Citalopram Bluefish 20 mg filmtabletta (30x)

Citalopram Bluefish PIL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Citalopram Bluefish 10 mg filmtabletta

Citalopram Bluefish 20 mg filmtabletta

Citalopram Bluefish 40 mg filmtabletta

citaloprám

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiek­ben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljon az orvosához vagy agyógyszerészhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei azÖnéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Citalopram Bluefish és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Citalopram Bluefish szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Citalopram Bluefish-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell tárolni a Citalopram Bluefish-t?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CITALOPRAM BLUEFISH, ÉSMILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A citalopráma depresszióellenes gyógyszerek szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlóknak(SSRI) nevezett csoportjába tartozik. A szerotonin egy mindenki agyábanmegtalálható anyag. A citaloprám hatásmódja nem teljesen tisztázott, de azáltalhasználhat, hogy hatást gyakorol a szerotonin rendszerre az agyban.

 

ACitalopram Bluefish-t a depresszió (major depressziós epizódok) kezelésérehasználják.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A CITALOPRAM BLUEFISH SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje aCitalopram Bluefish-t

-         ha allergiás (túlérzékeny) a citaloprámra vagy a CitalopramBluefish egyéb összetevőjére.

-         ha jelenleg szed vagy a közelmúltban szedett egy monoamin-oxidázgátlónak (MAOI – többek között a depresszió kezelésére használt) nevezettgyógyszert. Mielőtt elkezdené a Citalopram Bluefish szedését, beszéljen azorvosával, mert a MAOI abbahagyása után 14 napig várnia kell. A MAOI-k közétartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt) szelegilint lehet alkalmazni, decsak napi 10 mg-ot meg nem haladó adagban. Amikor a Citalopram Bluefish-rőlváltanak egy MAOI-ra, akkor legalább 7 napot kell várnia, mielőtt elkezdené aMAOI szedését.

-         ha linezolidot szed (baktériumfertőzések kezelésére használják),kivéve, ha az orvosa szoros megfigyelés alatt tartja, és ellenőrzi avérnyomását.

-         ha pimozidot szed (bizonyos pszichés zavarok kezelésére használtgyógyszer).

Amennyiben ezekvalamelyike vonatkozik Önre, akkor szóljon az orvosának, még mielőttszedné a Citalopram Bluefish-t!

 

ACitalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-       Alkalmazása 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében

Rendesena Citalopram Bluefish alkalmazását rendesen kerülni kell a 18 évesnél fiatalabbgyermekek és serdülők esetében. Azt is tudnia kell, hogy a 18 évesnél fiatalabbbetegeket fokozottan veszélyeztetik a mellékhatások, mint az öngyilkosságikísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenségesség (túlnyomóanagresszivitás, szembeszegülő viselkedés és harag), ha a gyógyszereknek ezt az osztályátszedik. Ennek ellenére az orvosa rendelhet 18 évesnél fiatalabb betegek részéreCitalopram Bluefish-t, mert úgy határoz, hogy ez szolgálja a legjobban azérdeküket. Hogyha az orvosa 18 évesnél fiatalabb beteg részére rendeltCitalopram Bluefish-t, és Ön meg kívánja ezt beszélni, akkor szíveskedjékvisszafáradni az orvosához. Szóljon az orvosának, ha a fentebb felsorolttünetek bármelyike jelentkezik, illetve romlik, amikor 18 évesnél fiatalabbbeteg szed Citalopram Bluefish-t! Ebben a korcsoportban nem bizonyították aCitalopram Bluefish növekedésre, érésre, értelmi és viselkedésbeli fejlődésregyakorolt hatásainak tartós biztonságosságát sem.

-      Öngyilkossági gondolatok és a depressziója romlása

HogyhaÖn depressziós, akkor néha olyan gondolatai támadhatnak, hogy kárt teszmagában, illetve megöli magát. Ez fokozódhat, amikor Ön először kezdi el egydepresszió elleni gyógyszer szedését, mivel ezeknek mind időre – mintegy kéthétre, de néha többre – van szükségük ahhoz, hogy kifejtsék a hatásukat.

