Gabaneural 400 mg kemény kapszula TT (50x buborékcsomag.)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Gabaneural100 mg kemény kapszula

Gabaneural300 mg kemény kapszula

Gabaneural400 mg kemény kapszula
gabapentin

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-                Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben isszüksége lehet.

-                További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert azorvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmaslehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Gabaneural és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók a Gabaneural szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Gabaneuralt?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Gabaneuralt tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GABANEURAL ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Gabaneural a gyógyszerek azon csoportjába tartozik,amelyekkel az alábbi állapotokat lehet kezelni:

·               az epilepszia különböző formái – a Gabaneural önmagábanhasználható felnőtteknél és 12 évnél idősebb gyermekeknél. Orvosa akkor isfelírhatja a Gabaneuralt, ha a jelenlegi kezeléssel az epilepszia nem tarthatóteljesen kordában. Felnőttek és 6 évnél idősebb gyermekek a Gabaneuraltjelenlegi kezelésük mellett is szedhetik.

·               perifériás neuropátiás fájdalom – ez hosszú ideig fennállófájdalom, amit az idegek károsodása idéz elő.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA GABANEURAL SZEDÉSE  ELŐTT

 

Ne szedje a Gabaneuralt

·               ha allergiás (túlérzékeny) a gabapentinre vagy aGabaneural egyéb összetevőjére (lásd a 6. pontot).

 

AzGabaneural fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Néhány személynél, akiket antiepileptikumokkal/epilepsziaelleni gyógyszerekkel, pl. gabapentinnel kezeltek, előfordultak olyangondolatok, hogy kárt tesznek magukban vagy öngyilkosok lesznek. Ha bármikorilyen gondolatai támadnának, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával

 

·               ha veseproblémáktól szenved − ha olyan tünetekalakulnak ki Önnél, mint az állandó gyomorfájdalom, hányinger és hányás,azonnal értesítse erről orvosát.

·               ha különböző típusú rohamoktól szenved, ideértve azabszensz típusúakat is.  

·               ha vizeletvizsgálatot végeznek Önnél, tájékoztassa orvosát vagy avizsgálatot végző intézményt arról, hogy a Gabaneuralt szedi, mivel akészítmény befolyásolhatja a vizeletvizsgálat eredményét.

 

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét ajelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkülkapható készítményeket is. Különösen fontos a tájékoztatás:

·               A morfintartalmú gyógyszerek esetében, mivel a morfin fokozhatjaa Gabaneural hatását.

·               Alumínium- és magnéziumtartalmú savkötők (antacidok) esetében –ha a kétféle gyógyszert egyszerre veszik be, kevesebb Gabaneural szívódik fel agyomorból. Ezért a Gabaneuralt az antacid után legalább két órával javasoltbevenni. 

 

Terhességés szoptatás

A Gabaneural terhesség alatt nem szedhető, csak akkor ha eztorvosa tanácsolja. A Gabaneurallal folytatott kezelés alatt hatékonyfogamzásgátlásról kell gondoskodni. Azonnal tájékoztassa orvosát, ha aGabaneural szedése alatt teherbe esik, úgy gondolja, hogy teherbe esett vagyterhességet tervez.

 

A rohamok kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek növelhetik amagzati károsodás kockázatát, különösen akkor, ha párhuzamosan egynél többepilepszia ellenes készítményt szed. Ezért azokban az esetekben amikor azlehetséges, és kizárólag az orvos tanácsai alapján, a terhesség alatt meg kellpróbálni, hogy csupán egyetlen egy gyógyszert szedjen a rohamok megelőzésére. 

Ne hagyja abba hirtelen a gyógyszer szedését, mert azáttöréses rohamok kialakulásához vezethet, amelyek súlyos következményekkeljárhatnak mind az Ön, mind magzata számára.

 

Ha Gabaneuralt szed, ne szoptasson, mert ez a gyógyszerbejut az anyatejbe és károsíthatja a magzatot. 

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Gabaneural szedése alatt álmosságot, szédülést ésfáradtságot tapasztalhat. Mielőtt gépjárművet vezet vagy gépeket kezelgyőződjön meg arról, hogy ilyen hatások egyike sem áll fent. 

 

Cukor intolerancia

A kapszulák laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaznak.Amennyiben orvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A GABANEURALT?

