Viandros 50 mg filmtabletta (8x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZÁLÓ SZÁMÁRA

 

VIANDROS 50 mg filmtabletta

VIANDROS 100 mg filmtabletta

szildenafil-citrát

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

 

-               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége     lehet.

-               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-               Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára     ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-               Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt        mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.           Milyen típusú gyógyszer a Viandrosés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.           Tudnivalók a Viandros szedéseelőtt

3.           Hogyan kell szedni a Viandros-t?

4.           Lehetséges mellékhatások

5.           Hogyan kell a Viandros-t tárolni?

6.           További információk

 

 

1       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VIANDROS ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN          ALKALMAZHATÓ?

 

A  Viandros az úgynevezett 5. típusú foszfodieszteráz(PDE5)-gátlók új gyógyszercsaládjának első tagja. Nemi izgalom során ahímvessző ereinek simaizomzatát elernyesztve, a barlangos testbe beáramló vérmennyiségének növelésével segíti elő a merevedést.  Viandros csak szexuálisizgalom hatására hat kedvezően a merevedés kialakulására. Ne szedjen  Viandros-t,ha Önnek nincs merevedési zavara. Ne szedjen  Viandros-t, ha Ön nő.

 

A Viandros tabletta a férfiak hímvessző-merevedésizavarainak - a köznyelvben gyakran impotenciaként említett állapot - kezeléséreszolgáló készítmény. A hímvessző-merevedési zavarban szenvedő férfiak nemképesek a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, ill.fenntartani.

 

 

2.      TUDNIVALÓKA VIANDROS SZEDÉSE ELŐTT

 

Neszedje a Viandros-t

 

-               Ha Ön ún. nitrát készítményeketszed, mivel egyidejű alkalmazásuk potenciálisan veszélyes          vérnyomáscsökkenéstokozhat. Mondja el orvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi,         melyeketgyakran alkalmaznak az angina pektorisz (mellkasi fájdalom) enyhítésére. Ha nem           biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

-               Ha Ön bármilyennitrogén-monoxid-donor gyógyszert, mint például amil-nitritet, szed, mivel          kombinációjukpotenciálisan veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.

-               Ha allergiás (túlérzékeny) aszildenafilra vagy a Viandros egyéb összetevőjére.

-               Ha Önnek súlyos szív- vagymájbetegsége van.

-               Ha Önnek nemrégiben volt szélütése(agy keringési zavara), szívrohama vagy, ha alacsony a           vérnyomása.

-               Ha Önnek bizonyos, ritkánelőforduló örökletes szembetegsége van (pl. retinitisz pigmentóza).

 

-               ha valaha előfordult Önnélnem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia miatt fellépő           látásvesztés.

 

AViandros fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

Közöljekezelőorvosával

-               ha Ön sarlósejtes vérszegénységben(vörösvérsejt-rendellenesség), leukémiában (a    fehérvérsejtek rosszindulatúdaganata), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved,

-               ha a hímvesszője rendellenesalakú, vagy, ha ún. Peyronie-betegségben szenved,

-               ha Önnek problémái vannak aszívével. Ebben az esetben orvosának kell alaposan   megvizsgálnia, hogy szívealkalmas-e a szexuális tevékenységgel járó többletterhelés    elviselésére,

-               ha Önnek aktív gyomorfekélye vagyvérzészavara (pl. hemofíliája) van.

-               ha látása hirtelen romlik vagylátásvesztést tapasztal, hagyja abba a Viandros szedését és      azonnalforduljon orvosához.

 

A Viandros nem alkalmazható más, a merevedési zavarokkezelésére szolgáló kezeléssel együtt (szájon át történő vagy helyi.kezelés)

 

Különlegesszempontok a gyermekek és serdülőkkezelésekor

AViandros nem adható 18 éves kor alatti egyéneknek.

 

Különlegesszempontok a vese- vagy májbetegek kezelésekor

Közölje orvosával, ha Ön vese- vagy májbeteg.Előfordulhat, hogy az orvosa alacsonyabb adagot ír elő Önnek.

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Viandros tabletta módosíthatja egyes gyógyszerekhatásait, főképpen a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmazott készítményekét.Sürgősségi ellátás esetében feltétlenül tájékoztasson valakit az Önt ellátóegészségügyi szakszemélyzet közül, hogy Ön Viandros-t vett be, és azt is, hogymikor vette be. Kizárólag abban az esetben szedhet más gyógyszereket a Viandrosalkalmazásának ideje alatt, ha ezt kezelőorvosa engedélyezte.

