Citrokalcium 300 mg tabletta (90x)

Package Leaflet

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Citrokalcium 100 mgtabletta

Citrokalcium 200 mgtabletta

Citrokalcium 300 mgtabletta

kalcium-citrát

 

Mielőttelkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezta gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Önkezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

·             Tartsameg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·             Továbbiinformációkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·             HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.            Milyentípusú gyógyszer a Citrokalcium tabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalóka Citrokalcium tabletta szedése előtt

3.       Hogyankell szedni a Citrokalcium tablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5        Hogyankell a Citrokalcium tablettát tárolni?

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer aCitrokalcium tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Akalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre szükség van a csontok képződéseés egészsége szempontjából. A kalcium a bélből szívódik fel, az egész testbeneloszlik és fontos szerepet játszik a szervezet működésében; az ideg-, az izom-és a szívműködésben, a véralvadásban, valamint számos hormon hatásánakkialakulásában is. Ahhoz, hogy mindez végbemenjen, a szövetekben elegendőmennyiségű kalciumnak kell lennie.

 

A Citrokalcium tablettaalkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:

·               kalciumhiánymegelőzésére és kezelésére,

·               másgyógyszerekkel együtt a csontritkulás megelőzésére és kezelésére,

·               D3-vitaminnalegyütt gyermek- és felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia) illetve angolkór(rahitisz) kezelésére.

 

 

2.       Tudnivalóka Citrokalcium tabletta szedése előtt

 

Neszedje a Citrokalcium tablettát:

·               haallergiás (túlérzékeny) a kalcium-citrátra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére,

·               haa vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia),

·               vizeletébensok kalcium ürül (hiperkalciuria),

·               vesebetegségbenszenved, beleértve a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis)és a csökkent veseműködést.

 

A Citrokalciumtabletta alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az előbb felsoroltakközül valamelyik eset vonatkozik Önre, és a tablettát csak akkor szedje, hakezelőorvosa azt javasolta.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

Bár avizelettel kiválasztott citrát a vesekőképződéssel szemben védő hatású,bizonyos állapotokban a hosszú ideig fennálló hiperkalciuria (vizeletében sokkalcium ürül) és a vesekőképződés közötti összefüggést nem szabad figyelmenkívül hagyni.

 

Egyébgyógyszerek és a Citrokalcium tabletta

Alumíniumtartalmú készítmények alkalmazása esetén különösen fontos, hogy konzultáljonkezelőorvosával.

Atablettát csak akkor szedje együtt D-vitamin tartalmú készítményekkel, ha aztkezelőorvosa javasolja.

 

Kérjük,ellenőrizze kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségével, hogy szedi, vagyszedte-e a következő gyógyszereket:

·               tiazidtípusú vízhajtó,

·               tetraciklinilletve kinolon típusú antibiotikum,

·               nátrium-fluorid,biszfoszfonátok, stroncium tartalmú készítmények,

·               kortikoszteroidok,

·               pajzsmirigyhormonok,

·               kolloidálisbizmut-szubcitrát,

·               estramustin(kemoterápiás szer).

 

Mivela kalcium csökkenti számos gyógyszer felszívódását, ezért a Citrokalcium tablettát

·               szájonát szedett biszfoszfonátok, vagy nátrium-fluorid (a csontritkulás kezelésébenalkalmazott gyógyszerek) szedése esetén legalább 3 órával azok alkalmazásaután,

·               fluorokinolon(antibiotikum) és az estramustin (kemoterápiás szer) szedése esetén 2 órávalazok bevételét megelőzően vagy azt követően,

·               pajzsmirigyhormonok(pl. levotiroxin) szedése esetén 4 órával azok bevételét megelőzően vagyazt követően,

·               avas, cink és stroncium tartalmú készítmények szedése esetén legalább 2 órávalazok bevételét követően,

·               kolloidálisbizmut-szubcitrát esetén 30 perccel a bizmut készítmény bevételétmegelőzően vagy azt követően,

·               tetraciklin(antibiotikum) szedése esetén legalább 2 órával a tetraciklin bevételeután, vagy legkevesebb 4‑6 órával annak bevétele előtt kell bevenni.

 

ACitrokalcium és ún. digitálisz készítmények (szívre ható gyógyszerek) együttesalkalmazása esetén mindig pontosan kövesse kezelőorvosa tanácsát.