 

A Gabaneuraltmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztosaz adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

·               Epilepszia:

Felnőttek és serdülők:

A szokásos kezdő adag naponta 300 mg és 900 mgközött van. Az adagot ezután fokozatosan a maximális napi 3600 mg-ra lehetemelni.

 

6 éves, és idősebb gyermekek:

Az adag a gyermek testtömegétől függ. A kezelést egyalacsony adaggal kell kezdeni, ami körülbelül 3 nap alatt, fokozatosanemelhető. Az epilepszia kontrollálásához szükséges szokásos adag 25-35 mgper testtömeg-kilogramm naponta. 

A Gabaneural használata 6 évnél fiatalabb gyermekeknél nemjavasolt.

 

·               Perifériás neuropátiás fájdalom:

A szokásos kezdő adag napi 300 mg és 900 mg közöttvan. Az adagot ezután fokozatosan a maximális napi 3600 mg-ra lehetemelni. 

 

A kapszulákat mindig egészben, sok vízzel kell lenyelni,étkezés közben vagy az étkezéstől függetlenül. A Gabaneuralt rendszerintnaponta háromszori adagolásban kell alkalmazni (reggel, délután és este).

 

Orvosa dönt azÖn számára legmegfelelőbb adagolásról. Ha Ön az idősebb korosztályba tartozik(65 év feletti), a Gabaneuralt orvosa előírásai alapján kell szednie. AGabaneural‑t addig kell szednie, amíg az orvos le nem állítja a kezelést.

 

Ha azelőírtnál több Gabaneuralt vett be

A túladagolás tünetei a szédülés, a kettőslátás, az elkentbeszéd, az aluszékonyság, a levertség és az enyhe hasmenés.

Ha Ön vagy valaki más véletlenül túl sok kapszulát vett be,vagy ha úgy véli, hogy egy gyermek nyelt le a gyógyszerből valamennyit, azonnalértesítse orvosát vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.Mivel a Gabaneural álmosságot okozhat, ajánlott, hogy valaki más vezessen azorvosig, illetve a kórházba vagy mentőt kell hívni.

 

Haelfelejtette bevenni a Gabaneuralt

Ha kihagy egyadagot, vegye be amint eszébe jut, kivéve azt az esetet, amikor már itt azideje a következő adag bevételének. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyottadag pótlására.

 

Ha időelőtt abbahagyja az Gabaneural szedését

Ne hagyja abba a Gabaneural szedését csak akkor, ha erreorvosa utasítja. A kezelést fokozatosan, legalább 1 hét alatt kell leállítani.Ha a Gabaneural szedését hirtelen vagy az orvos által előírt időpont előtthagyja abba, ez a rohamok előfordulásának fokozott kockázatához vezethet.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

·               Mint minden gyógyszer, így a Gabaneural is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, ha a következőmellékhatások jelentkeznek vagy rosszabbodnak:

 

Nagyon gyakori mellékhatások: 10-ből több, mint 1betegnél fordulnak elő:

Vírusfertőzések, aluszékonyság, szédülés, amozgáskoordináció hiánya, láz.

 

Gyakori mellékhatások: 100 betegből 1 és 10 közöttiesetben fordulnak elő:

- tüdőgyulladás, légúti fertőzés, húgyúti fertőzés,fertőzések, fülgyulladás, alacsony fehérvérsejt‑ szám, rosszullét,influenzaszerű tünetek.

- étvágytalanság, fokozott étvágy, hányinger, hányás,fogproblémák, ínygyulladás, hasmenés, gyomorfájás, gyomorrontás, székrekedés,felfúvódás, súlygyarapodás.

- mások felé irányuló düh, zavartság, hangulatváltozás,depresszió, szorongás, idegesség, lelassult gondolkodás, görcsrohamok,izomrángás, beszéd‑ vagy koordinációs zavar, fokozott, csökkent vagykieső reflexek, emlékezetvesztés, végtagremegés, alvászavar, fejfájás, forgójellegű szédülés.

- zsibbadás, érzéskiesés, az arc duzzanata, véraláfutások,bőrkiütés, viszketés, pattanások, szokatlan szemmozgások, homályos látás,kettőslátás, ízületi és izomfájdalom, hátfájás. 

- magas vérnyomás, bőrpír vagy értágulat.

- légzési nehézség, hörgőgyulladás, torokfájás, köhögés, azorr, száj vagy torok kiszáradása.