Önnagyobb valószínűséggel gondolkodhat így, ha:

-           korábban már voltak olyan gondolatai, hogy kárt tesz magában, vagymegöli magát.

-           fiatal felnőtt. A klinikai vizsgálatok adatai szerint adepresszióellenes gyógyszerrel kezelt, pszichés zavarban szenvedő 25 évesnélfiatalabb felnőttek körében fokozott az öngyilkosság rizikója.

Habármikor olyan gondolatai támadnak, hogy kárt tesz magában, vagy megöli magát,akkor rögtön forduljon az orvosához, vagy menjen kórházba!

-           Célszerű, ha megmondja egy rokonának vagy közeli barátjának, hogyÖn depressziós, és megkéri, hogy olvassa el ezt a tájékoztatót. Érdemesmegkérnie arra, hogy szóljon Önnek, ha úgy véli, hogy az Ön depressziójaromlik, illetve aggódik az Ön viselkedése miatt.

-           Különösen ügyeljen, ha olyan tünetei alakulnak ki, mint a nyugtalanságbelső érzése, pszichés és mozgási nyughatatlanság, képtelenség az egy helybenállásra, ill. ülésre, rendszerint rossz érzés kíséretében (ezt úgy hívják, hogyakatízia). Ez a legvalószínűbben a kezelés első néhány hetében fordulhat elő. ACitalopram Bluefish adagjának emelése ronthatja ezeket az érzéseket (lásd: 4.„Lehetséges mellékhatások”).

-           Kérjük, tájékoztassa az orvosát, ha az alábbi állapotok valamelyikevonatkozik Önre, mivel befolyásolhatják a kapott kezelését. Szóljon az orvosának:

-           ha más gyógyszereket szed (lásd: „A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek”).

-           ha cukorbeteg, mert szükség lehet arra, hogy az orvosa módosítsa azinzulin, illetve egyéb vércukorcsökkentő gyógyszer adagját.

-           ha epilepsziás, illetve görcsrohamok szerepelnek a kórelőzményében, vagya Citalopram Bluefish kezelés alatt kezdődnek el görcsrohamai. Az orvosa eldönthetimajd, hogy abbahagyja-e a Citalopram Bluefish kezelést a görcsrohamjelentkezésekor.

-           ha elektrokonvulzív terápiában (ECT - elektrosokk) részesül.

-           ha mániás, ill. hipomániás epizódjai vannak (túlzottan aktív viselkedés,ill. gondolkodás). Az orvosa eldöntheti majd, hogy abbahagyja-e a CitalopramBluefish kezelést, amikor Ön belép a mániás fázisba.

-           ha vérzéses rendellenesség szerepel a kórelőzményében, illetve könnyenvérzik, vagy olyan gyógyszert szed, amely valószínűleg fokozza a vérzékenységihajlamot (lásd: „A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek”).

-           ha hajlamos bizonyos szívzavarokra (az ún. QT-távolság megnyúlása azEKG-n), vagy azt gyanítják, hogy veleszületett megnyúlt QT-szindrómája lehet,avagy alacsony a vérében a kálium vagy a magnézium szintje.

-           ha egyéb pszichés zavarban szenved (pszichózis).

-           ha vese- vagy májproblémái vannak. Szükség lehet arra, hogy az orvosacsökkentse a Citalopram Bluefish adagját.

 

Azonnalszóljon az orvosának, ha a következő tünetek némelyike alakulna ki a CitalopramBluefish kezelés alatt, mert lehet, hogy egy szerotonin szindrómának nevezettállapotba jutott. Ennek a tünetei: Nyugtalanság érzése, reszketegség érzése,hirtelen izomrángások, láz. Ha ez történne, akkor az orvosa azonnal abbahagyja majda Citalopram Bluefish kezelést.

 

Ritkaesetekben a Citalopram Bluefish – főleg az időseknél – a vér nátriumszintjéneka csökkenését és a test vízháztartását szabályozó agyi hormon rendelleneselválasztását okozza (ún. inadekvát antidiuretikus hormonszekréció szindróma –SIADH). Szóljon az orvosának, ha betegnek kezdi érezni magát, rosszullétet,izomgyengeséget tapasztal a Citalopram Bluefish kezelés alatt!

