Presid 5 mg retard filmtabletta TT (100x)

Plendil 2,5 mg, ill

Presid2,5 mg retard tabletta

Presid5 mg retard tabletta

Presid10 mg retard tabletta

 

Mielőtt elkezdenégyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

E gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mertszámukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhezhasonlóak.

 

Milyen hatóanyagot ésmilyen segédanyagokat tartalmaz a Presid retard tabletta?

2,50mg, ill. 5,00 mg, ill. 10,0 mg felodipinum retard tablettánként.

Propil-gallát,mikrokristályos cellulóz, nátrium-sztearil-fumarát, hidrogénezett makro­gol-ricinolát,hidroxi-propil-cellulóz, laktóz, metil-hidroxipropil-cellulóz,alumínium-szilikát.

Bevonat:

Presid 2,5 mg retard tabletta:karnauba viasz, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E 171), makrogol 6000, metil-hidroxi-propil-cellulóz.

Presid 5 mg retard tabletta: karnauba viasz, sárga vas-oxid (E 172), vörösvas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), makrogol 6000,metil-hidroxi-propil-cellulóz.

Presid 10 mg retard tabletta: karnauba viasz, sárga vas-oxid (E 172), vörösvas-oxid (E 172), titán-dioxid (E 171), makrogol 6000,metil-hidroxi-propil-cellulóz.

 

Milyenbetegségben alkalmazható és hogyan hat a tabletta?

APresid a kálcium-antagonistáknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A kisebbvérerek tágításával csökkenti a vérnyomást. Nem befolyásolja hátrányosan aszívmű­ködést.

APreside-t magasvérnyomás kezelésére, továbbá – például fizikai megterhelésre,ill. stressz hatására jelentkező – mellkasi fájdalom oldására alkalmazzák.

Hatovábbi információkra van szüksége, forduljon kezelőorvosához.

 

Mikornem szabad a Presid retard tablettát alkalmazni?

Nemszabad szednie, amennyiben a gyógyszer bármely összetevőjével szemben ismerttúlérzé­kenysége van. Ezért kérjük, hogy jelezze orvosának, ha korábbanbármelyik gyógyszerrel kap­csolatban szokatlan tüneteket tapasztalt.

Gyermekkorbannem szedhető.

APresid-et nem szabad alkalmazni szívelégtelenség egyes fajtáiban, heveny szívin­fark­tusbanvagy szünet nélkül 15 percen át, esetleg annál tovább tartó és/vagy a szo­kásosnálerő­sebb mellkasi fájdalom esetén.

Kérjük,hogy minden egyéb betegségéről tájékoztassa orvosát. Májbetegség esetén eset­legkisebb adagok szükségesek. Ha Presid terápia ideje alatt teherbe esik, azonnaltájékoztassa orvosát, amint a terhesség kiderül.

Neszedje be az orvosságot, ha a csomagolás sérült vagy szakadt.

Orvosatudta nélkül ne szedje a Presid retard tablettát más betegségek kezelésére.

 

Szedhető-emás gyógyszerekkel együtt a készítmény?

APresid-kezelés hatása módosulhat más gyógyszerekkel való együttesalkalmazáskor, mint pl. bizonyos fekélyellenes szerek (cimetidin),antibiotikumok (erythromycin), gombaellenes szerek (itraconazol, ketoconazol),altató tabletták (barbiturátok) és az epilepsziás roham megelőzésérealkalmazott gyógyszerek (fenitoin, karbamazepin).

Agrapefruit gyümölcslé szintén befolyásolhatja a Presid terápia hatását, ezért ake­ze­lés ideje alatt grapefruitlé fogyasztása nem ajánlott.

Bizonyosmás gyógyszerek vagy ételek vagy az alkohol a Presid hatásmechanizmusátváltoztathatja meg. Tájékoztassa orvosát arról, hogy milyen más gyógyszereketszed, beleértve a vény nélkül vásároltakat, valamint azokat is, amelyekszedését nemrég fejezte be.

 

 

 

Mia teendő terhesség és szoptatás ideje alatt?

