Alvastran 160 mg filmtabletta (28x (PVC/PE/PVDC/Al))

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK AFELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Alvastran 80 mg filmtabletta

Alvastran 160 mg filmtabletta

 

valzartán

 

Mielőtt elkezdenéalkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

 

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, merta benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abbanaz esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.      Milyen típusú gyógyszer az Alvastranés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.      Tudnivalók az Alvastranalkalmazása előtt

3.      Hogyan kell alkalmazni az Alvastrant?

4.      Lehetséges mellékhatások

5.      Hogyan kell tárolni az Alvastrant?

6.      További információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer aZ ALVASTRAN és milyen betegségekesetén alkalmazható?

 

Az Alvastran a gyógyszerekazon csoportjába tartozik, amit angiotenzin-II antagonistáknak neveznek, és amagas vérnyomás csökkentésére szolgál.  Az angiotenzin-II a szervezetbenelőforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást.  Az Alvastranaz angiotenzin-II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek és avérnyomás csökken.

 

AzAlvastran 80 mg és 160 mg filmtabletta három különböző betegség eseténalkalmazható:

·    a magas vérnyomás kezelésére. A magasvérnyomás megnöveli a szív és az artériák terhelését. Ha ezt nem kezelik,veszélyezteti az agy, a szív és a vesék ereit, és sztrókot, szívelégtelenségetvagy veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát. A vérnyomásnormalizálása csökkenti ezen megbetegedések kialakulásának veszélyét.

·    a nemrégiben szívrohamon (miokardiális infarktuson) átesett betegekkezelésére. Itt a „nemrégiben” 12 órától 10 napig terjedőidőszakot jelent.

·    a szívelégtelenség kezelésére. Az Alvastran abban az esetben használható, amikor azangiotenzin konvertáló enzim gátlóknak (ACE-gátlók) nevezett gyógyszercsoport(a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazható, vagy azACE-gátlókhoz hozzáadva használható, amikor a béta-blokkolók (szintén aszívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) nem alkalmazhatók.  Aszívelégtelenség nehézlégzéssel, a folyadék visszatartása miatt lábdagadássaljár.  Aszívelégtelenség azt jelenti, hogy a szívizomzat nem képes kellő erővelkipumpálni a vért, hogy a szervezetet kellő mennyiségű vérrel ellássa.

 

 

2.       TUDNIVALÓKAZ ALVASTRAN ALKALMAZÁSA ELŐTT:

 

Nealkalmazza az Alvastrant:

·   Ha allergiás(túlérzékeny) a valzartánra vagy a készítmény bármelyik egyéb összetevőjére

·   ha súlyosmájbetegségben szenved.

·   ha több mint 3hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülniaz Alvastrant lásd a terhességről szóló részt).

 

Haezek bármelyike érvényes Önre, ne szedje az Alvastrant!

 

AzAlvastran fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·    ha májbetegségben szenved.

·    ha súlyos vesebetegségben szenved vagy dialízis alattáll.

·    ha veseartéria szűkületben szenved.

·    ha nemrégiben veseátültetésen esett át (új vesétkapott).

·    ha szívroham után van, vagy szívelégtelenség miattkezelik, a kezelőorvosa ellenőrizheti a veseműködését. 

·    ha szívrohamtól vagy szívelégtelenségtől eltérő súlyosszívbetegségben szenved.

·    ha a vér káliumtartalmának emelkedését okozó gyógyszereketszed. Ezekközé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy a káliumtartalmú sópótlók,kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin. Szükség lehet avér káliumtartalmának rendszeres időközönként való ellenőrzésére is.

·    ha aldoszteronizmusban szenved. E betegségben amellékvesék túl sok aldoszteron hormont termelnek. Ha ez érvényesÖnre, az Alvastran alkalmazása nem ajánlott.

·    ha hasmenés, hányás vagy nagy adagban szedettvízhajtók (diuretikumok) miatt túl sok folyadékot veszített (dehidratálódott).

