Foster 100mcg/6mcg túlnyomásos inhalációs oldat (1x120 adag al tartályban)

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Foster ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

A Foster kétféle hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, amelyek szájon át,belélegzéssel (inhalálással) közvetlenül jutnak a tüdőbe.
A kétféle hatóanyag: a beklometazon-dipropionát és aformoterol-fumarát-dihidrát. A beklometazon-dipropionát az úgynevezettkortikoszteroid gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek gyulladásgátlótulajdonságuk révén csökkenti a duzzanatot és az irritációt a tüdőben.
A formoterol-fumarát-dihidrát a hosszú hatástartalmú hörgőtágító gyógyszerekközé tartozik, amelyek ellazítják a hörgők simaizomzatát és segítik akönnyebb légvételt.
A két hatóanyag együtt könnyebbé teszi a légzést az asztmás és krónikusobstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél azáltal, hogy csökkenti atüneteket, mint a légszomj, zihálás és köhögés, és alkalmazásával megelőzhetőaz asztma tüneteinek a kialakulása.
Asztma
A Foster túlnyomásos inhalációs oldat azon felnőtt asztmás betegekrendszeres kezelésére javasolt, akiknél:
- az asztma nem megfelelően kezelhető inhalációs kortikoszteroiddal és mellette"szükség szerint" alkalmazott rövid hatású hörgőtágító készítménnyel,
- vagy
- az asztma jól reagál külön-külön alkalmazott inhalációs kortikoszteroidra éshosszú hatású hörgőtágítóra.

- Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
- A Foster a súlyos krónikus obstruktív tüdőbetegség tüneteinek kezeléséreis alkalmazható felnőtteknél. A COPD a tüdő légútjainak hosszan tartó(krónikus) betegsége, amely főként a dohányzás következtében alakul ki.
- 2. Tudnivalók a Foster alkalmazása előtt

- Ne alkalmazza a Foster-t
- ha allergiás vagy úgy gondolja, hogy allergiás lehet a Fosterhatóanyagainak valamelyikére, vagy másik olyan gyógyszerre vagy inhalátorra,amelyet az asztma kezelésére használ, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére, forduljon tanácsért kezelőorvosához.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Foster alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészévelvagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha az alábbiak bármelyikefennáll az Ön esetében:
- szívproblémák, mint például angina (szívtáji fájdalom, mellkasifájdalom), nemrég lezajlott szívroham (szívinfarktus), szívelégtelenség, aszívet ellátó artériák szűkülete (szívkoszorúér-betegség), szívbillentyűmegbetegedés vagy más ismert szívrendellenesség, esetleg ismert szűkületetokozó szívizombetegség (obstruktív hipertrófiás kardiomiopátia),
- verőérszűkület (arterioszklerózis), magas vérnyomás, vagy ha Ön tudja, hogyÖnnél aneurizmát állapítottak meg (a főverőér kóros kitágulása),
- szívritmuszavar, mint például szapora vagy rendszertelen a szívverés, vagyszívdobogás-érzés, vagy ha Önnel azt közölték, hogy a szívritmusa abnormális,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- alacsony káliumszint a vérben,
- máj- vagy vesebetegség,
- cukorbetegség (nagy adagú formoterol inhaláció emelheti a vérben aglükózszintet, ezért a kezelés elején és időről időre a kezelés alatt, szükséglehet néhány soronkívüli vércukorszint-mérésre).
- mellékvesevelő-daganat (ún. feokromocitóma),
- Önt altatni vagy érzésteleníteni fogják,az altatás vagy érzéstelenítésfajtájától függően legalább 12 órával a beavatkozás előtt a Foster alkalmazásátfel kell függeszteni,
- korábbi vagy jelenlegi tuberkulózis (TBC) elleni kezelés, vagy ismert vírusosvagy gombás mellkasi fertőzés,
- Önnek bármilyen okból az alkohol fogyasztását kerülnie kell.
