Taxier 50 mg filmtabletta (4x)

1

 

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Taxier 50 mg filmtabletta

 

szildenafil

 

Mielőttelkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. 

-                További kérdéseivelforduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez..

-                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólagÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmaslehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak. 

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4.pont

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Taxierés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Taxier alkalmazásaelőtt

3.            Hogyan kell alkalmazni a Taxier-t?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell tárolni a Taxier-t?

6.            A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

1.            Milyen típusúgyógyszer a Taxier és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Taxier hatóanyaga a szildenafil, amely az úgynevezett 5‑ös típusú foszfodiészteráz (PDE5) gátlók gyógyszercsoportjába tartozik. A Taxierúgy fejti ki hatását, hogy segít ellazítani a hímvessző ereit, és ezzellehetővé teszi, hogy nemi izgalom hatására vér áramoljon a hímvesszőbe. A Taxier csak szexuális izgalom hatásárasegíti a merevedés létrejöttét.

 

A Taxier férfiak merevedésizavarainak, más néven impotenciájának kezelésére szolgál. Ez azt jelenti, hogya férfi nem képes olyan mértékű merevedést elérni, illetve fenntartani, amimegfelelő a nemi aktushoz.

 

2.      Tudnivalók a Taxier szedése előtt

 

Ne alkalmazza a Taxier-t:

·               Ha allergiása szildenafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

·               Ha Ön úgynevezett nitrátkészítményeket szed, mivel együttes alkalmazásuk veszélyesvérnyomáscsökkenést okozhat. Feltétlenül közölje orvosával, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeketgyakran alkalmaznak az angina pektorisz(mellkasi fájdalom) enyhítésére. Ha bármiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

·               Ha Ön úgynevezett nitrogénmonoxid-donor gyógyszert, például amil-nitritet szed, mivel ez a kombinációveszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.

·               Ha Önnek súlyosszív- vagy májbetegsége van.

·               Ha Önnek nemrégiben szélütése (sztrók), szívrohama volt, vagy ha alacsony a vérnyomása.

·               Ha Önnek bizonyos, ritkánelőforduló örökletes szembetegsége van (pl. retinitisz pigmentóza).

·               Ha valaha előfordult Önnélúgynevezett nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia(NAION) miatt fellépő látásvesztés.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Taxier szedése előtt beszéljen kezelőorvosával,gyógyszerészével,

·               ha Ön sarlósejtes vérszegénységben(vörösvértest-rendellenesség), leukémiában (a fehérvérsejtképző rendszer kóros burjánzása rosszindulatú daganata) vagy mielóma multiplexben (acsontvelőrák) szenved.

·               ha rendellenes alakú a hímvesszője vagy Peyronie betegségben szenved.      

·               ha Önnek szívproblémáivannak. Orvosának alaposan ki kell vizsgálnia,hogy szíve képes‑e a szexuális tevékenységgel járó többletterheléselviselésére.

·               ha Önnek aktív gyomorfekélye vagy vérzészavara (pl. hemofíliája) van.

·               ha látása hirtelenromlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Taxier szedését és azonnalforduljon orvosához.

 

A Taxier nem szedhető együtt más szájon át, vagy helyilegalkalmazható, a merevedésizavarok kezelésére szolgáló készítménnyel.

 

Ne szedjen Taxier-t, ha Önnek nincs merevedésizavara.

 

Neszedjen Taxier-t, ha Ön nő.

 

Különlegesszempontok a vese- vagy májbetegek kezelésekor

Közölje orvosával, ha vese‑ vagy májproblémákban szenved. Ilyen esetbenorvosa dönthet úgy, hogyalacsonyabb adagot ír fel Önnek. 

 

Gyermekek és serdülők

A Taxier nem alkalmazható 18 éven aluliegyének kezelésére.

 

Egyéb gyógyszerek és a Taxier:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosátvagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szednitervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A szildenafil (a Taxier filmtabletta hatóanyaga) módosíthatjaegyes gyógyszerek hatásait, főképpen a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmazottkészítményekét. Sürgősségi ellátás esetén feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét, hogy Ön Taxier-t vett be és arról is, hogy mikor vette be agyógyszert. Kizárólag abban az esetben szedjen más gyógyszereket a Taxieralkalmazásának ideje alatt, ha kezelőorvosa ezt engedélyezi.

