Phosphodep 500 mg tabletta (100x )

Package Leaflet

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Phosphodep 500 mg tabletta

 

kalcium

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához,vagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvoskizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számáraártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhezhasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóbanfel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd4. pont

 

A betegtájékoztatótartalma:

 

1.            Milyen típusú gyógyszer aPhosphodep 500 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Phosphodep500 mg tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Phosphodep 500 mgtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Phosphodep 500 mgtablettát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer a Phosphodep 500 mg tabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

A Phosphodep 500 mg tablettaúgynevezett foszfát-kötő gyógyszer, mely veseelégtelenség okozta magas foszfátvérszint csökkentésére alkalmazható, különösen művesekezelésében (dialízisben) részesülőbetegeknél. A szervezetben a csontok megfelelő kalciumtartalma és ezáltalerőssége hormonális szabályozás mellett a kalcium és foszfát egyensúlyátólfügg.

Veseelégtelenségben a vesefoszfát ürítése csökken, ezáltal a vér foszfát szintje jelentősen megnő, amiegyben a kalcium szint csökkenésével jár. A dialízis kezelés a kalciumszintettovább csökkentheti, és mindez a csontok szerkezeti átalakulását és erősségük,teherbíró képességük csökkenését eredményezi. A Phosphodep 500 mg tablettaa táplálékkal bekerülő foszfát felszívódásának korlátozásával hozzájárul akalcium/foszfát egyensúly zavarának enyhítéséhez.

 

 

2.            Tudnivalók a Phosphodep500 mg tabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Phosphodep 500 mgtablettát

·               ha allergiás a kalcium-karbonátra,vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

·               ha magas kalcium-vérszinttel (hiperkalcémia),vagy alacsony foszfát-vérszinttel (hipofoszfatémia) járó betegségben szenved, illetvesok kalciumot ürít a vizelettel (hiperkalciúria);

·               ha túlzottan lúgos vérrel járóbetegségben szenved (alkalózisa van);

·               ha heveny gyomor- vagynyombélfekélye van;

·               vesekövesség esetén, illetve a veseszövetbentörtént kalcium lerakódás (nefrokalcinózis) esetében;

·               bizonyos szívgyógyszerekkel, úgynevezettdigitáliszokkal történő kezelés egyes eseteiben.

 

A Phosphodep 500 mg tabletta alkalmazása előtt tájékoztassakezelőorvosát, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozik Önre.

 

Amennyiben nem biztosabban, hogy a fentiek vonatkoznak-e Önre, feltétlenül kérdezze megkezelőorvosát.

 

Figyelmeztetések ésóvintézkedések

 

A Phosphodep 500 mg tabletta szedése előtt tájékoztassakezelőorvosát, ha az alább felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre, és atablettát csak akkor szedje, ha kezelőorvosa azt javasolta:

·               ha Önt gyomorfekély, vagynyombélfekély miatt kezelik,

·               ha Önnél nagy a vesekőképződésesélye,

·               ha kalciumpótló készítményeketszed,

·               ha olyan betegségben szenved,amelyhez magas kalcium vérszint társul, pl. bizonyos daganatok (pl. tüdőrák,emlőrák), illetve bizonyos tüdőbetegségek (szarkoidózis).

 

Egyéb gyógyszerek és aPhosphodep 500 mg tabletta

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Phosphodep 500 mg tablettagátolja egyes antibiotikumok (tetraciklinek és fluorokinolonok), gombaellenesszerek (ketokonazol), úgynevezett béta-adrenerg-gátló gyógyszerek, alevotiroxin, a biszfoszfonát típusú gyógyszerek és a fluoridok, valamint azesztramusztin, a vas, a cink vagy a stroncium felszívódását a gyomor-bélszakaszból.Az ilyen típusú gyógyszerek és a Phosphodep 500 mg tabletta egyidejűszedése esetén a kettő között 2-4 óra szünetet kell tartani, az alábbiakszerint:

·               a kinolon alapú antibiotikumokat, az esztramusztint, a vas, cinkvagy stroncium tartalmú gyógyszereket legalább 2 órával a Phosphodep500 mg tabletta bevétele előtt, vagy 2 órával utána szabad csak bevenni;

