Ramipril Bril 2,5 mg kemény kapszula TT (28x)

4

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Ramipril Bril 2,5 mg kemény kapszula

Ramipril Bril 5 mg kemény kapszula

Ramipril Bril 10 mg kemény kapszula

ramipril

 

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Ramipril Bril kemény kapszula és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Ramipril Bril kemény kapszula alkalmazásaelőtt

3.            Hogyan kell szedni a Ramipril Bril kemény kapszulát?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell a Ramipril Bril kemény kapszulát tárolni?

6.            További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RAMIPRILBRIL KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A RAMIPRILBRIL kemény kapszula egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Azúgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjábatartozik.

 

A RAMIPRILBRIL kemény kapszula az alábbiak szerint hat:

           Csökkenti az Ön szervezetébenazoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást.

           Ellazítja és tágítja az ereket.

           Megkönnyíti a szív számára a vérkeringtetését a szervezetében.

 

A RAMIPRILBRIL kemény kapszula alkalmazható:

           A magasvérnyomás (hipertenzió)kezelésére

           Szívinfarktus vagy agyvérzéskockázatának csökkentésére

           A vesekárosodás kockázatánakcsökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére (függetlenülattól, hogy Ön cukorbetegségben szenved-e vagy sem)

           A szív kezelésére amikor az nemtud elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe (szívelégtelenség)

           Szívinfarktust (miokardiálisinfarktus) követő kezelésre szívelégtelenség esetén.

 

 

2.   TUDNIVALÓK A RAMIPRIL BRIL KEMÉNY KAPSZULAALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne szedje a Ramipril Bril kemény kapszulát

  • ha allergiás (túlérzékeny) a ramiprilre vagy bármely más ACE-gátlóra vagy a RAMIPRIL BRIL kemény kapszula egyéb összetevőjére, melyek felsorolása a 6. pontban található.
  • Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
  • ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.
  • amennyiben Ön művese-kezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a RAMIPRIL BRIL kemény kapszula kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
  • amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület).
  • amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a RAMIPRIL BRIL kemény kapszulát/lásd. a “Terhesség” című részt.)
  • Amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagy bizonytalan. Ezt a döntést kezelőorvosának kell meghoznia.

 

Ne szedje a RAMIPRIL BRIL kemény kapszulát ha Önre illik valamelyik a fentfelsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan kérdezze meg kezelőorvosát, mielőttbeveszi a RAMIPRIL BRIL kemény kapszulát.

 

A Ramipril Brilkemény kapszula fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

Ellenőrizzekezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:

-         ha Önnek szív- máj vagyveserendellenessége van

-         ha Ön jelentős folyadék- vagysóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés avgyizzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat(diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül

-         ha Ön rovarmérgekkel szembeni atúlérzékenységet mérséklő (deszenzibilizáló) kezelésben fog részesülni

-         ha érzéstelenítést fognak Önnélalkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák.Egy nappal a beavatkozás előtt felfüggesztheti a ramipril-kezelést, kérje kikezelőorvosa tanácsát.

-         ha magas vérének a kálium-szintje(és ezt a vérvizsgálat is igazolta)

-         ha ún. kollagén-betegségbenszenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózusbetegség

Feltétlenülközölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A RAMIPRILBRIL szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni agyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkatokozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a„Terhesség” című részt).

 

Gyermekek

A RAMIPRILBRIL kemény kapszula nem ajánlott gyermekkorban és serdülők esetén 18 éveskor alatt, mivel ebben a betegcsoportban nem áll rendelkezésre információ.

 

Amennyibena fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogyillik-e) kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a RAMIPRIL BRIL kemény kapszulát.

 

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket (és agyógynövényeket) is. Ez azért fontos, mert a RAMIPRIL BRIL kemény kapszulabefolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek isbefolyással lehetnek a RAMIPRIL BRIL kemény kapszula hatására.

 

Kérjük jelezzekezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi.Csökkenthetik a ramipril hatását.

-         Fájdalomcsillapítók ésgyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen,indometacin, acetilszalicilsav hatóanyagot tartalmazók)

-         Az alacsonyvérnyomás, sokk,szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló pl. efedrin,noradrenalin vagy adrenalin hatóanyag tartalmú gyógyszerek . Kezelőorvosánakellenőriznie kell a vérnyomását.