 

Ne szedje a Taxier-t, amennyiben Önnitrátot szed, mivel ezen gyógyszerek kombinációja veszélyesvérnyomáscsökkenést okozhat. Feltétlenül közölje kezelőorvosával vagygyógyszerészével, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakranalkalmaznak az angina pektorisz (vagy „mellkasi fájdalom“) kezelésére. Nemszedheti a Taxier-t, ha Ön nitrogén‑monoxid donor gyógyszert, példáulamil‑nitritet szed, mivel kombinációjuk veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.

 

Amennyiben úgynevezett proteáz gátló szertszed, pl. a HIV okozta fertőzés kezelésére, úgy az orvos a legkisebb adaggal(25 mg) történő kezelést javasolhatja.

 

Néhány, a magas vérnyomására vagyprosztata megnagyobbodása kezelésére alfa‑blokkolót szedő beteg szédüléstvagy ájulásérzést tapasztalhat, melyeket a hirtelen felüléskor vagy felálláskorbekövetkező vérnyomáscsökkenés idézhet elő. A betegek közül néhányan akkortapasztalták ezeket a tüneteket, amikor a szildenafilt és alfa‑blokkolót együttszedték. Ez legnagyobb valószínűséggel a szildenafil alkalmazását követő 4 óránbelül fordul elő. Annak érdekében, hogy a tünetek jelentkezésének valószínűségecsökkenjen, rendszeres napi adagban kell szednie az alfa‑blokkológyógyszerét, mielőtt elkezdené szedni a Taxier-t. Kezelőorvosa ebben az esetbenlehet, hogy alacsonyabb, 25 mg‑os adaggal kezdi el a Taxierkezelést.

 

A Taxier egyidejű alkalmazása bizonyos étellel és itallal, ésalkohollal

A Taxier étkezés közben vagy attólfüggetlenül is bevehető. Ha a Taxier-t nehéz ételeket tartalmazó étkezés közben veszi be, azt tapasztalhatja, hogy hatása későbbjelentkezik.

 

Az alkoholfogyasztás átmenetileg gátolhatja a hímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának maximális kihasználásaérdekében lehetőleg ne fogyasszon nagy mennyiségű alkoholt a Taxier bevétele előtt.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

A Taxier nők kezelésére nem javallt.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

A Taxier szédülést okozhat ésbefolyásolhatja a látást. Tisztában kell lennie azzal, hogy milyenhatással van Önre a Taxier, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet üzemeltetne.

 

 

3.      Hogyan kell szedni a Taxier-t?

 

A Taxier-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott kezdő adagja 50 mgszildenafil.

 

Ne vegyen be Taxier-t naponta egynél többalkalommal!

 

Ne vegyen be egyidejűlegTaxier-t és szildenafilt tartamazó szájban diszpergálódó tablettát!

A Taxier-t kb. 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be.

A Taxier-t egészben, egy pohár vízzel kellbevenni.

 

Ha úgy érzi, hogy a Taxier hatása túl erősvagy túl gyenge, értesítse erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Taxier csak szexuális ingerlés esetén segíti elő ahímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának kialakulásához szükséges idő betegenkéntváltozó, általában fél- egy óra. Előfordulhat,hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett Taxier hatása ennél hosszabb időelteltével jelentkezik.

Abban az esetben, ha a Taxier szedése nem segítia hímvessző merevedésének létrejöttét, vagy annak időtartama nem elegendő anemi aktus befejezéséhez, forduljon kezelőorvosához.

 

Ha az előírtnál több Taxier-t vett be

A mellékhatások számának növekedését éssúlyosbodását tapasztalhatja.100 mg‑nál nagyobbadagok bevétele nem fokozza a gyógyszer hatásosságát.

 

Ne vegyen be több filmtablettát annál,mint amennyit az orvos előírt Önnek!

Amennyiben az előírtnál több tablettátvett be, forduljon orvosához.

 

Ha bármilyen további kérdése van akészítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

4.      Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszeris okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. 

A szildenafil (a Taxier filmtabletta hatóanyaga) alkalmazásávalösszefüggő mellékhatások általában enyhék, vagy közepesen súlyosak és rövidideig tartanak.

 

Ha a következősúlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja, hagyja abba a Taxier szedését, ésazonnal forduljon orvoshoz:

 

- Allergiás reakció (ez ritkán fordulelő)

Ennek tünetei közé tartozik a hirtelen kialakuló sípolólégzés, nehézlégzés vagy szédülés és a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torokfeldagadása.