·               a tetraciklin-tartalmú készítményt legalább 2 órával a Phosphodep500 mg tabletta bevétele előtt, vagy legalább 4 órával a bevétele utánlehet alkalmazni;

·               biszfoszfonátok vagy nátrium-fluoridszedése esetén, azt legalább 3 órával a Phosphodep 500 mg tabletta bevételeelőtt kell bevenni, mert felszívódásuk csökkenhet;

·               kolloidális bizmut-szubcitráttal valóegyüttes szedés esetén a bizmut készítményt legalább 30 perccel a Phosphodep500 mg tabletta bevétele előtt, vagy azt követően lehet bevenni;

·               tetraciklin-tartalmú készítménytlegalább 2 órával a Phosphodep 500 mg tabletta bevétele előtt, vagy 4órával a bevétele után lehet alkalmazni; míg a levotiroxin (pajzsmirigyhormonok), esetén 4 óra időkülönbséget javasolt betartani;

·               a ketokonazol, itrakonazolfelszívódását a gyomor sósavtartalmát befolyásoló készítmények (így akalcium-karbonát is) befolyásolhatják, ezért a Phosphodep 500 mg tablettátlegalább 2 órával a ketokonazol/itrakonazol alkalmazását követően lehetcsak bevenni.

 

A gyomor savtermelésétcsökkentő gyógyszerek (H2 blokkolók, proton-pumpa gátlók)csökkenthetik a kalcium-karbonát foszfát-kötő hatását. Az ilyen gyógyszerek ésa Phosphodep 500 mg tabletta bevétele között legalább 3 óra teljenel.

 

A szájon át szedettgyulladáscsökkentő hatású, úgynevezett kortikoszteroid készítmények csökkentik;az ösztrogének (női nemi hormon) fokozzák a kalcium felszívódását.

 

A Phosphodep 500 mg tablettafokozhatja az egyidejűleg alkalmazott, úgynevezett digitálisz készítmények(szívgyógyszerek) hatását és mellékhatását (szívritmuszavarok). Akalcium-karbonát csökkentheti a verapamil vérnyomáscsökkentő hatását.

 

Egyes vízhajtó gyógyszerek(az úgynevezett tiazid típusú vízhajtók) gátolják a kalcium kiválasztását avesén át, ezért Phosphodep 500 mg tablettával együtt adva túlzottanemelhetik a vér kalcium szintjét. Ezt eredményezheti a D-vitamin is, ami akalcium felszívódását fokozza.

 

APhosphodep 500 mg tabletta egyidejű bevétele étellel vagy itallal

APhosphodep 500 mg tabletta foszfát-kötő hatását az ételek nembefolyásolják, de a túlzott mértékű rendszeres tej-, vagy tejtermék (joghurt,tejföl stb.) fogyasztás a kalcium tartalmú gyógyszer szedése mellettelősegítheti az úgynevezett tej-alkáli szindróma kialakulását. A szokásosmértékű fogyasztást azonban nem kell korlátozni.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség alatt a napikalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot. A tartósan magaskalciumszint károsan hat a magzat fejlődésére. A várható előnyök és a kockázatarányát kezelőorvosának mérlegelnie kell.

Szoptatás alatt adható aPhosphodep 500 mg tabletta. A kalcium jelentős mennyiségben választódik kiaz anyatejjel.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Phosphodep 500 mg tablettanem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességeket.

 

 

3.         Hogyankell szedni a Phosphodep 500 mg tablettát?

 

A Phosphodep 500 mgtablettát mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A bizonyos mellékhatások (pl.túlzottan megemelkedett vér-kálciumszint) elkerülése miatt kezelőorvosarendszeresen ellenőrizheti az Ön vérének kalciumszintjét.

 

Az adagot a vér foszfát szintjétőlfüggően a kezelőorvos egyénileg határozza meg. A készítmény ajánlott adagjakrónikus veseelégtelenségben szenvedő, dializált felnőtt betegeknél általábannem haladja meg a napi 3-4 Phosphodep 500 mg tablettát, amit 3-4 részreosztva, mindig étkezés közben kell egy fél pohár vízzel bevenni.