 

Kérjükjelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt hatóanyag tartalmú gyógyszerekvalamelyikét szedi. Ezek a hatóanyagok  fokozhatják a valószínűségét, hogyÖnnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a RAMIPRIL BRIL kemény kapszulával.

-          

-         Daganatellenes gyógyszerek(kemoterápiás gyógyszerek)

-         A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek pl. ciklosporin

-         Vizelethajtók pl. furoszemid

-         Gyógyszerek, amelyek emelhetik avér kálium-szintjét pl. spironolakton, triamteren, amilorid, kálium sók,heparin (vérhígító)

-         Gyulladásos betegségek kezeléséreszolgáló szteroidok pl. prednizolon

-         Allopurinol (a húgysavcsökkentésére szolgál a vérben)

-         Prokainamid (szívritmusrendellenességek kezelésre)

 

Kérjük jelezzekezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt hatóanyag tartalmú gyógyszerekvalamelyikét szedi. A RAMIPRIL BRIL kemény kapszula befolyásolhatja hatásukat.

-         Cukorbetegség kezelésére szolgálógyógyszerek pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin.A ramipril csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze avércukorszintjét, ha RAMIPRIL BRIL keménykapszulát szed.

-         Lítium (metális betegségekkezelésére). Az Ön lítium szintjét fokozottan ellenőriznie kellkezelőorvosának.

 

Amennyibena fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre kérdezze meg kezelőorvosát,mielőtt beveszi a RAMIPRIL BRIL keménykapszulát.

 

A Ramipril Bril kemény kapszula egyidejű bevétele bizonyosételekkel vagy italokkal.

Haa RAMIPRIL BRIL kemény kapszula kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet,vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholtfogyaszthat a RAMIPRIL BRIL kemény kapszula kezelés alatt, kérdezze megkezelőorvosát, mivel a vérnyomás csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymáshatását erősíthetik.

A RAMIPRILBRIL kemény kapszula étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenül közöljeorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogjatanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik,vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a RAMIPRIL BRIL kemény kapszula helyettegy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A RAMIPRIL BRIL kemény kapszula szedésenem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a RAMIPRIL BRIL kemény kapszulát a 3. terhességi hónap után, mertsúlyos károkat okozhat a magzatnak. 

 

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyibenszoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A RAMIPRIL BRIL kemény kapszulaalkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne,kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban azesetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Szédülhet a RAMIPRIL BRIL  kezeléssorán. Ez gyakoribb a RAMIPRIL BRIL-kezelés megkezdésekor, vagy az adagemelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljengépeket.

 

 

3.         HOGYAN KELL SZEDNIA RAMIPRIL BRIL KEMÉNY KAPSZULÁT?

 

A RAMIPRIL BRIL keménykapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Agyógyszer szedése

-         Mindennap, ugyanabban az időben,szájon át vegye be a gyógyszert.

-         Egészben, folyadékkal nyelje le a kemény kapszulát.

-         Ne törje vagy rágja össze a kapszulát.

 

Mennyigyógyszert vegyen be

 

Magasvérnyomáskezelésére

-         A szokásos kezdő adag 1,25 mgvagy 2,5 mg naponta egyszer.

-         A kezelőorvosa addig fogjamódosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerülállítani.

-         A maximális napi adag 10 mgnaponta egyszer.

-         Amennyiben Ön már szedvizelethajtó gyógyszereket, kezelőorvosa megszakíthatja a szedést vagymódosíthatja a vizelethajtó adagját, mielőtt elkezdi a RAMIPRIL BRIL -kezelést.

 

Szívinfarktus vagyagyvérzés kockázatának csökkentésére

-         A szokásos kezdő adag 2,5 mgnaponta egyszer.

-         A kezelőorvosa növelheti azadagot.

-         A szokásos napi adag 10 mgnaponta egyszer.

 

A vesekárosodáskockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére

-         A szokásos kezdő adag 1,25 mgvagy 2,5 mg naponta egyszer.

-         A kezelőorvosa módosíthatja azadagot.

-         A szokásos napi adag 5 mgvagy 10 mg naponta egyszer.

 

Szívelégtelenségkezelésére

-         A szokásos kezdő adag 1,25 mgnaponta egyszer.