Ha a fent említettek bármelyike fennáll Önnél, mindenképpen tájékoztassaerről kezelőorvosát a Foster alkalmazás megkezdése előtt. Amennyiben Önnekolyan allergiás vagy egyéb orvosi problémája van vagy volt, ami miattbizonytalan a Foster használatát illetően, konzultáljon kezelőorvosával, azasztmanővérrel vagy gyógyszerészével.
A béta2-agonistákkal - mint a formoterol, amelyet a Foster istartalmaz - folytatott kezelés hirtelen lecsökkentheti a vér kálium szintjét(hipokalémia).
Ha Önnek súlyos asztmája van, akkor speciális kezelésre van szüksége. Azoxigénhiány a vérben, a Foster-rel együtt alkalmazott más gyógyszerek, mintpéldául a szívbetegségek, vagy a magas vérnyomás kezelésére szolgálóvizelethajtók, vagy egyéb asztma-ellenes kezelések hirtelen lecsökkenthetik akáliumszintet a vérben. Ezért a kezelőorvosnak a káliumszintet időről időreellenőriznie kell az Ön vérében.
Ha Ön nagy adagokban, hosszú időn keresztül használ belélegezhetőkortikoszteroidokat, akkor stresszhelyzetekben több kortikoszteroidra lehetszüksége. Ilyen stresszhelyzet lehet például, ha baleset miatt kórházba kerül,vagy komoly sérülése van, illetve ha műtét előtt áll. Ezekben az esetekben akezelőorvos határozhat úgy, hogy megemeli a kortikoszteroid adagját, vagyfelírhat más szteroid tablettát, vagy szteroid injekciót.
Ha kórházba kell mennie, figyeljen arra, hogy az Ön által szedett, illetvealkalmazott összes gyógyszert és inhalátort, beleértve a Foster-t is, illetvevalamennyi gyógyszert, amelyeket recept nélkül vásárolt, lehetőleg az eredeticsomagolásban vigye magával.
Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél vagy 18 évnél fiatalabb serdülőknél további adatokrendelkezésre állásáig a Foster nem alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és a Foster
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy agondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett,valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ezzel a gyógyszerrel együtt nem javasolt a béta-blokkolók alkalmazása.Ha mégis szüksége van egyéb béta-blokkolók használatára (beleértve aszemcseppeket is), figyelembe kell vennie, hogy a formoterol hatása csökkenifog vagy hatástalan lesz. Ugyanakkor, egyéb béta-adrenerg gyógyszerekkel együttalkalmazva (gyógyszerek, amelyek a formoterolhoz hasonlóan hatnak) a formoterolhatása felerősíthet.
Foster együttadása a következőkkel:
- A rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek (kinidin,dizopiramid, prokainamid), az allergiás reakciók kezelésére szolgálógyógyszerek (antihisztaminok), a depresszió vagy a mentális betegségekkezelésére szolgáló gyógyszerek (monoamonooxidáz-gátlók, például: fenelzin ésizokarboxazid, triciklikus antidepresszánsok, például: amitriptilin ésimipramin, fenotiazinok) okozhatnak némi eltérést az elektrokardiogramban(EKG). Ezek növelhetik a szívritmuszavarok kockázatát.
- A Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek (L-dopa), apajzsmirigyműködés pótlására szolgáló gyógyszer (L-tiroxin), az oxitocinttartalmazó gyógyszerek (amelyek méhösszehúzódást okoznak) és az alkoholérzékenyebbé tehetik a szívet a β2-agonistákkal (mint aformoterol) szemben.
- Monoaminooxidáz-gátlók (MAO-gátlók), beleértve azokat a gyógyszereket is,amelyeknek a hatása ugyanaz, mint például a furazolidonnak és prokarbazinnak,amelyeket a mentális betegségek kezelésére alkalmaznak, vérnyomás-emelkedéstokozhatnak.
- A szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (digoxin)káliumszint-csökkenést okozhatnak a vérben, ami növelheti a rendellenesszívritmus kialakulásának valószínűségét.
- Az asztma kezelésére használatos más gyógyszerek (teofillin, aminofillin vagyszteroidok) és vizelethajtók a káliumszint csökkenését okozhatják a vérben.