 

Azabbahagyáskor látott elvonási tünetek

Akezelés abbahagyásakor gyakoriak az elvonási tünetek, különösen, ha aCitalopram Bluefish elhagyása hirtelen történik. Az elvonási tünetek rizikójaszámos tényezőtől, így a kezelés időtartamától, a gyógyszeradagtól és az adagcsökkentésének ütemétől függ. A következő tünetekről számoltak be: Szédülés,érzékelési zavarok (így fonákérzések és áramütés érzése), alvászavarok (ígyálmatlanság és élénk álmok), nyugtalanság, illetve szorongás, émelygés és/vagyhányás, remegés, zavarodottság, verejtékezés, fejfájás, hasmenés,szívdobogásérzés, érzelmi labilitás, ingerlékenység, látászavarok. E tünetek általábanenyhék-mérsékeltek, egyes betegek esetében azonban súlyos intenzitásúaklehetnek. Rendszerint a kezelés abbahagyása utáni első néhány napon belüljelentkeznek, de nagyon ritkán beszámoltak ilyen tünetekről olyan betegekesetében is, akik véletlenül elmulasztottak bevenni egy adagot. Általában ezeka tünetek nem igényelnek kezelést, és rendszerint két héten belül megszűnnek,bár egyes személyek esetében tartósak is lehetnek (2–3 hónapig vagy tovább).Ezért ajánlatos, hogy – az Ön szükségletének megfelelően – több héten vagyhónapon keresztül fokozatosan csökkentsék a Citalopram Bluefish adagját.

 

Amennyiben az adagcsökkentését vagy a kezelés abbahagyását követően tűrhetetlen tünetekjelentkeznek, akkor megfontolható az újrakezdés a korábban előírt adaggal.Utána az orvosa folytathatja az adag csökkentését, de fokozatosabb ütemben.

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Hajelenleg szedi, vagy nemrégiben szedte az alább felsorolt gyógyszerekvalamelyikét, és még nem beszélt róla az orvosával, akkor menjen vissza azorvosához, és kérdezze meg, hogy mi a teendő. Lehet, hogy meg kell változtatniaz adagot, vagy egy másik gyógyszert kell kapnia.

-           monoamin-oxidáz gátlók, linezolid és pimozid (lásd: „Ne szedje aCitalopram Bluefish-t”).

-           a triptánoknak nevezett gyógyszerek, mint a szumatriptán (a migrénkezelésére használják).

-           tramadol (súlyos fájdalmak kezelésére használt gyógyszer).

-           véralvadásgátlók, dipiridamol, tiklopidin (a vérrögök képződése ellenigyógyszerek).

-           acetilszalicilsav, nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), mint azibuprofen (a gyulladás és fájdalom kezelésére használt gyógyszerek).

-           ún. neuroleptikumok (fenotiazinok [pl. tioridazin], tioxantének,butirofenonok [pl. haloperidol]), atípusos antipszichotikumok, pl. riszperidon(bizonyos pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszerek).

-           triciklusos antidepresszánsok (a depresszió kezelésére használtgyógyszerek).

-           orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövény-készítmények.

-           cimetidin, omeprazol, ezomeprazol, lanzoprazol (a gyomorsavtermeléscsökkentésére használt gyógyszerek).

-           triptofán, oxitriptán (szerotonin-előanyagok).

-           lítium (a mánia kezelésére használt gyógyszer).

-           imipramin, dezipramin, klomipramin, nortriptilin (a depressziókezelésére használt gyógyszerek).

-           fluvoxamin (a depresszió és a kényszerbetegség kezelésére használtgyógyszer).

-           meflokin (a malária kezelésére használt gyógyszer).

-           bupropion (depresszió kezelésére és a dohányzásról való leszokássegítésére használt gyógyszer).

-           flekainid, propafenon (szabálytalan szívverés kezelésére használtgyógyszerek).

-           metoprolol (szívgyengeség kezelésére használt gyógyszer).

-           az EKG változását (a QT-távolság megnyúlása) előidéző, vagy a szérumkálium-, ill. magnézium-szintjét csökkentő gyógyszerek. Kérjük, kérdezze meg azorvosát, hogy a Citalopram Bluefish-sel egyidejűleg szedett gyógyszere(i) ebbea csoportba tartozik/tartoznak-e.