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

A Citrokalcium tabletta egyidejű bevétele étellel vagyitallal

Atabletták bevehetők étkezés közben vagy az étkezések közötti időben.

Magasoxálsav, vagy fitinsav tartalmú ételek fogyasztása esetén (spenót, rebarbara,teljes kiőrlésű gabonafélék) az étkezés és a gyógyszer bevétele között legalább2 órának kell eltelnie.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

HaÖn terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

Akalcium szükséglet várandósság, szoptatás idején megnő; a napikalciumszükséglet (beleértve az élelmiszereket és az étrend-kiegészítőket)1000-1300 mg. Aterhesség alatt - amennyibenszükséges -, a kalciumpótlást úgy határozzák meg, hogy a napi teljes kalciumbevitelne haladja meg az 1500 mg-ot, ezért ne szedjen a javasolt napi adagnáltöbbet. A terhesség alatt a kalcium túladagolását kerülni kell, mivel az anyaiszervezet vérében folyamatosan fennálló magas kalcium szint károsan hat amagzat fejlődésére.

Bára kalcium kiválasztódik az anyatejbe, ennek az újszülöttre nincs káros hatása.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nemismert olyan hatás, melynek révén a Citrokalcium tabletta bevétele rontaná agépjárművezetéshez, gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

 

3.       Hogyankell szedni a Citrokalcium tablettát?

 

Ezta gyógyszert mindig a pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Önkezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. A napi adagegyénileg kerül megállapításra az életkor, a kalcium szükséglet, az egyébforrásból származó kalciumbevitel és a napi kalciumbevitelre vonatkozó klinikaiajánlásoknak megfelelően.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

Anapi adagot ajánlott 2-3 vagy akár 4 részre osztani. Az egyalkalommal bevett (egyszeri) dózis ne legyen több mint 500 mg. Akészítmény szokásos adagja:

 

Felnőtteknek:

Akészítmény szokásos adagja felnőtteknek általában 600 - 800 mg kalciumnaponta, több részre elosztva.

 

·               Citrokalcium100 mg tabletta: naponta 3-szor vagy 4-szer 2 tabletta (ami naponta600 mg, illetve 800 mg kalciumnak felel meg),

·               Citrokalcium200 mg tabletta: naponta 3-szor vagy 4-szer 1 tabletta (ami naponta600 mg, illetve 800 mg kalciumnak felel meg), vagy 2-szer 2 tabletta(ami naponta 800 mg kalciumnak felel meg),

·               Citrokalcium300 mg tabletta: naponta 2-szer 1 tabletta (ami naponta 600 mgkalciumnak felel meg).

 

Gyermekeknek:

Szokásosadagja gyermekeknek általában 400 - 600 mg kalcium naponta, több részreelosztva.

 

·               Citrokalcium100 mg tabletta: naponta 4-szer 1 tabletta (ami naponta 400 mgkalciumnak felel meg), vagy 3-szor 2 tabletta (ami naponta 600 mgkalciumnak felel meg),

·               Citrokalcium200 mg tabletta: naponta 3-szor 1 tabletta (ami naponta 600 mgkalciumnak felel meg),

·               Citrokalcium300 mg tabletta: naponta 2-szer 1 tabletta (ami naponta 600 mgkalciumnak felel meg).

 

ACitrokalcium tabletta étkezéstől függetlenül szedhető. A Citrokalcium 200 mgtablettán és Citrokalcium 300 mg tablettán lévő bemetszés csak a széttöréselősegítésére szolgál, amennyiben nem tudja a gyógyszert egészben lenyelni.

 

Apanaszok és tünetek megszüntetése érdekében szedje a gyógyszert a kezelőorvos,vagy a gyógyszerész által javasolt adagban és ideig. A Citrokalcium tabletta akalcium hiány megelőzésére és kezelésére és - amennyiben más gyógyszerekkel iskombinálják - az oszteoporózis (a csontok meggyengülése) megelőzésére éskezelésre használatos. Az utóbbi esetben a kezelés hosszú ideig is tarthat. Mivel akalciumpótlás szükségességét és mértékét az étkezési szokások (így elsősorban atejtermékek mennyisége) is jelentősen befolyásolják, amennyiben étkezésiszokásai jelentősen változnak, forduljon kezelőorvosához.