- Néhány altatószer növelheti a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Nincsenek klinikai adatok a Foster terhesség alatti használatávalkapcsolatban.
Foster alkalmazása nem javasolt, ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennállÖnnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, hacsak a kezelőorvosaettől eltérően nem rendelkezik.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Nem valószínű, hogy a Foster befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességeket.
A Foster etil-alkoholt tartalmaz
A Foster kis mennyiségben alkoholt tartalmaz. Minden egyes adag (fújás) azinhalátorból 7 mg etil-alkoholt tartalmaz.
3. Hogyan kell alkalmazni a Foster-t?
A Foster-t szájon keresztül kell belélegezni a tüdőbe.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Asztma
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy az alkalmazott Foster adagmegfelelő-e az Ön számára. Be fogja állítani Önnek azt a legalacsonyabb adagot,amely betegségének tüneteit a leghatékonyabban fogja csökkenteni.
A Foster-t a kezelőorvosa kétféleképpen írhatja fel Önnek:
- A Foster-t használja az asztmája mindennapi kezelésére úgy, hogy egy másikrohamoldó inhalátort is alkalmaz az asztma hirtelen fellépő rosszabbodótüneteinek, mint a légszomj, zihálás és köhögés kezelésére;
- A Foster-t használja az asztmája mindennapi kezelésére és emellett használjaaz asztma hirtelen fellépő rosszabbodó tüneteinek, mint a légszomj, zihálás ésköhögés kezelésére is.
a) Foster és külön rohamoldó inhalátor használata:
Felnőttek és idősek:
A készítmény ajánlott adagja: 1 vagy 2 belégzés naponta kétszer.
A maximális mennyiség 4 belégzés naponta.
Ne felejtse el, hogy mindig tartsa magánál a gyors hatású, rohamoldóinhalátorát is, a hirtelen fellépő asztmás rohamok kezelésére.
b) Foster alkalmazása egyetlen asztma inhalátorként:

Felnőttek és idősek:
A készítmény ajánlott adagja: reggel és este egy-egy belégzés.
Használja a Foster-t gyors hatású, rohamoldó inhalátorként is, a hirtelenfellépő asztmás rohamok kezelésére.
Asztmás roham esetén alkalmazzon egy adagot és várjon néhány percet.
Ha nem érzi magát jobban, még egy adagot inhaláljon.
Naponta 6 adagnál többet ne használjon!
Napi 8 belégzésnél (maximális adag) többet semmiképpen se alkalmazzon!
Amennyiben úgy érzi, hogy több adagra van szüksége az asztmás rohamokkezelésére, keresse fel orvosát és kérjen tanácsot. Kezelőorvosa változtathat akezelésén.
Alkalmazás gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél:
Gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek nem adható.
Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
Felnőttek és idősek:
A készítmény ajánlott adagja: reggel és este két-két belégzés.

Különleges betegcsoportok
Idős embereknél a dózis módosítása nem szükséges. Nincs pontos információ aFoster használatáról azon emberek esetében, akiknél valamilyen vese- vagymájkárosodás áll fenn.
A Foster az asztma kezelésében hatékonynak bizonyult a beklometazon-dipropionátolyan adagjainál is, amely alacsonyabb, mint számos egyéb,beklometazon-dipropionátot tartalmazó inhalátor esetében.
Ha Ön a múltban már használt egyéb beklometazon-dipropionátot tartalmazóinhalátort, kezelőorvosa fogja meghatározni Önnek azt a pontos Foster adagot,amelyet alkalmaznia kell az asztmája kezelésére.

Ne növelje az adagot
Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer nem hatásos, mindig beszéljen kezelőorvosával,mielőtt megnövelné a dózist.
Ha az előírtnál több Foster-t alkalmazott
- Ha több formoterolt (ez az egyik hatóanyag) vett be a szükségesnél, akövetkező hatások léphetnek fel: rosszullét, rossz közérzet, szapora szívverés,szívdobogásérzés, szívritmuszavar, bizonyos változások az elektrokardiogramban,fejfájás, reszketés, álmosság, túl sok sav a vérben (acidózis), alacsonykáliumszint a vérben, magas vércukorszint. Kezelőorvosa ellenőrizheti a vérkálium és cukor szintjét.