 

ACitalopram Bluefish egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Javasolt,hogy a Citalopram Bluefish-sel végzett kezelés alatt ne fogyasszonszeszesitalt.

ACitalopram Bluefish étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyengyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg a kezelőorvosával vagy agyógyszerészével!

 

Terhesség

ACitalopram Bluefish terhesség alatt történő alkalmazásával korlátozottak atapasztalatok. Ha Ön terhes, vagy terhességet tervez, akkor ne szedjenCitalopram Bluefish-t, hacsak az orvosa feltétlenül szükségesnek nem tartja.

Nehagyja abba hirtelenül a Citalopram Bluefish kezelést! Hogyha a terhességutolsó három hónapjában szedi a Citalopram Bluefish-t, akkor szóljon azorvosának, mert gyermekének bizonyos tünetei lehetnek a megszületése után. Ezeka tünetek rendszerint a születést követő 24 órán belül kezdődnek, és akövetkezőkből állnak: Képtelenség a rendes alvásra, ill. táplálkozásra,légzészavar, kékes bőrszín, túl magas vagy túl alacsony testhőmérséklet,hányás, sok sírás, az izmok merevsége vagy petyhüdtsége, levertség, remegés,rángások vagy görcsrohamok. Amennyiben a gyermekénél a megszületés után etünetek valamelyike alakul ki, akkor haladéktalanul forduljon az orvosához, akitanácsot tud majd adni Önnek.

 

Szoptatás

A citaloprámkis mennyiségben átmegy az anyatejbe. Fennáll a kockázata annak, hogy hatástgyakorol a szopó csecsemőre. Ha Ön Citalopram Bluefish-t szed, akkor beszéljenaz orvosával, mielőtt elkezdené a szoptatást.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Citalopram Bluefishcsekély, ill. mérsékelt hatást gyakorol a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességekre. A központi idegrendszert befolyásológyógyszerek azonban csökkenthetik az ítéletalkotáshoz és a váratlan helyzetekrevaló reagáláshoz szükséges képességeket. Amíg nem tudja, hogy a CitalopramBluefish miként hat Önre, addig ne vezessen gépjárművet, ill. ne kezeljengépeket! Ha nem biztos valamiben, akkor kérdezze meg az orvosát vagy agyógyszerészt.

 

Fontosinformációk a Citalopram Bluefish egyes összetevőiről:

A Citalopram Bluefish laktóz-monohidrátottartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogybizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A CITALOPRAM BLUEFISH-T?

 

ACitalopram Bluefish-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja a következő:

 

10 mg

 

Felnőttek

Ajavasolt kezdő adag naponta 2 filmtabletta (20 mg citaloprám). Az adag szükségszerint – az Ön reagálásától függően – napi 4 filmtablettáig (40 mg citaloprám)emelhető. A megengedett legnagyobb adag napi 60 mg.

 

Idősbetegek (65 éves kor felett)

Azadagot a javasolt adag felére, vagyis napi 1–2 filmtablettára (10–20 mg citaloprám)kell csökkenteni. Az Ön reagálásától függően emelni lehet az adagot. Amegengedett legnagyobb adag napi 40 mg.

 

Csökkentmájműködésűek

Ajavasolt kezdő adag naponta 1 filmtabletta (10 mg citaloprám) az első kéthéten. Az adag nem haladhatja meg a napi 3 filmtablettát (30 mg citaloprám).

 

20 mg

 

Felnőttek

Ajavasolt kezdő adag naponta 1 filmtabletta (20 mg citaloprám). Az adag szükségszerint – az Ön reagálásától függően – napi 2 filmtablettáig (40 mg citaloprám)emelhető. A megengedett legnagyobb adag napi 3 filmtabletta (60 mg citaloprám).

 

Idősbetegek (65 éves kor felett)

Azadagot a javasolt adag felére, vagyis napi ½–1 filmtablettára (10–20 mg citaloprám)kell csökkenteni. Az Ön reagálásától függően emelni lehet az adagot. Amegengedett legnagyobb adag napi 2 filmtabletta (40 mg citaloprám).

