Cormagnesin 2,0475 g/10 ml oldatos injekció (500x10ml)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Cormagnesin 2,0475 g/10 ml oldatos injekció

 

magnézium-szulfát-heptahidrát

 

Mielőtt elkezdik alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert,olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához,gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvos kizárólagÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végzőegészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóbanfel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Cormagnesin 2,0475g/10 ml oldatos injekció (a továbbiakban Cormagnesin oldatos injekció) ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Cormagnesin oldatos injekcióalkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Cormagnesin oldatosinjekciót?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Cormagnesin oldatos injekcióttárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer a Cormagnesin oldatos injekció és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

A Cormagnesin oldatosinjekció magnéziumot tartalmazó ásványi anyag készítmény.

 

A magnézium központi szerepetjátszik az emberi szervezetben. Elősegíti a normál izom- és idegfunkciókfenntartását, egyenletesen tartja a szívritmust és erősíti a csontokat. Amagnézium részt vesz a vércukorszint szabályozásában, és hozzájárul a normálisvérnyomás fenntartásához.

 

A magnéziumhiányt okozhatjaaz elégtelen bevitel, magnéziumszegény étrend (túl sok zsír és fehérje, kevésmagnéziumban gazdag táplálék) és nem kiegyensúlyozott koplaló kúrák.

 

A magnéziumhiány tüneteigyakran jelentkeznek fokozott magnéziumkiválasztás miatt, például alkohol éshashajtók fogyasztása miatt, emésztőrendszeri betegségek, illetve bizonyosgyógyszerek, például szívritmuszavarokra szedett készítmények miatt.

Terhesség és a szoptatásidőszaka alatt szintén fokozott a magnéziumszükséglet.

 

A magnéziumhiány izomgörcsök,különösen éjszaka jelentkező lábikragörcsök formájában jelentkezik, deelőfordulhat a nyak-, a váll- és a hátizmok görcse is. A magnéziumhiányszívdobogásérzést, felgyorsult szívverést, illetve szívfájdalmat, valamintfejfájást, migrént, illetve funkcionális gyomor és emésztőrendszeri görcsöketokozhat.

 

Alkalmazási területek:

-                Magnézium hiányállapotokmegelőzése és kezelése, ha a szájon át történő magnéziumpótlás nem lehetséges,vagy nem elegendő.

-                A magnézium szükséglet biztosításateljes, intravénás táplálás esetében.

-                Fenyegető koraszülés esetében améhösszehúzódások meggátlására.

-                A magnéziumhiány által okozottizomgörcsök kezelésére, amennyiben szájon át történő kezelés nem lehetséges.

-                Terhes nőknél jelentkezőpre-eklampszia (a terhesség által kiváltott magas vérnyomás és jelentős mennyiségűfehérje a vizeletben) és eklampszia (görcsrohamok) kezelésére.

-                Szívritmuszavarok (kamrai aritmia)kezelése.

 

 

2.       Tudnivalóka Cormagnesin oldatos injekció alkalmazása előtt

 

Nem alkalmazható aCormagnesin oldatos injekció:

-                ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

-                ha súlyos izomgyengesége van(miaszténia grávisz)

-                ha szív ingerületvezetési zavaravan (AV-blokk)

-                ha súlyos vesefunkció zavara van 

-                ha terhes, a szülést megelőző 2órában a terhességi mérgezés (toxémia) kezelésére

 

Mielőtt elkezdenék alkalmazniÖnnél ezt a gyógyszert, tájékoztassa orvosát, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre.

 

Figyelmeztetések ésóvintézkedések

A Cormagnesin oldatos injekció alkalmazása előttbeszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végzőegészségügyi szakemberrel.

A Cormagnesin oldatosinjekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-                veseelégtelenség esetén

-                ha légzőszervi betegsége van

 

Egyéb gyógyszerek és a Cormagnesin oldatos injekció

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Cormagnesin oldatosinjekció alábbi gyógyszerekkel egyszerre nem alkalmazható:

-                nyugtatókkal és altatókkal,például barbiturátokkal a légzésgyengülés vagy légzésbénulás kockázata miatt

-                kalcium-foszfát-tartalmúoldatokkal

 

Akkor is konzultáljonorvosával, ha az alábbi készítményeket alkalmazza/alkalmazta:

-                vénába (intravénásan) adottkalciumsók, mivel egyidejű alkalmazásuk csökkenti a magnézium hatását.

