kell elvégezni. A bőrpróba mindig prick teszttel kezdődik, hogy a betegérzékenységének fokáról kiegészítő információkat nyerhessünk. Azoknál abetegeknél, akiknél a csípés után súlyos reakció lépett fel vagy egyéb rizikófaktorokmegléte esetén a tesztet kórházi körülmények között kell elvégezni és a beteget24 órán keresztül kell megfigyelni. A bőrtesztet mindig méh- vagydarázsméreg kivonattal kell elvégezni.

·      prick tesztelés során egy cseppoldott és hígított rovarmérget cseppentünk a beteg bőrére. Egy prick lándzsasegítségével felületesen, meredek szögben megszúrjuk a bőrt a cseppen keresztülvagy módosított prick teszt esetén éles szögben egy kicsit megemelve a bőrt. Aszúrás helyén vérzés nem keletkezhet.

·      Az intrakután tesztet 0,02-0,05mlrovar méregnek a lassú beinjekciózásával (tubercle fecskendő) végezzük, a betegalkarának bőrébe, a bőr a legfelsőbb rétegébe.

·      Az eredményeket mindkét vizsgálatesetében 15-20 perc múlva olvassuk le. A késő, vagy későbbi reakció megítéléséhezszükséges, hogy a bőrreakciókat másnap is ellenőrizzük.

·      Mind a prick, mind az intrakutánbőrpróbát természetesen minden beteg esetében új lándzsa vagy injekciós tűfelhasználásával végezzük!

·      A bőrpróbákat a rovarcsípéstkövetően minél hamarabb, de legkorábban 2 héttel a csípést követően kellelvégezni.

Lehetséges,hogy megbízhatóbb eredményeket kapunk két bőrteszt elvégzésével, amennyiben azelsőt közvetlenül a csípés után a másodikat pedig 4-6 hét elteltével végezzükel.

Azanafilaxiás reakció által okozott refrakter periódus mellett (a betegekérzékenysége rovarcsípés után gyakran egy bizonyos ideig csökkent lehet)érdemes számításba venni a beteg által kapott sürgősségi gyógyszerek hatását.

·      Bármelyik teszt módszertalkalmazzuk negatív kontrollként humán albumin tartalmú oldószert kellhasználni, pozitív kontrollként pedig, hisztamin-oldatot (prick tesztelésesetén 1%-os, intrakután bőrpróba esetén 0,01%-os) használunk a beteg esetlegesantihisztamin, kortikoszteroid vagy más gyógyszerek szedése miatt fennállócsökkent érzékenységének kimutatására. Néhány beteg esetében enyhe reakciótválthat ki a negatív kontroll is. A vizsgálatok során ezt is számításba kellvenni.

·      A bőrtesztet többnyirelépcsőzetesen növekvő koncentrációjú rovarméreg-kivonatokkal végzik és mérik aduzzanat méretét. (végpont titrálás)

·      A duzzadási koncentráció arovarméreg azon koncentrációja, amelynél egyértelműen azonnali típusú reakciólép fel. A pozitív reakció (csalángöb {Quaddel} átmérő prick tesztnél≥2mm, intracutan tesztnél ≥3mm) eléréséig a rovarméreg koncentrációmindkét teszt esetében az alábbiak szerint emelendő:

Pricktesztnél alkalmazott szokásos koncentrációk: 0,1μg, 1,0μg, 10 μgés 100 μg rovarméreg/ml. Amennyiben a prick teszt nem eredményez reakciót,intarcutan tesztet kell végezni 0,1μg/ml és 1,0μg/ml rovarméregkoncentrációkkal.

·      Amennyiben már a legkisebbkoncentráció is pozitív eredményt ad, további hígításokat kell készíteni és megkell találni a duzzadási teszt koncentrációt. Az a legalacsonyabb koncentrációa titrálás végpontja, amelyik legalább 3 mm átmérőjű csalángöböt eredményez aprick teszt során.

