Mirapexin 1,05mg retard tabletta (100x)

1. Milyen típusú gyógyszer a MIRAPEXIN retard tabletta és milyenbetegségek esetén alkalmazható?
A pramipexol hatóanyagtartalmú MIRAPEXIN retard tabletta az ún.dopamin-agonisták csoportjába tartozó gyógyszer, ami az agyi dopamin-receptorokműködését serkenti. A dopamin-receptorok működésének serkentése idegimpulzustvált ki az agyban, ami a testmozgások irányítását segíti.
A MIRAPEXIN retard tabletta idiopátiás ("ismeretlen kóreredetű")Parkinson-kór kezelésére felnőtteknél alkalmazható önmagában, vagy levodopával(egy másik, Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) kombinálva.
2. Tudnivalók a MIRAPEXIN retard tabletta szedése előtt
Ne szedje a MIRAPEXIN retard tablettát
ha túlérzékeny (allergiás) a hatóanyag pramipexolra vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A MIRAPEXIN retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát korábbi vagy jelenlegibetegségeiről vagy tüneteiről, különösen a következő esetekben:
- ha vesebetegségben szenved.
- ha hallucinációi vannak (olyan dolog látása, hallása, bármilyen módon történőészlelése, ami ténylegesen nincs jelen). A hallucinációk többsége látásijelenség.
- ha kényszermozgásai vannak (pl. a végtagok kóros, irányíthatatlan mozgása) HaÖnnek előrehaladott Parkinson-betegsége van és levodopát is szed,kényszermozgásokat tapasztalhat a MIRAPEXIN adagjának emelése idején.
- ha Ön aluszékonyságot tapasztal vagy előfordul, hogy hirtelen elalszik
- ha pszichózisban szenved (pl. amennyiben a skizofrénia tüneteihez hasonlótüneteket észlel)
- ha látászavara van. A MIRAPEXIN-kezelés alatt időközönként szemészetivizsgálat szükséges.
- ha Ön súlyos szív- vagy érrendszeri betegségben szenved. A vérnyomását rendszeresenellenőrizni kell, legfőképpen a kezelés kezdetén. Mindez a hirtelenhelyzetváltoztatás (felállás) miatt fellépő vérnyomásesést hivatott kiszűrni.
- ha a tünetek romlanak. Előfordulhat, hogy a tünetek hamarabb kezdődnek,hevesebbek és más végtagra is kiterjedhetnek.
Tájékoztassa kezelőorvosát ha Ön vagy családja/ gondozója úgy találja, hogyÖnnél szokatlan viselkedést kiváltó belső kényszer vagy kínzó vágy alakult kiés nem tud ellenállni bizonyos, saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekreösztönző indítéknak, késztetésnek vagy kísértésnek. Ezeket a jelenségeketimpulzus kontroll zavaroknak hívják és olyan viselkedésbeli változásoklehetnek, mint pl. a kóros szerencsejáték-szenvedély, falási vagy vásárlásikényszer, a fokozott szexuális vágy vagy a szexuális gondolatok és érzésekeluralkodása. Lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a gyógyszeradagot,vagy le is állíthatja a kezelést.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vagy családja/ gondozója úgy találja, hogyÖnnél mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság) vagydelírium tünetei jelentkeznek (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzékelvesztése). Lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a gyógyszeradagot,vagy le is állíthatja a kezelést.
Gyermekek és serdülők
A MIRAPEXIN nem ajánlott gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a MIRAPEXIN retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható gyógyszereket, gyógynövény- kivonatokat tartalmazó vagytáplálékkiegészítő készítményeket is.
A MIRAPEXIN-t nem szabad együtt szedni antipszichotikus gyógyszerekkel.Óvatosan kell eljárni, ha Ön az alábbi gyógyszereket szedi:
- cimetidin (melyet a fokozott gyomorsav termelődés csökkentésére ésgyomorfekély kezelésére alkalmaznak)
- amantadin (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazható)
- mexiletin (a kamrai aritmia néven ismert szívritmuszavar kezelésérealkalmazható)
- zidovudin (a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS, az emberi immunrendszerbetegsége) kezelésére használatos),
- ciszplatin (különféle rákos megbetegedések kezelésére használják),
- kinin (melyet a fájdalmas éjszakai lábikragörcsök megelőzésére és a maláriafalcipárum malária néven ismert rosszindulatú változatának kezelésérealkalmaznak),
- prokainamid (szívritmuszavar kezelésére használják).