Nemszedhet Presid retard tablettát, ha terhes. Amennyiben szoptat, tájékoztassaerről kezelőorvosát, mivel a felodipin kiválasztódik az anyatejbe. Azonban, haa szoptató anya szigorúan az előírt dózisban alkalmazza a gyógyszert, nemvalószínű, hogy ha­tással lenne a csecsemőre.

 

Vezethet-egépjárművet a kezelés ideje alatt?

Aközlekedésben való biztonságos részvételt és a baleseti veszéllyel járó munkavég­zé­sét befolyásolhatja, főként a kezelés kezdetén és dózisemeléskor, ezértnem ajánlott.

 

Hogyankell szedni a Presid retard tablettát?

Kizárólagaz orvos által előírt adagban és ideig szedhető.

APresid retard tablettát reggel vegye be kevés vízzel. Nem szabad elfelezni,össze­törni vagy szétrágni. A tablettát éhgyomorra vagy könnyű étkezés utánlehet be­venni.

 

Amennyibenaz orvos másképpen nem rendeli, szokásos adagolása a következő:

 

Magasvérnyomás:

Akezelést naponta egyszer 5 mg-os adaggal ajánlatos kezdeni. Szükség esetén azor­vos felemelheti az adagot vagy más vérnyomáscsökkentő gyógyszerrelegészítheti ki a kezelést. A magasvérnyomás hosszan tartó kezelésére a szokásosadag naponta egy­szer 5-10 mg. Idős betegek esetében a naponta 2,5 mg-os kezdőadag is megfelelően hatékony lehet.

 

Mellkasifájdalom:

Napontaegyszer 5 mg-os kezdőadag után az orvos szükség szerint naponta egyszer

10mg-ra emelhet.

 

 

Mia teendő túladagoláskor?

Haaz előírtnál nagyobb adag Presid retard tablettát vesz be, előfordulhat, hogynagymér­tékben le­esik a vérnyomás, és néha a szívverés is lelassul. Ezértfontos, hogy pontosan tartsa be az orvos utasítását. Ha rossz a közérzete (pl.ájulásérzés, koncentráló­képes­ség csökkenése, szédülés), azonnal forduljonkezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Milyenmellékhatások fordulhatnak elő a kezelés ideje alatt?

Amellékhatások többsége a kezelés kezdetekor, illetve a gyógyszeradag emelésétkö­vetően jelentkezik. A tünetek általában gyorsan elmúlnak vagy idővelenyhülnek. Ettől függetlenül, ha a tünetek közül bár­melyiket tapasztalja,feltétlenül tájékoztassa orvo­sát: hőhullám, fejfájás, szívdobogásérzés,szédülés, fáradtság, bokaduzzanat.

Máskalcium-antagonistákhoz hasonlóan a Presid esetében is beszámoltak a fogínyenyhe túlburjánzásáról, fogíny- vagy fogágy-gyulladásban szenvedő betegeknél.

Gondosszájápolással a fogíny megnagyobbodása megelőzhető, illetve megszűn­tet­hető.

 

Akövetkező mellékhatások sok esetben a hatóanyaggal (felodipinnel) való össze­függésenem bizonyított. Ritkán előfordult: kiütés vagy viszketés, szokatlanul gyorsszívverés, ájulás. Ritkán, elszórtan jelentkezett: ízületi fájdalom,izomfájdalom, ége­tő/szurkáló/zsibbadó érzés, hányinger, hányás, hasi fájdalom,megemelkedett máj­en­zim értékek, gyakori vizelési kényszer, láz, impotencia,szexuális zavarok, a foko­zott fényérzékenység következtében érzékenységireakciók, mint pl. csalánkiütés, duz­za­nat, bőrreakciók.

 

Egyébnemkívánatos hatások is jelentkezhetnek. Ha a Presid terápia ideje alatt bár­milyenza­varó vagy szokatlan tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvosához.

 

Hogyankell tárolni a Presid retard tablettát?

Legfeljebb30 °C –on tárolandó.

Agyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabadfelhasználni

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

TEVAMagyarország Zrt. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.

 

OGYI-T–8390/01-02 (Presid 2,5mg retard tabletta)

OGYI-T–8391/01-02 (Presid 5mg retard tabletta)

OGYI-T–8392/01-02 (Presid 10mg retard tabletta)

 

 

Betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2008. március 11.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!