·      Az intracutan teszt pár 100-1000szer érzékenyebb a prick tesztnél. Az individuális immunterápia kezdőkoncentrációjának meghatározására használatos. A tesztsorozat kiindulásikoncentrációja általában 0,0001μg rovarméreg/ml. Amennyiben már ez akoncentráció is pozitív eredményt ad, érdemes alacsonyabb koncentrációkkalmeghatározni a végpontot. Amennyiben a 0,0001μg/ml koncentrációnál nincspozitív eredmény, magasabb koncentrációkkal (0,001μg/ml, 0,01μg/mlstb.) kell folytatni a vizsgálatot, 20 perces intervallumokban beadva azokat. 1μg/ml-nél magasabb koncentrációval a teszt végzése nem javasolt, mivelaspecifikus reakciók léphetnek fel. Az a legalacsonyabb koncentráció a titrálásvégpontja, amelyik legalább 5 mm átmérőjű csalángöböt eredményez.

 

Immunterápia

 

Megfelelő, egyszer használatos fecskendőt kellhasználni az injekció beadásához. Az injekció szigorúan szubkután adandó!

Az injekciót a felkarlaterális oldalán, körülbelül egy tenyérrel a könyök fölött kell beadni.

Általában a bevezető kezeléstaz 1ml térfogatú, 100 mg rovarméreg/ml koncentrációjú fenntartó adageléréséig gyors hiposzenzibilizálásként, fekvőbeteg osztályon, napi több,emelkedő adagú injekció formájában célszerű végezni. Amennyiben a betegfelvétele az osztályra nem lehetséges, a kezelést ambulanter is végre lehethajtani, hetenkénti injekcióadás formájában.

 

Az alábbi dózisjavaslatok,melyeket a kezelési formákra ajánlunk semmiképpen sem általános vagy kötelezőirányelvek. A dózist mindig a beteg egyéni tűrőképességéhez kell igazítani.

 

Az 1 ml térfogatú, 100 mg rovarméreg/ml koncentrációjú ajánlott fenntartó dózis elérésétminden esetben meg kell próbálni, még kifejezett túlérzékenységi tüneteketmutató betegeknél, illetve gyermekeknél is. Kivételes esetben a betegtoleranciaküszöbe kisebb dózist jelenthet (pl. 0,7 ml-t a 100mg rovarméreg/ml koncentrációjú oldatból). Ilyenkor ezt az adagot kell abevezető kezelés végpontjának, a fenntartó kezelés kiindulópontjánaktekinteni.

 

Azoknál a betegeknél, akiknélaz ajánlott 100 μg-os fenntartó dózis elérése után is allergiás reakciófigyelhető meg rovarcsípést követően, szükséges lehet a fenntartó dózistóvatosan 150 vagy 200 μg-ra emelni 4 hetenként.

 

Afolyamatos kezelés biztosítása érdekében a törzsoldat teljes felhasználásaelőtt időben meg kell rendelni egy újabb 6 db liofilizált rovarmérgettartalmazó injekciós üvegből és 6 db oldószeres injekciós üvegből állócsomagolási egységet.

 

Gyors immunizálás

 

A kezelés 0,1 ml-es adaggalkezdődik az 0,0001mg rovarméreg/ml koncentrációjú oldatból. A kezeléselső napjától az ötödik napig a beteg naponta - minden alkalommal két-két óraszünettel négy injekciót kap emelkedő koncentrációban. A legmagasabb (fenntartó)dózist, amely a 100 mg méreg/ml koncentrációjú oldat 1,0 ml-ének beadásátjelenti, az ötödik napon érik el (lásd: Adagolási séma gyors immunizáláshoz c.részt).

 

Akezelést ezzel a fenntartó dózissal már ambulanter lehet folytatni. Ennek soránaz egyes injekciók közötti szüneteket 7 napról fokozatosan 14, 21, majd 28napra kell emelni (lásd az Adagolási séma fenntartó kezeléshez a legmagasabbtolerálható egyéni dózissal, c. részt).