·    gyermekek és serdülők (18 éves kor alatt) esetében azAlvastran alkalmazása nem ajánlott.

·    tájékoztatnia kell a kezelőorvosát, ha úgy véli, hogyterhes (vagy terhes lehet). Az Alvastran nem ajánlott a terhesség korai szakában,és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakbansúlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a terhességről szóló részt).

 

Haezek bármelyike érvényes Önre, tájékoztassa a kezelőorvosát az Alvastranszedése előtt.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

Tájékoztassa kezelőorvosátvagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A kezelés hatásátbefolyásolhatja, ha az Alvastrant bizonyos gyógyszerekkel együtt szedik. Szükség lehetugyanis valamelyik gyógyszer adagjának módosítására, más óvintézkedésre,illetve néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez vonatkozikmind a receptköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerekre, különösen:

 

·   egyéb vérnyomáscsökkentőkre, különösen a vízhajtókra (diuretikumok).

·   a vér káliumtartalmánakemelkedését okozó gyógyszerekre. Ezek közé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy akáliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin.

·   bizonyos, nem szteroid gyulladásgátlóknak (NSAID)nevezett fájdalomcsillapítókra.

·   lítiumra- bizonyos pszichiátriai betegségek kezeléséreszolgáló gyógyszer.

·   ha szívroham utáni kezelést kap, ACE-gátlókkal (a szívroham kezeléséreszolgáló gyógyszerek) való kombináció alkalmazása nem ajánlott.

·   ha szívelégtelenség miatt kap kezelést, ACE-gátlókkal és béta-blokkolókkal (a szívelégtelenségkezelésére szolgáló gyógyszerek) való hármas kombináció alkalmazása nemajánlott.

 

Az Alvastranegyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Beveheti az Alvastrantétkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

·   Tájékoztatnia kell akezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosaáltalában azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba az Alvastran szedését atervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időnbelül, és más gyógyszert ajánl az Alvastran helyett.  Az Alvastrannem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot. 

 

·   Tájékoztatnia kellkezelőorvosát, ha szoptat vagy nemsokára szoptatni kezd. Az Alvastrannem ajánlott szoptató kismamáknak, és kezelőorvosa más kezelést választhat, haÖn szoptatni szeretne, különösen, ha újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mielőtt gépjárművet vezet,gépen dolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő, potenciálisan veszélyestevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy hogyan reagál az Alvastran hatására. Sokvérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan az Alvastran ritkán szédülést okozhatés befolyásolhatja a koncentrálóképességet.

 

Fontos információk az Alvastranegyes összetevőiről

Az Alvastranlaktóz-monohidrátot és szorbitt tartalmaz, mindkettő cukorfajta. Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. A készítménykevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azazgyakorlatilag nátriummentes.

 

 

3.       HOGYAN KELLALKALMAZNI ALVASTRANT?

 

A lehető legjobb eredményelérése és a mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében az Alvastrantmindig pontosan az orvos utasításai szerint szedje. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát. A magasvérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírtellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.

 

Magas vérnyomás: A szokásosadag naponta 80 mg. Néhány esetben kezelőorvosa előírhatnagyobb adagot (akár 160 mg-ot vagy 320 mg-ot). AzAlvastrant egyéb kiegészítő gyógyszerrel is kombinálhatja (pl. vízhajtó).

 

Szívrohamot követően: A kezelésáltalában 12 óra elteltével kezdődik meg alacsony dózissal, naponta kétszer 20mg adásával. A 20 mg-os dózis a 40 mg-os tablettafelezésével érhető el. Kezelőorvosa több héten keresztülfokozatosan emelni fogja az adagot maximum naponta kétszer 160 mg-ig. A végleges dózis az Ön egyéni tűrőképességétől függ.

Az Alvastranegyütt adható a szívroham kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel is, éskezelőorvosa eldönti, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön esetében.