-                (műtétek alatt alkalmazott)perifériás izomlazítók és

-                az aminoglikozid antibiotikumokideg-izom (neuromuszkuláris) gyengeséget, esetleg bénulást okozó hatásuk miatt.

-                vérnyomáscsökkentő gyógyszerek(nifedipin, labetolol) a nifedipin vérnyomáscsökkentő hatása, a labetololszívritmus csökkentő hatása miatt.

-                szívproblémákra alkalmazottgyógyszerek (digitálisz), mivel ezek együttes alkalmazása fokozza azingerületvezetési zavarok kialakulásának kockázatát.

 

A Cormagnesin oldatosinjekciót nem szabad más gyógyszerekkel közös oldatban beadni, mivel számosvegyülettel összeférhetetlen.

 

A Cormagnesin oldatosinjekció egyidejű alkalmazása étellel, itallal vagy alkohollal

Nem szükségesek továbbióvintézkedések.

 

Terhesség, szoptatás éstermékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Nincsenek általánosfenntartások a Cormagnesin oldatos injekció alkalmazásával kapcsolatban aterhesség és a szoptatás alatt. Nincs utalás a magnézium-szulfát magzatkárosítóhatására vonatkozóan.  Mivel ritkák a dokumentált tapasztalatok a terhességalatti alkalmazásról, káros hatások ezidáig nem ismertek.

 

Ha a magnézium-szulfátotröviddel a szülés előtt alkalmazzák, az újszülöttet a mérgezés jeleinekszempontjából (idegműködés csökkenése csökkent légzéssel, izomgyengeség,reflexkiesések) az első 24-48 óra alatt ellenőrizni kell. Az aminoglikozidantibiotikumok alkalmazását ezidő alatt kerülni kell, mivel kölcsönhatásokrautaltak. Szülés előtt 2 órával a készítmény nem alkalmazható.

 

Ha a magnézium-szulfátotmagas dózisban hosszabb ideig a méhizomzat összehúzódásának gátlásárahasználták, az újszülöttek csontvázképződésének zavarait jelentették. Azonban,ha a Cormagnesint az ajánlott adagban alkalmazták, ilyen jellegű gond nem volt.

 

A magnézium bekerül az anyatejbe.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

A készítmény mellékhatásaihátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességeket, ezért alkalmazásának ideje alatt nem szabad gépjárművetvezetni vagy gépeket kezelni.

 

 

3.       Hogyankell alkalmazni a Cormagnesin oldatos injekciót?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze általelmondottaknak megfelelően kell alkalmazni. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Az injekciót csak szakképzettszemély (orvos) adhatja be!

 

A készítmény ajánlottadagja

Orvosa fog dönteni arról,hogy Ön milyen adagban és milyen hosszú ideig kapja majd a Cormagnesin oldatosinjekciót.

Ez az Ön egészségiállapotától és más tényezőktől, például a testtömegétől függ.

Az adagolás a magnéziumhiánysúlyosságától, illetve a szükséglet mértékétől függ.

 

Amennyiben a kezelőorvosmásképp nem rendeli, a készítmény ajánlott adagolása: 1 ampulla (10 ml)Cormagnesin oldatos injekció.

Egy ampulla injekció beadását1-2 naponta ismételni kell.

 

Az alkalmazás módja

A Cormagnesin oldatosinjekciót lassú injekció formájában fogják beadni a vénájába.

Az injekciót a fekvő betegvénájába (intravénásan) kell nagyon lassan befecskendezni (az első 3 ml-t3 perc alatt), vagy lassú infúzió formájában a szervezetbe juttatni.

 

A kezelést több héten átszájon át alkalmazott magnéziumtablettákkal (pl. Magnerot tabletta) együttajánlott végezni.

 

Az alkalmazásidőtartama

A kezelés időtartamapanaszainak javulásától függ, és az orvos határozza meg.