 

Dózisok kezdőimmunizáláshoz, heti egy injekcióval

 

Ha a fenti gyorshiposzenzibilizálási sémát nem alkalmazhatjuk, mert a beteg nem kerül osztályosfelvételre, az immunterápiát a hagyományos módon lehet végezni, vagyis hetenteegyetlen injekció formájában, lassan emelkedő dózisok és koncentrációkfelhasználásával.

A kiinduló koncentrációmegválasztása mindig a beteg szenzibilizáltságának fokától, vagyis akórelőzmény adataitól és a bőrpróbák eredményeitől függ.

 

Kifejezett túlérzékenységetmutató betegek esetében az immunterápiát a 0,0001 mg rovarméreg/ml koncentrációjú antigén oldat 0,1ml–ével (vagy szükségesetén, akár még kisebb dózissal) kell kezdeni. Ezután hétnapos időközönkéntmindig 0,1 ml-t kell beadni a legközelebbi magasabb koncentrációjú allergénoldatból, míg az 1mg rovarméreg/ml koncentrációt el nem érik.

 

Ezt követően az 1mg rovarméreg/ml koncentrációt tartalmazó üvegcséből hetente egyszerkell hétről hétre emelkedő adaggal a beteget injekciózni: először 0,05ml -t,majd 0,1ml -t, 0,2ml -t , végül 0,4ml-t beadva. Ez a folyamat a törzsoldatkoncentrációjának (100μg/ml) eléréséig tart. Ismételten, egyhetesidőszakonként kell az adagot emelni, míg az 1,0 ml-es adagot el nem érik (lásdmég az Adagolási séma kezdő kezeléshez hetente növekvő dózisokkal. Ezzel alegmagasabb dózissal (esetleg a beteg egyéni érzékenységétől függő alacsonyabbdózissal) kell a kezelést folytatni. Ennek során az egyes injekciók közöttiszüneteket 7 napról fokozatosan 14, 21, majd 28 napra kell felemelni (lásd azAdagolási séma fenntartó kezeléshez, legmagasabb tolerálható egyéni dózissal c.részt).

 

Dózismódosításidőpont túllépés esetén

 

Amennyiben a hagyományosimmunterápia során a következő injekcióra ajánlott időpontot közbejött akadály(pl. akut megbetegedés vagy védőoltás) miatt nem lehetett betartani, szükséglehet a adagolási séma megváltoztatására.

 

Időpont túllépés egyhetes intervallumokban adott injekciókból állókezdő terápia esetén

 

Hakivételes esetben az egyhetes intervallumot túllépjük, a dózis nem emelhetőtovább, hanem az alábbi séma szerint kell azt módosítani:

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja maximum 1 héttel meghaladta (vagyis több mint 1, de kevesebb mint 2 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)

Nincs dózisemelés! Az utoljára beadott dózist kell megismételni!

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja maximum 2 héttel meghaladta (vagyis több mint 2, de kevesebb mint 3 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)

Az utoljára beadott dózis felét kell beadni!

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja maximum 3 héttel meghaladta (vagyis több mint 3 de kevesebb, mint 4 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)

Az utoljára beadott dózis egytizedét kell beadni!

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja legalább 3 héttel meghaladta (vagyis több mint 4 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)

A kezelést előlről kell kezdeni! (az egyénileg meghatározott kezdő dózissal)

 

Időpont túllépésegyhetes intervallumokban adott injekciókból álló fenntartó terápia esetén

Ha kivételes esetben anégyhetes intervallumot túllépjük, a dózist az alábbi séma szerint kellmódosítani:

 

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja maximum 2 héttel meghaladta (vagyis 4-6 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)

Az utoljára beadott dózis háromnegyedét kell beadni!

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja 2-4 héttel meghaladta (vagyis több mint 6, de kevesebb, mint 8 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)

Az utoljára beadott dózis felét kell beadni!

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja 4-6 héttel meghaladta (vagyis több mint 8, de kevesebb, mint 10 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)

Az utoljára beadott dózis egynegyedét kell beadni!