 

Csökkentmájműködésűek

Ajavasolt kezdő adag naponta ½ filmtabletta (10 mg citaloprám) az elsőkét héten. Az adag nem haladhatja meg a napi 1½ filmtablettát (30 mg citaloprám).

 

40 mg

 

ACitalopram Bluefish 40 mg nem alkalmas az összes alább leírt adagolásra. Ezenadagolásokhoz a citaloprámot tartalmazó egyéb forgalmazott készítmények állnakrendelkezésre.

 

Felnőttek

Ajavasolt kezdő adag naponta ½ filmtabletta (20 mg citaloprám). Az adagszükség szerint – az Ön reagálásától függően – napi 1 filmtablettáig (40 mg citaloprám)emelhető. A megengedett legnagyobb adag napi 1½ filmtabletta (60 mg citaloprám).

 

Idősbetegek (65 éves kor felett)

Azadagot a javasolt adag felére, vagyis napi 10–20 mg citaloprámra kellcsökkenteni. Az Ön reagálásától függően emelni lehet az adagot. A megengedettlegnagyobb adag napi 1 filmtabletta (40 mg citaloprám).

 

Csökkentmájműködésűek

Ajavasolt kezdő adag naponta 10 mg citaloprám az első két héten. Az adag nemhaladhatja meg a napi 30 mg citaloprámot.

 

ACitalopram Bluefish-t szájon keresztül, egyetlen adagban kell bevenni reggelvagy este. A filmatblettá(ka)t étkezés közben vagy attól függetlenül, defolyadékkal kell bevenni.

 

ACitalopram Bluefish hatását nem rögtön érzi meg. Legalább két hét telik majdel, amíg javulást nem tapasztal. Miután tünetmentessé vált, még további 4–6hónapig szednie kell a citaloprámot.

 

Akezelés abbahagyása

ACitalopram Bluefish-t lassan kell elhagyni, hogy csökkentsék az elvonásireakciók kockázatát. Az orvosa legalább 1–2 héten keresztül fokozatosancsökkenti majd az adagot (lásd: „A Citalopram Bluefish fokozottelővigyázatossággal alkalmazható”).

 

Haaz előírtnál több Citalopram Bluefish-t vett be

Haúgy véli, hogy Ön vagy valaki más túl sok filmtablettát vett be, akkorhaladéktalanul forduljon az orvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségirészlegéhez!

Akövetkező tünetek jelentkezhetnek: Álmosság, kóma, képtelenség a test mozgására(stupor), görcsroham, szapora szívverés, fokozott verejtékezés, émelygés,hányás; az ajkak, a nyelv, a bőr és a nyálkahártyák lilás elszíneződése (a véroxigénhiányos állapota miatt), gyorsult légzés.

 

Szerotoninszindróma is előfordulhat (tüneteket lásd: „A Citalopram Bluefish fokozottelővigyázatossággal alkalmazható” pontban). 

 

Haelfelejtette bevenni a Citalopram Bluefish-t

Haelfelejtette bevenni a Citalopram Bluefish-t, akkor vegye be az adagot, amikoraz eszébe jutott, a következő adagját pedig majd a rendes időben. Ne vegyen be kétszeresadagot a kihagyott adag pótlására!

 

Haidő előtt abbahagyja az Citalopram Bluefish szedését

Nehagyja abba a Citalopram Bluefish szedését mindaddig, amíg az orvosa nem mondjaÖnnek! A Citalopram Bluefish-t lassan kell elhagyni; az adag legalább 1–2 hétenát történő fokozatos csökkentése javasolt. Fontos, hogy kövesse az orvosaútmutatásait. A Citalopram Bluefish abbahagyása – különösen, ha hirtelenültörténik – elvonási tünetek megjelenését eredményezheti (lásd: „A CitalopramBluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”). Szóljon az orvosának, hailyen elvonási tünetei jelentkeznek, miután abbahagyta a Citalopram Bluefishszedését!