Ha Ön levodopát szed, a MIRAPEXIN-kezelés megkezdésekor ajánlott a levodopaadagjának csökkententése.
A MIRAPEXIN-kezelés ideje alatt a hatásfokozódás lehetősége miatt csak fokozottkörültekintéssel szabad más, nyugtató (szedatív hatású) gyógyszert bevenni vagyalkoholt fogyasztani. Ilyen esetekben
a MIRAPEXIN ezek hatását növelve befolyásolhatja a gépjárművezetési és gépekkezeléséhez szükséges képességeket.
A MIRAPEXIN retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A MIRAPEXIN-kezelés alatt csak fokozott körültekintéssel szabad alkoholtfogyasztani.
A MIRAPEXIN retard tabletta étkezés közben vagy az étkezések közötti időbenegyaránt bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével. Kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy folytatnia kell-ea MIRAPEXIN szedését.
A MIRAPEXIN-nek a fejlődő magzatra kifejtett hatásai nem ismertek. Ezt szemelőtt tartva a terhesség ideje alatt csak abban az esetben alkalmazható aMIRAPEXIN, ha orvosa ezt tanácsolta.
A szoptatás ideje alatt nem szabad MIRAPEXIN tablettát szedni. A MIRAPEXINjelentősen csökkenti a tejtermelést és ráadásul, bekerülve az anyatejbe azújszülött szervezetére is hatással lehet. Ennek megfelelően, hanélkülözhetetlennek ítélik a MIRAPEXIN-kezelést ebben az időszakban, akkor abbakell hagyni a szoptatást.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A MIRAPEXIN hallucinációkat okozhat (Olyan dolog látását, hallását, bármilyenmódon történő észlelését okozza, ami ténylegesen nincs jelen). Ilyen esetekbennem szabad autót vezetni és gépeket kezelni.
A MIRAPEXIN tabletta szedésének ideje alatt aluszékonyság és hirtelen elalvásléphet föl, különösen Parkinson-kórban szenvedőknél. Nem szabad autót vezetnievagy gépeket kezelnie, ha Ön is tapasztalja ezeket a mellékhatásokat.Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön is észleli ezeket a rendellenességeket.
3. Hogyan kell szedni a MIRAPEXIN retard tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.Kezelőorvosa fogja Önt tájékoztatni a helyes adagolásról.
A MIRAPEXIN tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Kezelőorvosa fogja Önt tájékoztatni a helyes adagolásról.
A MIRAPEXIN retard tablettát naponta csak egyszer, lehetőleg minden napugyanabban az időben vegye be.
A MIRAPEXIN retard tabletta étkezés közben vagy az étkezések közötti időbenegyaránt bevehető. A tablettát egészben, vízzel nyelje le.
http://www.pharmindex.hu/btab/Mirapexin-rt1.gif
A retard tablettát nem szabad szétrágni, kettétörni vagy összetörni! Ha eztteszi, túladagolást okozhat, mert így a gyógyszer túl gyorsan jut be aszervezetébe.
A kezelés első hetében a szokásos napi adag 0,26 mg pramipexol. Akésőbbiekben orvosa 5-7 napos időközönként növelve fogja beállítani az Öntüneteinek kezeléséhez szükséges napi adagot (fenntartó dózist).
http://www.pharmindex.hu/btab/Mirapexin-rt2.gif
Fenntartó kezelésként a szokásos adag 1,05 mg naponta. Mindazonáltal, afenntartó napi dózis tovább növelhető. Amennyiben orvosa szükségesnek látja,akár maximálisan 3,15 mg-os dózisig növelheti a napi pramipexol adagot. Egyesesetekben alacsonyabb fenntartó adag - egy MIRAPEXIN 0,26 mg retard tabletta -is elegendő lehet.