A beadási intervallumot a következő injekció beadásának időpontja legalább 6  héttel meghaladta (vagyis több, mint 10 hét telt el az előző injekció beadásától számítva)

A kezelést előlről kell kezdeni! (az egyénileg meghatározott kezdő dózissal)

 

Adóziscsökkentést követően ismételten emelni kell a dózist az egyénilegmegállapított vagy ajánlott fenntartó dózis eléréséig. A dózis emelését azadagolási séma szerint kell végezni, (3-tól) 7 napos intervallumokban fenntartókezelésnél, illetve hetenkénti injekciók formájában kezdő kezelés esetében.

 

Párhuzamosanvégzett terápia méh- és darázscsípés allergia esetén:

 

A VENOMENHAL Méh por ésoldószer oldatos injekcióhoz és a VENOMENHAL Darázs por és oldószer oldatosinjekcióhoz gyógyszerkészítmények összekeverése nem javasolt. Azoknak abetegeknek, akik egyaránt allergiásak méhméregre és darázsméregre, egy időben,egyszerre csak egyféle rovarméreggel végzett terápia elkezdése javasolt. Amikora terápia során elérték a fenntartó dózist, megkezdhető a terápia a másikrovarméreggel is. A fenntartó kezelés során a különböző rovarmérget tartalmazóinjekciók beadása között legalább 2-3 nap szünetet kell tartani.

 

A kezelés tartama:

 

A VENOMENHAL Darázs por ésoldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerkészítménnyel végzett immunterápiát 3-5egymást követő éven keresztül, megszakítás nélkül kell végezni. Ez különösenlényeges azoknál a betegeknél, akiknek a kórelőzményében rovarcsípést követőenéletet veszélyeztető tünetegyüttes (anaphylaxia) szerepel. Speciálisrizikófaktorok megléte esetén javasolt a terápiát 5 évnél hosszabb ideigfolytatni, különösen mastocytosisos (megnövekedett hízósejt szám) vagyemelkedett szérum triptáz szintű betegek esetében, akiknek a tudomány jelenlegiállása szerint életük végéig tartó kezelés javasolt.

 


Adagolási séma a VENOMENHAL Darázs por és oldószer oldatos injekcióhozgyógyszerkészítménnyel végzett immunterápiához

Kezdő kezelés, gyorsított (rush) immunterápiásprotokoll szerint

 

Nap/ Dátum

Koncentráció

(mg/ml)

Dózis (ml)

Dózis (µg rovarméreg/injekció)

Injekció száma

Megjegyzés

 

 

 

 

 

 

 

0,0001

0,1

0,00001

1

 

 

 

 

 

 

 

Dátum

0,001

0,1

0,0001

2

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01

0,1

0,001

3

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

0,1

0,01

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05

0,05

5

 

 

 

 

 

 

 

Dátum

 

0,2

0,2

6

 

 

1,0

 

 

 

 

 

 

0,4

0,4

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,8

0,8

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

1,0

9

 

 

 

 

 

 

 

Dátum

 

0,2

2,0

10

 

 

10,0

 

 

 

 

 

 

0,4

4,0

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,8

8,0

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

10,0

13

 

 

 

 

 

 

 

Dátum

 

0,2

20,0

14

 

 

100,0

 

 

 

 

 

 

0,4

40,0

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,6

60,0

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,7

70,0

17

 

 

 

 

 

 

 

Dátum

 

0,8

80,0

18

 

 

100,0

 

 

 

 

 

 

0,9

90,0

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,0

100,0

20

 

 

 

 

 

 

 

A terápia folytatása afenntartó terápia dozírozási sémája szerint folytatódik 100μg/mlrovarméreg koncentrációjú oldattal (lásd adagolási sémát)


Adagolási séma a VENOMENHAL Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerkészítménnyelvégzett immunterápiához

Kezdő kezelés hetenkénti dózisemeléssel

Koncentráció

(μg/ml)