- Ha túl sok beklometazon-dipropionátot (ez a másik hatóanyag) vett be, ezrövid távon problémákat okozhat a mellékvese működésében. Néhány nap alatt ezelmúlik, de a kezelőorvosa tanácsolhatja a vér kortizol szintjénekellenőrzését.
Közölje kezelőorvosával, ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket észleli.
Ha elfelejtette alkalmazni a Foster-t
Amint eszébe jut, minél előbb pótolja az adagot. Amennyiben már majdnemelérkezett a következő adag belégzésének ideje, ne alkalmazza az elfelejtettadagot, hanem a megfelelő időben inhalálja a következő dózist. Ne alkalmazzonkétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Foster alkalmazását
Ne csökkentse az adagot, és ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását.
Még abban az esetben se tegye ezt, ha jobban érzi magát. Ha mégis ezt szeretnétenni, előbb konzultáljon kezelőorvosával. Nagyon fontos, hogy rendszeresenhasználja a Foster-t, még akkor is, ha nincsenek tünetei.
Ha romlik a légzése:
Ha fokozódó légszomj vagy sípoló légzés (hallható sípolás van) jelentkezikközvetlenül az inhalációt követően, azonnal hagyja abba a Foster használatát ésalkalmazza gyors hatású, rohamoldó inhalátorát. Azonnal keresse felkezelőorvosát. Kezelőorvosa értékeli az Ön tüneteit, és ha szükségesnek látja,egy másik kezelést fog Önnek javasolni. Lásd 4. fejezet "Lehetségesmellékhatások"
Ha súlyosbodik az asztmája:
Ha tünetei romlanak vagy nehezen uralhatók (például gyakrabban kell használniaakár a különálló, gyorsan ható, rohamoldó inhalátorát, akár a Foster-trohamoldóként), vagy ha sem a rohamoldó, sem a Foster nem javítja a tüneteit,azonnal forduljon kezelőorvosához. Asztmája súlyosbodásakor kezelőorvosamegváltoztathatja a Foster adagját vagy más kezelést írhat elő.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, az asztmanővért vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ahogy más inhalációs kezeléseknél, úgy a Foster használatakor is fennáll akockázata annak, hogy az inhalátor használata után közvetlenül légszomj éssípoló légzés, azaz paradox hörgőszűkület alakul ki. Ha eztörténik, azonnal HAGYJA ABBA a Foster használatát és alkalmazza agyorsan ható inhalátorát a légszomj és a sípoló légzés tüneteinek kezelésére.Rögtön a kezelőorvosához kell fordulnia.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél túlérzékenységi reakciók lépnekfel, mint allergiás bőrtünetek, viszketés, bőrkiütés, bőrpír, a bőr ésnyálkahártyák, különösen a szem, arc, ajkak és garat duzzanata.
Az alábbi lista az előfordulás gyakoriságának sorrendjében tünteti fel az egyéblehetséges mellékhatásokat.
Gyakori (10 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 betegben jelentkezik)
Gombás fertőzések (szájban és torokban), fejfájás, rekedtség, torokfájás.
Nem gyakori (100 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 betegben jelentkezik)
Szívdobogásérzés, szokatlanul szapora szívverés, szívritmuszavar, elváltozás azelektrokardiogramban (EKG).
Megfázásos tünetek, gombás fertőzés a hüvelyben, az orrmelléküregekgyulladásai, nátha, fülgyulladás, torokirritáció, száraz vagy váladékkal járóköhögés, asztmás roham.
Émelygés, ízérzészavar, égő érzés az ajkakon, szájszárazság, nyelésinehézségek, emésztési zavarok, gyomorbántalmak, hasmenés.
Izomfájdalom és izomgörcs, bőrpír az arcon, a test néhány szövetében vérbőség,kifejezett verejtékezés, remegés, nyugtalanság, szédülés, csalánkiütés vagybőrkiütés.