Krónikus veseelégtelenségbenszenvedő, dializált 1 évesnél idősebb gyermekek esetén az adagot a vér foszfátszintjétől függően a kezelőorvos egyénileg határozza meg.

 

A tablettán lévő bemetszéscsak a széttörés elősegítésére szolgál, amennyiben nem tudja a gyógyszertegészben lenyelni. A lenyelést megkönnyítendő szükség esetén (pl. gyermekesetében) a tabletta porrá törhető.

 

Ha az előírtnál több Phosphodep500 mg tablettát vett be

A túladagolás tüneteihányinger, hányás, szomjúságérzés, fokozott vizeletürítés, kiszáradás, székrekedés.

Hosszúidőtartamú túladagolás az erekben és más szervekben mészlerakódást okozhat.

 

Túladagolás gyanúja eseténazonnal forduljon kezelőorvosához, vagy az orvosi ügyelethez!

 

Ha elfelejtette bevenni a Phosphodep500 mg tablettát

A következő adagolásiidőpontban ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesettmennyiséget. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

A Phosphodep 500 mgtabletta hosszú ideig tartó, tartós alkalmazása esetén túlzottan emelkedhet avér kalcium szintje (hiperkalcémia), ami súlyos esetben vesekő-képződés ésszöveti mészlerakódás veszélyével járhat.

 

APhosphodep 500 mg tabletta mellékhatásaielőfordulási gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:

 

·               Nem gyakori: 1000-ből 1-10 beteget érint

·               Ritka: 10 000-ből 1-10 beteget érint

·               Nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint

·               Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nemállapítható meg.

 

Nem gyakori mellékhatások:különösen nagy adagok használatakor és lúgosodás (alkalózis) esetén emelkedheta vér és a vizelet kalcium szintje (hiperkalcémia és hiperkalciúria) a kezeléssorán.

 

Ritka mellékhatások: székrekedés,hasmenés, a belekben gázképződés (felfúvódás); a tabletta bevétele után agyomorban felszabaduló szén-dioxid gyomorpuffadást, felböfögést, esetleg hányingertokozhat, de a gyomorsav-termelés reaktív növekedése is előfordulhat.

Ritkán a bőrön viszketés,bőrkiütés vagy csalánkiütés jelentkezhet.

 

Nagyon ritkamellékhatások: nagyon ritkán, különösen,ha a gyógyszer szedése mellett a táplálékkal sok tej-, vagy tejtermék (joghurt,tejföl stb.) kerül bevitelre „tej-alkáli” szindróma alakulhat ki, amihiperkalcémiával, a szervezet lúgosodásával és csökkent veseműködéssel jár. Haaz elemi kalciumra számított napi össz‑kalcium bevitel 4 grammnál kevesebb,a vesekövesség és a tej-alkáli szindróma elkerülhető.

 

Nem ismert: ha a táplálékkal történő foszfátbevitel alacsony,hipofoszfatémia is előfordulhat.

Krónikus veseelégtelenségesetén, ha a beteg foszfátkötésre kalcium-karbonát tartalmú gyógyszert szed,(részben jelentős, előre nem látható) hiperkalcémiás (magas kalcium-vérszint)epizódok jelentkezhetnek, emiatt a szérum kalcium és foszfátszintek ellenőrzéseszükséges.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségenkeresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.                 Hogyan kell a Phosphodep500 mg tablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

Ez a gyógyszer különlegestárolást nem igényel.

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Phosphodep500 mg tabletta

·               A készítmény hatóanyaga: 500 mg kalcium (1250 mg kalcium-karbonát formájában)tablettánként.

·               Egyéb összetevők: maltodextrin, mikrokristályos cellulóz, poliszorbát80, kroszpovidon, magnézium-sztearát.

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Fehér színű, hosszúkás alakútabletta, mindkét oldalán bemetszéssel. A tablettán lévő bemetszés csak aszéttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogya készítményt egyenlő adagokra ossza.

 

100 db tabletta PP garanciazáraskupakkal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

Pharma Patent Kft.

2000 Szentendre, Szentlászlóiút 44.

Magyarország

 

Gyártó:

ExtractumPharma zrt.

6413 Kunfehértó, IV. körzet6.

Magyarország

 

OGYI-T-22662/01

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014.május


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!