Dózis (ml)

Dózis (µg rovarméreg/injekció)

Injekció száma

Dátum

Megjegyzés

 

 

 

 

 

 

0,0001

0,1

0,00001

1

 

 

 

 

 

 

 

 

0,001

0,1

0,0001

2

 

 

 

 

 

 

 

 

0,01

0,1

0,001

3

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

0,1

0,01

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05

0,05

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

0,1

6

 

 

1,0

 

 

 

 

 

 

0,2

0,2

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,4

0,4

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05

0,5

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

1,0

10

 

 

10,0

 

 

 

 

 

 

0,2

2,0

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,4

4,0

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,05

5,0

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,1

10,0

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2

20,0

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,3

30,0

16

 

 

100,0

 

 

 

 

 

 

0,4

40,0

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,5

50,0

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,6

60,0

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,7

70,0

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,8

80,0

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,0

100,0

22

 

 

A kezdő koncentráció abőrteszt pozitivitást mutató koncentrációjának 100-ad-10-ed része A dózistóvatosan kell emelni! Az egyéni tolerancia a meghatározó!


 

Adagolási séma a VENOMENHAL Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz gyógyszerkészítménnyelvégzett immunterápiához

Fenntartó kezelés egyénileg meghatározott legmagasabbtolerált dózissal.

 

Az ajánlott fenntartó dózis 100μg rovarméreg/ml

 

(Az egyéni fenntartó dózis: _________ml a ____________μg/ml koncentrációjú oldatból.)

 

Injekció intervalumma

Dózis

(ml)

Dózis (µg rovarméreg/injekció

Injekció száma

Dátum

Megjegyzés

1 héttel a kezdő terápa után vagy a rush terápia után

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 héttel az előző injekció után

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 héttel az előző injekció után

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 héttel az előző injekció után

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A továbbiakban: 4 hetenként egy injekció

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,0*

100,0*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Az egyénilegmeghatározott legmagasabb fenntartó dózis kevesebb is lehet, mint 1.0mlinjekciós oldat (100μg/ml rovarméreg)

 

 


Felhasználás módja

 

Felhasználásra készallergén oldat előállítása bőrpróbához, valamint ambuláns kezdő immunterápiacéljára vagy fekvőbeteg osztályon végezhető gyors (rush) immunterápiához

 

A rovarméregliofilizátum feloldása

 

A rovarméreg, amelyet aVENOMENHAL Darázs por és oldószer oldatos injekcióhoz készítmény tartalmaz,liofilizáltan és vákuum alatt zárva kerül kiszerelése. Használat előtt aliofilizátumot maradéktalanul fel kell oldani. Feloldását célszerű közvetlenülfelhasználás előtt elvégezni. Ennek során steril tűvel és fecskendővel azoldószert tartalmazó injekciós üvegből 1,2 ml-t ki kell szívni és a 120 μgliofilizált rovarmérget tartalmazó üvegcsébe lassan, egyenletesen be kellfecskendezni.

Ezalatt az üvegcsét finomanmozgatni kell, hogy tartalma teljesen feloldódjon.

Az üvegcsét felrázni nemszabad, a teljes oldódásra feltétlenül figyelni kell! Az oldatban nemmaradhatnak vissza feloldatlan részecskék!

 

Oldás után ez az üvegcse 100 mg rovarmérget tartalmaz milliliterenként. Az elkészített 1.2mltérfogatú 100μg rovarméreg/ml koncentrációjú oldat felhasználhatóbőrteszthez vagy kezdő kezeléshez (Lásd 1. ábra) való hígítások előállítására,vagy felhasználásra kész a fenntartó kezeléshez (Lásd: 2. ábra). Az oldatotközvetlenül felhasználás előtt ajánlott elkészíteni.

 

Az injekciós üveg címkéjén azalábbiak szerepelnek:

 • a gyártási (sorozat) szám
 • a liofilizált rovarméreg lejáratának dátuma

továbbákét üres rubrikának, amelyekbe a

 • rovarméreg feloldásának időpontját,
 • rovarméreg-oldat lejáratának időpontját

kellfeltüntetni.