A vérben lévő egyes anyagok mennyiségének megváltozása: a fehérvérsejtekszámának csökkenése, a vérlemezkék mennyiségének növekedése, a káliumszintcsökkenése, a vércukorszint növekedése, az inzulin, a szabad zsírsavak és aketonok mennyiségének növekedése a vérben.
Az alábbi nem gyakori melléhatásokat jelentették a krónikus obstruktívtüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél:
- Tüdőgyulladás; tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikétészleli: megnövekedett köpettermelődés, köpet színének megváltozása, láz,krónikus köhögés, egyre súlyosbodó nehézlégzés.
- Csökken a vér kortizolszintje a kortikoszteroid mellékvesére gyakorolt hatásakövetkeztében.
- Szabálytalan szívverés.
Ritka (1000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 betegben jelentkezik)
Mellkasi szorító érzés, kimaradt szívverés (túl korai kamrai összehúzódás aszívben), a vérnyomás emelkedése vagy csökkenése.
Vesegyulladás.
A bőr és a nyálkahártyák néhány napig tartó duzzanata.
Nagyon ritka (10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 betegben jelentkezik)
Légszomj, az asztma rosszabbodása.
A vérlemezkék mennyiségének csökkenése.
A kezek és a lábak dagadása.
Nagy adagú, inhalációs kortikoszteroidok hosszú időn keresztül történőhasználata, nagyon ritka esetben, az egész szervezetet érintő hatásokatokozhat: ezek magukban foglalják a mellékvese csökkent működéséből adódóproblémákat, a csontritkulást, a növekedés visszamaradását gyermekek ésserdülők esetében, a szembelnyomás-növekedést (glaukóma), a szürkehályogbetegséget (katarakta).
Alvászavarok, depresszió, aggódásérzés, nyugtalanság, idegesség,túlfeszítettség, ingerlékenység: ezek a hatások nagyobb valószínűséggelfordulnak elő gyermekeknél, de gyakorisága nem ismert.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.


5. Hogyan kell a Foster-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó (legfeljebb 5 hónapig).
Ne használja a Foster-t 5 hónappal azután, hogy a gyógyszerész kiadta Önnek(ezt a dátumot a gyógyszerésze feltüntetette a dobozon), és soha ne alkalmazzaa gyógyszert a dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő("Felhasználható:") után. A lejárati idő az adott hónap utolsónapjára vonatkozik.
Amennyiben az inhalálót nagyon alacsony hőmérséklet érte, vegye ki a tartályt aműanyag szájfeltétből, és a használat előtt néhány percig melegítse fel akezével. Soha ne melegítse mesterséges módokon.
Figyelmeztetés: A tartály túlnyomás alatt lévő folyadékot tartalmaz: ne tegyeki a készüléket 50 °C-nál magasabb hőmérsékletnek. Ne lyukassza ki a tartályt.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Foster túlnyomásos inhalációs oldat
- A készítmény hatóanyagai: beklometazon-dipropionát,formoterol-fumarát-dihidrát
- A tartályból kibocsájtott minden egyes adag 100 mikrogramm beklometazon-dipropionátotés 6 mikrogramm formoterol-fumarát-dihidrátot tartalmaz.
- Ez 84,6 mikrogramm beklometazon-dipropionát és 5 mikrogrammformoterol-fumarát-dihidrát belélegezhető (szájfeltétből kijutó) mennyiségnekfelel meg adagonként.
- Egyéb összetevők: vízmentes etanol, sósav, hajtógázként norflurán (HFA-134a).
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Foster egy túlnyomásos inhalációs oldat, ami adagolószeleppel ellátott,alumínium tartályba van töltve, amelyhez műanyag, átlátszatlan, sötétmályvaszínű védőkupakkal ellátott polipropilén átlátszatlan, mályvaszínű,adagolást segítő szájfeltét csatlakozik.
Kiszerelés:
120 adagot (fújást) tartalmazó tartály: 1 db vagy 2 db tartály dobozban.
180 adagot (fújást) tartalmazó tartály: 1 db tartály dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!