-         A kezelőorvosa módosíthatja azadagot.

-         A maximális napi adag 10 mg.Napi kétszeri adagolás javasolt.

 

Szívinfarktust követőenalkalmazandó kezelés

-         A szokásos kezdő adag 1,25 mgnaponta egyszer - 2,5 mg naponta kétszer.

-         A kezelőorvosa módosíthatja azadagot.

-         A szokásos napi adag 10 mg.Napi kétszeri adagolás javasolt.

 

Idősbetegek esetén

Kezelőorvosa csökkentenifogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

 

Ha az előírtnál több Ramipril Bril kemény kapszulát vett be:

Azonnalbeszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségiosztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagyhívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosapontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

 

Ha elfelejtette bevenni a Ramipril Bril kemény kapszulát:

-         Vegye be a következő adagot amikorlegközelebb esedékes.

-         Ne vegyen be kétszeres adagot akihagyott adag pótlására.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Ramipril Bril kemény kapszula isokozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnalhagyja abba a RamiprilBril kemény kapszula szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha azalábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges,hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:

-         Az arc, az ajkak vagy a torokduzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés éskiütések. Ezek a RamiprilBril kemény kapszula által kiváltottsúlyos allergiás reakció jelei lehetnek.

-         Súlyos bőrreakciók, beleértve akiütés a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, abőr vörösödése, hólyagosodása vagy leválása (az un. Stevens-Johnson szindróma,toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).

 

Azonnaljelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:

-         Gyorsabb szívverés, szabálytalanvagy heves szívdobogás (un palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés amellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek beleértve a szívinfarktust,vagy az agyvérzést.

-         Légszomj vagy köhögés, ezektüdőrendellenességek jelei lehetnek.

-         Könnyebben kialakuló véraláfutás,hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl.ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnálkönnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság,gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi éscsontvelő rendellenességek jelei lehetnek.

-         Súlyos gyomorfájdalom, amely ahátba is kisugárzik. Ez a pankreatitis jele lehet (hasnyálmirigy gyulladás).

-         Láz, hidegrázás, fáradtság,étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgáselszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint ahepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.

 

Egyébmellékhatások lehetnek még:

Jelezzekezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik,vagy néhány napnál tovább fennáll.

 

Gyakori(10 beteg közül egynélkevesebbet érint)

-         Fejfájás, fáradtság

-         Szédülés. Ez a tünet gyakrabbanjelentkezik a ramipril-kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.

-         Gyengeség, hipotenzió (rendellenesenalacsony vérnyomás), különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le.

-         Száraz, ingerlő köhögés,arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagy hörghurut, légszomj

-         Gyomor- vagy bélfájdalom,hasmenés, emésztési zavar, hányinger vagy hányás

-         Kiütés mely lehet kiemelkedő vagynem kiemelkedő is

-         Mellkasi fájdalom

-         Görcsök, vagy fájdalom az izmokban

-         A vérvizsgálati eredmények aszokásosnál magasabb kálium-szintet jeleznek a vérben

 

Nemgyakori (100 beteg közül egynél kevesebbet érint)

-         Egyensúly problémák (vertigo)

-         Viszketés vagy rendellenesbőrérzékelés mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrösérzés (perifériás idegbántalom)

-         Az ízérzés elvesztése vagymegváltozása

-         Alvászavarok

-         Depressziós állapot, szorongás,feszültebbenk érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság

-         Orrdugulás, légzési nehézség vagyasztmájának rosszabbodása

-         Duzzanat a beleiben, amelyetbélrenszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással éshasmenéssel jár

-         Gyomorégés, székrekedés vagyszájszárazság

-         Fokozott vízfelvétel és ürítés

-         A szokásosnál fokozottabb izzadás

-         Csökkent étvágy vagyétvágytalanság (anorexia)

-         Szaporább vagy szabálytalanszívverés. Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jeleilehetnek.

-         Kipirulás

-         Homályos látás

-         Ízületi fájdalom

-         Láz

-         Szexuális működési zavarférfiakban, illetve csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben.

-         Bizonyos fehérvérsejt-típusmegnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben

-         A vérvizsgálati eredményekváltozást mutatnak a máj-, hasnyálmirigy vagy vesefunkciós értékekben.