Ez utóbbi két időpontot akezelőorvosnak kell kitöltenie.

 

Hígítási sorelkészítése bőrteszthez és kezdő immunterápiához

 

A feloldott rovarméregbőlmind a bőrpróbákhoz, mind immunterápia céljára hígítási sort kell készíteni. Ecélból a Humán albuminVenomenhal oldószer oldatos injekcióhoz 1x, 10x  nevű gyógyszerkészítményt kell használni, amely tízinjekciós üveget tartalmaz, egyenként 4,5ml azonos oldószerrel.

A Humán albumin Venomenhaloldószer oldatos injekcióhoz 1x, 10x  csomagolásaüres címkéket is tartalmaz, az egyes üvegcsék tartalmának azonosíthatósága ésjelzése érdekében. Az előnyomtatott rubrikákban a következőket kellfeltüntetni:

 

 • a méreg fajtája (méh vagy darázs)
 • koncentrációja (mg /ml-ben megadva).
 • a hígítás elkészítésének időpontja
 • a hígítás lejárati ideje.

 

Az esetleges tévesztéseket elkerülendő, az egyesüvegcséket még a hígítási sorok elkészítése előtt célszerű felcímkézni ésmegjelölni.

A hígítások lejárati ideje nem haladhatja meg atörzsoldat vagy a liofilizált rovarméreg lejárati idejét.

Ahígítási sort az alábbiak szerint kell elkészíteni:

 

1.       A feloldott rovarmérgettartalmazó törzsoldatból, amely 100 mg/ml rovarmérgettartalmaz, steril, megfelelően kalibrált fecskendő és steril tű segítségével0,5ml -t ki kell szívni, és egy 4,5ml oldószert tartalmazó üvegcsébeinjektálni.

       =>A kapott koncentráció:10 mg rovarméreg/ml

2.       Az előbbi üvegcséből, amely 10mg/ml rovarmérget tartalmaz, a fentiekben leírtak szerint

       0,5 ml -t ki kell szívni, és egy4,5 ml oldószert tartalmazó üvegcsébe injektálni.

       =>A kapott koncentráció: 1mg rovarméreg/ml

3.       Az előbbi üvegcséből, amely 1mg/ml rovarmérget tartalmaz, a fentiekben leírtak szerint

       0,5 ml -t ki kell szívni, és egy4,5 ml oldószert tartalmazó üvegcsébe injektálni.

       =>A kapott koncentráció:0.1 mg rovarméreg/ml

4.       Az eljárást addig kellismételni, míg az oldat koncentrációja a 0,0001 mgrovarméreg/ml hígítást vagy a szükséges még nagyobb hígítást el nem éri (lásd a1. ábrát is).

 

Minden hígítási lépésnél azinjekciós üveget finoman mozgatni kell, hogy tartalma teljesen feloldódjon.

Azinjekciós üveget felrázni nem szabad!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 0.5ml

 

 

 

 

                   1.2ml                                                                                      0.5ml                  0.5ml 0.5ml                   0.5ml                    0.5ml                 0.5ml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                Jól össze kell keverni!

                                         Liofilizált                                 Felrázni nem szabad!       4.5ml                   4.5ml                      4.5ml                    4.5ml                   4.5ml                    4.5ml          további

                                         Rovarméreg                                                                                                                 oldószer                                     oldószer                                   oldószer                                           oldószer                                   oldószer                                           oldószer                    hígítások

 

 

 

                          1.2ml            Törzsoldat                                    Koncentráció:     Koncentráció:    Koncentráció:    Koncentráció:   Koncentráció:    Koncentráció:

                        oldószer          100μg/ml                                          10μg/ml                   1μg/ml                0.1μg/ml            0.01μg/ml          0.001μg/ml         0.0001μg/ml

                                              rovarméreg

 

 

   Feloldás                     Hígítás

 

