Zyprexa 5 mg bevont tabletta (28x)

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a ZYPREXA ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A ZYPREXA olanzapin hatóanyagot tartalmaz. A ZYPREXA az ún. antipszichotikumokcsoportjához tartozik ésa következő állapotokkezelésére használatos:
- Skizofrénia, melynektünetei közé tartozik olyan dolgok hallása, látása, vagyérzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottáválás. Az ebben a betegségben szenvedő betegek lehetnek nyomott hangulatúak,feszültek vagy nyugtalanok.
- Közepes fokú, illetve súlyos mániás epizód kezelésére is alkalmazható,melynek tünetei: izgatottság vagy szélsőséges jókedv.
Kimutatták, hogy a ZYPREXA megelőzi a fenti tünetek visszatérését azoknál abipoláris zavarban szenvedő betegeknél, akik a mániás epizód során reagáltak azolanzapin-kezelésre.
2. Tudnivalók a ZYPREXA alkalmazása előtt
Ne szedje a ZYPREXA-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőire. Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés, viszketés,arc- vagy ajakduzzadás vagy légzési nehézség. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyettapasztalt.
- ha Önnél korábban a zöldhályog bizonyos formáját (emelkedett szemnyomást)állapították meg.
Figyelmeztetések és óvintézkedések:
A ZYPREXA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A ZYPREXA használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedő idősbetegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
- Az ilyen típusú gyógyszerek okozhatnak szokatlan mozgásokat elsősorban az arcvagy a nyelv izmaiban. Ha a ZYPREXA kezelés elkezdését követően ilyet észlel,értesítse kezelőorvosát.
- Az ilyen készítmények nagyon ritkán okozhatnak lázat, szaporább légzést,verejtékezést, izommerevséget és aluszékonyságot vagy álmosságot. Ha ezeket atüneteket észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- ZYPREXA-t alkalmazó betegeknél tapasztaltak testtömeg-növekedést. Önnek éskezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét. Szükségesetén fontolja meg, hogy dietetikushoz fordul vagy diétát tart.
- ZYPREXA-t alkalmazó betegeknél tapasztaltak magas vércukorszintet és magasvérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin). Kezelőorvosának ellenőrizniekell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírjainak szintjét a ZYPREXA alkalmazásánakelkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.
- Közölje kezelőorvosával, ha az Ön vagy valamelyik családtagja kórtörténetébenvérrögök kialakulása szerepel, mivel az ilyen típusú gyógyszereket kapcsolatbahozták vérrögök kialakulásával.
Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, értesítsekezelőorvosát, mihelyt lehetséges:
- Agyi érkatasztrófa vagy átmeneti agyi keringési zavar (agyi keringési zavarátmeneti tünetei)
- Parkinson-kór
- Prosztata megbetegedés
- A bélmozgások leállása (paralitikus ileusz)
- Máj- vagy vesebetegség
- Vérkép rendellenességek
- Szívbetegség
- Cukorbetegség
- Görcsrohamok
Ha Ön demenciában szenved, Ön vagy gondviselője/rokona közölje kezelőorvosával,ha korábban volt már szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara.
Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmelkísérheti vérnyomását.
Gyermekek és serdülők
A ZYPREXA alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél.
Egyéb gyógyszerek és a ZYPREXA
A ZYPREXA-kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert csak akkor szedjen, hakezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti őket. Álmos lehet, ha a ZYPREXA-tdepresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagy altatókkalegyütt alkalmazza.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen tudassa kezelőorvosával, ha az alábbiakat szedi:
- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek
- karbamazepint (epilepszia elleni készítmény és hangulatstabilizáló)fluvoxamint (depresszió elleni készítmény) vagy ciprofloxacint (antibiotikum)szed - szükség lehet a ZYPREXA adagjának megváltoztatására
A ZYPREXA egyidejű bevétele alkohollal
ZYPREXA-kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt, mert a ZYPREXA és az alkoholegyüttesen álmosságot okozhat.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljenkezelőorvosával.Szoptatás ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel kismennyiségű ZYPREXA átkerülhet az anyatejbe.
A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknekédesanyja ZYPREXA-t szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó háromhónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság,izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülöttgyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa orvosát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A ZYPREXA szedésekor felléphet álmosság. Ha álmosságot észlel, ne vezessenautót és ne kezeljen veszélyes gépeket. Értesítse kezelőorvosát.
A ZYPREXA laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert
3. Hogyan kell szedni a ZYPREXA-t?
A készítményt mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány ZYPREXA tablettát szedjen, és mennyiideig folytassa a kezelést. A ZYPREXA adagja 5 mg-20 mg naponta. Beszéljenkezelőorvosával, ha a tünetei visszetérnek, de ne hagyja abbba a ZYPREXAszedését, hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.
Naponta egyszer, kezelőorvosa útmutatása szerint vegye be a ZYPREXA tablettát.Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a tablettáit. Étkezés nembefolyásolja a gyógyszer bevételt. A ZYPREXA bevont tabletta szájon keresztülalkalmazandó. A ZYPREXA tablettát kevés vízzel, egészben nyelje le.