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a Citalopram Bluefish is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A citaloprámmellékhatásai általában enyhék és átmenetiek. A kezelés első heteiben aleginkább kifejezettek, majd a depressziós állapot javulásával rendszerintmérséklődnek.

 

A citaloprámjelentett mellékhatásait az alábbiakban írjuk le, az előfordulásuk gyakoriságaszerint bemutatva.

 

Agyakoriságok meghatározása:

 

Nagyon gyakori

10 közül 1-nél több alkalmazót érint

Gyakori

100 közül 1–10 alkalmazót érint

Nem gyakori

1000 közül 1–10 alkalmazót érint

Ritka

10 000 közül 1–10 alkalmazót érint

Nagyon ritka

10 000 közül 1-nél kevesebb alkalmazót érint

Nem ismert

a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

 

Nagyongyakori

·          álmosság, álmatlanság, nyugtalanság, izgatottság, fejfájás,remegés, szédülés.

·          a szemek különböző távolságokhoz való alkalmazkodásának nehézségei.

·          szívdobogás-érzés (palpitáció).

·          émelygés, szájszárazság, székrekedés, hasmenés, fokozottverejtékezés.

·          gyengeség, fáradtság érzése (aszténia).

 

Gyakori

·          fogyás, hízás.

·          alvászavarok, a koncentrálóképesség romlása, kóros álmok,emlékezetvesztés, szorongás.

·          a nemi vágy csökkenése.

·          az étvágy fokozódása vagy csökkenése.

·          egykedvűség.

·          zavarodottság

·          migrén.

·          fonákérzések (a bőr látható ok nélküli zsibbadtsága, ill.bizsergése).

·          látásromlás.

·          szapora szívverés, vérnyomásesés a fekvő vagy ülő testhelyzetből valófelálláskor (néha szédülés kíséretében), magas vagy alacsony vérnyomás.

·          az orrnyálkahártya gyulladása, az orrmelléküregek gyulladása.

·          emésztési zavarok, hányás, hasfájás, szelek fokozott képződése, anyálelválasztás fokozódása.

·          bőrkiütések, viszketés.

·          vizeletürítési zavarok, fokozott vizeletképződés.

·          ejakulációs zavarok, a nők késleltetett vagy gátolt orgazmusa,fájdalmas menstruáció, impotencia.

·          az ízek érzékelésének kóros elváltozásai.

·          fáradtságérzés, ásítozás.

 

Nemgyakori

·          „feldobottság” (eufória).

·          a nemi vágy fokozódása.

·          ún. extrapiramidális mozgászavar (mozgáshiány, merevség,reszketés).

·          görcsrohamok.

·          fülcsengés (tinnitus).

·          gyérült szívverés.

·          köhögés.

·          a májfunkciós próbák kóros eredményei.

·          fényérzékenység.

·          izomfájdalmak.

·          allergiás reakciók.

·          hirtelen eszméletvesztés (néhány másodperctől több percig tarthat[ájulás]).

·          általános rossz közérzet.

 

Ritka

·          vérzés (pl. hüvelyi vérzés, emésztőrendszeri vérzés,véraláfutások és a bőrvérzések egyéb formái, ill. a nyálkahártyák vérzései).

·          nyugtalanság és a nyugodtan állásra, ill. ülésre való képtelenségérzése (lásd: „A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággalalkalmazható”).

·          főleg az idősek esetében a nátrium normálisnál alacsonyabbszintje a vérben és a szervezet vízháztartását szabályozó agyi hormonelválasztásának nem megfelelő volta (inadekvát antidiuretikus hormonszekréciószindróma [SIADH]).

·          szerotonin szindróma.

 

Nagyonritka

·          olyan dolgok látása, ill. hallása, amelyek nincsenek ott(hallucinációk), túlzottan aktív viselkedés, ill. gondolkodás (mánia),elszemélytelenedés (deperszonalizáció) érzése, pánikrohamok (az eddig említettvalamennyi tünetet okozhatja az alapbetegség).

·          szabálytalan szívverés.

·          ún. angioödéma (a bőr és a nyálkahártyák [pl. a torokban és anyelven] hirtelen vizenyős duzzanata, nehézlégzés és/vagy viszketés ésbőrkiütés). E tünetek jelentkezése esetén hagyja abba a Citalopram Bluefishszedését, és haladéktalanul forduljon az orvosához!