1.Ábra: Felhasználásra kész oldat előállítása bőrteszthez és kezdő terápiához(ambuláns kezdő immunterápia, vagy fekvőbeteg osztályon végezhető gyorsimmunterápia)

 

 

 

 

 

 

                                                                                               Oldjafel a rovarmérget

 

 

                                                                                                                                     Fenntartókezeléshez szívjon fel 1ml-t

          Szívjon fel a fecskendőbe                                                                                aterápiás oldatból

          1.2ml oldószert

          és fecskendezze be

 a liofilizátumhoz

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                    Liofilizált                                                   Jól össze kell

                                                                    Rovarméreg                                                                                           keverni

                                                                      120μg                                                    Felrázni

                                                                                                                                   nem szabad

 

 

 

                                            1.2ml              Rovarmérget                        Terápiás oldat

                                            oldószer         tartalmazó ampulla              100μg/ml rovarméreggel

 

2.Diagramm: Felhasználásra kész oldat előállítása fenntartó terápiához


Dózismódosítás felerősödött reakciók esetén

 

Enyhe helyi reakció

Az injekció beadási helye körül képződő duzzanat átmérője 5-10 cm közé esik.

 

Dózisemelés nem javasolt, Az előző injekció dózisát kell beadni ismételten.

Súlyosabb helyi reakciók:

Az injekció beadási helye körül képződő duzzanat átmérője meghaladja a 10 cm-t.

Az utoljára beadott dózis háromnegyedével megegyező dózist kell beadni!

Enyhe szisztémás reakciók:

Az utoljára beadott dózis felével megegyező dózist kell beadni! Majd a terápiás dózisokat lépcsőzetesen kell emelni köztes lépések beiktatásával a séma szerint.

Súlyos szisztémás reakció

Az utoljára beadott dózis egytizedével megegyező dózist kell beadni! Majd a terápiás dózisokat lépcsőzetesen kell emelni köztes lépések beiktatásával a séma szerint.

 

Súlyos szisztémás reakció vagyanafilaxiás sokk esetén felül kell vizsgálni a terápia indokoltságát.

Súlyosszisztémás reakciót követően biztonsági okokból a terápia folytatása esetén aterápiát előlről kell kezdeni.

 

Mellékhatásokkezelése

 

Mellékhatás súlyossága

Tünetek

Kezelés

Fokozott helyi reakció

 

A beadási hely körüli duzzanat átmérője meghaladja a

10 cm-t.

 

Bőrvörösség és duzzanat a teszt alkalmazásának helyén (csalángöb átmérő > 5cm)

 

1. A további allergén felszívódás csökkentése érdekében leszorítás elhelyezése az injekció helyétől proximálisan

2. Az allergéndepó körül- és aláfecskendezése 1-2 ml 0.1mg/ml hígítású adrenalin oldattal, megfelelő térfogatú 0.9% NaCl tartalmú injekcióban.

3. Lokálisan szteroid tartalmú krém alkalmazása

4. Szükség esetén per os antihisztamin adása

 

Elengedhetetlen a beteg további megfigyelése!

Enyhe-középsúlyos- szisztémás reakció

 

kiterjedt bőrvörösség, generalizált urticaria, viszketés betegségérzet- rosszullét, Quincke-ödéma, dyspnoe, asthma bronchiale, gégeödéma, , kardiovaszkuláris zavarok

1.A további allergén felszívódás csökkentése érdekében leszorítás elhelyezése az injekció helyétől proximálisan

2.Vénás kanül behelyezése

3. Antihisztamin intravénás adása

4. Vízoldékony glükokortikoidok adása intravénásan

 (250 mg prednizolon vagy ekvivalens dózis, az állapottól függően esetleg több is, maximum 2g/24óra összdózisig)

5. Bronchospasmus jeleinél β 2-szimpatomimetikum aerosol inhalálása   és/vagy aminofillin (250-500 mg) lassú intravénás adása

 

Folyamatos pulzus és vérnyomás kontroll !