 

Ne vegyen be Viandros-t, ha ún. nitrát készítményeket szed,mivel ezen készítmények kombinációja potenciálisan veszélyesvérnyomáscsökkenést okozhat. Mindig mondja el kezelőorvosának vagygyógyszerészének, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakranalkalmazzák az angina pektorisz (vagy "mellkasi fájdalom")kezelésére.

 

Ne vegyen be Viandros-t, ha olyan gyógyszert szed,mint az ún. nitrogénmonoxid-donorok, például az amil-nitrit, mivelkombinációjuk potenciálisan veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.

 

Ezeket a szereket gyakran alkalmazzák az anginapektorisz (vagy "mellkasi fájdalom") kezelésére. A Viandros tablettaezekkel a gyógyszerekkel együtt NEM alkalmazható.

 

Amennyiben ún. proteázgátló gyógyszert szed, pl. a HIVokozta fertőzés kezelésére, úgy előfordulhat, hogy az orvos a Viandroslegkisebb adagjával (25 mg) kezdi el Önnél a kezelést.

 

Néhány, magas vérnyomás vagy prosztata megnagyobbodáskezelésére alfa-blokkolót szedő betegnél szédülés és ájulásérzés jelentkezhet,amit a gyors felüléskor vagy felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás okozhat.Ezek a tünetek, melyek néhány olyan betegnél jelentkeztek, akik Viandros-t ésalfa-blokkolót szedtek egyidejűleg, legnagyobb valószínűséggel a szildenafilalkalmazását követő

4 órán belül fordulnak elő. Annak érdekében, hogy atünetek jelentkezésének valószínűsége csökkenjen, az alfa-blokkoló gyógyszerétÖnnek rendszeres napi adagban kell bevennie, mielőtt elkezdené szedni a Viandros-t.Kezelőorvosa ebben az esetben lehet, hogy alacsonyabb (25 mg-os) adaggal kezdiel a Viandros kezelést.

 

AViandros egyidejű bevételebizonyos ételekkel vagy italokkal

 

A Viandros bevehető étkezés közben vagy attólfüggetlenül is, azonban azt tapasztalhatja, hogy a Viandros hatása későbbjelentkezik, ha azt bőséges étkezés közben veszi be.

 

Az egyidejűleg fogyasztott alkohol átmenetilegmegakadályozhatja a hímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának maximáliskihasználása érdekében lehetőleg ne fogyasszon nagy mennyiségű alkoholt a Viandrostabletta bevétele előtt.

 

Terhességés szoptatás

AViandros alkalmazása nőknek nem javallt.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Viandros szédülést okozhat és befolyásolja a látást.Tisztában kell lennie azzal, hogy milyen hatással van Önre a Viandros tabletta,mielőtt a volánhoz ülne vagy gépet kezelne.

 

Fontosinformációk a Viandros egyesösszetevőiről

A Viandros 50 mg és 100 mg filmtabletta filmbevonatalaktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.      HOGYANKELL SZEDNI A VIANDROS-T?

 

A Viandros-t mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét. A szokásos kezdő adag: 50 mg.

 

Ne vegyen be Viandros-tnaponta egynél több alkalommal!

 

A Viandros tablettát kb. 1 órával a tervezett nemiaktus előtt vegye be! A tablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le!

 

Ha a Viandros alkalmazása során annak hatását túlerősnek vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

A Viandros kizárólag szexuális ingerlés esetén segítielő a hímvessző merevedését. A Viandros hatásának kialakulásához szükséges időegyénenként változó, de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőségesétkezés alkalmával bevett Viandros hatása ennél hosszabb idő elteltéveljelentkezik.

 

Abban az esetben, ha a Viandros szedése ellenére semsikerül megfelelő merevedést elérnie, vagy annak időtartama nem elegendő a nemiaktus befejezéséhez, forduljon kezelőorvosához.

 

Haaz előírtnál több Viandros-t vettbe

A mellékhatások számának növekedését és súlyosbodásáttapasztalhatja. 100 mg-nál nagyobb adag bevétele nem fokozza a gyógyszerhatását.

 

Ne vegyen be több tablettát annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek!

Amennyibenaz előírtnál többet vett be, forduljon orvosához.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítményalkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 

4.      LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Viandros is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Viandros alkalmazásávalkapcsolatban jelentett mellékhatások általában enyhe-, vagy közepessúlyosságúak és rövid ideig tartanak.