Vesebetegségben szenvedők
Ha Ön vesebetegségben szenved, előfordulhat, hogy orvosa azt javasolja Önnek,hogy a 0,26 mg-os retard tabletta szokásos adagját csak minden másnap vegye beaz első héten. Ezt követően a kezelőorvos felemelheti az adagolás gyakoriságátnapi egy az 0,26 mg-os retard tablettára. Ha további adagemelésre van szükség,azt a kezelőorvos 0,26 mg-os lépésekben teheti meg.
Ha súlyos vesebetegségben szenved, előfordulhat, hogy kezelőorvosának máspramipexol készítményre kell átállítania Önt. Ha a kezelés alatt aveseproblémái rosszabbodnak, minél hamarabb orvoshoz kell fordulnia.
Ha MIRAPEXIN (azonnali hatóanyag-leadású) tablettáról állítják át
Kezelőorvosa a MIRAPEXIN retard tabletta adagját a korábban szedett MIRAPEXIN(azonnali hatóanyag-leadású) tabletta adagja alapján határozza meg.
Az átállítást megelőző napon a szokásos módon vegye be a MIRAPEXIN (azonnalihatóanyag- leadású) tablettát. Ezt követően vegye be másnap reggel a MIRAPEXINretard tablettát, és ne vegyen be több MIRAPEXIN (azonnali hatóanyag-leadású)tablettát.
Ha az előírtnál több MIRAPEXIN retard tablettát vett be
Ha véletlenül túlságosan sok tablettát vett be,
- azonnal forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségirészlegéhez (ha gépjárművel megy, ne Ön vezessen).
- Hányás, nyugtalanság és bármely egyéb, a 4. pontban (Lehetségesmellékhatások) felsorolt mellékhatás jelentkezhet.
Ha elfelejtette bevenni a MIRAPEXIN retard tablettát
Ha kihagyott egy MIRAPEXIN-adagot, de ezt még 12 órán belül észreveszi, vegyebe a kimaradt adagot azonnal, a következő tablettát pedig a szokásos időben.
Ha azonban több mint 12 órával később veszi észre, hogy kihagyott egy adagot,akkor a következő tablettát egyszerűen a szokásos időben vegye be. Ne vegyen bekét adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a MIRAPEXIN retard tabletta szedését
Orvosa megkérdezése nélkül ne hagyja abba a MIRAPEXIN szedését. Ha Önnek abbakell hagynia a gyógyszer szedését, orvosa fokozatosan fogja csökkenteni azadagolást. Ez a tünetek súlyosbodásának kockázatát csökkenti.
Ha Ön Parkinson-kórban szenved, a MIRAPEXIN tabletta szedését nem szabadhirtelen abbahagynia. A gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása miatt egy súlyosállapot, az ún. neuroleptikus malignus szindróma fejlődhet ki, ami nagyon nagykockázattal jár.