·          ízületi fájdalmak.

·          az emlők kóros tejtermelése férfiak és nők esetében.

·          ún. anafilaktoid reakciók (súlyos túlérzékenységi reakciók,melyek sokkot [erős vérnyomásesés, sápadtság, izgatottság, gyenge és szaporapulzus, nyirkos bőr, eszméletzavar] eredményezhetnek a vérerek hirtelenkitágulása következtében).

 

Nemismert

·          öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, ill. magatartás (lásd: „ACitalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”).

 

Beszámoltakegyesekről, akiknek a citaloprám alkalmazása alatt, ill. röviddel azabbahagyása után olyan gondolataik támadtak, hogy kárt tesznek magukban, ill.megölik magukat, vagy ilyen viselkedést tanúsítottak.

 

Azabbahagyáskor látott elvonási tünetek

Lásd:„A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL TÁROLNI A CITALOPRAM BLUEFISH-T?

 

Agyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

 

A buborékcsomagolásonés a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, ill. Felh.:) után neszedje a Citalopram Bluefish-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

Ez a gyógyszer nemigényel különleges tárolást.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz aCitalopram Bluefish

-        A hatóanyag a citaloprám.

ACitalopram Bluefish 10 mg, 20 mg, ill. 40 mg filmtabletta citaloprám-hidrobromidottartalmaz, mely 10 mg, 20mg, ill. 40 mg citaloprámnak felel meg tablettánként.

-        Az egyébösszetevők:

Tablettamag:kopovidon, kroszkarmellóz-nátrium (E468), glicerin (E471), laktóz-monohidrát,magnézium-sztearát (E470b), kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz (E460).

Filmbevonat:hipromellóz (E464), mikrokristályos cellulóz (E460), makrogol-sztearát 40,titán-dioxid (E 171).

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Citalopram Bluefish 10mg, 20 mg, vagy 40 mg filmtabletta PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban,dobozonként 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, vagy 100 db filmtablettáskiszerelésben.

 

Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés, ill. hatáserősség kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

BluefishPharmaceuticals AB

Torsgatan 11

SE-111 23 Stockholm

Svédország

 

OGYI-T-21270/01                   20x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21270/02                   28 x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21270/03                   30 x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21270/04                   50 x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21270/05                   100 x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban

OGYI-T-21270/06                   20x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21270/07                   28 x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21270/08                   30 x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21270/09                   50 x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-21270/10                   100 x PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban

 

Ezta gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

A tagország neve

A gyógyszer neve

Ausztria (AT)

Citalopram Bluefish 10 mg Filmtabletten

Citalopram Bluefish 20 mg Filmtabletten

Citalopram Bluefish 40 mg Filmtabletten

Cseh Köztársaság (CZ)

Citalopram Bluefish 10 mg potahované tablety

Citalopram Bluefish 20 mg potahované tablety

Németország (DE)

Citalopram-Bluefish 10 mg Filmtabletten

Citalopram-Bluefish 20 mg Filmtabletten

Citalopram-Bluefish 40 mg Filmtabletten

Magyarország (HU)

Citalopram Bluefish 20 mg filmtabletta

Citalopram Bluefish 40 mg filmtabletta

Írország (IE)

Citalopram Bluefish 10 mg film-coated Tablets

Citalopram Bluefish 20 mg film-coated Tablets

Citalopram Bluefish 40 mg film-coated tablets

Lengyelország (PL)

 Citalopram Bluefish

Franciaország (FR)

 Citalopram Bluefish 20 mg comprimés peliculés

Hollandia (NL)

Citalopram Bluefish 10/ 20/40 mg filmomhulde

Tabletten

Szlovákia (SK)

Citalopram Bluefish 10 mg filmom obalené Tablety

Citalopram Bluefish 20 mg filmom obalené tablety

Svédország (SE)

Citalopram Bluefish 10 mg filmdragerade tabletter

Citalopram Bluefish 20 mg filmdragerade tabletter

Citalopram Bluefish 40 mg filmdragerade tabletter

 

 

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma 2010/04/21

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!