Ha az előírtnál több ZYPREXA-t vett be
Azok a betegek, akik az előírtnál több ZYPREXA-t vettek be, a következőtüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavar,szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és tudatzavar. Egyébtünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint akövetkező tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevségés aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb szívverés, félrenyelés, magas, ill.alacsony vérnyomás, szívritmuszavar. Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy akórházat, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja. Mutassa meg az orvosnakgyógyszere dobozát.
Ha elfelejtette bevenni a ZYPREXA-t
Vegye be a következő tablettát, mihelyt eszébe jut. Ne vegyen be kétszeresadagot ugyanazon a napon.
Ha idő előttabbahagyja a ZYPREXA szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogymindaddig folytassa a ZYPREXA szedését, amíg azt kezelőorvosa javasolja.
Ha hirtelen abbahagyja a ZYPREXA szedését, előfordulhat verejtékezés,álmatlanság, remegés, nyugtalanság vagy hányinger és hányás. Kezelőorvosajavasolhatja az adagok fokozatos csökkentését a kezelés befejezése előtt.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:
- szokatlan mozgások (gyakori mellékhatás, 10-ből legfeljebb 1 betegnéljelentkezhet), különösen az arcon és a nyelv izmainál;
- vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás, 100-ból legfeljebb 1 betegnéljelentkezhet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartozik az alsóvégtag duzzanata, fájdalma és pirossága), melyek a vérereken át eljuthatnak atüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közülbármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz;
- láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság ill.álmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből egynél több betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: testtömeg-növekedés, álmosság és a prolaktinszintek emelkedése avérben. A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassúszívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Eztöbbnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: bizonyos vérsejtek és keringő zsírok szintjének változásai, továbbá akezelés korai szakaszában a májenzimszintek átmeneti emelkedése; a cukorszintnövekedése a vérben és a vizeletben, a húgysav- és a kreatinin-foszfokinázszintemelkedése a vérben; az éhségérzés fokozódása; szédülés; nyugtalanság; remegés;szokatlan mozgások (diszkinéziák); székrekedés; szájszárazság; kiütés;erőtlenség; nagyfokú fáradtság; vízvisszatartás, mely a kezek, bokák vagy alábfejek duzzanatához vezet; láz, ízületi fájdalom és szexuális zavarok, mintpéldául a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavarférfiaknál.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet) közétartozik: túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés,kiütés); cukorbetegség vagy annak rosszabbodása, ami esetenkén ketoacidózissal(ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt;görcsrohamok, általában a kórelőzményben is szereplő görcsrohamokkal(epilepsziával); izommerevség vagy görcsök (beleértve a szemmozgásokét is);beszédzavarok; lassú szívverés; fényérzékenység; orrvérzés; hasi feszülés;emlékezetvesztés, vagy feledékenység; vizelet inkontinencia(vizeletvisszatartási képtelenség), vizelési képtelenség; hajhullás; amenstruációs ciklusok hiánya vagy rövidülése és az emlőkkel kapcsolatos eltérésférfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy kórosmegnövekedés.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek) közétartozik: a normál testhőmérséklet csökkenése; szívritmuszavar; tisztázatlan eredetű,hirtelen halál; hasnyálmirigy- gyulladás, mely súlyos hasi fádalmat, lázat éshányingert okoz; májbetegség, ami a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződéseformájában jelentkezik; izombetegség, tisztázatlan fájdalmak formájában;és ahímvessző tartós és/vagy fájdalmas merevedése.
Demenciában szenvedő idős betegeknél olanzapin szedésekor felléphet agyiérkatasztrófa, tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokúfáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír ésjárászavar. Néhány halálos kimenetű esetet is jelentettek ebben az adottbetegcsoportban.
A ZYPREXA-kezelés ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a ZYPREXA-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert.
A ZYPREXA az eredeti csomagolásban, fénytől és nedvességtől védve tartandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a ZYPREXA
- A készítmény hatóanyaga az olanzapin. Minden ZYPREXA tabletta 2,5 mg, 5 mg,7,5 mg, 10 mg, 15 mg vagy 20 mg olanzapint tartalmaz hatóanyagként. A pontosmennyiség a ZYPREXA tabletta dobozán látható.
- Egyéb összetevők
(tabletta mag) laktóz-monohidrát, hiprolóz, kroszpovidon, mikrokristályoscellulóz, magnézium-sztearát és (tabletta bevonat) hipromellóz, titán-dioxid(E171) és karnauba pálmaviasz.
- Ezeken felül a különböző hatáserősségű ZYPREXA tabletták a következőösszetevőket tartalmazzák:

Milyen a ZYPREXA külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A ZYPREXA 2,5 mg bevont tabletta fehér színű, "LILLY" és"4112" kódjelzéssel ellátva.
A ZYPREXA 5 mg bevont tabletta fehér színű, "LILLY" és"4115" kódjelzéssel ellátva.
A ZYPREXA 7,5 mg bevont tabletta fehér színű, "LILLY" és"4116" kódjelzéssel ellátva. A ZYPREXA 10 mg bevont tabletta fehérszínű, "LILLY" és "4117" kódjelzéssel ellátva. A ZYPREXA 15mg bevont tabletta világoskék színű.
A ZYPREXA 20 mg bevont tabletta rózsaszínű.
A ZYPREXA 28, 35, 56, 70 vagy 98 tablettát tartalmazó dobozokban kerülforgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!