 

Hamellkasi fájdalma van közösülés közben vagy azt követően:

-               Helyezkedjen félig ülő helyzetbe,és próbáljon meg lazítani.

-               Ne alkalmazzon nitrátkészítményeket a mellkasi fájdalomenyhítésére!

-               Azonnal hívja fel kezelőorvosát.

 

Minden gyógyszer, köztük a Viandros is okozhatallergiás reakciókat. Azonnal hívja fel kezelőorvosát, ha a Viandros bevételétkövetően a következő tünetek közül bármelyiket észleli: hirtelen fellépő sípolólégzés, nehézlégzés vagy szédülés, a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torokduzzanata.

 

A Viandros bevételét követően beszámoltak tartós, néhafájdalmas merevedésről. Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressenfel egy orvost.

 

Ha hirtelen látáscsökkenést vagy látásvesztésttapasztal, hagyja abba a Viandros szedését és azonnal hívja fel kezelőorvosát.

 

Nagyongyakori mellékhatás (10 betegből többmint 1-et érint)

fejfájás.

 

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-et érint):

arckipirulás, emésztési zavar, látászavarok (aszínlátás zavara, fényérzékenység, homályos látás vagy a látásélességcsökkenése), orrdugulás és szédülés.

 

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-et érint):

hányás, bőrkiütés, szemfenéki vérzés, a szemirritációja, kötőhártya bevérzés/piros szem, szemfájdalom, kettőslátás,szokatlan érzés a szemben, szabálytalan vagy gyors szívverés, izomfájdalom,álmosság, a tapintási érzékelés csökkenése, forgó jellegű szédülés, fülcsengés,hányinger, szájszárazság, mellkasi fájdalom és fáradtság.

 

Ritkamellékhatások (10 000 betegből1-10-et érint):

magasvérnyomás, alacsony vérnyomás, ájulás, szélütés, orrvérzés és a halláshirtelen romlása vagy elvesztése.

 

A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok soránjelentett további mellékhatások:

erős szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, hirtelenhalál, szívroham vagy az agyi vérellátás részleges, átmeneti csökkenése.Ezeknek a férfiaknak többnyire, de nem mindegyik esetben szívproblémái voltak agyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani, hogy ezek az esetekközvetlenül a Viandros hatásának tulajdoníthatók-e. Görcsrohamok eseteiről ésazonnali orvosi ellátást igénylő, kiütéssel, hólyagokkal, hámló bőrrel ésfájdalommal járó bőrreakciókról szintén beszámoltak.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.      HOGYANKELL A VIANDROS-T TÁROLNI?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb30 °C-on tárolandó.

Anedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Viandros-t.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.      TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Viandros

 

-               A készítmény hatóanyaga aszildenafil. Egy tabletta 50 mg, illetve 100 mg szildenafilt tartalmaz (citrátformájában).

-               Egyéb összetevők:

         -     Tablettamag:mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát,                                      kroszkarmellóz-nátrium,magnézium-sztearát, hipromellóz

         -     Filmbevonat:hipromellóz, titán-dioxid (E 171), laktóz-monohidrát (tejcukor), triacetin,              indigokárminalumínium lakk (E 132).

 

Milyena Viandros külleme és mittartalmaz a csomagolás

 

Viandros50 mg filmtabletta

A Viandros filmtabletta kék színű, mandula alakú,mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta,, egyik oldalán „50"jelzéssel, a másik oldalán sima.

 

Dobozonként 4, 8, ill. 12 darab tablettát tartalmaz buborékcsomagolásban.

 

Viandros100 mg filmtabletta

A Viandros filmtabletta kék színű, mandula alakú,mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta,, egyik oldalán „100"jelzéssel, a másik oldalán sima.

 

Dobozonként 4, 8, ill. 12 darab tablettát tartalmazbuborékcsomagolásban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

Medyland Kft.

H-2097 Pilisborosjenő

Ady Endre u.1

Magyarország

 

Gyártó:

 

Meditop Gyógyszeripari Kft.

H-2097 Pilisborosjenő

Ady Endre u. 1.

Magyarország

 

Viandros50 mg filmtabletta

OGYI-T-21809/01 4x

OGYI-T-21809/02 8x

OGYI-T-21809/03 12x

 

Viandros100 mg filmtabletta

OGYI-T-21809/04 4x

OGYI-T-21809/05 8x

OGYI-T-21809/06 12x

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011. 08. 08.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!