 

Szívelégtelenség: A kezelés általában napi kétszer 40 mg-mal kezdődik. Kezelőorvosa több héten keresztül fokozatosan emelni fogja azadagot maximum naponta kétszer 160 mg-ig. Avégleges dózis az Ön egyéni tűrőképességétől függ.

Az Alvastranegyütt adható a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel is, éskezelőorvosa eldönti, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön esetében. 

 

Beveheti az Alvastrantétkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is. AzAlvastrant egy pohár vízzel kell bevenni.

A készítménytnaponta körülbelül ugyanabban az időben kell bevenni.

 

Haaz előírtnál több Alvastrant vett be

Ha súlyosszédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le, és azonnal értesítsekezelőorvosát. Forduljon kezelőorvosához,gyógyszerészéhez vagy keressen fel egy kórházat, amennyiben véletlenül többtablettát vett be. 

 

Haelfelejtette bevenni az Alvastrant

Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott adag pótlására.

Ha elfelejtett bevenni egyadagot, vegye be, mihelyt eszébe jut. Ennek ellenére, ha már közeleg a következő adag ideje,hagyja ki az elfelejtett dózist.

 

Ha idő előtt abbahagyja azAlvastran szedését

Az Alvastran-kezelésmegszakítása a betegség rosszabbodását okozhatja. Nehagyja abba a gyógyszer szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásáról,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, az Alvastranis okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amellékhatások bizonyos gyakorisággal fordulhatnak elő, amelyek meghatározásátaz alábbiak tartalmazzák:  

§   nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1 esetében fordul elő

§   gyakori: 100 betegből 1-10 esetében fordul elő

§   nem gyakori: 1000 betegből 1-10 esetében fordul elő

§   ritka: 10000 betegből 1-10 esetében fordul elő

§   nagyon ritka: 10000 betegből kevesebb, mint 1 esetében fordul elő

§   nem ismert: a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatokalapján.

 

Néhány tünet, amelyazonnali orvosi ellátási igényel:

Az angioödématüneteit észlelheti, mint például

·    duzzadt arc, nyelv vagy torok

·    nyelési nehézségek

·    kiütés, és légzési nehézségek

 

Ha etünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

 

Egyéb mellékhatások:

 

Gyakori:

·    szédülés, felálláskor vagy felüléskorjelentkező ún. poszturális szédülés

·    alacsony vérnyomás, amely tüneteketokoz, például szédülést

·   csökkent vesefunkció(veseelégtelenség jelei)

 

Nemgyakori:  

·    allergiás reakciók, amelyekbőrkiütéssel, viszketéssel, szédüléssel, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torokduzzanatával, légzési vagy nyelési nehézségekkel, szédüléssel (angioödémárautaló jel) járnak

·   hirtelen eszméletvesztés

·    forgó jellegű érzés

·    a vesefunkció nagymértékű csökkenése(heveny veseelégtelenségre utaló tünetek)

·    izomgörcs, rendellenes szívritmus(túl magas kálium-szintre, az ún. hiperkalémiára utaló jelek)

·    légszomj, légzési nehézség fekvőhelyzetben, a lábfej vagy a láb duzzanata (szívelégtelenségre utaló jelek)

·    fejfájás

·    köhögés

·    hasi fájdalom

·    hányinger

·    hasmenés

·    fáradtság

·    gyengeség

 

Nem ismert:

·   kiütés, viszketés, amely akövetkező jelekkel, tünetekkel társulhat: láz, ízületifájdalom, izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók és/vagy influenzaszerű tünetek(szérumbetegségre utaló jelek)

·    bíborszínű-vörös foltok, láz,viszketés (a vérerek gyulladására utaló jelek, amit vaszkulitisznek isneveznek)

·    szokatlan vérzés, véraláfutás(trombocitopéniára utaló jelek)

·    izomfájdalom (mialgia)

·    láz, torokfájás vagy fertőzés okoztaszájfekélyek (a fehérvérsejtek alacsony szintjére utaló tünetek, amitneutropéniának is neveznek)