 

- Mellkasi fájdalom (ez nem gyakran fordul elő): ha ez a közösülés közbenvagy után lép fel:

- Helyezkedjen félig ülő helyzetbe, és próbáljon meglazítani.

- Ne alkalmazzon nitrát készítményeket a mellkasi fájdalom enyhítésére!

 

- Tartós, néha fájdalmas merevedés (gyakorisága ismeretlen)

Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressen felegy orvost!

 

- Hirtelen látáscsökkenés vagy látásvesztés (gyakorisága ismeretlen)

 

- Súlyos bőrreakciók (gyakorisága ismeretlen)

Ennek tünetei közé tartozhat a bőr súlyos hámlása ésmegduzzadása, a száj, a nemi szervek és a szemek környékének felhólyagosodása,láz.

 

- Görcsök vagy görcsroham (gyakorisága ismeretlen)

 

További mellékhatások:

 

Nagyon gyakori (10 beteg közül egynél többet érinthet): fejfájás.

 

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): az arc kipirulása, emésztési zavar,látászavarok (beleértve a színlátás zavarát, fényérzékenységet, homályos látástés a csökkent látásélességet), orrdugulás és szédülés.

 

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): hányás, bőrkiütés,szemfenéki vérzés, a szem irritációja,bevérzett/vörös szemek, szemfájdalom, kettős látás, szokatlan érzés aszemben, könnyezés, szívdobogásérzés,gyors szívverés,izomfájdalom, álmosság, csökkent tapintásérzés, szédülés, fülcsengés,hányinger, szájszárazság, hímvesszővérzés, vér az ondóban és/vagy a vizeletben, mellkasi fájdalom és fáradtságérzés.

 

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): magas vérnyomás, alacsony vérnyomás,ájulás, szélütés (sztrók), szívroham, szabálytalan szívverés, orrvérzés és a hallás hirtelen romlásavagy elvesztése.

 

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokbólnem állapítható meg):

A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok alapján jelentett további mellékhatások: Instabil angina (egyszívbetegség), hirtelen halál,  átmeneti csökkent véráramlás az agybizonyos területein. Az ilyen mellékhatásokat tapasztalt férfiaknak többnyire, de nemmindegyik esetben,szívproblémái voltak a gyógyszer szedését megelőzően. Nemlehet megállapítani, hogy ezek az esetek közvetlenül a szildenafil hatásánaktulajdoníthatók-e.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti azV.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

 

 

5.         Hogyan kell a Taxier-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekek elől elzárvatartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Taxier-t! A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbevagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.      A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Taxier

 

-                A készítményhatóanyaga a szildenafil. Egy tabletta 50 mg szildenafilttartalmaz (szildenafil‑citrát formájában).

-                Egyéb összetevők:

Tablettamag: vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát,mikrokristályos cellulóz (E460), kroszkarmellóz‑nátrium, magnézium‑sztearát.

Filmbevonat: Sepifilm 3048 (sárga):hipromellóz (E 464), mikrokristályos cellulóz, makrogol(40)‑monosztearát,titán‑dioxid (E 171), kinolinsárga (E 104), makrogol 6000.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz acsomagolás?

 

A Taxier 50 mg filmtabletta sárga, lekerekített, mindkét oldalán domborúfelületű filmtabletta, az egyik oldalán ”50” jelzéssel ellátva.

 

Kiszerelések:

1tabletta (1x1 tabletta)

4tabletta (1x4 tabletta)

8tabletta (2x4 tabletta)

Mindenegyes buborékcsomagolás 1 illetve 4 tablettát tartalmaz.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

ZENTIVA,a.s., Einsteinova 24, 851 01 Bratislava, Szlovákia

 

Gyártó:

Saneca Pharmaceuticals a.s., Nitrianská 100, 920 27 Hlohovec, SzlovákKöztársaság

 

OGYI-T-21185/01     TAXIER 50 mg filmtabletta   1x
OGYI-T-21185/02     TAXIER 50 mg filmtabletta     4x

OGYI-T-21185/03     TAXIER 50 mg filmtabletta     8x

 

 

Atermék az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Tagállamaiban a következő nevekenkerül forgalomba:

 

Bulgária:

ТАКСИЕР 50 mg филмирани таблетки

Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Románia

TAXIER 50 mg

Lengyelország

TAXIER

 

 

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. október


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!