- a vizelet visszatartásának képtelensége, nehezenbekövetkező erekció.

- a lábak, karok duzzanata vagy az arcon, ajkakon a törzsönés a végtagokon jelentkező duzzanat. Járási nehézség, gyengeség, esetenkéntakár sérülést, törést horzsolást is előidéző fájdalom.

 

Ritka mellékhatások: 1000 betegből 1 és 10 közöttiesetben fordul elő:- csökkent vérlemezke-szám (véralvadást elősegítősejtek), a cukorbetegek vércukorszintjének ingadozása, májproblémára utalórendellenes vérvizsgálati eredmények.

- hajhullás, allergiás reakciók, mint pl. csalánkiütés,bőrkiütés és bőrpír, súlyos bőrreakciók, mint pl. bőrpír, hólyagképződés,azonnali orvosi ellátást igénylő fekélyesedés.

-hallucinációk, rendellenes mozgások, pl. izomrángások általokozott problémák és izommerevség, fülcsengés.

- hasnyálmirigy‑ vagy májgyulladás, a bőr vagy aszemfehérjék sárgás elszíneződése, akut veseelégtelenség, mellkasi fájdalom,szapora pulzus

- ha hirtelen abbahagyja a Gabaneural szedését,szorongás, alvási nehézség hányinger, fájdalom és verítékezés jelentkezhet.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL AZ GABANEURALT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

A dobozonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Gabaneuralt. Alejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Gabaneural

·               A készítmény hatóanyaga a gabapentin

·               Egyéb összetevők:

Gabaneural 100 mg kemény kapszula:

A kapszulatartalma:

Laktóz-monohidrát

Kukoricakeményítő

Talkum

Kapszulahéj:

Titán-dioxid(E171)

Zselatin

 

Gabaneural 300 mg kemény kapszula:

A kapszulatartalma:

Laktóz-monohidrát

Kukoricakeményítő

Talkum

Kapszulahéj:

Titán-dioxid(E171)

Sárga vasoxid (E172)

Zselatin

 

Gabaneural 400 mg kemény kapszula:

A kapszulatartalma:

Laktóz-monohidrát

Kukoricakeményítő

Talkum

Kapszulahéj:

Titán-dioxid(E171)

Sárga vasoxid (E172)

Vörös vasoxid (E172)

Zselatin

 

Milyen a Gabaneural  küllemeés mit tartalmaz a csomagolás

 

A Gabaneural 100 mg‑os kapszula fehér, a 300 mg‑oskapszula sárga, a 400 mg‑os kapszula pedig narancssárga színű.

 

A 100 vagy 300 mg‑os kapszula kiszerelése 20, 50,60, 100 vagy 200 kapszulát tartalmaz.

A 400 mg‑os kapszula kiszerelése 50, 60, 100 vagy200 kapszulát tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja és a gyártó

 

Actavis Group PTC ehf

Reykjavikurvegi 76-78

220 Hafnarfjordur

Izland

 

Gyártó:

KERN Pharma, S.L.

Poligono Industrial Colón II, C6Venus 72,

E-08228-Terrassa/Barcelona

Spanyolország

 

Sofarimex - Indústria Quimica eFarmaceutica, S.A.

Av. das Indústrias-Alto deColaride, Agualva

2735-213 Cacém

Portugália

 

MPF. B.V.

Applelhof 13,

NL-8465 RX Oudehaske

Hollandia

 

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Ausztria, Cseh Köztársaság,Észtország, Litvánia, Lettország, Norvégia, Szlovákia : Gabapentin Actavis

Finnország, Lengyelország,Magyarország, Románia : Gabaneural

Németország :Gabapentin-Actavis

Portugália : GabapentinaActavis

 

Gabaneural 100 mg keménykapszula

OGYI-T- 20767/01 – 20x

OGYI-T- 20767/02 – 50x

OGYI-T- 20767/03 – 60x

 

 

Gabaneural 300 mg keménykapszula

 

OGYI-T- 20767/04-– 20x

OGYI-T- 20767/05 – 50x

OGYI-T- 20767/06 – 60x

OGYI-T- 20767/09 – 100x

 

Gabaneural 400 mg keménykapszula

 

OGYI-T- 20767/07-– 50x

OGYI-T- 20767/08 – 60x

OGYI-T- 20767/10 – 100x

 

           

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011.04.18.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!