·    alacsony hemoglobinszint, avörösvérsejtek arányának csökkenése a vérben (ami - súlyos esetekben -vérszegénységhez vezethet)

·    a vér magas káliumtartalma (ami - súlyosesetekben - izomgörcsöket, szívritmus zavarokat okozhat)

·    a májfunkciós laborvizsgálatokértékeinek emelkedése (ami májkárosodásra utalhat), beleértve a vér magasbilirubin-szintjét (ami - súlyos esetekben - a bőr és a szemek besárgulásátokozhatja)

·    a vér emelkedett karbamid-nitrogénszintje, emelkedett szérum kreatininszint (ami rendellenes veseműködésreutalhat)

 

Egyesmellékhatások előfordulása az Ön egészségi állapotától függően változhat. Az olyan mellékhatásokat, mint a szédülés és a csökkentvesefunkció, ritkábban észlelik magas vérnyomás miatt kezelt betegekben, mint aszívelégtelenség miatt kezelt vagy nemrégen szívinfarktuson átesett betegekben.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AZ ALVASTRANTTÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

Legfeljebb 30 ºC-on, a nedvességtőlvaló védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A csomagoláson feltüntetettlejárati idő után ne szedje az Alvastrant. A lejárati idő a megadott hónaputolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az ALVASTRAN

 

A készítmény hatóanyaga avalzartan.

Alvastran 80 mg filmtabletta:

80 mg valzartán filmtablettánként.

 

Alvastran 160 mg filmtabletta:

160 mg valzartán filmtablettánként.

 

Egyébösszetevők: Mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, szorbit (E420), magnézium-karbonát, hidegen duzzadókeményítő, povidon K-25, nátrium.sztearil-fumarát, nátrium.lauril-szulfát, kroszpovidon(Kollidon CL), laktóz-monohidrát, hipromellóz,

titán-dioxid(E 171), makrogol 4000

Az Alvastran 80 mg vas-oxid(E 172) színezéket tartalmaz.

Az Alvastran 160 mg sárgavas-oxid (E 172) és fekete- valamint vörös- és sárga vas-oxid (E 172) keverékéttartalmazza színezékként.

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Filmtabletta.

 

AzAlvastran 80 mg filmtabletta henger alakú, az egyik oldalán törővonallalellátott rózsaszínű filmtabletta.

AzAlvastran 160 mg filmtabletta henger alakú, az egyik oldalán törővonallalellátott okkersárga színű filmtabletta.

 

Afilmtabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Afilmtabletta 28, 30, 84 és 90 db-os csomagolásban kerül forgalomba.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerülkereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó:

Zentiva, k.s.,

10237 Prague 10

Dolny Mecholupy

U kabelnovny 130.

Cseh Köztársaság

 

 

OGYI-T-21296/01-08

 

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térségtagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Németország:                                    Valzap 80 mg, Filmtabletten

                                               Valzap 160 mg, Filmtabletten

Cseh Köztársaság:                Valzap 80 mg potahované tablety

                                              Valzap 160 mg potahovanétablety

 

Szlovák Köztársaság:                        Valzap 80 mg

                                                          80 mg, filmomobalené tablety

                                                          Valzap160 mg

                                                          160 mg, filmomobalené tablety

 

Lengyelország:                      Valtap

 

Lettország:                           Valzap 80 mg apvalkotas tabletes

                                               Valzap 160 mg apvalkotas tabletes

 

Litvánia:                                 Valzap 80 mg plévele dengtos tabletes

                                               Valzap 160 mg plévele dengtos tabletes

 

Észtország:                            Valzap

 

Magyarország:                       Alvastran 80 mg filmtabletta

                                               Alvastran 160 mg filmtabletta

 

Románia:                                Coreton, 80 mg, comprimate filmate

                                               Coreton, 160 mg, comprimate filmate

 

Bulgária:                                ВАЛЗАП80

                                               ВАЛЗАП 160

 

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2010.május 19.

 

 

 

 

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!