 

Ha az előírtnál többCormagnesin oldatos injekciót kapott

Mivel ezt a gyógyszert csakorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adhatja be, nem valószínű,hogy túladagolás fordulna elő. Amennyiben azonban úgy gondolja, hogy aszükségesnél nagyobb adagban kapta a Cormagnesin oldatos injekciót, akkortájékoztassa kezelőorvosát. A túladagolás jelei lehetnek többek közöttvérnyomásesés (szédülés, ájulás, hányinger) és légzési problémák.

 

A túladagolás korai jelei: lassúszívműködés, csökkenő pulzusszám, kettős látás, az arc kipirulása, szomjúság,fejfájás, álmosság, összefolyó beszéd, zavartság, hányinger, hányás, perifériásértágulat miatti vérnyomásesés, izomgyengeség, csökkent reakciókészség,csökkent reflexek, izzadás, szívműködési zavarok, csökkent testhőmérséklet, majdkésőbb a reflexek elvesztése, légzészavarok, EKG elváltozások jelentkeznek.Súlyos túladagolás esetén légzésbénulás, kóma, szívmegállás fordulhat elő.

Ellenszereként azonnal vénáskalcium adása ajánlott.

 

Ha elfelejtettékalkalmazni Önnél a Cormagnesin oldatosinjekciót

Orvosa határozza meg, hogymikor kell Önnek a következő adag Cormagnesin oldatos injekciót adnia. Amennyibennem biztos ebben, kérdezze meg orvosát.

 

Ha idő előtt abbahagyja aCormagnesin oldatos injekció alkalmazását

Kérjük, ne szakítsa meg vagyhagyja abba a Cormagnesin oldatos injekcióval történő kezelést anélkül, hogyezt megbeszélné orvosával.

 

Habármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Nem ismert gyakoriságúmellékhatások (a mellékhatásokgyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

-                a szív ingerületvezetési zavarai

-                lassult szívműködés (bradikardia)

-                alacsony vérnyomás

-                vérnyomásesés (szédülés, ájulás)

-                perifériás értágulat

-                az arc kipirulása

-                légszomj (nehézlégzés)

-                izombénulás, csökkent izomtónus(beleértendő a vese és a húgyutak izomgyengesége)

-                gyakori vizeletürítés (poliuria)

-                a vér csökkent kalciumszintje

-                túl gyorsan beadott injekció múlóhányingert, hányást, melegségérzést, fejfájást, szédülést, szorongást,nyugtalanságot, eszméletvesztést okozhat

-                fájdalom az injekció beadásának ahelyén izomba történő (intramuszkuláris) beadás esetén

 

A lehető leghamarabbtájékoztassa az orvost vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha agyógyszer beadása során nem érzi jól magát.

 

Mellékhatásokbejelentése

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Cormagnesin oldatos injekciót tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejáratiidő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő azadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjona szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6.       A csomagolástartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Cormagnesin oldatos injekció?

-                A készítmény hatóanyaga:

           1 ampulla 10 ml-es injekció 2,0475 gmagnézium-szulfát-heptahidrátot tartalmaz.

 

-                Egyéb összetevők:

           injekcióhoz való víz, 96 %-os kénsav (apH-érték beállításához)

 

Milyen a Cormagnesin oldatos injekció külleme és mittartalmaz a csomagolás?

Oldatos injekció: tiszta,színtelen, steril oldat.

 

Csomagolás:

10 ml oldat színtelen,I-es típusú, fehér törőponttal ellátott OPC ampullában.

10 x 10 ml, 50 x 10 ml,500 x 10 ml és 1000 x 10 ml ampulla PVC tálcán ésdobozban.

100 x 10 ml ampulla papír rekeszben ésdobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

Wörwag Pharma GmbH & Co.KG

Calwer Str. 7, D-71034Böblingen

Németország

Tel.: +07031-6204-0

Fax: +07031-6204-31

E-mail: info@woerwagpharma.de

 

Gyártó:

Solupharm PharmazeutischeErzeugnisse GmbH

Industriestr. 3., 34212Melsungen

Németország

 

OGYI-T-4055/01           (10 x 10 ml)

OGYI-T-4055/02           (50 x 10 ml)

OGYI-T-4055/03           (100 x 10 ml)

OGYI-T-4055/04           (500 x 10 ml)

OGYI-T-4055/05           (1000 x 10 ml)

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. december

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!