 

Ha az előírtnál több Citrokalcium tablettát vett be

Atúladagolás tünetei a hányinger, hányás, túlzott szomjúságérzés, nagymennyiségű vizeletürítés, kiszáradás vagy székrekedés lehetnek. Túladagolásgyanúja esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy az orvosi ügyelethez.

 

Haelfelejtette bevenni a Citrokalcium tablettát

Nevegyen be dupla adagot az elfelejtett tabletta pótlására.

 

Habármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez agyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Nemgyakori mellékhatások(1000 betegből 1-10 esetében észlelték) a vér kalciumszintjének jelentősemelkedése, úgynevezett hiperkalcémia (veseelégtelenségben, valamint nagyadaggal, hosszú ideig folytatott kezelés során), vagy a vizelet kalciumtartalmának nagyfokú növekedése, úgynevezett hiperkalciuria (a kezelés elsőhónapjai után, valamint veseelégtelenségben és nagy adaggal, hosszú ideigfolytatott kezelés során) jelentkezhet.

Nagyonritka mellékhatások (10 000betegből kevesebb, mint 1 beteg esetében észlelték): székrekedés, hányinger.

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5.       Hogyankell a Citrokalcium tablettát tárolni?

 

Citrokalcium100 mg tabletta, Citrokalcium 300 mg tabletta: Legfeljebb30°C-on tárolandó.

Citrokalcium200 mg tabletta: Legfeljebb25°C-on tárolandó.

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Adobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után neszedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mittartalmaz a Citrokalcium tabletta

 

Citrokalcium100 mg tabletta

·               Akészítmény hatóanyaga:475 mg kalcium-citrát (megfelel 100 mg kalciumnak) tablettánként.

·               Egyébösszetevők: kukoricakeményítő,sztearinsav, talkum

 

Citrokalcium200 mg tabletta

·               Akészítmény hatóanyaga:950 mg kalcium-citrát (megfelel 200 mg kalciumnak) tablettánként.

·               Egyébösszetevők: kukoricakeményítő,sztearinsav, talkum

 

Citrokalcium300 mg tabletta

·               Akészítmény hatóanyaga:1425 mg kalcium-citrát (megfelel 300 mg kalciumnak) tablettánként.

·               Egyébösszetevők: kukoricakeményítő,sztearinsav, talkum

 

 

Milyena készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Akészítmény külleme:

 

Citrokalcium100 mg tabletta:

Fehérszínű, hosszúkás tabletta.

 

Citrokalcium200 mg tabletta:

Fehérszínű, hosszúkás, egyik oldalán „CALCIUM” jelöléssel, másik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. Törésifelülete fehér vagy csaknem fehér színű.

Atablettán lévő bemetszés csak a széttöréselősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy akészítményt egyenlő adagokra ossza.

 

Citrokalcium300 mg tabletta:

Fehérszínű, hosszúkás, domború felületű, mindkét oldalán bemetszéssel, egyik oldalán mélynyomású „M/M”, másikoldalán „1200-1200” jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér vagycsaknem fehér színű.

Atablettán lévő bemetszés csak a széttöréselősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy akészítményt egyenlő adagokra ossza.

 

Acsomagolás tartalma:

 

Citrokalcium100 mg tabletta:

60vagy 90 db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkal lezárt fehér HDPEtartályban és dobozban.

 

Citrokalcium200 mg tabletta:

50,56, 60, 84, 90 vagy 100 db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkallezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

 

Citrokalcium300 mg tabletta:

60db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkal lezárt fehér HDPEtartályban és dobozban

90db tabletta fehér polipropilén kupakkal és polisztirol kupakbetéttel lezárt fehérHDPE tartályban és dobozban.

 

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

PharmaPatent Kft.

2000Szentendre, Szentlászlói út 44.

Magyarország

 

Gyártó

MeditopKft.

2097Pilisborosjenő, Ady Endre u. 1.

Magyarország

 

Citrokalcium 200 mg tabletta:

 

OGYI-T-7260/01                    50x

OGYI-T-7260/02                    100x

OGYI-T-7260/03                    90x

OGYI-T-7260/04                    56x

OGYI-T-7260/05                    60x

OGYI-T-7260/06                    84x

 

Citrokalcium100 mg tabletta:

 

OGYI-T-7260/07                    60x

OGYI-T-7260/08                    90x

 

Citrokalcium300 mg tabletta

 

OGYI-T-7260/09                    60x

OGYI-T-7260/10                    90x

 

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2013 február


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!