Súlyos szisztémás reakció,

anafilaxiás sokk

Figyelmeztető tünetek:

A nyelven és a nyelv alatt, a torokban , a tenyereken és talpakon jelentkező égő érzés, test szerte viszketés, forróságérzet.

 

Röviddel ezután: Cyanosis, sokk, hypotenzio, tachycardia, bronchus obstrukció, eszméletvesztés

 

Az életmentő beavatkozást azonnal meg kell kezdeni!

1.Azonnal lassú intravénás injekció formájában 0.1mg/ml hígítású adrenalin injekció beadása (0,9% NaCI oldatban): 1 - 5 ml mennyiségben vagy szükség szerint nagyobb mennyiségben is Amennyiben a jelzett koncentrációban nem áll rendelkezésre, 0,1 - 0,5 ml-t kell az 1 mg/ml adrenalin hígításból beadni. Az adrenalin beadandó összmennyiségét mindkét esetben a helyzet súlyossága szabja meg, általában 0,1 -0,5 mg közé esik. Pulzusszám ellenőrzés, a beteg lefektetése, alsó végtagjainak felpolcolása, fejének oldalra fordítása (aspiráció megelőzésére) feltétlenül szükséges.

Vigyázat : arrhythmia jelentkezhet !

2. Antihisztamin intravénás adása

3. Nagy adag (250-1000 mg) glükokortikoid intravénás adása

4. A tünetek elhúzódása esetén volumenpótlás (500 ml infúziós oldat), azt megelőző Promit plazma (dextrán) injekcióval, esetleg humánplazma oldat, vagy fiziológiás konyhasóoldat adása szükséges dopaminnal (10 µg/kg/perc) vagy adrenalinnal (5 mg/kg/perc)

 

Vigyázat: β-blokkolóval kezelt betegek esetén a 2. - 4. pontok sorrendjét fel kell cserélni!

 

5. Szükség esetén 10-15 percenként további 0,1 - 0,5 ml 1mg/ml koncentrációjú adrenalint kell szubkután vagy intramuszkulárisan beadni.

6. Amennyiben szükséges, mint kardiopulmonáris reanimáció, oxigén belélegeztetés, szívmasszázs, broncholitikumok, aminofillin adása az általánosan elfogadott sokkelhárító terápia keretei között.

 

Folyamatos pulzus- és vérnyomás ellenőrzés szükséges!

 

Afenti dózisokat gyermekek esetében az életkornak és a testsúlynak megfelelőencsökkenteni kell!

 

Túladagolás

 

Atúladagolásnak fokozott reakció, akár anafilaxiás sokk lehet a következménye.

 

FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

 

Farmakodinámiás tulajdonságok

 

Farmakoterápiáscsoport:

ImmunterápiaAllergének, Rovarok      ATC kód: V01AA07

(Allergiásbetegségek vizsgálatához használt szerek ATC kód: V04CL)

 

Allergén kivonat. Liofilizált rovarméreg kivonat Darázsméregallergia diagnosztizálásra és specifikus immunterápiájára(hiposzenzibilizáció).

 

Az alábbi immunológiai megállapítások ahatóanyag feltételezett hatásmechanizmusára utalnak:

 

·        AT-sejtes immunválasz átstrukturálódása allergén specifikus Th0 és Th1limfociták fokozott képződésével.

·        IgGantitestek képződése

·        Amediátor-felszabadító sejtek reaktivitásának csökkenése.

 

Farmakokinetikai tulajdonságok

 

Nem ismertek.

 

Inkompatibilitások

 

Kompatibilitásivizsgálatok hiányában ez a készítmény nem keverhető más gyógyszerkészítménnyel.

 

Megjegyzés: X egy keresztes, erős hatásúszer.

Osztályozás: II./2 csoport

Korlátozott érvényűorvosi rendelvényhez kötött, szakorvosi kórházi diagnózist követően folyamatosszakorvosi ellenőrzés mellett alkalmazható gyógyszer (Sz).

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!