A tünetek a kövekezők:
- mozgásképtelenség (akinézia)
- merev izmok
- láz
- ingadozó vérnyomás
- szapora szívverés (tahikardia)
- zavart tudatállapot
- a tudatszint csökkenése (pl. kóma)
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat az alábbi gyakorisági kategóriák alapján értékelték:
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több, mint 1-et érinthet
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Nagyon ritka: 10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
Az alábbi mellékhatásokat észlelheti:
Nagyon gyakori:
- Diszkinézia (pl. kóros, akaratlan végtagmozgások)
- Álmosság
- Szédülés
- Hányinger
Gyakori:
- Szokatlan viselkedésre való kényszer
- Hallucinációk (Olyan dolog látása, hallása, bármilyen módon történőészlelése, ami ténylegesen nincs jelen)
- Zavartság
- Fáradtság
- Álmatlanság, inszomnia
- Folyadék-visszatartás, általában a lábakban (perifériás ödéma)
- Fejfájás
- Alacsony vérnyomás (hipotónia)
- Szokatlan álmok
- Székrekedés
- Látásromlás
- Hányás
- Fogyás, beleértve az étvágy csökkenését
Nem gyakori:
- Paranoia (pl. az egyén önmagáért való túlzott aggódása)
- Érzékcsalódás
- Túlzott nappali álmosság és hirtelen elalvás
- Amnézia (memóriazavar)
- Hiperkinézia (túlzott kényszermozgás és mozdulatlanságra való képtelenség)
- Hízás
- Allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység)
- Ájulás
- Szívelégtelenség (szívbetegség, ami légszomjat és a boka dagadásátokozhatja)*
- Nem megfelelő antidiuretikus-hormon-szekréció (a vízvisszaszívást serkentőhormon nem megfelelő termelődése)*
- Nyugtalanság
- Diszpnoé (nehézlégzés)
- Csuklás
- Pneumónia (tüdőgyulladás)
- Saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékoknak,késztetéseknek vagy kísértésnek való ellenállásra való képtelenség, beleértveaz alábbiakat:
- Kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következményekellenére.
- Megváltozott vagy megnövekedett szexuális érdeklődés, vagy túlzottérdeklődést mutató viselkedés önmagával vagy másokkal szemben, pl.megnövekedett nemi vágy
- Ellenállhatatlan vásárlási és költekezési kényszer
- Túlevés (rövid idő alatt nagy mennyiségű étel fogyasztása) vagy evéskényszer(a normálisnál és az éhség csillapítására elegendő mennyiségűnél több ételfogyasztása)*
- Delírium (csökkent éberség, zavartság, a realitásérzék elvesztése)
Ritka:
- Mánia (nyugtalanság, emelkedett hangulat vagy túlzott izgatottság)
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikéttapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteikcsökkentésének módjára vonatkozóan.
* A csillaggal jelölt mellékhatások gyakoriságát nem lehet pontosanmeghatározni, mert nem fordultak elő a 2762, pramipexollal kezelt beteg adataittartalmazó klinikai vizsgálati adatbázisban. Gyakorisági kategóriájukbesorolása nem lehet magasabb, mint a "nem gyakori" kategória.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a MIRAPEXIN retard tablettát?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasznáható:) után ne szedje a MIRAPEXINretard tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Ez agyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a MIRAPEXIN retard tabletta
A készítmény hatóanyaga a pramipexol
Egy tabletta 0,26 mg, 0,52 mg, 1,05 mg, 1,57 mg, 2,1 mg, 2,62 mg vagy 3,15 mgpramipexol bázist tartalmaz, (0,375 mg, 0,75 mg, 1,5 mg, 2,25 mg, 3 mg, 3,75 mgvagy 4,5 mg pramipexol- dihidroklorid-monohidrát formájában).
Egyéb összetevők: hipromellóz 2208, kukoricakeményítő, karbomer 941, vízmenteskolloid szilícium- dioxid, magnézium-sztearát.
Milyen a MIRAPEXIN retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A MIRAPEXIN 0,26 mg és 0,52 mg retard tabletta fehér-tört fehér színű, kerek,metszett élű tabletta. A MIRAPEXIN 1,05 mg, 1,57 mg, 2,1 mg, 2,62 mg és 3,15 mgretard tabletta fehér-tört fehér színű, ovális tabletta.
A tabletták egyik oldalán a Boehringer Ingelheim cég logója, a másik oldalonpedig a 0,26 mg-os, 0,52 mg-os, 1,05 mg-os, 1,57 mg-os, 2,1 mg-os, 2,62 mg-osés 3,15 mg-os hatáserősségnek megfelelő P1, P2, P3, P12, P4, P13 vagy P5dombornyomású kódjelzés látható.
A MIRAPEXIN retard tabletta minden hatáserősségben 10 tablettát tartalmazó ALUbuborékcsomagolásban, dobozonként 1, 3 vagy 10 buborékcsomagolást tartalmazókiszerelésben (10, 30 vagy 100 tabletta) kerül kereskedelmi forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!