 

Ritka(1000 beteg közül egynél kevesebbet érint)

-         Bizonytalanság vagy zavartságérzése

-         Vörös és duzzadt nyelv

-         Erőteljes bőrleválás vagy hámlás,viszkető göbös kiütés

-         Körömrendellenességek (a körömmeglazulása vagy leválása a körömágyból)

-         Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön

-         Foltok a bőrön és hideg végtagok

-         Vörös, viszkető, duzzadt vagyvizenyős szemek

-         Hallásromlás vagy fülcsengés

-         Gyengeség érzése

-         A vérvizsgálati eredményekcsökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkékszámában és a hemoglobin mennyiségében

 

Nagyonritka (10 000 beteg közül egynél kevesebbet érint)

-         A szokásosnál fokozottabbfényérzékenység

 

Egyébjelentett mellékhatások:

Jelezzekezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik,vagy néhány napnál tovább fennáll.

-         Koncentrációzavar

-         Duzzadt száj

-         A vérvizsgálati eredményektúlzottan kevés vérsejetet mutatnak

-         A vérvizsgálati eredmények aszokásosnál alacsonyabb nátrium-szintet mutatnak a vérben

-         A kéz- és a lábujjak színe ahidegben megváltozik és bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezik amikor újrafelmelegednek (Raynaud-jelenség)

-         A mell megnagyobbodása férfiakban

-         Lelassult vagy gátolt reakciók

-         Égő érzés

-         A szaglás megváltozása

-         Hajhullás

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A RAMIPRILBRIL KEMÉNY KAPSZULÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on, azeredeti csomagolásban tárolandó.

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő után ne szedje a RamiprilBril kemény kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Ramipril Bril kemény kapszula?

A készítmény hatóanyaga aramipril.

2,50 mg, 5,00 mgill. 10,0 mg ramipril kemény kapszulánként

 

Egyéb összetevők:

Ramipril Bril 2,5 mg keménykapszula: hidegen duzzadó keményítő(Lycatab C), nátrium-lauril-szulfát, propil-parahidroxibenzoát, karmazsin (E122), Ponceau 4R (E 124), Sunset yellow (E 110), titán-dioxid (E 171),metil-parahidroxibenzoát, zselatin

Ramipril Bril 5 mg keménykapszula: hidegen duzzadó keményítő(Lycatab C), nátrium-lauril-szulfát, propil-parahidroxibenzoát, karmazsin (E122), Ponceau 4R (E 124), brillantkék (E 133), titán-dioxid (E 171),metil-parahidroxibenzoát, zselatin

Ramipril Bril 10 mg keménykapszula: hidegen duzzadó keményítő(Lycatab C), eritrozin (E 127), nátrium-lauril-szulfát,propil-parahidroxibenzoát, karmazsin (E 122), brillantkék (E 133), titán-dioxid(E 171), metil-parahidroxibenzoát, zselatin.

 

Milyen a Ramipril Bril keménykapszula külleme és mit tartalmaza csomagolás?

Kemény kapszula.

Ramipril Bril 2,5 mg keménykapszula: Kb. 100 mg fehér homogénpor, 4-es méretű, alsó részén átlátszatlan fehér, felső részén átlátszatlan narancssárgakemény zselatin kapszulába töltve.

Ramipril Bril 5 mg keménykapszula: Kb. 100 mg fehér homogénpor, 4-es méretű, alsó részén átlátszatlan fehér, felső részén átlátszatlan vörösbarnakemény zselatin kapszulába töltve.

Ramipril Bril 10 mg keménykapszula: Kb. 100 mg fehér homogénpor, 4-es méretű, alsó részén átlátszatlan fehér, felső részén átlátszatlan kékkemény zselatin kapszulába töltve.

 

28 db kemény kapszula színtelen, átlátszó PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásbanés dobozban.

 

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó:

Bristol Laboratories Limited

Unit 3, Canalside

Northbridge Road

Berkhamsted

Herts, HP4 lEG

Egyesült Királyság

 

OGYI-T-20359/02-04

 

Ez a tájékoztató nemtartalmazza az összes információt a gyógyszerről. Amennyiben kérdése van, vagybizonytalan valamiben, kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011.augusztus 3.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!